25/07/2009 19:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαμαρτυρίες Γαβρά και ΠΑΣΟΚ για το φιλμάκι του Μουσείου και απάντηση ΠαντερμαλήΗ θέση μας για τον καταστροφικό ρόλο που έπαιξε σε άλλες εποχές η εκκλησία σε βάρος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού είναι γνωστή και έχει διατυπωθεί πολλές φορές εδώ και από εμάς και από τους σχολιαστές μας. Από εκεί και πέρα το Μουσείο της Ακρόπολης φτιάχτηκε για να προβάλλει την Ακρόπολη  και όχι για να εκφράσει αυτή, ή την άλλη άποψη για την Ιστορία. Και υπάρχει εκεί για να ενώνει όλους τους Έλληνες και όχι για να τους διχάζει.

Θεωρούμε λοιπόν ανούσια, αν όχι αστεία, την δημόσια αντιπαράθεση που ξέσπασε δημοσίως εν μέσω καύσωνος για την «λογοκρισία» στο φιλμάκι του Κώστα Γαβρά. Το οποίο σημειωτέον είναι ενημερωτικό υλικό και όχι έργο Τέχνης.

Ας δούμε όμως τι έγινε και κρίνετε μόνοι σας:

Σύμφωνα λοιπόν με τον Τύπο, τη λογοκρισία του υλικού του κ. Γαβρά απαίτησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου, όταν είδαν στο φιλμ-ανιμέισιον του σκηνοθέτη ρασοφόρους χριστιανούς να σκαρφαλώνουν στις μετόπες του Παρθενώνα και να καταστρέφουν τα φειδιακά ανάγλυφα.

Ο ίδιος ο κ. Γαβράς δήλωσε τα εξής: «Βρίσκω πολύ λυπηρό και απαράδεκτο για την Ελλάδα, μια χώρα που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που συνέβη: το να υποκύψει δηλαδή η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να προβεί σε αυτήν την πράξη παρέμβασης σ' ένα φίλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα. Ο,τι απεικονίζεται σε αυτό το μικρό φιλμ είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Αναφέρεται στις καταστροφές που έχει υποστεί ανά τους αιώνες το μνημείο, από τους ανθρώπους. Οι πρώτοι χριστιανοί έκαναν αρκετές καταστροφές στα μνημεία και στα γλυπτά για διάφορους λόγους, ορισμένες φορές επειδή απλώς τους είχε σκανδαλίσει η γύμνια των αγαλμάτων»

Από το ΠΑΣΟΚ η κυρία Δαμανάκη θυμήθηκε πάλι την δικτατορία και δήλωσε ότι η πράξη αυτή «επιστρέφει τον πολιτισμό της χώρας σε πρακτικές λογοκρισίας, γνώριμες από την εποχή της δικτατορίας και μάλιστα, ως ειρωνεία της τύχης, ανήμερα της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Το καλλιτεχνικό έργο δεν τεμαχίζεται…»

Ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος υπήρξε και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε σήμερα τα εξής:

«Το Μουσείο της Ακρόπολης, για ενημέρωση των επισκεπτών του, δημιούργησε ένα video 13 λεπτών,  στο οποίο παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική και ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα. 

Στη συνέχεια γίνεται απαρίθμηση των περιπετειών του μνημείου από την αρχαιότητα έως τα νεώτερα χρόνια: Ο εμπρησμός του 3ου μ.Χ. αιώνα,  η απολάξευση των μετόπων στα παλαιοχριστιανικά χρόνια, ο βομβαρδισμός του Morosini το 1687 και ο διαμελισμός των γλυπτών από τον Elgin στις αρχές του 19ου αιώνα.

Για την απόδοση των καταστροφών η ομάδα εργασίας δανείστηκε ένα απόσπασμα ενός λεπτού και 40 δευτερολέπτων από ένα ντοκιμαντέρ του Κ. Γαβρά. 

Ορισμένοι εξέλαβαν τις μικρές μορφές (σε κινούμενα σχέδια) που αναρριχώνται σε κλίμακες για να φτάσουν τις μετόπες του Παρθενώνα ως ρασοφόρους και όχι ως ανθρώπους της εποχής.  Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης αυτού του είδους και δεδομένου ότι η μεν περίοδος καταστροφής είναι πέραν κάθε αμφιβολίας,  αλλά οι συνθήκες άγνωστες,  κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει –ασφαλώς- η αναφορά στο γεγονός ως είχε και να εκπέσει ένα πλάνο 12 δευτερολέπτων το οποίο έτσι και αλλιώς δεν έχει σχέση με την ουσία των πραγμάτων και ασφαλώς δεν αποτελεί κανενός είδους λογοκρισία».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγγούρι avatar
  Αγγούρι 25/07/2009 19:41:38

  Φάκτορα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα σχόλια, ελπίζω να μήν κόβονται επήτιδες.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 25/07/2009 19:43:30

  Μας αρέσει δεν μας αρέσει η αλήθεια είναι πως αν δεν μεσολαβούσε ο χριστιανισμός ο άνθρωπος θα είχε πάει στο φεγάρι πριν απο χίλια χρόνια.
  Οι αρχαίοι έλληνες έδειξαν το δρόμο...

 3. ataktos avatar
  ataktos 25/07/2009 19:45:50

  Μια εκδρομή στην Σαμοθράκη στο εκεί «μουσείο» θα σας το ξανά επιβεβαίωση …

 4. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 25/07/2009 19:48:31

  Προσωπικά δεν συμφωνω με την περικοπή (ας έβλεπαν το φιλμάκι προτού το παίξουν!). Γιατί δεν θυμίζετε όμως στους αγανακτισμένους πασόκους την περίφημη λογοκρισία που είχε κάνει ο δικός τους υπουργός (Βενιζέλος) σ' ένα πραγματικό έργο τέχνης και στον χώρο που εξετίθετο;

 5. Factorx avatar
  Factorx 25/07/2009 19:55:58

  @Διοτίμα κανονικά δεν έπρεπε να το παίξουν καθόλου

 6. Σπύρος avatar
  Σπύρος 25/07/2009 20:10:40

  @Factor.
  Για να ποστάρει κάποιος τού βγαίνει η Ψυχή.
  Προφανώς και δεν γίνεται επίτηδες,αλλά η δυσκολία ειναι μεγάλη.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Σπύρος 26/07/2009 00:52:54

   Υπομονή, κάτι γίνεται με το AKISMET και καθυστερεί. Μπορει όμως να εκπέμπεις απο άλλο IP και να το περνάει στην αρχη για SPAM. Θα λυθεί

 7. tassos avatar
  tassos 25/07/2009 20:16:27

  Μπράβο με το σχόλιό σου ότι το Μουσείο φτιάχτηκε για να ενώνει και όχι για να διχάζει. Άλλωστε αν έδειχναν τον τότε Σουλτάνο με το Κοράνι να εξαγοράζεται από τον Έλγιν σκέφτεστε τι θα γινότανε???

  • Factorx avatar
   Factorx @ tassos 26/07/2009 00:46:52

   atakte: στο τσκα την γλιτωσες πάλι: Aνεστάλη από τη ΔΕΗ, με παρέμβαση του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή, η λειτουργία όλων των λιγνιτωρυχείων του Νομού Κοζάνης (Μαυροπηγής-Κύριου Πεδίου, Καρδιάς και Νότιου Πεδίου) λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στη λεκάνη Πτολεμαΐδας - Κοζάνης, η οποία οφείλεται και στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή).

   Η αναστολή λειτουργίας θα διαρκέσει μέχρι τη βελτίωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή.

   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιεί η ΔΕΗ [DEHr.AT] στην περιοχή, αλλά και το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα, οι συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων (ΑΣ10) κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

   Το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέση ετήσια συγκέντρωση είναι 40 μg/m3, ενώ για τη μέση ημερήσια συγκέντρωση είναι 50 μg/m3.

 8. osaperas avatar
  osaperas 25/07/2009 20:23:43

  Η ουσία είναι αυτό που γράφει ο φάκτορας στο σχόλιο του.Δεν έπρεπε να παίξουν το φιλμάκι μιας και θα έπρεπε να φαντασθούν (αυτή ειναι η δουλειά τους) τις πιθανές αντιδράσεις της Εκκλησίας.

  Απο κει και πέρα αφού "έγινε η ζημιά" και ξεσηκώθηκαν οι παπάδες ακολουθήθηκε λάθος επικοινωνιακός χειρισμός.

  Ήρεμα και απλά θα μπορούσαν να πουν αυτό ακριβώς που υπάρχει στην πρώτη παράγραο του παραπάνω σχολίου (το Μουσείο της Ακρόπολης φτιάχτηκε για να προβάλλει την Ακρόπολη και όχι για να εκφράσει αυτή, ή την άλλη άποψη για την Ιστορία) και να κλέισουν το θέμα. Ο κάθε σώφρων (εξαιρείται η Δαμανάκη) θα τους καταλάβαινε.

  Η εντύπωση όμως που δόθηκε είναι ότι τα "έκαναν επάνω τους" από την αντίδραση της εκκλησίας και "λογόκριναν"-το φιλμάκι για να ηρεμήσουν οι ρασοφόροι.

  Όσοι λοιπόν έχουν την άποψη "για τον καταστροφικό ρόλο που έπαιξε σε άλλες εποχές η εκκλησία σε βάρος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού" λογικά ...έβγαλαν κίτρινη κάρτα στον Σαμαρά και την παρέα του.

 9. thanos avatar
  thanos 25/07/2009 20:41:09

  Υπάρχει κάποιο link για το αυθεντικό αρχικό video?

  Και δεν είναι άποψη ότι ο χριστιανισμός ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ από προσώπου γης τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ΚΑΙ τους Έλληνες, osaperas, που μου το βαλες και σε εισαγωγικά, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ιστορικά και αρχαιολογικά.

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ thanos 26/07/2009 01:27:01

   Βέβαια...ό Χριστιανισμός κατέστρεψε...
   είναι γεγονός αναμφισβήτητο...
   αφου το έχει πεί ο Δαρβίνος...

   __________________________
   Συμπέρασμα:
   Καλά κάνεις και ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ!

 10. osaperas avatar
  osaperas 25/07/2009 21:09:47

  Για μένα και για σένα ειναι γεγονός αναμφισβήτητα ιστορικό thanos. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι και μάλιστα πάρα πολλοί (ίσως η πλειοψηφία) οι οποίοι δεν έχουν την άποψη ότι ειναι γεγονός αναμφισβήτητο. εκτός κι εαν δεν τους εχεις αντιλήφθεί

  • χ avatar
   χ @ osaperas 25/07/2009 21:24:32

   Συγγνώμη, αλλά αν ένα γεγονός συνέβη αναμφίβολα και τεκμηριωμένα, τότε δεν έχει σημασία αν πολλοί, λίγοι, μερικοί, κάμποσοι "δεν έχουν την άποψη ότι είναι γεγονός αναμφισβήτητο" και άρα το αρνούνται. Οι ερμηνείες είναι φυσικά προσωπικές όπως και προσωπικό το δικαίωμα να αρνείσαι για τους δικούς λόγους ότι συνέβη κάτι. Αλλά δεν μπορεί να αποκρύπτεις ή να αποσιωπάς ή να ξεχνάς απλά γιατί οι πολλοί δεν το πιστεύουν.

 11. Βασιλική Σιάπκα avatar
  Βασιλική Σιάπκα 25/07/2009 22:01:28

  Αξίζει να υπάρχει εδώ στο σχετικό θέμα το σχόλιο του Θανάση Βαλτινού, το οποίο και με εκφράζει και τα λέει καλύτερα φυσικά απ΄ όσο θα τα έγραφα η ίδια:
  Εχω δει το φιλμάκι, δεν θυμάμαι λεπτομέρειες.Γενικώς δεν μ’ ενθουσίασε. Σαφώς καταστράφηκαν αρχαία μνημεία, είτε από άγνοια είτε από θρησκευτικό φανατισμό. Σήμερα ακόμη μπορούμε να δούμε αρχιτεκτονικά μέλη ελληνικών ναών να συμπληρώνουν χριστιανικούς τέτοιους, χτισμένους δίπλα ή καμία φορά και στις ίδιες θέσεις με τους παλιούς. Σημαίνει τίποτα αυτό; Ο χριστιανισμός δεν κουβαλάει τη βαρβαρότητα. Σε ζητήματα αισθητικής πρυτανεύει πάντα ένα άλλο πνεύμα. Μήπως απλώς ψάχνουμε αφορμές για να γεμίσουμε τις στείρες ημέρες μας;

 12. thief42 avatar
  thief42 25/07/2009 22:01:42

  Δηλαδή ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός τα πήγαινε καταπληκτικά εκείνη τη στιγμή; Ο χριστιανισμός, από έλληνες δεν αποτελούνταν στην συγκεκριμένη χώρα; Έλληνες που τον προτίμησαν από την παλιά θρησκεία;

  • thanos avatar
   thanos @ thief42 26/07/2009 15:43:14

   Όχι thief42, δεν είναι έτσι. Οι πρώτοι επίσκοποι ήταν Ιουδαίοι, οι λεγόμενοι και εθνικοί.

   Έχε υπ' όψη σου ότι ο χριστιανισμός στον ελληνόφωνο κόσμο τουλάχιστον επιβλήθηκε δια της βίας. Εξού και οι ανάγκη ύπαρξης νόμων που καταδίκαζαν σε θάνατο όποιον τον έπιαναν να επικαλείται έστω και το χαρακτηρισμό Έλλην. Σώζονται μέχρι τώρα αυτοί οι νόμοι και μάλιστα τους έπαιρναν και της περιουσίες. Η δε διαμάχη αυτή κράτησε κάμποσους αιώνες.
   Το αξιοσημείωτο δε, είναι ότι η επίθεση δεν ήταν ότι δήθεν τους ενοχλούσε ο ειδωλολατρισμός. Αυτό ήταν το πρόσχημα. Στράφηκαν ενάντια σε ότι εκπροσωπούσε το Ελληνικό πνεύμα. Τη σκέψη, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τα λουτρά (ναι και αυτά) και τούτο διότι όλα τούτα ΞΥΠΝΑΝ τον άνθρωπο και δεν τον καθιστούν εύκολα υποχείριο όργανο εκκλησιών και συναφών οργανώσεων. Γι' αυτό και φυσικά μίσησαν τον Έλληνα ΤΟΣΟ πολύ. Και άλλοι ειδωλολάτρες υπήρξαν αλλά μόνο τους Έλληνες ξεπάστρεψαν και κυνήγησαν τόσο ανελέητα. Η αγραμματοσύνη και η αμορφωσιά γενικότερα ήταν τα καλύτερα όπλα τους.

   Διαβάστε την "Αντιγνώση" της αξεπέραστης Λιλής Ζωγράφου και θα καταλάβετε πολλά για το τι πραγματικά συνέβη τότε.
   όπως και το "Η πραγματική όψη της αρχαιότητας" του Θεοδωρίδη, ενός μεγάλου πανεπιστημιακού δασκάλου μας.

   • parsifal avatar
    parsifal @ thanos 26/07/2009 22:02:19

    Σωστά, πές και για την Υπατία που τολμά και την ...εορτάζει το παπαδαριό αφού την λυντσάρισε, βίασε και κατατεμάχισε ο "χριστιανικός" οχλος...Τούς φταίει το ...Ιράν γιατί είναι λέει ...θεοκρατικό !

   • mesaios daktylos avatar
    mesaios daktylos @ thanos 27/07/2009 00:10:47

    Διαβάστε επείσεις Πορφύριο, Λουκιανό, Κέλσο ανασύσταση από το ¨Κατα Κέλσου¨, Δίωνα Χρυσόστομο, και τον σπαραγμό του Λιβάνιου στο ¨ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ¨.

 13. Vonitsa avatar
  Vonitsa 25/07/2009 22:03:31

  "Από εκεί και πέρα το Μουσείο της Ακρόπολης φτιάχτηκε για να προβάλλει την Ακρόπολη και όχι για να εκφράσει αυτή, ή την άλλη άποψη για την Ιστορία. Και υπάρχει εκεί για να ενώνει όλους τους Έλληνες και όχι για να τους διχάζει."
  Ο πολιτισμός ήταν και είναι σε όλες τις εκφράσεις του πάνω απο όλα πολιτική άλλοτε "ωμή" άλλοτε συγκαλυμένη.Και σαν πολιτική εμπεριέχει τις αντιθεσεις.Οπότε δεν καταλαβαίνω και απο όσα έχω διαβάσει για τον σκοπό της σύστασης του μουσείου της ακρόπολης πως συνιστά ενωτικό χαρακηριστικό για τους Έλληνες. Γιατί ήταν διχασμένοι???
  Εκείνο που είναι απορίας άξιο είναι ότι ενω μνημονευονται οι θέσεις με σκοπτικό τρόπο της ΔΑΜΑΝΑΚΗ και του ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ ( σαν ΠΑΣΟΚΟΙ) δεν γίνεται καμιά αναφορά στο προισταμενο του κυρίου ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ που αν δεν κάνω λάθος είναι ο σημερινός υπουργός πολιτισμού!!!
  Αν υποθεσουμε ότι σωστά ενέργησε ο Υπουργός πολιτισμού στο "κοψιμο" του βίντεο έπειτα απο παρέμβαση της εκλησσιας( επιτέλους σε αυτό τον τόπο η εκλησία μόνο ασκεί πολιτισμό???)τι να υποθέσουμε ότι μπορεί να κόψει έπειτα απο πιέσεις στο μέλλον όταν θα κληθεί να κυβερνήσει ( άν κληθεί) συτή την χώρα.
  Το κύριο ζήτημα που γεννάται είναι γιατί εμένα τον μέσο πολίτη δεν με αφήνουν να το δώ (το βίντεο) και να αποφασίσει να αποδίδει αλλήθειες και πρέπει να αποφασίζει η εκλησία σε συνεργασία με τον εκάστοτε υπουργό πολιτισμού πριν απο μένα για μένα τι να δώ.
  Και τέλος γιατί να είανι ανούσια η συζήτηση περί λογοκρισίας και δεν είναι ανουσια η συζητηση περί του ρόλου του κυβερνήτη του τρελοκομείου (του μακαρίτη του ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ) στο οποίο εχθές να δεν κάνω λαθος αναφέρθηκε και αυτό το blog
  Πάνω απο όλα κοινωνία είναι και τα μικρά ζητηματα που την συνθέτουν καιτα μεγάλα που την αποτελούν.
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία!

 14. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 26/07/2009 00:34:17

  Γιατί ένα ενημερωτικό υλικό να μην μπορεί να είναι και έργο τέχνης ταυτόχρονα? Αν θέλεις να βάψεις απλώς το σπίτι σου, φωνάζεις ελαιχρωματιστή. Αν θέλεις να το στολίσεις (τέχνη) φωνάζεις ζωγράφο. Γιατί ενέθεσαν το ενημερωτικό υλικό στον Γαβρά αν όχι για να φτιάξει «τέχνη»?
  Δηλαδή έπρεπε οι υπεύθυνοι, όταν είδαν το βίντεο, να είχαν κάνει προαιρετική περικοπή της εν λόγω σκηνής για παν ενδεχόμενο (μην ενοχληθούν οι παπάδες μπροστά στην ιστορική αλήθεια)?
  Και γιατί το βάρος του διχασμού να βαραίνει τον Γαβρά και όχι τους παπάδες? Αν το βλέπανε κι ας βγάζανε το σκασμό, να μη διχαζόμαστε κι εμείς καλοκαιριάτικα.

 15. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/07/2009 00:49:10

  Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα έπρεπε να παίζει το συγκεκριμένο φίλμ, που είχε δημιουργηθεί για άλλους λόγους, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
  Από το σημείο όμως αυτό μέχρι εκπρόσωποι της Εκκλησίας να απαιτούν την τροποποίηση ενός καλλιτεχνικού/πολιτιστικού έργου και να την επιτυγχάνουν, λυπάμαι που το λέω, είναι απαράδεκτο.
  Η καταστροφή μνημείων (και της Ακρόπολης), έργων και οι διώξεις εθνικών που ακολούθησαν με την επικράτηση του χριστιανισμού, ακόμα και ως αντίποινα της πρότερης κατάστασης να ιδωθούν, είναι αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα.
  Τα θέματα αυτά όμως είναι προβλήματα απασχόλησης μελέτης και διαφωνίας ιστορικών και μελετητών και όχι παρεμβάσεων Αρχιεπισκόπων και Προέδρων Μουσείων, που και οι δύο είναι έχουν σπουδές αρχαιολογίας.
  Εδώ μιλάμε για παρέμβαση σε ένα καλλιτεχνικό πόνημα, με το οποίο κάποιος μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί, αλλά δεν μπορεί να απαιτεί ή να συναινεί στην τροποποίησή του.
  Ηταν λάθος του Αρχιεπισκόπου και ήταν μεγαλύτερο λάθος του κ Παντερμαλή, που προΐσταται σε Μουσείο.
  Σε οποιαδήποτε χώρα το αίτημα του Αρχιεπισκόπου θα έπρεπε να είχε απορριφθεί και ο κ Παντερμαλής να είχε παραιτηθεί.
  Λυπάμαι δε περισσότερο αν ο κ Σαμαράς συναίνεσε σε αυτή τη πράξη με την αποδοχή του, καθώς ναι μεν έχω εκφράσει τη συμπάθειά μου προς το πρόσωπό του σε παλαιότερα σχόλια, αλλά ο Υπουργός Πολιτισμού εκφράζει την προστασία και ανάδειξη όλων των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών έργων και όχι σε όσα κρίνει, είναι φύλακας και διαχειριστής όχι κριτής.

  • mesaios daktylos avatar
   mesaios daktylos @ Ο Ιθαγενής 27/07/2009 00:45:55

   Ο Ιθαγενής says:
   *......ακόμα και ως αντίποινα της πρότερης κατάστασης να ιδωθούν....*

   Συγγνώμη αλλά η φράση αυτή είναι ανιστόριτη. Οι Ελληνες ΔΕΝ εδιωξαν τους Χριστιανούς εφ΄ όσον είταν υποτελείς στους Ρωμαίους.. Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες για ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ λόγους έκαναν διώξεις (Διάβασε Κέλσο ¨¨ Ο αληθής λόγος¨¨ και Πορφύριο ¨¨Κατά Χριστιανών¨¨. Και το παράδοξο είναι ότι τα μνημεία και οι ναοί της δυτικής Ρωμαικής αυτοκρατορίας ΔΕΝ εθίγησαν, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα της ανατολικής Ρωμαικής αυτοκρατορίας (Ελλάδος, Αιγύπτου, Συρίας) που καταστράφηκαν. Διάβασε σχετικά Λιβάνιο ¨¨Υπερ των ΕΛΛηνικών Ναών¨¨

 16. thanos avatar
  thanos 26/07/2009 01:06:41

  Θα συμφωνήσω ότι αν ήθελαν να προβάλουν απλώς την ακρόπολη και τίποτε άλλο, ότι δε χωράει κάτι τέτοιο στο βίντεο. Ήθελαν όμως απλά κάτι τέτοιο ή ήθελαν να δείξουν την ιστορία του μνημείου και τις καταστροφές που έχει υποστεί στο διάβα του χρόνου όπως ανέφερε κάποιος ποιο πάνω?

  Γιατί αν ισχύει αυτό τότε με συγχωρείτε αλλά είναι λογοκρισία να επιλέγεις τι από την ιστορία των καταστροφών θα επιλέξεις να δείξεις. Δηλαδή ο Έλγιν να φανεί αλλά αυτό που δείχνει ο Γαβράς όχι? Αυτό δεν είναι σωστό. Ιδιαίτερα όταν το φιλμάκι είναι αυθεντικο.

 17. ataktos avatar
  ataktos 26/07/2009 01:07:34

  factorx-Μάλλον η εδώ απομείναντες ταλιμπαν ,μετά από το ολοήμερο βομβαρδισμό(που όλος τυχαία βρήκε και έμενα στο καβούκι μου ) ….μου κάνει όμως εντύπωση που για πρώτη φορά ο αρμόδιος σωστά το προσδιόρισε στα Ορυχεία-αιτία ρύπανσης και όχι όπως παλιά στα φίλτρα (φαντάζομαι άλλο να μην τα αλλάζουν λόγο κοινωνικής…. αναγκαιότητας…).
  Βλέπεις ο λαός όταν διαβάζει μαθαίνει και προοδεύει ….Μου υπενθύμισες την ωραιότερη σκηνή του «Ζορμπά»…..

 18. Greco avatar
  Greco 26/07/2009 03:32:05

  το περιστατικο ειναι ελλασονος σημασιας κατεμε

  αλλα μας θυμιζει ακομα μια φορα,ασχετως του συγκεκριμενου,οτι η εκλλησια στην ελλαδα ειναι οντως κρατος εν κρατει

  εχουμε γεμησει τον τοπο εκκλησιες και μητροπολεις σε καθε λαγκαδι και βουνο,εκκλησιες με ωραια αισθητικη εξωτερικα και αρκετο πλουτο εσωτερικα.Αυτος ο πλουτος απο που προερχεται αραγε?....ποιος δουλεψε αραγε γιαυτον?και μαλιστα για να καταληξει να διαχειριζεται απο ανθρωπους που υποτιθεται περιφρονουν το χρημα?
  νομιζω η απαντηση ειναι ευκολη.
  αντιθετως εχουμε αφησει τους δρομους και τα δημοσια κτιρια σε μαυρο χαλι και την επαρχια να ζει ακομα στα τουρκοσπιτα

  θα πει καποιος οτι η εκκλησια κανει φιλανθρωπιες.μαλιστα.δηλαδη κανει καποια χαρη?χαριζει κατι που της ανηκει?οχι βεβαια

  αλλα δεν εχει βρεθει ακομα πολιτικος με @@ απο κανενα κομμα να τους βαλει στη θεση τους

 19. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 26/07/2009 05:14:53

  Το παπαδαριό θα πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτεί και να αναγνωρίσει τα ιστορικά του λάθη. Ακόμα περισσότερο θα πρέπει να σοβαρευτούν και τα πολιτικά κόμματα που το χαϊδεύουν.

 20. babis lazarou avatar
  babis lazarou 26/07/2009 10:40:22

  AX AYTH Η ΜΑΡΙΑ! ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΦΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕΤΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕ ΤΑ ΧΟΝΤΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ .ΜΕΤΑ ΟΡΓΙΑΣΕ ΣΤΗ ΝΑΤΟΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΙΔΕ ΦΩΣ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΓΑΠ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ. Η ΑΚΟΥΡΑΣΤΗ ΑΥΤΗ ΓΡΙΟΥΛΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΟΥN ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ(ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΑΡΙΟΦΟΡΟΥΣ)ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΣΠΑΝΕ, ΓΡΑΦΟΥΝ, ΚΑΙΝΕ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΜΑΡΟΥΣΙΑΝΑ;

 21. tassos avatar
  tassos 26/07/2009 11:25:23

  ΄Για ποιο καλλιτεχνικό έργο μιλάτε ρε παιδιά; Ένα ενημερωτικό φιλμάκι που η αριστερή υποκουλτούρα δημιούργησε για το Μουσείο.

  Καλά έκανε ο Παντερμαλής! Μπράβο του!!

  Λογοκρισία θα ήταν αν ο όποιος Υπουργός Πολιτισμού είχε λόγο επί της ιστορικής τεκμηρίωσης του φιλμ.

 22. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 26/07/2009 11:50:12

  Νομίζω ότι χάσαμε την μπάλα πάλι, το πρόβλημα δεν είναι το φιλμάκι (που είχε φτιαχτεί για άλλο σκοπό και δεν θα έπρεπε να παίζει), αλλά αφενός η απαίτηση να τροποποιηθεί και αφετέρου η αποδοχή της απαίτησης από κάποιον που προΐσταται σε ένα ΝΠΔΔ διαφύλαξης ιστορικών Μνημείων και πολιτισμικών αποδοχών.
  Η κίνηση του Αρχιεπισκόπου κατά την γνώμη μου ήταν λανθασμένη και η θέση του σε ανακολουθία με την ιστορική αλήθεια, ο επικεφαλής ενός Μουσείου όμως δεν έχει δικαίωμα να έχει "διπλωματικές" θέσεις σε θέματα τέχνης, ιδιαίτερα σε ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, αυτονόητο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο αδιανόητο στην Ελλάδα και για αυτό θα έπρεπε να είναι σπίτι του.

  ΥΓ

  το φιλμάκι για ορισμένους ανεξάρτητα αν είναι επικοινωνιακό, καλλιτεχνικό ή εμπορικό, είναι προιόν πνευματικής εργασίας και μπορεί ο καθένας είτε σε φιλμ ή σε βιβλίο ή με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης απόψεων, να διαφωνεί, να συμφωνεί, να αδιαφορεί, δεν μπορεί όμως να ζητά να αλλαχθεί η άποψη του άλλου για να είναι "αρεστή".

 23. thanos avatar
  thanos 26/07/2009 15:50:10

  Βρήκα το Link στο αρχικό

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=54735&cid=4

 24. phoivos avatar
  phoivos 26/07/2009 16:51:06

  ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ


  "Λαβών το είδωλον της μητρός των θεών Ρέας, ως φλυαρούσιν οι Έλληνες, έρριψεν αυτό εις την φωτιάν και το κατέκαυσεν." ("Συναξαριστής", Άγιος μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος Τήρων, 17 Φεβρουαρίου.)
  "Επειδή δε ο δαίμων δεν εδυνήθη πλέον να φέρη εμπόδιον, ήναψαν τα ξύλα και κατέκαυσαν τον ναόν." ("Συναξαριστής", Άγιος ιερομάρτυρας Μάρκελλος, 14 Αυγούστου.)

  ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


  - "Και τους εμβάλλοντάς σε εις το πυρ κατακαύσει." (Ι. Χρυσόστομος, "Αd Theodorum lapsum", 3,73.)
  - "Εις γέενναν εμβάλω και τω πυρί παραδώ." (Ι. Χρυσόστομος, "Αd Theodorum lapsum", 8,49.)
  - "Και γίνεται τα συστήματα των ασεβών πυρίκαυστα." (Μ. Βασίλειος, Εnarratio in prophetam", 1,19,33.)

  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ


  "Μυών γαρ οικητήριον ην ο Αιγύπτιος θεός (Σέραπις), εις μικρά δε αυτόν διελόντες τα μεν παρέδωσαν τω πυρί..." (Θεοδώρητος, "Εκκλησιαστική Ιστορία", 321, παρ. 13.)
  "Εκ τούτου δε συλληφθέντες Θεόδωρός τε και οι του τρίποδος τεχνίται οι μεν πυρί οι δε ξίφει απολέσθαι προσετάχθησαν. Παραπλησίως δε δια την αυτήν αιτίαν διεφθάρησαν και οι ανά πάσαν την αρχομένην λαμπρώς φιλοσοφούντες, ασχέτου δε της του βασιλέως οργής ούσης, και εις μη φιλοσόφους." (Σωζομενός, "Εκκλησιαστική Ιστορία", βιβλίο 6, κεφ. 35, παρ. 6.)
  "Άλλων τε γυναικών τα αυτά μόρια τούτο μεν σιδήρω, τούτο δε ωοίς εις άκρον πυρί θερμανθείσι προσφέροντες έκαιον." (Σωκράτης, "Εκκλησιαστική Ιστορία", βιβλίο 2, κεφ. 38, παρ. 32.)

 25. pizza avatar
  pizza 26/07/2009 21:12:26

  Οποιος εχει τη μυγα μυγιαζεται. Κοι οι ρασοφοροι μυγιαστηκαν. Το φιλμ αυτο εγινε για να δειξη τις καταστροφες που υπεστη ο Παρθενωνας. Οχι για να κατηγορηση την εκκλησια. Αυτη ειναι η ιστορια. Μετα φωναζουμε ολοι, και οι παπαδες γιατι οι Τουρκοι θελουν να αλλαξουν την ιστορια της γενοκτονιας των Αρμενιων με το να πιεζουν αλλες χωρες και ακομη την MICROSOFT, να μην βαλη τιποτε για γενοκτονια στη εγκυκλοπεδια. Και αμεσως βγαλαμε το κοματακι απο το φιλμ. Μπας και τους ειπαν οι παπαδες οτι δεν θα τους δωσουν συγχωροχαρτι ετσι και δεν το αφερεσουν?

 26. thanos avatar
  thanos 26/07/2009 23:52:41

  Πάραυτα πέτυχαν μια νίκη. Όσο η τηλεόραση είναι το κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης η απόκρυψη των ειδήσεων αυτών είναι ήτα για τη δημοκρατία.

  Αλήθεια, αναρωτιέμαι ..θα μαθαίναμε ποτέ γι' αυτό το περιστατικό αν δεν ήταν το διαδίκτυο? Ξέρει κανείς αν το μετάδωσαν καθόλου από τα δελτία ειδήσεων?

 27. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 27/07/2009 01:01:46

  Δηλαδή, για να ξέρω, υπάρχει περίπτωση εάν διαμαρτυθεί η Αγγλία για την την αναφορά στην καταστροφή που προκάλεσε ο Ελγιν, να αφαιρέσουμε και αυτό το τμήμα από το φιλμάκι;;;;

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ mesaios daktylos 27/07/2009 17:17:38

   Δεν το έπιασες ακόμα? Το θέμα είναι οτι οι καταστροφές του Έλγιν μας συσπειρώνουν, ενώ η αναφορά στις καταστροφές των κληρικών "μας διχάζουν". Άρα μερικοί σκέπτονται ότι πρέπει να στήνουμε οπίσθια στους ρασοφόρους και τους πιστούς αυτών, για να μη "διχαστεί το έθνος". Επιλεκτική αναφορά στα ιστορικά γεγονότα και όσοι κάνουν το αντίθετο χρεώνονται τον τίτλο «εκ του πονηρού φωταδιστούλιδες». Εμετός σκέτος.

 28. Nemo avatar
  Nemo 27/07/2009 12:05:01

  Ραγιάδες γινόμαστε δε γεννιόμαστε. Διαβάζω εδώ όλους τους «ελληναράδες» και επιβεβαιώνεται το προηγούμενο. Κλέφτες, ψεύτες και βάρβαροι πάντα ήταν οι κληρικοί. Όχι όλοι. Υπήρχαν και μερικοί που πίστευαν πραγματικά στο «αντιεξουσιατικό» παραμύθι του Εσσαίου Ιησού. Οι παπάδες πάντα ήταν με την εξουσία και τότε η εξουσία αποφάσισε σκοταδισμό και όχι ελληνική φιλοσοφία και πολιτισμό που απελευθέρωναν τον νου. Οι ορδές του Αλάριχου που κατέκαψαν όλη την Ελλάδα είχαν οδηγούς μοναχούς. Υπάρχουν πάμπολλες εικόνες που δείχνουν τις καταστροφές. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Τα μουσεία είναι επιστημονικά ιδρύματα και όχι τουριστική ατραξιόν. Οφείλουν λοιπόν να δείχνουν την αλήθεια. Τα μουσεία τα πληρώνουμε όλοι μας και όχι μόνο οι οπαδοί του εβραίου Ιησού. Οι διοικούντες αυτά και οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται την ιστορική αλήθεια και να μην υποκύπτουν στην αδηφαγία των παπάδων που τρέμουν το διαζύγιο κράτους εκκλησίας γιατί θα χάσουν την κουτάλα.
  Όσο για τους οπαδούς των μουλάδων και του Καρατζαφέρη που την πέφτουν στη Δαμανάκη καλά θα κάνουν να μην είναι τόσο αμετροεπείς διότι άλλο πατριωτισμός και άλλο σύγχυση στο κρανίο…

  • Naruto avatar
   Naruto @ Nemo 27/07/2009 13:27:28

   Indeed

 29. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 27/07/2009 12:45:22

  Αντι να μαλωνετε για το παπαδαριο και τη δαμανακη και τα υπολοιπα κομματοσκυλα που άλωσαν την ελλαδα διαβαστε την αναρτηση ΑΠΛΟΣ ΗΡΩΑΣ του στρειντζ αττρακτορα και διδαχθειτε οτι παντα θα υπαρχουν λιγοι πλην ομως εκλεκτοι ελληνες που ομως μονο αυτοι θα βγαζουν τα καστανα απο τη φωτια ωστε οι υπολοιποι να διασκεδαζουμε σωοι στα μπουζουκια.

 30. Στέργιος avatar
  Στέργιος 28/07/2009 10:30:56

  Εμένα αυτό που με ενοχλεί πιο πολύ από κάθε τι είναι η αγιοποίηση του Παρθενώνα και της Ακρόπολης τής Αθήνας. Έχουμε αναγάγει αυτά τα μνημεία σε ταμπού, σε τοτέμ τής φυλής, χωρίς καν να ξέρουμε γιατί!

  Η Ακρόπολη τής Αθήνας δεν υπήρξε ΠΟΤΕ ιερός τόπος πανελλήνιας σημασίας όπως οι Δελφοί, η Δήλος, η Δωδώνη. Χτίστηκε δε, για να σφραγίσει την παντοδυναμία τής αρχαίας Αθήνας επί του ελληνικού κόσμου, τον οποίο είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν καθημάξει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι άραγε τυχαίο ότι ο Περικλής βεβήλωσε και καταλήστεψε τη Δήλο, πανελλήνιο ιερό, προφανώς για να φτιάξει την Ακρόπολη;

  Υποτίθεται ότι είναι το σύμβολο τής δημοκρατίας... ποιας δημοκρατίας; Της δημοκρατίας των αποκλεισμών, της δημοκρατίας που δέχεται διαχωρισμούς ανάμεσα σε 'Ελληνες και βάρβαρους, της δημοκρατίας που απαγορεύει στις γυναίκες, στους μέτοικους και στους δούλους (που προφανώς έχτισαν τον Παρθενώνα) να συμμετέχουν. Της δημοκρατίας τού 10%, όπως στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ.

  Ως πότε θα πιθηκίζουμε αυτά που βλέπουν οι ξένοι σε μας; Πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι ξένοι που ύμνησαν την αρχαί αθηναϊκή δημοκρατία είναι οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες, οι Αμερικάνοι τού δουλοκτητικού Νότου, οι ρατσιστές και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα (ξέρετε πόσο θαύμαζε ο Χίτλερ την αρχαία Ελλάδα ενώ παράλληλα περιφρονούσε τον Χριστιανισμό).

  Και τώρα, μερικές αλήθειες:

  Ο ελληνικός κόσμος ΔΕΝ εκχριστιανίστηκε με τη βία. Υπάρχουν ελάχιστες αναφορές σε βίαια επεισόδια. Κύπρος, Μικρασία, Θράκη, Μακεδονία, όλες αυτές οι περιοχές εκχριστιανίστηκαν ομαλά. Ο Μέγας Κωνσταντίνος έγινε Χριστιανός προς το τέλος της ζωής του, εμπνευσμένος από τη μητέρα του και τον λαό του, οι οποίοι είχαν ήδη γίνει Χριστιανοί. Ο εκχριστιανισμός στον ελληνικό χώρο άρχισε από κάτω προς τα πάνω, όχι από πάνω προς τα κάτω, όπως π.χ. έγινε με τους Ρώσσους.

  Οι θρησκευτικές αναφορές σε "Έλληνες" αφορούν τους Έλληνες στη θρησκεία. Έλληνας, Ίωνας, Ρωμιός και Γραικός είναι διαφορετικές όψεις τής πολιτισμικής μας ταυτότητας, και όποιος ηθελημένα αποκρύπτει αυτήν την αλήθεια δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στο έθνος μας.

  Ναι, οι Πρωτοχριστιανοί κατέστρεψαν πολλά μη χριστιανικά μνημεία. Αλλά η ιστορία έτσι προχωρεί. Και οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν είχαν καταστρέψει άπειρες πόλεις στους πολέμους τους; Γιατί να μην υποστούν κι αυτοί την ίδια τύχη όταν γύρισε ο τροχός; Ή μήπως θέλετε να μιλήσουμε για το 300 μ.Χ. με όρους τής... UNESCO για την προστασία των μνημείων; Αυτό κι αν είναι αναχρονισμός!

  Ναι, στην αρχαία Αθήνα έδρασαν φιλόσοφοι που όμοιοί τους δεν έχουν εμφανιστεί ξανά στν Γη. Αλλά η διδασκαλία τους σε τίποτα δεν βελτίωσε την καθημερινότητα του 90% των Αθηναίων πολιτών. Γι'αυτό και ο απλός λαός τα είχε πάρει, που λέμε κοινώς, με την ιντελιγκέντσιά του, που ολημερίς συζητούσε σε τσιμπούσια, ενώ αυτός δούλευε σαν γάιδαρος.

  Σε μια ρατσιστική και ταξική κοινωνία όπως η αρχαιοελληνική, δεν πρέπει να μας προκαλεί καμμία εντύπωση που ο χριστιανικός λόγος περί αγάπης και ισότητας έπιασε τόπο.

  Και ναι, οι Βυζαντινοί έκλεισαν τη Στοά τού Αριστοτέλη το 500+μ.Χ. με αποτέλεσμα, λένε οι αρχαιολάγνοι, να μην παράγεται πια σκέψη. Ερώτηση: Από το 500 π.Χ, την εποχή των μεγάλων φιλοσόφων, ως το 500 μ.Χ., η περίφημη αθηναϊκή φιλοσοφία έβγαλε κανένα μεγάλο πνεύμα που να το θυμόμαστε χωρίς αναφορές σε μυστήρια βιβλία εκδόσεων τού "Δαυλού";

  Έγραψε κάποιος αρχαιολάγνος ότι χωρίς τον Χριστιανισμό, η ανθρωπότητα θα είχε φτάσει στο φεγγάρι 1.000 χρόνια νωρίτερα. Λάθος, φίλε μου, χωρίς τον Χριστιανισμό, η ευρωπαϊκή ανθρωπότητα θα είχε αυτοκαταστραφεί μέσα σε ένα χάος αμοραλισμού και αλαζονείας, που θα έμοιαζε με την κρίση αξιών που περνάμε τώρα.

 31. Στέργιος avatar
  Στέργιος 28/07/2009 11:13:57

  Από το μπλογκ taxalia, ένα πολύ σωστό σχόλιο:

  http://taxalia.blogspot.com/2009/07/blog-post_255.html

  Ο φανατισμός και ο βανδαλισμός έχουν δύο όψεις

  "Έχουμε πει πολλές φορές, ότι σιχαινόμαστε τους φανατικούς και τις ακρότητες, από όπου κι αν πρέρχονται. Σιχαινόμαστε επίσης τους επιλεκτικά ευαίσθητους. Δεν μπορεί να θες να χαλάσεις τον κόσμο, επειδή κόπηκαν κάποια δευτερόλεπτα, από μια ταινία, τα οποία έδειχαν κάποιες φιγούρες μάλλον ιερέων και να βγάζεις το σκασμό (γελώντας και χαιρέκακα) όταν κάποιοι βανδαλίζουν εκκλησίες ή δείχνουν τα οπίσθια τους στη Μητρόπολη των Αθηνών.

  Όταν η θέση σου υποκινείται από μίσος εναντίον μιας συγκεκριμένης θρησκείας (κι όχι από αγάπη για τα "μάρμαρα"), απλά δεν ενδιαφέρει.

  Αν πάλι έχεις αντιδράσει και στις δύο περιπτώσεις, τότε ευχαρίστως να σε ακούσουμε !
  Ιερός δεν είναι μόνο ο φανατισμός των Χριστιανών (βολεύει αυτό, ε;), είναι και των Χριστιανοφάγων.
  ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ; ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ !
  (ακριβώς όπως δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για ανθρώπινα δικαώματα, αυτοί που δεν ασχολούνται με το θέμα Βάσκο Γκλιγκόροφ, ενώ αν ήταν θέμα που ¨πονάει" την Ελλάδα, θα είχαν ξελαρυγγιστεί)."

 32. naxos fan avatar
  naxos fan 30/07/2009 14:10:03

  Να στσματήσουν με την ίδια καραμέλα οι άριστεροί κατά των Χριστιανών.
  Και ένα μικρό παιδί ξέρει οτι όλοι οι πολιτίσμοι έχουν επηρεάσει ο ενας τον άλλον με αποτέλεσμα πολλά μνημεία να έχουν καταστραφεί.Οι ίδιοι οι αρχαίοι πολλές φορές καταστρεφαν ενα ναο για να φτιάξουν με τα υλικά του ενα άλλον.
  Ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας έχει σωθεί απο ορθοδοξους μοναχούς, που διάβαζαν Πλάτωνα και Σωκράτη.Αυτο δεν μας το έχει πει κανείς.

 33. lypon avatar
  lypon 30/07/2009 14:30:39

  Δε θα διαφωνήσω, naxos. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας σώθηκε από τους Άραβες, που διάσωσαν τα χειρόγραφα για να τα μεταγράψουν στα Αραβικά, και στη συνέχεια αυτά, μέσω Ισπανίας συνήθως, περάσανε στην Ευρώπη, και συμβάλλανε σημαντικά στην Αναγέννηση...

  Ας το πάρουμε απόφαση: Οι πολιτισμοί είναι ...διαπλεκόμενο πράγμα. Η αληθινή διαφωνία μας είναι στον τρόπο που έγινε η συγκεκριμένη διαπλοκή, και κατά πόσο το Μουσείο Ακρόπολης χειρίστηκε 'κομψά' το συγκεκριμένο θέμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.