Διεθνής Τύπος: Λευκός καπνός στο Eurogroup, αλλά... τη Δευτέρα τα σπουδαία
21/02/2015 14:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διεθνής Τύπος: Λευκός καπνός στο Eurogroup, αλλά... τη Δευτέρα τα σπουδαία

Η συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που επιτεύχθηκε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

«Ελλάδα και ευρωζώνη συμφώνησαν για τετράμηνη παράταση της δανεικής σύμβασης που αποτρέπει την κρίση», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Οπως επισημαίνει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής για παράταση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα για τέσσερις μήνες προκειμένου να αποφευχθεί μία χρεοκοπία το Μάρτιο που θα οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρωζώνης. «Η συμφωνία, που θα επικυρωθεί εφόσον οι πιστωτές της Ελλάδας μείνουν ικανοποιημένοι από τις μετρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, βάζει τέλος στις εβδομάδες αβεβαιότητας από την ημέρα που εξελέγη η αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία καταδικάζει τη λιτότητα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ότι η Ελλάδα κέρδισε τη συμφωνία της ευρωζώνης με αυστηρούς όρους, προσθέτοντας ότι η κρίσιμη τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης έδωσε τέλος σε εβδομάδες εντάσεων, αλλά το τίμημα των παραχωρήσεων είναι η παρουσίαση μεταρρυθμίσεων μέσα σε δύο ημέρες. Σε αντάλλαγμα της παράτασης, η Ελλάδα συμφώνησε ότι θα συντάξει μία λίστα οικονομικών και άλλων μεταρρυθμίσεων μέχρι τη Δευτέρα τις οποίες θα πρέπει να εξετάσουν οι ευρωπαίοι εταίροι, ώστε να προχωρήσουν, υπογραμμίζει το πρακτορείο.

Ο οικονομικός αναλυτής του BBC, Ρόμπερτ Πρέστον υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα και η Γερμανία έκαναν ένα βήμα πίσω, πριν το γκρεμό. Και τώρα η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη. Αλλά θα χρειαστούν μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, προτού ξεκαθαριστεί αν η οικονομία και τα δημοσιονομικά αυτού του κατακερματισμένου από την κρίση κράτους μπορούν αν επιστρέψουν σε σταθερή βάση. Εν τέλει αυτό που συμφωνήθηκε την Παρσκευή εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει νέα κρίση -τους φόβους δηλαδή ενός Grexit- για δύο ημέρες. Διότι το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συντάξει τις μεταρρυθμίσεις, που θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος Απριλίου για μία νέα οικονομική συμφωνία για τη χώρα.

Οι Financial Times τονίζουν ότι αν και επιτεύχθηκε συμφωνία, υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά, ειδικότερα με το τι μέτρα θα πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα ώστε να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που θα έρθει με την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τα παρουσιάσει μεθαύριο στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους και όπως λένε αξιωματούχοι την Τρίτη θα συγκληθεί νέο Eurogroup για να εγκριθούν.

Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt έχει τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα» και αναφέρεται σε «επικράτηση» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο Σόιμπλε είναι ένας άνθρωπος που κάνει ήδη πολλά χρόνια πολιτική. Χρόνια στο Κουρμπέτι. Και έτσι μπορεί κανείς να τον συγχωρέσει όταν, απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση, με σχεδόν πατρική σοφία, λέει ότι κυβέρνηση σημαίνει ραντεβού με την πραγματικότητα -και η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα. Περίπου μια ώρα πριν τα πει αυτά ο Σόιμπλε, η νεαρή ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να θάψει τα πολιτικά της όνειρα. Έπειτα από συζητήσεις μιας εβδομάδας και δύο αποτυχημένα Eurogroup, συμφώνησε να δεχθεί τους όρους λιτότητας από τις Βρυξέλλες, εναντίον των οποίων τασσόταν προεκλογικά», αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική σελίδα του, όπου τις τελευταίες ημέρες διατηρεί συνεχή ροή ειδήσεων για την υπόθεση του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει: «Από κύκλους της διαπραγμάτευσης ακούγεται πόσο σκληρές διαπραγματεύσεις έγιναν την Παρασκευή. Το γεγονός είναι: Οι Έλληνες σε αυτή την τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συνάντηση κρίσης αναγκάστηκαν να καταπιούν προφανώς δύσκολα πράγματα». «Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είχε επαινέσει τον εαυτό του για την διάθεση συμβιβασμού. Το Eurogroup διαπραγματεύτηκε εξαιρετικά σκληρά. Αφού το Eurogroup είχε παρουσιάσει την δική του εκδοχή απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και είπε 'Ή αυτό ή τελειώσαμε'», σημειώνει.

«Τη Δευτέρα τα σπουδαία», τιτλοφορεί άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung με σαφή αναφορά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων. «Αυτή τη συμφωνία θα μπορούσαν να την είχαν κάνει εδώ και δέκα ημέρες η Ελλάδα και η Ευρωζώνη. Επίσης με τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα έχει το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης για άλλους τέσσερις μήνες. Τα χρήματα θα αποδεσμευθούν, μόνα αν η χώρα κάνει μεταρρυθμμίσεις. Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις της. Όλα καλά; Με μία πρώτη ματιά ναι», αναφέρει ο αρθρογράφος. Και προσθέτει: Το πρώτο τέστ έρχεται τη Δευτέρα. Μετά θα πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον θα στραφεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και τότε θα έρθει το δεύτερο τεστ: αν προσχεδιασμένα μέτρα θα γίνουν πράξη».

H Bild γράφει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στην εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν σε αντάλλαγμα για νέα οικονομική βοήθεια. Κάνει λόγο επίσης για στροφή 180 μοιρών της ελληνικής κυβέρνησης από τη ρητορική του τέλους της λιτότητας στη δέσμευση να μην ανατρέψει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Το περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι η απόφαση της Παρασκευή αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα και σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. Όπως γράφει χαρακτηριστικά αν επρόκειτο για μια παρτίδα πόκερ αυτή δεν θα είχε νικητές. Το γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων αναφερόμενη στις πεντάωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κατέληξαν σε ένα κείμενο «με το οποίο μπορούμε όλοι να ζήσουμε όμορφα» όπως σχολίασε μέλος της γερμανικής αποστολής.

«Η Ελλάδα πήρε μία ανάσα. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν και συμφώνησαν στις Βρυξέλλες για μία παράταση του υφιστάμενου προγράμματος βοήθειας για τέσσερις μήνες. Μέχρι τη Δευτέρα όμως η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει μία λίστα μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η Tagesschau.

«Eurogroup, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες», γράφει η εφημερίδα La Repubblica η οποία προσθέτει ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με λευκό καπνό».

Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ότι «η συμφωνία βασίζεται, σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera,«η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί «η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι». Η εφημερίδα προσθέτει, επίσης, ότι «πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει την δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης».

«Στο τέλος του Eurogroup τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών προδίδουν έντονη κούραση και η επιφυλακτικότητα επιβάλλεται, από μέρους όλων», σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.

Το ANSA αναμεταδίδει τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη όλων» και για «βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση» έστω και αν «δεν έγινε αναφορά σε αναλυτικό περιεχόμενο».

«Ελλάδα, βοήθεια για άλλους τέσσερις μήνες. Συμβιβασμός στο Eurogroup», γράφει, τέλος, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. H εφημερίδα εκτιμά ότι «είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν εξέρχεται ηττημένη από την σύνοδο των υπουργών του Eurogroup» και παραθέτει, μεταξύ των άλλων, την δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, πως «πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία, προς συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι «η ευρωζώνη ενέκρινε παράταση τεσσάρων μηνών για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα υποβάλει έως τη Δευτέρα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτό "δεν έχει να κάνει με νικητές και ηττημένους"», όπως επισημαίνεται.

Στο πρακτορείο Bloomberg επισημαίνεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία η οποία θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να τηρήσει ορισμένες προϋποθέσεις, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες μιας μακροπρόθεσμης λύσης για τη χρηματοδότηση της χώρας».

Η καναδική Globe and Mail φιλοξένησε ανταποκρίσεις και αναλύσεις οι οποίες έκαναν λόγο για "επίτευξη θετικού τόνου" στις συνομιλίες Ελλάδας-Γερμανίας με αναφορά στο tweet του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ύστερα από την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο κα Μέρκελ. Επίσης ανταποκρίσεις από την Ευρώπη κάνουν λόγο σε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη παρά την αστάθεια λόγω του ακόμα ανοικτού ελληνικού ζητήματος.

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua στον τίτλο δημοσιεύματός του αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει μία συμφωνία ως νέα σελίδα στη συνεργασία της με τους δανειστές της», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις στους εταίρους της τη Δευτέρα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια τις επόμενες ημέρες και να δοθεί η περίοδος χάριτος στην Ελλάδα, ώστε να τελειοποιήσει τις προτάσεις της για την μεταμνημονιακή συνεργασία με τους δανειστές της.

ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 21/02/2015 18:54:05

  Αλήθεια τι κάηκε για να βγει ο "λευκός καπνός";

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 21/02/2015 19:28:48

  Το Burberry luxury British menswear κασκόλ, αξίας ίσης με τον μηνιαίο μισθό των 500 (πεντακοσίων) €υρώ και το οποίο συζητήθηκε περισσότερο κι απ’ αυτό ακόμα το Eurogroup. Και ο λιτός ΥΠΟΙΚ ο οποίος, μετά τις επίμονες σχετικές ερωτήσεις, ενοχλημένος “τιτίβισε” ότι το κασκόλ ήταν δώρο της συζύγου του προ 12ετίας. Εκτός του ότι προκαλεί τη κοινή λογική, ο ΥΠΟΙΚ αποδεικνύεται και αδιάφορος και ανεύθυνος. Και ενώ πανελλαδικά, εκατομμύρια Ελλήνων αγωνιούν Τί; θα τους ξημερώσει αύριο {πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη πικρά μετανιώσει για το "λάθος" που πίστεψαν και ψήφησαν}, ο ανέμελος ΥΠΟΙΚ πήγε με τη σύζυγο στο θέατρο, ακολουθούμενος από κάμερες, όπως συνηθίζεται. Μα, δεν υπάρχει νοήμων επικοινωνιολόγος να τον συμβουλέψει ότι η υπερβολική του έκθεση στη δημοσιότητα είναι βλαπτική, προκλητική κι ότι επείγεται να συμμαζευτεί; Χθες πάντως, Παρασκευή 20/02/2015, εμφανίσθηκε στο Eurogroup με λευκό κασκόλ http://on-msn.com/1EgbGU0 (σημειολογικά, εν αναμονή του “λευκού καπνού”). Άλλοι όμως το ερμήνευσαν ως.. λευκή πετσέτα την οποία σύντομα προτίθεται να πετάξει ο celebrity ΥΠΟΙΚ του αριστερού -με δεξιά τις τσέπες- κόμματος.

  • airman avatar
   airman @ η Dimi 21/02/2015 19:36:14

   Ώστε "στάχτη και μπούλμπερι" το Burberry! Τραγωδία! Δεν έπιασαν τόπο the fruitful talks για τη σωτηρία του;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.