#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/10/2013 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Διαύγεια» στη μισθοδοσία του ευρύτερου δημόσιου τομέαΗ οικονομική κρίση και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής οδήγησαν στη μείωση μισθών και συντάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα υπήρξαν περιπτώσεις δημόσιων επιχειρήσεων και φορέων που δεν εναρμόνισαν τη μισθοδοσία τους στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Εκτός όμως από αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται και το φαινόμενο υπερβολικών υπερωριών που σε αρκετές περιπτώσεις «κραυγάζουν» ως πλασματικές. Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Φωτόπουλου της ΓΕΝΟΠ ότι οι υπερωρίες της ΔΕΗ αντιστοιχούν στη μισθοδοσία 3.500 εργαζόμενων. Δεν μας ανέφερε βέβαια τι έκανε το συνδικαλιστικό του όργανο για αυτή τη στρέβλωση. Προφανώς τίποτε.

Στον αντίποδα οι πολίτες απορούν για τη μη συμμόρφωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα στις απαραίτητες ρυθμίσεις, μη μπορώντας να κατανοήσουν τη λογική που επικρατεί, αλλά και ανήμποροι να διαπιστώσουν που συνεχίζει να γίνεται σπατάλη, που ζημιώνει όλους.

Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι φορείς του είναι υποχρεωμένοι για κάθε πληρωμή προς τον ιδιωτικό τομέα να αναρτούν στο σύστημα «Διαύγεια» όλα τα στοιχεία των πληρωμών. Είναι ένας τρόπος διαφάνειας στις πληρωμές αλλά μόνο σε αυτές που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι απαραίτητη η δημιουργία συστήματος «Διαύγεια» για τη μισθοδοσία όλων των υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου. Ειδικότερα:

1.  Ανάρτηση της μισθοδοσίας όλων των εργαζόμενων, χωρίς βέβαια την αναγραφή ονομάτων.

2.  Ανάλυση της μισθοδοσίας ανά θέση και τυπικά προσόντα.

3.  Ανάλυση των υπερωριών ανά θέση και εργαζόμενο.

4.  Κατηγοριοποίηση των αποδοχών, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης τις μεικτές - καθαρές αποδοχές, όπως επίσης σε τι αφορούν οι κρατήσεις αλλά και τα επιδόματα.

Η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει τον κοινωνικό αυτοματισμό αλλά ταυτόχρονα δεν επιτρέπει και φαινόμενα σπατάλης. Είναι χρέος της διοίκησης αλλά και δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 30/10/2013 15:21:55

  Τι θα πεί δεν ενάρμοσαν την μισθοδοσία τους ; Κράτος σημαίναι ΕΠΙΒΑΛΩ τον νόμο, απλά. Εδώ φτάνουμε στην σοσιαληστ(ρ)ική ισότητα ΟΛΩΝ, όποια δουλειά και να κάνουν -με την εξαίρεση των κομματικών τρωκτικών φυσικα-φυσικά σε κρατικούς οργανισμούς" (έτσι λένε τις μαφιόζικες συντεχνίες), που τόσο εξυμνήθηκε.
  Το "όνειρό μας" να παίρνουν ΟΛΟΙ, μα ΟΛΟΙ τον ίδιο μισθό, από καθηγητές ΑΕΙ (συγγνώμη, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ήθελα να πω) και καθαρίστριες (εξαιρούνται οι διορισμένοι γραμματείς της ελίτ μας) γίνεται επί τέλους πραγματικότητα....από μια -λέμε τώρα- κεντροδεξιά!!!! κυβέρνηση.

  Οι κομμουνιστές, το ΚΚΕ, πρέπει να κάνουνμήνυση για αντιποίηση...ιδεολογίας..

 2. Hawk avatar
  Hawk 30/10/2013 15:23:06

  Αυτή η ανάλυση της μισθοδοσίας ανά θέση και τυπικά προσόντα είναι αυτό που μας λείπει, και βεβαίως και ο μισθός, όχι χωρίς ονόματα με ονόματα παρακαλώ!!
  Συγνώμη για τις ανύπαρκτες υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος έναντι αδράς αμοιβής μπορούμε να κάνουμε κάτι? Διότι τι με νοιάζει ο μισθός του γιατρού & της νοσοκόμας την στιγμή που θα είμαι στοιβαγμένος & παρατημένος σε μιά άθλια αίθουσα του Ευαγγελισμού και θα περιμένω να βγει η ψυχή μου ή να γίνει ένα θαύμα και να σωθώ?

  • Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
   Βασίλης Τσιαλιαμάνης @ Hawk 30/10/2013 15:41:27

   Τα ονόματα δεν πρέπει να αναφέρονται, για πολλούς λόγους. Η ανάλυση όμως της μισθοδοσίας ανά θέση, τυπικά προσόντα, υπερωρίες κλπ, όπως επίσης και η ανάλυση καθαρών αποδοχών, ασφαλιστικών κρατήσεων, φόρων είναι επιβεβλημένη.

   • Hawk avatar
    Hawk @ Βασίλης Τσιαλιαμάνης 30/10/2013 17:12:50

    Κύριε Τσιαλιαμάνη δεν έχετε άδικο και όλα αυτά είναι πολύ σωστά, και θα έπρεπε να έχουν γίνει , όμως δεν θα μας λύσουν τα προβλήματα, το δημόσιο χρειάζεται εσωτερική ριζική αναδιοργάνωση οριζοντίως και καθέτως, καθημερινά διαπιστώνουμε υπηρεσίες να μην έχουν ενημερωθεί και να μην ξέρουν τι θα κάνουν επειδή δεν έχει πάει η " εγκύκλιος " και ενώ μιλάμε για ψηφισμένους νόμους, για γιατρούς που πηγαίνουν οι ίδιοι στα μικροβιολογικά τα αίματα των ασθενών γιατί τα εργαστήρια είναι στον τέταρτο όροφο και τα επείγοντα στον ισόγειο. Πρώτα πρέπει να επικρατήσει ο ορθολογισμός, η ανάγκη για αλλαγή, η όρεξη για δουλειά, η πρακτικότητα, οι εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, αλλιώς - προς μεγάλη μας δυστυχία - το δημόσιο θα μας βασανίζει για πάντα.

 3. Valantis avatar
  Valantis 30/10/2013 17:39:08

  Το κράτος θα πρέπει να βγει και να πει ξεκάθαρα στους πολίτες, πόσο κοστίζει στην ελληνική οικονομία η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.

  Να βγει και να πει ξεκάθαρα νούμερα και αριθμούς!
  Δεν με ενδιαφέρει να βγει και να πει "ένας ιατρός παίρνει τόσα και ένας μηχανικός παίρνει τόσα"...
  Να βγει και να πει στο σύνολο: "ΌΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι μαζί μας κοστίζουν ετησίως τόσο".
  Να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται.

  Αλλά να πει την αλήθεια όμως, όχι τις "αλγεβρικές πράξεις" που παρουσίαζε (μάλλον ελέω τρόικας) πέρυσι ο Μανιτάκης και γελούσε ο κόσμος όταν έλεγε ότι ότι όλοι μαζί οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ είναι 80.000 τη στιγμή που μόνο η ΔΕΗ δήλωνε η ίδια ότι έχει πάνω από 60.000...!!!

  Πέραν τούτου είναι πλέον γνωστό ότι υπάρχει δυσαναλογία ανάμεσα στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και του αριθμού των μισθών που πληρώνει το κράτος λόγω του ότι υπάρχουν διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες δηλαδή υπάλληλοι που παίρνουν πλέον του ενός μισθού μηνιαίως.
  Γνωρίζω άνθρωπο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος πέραν του μισθού από το ΚΕΕΛΠΝΟ, παίρνει επιπλεόν 900 Ευρώ μισθό μηνιαίως από κάτι ειδικές επιτροπές που έχουν συσταθεί στο υπουργείο υγείας και επιπλέον παίρνει και τρίτο μισθό 700 Ευρώ μηνιαίως διότι δύο φορές την εβδομάδα βγαίνει για μιάμιση ώρα το απόγευμα με τα βανάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ που ενημερώνουν τις ιερόδουλες και μοιράζουν τζάμπα προφυλακτικά στις Νιγηριανές...
  Αυτός ο άνθρωπος παίρνει τρεις μισθούς!
  Αυτόν πώς θα τον μετρήσουμε; Για έναν υπάλληλο ή για τρεις;;;

  Κλείνοντας, οι υπάλληλοι είναι πάνω από 850.000 και οι μισθοί που πληρώνει το κράτος πάνω από 1.000.000. Τελεία και παύλα.

  Να βγει ο υπουργός να μας πει καθαρά, πόσα Δις ετησίως είναι αυτοί οι άνω τους ενός εκατομμυρίου μισθοί (μεικτά επί 14 μήνες). Στη συνέχεια να μας πει από πού βρίσκονται τα χρήματα και πληρώνονται αυτοί οι μισθοί.

  Αφού ρημάζεις στη φορολογία τη μεσαία τάξη, τους μικρέμπορους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργατοτεχνίτες και γενικότερα ΌΛΟΝ τον ιδιωτικό τομέα (κάποια εκατομμύρια κόσμο) και μάλιστα χωρίς να του επιστρέφεις στο ελάχιστο κάτι μέσω σοβαρών υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, ασφάλεια κτλ.), ενημέρωσέ τον τουλάχιστον ειλικρινά πού πάνε τα χρήματά του...

  Υ.Γ.: διάβασα σήμερα ότι μέχρι το 2014 θα απολυθούν 11.000 από το δημόσιο (ενώ θα έπρεπε το δημόσιο να φτάσει σταδιακά στις 350.000 υπαλλήλους εν ενεργεία το πολύ)... Αν αναλογιστεί κανείς τους επίορκους και την ΕΡΤ, σαν να λέμε ότι δεν απολυθεί τελικά ΚΑΝΕΝΑΣ...
  Τελικά δεν έχουνε καταλάβει εκεί στην κυβέρνηση ότι στο τέλος θα κυβερνούν ένα κράτος που θα αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους, λαθρομετανάστες και συνταξιούχους!
  Όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν φύγει από τη χώρα.

 4. Dimitris avatar
  Dimitris 30/10/2013 17:53:25

  Το πελατειακό-παρασιτικό κράτος ζει και βασιλεύει. Τα προνόμια των ημετέρων προστατεύονται εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.

 5. daresome avatar
  daresome 30/10/2013 18:00:21

  Απ΄ό,τι καταλαβαίνω το (πολύ καλό) άρθρο αποτελεί απλώς (μια πολύ καλή) πρόταση ή ίσως μόνο ευχή, δεν φαίνεται να είναι σε καμία περίπτωση στις επίσημες κυβερνητικές προθέσεις.... Αντιθέτως, όλος ο καυγάς γι αυτό γίνεται .... Να σφαγιαστούμε όλοι οι υπόλοιποι μέσω επαχθών φόρων και χαρατσιών για να διατηρηθούν ανέγγιχτοι οι βολεμένοι και οι ευνοημένοι του δημοσίου και των δεκο, των κοινοβουλευτικών αρχόντων και των αυλικών τους της βουλής συμπεριλαμβανομένων - προς Θεού γι΄αυτούς ποτέ δεν γίνεται λόγος, είναι "κόκκινη γραμμή" .....

  • Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
   Βασίλης Τσιαλιαμάνης @ daresome 30/10/2013 19:52:26

   Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει δείξει ότι δεν διστάζει να σπάσει αυγά. Δυστυχώς, προσωπική εκτίμηση, δεν είναι μόνος αφού οι πολίτες αυτή την εντολή έδωσαν. Εκτιμώ ότι θα μας εκπλήξει όλους θετικά.

 6. δημης avatar
  δημης 30/10/2013 23:43:07

  -"Διάυγεια " που είναι θολή...
  -"Ενιαίο "...ΟΧΙ για όλους...
  -Δημοκρατια που ΔΕΝ εφαρμόζονται οι ΝΟΜΟΙ...πιστά και καθολικά ...
  Να γράψουμε τισ προτάσεις μας στη "διαύγεια " για το πως πρέπει να λέγεται το Πολίτευμα της Ελλάδος;;;;;

  • Mariana avatar
   Mariana @ δημης 31/10/2013 23:47:37

   Μα ελληνική δημοκρατία! Διαφέρει από τη δημοκρατία επειδή έχει το προσδιοριστικό "ελληνική" μπροστά. Παντού έτσι εμφανίζεται αν προσέξεις. Σε σφραγίδες, δημόσια έγγραφα κλπ. Δεν έχεις ακούσει τους πολιτικούς να μιλούν γι' αυτό το πολίτευμα? Η "δημοκρατία μας" λένε πχ δεν φοβάται, δεν έχει αδιέξοδα. Ή "θα προστατέψουμε τη δημοκρατία μας". Δε λένε πχ "θα προστατέψουμε τη δημοκρατία"! Προσδιορίζουν το πολίτευμα που αναφέρονται. Εννοούν εκείνο το πολίτευμα που ονομάζεται επιστημονικά "ελληνική δημοκρατία" και εφαρμόζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

 7. victoria (true) avatar
  victoria (true) 31/10/2013 00:12:03

  Σωστό. Να γίνει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.