#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/01/2012 15:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διευκρινίσεις για την "κατάσταση δημοσιονομικής αδυναμίας" («State of Necessity»)

[caption id="attachment_143145" align="alignnone" width="600" caption="Από το σημερινό "Παρόν""][/caption]

Ευχαριστώ τους φίλους που σχολίασαν στην ανάρτηση "η Ελλάδα μπορεί να επικαλεσθεί “δημοσιονομική αδυναμία” (State of Necessity) και να σωθεί"


 Ευχαριστώ ιδιαίτερα όσους άσκησαν εποικοδομητική κριτική, αλλά ακόμη και αυτούς που παραμένουν κολλημένοι στη συμβατική σκέψη που δίνει για κατανάλωση η τηλεόραση και ο οικονομικός τύπος.

Μερικές διευκρινίσεις είναι όμως απαραίτητες για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, που μπορεί να βλάψουν τη συζήτηση.

1) Η επίκληση κατάστασης δημοσιονομικής αδυναμίας δεν είναι κάτι που «προτείνω ως λύση», όπως διάφορα κινήματα του τύπου «δεν πληρώνω» ή ορισμένοι οικονομολόγοι. Με απλά λόγια: Δεν «προτείνω χρεωκοπία», όπως με κατηγόρησαν μερικοί σχολιαστές. Αντιθέτως: Η επίκληση δημοσιονομικής αδυναμίας είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος χειρισμού μιας χρεωκοπίας, αν έρθει, που μπορεί να μην έρθει και μακάρι, αλλά που δυστυχώς είναι πια αρκετά πιθανό να έρθει. Η ιδανική λύση θα ήταν να μας δάνειζε η Ε.Ε. χωρίς νέες περικοπές. Αυτό καλά θα ήταν να συμβεί, αλλά δεν είναι στο χέρι μας.

2) Αν λοιπόν έλθει μια μέρα η χρεωκοπία, τότε η επίκληση δημοσιονομικής αδυναμίας θα είναι μονόδρομος. Τα ομόλογα της χώρας δεν πρέπει να είναι τότε υπό το αγγλικό δίκαιο, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό δυσχεραίνει τη δυνατότητα της χώρας να διαχειριστεί την κατάσταση δημοσιονομικής αδυναμίας. Εκεί ακριβώς ήταν το βασικό πρόβλημα της Αργεντινής, όταν επικαλέστηκε κατάσταση δημοσιονομικής αδυναμίας: Ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της υπαγόταν σε αλλοδαπό δίκαιο.

3) Το βασικό ερώτημα είναι: Αξίζει τον κόπο να επιμείνει κανείς στο ελληνικό δίκαιο και να ρισκάρει έτσι «αποτυχία» του PSI (ασχέτως της ήδη κακής πορείας του), ώστε να μην δώσει η Μέρκελ το δάνειο των 130 δις; Ναι. Πρώτον, διότι η παραμονή των ομολόγων στο ελληνικό δίκαιο είναι ο μόνος τρόπος να διαχειριστεί η Ελλάδα μια ούτως ή άλλως αρκετά πιθανή χρεωκοπία της προς το συμφέρον της. Δεύτερον, διότι και το (επίσης υπαγόμενο σε αλλοδαπό δίκαιο) δάνειο των 130 δις θα αντικαταστήσει, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, χρέος που υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο.

4) Ούτε «μαγική» ούτε εύκολη είναι η επίκληση δημοσιονομικής αδυναμίας. Ο δανεισμός της χώρας θα είναι αν όχι αδύνατος, πολύ δύσκολος. Το μεγαλύτερο μέρος του απομένοντος ελλείμματος που δεν θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση της δαπάνης τόκων (στο χειρότερο σενάριο, θα απομείνει ένα 3-4% του ΑΕΠ), θα πρέπει να εξοικονομηθεί από νέες περικοπές, κάτι αρκετά επώδυνο. Είναι άγνωστο, επίσης, τι περιθώρια εσωτερικού αναγκαστικού δανεισμού υπάρχουν (π.χ.: ασφαλιστικά ταμεία, μερική πληρωμή υψηλόμισθων και προμηθευτών με ομόλογα) ή ακόμη και δανεισμού από χώρες που θα έδιναν, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, δάνειο στην Ελλάδα (απίθανο, αλλά όχι αδύνατο). Πάντως, η Ελλάδα πρέπει διά παν ενδεχόμενο να υπολογίζει ότι, σε καθεστώς δημοσιονομικής αδυναμίας, είναι υποχρεωμένη να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα «με τη μία».

5) Η διαχείριση της χρεωκοπίας σε καθεστώς δημοσιονομικής αδυναμίας, πλεονεκτεί έναντι της λύσης του PSI από δύο απόψεις: Πρώτον, η χώρα θα επιτύχει πλεόνασμα που θα την βγάλει από την κρίση, πολύ ευκολότερα, παρά σε καθεστώς PSI. Το πλεόνασμα θα αλλάξει ριζικά την ψυχολογία και θα διώξει τη συνεχή προσδοκία της χρεωκοπίας. Δεύτερον, θα σταματήσει την οικονομική κηδεμονία της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, που μέχρι στιγμής μόνον εγκληματικά λάθη διέπραξε εις βάρος της χώρας. Η Ελλάδα, ανακτώντας την οικονομική της κυριαρχία, θα κυβερνηθεί οικονομικά με τρόπο που αρμόζει στις ιδιαιτερότητές της.

6) Είναι προφανές ότι η Γερμανία δεν θα ήθελε, η επίκληση δημοσιονομικής αδυναμίας να επεκταθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όμως αυτό μπορεί να συμβεί έτσι κι αλλιώς, οπότε τότε πρέπει να συμβεί με το σωστό τρόπο.

7) Μικτές λύσεις μπορούν επίσης να μπουν στο τραπέζι. Π.χ., η Ελλάδα να αναστείλει τοκογονία και πληρωμές μόνον στα ομόλογα, αλλά όχι στα δάνεια του Μνημονίου, δανειζόμενη από τους εταίρους τα κεφάλαια που θα της λείπουν μέχρι να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα (περιλαμβανομένων και των τόκων του Μνημονίου).

8) Το σημαντικότερο πρόβλημα θα είναι άλλο: Αν θα συνεχίσει να διακρατεί η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα που της έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες, ή αν θα τους τα γυρίσει απαιτώντας επιστροφή της χρηματοδότησης που τους έχει δώσει. Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών και η απώλεια των καταθέσεων, θα έπρεπε να επιστρέψουμε στη δραχμή, ώστε η Τράπεζα της Ελλάδος να συνεχίσει να δέχεται ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως αντάλλαγμα..

Ο τελευταίος αυτός παράγοντας καταδεικνύει δύο πράγματα: α) η Ελλάδα δεν πρέπει να δράσει μόνη της, αλλά παράλληλα με τον εκ μέρους της (και όχι εκ μέρους άλλων...) σχεδιασμό λύσεων προς το συμφέρον της, να διαπραγματεύεται με τους εταίρους, ώστε να αναζητά στηρίξεις εκεί που τις χρειάζεται και β) η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει πάντοτε εναλλακτικές για την περίπτωση που δεν λάβει στήριξη από τους εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική ουσία της επίκλησης δημοσιονομικής αδυναμίας είναι η αντιστροφή αυτού που ειπώθηκε όταν φτιάχτηκε το PSI: Μας είπαν τότε «αναλαμβάνουμε το χρέος σας, αναλάβετε εσείς το έλλειμμα». Λάθος. Το σωστό θα ήταν να τους πούμε εμείς «βοηθείστε μας με το έλλειμμα, και αναλαμβάνουμε το χρέος».

Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι, με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση, πολλοί δανειστές θα ήταν χαρούμενοι να μην εισπράξουν τόκους για τρία-τέσσερα χρόνια, αλλά να μπορέσουν μετά να διασφαλίσουν το σύνολο του κεφαλαίου τους. Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης υπάρχουν, αλλά εμείς αντί να καθίσουμε να σκεφτούμε τι μας συμφέρει, τους ακούμε να μας υπαγορεύουν τι να κάνουμε.

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mara avatar
  Mara 15/01/2012 16:52:17

  Nα ένας νέος!!!!!!!!
  Που έλεγε και ο αείμνηστος Παπαγιανόπουλος στην ταινία "Τζένη Τζένη" για τον Μπάρκουλη, όταν τα΄σπάσε με τον Γκόρτζο (χα χα!)

  Επώνυμε, προτείνω στον κ. Σαμαρά να είσαι ο μέλλων Υπουργός Οικονομικών!!!!

  Τα σέβη μου!

 2. Σταύρος avatar
  Σταύρος 15/01/2012 16:52:20

  Επώνυμε, η απουσία σου ήταν αισθητή.
  Κάθε μία φορά που γράφεις αντιλαμβανόμαστε τι χάναμε!
  Ευχές για την Καινούργια Χρονιά και την Καινούργια Ζωή!!!

  • nostos avatar
   nostos @ Σταύρος 15/01/2012 21:07:51

   Προσυπογραφω και επαυξανω. Επώνυμε μας ελειψες τόσο καιρό. Περιμένω και την πρώτη απάντηση σου στον ψυχραιμία. :-)

 3. hdgr avatar
  hdgr 15/01/2012 17:06:48

  Επώνυμε οι δύο παρεμβάσεις σου είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχω διαβάσει όλο αυτό το διάστημα.
  Φαίνονται να διακατέχονται από ρεαλισμό και κυρίως εξετάζουν το όλο θέμα υπό το πρίσμα του εθνικού συμφέροντος.

 4. Ραβινος avatar
  Ραβινος 15/01/2012 17:53:34

  Τωρα που ολοι ξερουν τι εστι βερυκοκο συγνωμη PSI ηθελα να πω η ιδεα '' Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι, με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση, πολλοί δανειστές θα ήταν χαρούμενοι να μην εισπράξουν τόκους για τρία-τέσσερα χρόνια, αλλά να μπορέσουν μετά να διασφαλίσουν το σύνολο του κεφαλαίου τους'' ακουγεται και ειναι παρα πολυ λογικη και σωστη ...αλλα ... !

 5. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 15/01/2012 18:02:50

  Επώνυμε οι δυο παρεμβάσεις σου είναι άκρως διαφωτιστικές.
  Δυστυχώς το βασικότερο ζήτημα που δεν έχει - ακόμα - επιλυθεί δεν είναι το έλλειμα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος, άλλα το έλλειμα ηγεσίας καθώς και η μη αίθηση του Χρέους προς την Πατρίδα, άνευ των οποίων καμία προτεινόμενη λύση δεν είναι πραγματοποιήσιμη.

 6. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/01/2012 18:17:10

  Πολύ καλά τα λέει ο αρθρογράφος. Η κατάσταση προσωρινής αδυναμίας μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να επιτύχουμε ευκολίες αποπληρωμής χωρίς νέα εξοντωτικά για το λαό μέτρα που φέρνουν μεγαλύτερη ύφεση. Έτσι η αλλαγή του καταστροφικού μνημονίου και του μείγματος πολιτικής θα καταστεί ευκολότερη και θα έχει και τη στήριξη των εταίρων

 7. Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ avatar
  Φ. ΓΙΑΝΚΟΥΛΑΣ 15/01/2012 18:48:47

  Λοιπον τι θα λεγατε για τα παρακατω.. 1)Αποσυρση τις εμπιστοσυνης και των στελεχων που ειναι στην σαπια αυτη κυβερνηση και ταυτοχρονα πιεση με καθε τροπο για εκλογες(συνενοηση με την αριστερα για δυναμικες κοινητοποιησεις του λαου) 2)Επιδιωξη αυτοδυναμιας αν οχι συνεργασια με αριστερα η μερος της για να κυβερνησει αμεσως ο αντωνης σαμαρας 3)αναστολη καθε διαπραγματευσης με την τροικα και ταυτοχρονο ανοιγμα σε τριτες χωρες για πιθανο δανεισμο και κυρηξη αδυναμιας εξυπηρετησης των δημοσιονομικων.........στρατηγικες συμμαχιες ρωσια ,κινα,ισραηλ .............απλες σκεψεις απο εναν ελληνα εξαθλιωμενο και ταπεινωμενο

 8. axiokratikos avatar
  axiokratikos 15/01/2012 21:26:49

  Είναι μια Απο τις καλύτερες αναλύσεις που έχω διαβάσει τόν τελευταίο χρόνο. Αυτά θα ήταν εφικτά και πιθανές λύσεις αν είχαμε κάποιους ηγέτες με μέγεθος όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Πλαστήρας και ο Εθναρης Κωνσταντίνος Καραμανλής! Εμείς όμως τί έχουμε αντί αυτών δοσίλογους, μέλη λεσχών που έχουν ως στόχο τήν ισοπέδοση των αξιών της Εθνικής μας υπόστασης Πατριδα, Θρησκεία, Οικογένεια! Οπότε είμαστε ξεγραμμένοι από το χάρτη

  • Nemesis avatar
   Nemesis @ axiokratikos 16/01/2012 01:32:58

   Μη ξεχναμε και το Μεταξα...αν θελουμε καποια στιγμη να βλεπουμε την αληθεια χωρις φοβο και παθη.

 9. axiokratikos avatar
  axiokratikos 15/01/2012 22:43:55

  +10000000

 10. franc avatar
  franc 16/01/2012 10:04:50

  Aγαπητέ Επώνυμε,
  Ας έρθουμε στην ουσία των πραγμάτων.Αν αποδεχτούμε ως χώρα (Αν δεν κάνω λάθος δεν το έχουμε ακόμα αποδεχτεί με απόφαση της Βουλής και εκκρεμεί η μία και μοναδική εξεταστική επιτροπή του Σαμαρά για το πως δημιουργήθηκε), οτι το χρέος των 360 δις ευρώ είναι ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ νόμιμο(Μαζί με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της siemens και της Thyssen-krupps πχ.), οφείλουμε να το εξοφλήσουμε εις ΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ. Δηλαδή είτε με το Αγγλικό είτε με το Ελληνικό δίκαιο, αφού Η ΕΛΛΑΣ συμφωνεί και αποδέχεται να πληρώσει 360 δίς, κανένας Ελληνας και κανένας Ευρωπαίος δικαστής δεν θα αποφασίσει το αντίθετο. Μάλιστα ο Ελληνας δικαστής θα έχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί οτι μεροληπτεί υπέρ της Ελλάδος εις βάρος του δικαίου των πιστωτών της λόγω καταγωγής.
  Οταν λοιπόν επιμένουμε στο Ελληνικό Δίκαιο προφανώς ελπίζουμε το Ελληνικό δικαστήριο θα αδικήσει τους πιστωτές και θα μας χαρίσει ενα μέρος του χρέους?
  Διότι αν θεν τίθεται τέτοιο θέμα, τότε οι πιστωτές μας θα μας πάρουν είτε σε κινητές είτε σε ακίνητες αξίες είτε σε κοιτάσματα είτε σε οικόπεδα-φιλέτα του Δημοσίου ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΑ 360 δις ευρώ που τους χρωστάμε για τον τίμιο ιδρώτα τους που ΚΑΘ' ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ μας δάνεισαν...
  Δεν καταλαβαίνω λοιπόν προς τι οι κραυγές του τύπου" Με το Αγγλικό δίκαιο θα υποθηκεύσουμε όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου." Αφού δικαίως χρωστάμε, το οιοδήποτε δίκαιο θα κατακυρώσει υπέρ του δανειστού αξίες ίσες με το χρέος. Αν πχ. στή Κρήτη βρεθεί κοίτασμα πετρελαίου αξίας 1τρίς ευρώ, οι δανειστές θα πάρουν τα πρώτα 360 δίς και ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ,καθώς και όλα τα κοιτάσματα άλλων περιοχών και όλη η περιουσία του Δημοσίου θα παραμείνουν άθικτα. Ο Δανειστης δικαιούται σε όλα τα Δίκαια του κόσμου να κατάσχει μέχρις εξοφλήσεως του χρέους. Ούτε δεκάρα παραπάνω.
  Το σημαντικώτερο λοιπόν θέμα είναι ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΈΟΣ Ως ΝΟΜΙΜΟ? Η δική μου άποψη είναι ΟΧΙ. Ισως και πολύ μου φαίνεται, να είναι νόμιμο το 1/3 του χρέους. Το υπόλοιπο είναι παράνομο με προφανή συνυπευθυνότητα του Δανειστή. Θυμηθείτε πχ. το δάνειο (που προτέθηκε στο χρέος) της Goldman Sachs προς τον Δήμο Ζωγράφου ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!!!

 11. aganaktismenos avatar
  aganaktismenos 10/02/2012 18:06:54

  ένα από τα προβλήματα είναι ότι δεν καθόμαστε εμείς να τους ακούμε να μας υπαγορεύουν τι να κάνουμε ΑΛΛΑ οι άχρηστοι και προδοτικά πουλημένοι πολιτικοί μας. Οι οποίοι ενώ μας έχουν βουλιάξει πουλώντας μας στους Γερμανούς και όχι μόνο, τώρα επικαλούνται την ανάγκη θυσιών από τον λαό (άκουσον άκουσον...) και όλους μας (το μας δεν ξέρουμε ποιους περιλαμβάνει) για να μας σώσουν!!!! απίστευτο..... Εμείς οι απλοί Έλληνες δυστυχώς καθόμαστε και τους ακούμε και τους ανεχόμαστε ίσως γιατί συνηθίσαμε στο "...εγώ θα σώσω τον κόσμο;" και ίσως επειδή ο καθένας μας έχει να χάσει πολλά αφήνοντας οικογένεια και δουλειά στην άκρη για να αρχίσει αγώνες (...αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε κιόλας όταν είμαστε πολλοί...). Επομένως αυτά τα πολύ ωραία που γράφεις Επώνυμε ποιος θα τα εφαρμόσει; Οι πολιτικοί μας σίγουρα όχι. Πάντως αν βάλεις ποτέ για πρωθυπουργός εγώ ευχαρίστως θα σε υποστήριζα....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.