#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2010 21:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δικαιοσύνη, η βαριά βιομηχανία του κράτουςΜία από τις τρεις εξουσίες της Πολιτείας και βασικότατος πυλώνας της Δημοκρατίας σε μια κοινωνία είναι η Δικαιοσύνη. Δεν θα εξετάσουμε εδώ αν η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη ή μη. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας. Εκείνο που θα εξετάσουμε εδώ είναι το πώς αντιμετωπίζει το κράτος το σύστημα της Δικαιοσύνης συνολικά.

Το τι είδους ακριβώς Δικαιοσύνη θα έχεις εξαρτάται από το πρόταγμα που βάζεις και θέλεις να επιτύχεις μέσα από το σύστημα της Δικαιοσύνης.

Αν το πρόταγμά σου είναι να εξυπηρετήσεις πρώτα και κύρια το δίκαιο του πολίτη, τότε θα έχεις μια Δικαιοσύνη γρήγορη αποτελεσματική και με ποιότητα.

Αν όμως βλέπεις τη Δικαιοσύνη με δόση λαϊκισμού αλλά και σαν μια ακόμα ευκαιρία για άντληση δημοσίων εσόδων αφενός και για εξασφάλιση αντικειμένου επαγγελματικής ενασχόλησης και εισοδήματος μιας στρατιάς χιλιάδων απασχολουμένων στο σύστημα αυτό (δικαστών, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, δικαστικών υπαλλήλων) αφετέρου, τότε θα έχεις τη Δικαιοσύνη που έχουμε εμείς.

Η ελληνική πολιτεία λοιπόν δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο να χρησιμοποιεί το σύστημα της Δικαιοσύνης σαν μια βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας για την άντληση πόρων και για την επαγγελματική εξασφάλιση δεκάδων χιλιάδων απασχολουμένων στο σύστημα αυτό, παρά για την ποιότητα και την ταχύτητα του απονεμόμενου Δικαίου. Μια δικαστική υπόθεση για παράδειγμα, που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μόλις σε λίγους μήνες, απαιτεί στο σύστημα της ελληνικής Δικαιοσύνης πολλά έτη, καταλήγοντας τελικά σε αρνησιδικία, αλλά και σε αντιφατικές αποφάσεις. Μέσα σ’ αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα όμως, γίνονται διαδικαστικές και μη πράξεις, οι οποίες κοστίζουν μεν στον πολίτη, αλλά από τις οποίες όμως χρηματοδοτείται ολόκληρο το σύστημα (Δημόσια έσοδα, ασφαλιστικά ταμεία, εισοδήματα απασχολουμένων κ.λ.π.).

Εμείς πιστεύουμε πως, με ορισμένες τροποποιήσεις κυρίως στους κώδικες Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, τα πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν άμεσα, προς την κατεύθυνση της ταχύτητας της απονομής της Δικαιοσύνης και της εμπέδωσης αισθήματος Δικαίου στην ελληνική κοινωνία. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να ειπωθούν πολλές.

Όμως κάτι τέτοιο αφενός θα έριχνε κατακόρυφα τα έσοδα του Δημοσίου, αφετέρου θα έστελνε στην ανεργία ένα σωρό επιστήμονες που αλόγιστα έχει παραγάγει η Ελληνική Παιδεία. Μια απόδειξη για το τελευταίο είναι ότι το ελληνικό κράτος επιβάλλει με το ζόρι να έχει ο κάθε πολίτης υποχρεωτικά δικηγόρο σε κάθε σχεδόν επαφή του με τη Δικαιοσύνη, όπως και σε κάθε συμβολαιογραφική του σύμβαση, καθιστώντας το δικηγόρο παράσιτο στα μάτια του πολίτη. Θέλετε και το καλύτερο; Υποστηρίζεται ανερυθρίαστα πως αυτό γίνεται για το καλό του πολίτη, σαν να μη γνωρίζει ο πολίτης πότε είναι το καλό του να ζητήσει τις υπηρεσίες δικηγόρου και πότε όχι. Εδώ φτάσαμε στον παραλογισμό να μπορεί ένας ευρωπαίος δικηγόρος να δικάσει οπουδήποτε μέσα στην ελληνική επικράτεια και να μην μπορεί ένας έλληνας δικηγόρος να δικάσει σε άλλο Πρωτοδικείο, από νομό σε νομό.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε να έχουμε αναλογικά τους περισσότερους δικαστές, τους περισσότερους δικηγόρους, τους περισσότερους δικαστικούς επιμελητές και τους περισσότερους δικαστικούς γραμματείς στον κόσμο, που όλοι αυτοί ζούνε σε βάρος των εισοδημάτων των απλών πολιτών (είτε μέσω της φορολόγησης είτε μέσω των άμεσων αμοιβών) αλλά γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης να μην έχουμε. 

 http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/03/blog-post_5501.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 24/03/2010 22:05:12

  Μια απόδειξη για το τελευταίο είναι ότι το ελληνικό κράτος επιβάλλει με το ζόρι να έχει ο κάθε πολίτης υποχρεωτικά δικηγόρο σε κάθε σχεδόν επαφή του με τη Δικαιοσύνη, όπως και σε κάθε συμβολαιογραφική του σύμβαση, καθιστώντας το δικηγόρο παράσιτο στα μάτια του πολίτη. Θέλετε και το καλύτερο; Υποστηρίζεται ανερυθρίαστα πως αυτό γίνεται για το καλό του πολίτη, σαν να μη γνωρίζει ο πολίτης πότε είναι το καλό του να ζητήσει τις υπηρεσίες δικηγόρου και πότε όχι.

  Αυτό ισχύει έτσι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα μπορεί να αποφύγεις το δικηγόρο στα ειρηνοδικεία και στα συμβόλαια κάτω από ένα ποσό καθώς και σε όλα τα ποινικά αν δηλώσεις ότι δε θέλεις δικηγόρο. το μέτρο είναι σωστό.

  Εδώ φτάσαμε στον παραλογισμό να μπορεί ένας ευρωπαίος δικηγόρος να δικάσει οπουδήποτε μέσα στην ελληνική επικράτεια και να μην μπορεί ένας έλληνας δικηγόρος να δικάσει σε άλλο Πρωτοδικείο, από νομό σε νομό.
  Αυτό είναι αντισυνταγματικό κι εκκρεμεί στο ΣτΕ.

 2. άστεγος avatar
  άστεγος 24/03/2010 22:15:06

  Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει γεμίσει με μικρομεσάζοντες χαρτοκουβαλητές, για ψύλλου πήδημα.

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 24/03/2010 22:17:13

  Ειναι αλλη μια μορφη συντεχνιακων συμφεροντων. Και διαφωνω, οι ωριμες δημοκρατιες χαρακτηριζονται απο ανεξαρτητη δικαιοσυνη, πραγμα ανυπαρκτο στο Ελλαδισταν.

 4. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 24/03/2010 22:36:29

  Η Δικαιοσύνη είναι ελεγχόμενη από την Εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση).

  Ο κοινοβουλευτισμός μας έχει πείσει πως για να πάρεις αποφάσεις ή να νομοθετήσεις ή να δικάσεις πρέπει να είσαι ειδικός. Με πιστοποίηση ECDL κλπ κλπ. Οχι απλός πολίτης. (πως λέμε απλός οπλίτης;)

  Και είδαμε πως προκόψαμε τόσα χρόνια που παίρνουν τις αποφάσεις οι αντιπρόσωποί μας, για μας, και χωρίς εμάς.

  Τόση σπατάλη, τόση κλοπή και τόση απάτη και ούτε ένας τιμωρημένος. Πού 'στε πρόγονοι να δείτε πως εφαρμόζεται η δημοκρατική σας πατέντα από τους γόνους σας να μας καμαρώσετε. Κι εσύ Ρήγα με τα συντάγματα και τις χάρτες σου!

  Μία ψήφο την τετραετία και πολύ μας είναι. Αλλά για το ΚΙΝΟ και τις πιστωτικές είναι τόσο εύκολο να είμαστε όλοι ...online.

  Θα ζήσουμε μια ολόκληρη ζωή καρτερώντας τον μεσσία πολιτικό, τον αδιάφθορο, τον αλέρωτο να μας σώσει. Οπως τον καρτερούσαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Αδικα.

  Και μας φταίει μετά ο νεο-φιλελευθερισμός που δεν είναι φιλελευθερισμός και ο σοσιαλισμός που δεν είναι σοσιαλισμός και πάει λέγοντας.

  Κι εγώ λέω, εν πλήρι αναρμοδιότητι, ότι μας φταίει η Δημοκρατία μας που δεν είναι Δημοκρατία.

  Δημοκρατία δεν έχουμε.

  Θραξ Αναρμόδιος

 5. Λάκωνας avatar
  Λάκωνας 25/03/2010 00:20:49

  βιασμένη ιστορία γέννησε πουτ@ν@ δημοκρατία...

  Η.Ε.Π.

 6. anetos avatar
  anetos 25/03/2010 07:35:05

  Ακουσα οτι εισαγγελαιας περνει συνταξη 5000 ευρω περιπου,!!!!
  Μπορει να αληθευει τετοιο τερατουργημα ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.