29/08/2011 18:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διετή παράταση στο Μεσοπρόθεσμο, ζητά ο Βενιζέλος

Μία πολιτική νίκη που θα του πιστωθεί επιζητεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από τόσες ήττες και γκάφες. Έτσι προτείνει τώρα στην τρόικα να δοθεί παράταση δύο χρόνων για την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Το κύριο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η μείωση του ελλείμματος στο 3%, η οποία με βάση το πρόγραμμα πρέπει να επιτευχθεί το 2014. Η κυβέρνηση τώρα ζητά να γίνει το 2016.

Το επιχείρημα που προβάλει ο υπουργός είναι ότι η ύφεση δεν θα επιτρέψει την μείωση του ελλείμματος, καθώς θα μειώσει τα έσοδα. Ο Βενιζέλος λέει ότι οι δαπάνες πάνε καλά (με την εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων, που τα πλήττει η κρίση, η ανεργία και η εισφοροδιαφυγή, που εγγράφονται στον προϋπολογισμό ως δαπάνες). Όμως η ύφεση που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, θα φτάσει στο 5,3%, ενώ μπορεί και να πάει παραπάνω, δεν θα επιτρέψει να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% το 2011 (μπορεί να φτάσει στο 9%).

Αυτό είναι το πολιτικό αίτημα που έθεσε ο Βενιζέλος στην τρόικα και στους ομολόγους του και έχει μεταφερθεί στην ευρωζώνη. Ως τώρα στην υπόθεση δεν έχει ανακατευτεί ο Παπανδρέου, ο οποίος θα αναλάβει, αν χρειαστεί, τις συζητήσει με τους αρχηγούς των κρατών, γιατί οι πληροφορίες λένε ότι η γερμανική πλευρά είναι εντελώς αντίθετη.

Πάντως η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτει το αίτημα, εκφράζοντας την κρατούσα άποψη και στο ΔΝΤ και στο Eurogroup. Υποστηρίζει ότι η ύφεση οφείλεται στο ότι δεν υλοποιούνται το μεσοπρόθεσμο και το μνημόνιο κατά γράμμα. Μάλιστα λένε ότι αν χαλαρώσουν τη θηλιά στην Ελλάδα και αν η Ελλάδα δείξει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα ελλείμματά της, θα τροφοδοτηθεί τέτοια κρίση που θα συμπαρασύρει όλη την ευρωζώνη.

Ένα ερώτημα είναι αν η συζήτηση αυτή θα προκαλέσει εμπλοκή με την εκταμίευση της 6ης δόσης και αν θα επηρεάσει τις ήδη δύσκολες συζητήσεις με την Φινλανδία για την χρηματοδότηση του νέου δανείου της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 29/08/2011 18:17:34

  Νέα ομολογία αποτυχίας.
  Δεν μας λέει καλύτερα τί έκανε με τον Γιούνκερ και τα κολάτεραλς????????

 2. φωνη avatar
  φωνη 29/08/2011 18:21:01

  Για την ύφεση έχει σκοπό να κάνει τίποτα εκτός από το να την προβλέπει;

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 29/08/2011 18:33:06

  Θαύμα παιδάκι μου Θαύμα...

  Θα βγαίναμε στις αγορές την άνοιξη του 2012 αλλά λόγω επιτυχιών ήρθε το μεσοπρόθεσμο που λόγω νέων υπολογισμών των αποτελεσμάτων των πράξεων ...θα θέλαμε μια παρατασούλα για δύο χρόνια...

  -Τι υπογράφουν συμφωνίες που και η κοινωνία είναι αντίθετη και που δεν μπορούν να τις εφαρμόσουν τότε;
  -Θα πάνε να διαπραγματευτούν την παράταση ενός προγράμματος που η άλλη πλευρά υποστηρίζει και οι αριθμοί (στην αύξηση των δαπανών το αποδεικνύει) ότι δεν το εφαρμόζουν αλλά θα το εφαρμόσουν αύριο;
  -Πως θέτει κάποιος μελλοντικά χρονικά όρια όταν τότε μπορεί να μην είναι καν πολιτικός;
  ...τις ανησυχίες του για την πολιτική του προοπτική επαναλαμβάνω μην ...παρεξηγηθούμε.

  Ας κοιτάξει τις δαπάνες, τα έσοδα, τις "επιτυχίες" (ΦΠΑ και διμερείς συμφωνίες) και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τους εφοριακούς, γιατί για την εφαρμογή των ... ανεφάρμοστων θα μιλήσει κάποια στιγμή ο λαός δια της κάλπης.

 4. Απορία avatar
  Απορία 29/08/2011 18:40:04

  Ευάγγελε πάψε να ονειρεύεσαι παρατάσεις, εσύ θα το πεις τελικά το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν", σου την έφερε.

  "Αααμ πουως"
  (που έλεγε κι ο Χατζηχρήστος)...

 5. Orestios avatar
  Orestios 29/08/2011 21:53:37

  Το 2014 ή το 2140????
  Μήπως μπερδεύτηκε?

 6. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 29/08/2011 23:38:55

  Ιθαγενή, δεν τους νοιάζει αν η κοινωνία είναι αντίθετη. Η εντολή που έχουν από τους πάτρωνές τους είναι σαφής: να κάνουν (με το... γύψο) την κοινωνία να υποταχθεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.