#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2012 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαπλεκόμενα όνειρα για ...βρόμικες συμπράξεις

Πιο πιθανή είναι η φιλοξενία των υπαιτίων της καταστροφής στο Κορυδαλλό, παρά η κυβέρνηση συνεργασίας του Σαμαρά με το σημερινό ΠΑΣΟΚ… του Γιώργου Χαρβαλιά

Έναν ευρύ μνημονιακό συνασπισμό με την συμμετοχή «προσωπικοτήτων» από τα δύο κόμματα εξουσίας, αλλά και την συνδρομή μικρότερων νεοφιλελεύθερων κομμάτων-πασπαρτού, ονειρεύονται κάποιοι για την επόμενη μέρα των εκλογών στην Ελλάδα. Απαραίτητη συνιστώσα αυτού του εξαμβλωματικού σχήματος θα είναι και ένας «τεχνοκράτης» πρωθυπουργός-αχυράνθρωπος, τύπου Παπαδήμου, ο οποίος θα κάνει τον τροχονόμο συμφερόντων με έναν και μοναδικό κώδικα συναντίληψης: Την διάλυση της κοινωνικής συνοχής και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε τιμή ευκαιρίας…

Είναι τα ίδια συμφέροντα, εντός και εκτός Ελλάδος, που επιχειρούν με μια λυσσώδη μάχη οπισθοφυλακής, να καθυστερήσουν ή και να αναβάλλουν τις εκλογές. Δυστυχώς γι αυτούς, ο «μεταβατικός» πρωθυπουργός, δεν κατάφερε να εκπληρώσει το συμβόλαιο.   Η μέχρι πρότινος …εθνική εφεδρεία, όπως είχε το θράσος να τον ονομάσει τις προάλλες εγχώριο εκδοτικό συγκρότημα, ξεθώριασε γρήγορα. Ο άνθρωπος αποδείχτηκε ότι πέραν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ΕΚΤ, δεν είναι σε θέση να χωρίσει ούτε δυο γαϊδάρων άχυρα. Και έτσι, ο πολυδιαφημισμένος μετεκλογικός του ρόλος, έσβησε άδοξα, εις πείσμα των καθ΄έξιν υμνητών του, που διέβλεψαν στο πρόσωπο του τον κατάλληλο άνθρωπο για να συντονίσει την μεγάλη…μοιρασιά.

Ο Παπαδήμος βέβαια, μπορεί να μας τελείωσε, αλλά τα σχέδια των κέντρων που τον επέβαλλαν στην εξουσία, δεν ματαιώθηκαν.  Πρόθυμοι… «τεχνοκράτες» για να υπηρετήσουν τις επιδιώξεις του μνημονίου υπάρχουν πολλοί και σίγουρα πιο αποτελεσματικοί από τον συνταξιούχο τραπεζίτη που διαλογιζόταν δέκα μέρες για να αλλάξει έναν υπουργό…

Το πρόβλημα είναι ότι την μνημονιακή…σούπα που έχουν κάποιοι στο μυαλό τους, εξακολουθεί να χαλάει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Τον οποίο ματαίως επιχειρούν να βάλουν στο κάδρο μιας μετεκλογικής «κυβέρνησης συνεργασίας», για να διασφαλιστεί το μεγάλο πλιάτσικο.

Τα φερέφωνα του «μνημονιακού ρεαλισμού», μπέρδεψαν έναν αναπόφευκτο τακτικό ελιγμό, με τις δικές τους ανομολόγητες επιδιώξεις. Και νομίζουν ότι ο Σαμαράς είναι έτοιμος να συγκυβερνήσει με τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ, την κρυφομνημονιακή «Αριστερά» του Κουβέλη και μερικούς ακόμη νεοφιλελεύθερους σχηματισμούς του περιθωρίου, όπως το κόμμα-σφραγίδα της κυρίας Μπακογιάννη και κάτι παραμάγαζα, τύπου ΜΚΟ, σαν κι αυτό που έστησε το ανεκδιήγητο ντουέτο Μάνου-Βαλλιανάτου.

Φοβούμαι ότι οι ελπίδες τους θα διαψευστούν. Γιατί αν ο Σαμαράς είχε ως στόχο να υπηρετήσει τέτοιες σημαίες ευκαιρίας και λογικές συστημικής «μοιρασιάς», θα είχε εύκολα παρατείνει τον βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Και θα είχε φροντίσει να εξασφαλίσει συμμετοχή σε υπουργεία-φιλέτα ώστε να πάρει μέρος στην νομή της πίτας.

Έχω ξαναγράψει ότι η αναγκαστική προσαρμογή του αρχηγού της ΝΔ στις απαιτήσεις των δανειστών ήταν μια πολύ δύσκολη πολιτική επιλογή με βαρύ πολιτικό κόστος. Αν ο Σαμαράς έλεγε «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση θα εξασφάλισε δυσθεώρητα ποσοστά κοινωνικής αποδοχής που θα τον οδηγούσαν σε έναν εύκολο εκλογικό θρίαμβο. Ο ίδιος αποποιήθηκε τον πειρασμό της εφήμερης δόξας, θεωρώντας ότι δεν είχε δικαίωμα να ναρκοθετήσει, μία μαθηματική έστω, πιθανότητα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους που θα κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην ευρωζώνη.

Το αν  με την απόφαση του αυτή, εξασφάλισε την οριστική διάσωση της χώρας, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον Όμως κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ιδιοτελή κριτήρια. Και ακόμη περισσότερο ταπεινά κίνητρα…

Κανείς επίσης δεν τολμά να ισχυριστεί ότι ο Σαμαράς είδε ξαφνικά το…φώς το αληθινό στην υφεσιακή συνταγή του μνημονίου, αφού προχθές ακόμη, την κατακεραύνωσε δημόσια μέσα από τις στήλες της νεουρκέζικης «ναυαρχίδας» του νεοφιλελευθερισμού.

Ας μη βιάζονται επομένως αυτοί που στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, ονειρεύονται μετεκλογικές συμπράξεις της Νέας Δημοκρατίας με τους αχθοφόρους των δανειστών, τους πειθήνιους αχυρανθρώπους των Βρυξελλών και τους εν δυνάμει υπόδικους υπουργούς του Γιωργάκη. Πιο πιθανή είναι η φιλοξενία των υπαιτίων της καταστροφής στο Κορυδαλλό, παρά η κυβέρνηση συνεργασίας του Σαμαρά με το σημερινό ΠΑΣΟΚ…

(δημοσιεύεται στον «Τύπο της Κυριακής»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mara avatar
  Mara 07/04/2012 12:39:42

  Ε-ΞΟ-ΧΟ!!!

 2. dorothea avatar
  dorothea 07/04/2012 13:03:52

  Eξαίρετη η ανάλυση...εύχομαι να υλοποιηθεί στην πράξη. Με το καλημέρα ο Σαμαράς, πρέπει να τους σύρει στα δικαστήρια.

 3. sitting duck avatar
  sitting duck 07/04/2012 13:05:48

  O Γιωργάκης χθές μιλώντας στην υπερατλαντική... τουρνέ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επανέλαβε με επιμονή τα περί διαφθοράς και διεφθαρμένων Ελλήνων! Τέτοιο θράσος. Στην ΝΔ, ούτε το σχολιάσαν. Και μετά πιστεύετε ότι θα τους βάλουν φυλακή;

 4. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 07/04/2012 13:08:49

  Nομίζω ότι ο αρθρογράφος έχει την τάση να εξωραίζει τα πράγματα, πάντα υπέρ της πλευράς Σαμαρά. Να δίνει δηλαδή την ιδανική εκδοχή των πραγμάτων, παρότι συχνότερα δεν την βλέπουμε να υλοποιείται. Σε κάθε περίπτωση το κάνει με κομψό τρόπο, οπότε χαλάλι του. Οσο για τα συμφέροντα που θέλουν να καθυστερήσουν τις εκλογές, σας λέω ότι έχουν ήδη αποφασίσει να τις πάνε στις 13(το νωρίτερο) και ψάχνουν τρόπο να το πουν στον Αντώνη...

 5. firiki2010 avatar
  firiki2010 07/04/2012 14:13:45

  Ο στόχος της ΝΔ είναι και πολύ λογικά κατά τη γνώμη μου η αυτοδυναμία. Η χώρα πράγματι χρειάζεται μια κυβέρνηση που χωρίς συμβιβασμούς θα προχωρήσει αποφασιστικά σε μέτρα που σε καμμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο πολιτικό DNA του ΠΑΣΟΚ.
  Ομως το θέμα παραμένει : Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία; Ο ίδιος ο Σαμαράς στη συνέντευξη του στη Καθημερινή είπε ότι μεταξύ αυτοδυναμίας και ακυβερνησίας μπορεί να υπάρξουν "ενδιάμεσες λύσεις".
  Το άρθρο "κλείνει την πόρτα" σ΄ αυτές τις ενδιάμεσες λύσεις. Αν εκ των πραγμάτων οδηγηθούμε σε μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τοποθετήσεις σαν κι αυτές που φτιάχνουν ένα συγκεκριμένο κλίμα θα είναι η αιτία που θα δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο Σαμαράς έκανε κωλοτούμπα, πρόδωσε κλπ.

  Αντί αρθρογραφίας και επιχειρημάτων για το ότι η ΝΔ δεν θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ πολύ χρησιμότερα θα ήταν τα επιχειρήματα για ποιους λόγους ο τόπος χρειάζεται την αυτοδυναμία της ΝΔ. Είναι δυο εντελώς διαφορετικές συζητήσεις.

  • np_complete_problems avatar
   np_complete_problems @ firiki2010 07/04/2012 14:44:53

   Ο "νοήμων άνθρωπος" δεν έχει ανάγκη από "μεταφραστές" του Σαμαρά.
   Οποιος έχει διαβάσει την συνέντευξη του Σαμαρά στην Καθημερινή καταλαβαίνει ότι ο ΑΣ ποτέ δεν απέκλεισε την συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα - και κατά την ταπεινή μου άποψη, πολύ καλά έκανε.
   Τώρα γιατί χρειάζονται τρίτοι να "διαστρεβλώνουν τα λόγια" του Σαμαρά, δεν μπορώ να το καταλάβω ...

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ np_complete_problems 07/04/2012 16:12:41

    Ενδεχόμενες απαντήσεις στο : "γιατί χρειάζονται τρίτοι να διαστρεβλώνουν κλπ"
    1 Προσπαθούν να εμφανισθούν "Σαμαρικοί"
    2 Προσπαθούν να εμφανίσουν μια εικόνα Σαμαρά που να τους βολεύει (ισχύει για συμπολιτευόμενους και κυρίως αντιπολιτευόμενους)
    3 Προσπαθούν να πιέσουν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις
    4 Πρέπει να γράψουν κάτι για να βγάλουν το ψωμί τους.

 6. dorothea avatar
  dorothea 07/04/2012 14:55:51

  Μάλλον εσύ αγαπητέ διαστρεβλώνεις τα λόγια του Σαμαρά, προσδίδοντας διασταλτική ερμηνεία στην έννοια "ενδιάμεση λύση". Θές δηλαδή να χωράει και τον Βενιζέλο. Μόνο που είναι πολύ ευτραφής ο δικός σου και θα βουλιάξει το καράβι...Τυχόν συγκυβέρνηση ΝΔ-Πασόκ θα διαρκέσει έξι μήνες. Μετά θα τους πάρει ο κόσμος με της πέτρες. Μια χαρά λοιπόν τα γράφει ο αρθρογράφος. Αν θέλετε να ονειρεύεστε "συνεργασίες", να διαβάζετε μόνο Καθημερινή. Εκεί θα βρείτε το φως το αληθινό...

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ dorothea 07/04/2012 15:46:31

   1 Νομίζω ότι τις προτιμήσεις μου στο θέμα "αυτοδυναμία- συγκυβέρνηση" τις είχα κάνει απολύτως σαφείς στο σχόλιο μου.
   2 Πιθανώς η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να διαλυθεί ή να αποτύχει αλλά αυτό δεν απαντά στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία: Ποια είναι η καλύτερη λύση;
   3 Ποια είναι η δική σου ερμηνεία για τις "ενδιάμεσες λύσεις " του Σαμαρά; Συνεργασία με ποιον; (Εχει ήδη αποκλείσει όσους καταψήφισαν το μνημόνιο.)
   4 Μια συνέντευξη Σαμαρά είναι μια συνέντευξη Σαμαρά, είτε στην Καθημερινή, είτε στο Βήμα, είτε στον Τύπο.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/04/2012 16:19:32

  Άχ, πώς λέγεται και γράφεται τόσο εύκολα : Ο "τακτικός ελιγμός"....
  Μαζί με το "αντισυστημικό" ντελίριο και την αναζήτηση "κρυφομνημονιακών" κτλ
  μου θυμίζει έναν άλλο "τακτικό ελιγμό": Το "όπλο παρά πόδας" του Νίκου Ζαχαριάδη, το 1949, όταν αναζητούσε "κρυφούς μοναρχοφασίστες" στην ΕΠΕΚ του Πλαστήρα και στην Ε.Λ.Δ. του Σβώλου.
  Η λεγόμενη Λαική Δεξιά, εντός ή εκτός της ΝΔ, τόσο στη δομή της σκέψης όρο και στο λεξιλόγιο (που αποκαλύπτει τη δομή), μιμείται επικίνδυνα τις χειρότερες παραδόσεις του Ελληνικού κομμουνισμού.
  Μοναδική στην Ευρώπη αυτή η κολώνια, κρατάει χρόνια...

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/04/2012 16:31:19

  Λόγος δεν μου πέφτει γιατί δεν είμαι οπαδός κανενός. Αλλά αυτοί οι άλλοι "Ηρακλείς του στέμματος" θα έπρεπε να σκεφθούν το εξής απλό: Ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας (που είναι απολύτως θεμιτό και σκόπιμο να επιδιώκεται από τη ΝΔ), δεν πρέπει να έχει περιθώρια ελιγμών στο κρίσιμο θέμα η αμιγής νέα κυβέρνηση ΝΔ;
  Δεν τους δίδαξε τιποτε το προηγούμενο με την πολιτική αλλαγή μέσω εκλογών της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας;
  Αυτή η εμμονή με τον “τακτικό ελιγμό” δημιουργεί αυταπάτες στους πολίτες και υπονομεύει απο τώρα την μελλοντική κυβέρνηση ΝΔ. Τουλάχιστον να περίμεναν το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών!
  Ο Παπανδρέας ήδη γελάει στη γωνία και ψιθυρίζει "εκεί που είσαι ήμουνα κι εκεί που ήμουν θα 'σαι".

 9. sitting duck avatar
  sitting duck 07/04/2012 16:52:10

  Αν ειναι να πιεζει προς τη σωστη κατευθυνση καλα κανει...εκτος κι αν θελετε να κανουμε κυβερνηση με το Πασοκ και ο Παπακωσταντινου να κυκλοφορει ελευθερος. Ειναι μια αποψη κι αυτη...Την λεει αλλωστε χωρις περιστροφες και ο Κυριακος Μητσοτακης...

 10. dorothea avatar
  dorothea 07/04/2012 20:24:16

  Tελικά, κάτι ήξερε παραπάνω ο αρθρογράφος από ορισμένους εδώ μέσα που έσπευσαν να ισχυριστούν ότι...προκαταλαμβάνει τον Σαμαρά. Ο αρχηγός της ΝΔ μόλις προ ολίγου απέρριψε την προοπτική συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Με πολύ τεκμηριωμένη συλλογιστική. Αρα, άλλοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις Σαμαρά. Και διαψεύδονται πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις...

 11. phillip theakos avatar
  phillip theakos 08/04/2012 05:07:23

  exo figi apo ellada prin apo 50 xponia gia ton logo afto prepi na me krinete me epiikia me ta simerina dedomena o ellinismos den ipostiriksi ton samara totes ine aksios tis tixis tou ke na sas po tin alithia prepi na ime o monos ellinas ston kozmo pou xerome me afta pou simvenoun dioti an thenvalate ke tor mialo totes ti;

  • franc avatar
   franc @ phillip theakos 08/04/2012 22:01:32

   Afou esy voleytikes, apo pita poy den tros ti se mellei ki an kaei?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.