19/05/2010 08:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαμαρτυρίες σε Σητεία και Άγιο Νικόλαο για «Καλλικράτη»

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι τοπικοί συλλογικοί φορείς του Δήμου Αγίου Νικολάου, διεκδικώντας την διατήρηση του ονόματος «Άγιος Νικόλαος» και για τον υπό σύσταση νέο Δήμο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» το οποίο θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες από τη Βουλή.

Το Σάββατο 15/5/2010 το μεσημέρι, ύστερα και από τη γνωστοποίηση ότι στο κείμενο του κατατιθεμένου νομοσχεδίου «Καλλικράτης», ο  νέος δήμος κατονομάζεται σαν «Δήμος Μιραμπέλου» με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και «ιστορική έδρα» τη Νεάπολη, οι αντιδράσεις από παράγοντες, φορείς και πολίτες του Αγίου Νικολάου εντάθηκαν.

"Μιραμπέλο" ήταν το λατινογενές όνομα μιας εκ των τεσσάρων παλαιών επαρχιών του Νομού Λασιθίου στην οποία περιεχόταν ο νυν Δήμος Αγίου Νικολάου (η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου), ο νυν Δήμος Νεάπολης και η νυν Κοινότητα Βραχασίου. Μέχρι το έτος 1904 η Νεάπολη ήταν πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου και μετά το 1904 πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου έγινε ο Άγιος Νικόλαος.Η μεθόδευση να δημιουργηθεί Καλλικρατικός Δήμος "Μιραμπέλλου" με ιστορική - λέει το σχέδιο - πρωτεύουσα τη Νεάπολη και "έδρα" τον Άγιο Νικόλαο, εκτός από πρωτοφανής νομοτεχνικά και ιστορικά είναι και ουσιαστικά προβληματική διότι προγράφει υποθήκες σύγκρουσης των νυν Δήμων Αγίου Νικολάου  και Νεάπολης αλλά και στο μέλλον των πολιτών των τοπικών κοινωνιών μεταξύ τους με τη διεκδίκηση της έδρας ή με κάποιο ενδεχόμενο αίτημα να αλλάξει το σχέδιο σε λίγα χρόνια με στόχο η "ιστορική"  και η "διοικητική" έδρα να ταυτίζονται. Δηλαδή να ζητηθεί από κάποιους να γίνει πρωτεύουσα η Νεάπολη όπως πριν το 1904!

Ερωτηματικά προκύπτουν για τους μικροπολιτικούς σκοπούς αυτής της απαράδεκτης μεθόδευσης η οποία έγινε -  όπως όλα δείχνουν - ύστερα από μικροπολιτική παρέμβαση του τοπικού βουλευτή και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη. Η κάθετη άρνηση της τοπικής κοινωνίας, όλων των νυν Δημάρχων (με εξαίρεση μια ήξεις αφίξεις δήλωση του νυν Δήμαρχου Νεάπολης), του βουλευτή Λασιθίου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, όλων των πρώην Δημάρχων Αγίου Νικολάου (Χατζηδάκη, Μενεγάκη, Ζερβού, Λουκαράκη) και άλλων (πολιτευτές κ.λπ) και όλων των τοπικών φορέων έσυρε τον κ. Καρχιμάκη σε μια αναδίπλωση αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει ακόμα τίποτα.

Όλα τούτα οδήγησαν την τοπική κοινωνία σε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο Αγίου Νικολάου, όπου συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Δημ. Κουνενάκης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. Σόφη Γιαννικάκη – Βιδάκη, ο Αντιδήμαρχος Εμμ. Αικατερινάκης, με τους πρώην δημάρχους, Γ. Χατζηδάκη, Γ. Μενεγάκη και Α. Ζερβό, τον επικεφαλής της μειοψηφίας Κ. Τσουκάκη, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Εμμ. Πεπόνη, τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου Μ. Σγουρό, εκπροσώπους από τους Συλλόγους, Εργαζομένων Δήμου Αγίου Νικολάου, Εμπόρων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εστιατόρων - Καφετεριών, Παντοπωλών, Τουριστικών Καταστημάτων, Τουριστικών Καταλυμάτων και την ΟΕΒΕ Λασιθίου.

Τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι το αίτημα για τη διατήρηση του ονόματος «Δήμος Αγίου Νικολάου» δεν έχει σχέση με τις γειτονικές τοπικές κοινωνίες με τις οποίες η τοπική κοινωνία του Αγίου Νικολάου επιζητεί στενή και παραγωγική συνεργασία. Η αντίδραση στοχεύει στη μεθόδευση που έγινε, αλλά και την επιμονή που επιδεικνύεται από κάποιους κύκλους για την αντικατάσταση του ονόματος «Άγιος Νικόλαος» με το απρόσωπο και εν πολλοίς άγνωστο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό όνομα «Μιραμπέλο» με το οποίο αποφάσισε το Υπουργείο Εσωτερικών να ονομάσει το νέο Δήμο, ανατρέποντας και τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχε προτείνει το «Άγιος Νικόλαος»!

Μετά από έντονη συζήτηση που έγινε σε εξαιρετικά ηλεκτρισμένο κλίμα στο Δημαρχείο, οι συγκεντρωθέντες εκπρόσωποι των φορέων του Αγίου Νικολάου υιοθέτησαν και το οποίο καταλήγει με "πρόσκληση σε εγρήγορση των πολιτών και των τριών (προς συνένωση) ΟΤΑ (Αγίου Νικολάου, Νεάπολης, Βραχασίου), ώστε να στηρίξουν το νέο Δήμο, την ενότητα των τοπικών κοινωνιών και την ηρεμία, απομονώνοντας όσους απεργάζονται το κοινό μας αίτημα».

Αποφασίστηκε επίσης, την Τρίτη 18 Μαΐου, στις 7 μ.μ. να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση, με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων της περιοχής, για να συζητηθούν οι εξελίξεις και να ληφθεί απόφαση για πιθανή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αλλά και όποια άλλη απόφαση χρειάζεται για την υποστήριξη του όλου ζητήματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αντωνης avatar
  αντωνης 19/05/2010 09:55:58

  η Σητεια που κολλαει;;;

 2. Greg avatar
  Greg 19/05/2010 12:25:35

  Απαράδεκτος ο Καλλικράτης. Πρέπει καποια στιγμή ο υπ.εσωτερικών να σοβαρευτεί και να θέσει το θέμα σε διαβούλευση όπου χρειάζεται. Να ληφθεί υπόψη η θέληση του λαού σε κάτι που έχει άμεση σχέση με την καθημερινή ζωή του. Μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση γιατί να γίνει άμεσα και αυταρχικά και όχι σε ένα χρονοδιάγραμμα όπως είναι λογικό; ευελιξία, όταν προτείνονται παρόμοιες λύσεις από τις τοπικές κοινωνίες γιατί να μην υιοθετούνται;

 3. nikos kriti avatar
  nikos kriti 19/05/2010 12:33:08

  ..κολάει αλλά ο συντάκτης ξέχασε να αναφερθεί!
  Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο ήταν στον Δήμο Σητείας, όπου είναι και η φυσική του θέση (πρώην Επαρχία Σητείας).
  Ξαφνικά και χωρίς λόγο στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή βρέθηκε στον Δήμο Ιεράπετρας!!
  Οι κακές γλώσσες λένε πολλές εκδοχές : -Επέμβαση Αρκουδου(Αθανασάκη)
  -Εξουδετέρωση Πατεράκη απέναντι στον νύν δήμαρχο Κουρουπάκη(και οι δύο ΠΑΣΟΚΟΙ)διότι ο Πατεράκης κατάγεται από τον Μ.Γιαλό. ωραίο ΠΑΣΟΚΙΚΟ κόλπο
  κουτσουρευω τον Δήμο μου για να μην κινδυνέψει η εκλογή μου (τοπικά ίμια κύριοι!!!)

 4. μνημοαινη avatar
  μνημοαινη 28/05/2010 14:32:23

  Και φυσικά πρέπει να τονιστεί για το θέμα της Σητείας και η στάση του κυρίου υφυπουργού Κ. Καρχιμάκη καθώς και του τέως υφυπουργού Κ.Πλακιωτάκη. Τα κονέ τους τα χρησιμοποίουν μόνο για θέματα μικροπολιτικής και όχι πάνω σε ζητήματα που αφορούν άμεσα τους ψηφοφόρους τους... Τώρα σιωπόυν και η σιωπή αυτή βολεύει μόνον τον Κ.Κουρουπάκη...γνωστός για την τραμπουκίστικη συμπεριφόρα του βεβαίως. Σύμφωνα με τον νέο νόμο ένας δήμος για να έχει δημόσιες υπηρεσίες(εφορία, πολεοδομία κ.τλ) πρέπει να έχει ποληθυσμό πάνω από 20000 κατοίκους, ο δήμος Σητείας χωρίς το δήμο Μακρυ Γυαλού έχει 18000, που σημαίνει ότι όλοι οι δημότες του Δήμου Σητείας για να εξυπηρετούνται θα πρέπει να πηγαίνουν στο Δήμο Ιεράπετρας... (αυτά δεν τα λένε παραέξω ο Κουρούπάκης και οι άλλοι, έτσι??) Δεν ξέρω αν έβαλε την πατούσα του ο αρκούδος του Γιώργου (Αθανασάκης), ξέρω όμως ότι αν όλη αυτή η κατάσταση δεν εξυπηρετούσε τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα όλοι αυτοί τώρα (οι ''τοπικοί άρχοντες'') θα ειχαν γυρίσει τον κόσμο ανάποδα.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.