#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/10/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαφωνίες για το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΜε μια καθαρά πολιτική επιλογή και μια κίνηση στήριξης στη χειμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία και συνοχή, η νορβηγική επιτροπή για τα Νόμπελ, απένειμε αυτό της Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναμφίβολα η ΕΕ συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού κόσμου μετά την καταστροφή του επέφερε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η 50ετής πορεία της Ενωση μπορεί να χαρακτηρίζεται από συμβιβασμούς, αντιπαραθέσεις, λάθη και ολέθριες επιλογές, αλλά τουλάχιστον ήταν το βήμα για να εμπεδωθεί το αίσθημα της ειρήνης στους ευρωπαϊκούς λαούς. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία, μια ευρωπαϊκή χώρα πρωτοστάτησε και στους δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους.

Ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η ΕΕ βοήθησε στη συνένωση των λαών, έστω κι αν αυτή η συναίνεση τελευταία μοιάζει με αναγκαστική συμβίωση.

Τα διεθνή πρακτορεία, με πρώτο το Reuters κάνουν λόγο για κίνηση με συμβολικό βάρος εν μέσω της κρίσης στην Ευρωζώνη, που για πολλούς κινδυνεύει να υποσκάψει τα θεμέλια της 50ετούς πορείας της ηπείρου, μία τέτοια κίνηση θα είχε ιδιαίτερο συμβολικό βάρος.

Η Επιτροπή εξήρε και τη συμβολή της στην εδραίωση της σταθερότητας σε πρώην κομμουνιστικές χώρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Βέβαια, όπως επεσήμανε νωρίτερα και το Reuters, στην απόφαση αυτή υπάρχει κι ένα παράδοξο: τα πέντε μέλη της επιτροπής επιλέγονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο και η ίδια η Νορβηγία έχει δύο φορές ψηφίσει κατά της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ασφαλώς η βράβευση της ΕΕ θέλει επίσης να καταδείξει τη σημασία που πρέπει να δοθεί σε μια πιο στενή συνεργασία των λαών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Που, όμως, θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες κάθε λαού, εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές. Ωστόσο, επ' αφορμή της ελληνικής κρίσης και της αντιμετώπισης της χώρας μας με τον πλέον άθλιο τρόπο, θα πρέπει να σταθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στο ύψος των περιστάσεών της. Διότι, εκτός από τη συμβολή της στην ειρήνη γενικά θα πρέπει να συμβάλει και στην κοινωνική ειρήνη των λαών. Με τις επιλογές της, τη γερμανική κυριαρχία στις Βρυξέλλες, τις πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης των λαών, είναι θέμα χρόνο η κοινωνική έκρηξη. Και τότε, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης 2012, ΕΕ θα γίνει υπαίτια για νέους, ακόμη χειρότερους πολέμους.

"Αστεία" η βράβευση της ΕΕ, δηλώνουν ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί

Ως "ένα αστείο" υποδέχθηκαν ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί στη Βρετανία και τη Γαλλία την είδηση ότι το Νόμπελ Ειρήνης για το 2012 δίδεται στην ΕΕ, με δεδομένες τις κοινωνικές αναταραχές σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Η ΕΕ ανταμείφθηκε με το βραβείο αυτό "μάλλον για την ειρήνη και την αρμονία στους δρόμους της Αθήνας και της Μαδρίτης", δήλωσε ο συντηρητικός Βρετανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Κάλαναν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το βραβείο αυτό ένα καθυστερημένο "πρωταπριλιάτικο αστείο" και "εντελώς άσχετο" και κατηγόρησε την ευρωπαϊκή πολιτική ότι "επιδείνωσε τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και οδήγησε σε άνευ προηγουμένου κοινωνικές αναταραχές εδώ και μια γενιά".

Δίδοντας το βραβείο αυτό στην ΕΕ, η Επιτροπή των Νόμπελ "υπονόμευσε την εξαιρετική δουλειά των άλλων άξιων νικητών του βραβείου αυτού", κατέληξε.

Στο ίδιο πνεύμα ο ευρωσκεπτικιστής αρχηγός του βρετανικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, σημείωσε ότι η επιλογή αυτή δυσφημεί τα Νόμπελ.

"Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας για να δούμε την αυξανόμενη βία και τους διχασμούς που προκαλούνται στην Ευρώπη από το σχέδιο του ευρώ", σημείωσε ο Φάρατζ.

"Η Ισπανία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής βοήθειας", συνέχισε. "Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι βουτηγμένοι στη φτώχεια πεθαίνουν της πείνας και εγκαταλείπουν τα παιδιά τους. Και δεν περνάει ούτε μία εβδομάδα χωρίς διαδηλώσεις και ταραχές στις μεγάλες πόλεις", υπογράμμισε ο Φάρατζ.

"Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που η δυτική Ευρώπη έχει ειρήνη από το 1945, αλλά μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η ΕΕ τιμήθηκε γι'αυτό, καθώς η δημοκρατική Γερμανία και η δημοκρατική Γαλλία δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να μπουν σε πόλεμο" τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ο Τζον Ρέντγουντ, ένας από τους πιο δεινούς ευρωσκεπτικιστές στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε ερώτηση που του έγινε, ο βουλευτής υπογράμμισε επίσης ότι το βρίσκει αφύσικο να λάβει το Νόμπελ αυτό η ΕΕ, καθώς αυτή είναι η αιτία "τεράστιων εχθρών" και "φιλονικιών ανάμεσα σε διάφορες χώρες αυτήν την στιγμή".

Τέλος η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας "Εθνικό Μέτωπο" δήλωσε ότι η επιτροπή των Νόμπελ "δυσφημίστηκε για πάντα" μετά την επιλογή της αυτή, η οποία ανταμείβει μάλλον "τον κοινωνικό πόλεμο" παρά την ειρήνη.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παράγοντας διαίρεσης και αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη", δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κατηγορώντας την 27μελή ΕΕ ότι τροφοδοτεί τον "άγριο ανταγωνισμό" και "θυσιάζει την ευημερία παντού".

Το βραβείο "ανταμείβει τον οικονομικό και κοινωνικό πόλεμο παντού ανάμεσα στους λαούς, το οποίο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να οδηγήσει στον ίδιο τον πόλεμο", σημειώνει σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του κόμματός της με τίτλο: "Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έγινε το βραβείο Νόμπελ Πολέμου".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 12/10/2012 11:44:07

  Δηλαδή, και σε εμάς ως Ελλάδα; Εκτακτα, χαίρομαι ιδιαίτερα. Τώρα, μετά τα νόμπελ για τον Σεφέρη και τον Ελύτη, θα έχουμε και ένα τρίτο....
  Η απορία μου είναι όμως: γιατί στην ΕΕ;

  • franc avatar
   franc @ ΒΙΣ 12/10/2012 13:32:35

   Βεβαίως το 95% αυτού του Νόμπελ ανήκει στην Ελλάδα αφού τόσο ήταν το ποσοστό των Ελλήνων κατά του πολέμου όταν η υπόλοιπη ΕΕ βομβάρδιζε στην Καρδιά της Ευρώπης στον 21ο αιώνα την Γιουγκοσλαβία και προσφάτως την Λιβύη...

   Φαίνεται οτι οι ειρηνικοί βομβαρδισμοί εξασφαλίζουν στους Νικητές ως έπαθλο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
   Και ο Κλίντον μετά τους Βομβαρδισμούς στο Ιράκ το πήρε...
   Προφανώς δεν υπάρχει σκοπιμότητα στα ευγενή αυτά κράτη, έστω κι αν δολοφονείται ο Πρωθυπουργός τους Ούλαφ Πάλμε λόγω ανάμειξης της Σουηδίας στο Παγκόσμιο χονδρεμπόριο όπλων...Ολα αυτά για την ειρήνη γίνονται κουτοί αναγνώστες του Antinews...

   • xzetta avatar
    xzetta @ franc 12/10/2012 15:15:47

    αν εξαφανίσεις όλους τους εχθρούς τι σου μένει? παγκόσμια ειρήνη.

   • Ραβινος avatar
    Ραβινος @ franc 12/10/2012 16:48:12

    ''..κουτοί αναγνώστες του Antinews…''φανταζομαι οτι αστειευεσαι λογω κουταμαρας σου !!!

    • franc avatar
     franc @ Ραβινος 12/10/2012 19:14:56

     Μπράβο το κατάλαβες...
     Αστειεύομαι για τον ίδιο λόγο που εσύ κάνεις αυτό το σχόλιο.
     Συ είπας...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ franc 12/10/2012 17:42:11

    H υπόθεση ότι η δολοφονία του Ούλαφ Πάλμε έχει κάποια σχέση με ανάμειξη Σουηδικών ομίλων (όχι της Σουηδίας ως κράτους) στο Παγκόσμιο χονδρεμπόριο όπλων, ακούστηκε, αλλά ποτέ δεν προσκομίστηκαν επαρκείς ενδείξεις.
    Από την άλλη πλευρά, ο Πάλμε είχε εκτός Σουηδίας πιό πολλούς εχθρούς παρά φίλους διότι:
    - ασκούσε σκληρή κριτική κατά των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Βιετνάμ και φιλοξενούσε Αμερικανούς λιποτάκτες.
    - κατέκρινε εξίσου σκληρά την κατάπνιξη της Άνοιξης της Πράγας από τα Σοβιετικά τάνκς
    - κατέκρινε τα ανατολικο-Ευρωπαικά σταλινικά καθεστώτα (π.χ. την δικτατορία Husák στην Τσεχοσλοβακία το 1975)
    - έκανε εκστρατειες κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων
    - αποκάλεσε την δικτατορία Franco στην Ισπανία "διαβολικούς δολοφόνους" (Σουηδικά: "Satans mördare") το 1975.
    - καταπολέμησε το απαρτχάιντ και υποστήριζε κυρώσεις κατά της τότε Νότιας Αφρικής ;
    - επισκέφθηκε στην Κούβα τον Fidel Castro's Cuba το 1975
    - κατήγγειλε την δικτατορία Pinochet στη Χιλή
    - προσπάθησε να μεσολαβήσει για ειρήνη στον μακροχρόνιο πόλεμο Ιράν - Ιράκ.
    Η Σουηδία είναι κράτος που έχει να εμπλακεί σε πόλεμο από το 1814 (Σουηδο- Νορβηγικός πόλεμος, πριν την Ελληνική επανάσταση...).
    Άς τιμούμε τουλάχιστον αυτό το ιστορικό πρωτοφανές, αλλά και την μνήμη του Πάλμε βεβαίως.

    • franc avatar
     franc @ Ο Θείος 12/10/2012 19:37:07

     "H υπόθεση ότι η δολοφονία του Ούλαφ Πάλμε έχει κάποια σχέση με ανάμειξη Σουηδικών ομίλων (όχι της Σουηδίας ως κράτους) στο Παγκόσμιο χονδρεμπόριο όπλων, ακούστηκε, αλλά ποτέ δεν προσκομίστηκαν επαρκείς ενδείξεις."

     Εγώ δεν μίλησα για δικαστικές αποδείξεις.Οπως και συ ομολογείς υπάρχει καπνός περι αυτό το ζήτημα...
     Αραγε χωρίς φωτιά? Το μόνο βέβαιο είναι οτι η Σουηδία αν και τόσο ειρηνόφιλο κράτος κατασκευάζει εξαιρετικής ποιότητας θανατηφόρα όπλα και δη αεροπλάνα...Οχι βέβαια για να σκοτώνονται οι Σουηδοί.
     Θα μου επιτρέψεις να σε διαβεβαιώσω οτι τιμώ τουλάχιστον όσον και εσύ την μνήμη του Ούλαφ Πάλμε και θεωρώ τη δολοφονία του έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο Πάλμε μάλλον προσπάθησε να περιορίσει αυτό το αισχρό εμπόριο που εξακολουθεί να γίνεται. Την ανέφερα για να τονίσω οτι αυτή ακριβώς η δολοφονία, είναι ο πυκνός καπνός που βγαίνει προφανώς απο μια φωτιά που σχετίζεται με το παγκόσμιο λαθρεμπόριο όπλων που αποτελεί και το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας περίπου...

    • kouvari avatar
     kouvari @ Ο Θείος 12/10/2012 19:39:18

     Θειο....απο την δολοφονια του Παλμε ξεκιναει το σχεδιο...!!

 2. Haresh Clay avatar
  Haresh Clay 12/10/2012 12:20:05

  Δείγμα του φόβου που έχει κυριεύσει τις ευρωπαικές ελίτ για τη σταθερότητα του οικοδομήματος τους..Έτσι και αλλιώς ο θεσμός είχε ευτελιστεί αρκετά-αρκεί να θυμηθούμε οτι νόμπελ ειρήνης κέρδισε και ο..Ομπάμα.

 3. xzetta avatar
  xzetta 12/10/2012 15:10:42

  ο θεσμός (αναφέρομαι μόνο στο νόμπελ ειρήνης) έχει χάσει κάθε σοβαρότητα πλέον.

 4. Καρεότης avatar
  Καρεότης 12/10/2012 16:43:04

  Το Νόμπελ ειρήνης δεν το δίνει η Νορβηγική Ακαδημία;
  Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Καρεότης 12/10/2012 21:00:26

   Η σουηδική.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/10/2012 17:28:11

  "Γιατί Νόμπελ ειρήνης στην ΕΕ";
  Άς αναφέρω τον προφανή λόγο: Η ΕΕ είναι η περιοχή του κόσμου όπου εδώ και 67 χρόνια (από το 1945), δεν έχει ξανασυμβεί πόλεμος.
  Και μάλιστα συνέβη αυτό, παρόλο που στο έδαφός της περιλαμβάνονται δίπολα εθνών, ακόμη και άγριες "τριγωνικές περιπτώσεις", με πολύ κακή, κάκιστη προιστορία πολέμων και αντιπαλοτήτων αιώνων. Άς τα θυμηθούμε: Γαλλία - Γερμανία (το Παγκόσμιο νο 1 των ιστορικών αντιπαλοτήτων), Γαλλία - Αγγλία, Ιταλία - Αυστρ(ουγγαρία), Ελλάδα - Βουλγαρία, Αγγλία - Ιρλανδία, Γερμανία - Πολωνία.
  Το τελευταίο "δίπολο", στην ευρύτερη γεωγραφική Ευρώπη, κρυβει την πιό φοβερή "τριγωνική" σχέση εχθρότητας και ίντριγκας, Γερμανία - Πολωνία - Ρωσία. Στο ιστορικό "σάντουιτς" αυτό, η Πολωνία διαμελίσθηκε 2 φορές από την Γερμανία, 2 φορές από την Ρωσία και 3 φορές απο συμπράττουσες Γερμανία και Ρωσία.
  Η "μπαρουταποθήκη του πλανήτη" είναι σε σίγηση επί 67 χρόνια. Δεν είναι μεγάλο επίτευγμα;

 6. Μαθηματικός avatar
  Μαθηματικός 13/10/2012 01:34:09

  Τελικά έχουν πολύ χιούμορ στην επιτροπή για τα νόμπελ ειρήνης !!!!
  Νόμπελ στον αρχισφαγέα Κίσινγκερ, νόμπελ στον Μάρτι Αχτισάαρι, τον άνθρωπο που με το σχέδιο του, νομιμοποίησε στην ουσία το κράτος-μαφία του Κοσσυφοπεδίου.
  Και τώρα νόμπελ ειρήνης στην ΕΕ προς επιβράβευση της εισβολής της στη Λιβύη (αυτή είχε την πρώτο λόγο στις επιχειρήσεις και όχι οι ΗΠΑ) χάριν της ειρήνης βεβαίως-βεβαίως !!!!
  Οι πέντε υποψηφιότητες του Γκάντι για το βραβείο μάλλον δεν ήταν αρκετές για να του απονεμηθεί...
  Σα δε ντρέπονται λέω 'γω.

 7. xéres avatar
  xéres 13/10/2012 08:19:11

  ήρθε από την Ευρώπη και να μας δείξει το δρόμο η Ελλάδα για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο έθνος και να επανασυνδεθεί με τη θρυλική ιστορία του και την ιστορική

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 13/10/2012 11:22:45

  Προφανώς και είναι πολιτική η απόφαση ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΑΝ και θα είναι, ακόμα και στις επιστήμες. Στην ελλάδα θεωρούν το Νομπελ σαν την καταξίωση από το Θεό. Μεταπράτες γαρ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.