#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/07/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διεργασίες για νέο κεντροαριστερό κόμμα με την συμμετοχή ΛοβέρδουΓράψαμε πολλές φορές μέχρι τώρα για τη νέα "Ένωση Κέντρου" που θα επιχειρηθεί να συγκροτηθεί με στόχο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και την αντιμετώπιση του φαινομένου Τσίπρα.

Για παράδειγμα δείτε τις αναρτήσεις:  Νέα “Ένωση Κέντρου” εναντίον της νέας “ΕΔΑ” του Τσίπρα και Άρχισαν οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Σήμερα, ο 'Τύπος της Κυριακής" αποκαλύπτει ότι ένα νέο κόμμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς ήταν το βασικό μενού της συνάντησης της περασμένης Πέμπτης στο σπίτι του πρώην υφυπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη, Δημήτρη Θάνου, στην Ιτέα. Από τη συνάντηση αυτή, που κρατήθηκε μακριά από το φως της δημοσιότητας και στην οποία -μεταξύ άλλων- ήταν οι Γιώργος Φλωρίδης και Εκτωρ Νασιώκας, αυτή τη φορά δεν έλειψε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Το σπίτι του Δημήτρη Θάνου στην Ιτέα αποτελεί χώρο συνάντησης των εκσυγχρονιστών και ειδικότερα του κύκλου των συνομιλητών του Κ. Σημίτη από το 2004 και μετά, όταν έγινε καθαρό ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρούσε στην «αποσημιτοποίηση» του ΠΑΣΟΚ. Πολλές φορές -επί Παπανδρέου- συζητήθηκαν και σχεδιάστηκαν εκεί κινήσεις για νέο κόμμα, δεν προχώρησαν όμως ποτέ. Η απότομη πτώση του Παπανδρέου και η άνοδος του Ευ. Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ -έστω και σ’ αυτή τη φάση που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας- δημιούργησαν νέες συνθήκες που οδήγησαν τα παλιά στελέχη του εκσυγχρονισμού, αλλά και πολλούς φίλους και συνομιλητές τους εντός ΠΑΣΟΚ (Γ. Φλωρίδης, Αλ. Παπαδόπουλος, Α. Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδος, Ηλ. Μόσιαλος και πολλοί άλλοι) να τηρήσουν στάση αναμονής. Το «διαζύγιο» Βενιζέλου - Λοβέρδου, αλλά και το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει χώρο σε άλλα κορυφαία στελέχη αναθέρμαναν τις παλιές ιδέες για ένα νέο κόμμα, κεντροαριστερό, και με έμφαση στο μεταρρυθμιστικό λόγο. Λέγεται, μάλιστα, ότι όλες αυτές οι κινήσεις της τελευταίας περιόδου (πολιτικές κινήσεις κ.λπ.) έχουν και τις «πολιτικές» ευλογίες του Κ. Σημίτη, του οποίου οι σχέσεις με τον κ. Βενιζέλο βρίσκονται στο ναδίρ. Άλλωστε, το κλίμα μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μεταφέρεται, από ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ως «πολεμικό», καθώς εκεί αποδίδουν και την αρνητική στάση Βενιζέλου έναντι στελεχών όπως ο Τ. Γιαννίτσης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Οι συναντήσεις των εκσυγχρονιστών στην Ιτέα, με τη συμμετοχή του Α. Λοβέρδου, αναβαθμίζονται και λαμβάνουν μορφή προετοιμασίας. Ο πρώην υπουργός Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμπορευθεί με τον Ευ. Βενιζέλο (τον οποίο στήριξε στην εκλογή του στην προεδρία) και θεωρεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχωρά στη συγκρότηση ενός «μονοπρόσωπου» κόμματος όπου στην ουσία δεν επιθυμεί τη συνύπαρξη με στελέχη όπως ο ίδιος, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Ραγκούσης, ο Δ. Ρέππας και πολλοί άλλοι. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τελευταίο διάστημα -και κυρίως μετά τις αρνήσεις Λοβέρδου να αναλάβει ρόλο μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευ. Βενιζέλο- έχουν πληθύνει οι πληροφορίες και οι φήμες ότι ο Α. Λοβέρδος ετοιμάζεται να ηγηθεί μιας νέας πολιτικής κίνησης. Το ότι ο Α. Λοβέρδος βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις και ζυμώσεις με τους εκσυγχρονιστές, αλλά και τον ίδιο τον Κ. Σημίτη, δεν αποτελεί πολιτική είδηση, είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και καιρό. Είδηση είναι ότι οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό Υγείας και γνωστά στελέχη του χώρου, όπως ο Γ. Φλωρίδης, να θεωρούν ότι τώρα (για την ακρίβεια, από Σεπτέμβρη) είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στην Κεντροαριστερά με διακριτό μεταρρυθμιστικό λόγο, θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. και ως κυβερνητικοί εταίροι αδυνατούν να καλύψουν το πολιτικό κενό που υπάρχει «από τη Ν.Δ. ως τον ΣΥΡΙΖΑ» και το οποίο πρέπει να καλυφθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μενού της… Ιτέας συμπεριελάμβανε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση συνεργασίας δεν πρόκειται να αντέξει πέραν του έτους αλλά και ότι πολύ νωρίτερα Βενιζέλος και Κουβέλης, βλέποντας ότι τα περιθώρια αλλαγών στο πρόγραμμα είναι μικρά, θα επιχειρήσουν με πολλούς τρόπους να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε επίπεδο συμβολικό ή ακόμα και να αποχωρήσουν, αφήνοντας τη διαχείριση μιας νέας εγχώριας πολιτικής κρίσης στον Α. Σαμαρά. Στο μενού της Ιτέας επίσης και η βασική εκτίμηση ότι οι κινήσεις για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου δε μπορεί να σηκώσει το βάρος της ανασύνταξης του χώρου…

Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το μέχρι τώρα ρεπορτάζ, οι συζητήσεις που έχουν γίνει -και όχι μόνο στο εξοχικό του Δημήτρη Θάνου στην Ιτέα- περιλαμβάνουν κρούσεις που θα γίνουν κυρίως από τους Λοβέρδο και Φλωρίδη σε άλλα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Α. Διαμαντοπούλου, ο Δ. Ρέππας και πολλοί άλλοι. Για τον Γ. Ραγκούση (ο οποίος πάντως συνεχίζει να συνομιλεί τακτικά με τον Α. Λοβέρδο) λέγεται ότι δύσκολα θα βρει θέση σε ένα νέο εγχείρημα καθώς έχει αποφασίσει να προχωρήσει οργανώνοντας τη δική του ομάδα εντός ΠΑΣΟΚ, ενώ για τον Ηλία Μόσιαλο (του οποίου το όνομα μπαίνει σε αυτές τις συζητήσεις καθώς ίδρυσε νέα πολιτική κίνηση) εκτιμάται ότι βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην προσχώρησή του στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

Γιάννης Καμπουράκης στον Τύπο της Κυριακής

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. νικος avatar
  νικος 29/07/2012 10:31:39

  αν δεν το εχουν καταλαβει ολοι αυτοι οτι πολιτικα εχουν πεθανει κακο του κεφαλιου τους .

 2. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 29/07/2012 10:35:26

  Ο ΜΑΝΤΕΛΗΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ?
  Θα τρελαθούμε τώρα , αυτοί είναι η νέα ένωση κέντρου , πρώην ΠΑΣΟΚ ν2 ?
  Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε χώρο που άφησαν αυτοί .. για τις επαύλεις τους , και τις offshore!
  ΕΙΝΑΙ αργα για δάκρυα , και άστοχες οι προσπάθειες να εμφανίσουν κατι μυστικό με δελτίο τύπου .
  Ο κόσμος ειναι αλλού , έφυγε , και οργανώνεται για μεγάλες συγκρούσεις.

  Καλημέρα

 3. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 29/07/2012 11:13:35

  Δεν εχει την παραμικρή ελπίδα ένας ''νέος'' πολιτικός φορέας που θα παρουσιαστεί στην κοινωνία με τα πρόσωπα των Λοβέρδου,Ρέππα,Διαμαντοπούλου Φλωρίδη

 4. MAKAO avatar
  MAKAO 29/07/2012 12:14:11

  Ε ΟΧΙ ΚΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΧΩΡΙΟ.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 29/07/2012 13:01:17

  «If you don’t stand for something, you will fall for everything»
  ~General George S. Patton, Jr - Commanding General, Third Army, World War II

 6. nikos avatar
  nikos 29/07/2012 13:05:09

  Η Διαμαντοπούλου μέσα στο νεο κόμμα; Ούτε 3% .

 7. Εύα avatar
  Εύα 29/07/2012 14:35:44

  Πολύ θα ήθελα να δημιουργηθεί ένα κόμμα τέτοιο..με διακριτό μεταρρυθμιστικό λόγο...οι πλέον ικανοί, δε γίνεται να μείνουν έξω από τα πολιτικά παιχνίδια..πρέπει να επιβιώσουν...αφού η Αννούλα δεν κατάφερε τίποτα στις εκλογές, θα σώσει τη χώρα με άλλο τρόπο...
  ΥΓ: Niko, πολύ είναι το 3...

 8. Enzo avatar
  Enzo 29/07/2012 16:10:14

  Έχουν καιρο για χάσιμο και λεφτα για ξέπλυμα .

 9. antikatathlipsi avatar
  antikatathlipsi 30/07/2012 13:45:28

  Το όνειδος της δημοκρατίας, τα σιχάματα της πολιτικής θέλουν και νέο κόμα. Ας το φτιάξουν να δούμε αν θα ξεπεράσουν Το ΛΑΟΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.