#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/11/2013 12:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαπραγμάτευση με την Τρόικα: θα ξανασκοτώσουμε το ...πτώμα που αναστήσαμε;Έχεις ένα… πτώμα. Του δίνεις το φιλί της ζωής, δείχνει σημάδια ανάρρωσης και μόλις πάει να σηκωθεί του δίνεις τη χαριστική βολή στο κεφάλι, όπως οι τρομοκράτες του Νέου Ηρακλείου;

Κάπως έτσι περιγράφουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες την ελληνική οικονομία στην πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια. Κι ενώ η διαπραγμάτευση με την τρόικα ξεκίνησε και αναμένεται να κρατήσει αρκετές ημέρες, την κατάσταση της οικονομίας δείχνουν τόσο τα μακροοικονομικά στοιχεία όσο και τα όσα είπε ο Αντ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στο Mega.

Με τα έσοδα του κράτους να έχουν υπερκαλύψει κατά 37% τα έσοδα, και παρά τα προβλήματα που δημιούργησε το… σύστημα Θεοχάρη, φαίνεται ότι στο τέλος του έτους η Ελλάδα θα παρουσιάσει ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα για το πλεόνασμα και θα μπορεί να διεκδικήσει καλύτερους όρους από την τρόικα.

Αν δε τα οριστικά αποτελέσματα για τα έσοδα του κράτους παράλληλα με την περιστολή των δαπανών είναι ακόμη καλύτερα τότε αφαιρείται από την τρόικα κάθε απαίτηση για νέα μέτρα, όπως μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Θα μείνουμε μόνο σε όσα έχουν συμφωνηθεί και τότε μετά την άνοιξη θα πάμε στην τελική διαπραγμάτευση σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η δήλωση στήριξης του πρωθυπουργού προς τον κ. Στουρνάρα χθες ήταν ταυτόχρονα κι ένα μήνυμα σε όσους βουλευτές αμφισβητούν την οικονομική πολιτική. Διότι άλλο να κάνεις κριτική για λάθη, παραλείψεις ή γκάφες που σίγουρα κάνει και το οικονομικό επιτελείο, κι άλλο να απαιτείς από τον κ. Σαμαρά να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επειδή κάποιοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως νέους «τσάρους», αλλά στα δύσκολα κρύβονται.

Οποιοδήποτε πισωγύρισμα στην παρούσα χρονική στιγμή θα σήμαινε καταστροφή ή μάλλον αυτοχειρία καθώς έχει διανυθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του δρόμου και μένει η στροφή. Η κριτική και οι παρατηρήσεις των βουλευτών της ΝΔ ή άλλων είναι απόλυτα σεβαστές και πρέπει να γίνονται καθημερινά. Άλλωστε, αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας και αποδείχθηκε αυτό με τις αλλαγές που έγιναν και θα γίνουν στο φόρο ακινήτων προκειμένου να αρθούν τεράστιες αδικίες. Ωστόσο, θα ήταν ευτυχής και ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας αν δεν ήταν υποχρεωμένοι να επιβάλλουν τέτοιους φόρους, όμως, τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί είναι συγκεκριμένα. Αν υπάρξουν εξαιρέσεις τότε θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα, δυστυχώς έτσι έχει η κατάσταση.

Στα της τρόικας τώρα. Τα προαπαιτούμενα για τη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι συγκεκριμένα. Τι θα γίνει με την αμυντική βιομηχανία, με τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα, με το φόρο ακινήτων. Το πιο ακανθώδες θέμα είναι ασφαλώς η ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ για τις οποίες φαίνεται να προκρίνεται η λύση της διατήρησής τους στη ζωή αλλά σημαντικά συρρικνωμένες, με απολύσεις και κλείσιμο προβληματικών μονάδων. Από αυτές θα αποχωρήσουν περί τους 1.000 εργαζόμενους. Για τη ΛΑΡΚΟ προκρίνεται το σενάριο της ιδιωτικοποίησης.

Ο φόρος ακινήτων κλειδώνει μέχρι την Παρασκευή ενώ και για τις απολύσεις και διαθεσιμότητες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπάρχει η εκκρεμότητα για το αν θα προσμετρηθούν οι συμβασιούχοι που θα φύγουν με δικαστικές αποφάσεις.

Εν κρίσιμο κεφάλαιο, που θα κρίνει το μέλλον της χώρας είναι η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στον αέρα βρίσκονται έσοδα 16,5 δις ευρώ από ανείσπρακτα πρόστιμα ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγγίζει τα 62 δις. Σχεδόν 1 δις θα φτάσουν φέτος μόνο στο ΙΚΑ τα βεβαιωμένα χρέη από εισφορές που δεν εισπράττονται. Γι’ αυτό η διοίκηση του Ιδρύματος προχωρά σε σειρά μέτρων όπως την έξοδο από το ΙΚΑ για όσες επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τις εισφορές.

Ωστόσο, το τεράστιο πρόβλημα της μη πληρωμής οφειλών έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μια δείχνει την παντελή απουσία φοροδοτικής ικανότητας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που προτιμούν να ζουν τα παιδιά τους και να μην πληρώνουν τους φόρους. Από την άλλη υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δεν πληρώνουν φόρους και εισφορές. Εργοδότες που κάνουν εισπράξεις, έχουν χρήματα αλλά «λουφάρουν». Αυτοί πρέπει να πιαστούν και να τιμωρηθούν διότι αφενός ζουν σε βάρος των υπολοίπων, αφετέρου βάζουν…ενέχυρο το μέλλον της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 05/11/2013 13:26:30

  Δεν διαπραγματεύεσαι με σπασμένη ραχοκοκκαλιά .Με κοινωνική συνοχή ανύπαρκτη και κοινωνική ισχύ αδύναμη δεν έχεις κανενα περιθώριο εκτός της αποδοχής και υπακοής. Οι διεθνείς χρηματαγορές αντιλαμβάνονται πολιτικές ως φιλικές ή εχθρικές.Η Γερμανική διπλωματία έχει συγκεκριμένη πολιτικη και δεν υποκύπτει σε καμιά πίεση.

  Το πρωτογενές πλεόνασμα -υπαρκτό ή προιον δημιουργικής λογιστικής -βελτιώνει την θέση μας ως εκεί όμως.Η Γερμανική διπλωματία αδιαφορεί για τα γεωπολιτικά δεδομένα κατα συνέπεια δεν υπάρχουν ως άσοι στο μανίκι . Περίπτωση απειλής ηρωικής εξόδου απλά απαγορευτική λόγω υψηλότατου κόστους και λόγω κάκιστης κοινωνικής συνοχής

  Ούτε η Τρόικα, ούτε η Κομισιόν ούτε η Γερμανία είναι αντίπαλοι και εχθροί
  μας αρέσει δεν μας αρεσει ειναι συνομιλητές μας.Απαιτείται λοιπόν άλλο πνεύμα απο τον πολιτικό κόσμο και δη αυτόν που στηρίζει την συγκυβέρνηση.

  Η Αποφυγή χειρότερων εξελίξεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, υποχωρήσεις πρέπει και θα γίνουν όμως το όποιο κέρδος θα πρέπει να είανι τέτοιας μορφής που να διευκολύνει τους περαιτέρω σχεδιασμούς, της Ελλάδας εκτός μνημονίου σε μια Ευρώπη επίσημα δύο ταχυτήτων.Αυτό που έχει κατακτηθεί δεν πρέπει να χαθεί , διακυβεύεται το όλον .

  Ας ηρεμήσουν οι αφιονισμένοι, ας σωπάσουν οι θερμοκέφαλοι, και οι παρορμητικοί και να καταλαβουν πως η όποια ένταση θα αποτελέσει δεδικασμένο και εις βάρος μας εξέλιξη

  Η αγωνία για την οικονομικη δυσπραγία είναι άγνωστο για πόσο θα κρατήσει ακόμα, ότι χάθηκε χάθηκε . Αξίζει να βελτιωθούν οι συνθήκες των όσων επλήγησαν περισσότερο και μην διανοηθεί ουδείς να βάλει σε δεύτερη μοίρα μετά τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους , τις ένοπλες δυνάμεις ως λανθασμένα έπραξε ο Πρωθυπουργός. Αν η Δεξιά του χθές τις θεωρεί πυλώνα της η Ευρώπη του σήμερα δεν το αποδέχεται , μην πυροδοτείται αναιτία κοινωνικός διχασμός .Η Βελτίωση γίνεται μόνο με ποιοτικούς όρους και αυτό αδίκως εγκλωβίζεται μόνο στο ειδόσημα.

  Πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια κατά συνέπεια μ τρόπο εμφατικό.Η Εποχή των τακτικισμών και του λαικισμού έχει χρεωκοπήσει κα ιδεν συνάδει με την σύγχρονη τέχνη της διαχείρισης των κρίσεων

 2. Attack avatar
  Attack 05/11/2013 13:40:54

  ''Εργοδότες που κάνουν εισπράξεις, έχουν χρήματα αλλά «λουφάρουν». Αυτοί πρέπει να πιαστούν και να τιμωρηθούν διότι αφενός ζουν σε βάρος των υπολοίπων, αφετέρου βάζουν…ενέχυρο το μέλλον της χώρας.''
  Υπάρχουν επίσης και οι ευημερούντες φοροδιαφεύγοντες, που ακόμα τους κυνηγούν αλλά μάλλον θα τρέχουνε πολύ γρήγορα, γι αυτό και συνεχώς διαφεύγουν.
  Οι συνήθεις νομοταγείς και τίμιοι, στέρεψαν πια.

 3. martios avatar
  martios 05/11/2013 20:59:00

  Η παρομοίωση με τους φόνους των παιδιών είναι ασεβέστατη.

 4. factorx avatar
  factorx 05/11/2013 21:36:56

  Πας καλά; Απο φράση Έλληνα αξιωματούχου στην τροικα είναι κλεμένο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.