Διθύραμβοι για την ελληνική οικονομία - Πλησιάζει η έξοδος στις αγορές
08/04/2014 18:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διθύραμβοι για την ελληνική οικονομία - Πλησιάζει η έξοδος στις αγορές

Συνεχίζονται τα διθυραμβικά σχόλια για την ελληνική οικονομία με τη Wall Street Journal να τονίζει ότι η ημέρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές είναι η Τετάρτη

Κατακόρυφη υποχώρηση σημειώνει το κόστος δανεισμού του δημοσίου, όπως έδειξε και η έκδοση εξάμηνων έντοκων γραμματίων. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,3 δις ευρώ με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 3,01%, από 3,60%. Τα επιτόκια καλύφθηκαν κατά 3,1 φορές από 2,31 στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Η εξέλιξη αυτή προδιαθέτει για χαμηλό επιτόκιο και στα 5ετή και 10ετή ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σήμερα το 10ετες ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται στο 6,17%, ενώ το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς βρίσκεται στις 461 μονάδες βάσης.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών τοποθετούν το επιτόκιο ενός 5ετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ στο 5,2% με 5,5%.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα διθυραμβικά σχόλια για την ελληνική οικονομία με τη Wall Street Journal να τονίζει ότι η ημέρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές είναι η Τετάρτη. Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του δίνει τα πρώτα θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία, αφού προβλέπει αναπτυξιακούς ρυθμούς έστω και μικρούς και μείωση της ανεργίας το 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 από μία βαθιά ύφεση 3,9% το 2013, ενώ για το 2015 η ανάπτυξη θα ανεβάσει ρυθμούς και θα φτάσει το 2,9%.

Θετικές είναι και οι προβλέψεις και για την ανεργία, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει μείωση για το 2014 στο 26,3%, ενώ για το 2015 οι αριθμοί θα πέσουν ακόμα περισσότερο στο 24,4%. Το ΔΝΤ κάνει ειδική αναφορά και στις τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα, προβλέποντας μείωση που θα φτάνει στο 0,4%, ενώ για τον πληθωρισμό του 2015 εκτιμάται πως θα φτάσει στο 0,3%.

Ισχνή θα είναι όμως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2014, αφού θα φτάσει στο 3,6%, ποσοστό αναθεωρημένο προς τα κάτω μιας και η ανάκαμψη στην Ευρώπη παραμένει αναιμική.

Τέλος, και το Reuters σε σημερινό άρθρο του αναφέρει ότι η ελληνική ανάκαμψη είναι εκπληκτική. Όπως επισημαίνει, πριν από δύο χρόνια, η χώρα έμοιαζε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τώρα είναι στα πρόθυρα της επιστροφής στην αγορά ομολόγων με την έκδοση πενταετούς ομολόγου 2 δισ. ευρώ.

Υπογραμμίζει βέβαια πως υπάρχουν ακόμη πολιτικά ρίσκα, και ότι η πραγματική οικονομία μόλις τώρα άρχισε να κάνει τη στροφή. Αλλά η ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. «Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία έφθασε στο 30% ύστερα από την αναδιάρθρωση χρέους πριν από δύο χρόνια, βρίσκεται τώρα στο 6,2%».

Ο αρθρογράφος τονίζει πως δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας –Πειραιώς και Alpha Bank- έχουν συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ τις προηγούμενες εβδομάδες για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους μετά από τα stress tests που διεξήγε η κεντρική τράπεζα. Η Eurobank, σχεδιάζει να ακολουθήσει με 3 δισ. ευρώ αυτό το μήνα.

Η αλλαγή της διάθεσης στις αγορές οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες. Στην υπόσχεση της ΕΚΤ να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, πριν από δύο χρόνια, και στο πιο πρόσφατο τέλος της «ερωτικής σχέσης» των επενδυτών με τις αναδυόμενες αγορές, που σημαίνει ότι η ρευστότητα που έχει συσσωρευτεί στην παγκόσμια οικονομία, αναζητά ευκαιρίες σε άλλες περιοχές, όπως η Ελλάδα.

Επιπλέον, σημειώνει ο Dixon, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες, υπήρξαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που έχουν αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, και η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επισημαίνει ωστόσο ότι το χρέος της Αθήνας βρίσκεται ακόμη κοντά στο 180% του ΑΕΠ. «Αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο βάρος όσο φαίνεται από τον αριθμό, διότι το μεγαλύτερο μέρος του το κατέχουν άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα των δύο διασώσεων». Και όχι μόνο αυτά τα δύο δάνεια φέρουν πολύ χαμηλό επιτόκιο, λίγο πάνω από το 2%, αλλά η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να τα ξεπληρώνει μέχρι το 2022 και από τότε έχει άλλα 20 χρόνια να ολοκληρώσει το έργο.

Σύμφωνα με τον Dixon δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επενδυτές φαίνονται πρόθυμοι να αγοράσουν τα πενταετή ελληνικά ομολόγα. Εξάλλου, θα πάρουν τα λεφτά τους προτού η Αθήνα αποπληρώσει τους πιστωτές του επίσημου τομέα. Ακόμη, το επιτόκιο, το οποίο πιθανώς θα είναι κάπου κοντά στο 5%, είναι πιο ελκυστικό από ό,τι προσφέρεται σε ομόλογα σκληρού νομίσματος άλλων χωρών.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει τη συμφωνία που ισχύει με τους πιστωτές της ευρωζώνης. Υποσχέθηκαν να την εξετάσουν εκ νέου όταν η Αθήνα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Μια καλή έκβαση για την Ελλάδα θα ήταν να δει την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, πάγωμα του επιτοκίου στο τρέχον επίπεδο, και παράταση της περιόδου στη διάρκεια της οποίας δεν θα πρέπει να αποπληρώνει το χρέος της, κατά πέντε ακόμη χρόνια. Η βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γερμανία –της οποίας η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 11 Απριλίου- υποδηλώνει ότι υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα πως θα μπορούσε να ανταμειφθεί για την καλή συμπεριφορά της.

Η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές σημαίνει ακόμη ότι πιθανώς δεν αντιμετωπίζει πλέον χρηματοδοτικό κενό, το οποίο οι τελευταίες επίσημες προβλέψεις των πιστωτών, το τοποθετούσαν στα 15 δισ. ευρώ για τα δύο επόμενα χρόνια.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας έχει μειώσει αυτό το ποσό. Ακόμη πιο σημαντικό, η κυβέρνηση έχει διάφορους τρόπους να καλύψει το κενό χωρίς να δανειστεί από τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Όχι μόνο μπορεί να εκδώσει ομόλογα: οι δύο μεγάλες τράπεζες που άντλησαν κεφάλαια έχουν χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά για να αποπληρώσουν 1,6-1,7 δισ. ευρώ των κεφαλαίων που διοχέτευσε η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 08/04/2014 18:44:27

  ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ..... ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ !!!!!!!!

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 08/04/2014 18:57:48

  Μας είχαν πει ότι στη μετα-μνημονιακή εποχή, όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και αρχίσει η ανάκαμψη, μία άλλη, νέα Ελλάδα θα έχει αναδυθεί, με άλλη οικονομική φιλοσοφία. Αν όχι και με άλλη φιλοσοφία ζωής. Πού είναι αυτή η αλλαγή; Την βλέπετε; Έτσι και αρχίσει πάλι να ρέει λίγο χρήμα, θα αρχίσει πάλι το μποτιλιάρισμα στην παραλιακή Σάββατο βράδυ, αν υποτεθεί ότι είχε πέσει λίγο η κίνηση... Νομίζω ότι το ζουμί του άρθρου είναι εδώ: "Η αλλαγή της διάθεσης στις αγορές οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες. Στην υπόσχεση της ΕΚΤ να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, πριν από δύο χρόνια, και στο πιο πρόσφατο τέλος της «ερωτικής σχέσης» των επενδυτών με τις αναδυόμενες αγορές, που σημαίνει ότι η ρευστότητα που έχει συσσωρευτεί στην παγκόσμια οικονομία, αναζητά ευκαιρίες σε άλλες περιοχές, όπως η Ελλάδα".
  Για να μην βαυκαλιζόμαστε... Και όπως έγραψε ο Παπαδιαμάντης στην "Αποσώστρα" για κάτι αρτεσιανά φρέατα που έφτιαξε η κυβέρνηση και μετά τα χάλασε: "Τρελάθηκαν και τα φτιάξανε, τρελάθηκαν και τα χαλάσανε"...

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. @ ΒΙΣ 08/04/2014 19:22:08

   Mην είσαι απαισιόδοξος φίλε ΒΙΣ . Οι Μεγάλοι που μας έβγαλαν μέσα σε μια βδομάδα απο τι αγορές και μείωσαν τις αξίες μας πάνω απο 50%, μπορούν και πάλι να μας ξαναβάλουν και πιο γρήγορα μάλιστα. Μην αποκλείεις ως τις Ευρωεκλογές το Χρηματιστήριο να είναι στις 3000 και οι "οίκοι" να συνωστίζονται για να μας αναβαθμίσουν. Δεν αποκλείεται να μας δώσουν και κανένα Α . Και να δείς και τα ακίνητα να ανεβαίνουν 40% τον επόμενο μήνα. Δικό τους είναι το μαγαζί, αυτοί τυπώνουν το χρήμα, αυτοί καθορίζουν και τις αξίες. Η μέθοδός τους είναι γνωστή πλέον. Οπως μας υποβάθμισαν έτσι μπορούν και να μας αναβαθμίσουν. Πολύ ωραία το λέει η WSJ: Τι κι αν το χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ? Μήπως και των ΗΠΑ τόσο δεν είναι? Απ' τη στιγμή που δεν είναι ληξιπρόθεσμο και μπορεί να παρατείνεται επ' αόριοστο και μάλιστα με χαριστικές πενταετίες όταν δεν έχουμε επαρκές πλεόνασμα, θα ξεχαστεί τελείως, όπως είχε ξεχαστεί τα τελευταία 40 χρόνια που ήταν 40-50 μονάδες απο το επίσημο όριο βιωσιμότητας (60% του ΑΕΠ, συνθήκη Μάαστριχτ). Οσο ο Ντράγκι και οι Γερμανοί θα δηλώνουν έτοιμοι να τυπώσουν όσα Ευρώ κι αν χρειαστεί η Ελλάδα, μπορούμε άνετα να αράξουμε στην Παραλιακή. Αλλωστε η Ευρώπη έχει ποικιλοτρόπως αναγνωρίσει οτι είναι χρεωμένη απέναντι στην Ελλάδα μόνο και μόνο για τα πνευματικά δικαιώματα που ποτέ δεν μας πλήρωσαν για το πολιτισμό που τους προσφέραμε και συνεχίζουμε να τους προσφέρουμε απλόχερα. Ακόμα και ο Γερμανός Πρόεδρος ζήτησε συγνώμη για τα πάνω απο 500 δις που μας χρωστάνε μόνο για τις πολεμικές αποζημιώσεις... Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει πλέον. Μπορούμε άνετα να ψηφίσουμε όποιον θέλουμε για Πρωθυπουργό.

   • GJ avatar
    GJ @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 09/04/2014 10:41:52

    Πολύ σωστά τα λες ειδικά το κομμάτι για την Αμερική. Η δύναμη που έχεις μετράει, έστω κ στρατιωτική, τα λοιπά περί χρέους πάνε βόλτα. Το πρόβλημα που είχαμε πάντα ήταν η μη συνεπής άσκηση εξωτερικής πολιτικής που να δείχνει ότι δεν είμαστε αλλόφρονες.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ΒΙΣ 08/04/2014 19:35:47

   Σωστός προβληματισμός!

  • George N avatar
   George N @ ΒΙΣ 09/04/2014 04:53:46

   Αυτά (αλλαγή φιλοσοφίας) γίνονται μόνο με παιδεία και εκεί δεν έχουμε ακόμα καταλάβει το πρόβλημα πόσο μάλλον να κάνουμε κάτι. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι το κράτος το 55% του ΑΕΠ που χρειάζεται δεν το δανείζεται, άρα αρχίζει να μοιάζει βιώσιμο το Ελληνικό χρέος. Αυτό που ελπίζουμε είναι μια πρόταση, ένα σχέδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη και ας γίνεται το κέρδος από αυτήν, λουλούδια και ουίσκι στην παραλιακή. Ακόμα κι αυτό φαντάζει τρελό κι ακατόρθωτο....εκεί είμαστε.

 3. arkoudanews avatar
  arkoudanews 08/04/2014 19:00:05

  Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσει μια έρευνα σε βάθος, ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι του διασυρμού της χώρας και της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Διότι δεν είναι δυνατόν με ΑΕΠ 230 δις, ανεργία 9%, χρέος 129% και έλλειμμα 15% να αρνείσαι να δανειστείς από τις αγορές και να καλείς το ΔΝΤ να σε σώσει και 5 χρόνια μετά το σώσιμο με ΑΕΠ 185 δις, ανεργία 28%, χρέος 180% και έλλειμμα 6% να το αναγάγεις σε επίτευγμα. Ή τότε συνέβη το μοιραίο «λάθος», ή τώρα. Αποφασίστε.....

  • Θρίαμβος avatar
   Θρίαμβος @ arkoudanews 08/04/2014 20:09:49

   Αμφισβητείς την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ε? Μήπως είσαι αριστερός?

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. @ arkoudanews 08/04/2014 20:52:44

   Προφανώς τότε συνέβη το "λάθος" φίλε arkoudanews και ήταν εξ επίτηδες. Δεν μπορεί να αποκλείεις μέσα σε μια βδομάδα την Τίγρη του Βορρά Ιρλανδία απο τις αγορές, ό,σα και νάφαγαν με τον δικό τους Πάγκαλο οι Ιρλανδοί και να μένουν και μάλιστα με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης π.χ. η Τουρκία και οι Βαλκανικές χώρες εντός αγορών. Δεν μπορεί να καθυστέρησε μεσα σε μια βδομάδα η Ιταλία και να πήγε 20 χρόνια πίσω, ενώ παραμένει η 7η πλουσιώτερη χώρα στον κόσμο...Οι οικονομολόγοι λένε οτι στο πορτοφόλι κάθε ανθρώπου και κάθε κράτους υπάρχει ενα 30-40% πραγματικό χρήμα και το υπόλοιπο είναι "πίστη". Ητοι αέρας, ελπίδα. Αυτην την "πίστη" την δίνουν ή την παίρνουν (όταν σκάνε) οι Τράπεζες μέσω των "οίκων αξιολόγησης" που όπως ακόμα και στην Αμερικανική δικαιοσύνη απεδείχθει τους ελέγχουν κατα βούλησιν. Δεν βομβαρδίστηκαν τα σπίτια μας, δεν μας πήρε τα αυτοκίνητα το τσουνάμι, ούτε οι Γερμανοί το χρυσάφι και τα λεφτά μας με κατοχικό δάνειο. Την "πίστη" μας πήραν οι Τράπεζες με αποτέλεσμα το 30% που μας έμεινε στις τσέπες να μην φτάνει πλέον ούτε την εφορία να πληρώσουμε...Βέβαια, απ' αυτό το "μοιραίο" λάθος εγώ παρατηρώ οτι ενώ μέχρι το 2010 οι μεγάλες τράπεζες Αγγλίας, ΗΠΑ, ΕΕ έσκαγαν η μια μετά την άλλη, απο το 2010 που έβαλαν κάτω εμάς τα "γουρούνια" του Νότου και μας τρώνε, δεν ξαναέσκασαν, προς το παρόν τουλάχιστον. Καί ξέρουμε πλέον όλοι οτι η τρόικα τα μνημόνια και το PSI απάλλαξαν τις Μεγάλες Γερμανικές, Γαλλικές και Ολλανδικές τράπεζες απο το χρέος μας και το φόρτωσαν στα κράτη της Ευρωζώνης. Το ανησυχητικό είναι οτι μπορεί και τώρα να συμβαίνει ενα δεύτερο μοιραίο λάθος, σαν το προηγούμενο success story που κατέληξε με το "μαύρο" στην ΕΡΤ. Οψώμεθα. Ούτως ή άλλως ελάχιστα πλέον εξαρτώνται απο εμάς τα βατράχια στον βάλτο των Βουβάλων όπου ζούμε...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ arkoudanews 08/04/2014 20:54:24

   Το έγκλημα δεν έγινε το 2010. Έγινε το 1981 - 2009. Είναι έγκλημα διάρκειας.

   • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. avatar
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. @ Μανιάτης 08/04/2014 21:20:51

    Tοτε γιατί την νύφη πληρώνουν οι Ισλανδοί, Ιταλοί, Ισπανοί,Ιρλανδοί,Πορτογάλοι, Κύπριοι, Γάλλοι, Αγγλοι και προσφάτως Βέλγοι και Ολλανδοί? Γιατί πιό πριν την πλήρωσαν οι Νοτιοασιάτες και μετά οι Νοτιοαμερικάνοι με αποκορύφωμα τους Αργεντίνους? Επειδή εμείς εδώ το 1981-2009 τα τρώγαμε με τον Πάγκαλο? Αντε και με τον Τομπούλογλου? Αν η Ελλάδα δεν υπήρχε καν, έχεις την εντύπωση οτι θα είχε αποφευχθεί η κρίση? Εχεις την εντύπωση οτι ακόμα και η Γερμανία, λίγον "αέρα" έχει στα πανιά της και ειδικά στις περιφερειακές της τράπεζες? Λόγω ημών δεν ανακάμπτει η ΕΕ?

  • thanos avatar
   thanos @ arkoudanews 09/04/2014 00:55:10

   arkoudanews το έλλειμμα 6% που το βρήκες;

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 08/04/2014 19:35:16

  Η χώρα παρουσιάζει εικόνα νοικοκυρέματος. Φαίνεται κι από ενέργειες της Δικαιοσύνης, παρά τα πολλά σκοτεινά σημεία. Όμως, η χώρα θα στέκεται στα πόδια της, όταν παράγει πραγματικά πλεονάσματα, πραγματικό κι όχι στατιστικό πλούτο. Η έξοδος στις αγορές σημαίνει ότι συνεχίζονται τα ελλείμματα ή ότι πρέπει να πληρωθούν παλιά χρέη ή και τα δύο. Η έξοδος στις αγορές δικαιλογείται στην περίπτωση της Ελλάδος με σκοπό την πληρωμή κι όχι δυστυχώς την αποπληρωμή παλιών χρεών. Σε άλλη περίπτωση η έξοδος στις αγορές σημαίνει αύξηση του χρέους.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. @ Μανιάτης 08/04/2014 21:10:04

   Αγαπητέ Μανιάτη, Αν δεν ακούσεις για δημιουργία νέου παγκόσμιου νομίσματος, και επιστροφή των τραπεζών στα αυστηρά τραπεζικά τους καθήκοντα αντί του τεράστιου ΤΖΟΓΟΥ στον οποίο με αχαλίνωτη απληστία έχουν εξαπλωθεί και κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη, μην πιστεύεις οτι θα σταθούμε στα πόδια μας ακόμα κι αν εφαρμόσουμε το παραγωγικό μοντέλο της Δανίας. Φύλλα στον άνεμο της Αυτοκρατορίας του χρήματος είναι πλέον τα κράτη καλέ μου φίλε και μόνη μας ελπίδα, οι νέες γενιές που κάτι μυρίζονται και δεν τόχουν και σε πολύ να κάνουν μεγάλες ανατροπές όπως και στη δεκαετία του '60 αν θυμάσαι. Το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι οτι πρέπει ο καθείς μας ατομικά να κόψει με το μαχαίρι κάθε περιττή δαπάνη για ΠΑΝΤΑ. Το δεύτερο είναι η εναλλακτική, αχρήματη οικονομία. Σου δίνω 5 βιβλία, μου δίνεις 5 κιλά πατάτες αν είσαι αγρότης και έχεις πνευματικές ανησυχίες. Δεν αλλάζω αυτικίνητο εφ' όρου ζωής, ούτε κινητό τηλέφωνο που άλλωστε το 90% των "τρύκ" του δεν τα χρησιμοποιώ. Οι νέες τουλάχιστο γυναίκες ας καταργήσουν το μακιγιάζ και τα περιττά λούσα. Αφού ξέρουν οτι στις σημαντικώτερες στιγμές που εκτιμιέτια η ομορφιά τους δεν τα χρειάζονται...Λεω στην τύχη μερικά παραδείγματα που μπορεί να αποδειχτούν καταλυτικά αν γενικευτούν. Αν περιμένουμε απ' τους πολιτικούς και τα παραγωγικά τους μοντέλα, άδικα θα περιμένουμε. Αυτοί είναι πιο αδηφάγοι κι απ' τους Τραπεζίτες όπως αποδεικνύεται καθημερινά.

 5. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 08/04/2014 20:25:38

  Παιδιά, προσέξτε. Σα να βλέπω ότι το "κλίμα" αλλάζει.. Σα να θέλουν να κλείσει αυτή η "δεξιά" παρένθεση. Δεν ξέρω, θες πες το ένστικτο, προαίσθημα. Αλλά βλέπω να γίνονται συντονισμένες κινήσεις με στόχο τον Πρόεδρο τον ίδιο (ή θα φανεί σε λίγο τουλάχιστον). Η "αυτοκρατορία αντεπιτίθεται".. Ίσως είναι αυτό που λέγαμε: Τώρα που θα ξανάρθει χρήμα -έστω κάτι ψιλά- θα σκυλιάσουν να επανέλθουν. Τα λέγαμε πριν λίγες ημέρες εδώ μέσα: Μπαλτάκος & ΧΑ, Moody's, Jeffrey.. Να προσθέσω ακόμα αναταραχή στις φυλακές υποκινούμενη από "κηπουρικά" γραφεία λέγεται... Δεν ξέρω, μη το παρακάνουμε με τη συνομωσιολογία. Αλλά θα 'ναι κρίμα, πολύ κρίμα, να χαθεί η μοναδική ευκαιρία 40 χρόνια τώρα..

 6. Πλούς avatar
  Πλούς 08/04/2014 23:07:23

  "Πού είναι αυτή η αλλαγή; Την βλέπετε; Έτσι και αρχίσει πάλι να ρέει λίγο χρήμα, θα αρχίσει πάλι το μποτιλιάρισμα στην παραλιακή Σάββατο βράδυ, αν υποτεθεί ότι είχε πέσει λίγο η κίνηση..." Η αυτοκρατορία του χρήματος ό,τι θέλει κάνει. Είναι ΠΙΑ γεγονός. Πάντως μπράβο σε Σαμαρά/Στουρνάρα. Τώρα για το τι θα αλλάξει πραγματικά ο ΒΙΣ σχολιάζει πολύ καίρια...αλλού είναι η ουσία.

 7. Ανδρεας45 avatar
  Ανδρεας45 09/04/2014 04:41:35

  Άμα ο νεοέλληνας μάθει το "όπου φθάνει το χέρι σου,κρέμασε το καλάθι σου" τότε όλα θα αρχίσουν να πηγαίνουν πρός το καλλίτερο.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. @ Ανδρεας45 09/04/2014 07:51:36

   ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ!!! Αυτά λένε με απλά λόγια και οινομπελίστες οικονομολόγοι κσι όχι μόνον για τον Ελληνα που είναι μόλις το 2% της Ευρώπης αλλά για ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ γιατί ΟΛΟΙ έχουμε το ιδιο πρόβλημα, ανεξαρτήτως που πήγαν τα λεφτά που αφειδώς δάνεισαν οι τράπεζες σε κάθε χώρα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν. Σίγουρα δεν πήγαν στους φτωχούς...

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 09/04/2014 09:07:10

    Σωστα τα λες Δημητριε, το θεμα ειναι ποια γενια θα δεχτει να ζησει με τον τροπο που προτεινεις οταν εχει γευθει στο επακρο τα αυτοκινητα, κινητα κλπ καταναλωτικα; Αυτη η κατασταση που περιγραφεις μπορει να επιτευχθει πλεον μονο απο ενα μεγαλο εκτακτο γεγονος, πχ πολεμο, οπου δεν θα μπορουν οι νεοι να δραπετευσουν απο τη χωρα γιατι και διπλα τους το ιδιο θα γινεται η αμα χαθουν κανα δυο γενιες στη μιζερια και οι επομενες δεν θα ξερουν. Αυτο το τελευταιο δεν το δεχεται κανεις. Οποτε; Η γνωμη μου ειναι οτι οσο υπαρχουν λεφτα που δεν φτανει μια ζωη για να φαγωθουν, θα βρισκομαστε στον ιδιο παρονομαστη των διακρισεων,η δε χωρα μας οντως ειναι πολυ μικρη για να επηρεασει καταστασεις....

    • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. avatar
     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. @ Ρηνα 09/04/2014 09:35:45

     Aγαπητή Ρήνα, κρίνω απο την κόρη μου που τηρεί τα παραπάνω με ευλάβεια, όπως και όλοι οι φίλοι της που είναι πολυάριθμοι, γι αυτό και είμαι μακροπρόθεσμα αισιόδοξος. Ρίξε μια ματιά ως αρχή στα δύο παρακάτω links κι αν το βρείς ενδιαφέρον, θα βρείς κι άλλα στο google. http://www.in2life.gr/everyday/modernlife/article/232031/enallaktikh-oikonomia-to-evro-sto-perithorio.html http://www.epohi.gr/portal/theoria/15828-zigkmount-baouman-eimai-vraxyprothesma-apaisiodoksos-alla-makroprothesma-aisiodoksos

 8. Aegean times avatar
  Aegean times 09/04/2014 09:50:50

  Δουλευόμαστε κανονικά ή μου φαίνεται, πριν μερικές μέρες ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με χίλια βάσανα ως προϋπόθεση για την δόση που τέλος πάντων θα είναι σε δόσεις και έτσι δεν θα έχουμε χρηματοδοτικό κενό για το 2014. Επίσης έχουμε και το κομματάκι εκείνο από το πλεόνασμα (ή μήπως είναι χαρτούρα και τίποτα άλλο?), γιατί λοιπόν βγαίνουμε στις αγορές να δανειστούμε έστω και 2 - 3 δις αφού δεν έχουμε άμεσες ανάγκες? Και γιατί αφού ο Σόϊμπλε είπε ότι αν η Ελλάδα χρειαστεί για το 2015 - 2016 βοήθεια θα μας δώσουν εμείς πάμε στις αγορές να δανειστούμε έστω με 5% ενώ από την Ευρώπη θα δανειστούμε με 2% ή έστω 2,5%. Κάπως δεν δένουν όλα αυτά μεταξύ τους, λυπάμαι που το λέω αλλά είτε η κυβέρνηση λειτουργεί καθ΄υπόδειξη των Μεγάλων όπως είπε και ο σχολιαστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είτε βιάζεται να βγει στις αγορές πιστεύοντας ότι έτσι βελτιώσει το προφίλ της ενόψη των εκλογών. Και τα δύο επιφέρουν μεγάλο προβληματισμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.