#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/02/2013 17:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διεθνή ΜΜΕ: «Σπάνια απόφαση» η καταδίκη ΠαπαγεωργόπουλουΈπρεπε να περάσουν... αιώνες για να πάει φυλακή ένας πολιτικός στην Ελλάδα και το γεγονός αυτό προκάλεσε τεράστια εντύπωση. Ξαφνικά η χώρα έγινε... πολιτισμένη και τα ξένα μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι επιτέλους δημιουργείται μια κουλτούρα λογοδοσίας στην ελληνική κοινωνία.

Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο τρόπος που υποδέχθηκαν την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου στο εσωτερικό της χώρας και σε διεθνές επίπεδο. Αν άκουγες από το πρωί στα κανάλια τους πολιτικούς σου δημιουργούνταν η εντύπωση ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Οι ίδιοι πολιτικοί που κάλυπταν τους φίλους τους, τη συντεχνία τους, τώρα μιλούσαν για κάθαρση, για απόφαση -μήνυμα σε όσους θέλουν να καταχραστούν δημόσιο χρήμα ενώ προανήγγειλαν συνέχεια.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ποινή για τον πρώην δήμαρχο ήταν πολύ βαριά. Ακόμη και οι εχθροί του έχουν μείνει άναυδοι. Ωστόσο, ήταν φανερή η πρόθεση της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας να στείλει το μήνυμα τόσο στους νυν και μελλοντικούς διεφθαρμένους πολιτικούς όσο και στο λαό, ότι κάτι πλέον γίνεται στον τομέα αυτό κι ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Άλλωστε, υπάρχουν υποθέσεις πολύ σοβαρές που ακολουθούν, οπότε θα δούμε πολλά τους επόμενους μήνες. Ήδη μαθαίνουμε ότι έχει πέσει μεγάλος πανικός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκεί που δήμαρχοι και κλητήρες έκαναν περιουσίες με κρατικό χρήμα και τώρα αισθάνονται καυτή την ανάσα της λογοδοσίας.

Έχει, πάντως, ιδιαίτερη σημασία να αναφερθούμε στα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ για την τρομακτική αυτή αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα. Και για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, η πρώτη καταδίκη – σοκ σε πολιτικό έγινε με μια κυβέρνηση που ηγείται η ΝΔ και μάλιστα καταδικάστηκε ένα μέλος της ΝΔ, δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με πράξη πολιτική εκδίκησης. Γράφουν λοιπόν τα ξένα media.

Το βρετανικό δίκτυο BBC επισημαίνει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ποινή που έχει αποδοθεί ποτέ σε Έλληνα πολιτικό για υπόθεση διαφθοράς, ενώ τονίζει την πρόθεση του πρώην δημάρχου να ασκήσει έφεση.

Το BBC τονίζει: «Μια κουλτούρα λογοδοσίας έχει αρχίσει να αναδύεται και καθώς οι Έλληνες μάχονται εναντίον της λιτότητας, η κραυγή για απόδοση ευθυνών στους πολιτικούς συνεχώς αυξάνει». Η New York Times χαρακτηρίζει την απόφαση «σπάνια, σε μια περίπτωση πολιτικής διαφθοράς η οποία συνέβαλε στη δυσλειτουργία και την οικονομική παρακμή της χώρας. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι επιφανές μέλος του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ηγείται τις εύθραυστης κυβερνητικής συμμαχίας». Και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός του κυβερνητικού συνασπισμού Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί να πατάξει τη βαθιά ριζωμένη διαφθορά μεταξύ των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ που έχει εξοργίσει τους παραπαίοντες πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια της λιτότητας».

Τη σπανιότητα, για τα πολιτικά ελληνικά δεδομένα, της καταδίκης τονίζει εξάλλου σε δημοσίευμά της και η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τόσο αυστηρή ποινή σε πολιτικό της χώρας. Υπενθυμίζει ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους τόσο «ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, όσο και αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μέχρι στιγμής όμως καμία υπόθεση δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη».

Τέλος, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «οι καταγγελίες για διαφθορά κλυδωνίζουν μεν την πολιτική τάξη της χώρας, όμως η μη απονομή δικαιοσύνης μέχρι τώρα ενοχλούσε τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, οι οποίοι τροφοδοτούν με δισεκατομμύρια ευρώ μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος avatar
  Γιώργος 28/02/2013 18:42:45

  Μην βιάζεστε, υπάρχει και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο...

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Γιώργος 28/02/2013 21:46:19

   20 χρονάκια θα τα φάει πάντως σίγουρα. Δεν είναι και άσχημα.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Νικόλας 28/02/2013 22:40:16

    20? κοψε ... παραδειγματα υπαρχουν .. το ονομα Μπουρμπουλια π.χ. σου λεει κάτι?

 2. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 28/02/2013 19:33:15

  Αν μερικοί περιμένουν η καταδίκη του Παπαγεωργόπουλου να δώσει άλλοθι στο σύστημα, κάνουν μεγάλο λάθος.
  Η φτώχεια και η εξαθλίωση που υπάρχουν και που έρχονται για τους υπόλοιπους, είναι μια πολύ σκληρη πραγματικότητα για να ξεχαστεί από την καταδίκη ενός διεφθαρμένου μέλους του πολιτικού προσωπικού του συστήματος

 3. kiki avatar
  kiki 28/02/2013 20:34:35

  Ο Παπαγεωργόπουλος την πάτησε χοντρά, γιατί η έπαρση...αυτά έχει. Όταν μασάς αυτό πρέπει να γίνεται σεμνά και...ταπεινά. Όχι με γραφεία 300τ.μ με τζάκια, BMW να σε πηγαινοφαίρνουν, και το κυριότερο -να μην σηκώνεις το φρύδι όταν μιλάς. Πως να το κάνουμε μπαίνεις στο μάτι!!! Επίσης να δίνεις μεροκάματο και σε άλλους, δηλ. να μην είσαι μοναχοφαγάς.
  Να έχεις πάντα υπόψη σου ότι κάποια μέρα θα φύγεις από αυτή την καρέκλα, και τότε αυτοί που κάποτε τους είχες για λούστρους, θα σε δώσουνε τροφή στα σκυλιά.
  Και μάλιστα σήμερα που όποιος βγάζει το λυκοτόμαρο χρησιμεύει σαν καθαρτήριο για τους εν ενεργεία-βλέπε Άκης, σε λίγο Γιάννος κλπ.
  Έπρεπε να πάρει παράδειγμα από τα δύο παλληκάρια -γνωστού Υπουργείου- που τα πήραν και εξαφανίστηκαν από την πολιτική ζωή...αφήνοντας τόπο στους νέους...είπαμε!!! Σεμνά και ταπεινά.

 4. kosvag avatar
  kosvag 28/02/2013 21:07:24

  Δεν ήταν πολιτικός. Δεν ήταν ένα κεντρικό πρόσωπο σε κυβερνήσεις. Περιφερειακός παίκτης ήταν.

 5. anonymous avatar
  anonymous 28/02/2013 22:30:41

  Προσωπικά εγώ δεν έχω πειστεί για τις ευθύνες του Παπαγεωργόπουλου. Αν ακούσατε δεν τον καταδίκασαν διότι έφαγε τα χρήματα αλλά για παράλειψη ασκήσεως ελέγχου.

  Αν τα έχει φάει ή όχι θα έπρεπε να είχε φανεί από τους ελέγχους των λογαριασμών. Όπως έπιασαν τον Άκη.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ anonymous 01/03/2013 00:18:07

   Όταν είσαι δήμαρχος 12 χρόνια και φαγώθηκαν από οποιονδήποτε 20 εκατομμύρια πρέπει να τιμωρηθείς. Κι εμένα μου φαίνεται άδικο αυτό που έπαθε, μου φαίνεται έντιμος άνθρωπος (δεν πιστεύω ότι έλαβε μέρος στο φαγοπότι) απλά εκανε μεγάλα λάθη τα οποία πληρώνει γιατί δεν είχε μάλλον επαφή με την πραγματικότητα και τον πιάσανε κορόιδο ίσως. Δυστυχώς όφειλε να γνωρίζει καλύτερα τι γίνεται στο δήμο του ή να τα παρατούσε...

   Κρίμα αυτό που έπαθε, έπρεπε να πληρώσει για την αμέλεια/αφέλειά του αλλά όχι να θεωρείται λαμόγιο βεληνεκούς 'Ακη. Δυστυχώς η ζωή είναι άδικη και δεν μπορούμε να ασχολούμαστε όμως με κάθε περίπτωση ούτε πρέπει να μας ενοχλεί αν φάει μερικά παραπάνω χρόνια άδικα καθώς δικαστικές πλάνες γίνονται πάντα και είναι μέσα στο πρόγραμμα. Δεν είναι αρμοδιότητά μας να ελέγχουμε τους δικαστές. Αν ο δικαστής κάνει λάθος απλά πάει μέσα ένας αθώος και λήγει το θέμα. Σκληρά και εκ του ασφαλούς τα λόγια μου και δε θα ήθελα να ήμουν στη θέση του αλλά έτσι είναι η ζωή...

 6. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 01/03/2013 00:55:46

  .."Κρίμα αυτό που έπαθε, έπρεπε να πληρώσει για την αμέλεια/αφέλειά του "..
  Με ισόβια;

 7. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 01/03/2013 00:57:03

  Συγχαρητήρια. Τόσα μπράβο. Από Ευρώπη και USA.

 8. Νικόλας avatar
  Νικόλας 01/03/2013 01:15:52

  Είπα ότι αδικείται δυστυχώς αλλά συμβαίνουν και αυτά. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με κάθε αδικία που συμβαίνει γύρω μας όμως. Γίνονται αυτά τα πράγματα παντού και πάντα. Και άλλοι σαπίζουν στη φυλακή ή έχουν εκτελεστεί κιόλας και αποδεικνύεται ότι ήταν παντελώς αθώοι. Τι να κάνουμε; Τώρα για το αν η ισόβια ποινή είναι σωστή δεν είναι δική μου αρμοδιότητα γιατί δεν ξέρω τι ποινές ορίζει ο νόμος για αμέλεια τέτοιου βαθμού.

 9. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 01/03/2013 01:29:12

  Εἶναι ἡ δικαιοσύνη ἀνεξάρτητη στήν ῾Ελλάδα, Νῖκο;;; Καί οἱ κρίνοντες, κρίνοντε, ἄς τό ἔχουν ὑπ ὅψιν τους. . .

 10. Στέργιος avatar
  Στέργιος 03/03/2013 15:15:42

  Κάνας Αθηναίος θα πάει φυλακή;
  Παρά το ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η Μακεδονία είναι από τις λιγότερο διεφθαρμένες περιοχές τής Ελλάδας, όλως συμπτωματικώς στη φυλακή μπήκαν δύο τρανταχτά ονόματα από τη Θεσσαλονίκη: ο Τσοχατζόπουλος και ο Παπαγεωργόπουλος. Δεν θέλω να τους υπερασπιστώ, αλλά αναρωτιέμαι.

  Ο τραπεζίτης που δίνει δάνεια στον εαυτό του, ο καναλάρχης που λειτουργεί 25 χρόνια τα κανάλια του πειρατικά, ο εφοπλιστής που κάνει λαθρεμπόριο, ο συνοικιακός οδοντίατρος που έβγαλε 61 δις από το χρηματιστήριο, ο πρώην υπουργός που θέλει να μας πείσει ότι 300 τμ ρετιρέ στο Κολωνάκι κάνει 80.000 €, από όλους αυτούς, θα πάει κανείς φυλακή;

  Ή δίνουμε 2-3 εξωσυστημικούς για να προστατεύσουμε το κύκλωμα της Διαμαντόπετρας στης Γης το Δαχτυλίδι;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.