11/05/2010 15:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δικαιολογείται η αισιοδοξία των χρηματαγορών;

Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές πήραν τα πάνω τους μετά το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα που ανακοίνωσαν οι ηγέτες της ευρωζώνης. Οι επενδυτές έχουν εντυπωσιαστεί από το μέγεθος του σχεδίου και την ικανότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν τη κρίση. Και όπως όλα δείχνουν ο φόβος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλα κράτη μάλλον αποφεύχθηκε.

Παρόλα αυτά, είναι περίεργο πως το σχέδιο έχει σκοπό του το ταρακούνημα των αγορών ώστε να πιστέψουν πως οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι στέρεες. Δηλαδή, τις δείχνουμε πως η οικονομία μας πάει καλά, δανειζόμενοι τεράστια ποσά χρημάτων; Το πακέτο των E750 δισεκατομμυρίων μπορεί να είναι υπερβολή. Μπορεί να είναι ένα ποσό που ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθεί αλλά που θα χρησιμεύει απλά ως εκφοβισμός των αγορών. Ακόμη και οι κυβερνήσεις μπορεί κατά βάθος να ελπίζουν πως οι εγγυήσεις αυτές δεν θα χρειαστούν, αφού άλλωστε χρειάζονται κοινοβουλευτικές εγκρίσεις και επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας όπως αυτά της Ελλάδας. Η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά ομόλογα μόνο όταν οι αγορές δυσλειτουργούν και θα αποστειρώνει αυτού του είδους τις επενδύσεις χωρίς να χρειάζεται να τυπώνει νέο χρήμα.

Συνεπώς, πρόκειται για μια οικονομική διάσωση των μικρών κρατών της ευρωζώνης, με σκοπό την αντιμετώπιση της εγγενούς αδυναμίας της ΟΝΕ, που είναι νομισματική και όχι οικονομική ένωση.

Το πώς θα αντιδράσουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι, απομένει να το δούμε στη πράξη.

The Economist.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.