15/10/2008 22:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαλύουν την μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ

Διαλύουν τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και την αντικαθιστούν με μια σειρά ιδιωτικών γραφείων «ορκωτών μεταφραστών», τα οποία, όπως καταγγέλλουν οι σημερινοί μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών, μάλλον θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν. Κι' αυτό, διότι αφενός μεν δεν θα εξασφαλίζεται ο έλεγχος των πολλών πλαστών εγγράφων που κυκλοφορούν, αφετέρου δεν θα εξυπηρετείται ικανοποιητικά το κοινό.

Το σημαντικότερο όμως, που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου, είναι ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση προέβη σε μια πανάκριβη επένδυση για να εκσυγχρονίσει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό της υπηρεσίας, παράλληλα προχωρούσε στην κατάργηση της.

Ερώτημα: αληθεύει ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχουν σχέδια ιδιωτών για την ίδρυση μιας άλλης μεταφραστικής υπηρεσίας;  

Ή περί ανοησίας και παντελούς έλλειψης σχεδιασμού πρόκειται ή για καραμπινάτο σκάνδαλο.

Διαβάστε τι λένε οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία στα σχόλια

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 15/10/2008 22:26:53

  «Το 2007, σε νέα συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό κ. Κασσίμη, ενημερωθήκαμε, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να εφαρμόσει πρόγραμμα μηχανοργάνωσης στη Μεταφραστική Υπηρεσία, το οποίο θα βελτίωνε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της Υπηρεσίας, θα διευκόλυνε την εξυπηρέτηση των πολιτών με την απλοποίηση της διαδικασίας παράδοσης και παραλαβής των εγγράφων, θα βοηθούσε στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων μεταφραστικών υπηρεσιών και γενικά θα εκσυγχρόνιζε τη Μεταφραστική Υπηρεσία. Πράγματι, ξεκίνησε η απαραίτητη προετοιμασία για την εφαρμογή του προγράμματος μηχανοργάνωσης, αγοράστηκε ο σχετικός εξοπλισμός και διοργανώθηκαν σεμινάρια για την κατάρτιση-εκπαίδευση υπαλλήλων και μεταφραστών της Μεταφραστικής Υπηρεσίας. Η έναρξη όμως της εφαρμογής του προγράμματος αυτού καθυστερούσε και αναβαλλόταν συνεχώς με διάφορες εξηγήσεις και δικαιολογίες, και ενώ όλοι, πολίτες, υπάλληλοι και μεταφραστές, περίμεναν να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό, για το οποίο είχαν δαπανηθεί πολλά χρήματα και πολύς χρόνος και κόπος, μας ενημέρωσαν έτσι απλά, ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί λειτουργήσει για τεχνικούς λόγους. Και ενώ όλοι ρωτούσαν να μάθουν, πώς πετάχτηκαν κυριολεκτικά τόσα χρήματα, χωρίς όμως να παίρνουν καμία απάντηση, πληροφορηθήκαμε ξαφνικά, εντελώς τυχαία και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση από τους αρμόδιους, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκπονήσει σχέδιο νόμου, με το οποίο προωθείται η κατάργηση της υπάρχουσας Μεταφραστικής Υπηρεσίας».

  Ερωτήματα προς το υπουργείο Εξωτερικών: Πόσο κόστισε αυτός ο εκσυγχρονισμός και γιατί ποτέ δεν δούλεψε ο εξοπλισμός;

 2. t avatar
  t 15/10/2008 22:38:06

  Σύμφωνα με καταδίκη του Δικαστηρίου της Χάγης, τον Αύγουστο του 1991 αστυνομικοί της ΦΥΡΟΜ με αρχηγό τον Tarculovski σε παράνομη επίθεση τους στο Ljuboten σκότωσαν επτά πολίτες της αλβανικής μειονότητας.
  Έβαλαν φωτιά σε 14 σπίτια και υπέβαλαν σε βασανιστήρια και ξυλοδαρμό
  100 πολίτες της αλβανικής μειονότητας.
  Οι εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Χάγης ζήτησαν την καταδίκη του Tarculovski σε φυλάκιση 15 ετών.
  http://www.un.org/icty/indictment/english/bos-ii050309e.htm
  Τον αιμοσταγή Tarculovski θα επισκεφτεί όλο περηφάνια, για συμπαράσταση, στις φυλακές της Χάγης ο δημοκράτης Γκρούεφσκι.
  Θα μπορούσε να κάνει κάποιο σχόλιο ο κ. Σωμερίτης και οι λοιποί δημοκράτες προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων??????

  PM Gruevski to visit Tarculovski in The Hague, Skopje, October 14th
  Prime Minister Nikola Gruevski will pay a visit Tuesday to Johan Tarculovski in the detention unit within the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague.

 3. o avatar
  o 15/10/2008 23:00:53

  ευκαιρία να την πάρει το Υ. εσωτερικών, γιατί στο εξωτερικών πάντα μπάχαλο ήταν

  επι παγκαλου οι ουρές ξεπερνούσαν στη Βουκουρεστίου το χιλιόμετρο.

  αν την πάρει το Υ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ θα γίνονται και πιο εύκολα μεσω ΚΕΠ οι αποστολές των προς μετάφραση εγγράφων θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών και θα εξασφαλίζεται καλύτερα ο έλεγχος των πολλών πλαστών εγγράφων

 4. o avatar
  o 15/10/2008 23:13:04

  γνωστό αυτό πάνε οι ιδιώτες μεταφραστές τα παίρνουν και τα επιστρέφουν.

  η διαχείριση γίνεται εκεί κ αυτή μπάχαλο!

 5. thanos avatar
  thanos 16/10/2008 00:49:58

  @3.o Says:
  October 15th, 2008 at 11:00 pm

  Μιλας για επι εποχης Παγκαλου που ηταν μακριες οι φουστες? Η' επι επιχης Παγκαλου επι ΠΑΣΟΚ?
  Αν μιλας για το δευτερο ναι εχεις δικαιο..αυτο το ΠΑΣΟΚ για ολα φταιει.

 6. Νἰκος avatar
  Νἰκος 16/10/2008 01:07:47

  Το κρισιμο ερωτημα ειναι αν δημιουργουνται ζητηματα που απτονται της εθνικης ασφαλειας.

  Τι εχει να πει η κ. Μπακογιαννη επ'αυτου;

  Ανωνυμε (#7) μη βιαζεσαι. Οι πιθανοτητες να τα "γυρισουν" ειναι μεγαλες. Αλλωστε, το ιστορικο του Καρτερ ειναι γωνστο τοις πασοι.

  ΦΙλε τ (#2)"Θα μπορούσε να κάνει κάποιο σχόλιο ο κ. Σωμερίτης και οι λοιποί δημοκράτες προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων??????" Μην κρατας την αναπνοη σου, που λενε οι φιλοιμας στην εδω μερια του Ατλαντικου. ΟΙ πληρωμενοι γραικυλοι θα γαυγισουν μονο οταν προκειται για μη ευννοουμενους των αφεντικων τους.

 7. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 16/10/2008 01:31:03

  Το χειροτερο ειναι η ποιοτητα των μεταφρασεων...Τα γαλλικα-ελληνικα ειναι ΤΡΑΓΙΚΑ !

 8. thanos avatar
  thanos 16/10/2008 06:40:03

  11.Anonymous
  October 16th, 2008 at 6:00 am

  Μεγεια σου με χαρα σου να εχεις τις αποψει σου και εγω τις δικες μου.Εαν παλι επιμενεις να βαζεις τον Ανδρεα στο ιδιο επιπεδο με τον υποτιθεμενο"Εθναρχη" η με αυτον που παιζει playstation στη Ραφινα, νομιζω οτι υποτιμας τον εαυτον σου.

 9. o avatar
  o 16/10/2008 06:56:34

  Με μια πρώτη ματιά δυο τρία σημεία θα πρέπει να τα προσεγγίσει περισσότερο η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

 10. Helmut avatar
  Helmut 16/10/2008 11:36:40

  Απορία:

  Αφού η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει βαρέσει διάλυση εδώ και δεκαετίες...

  Πως γίνεται να διαλύσεις κάτι που ήδη είναι διελυμένο;

 11. sardam avatar
  sardam 16/10/2008 12:11:13

  -Πώς καταφέρνει ο Γιωργάκης να κάνει τόσο πολλές βλακείες σε μία μόνο μέρα;

 12. mavros avatar
  mavros 16/10/2008 13:32:19

  (10) Πρέπει να δεις και το "αντιστοφο"... ελληνικά/γαλλικά. . . Και οι τιμές; Όσο λέει πιο γρήγορα το θες τόσο πιο πολύ θα πληρώσεις, ναι, o.k, αλλα γιατί.
  Επειδή δεν θα κάνει 10 τσιγάρα, αλλα 6; Να κλείσουν όλες τις υπηρεσίες γίνετε; Να "ξεβρομεσουμε".
  ούτως η άλλως ποσο πιο ακριβή μπορεί να είναι μια σελίδα που έχεις ήδη μεταφράσει εσύ και απλά την περιμένεις να σφραγιστεί
  Ποσο, πραγματικά ρωτάω.
  "παλιοκρατος", "παλιουπηρεσίες", "παλιοσφραγιδες" μας έχουν ξεκάνει τις ζωές...

 13. t avatar
  t 16/10/2008 14:58:01

  Σκληραίνει τη στάση του καί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ
  Τερβενκόφσκι

 14. FILODIMOS avatar
  FILODIMOS 16/10/2008 19:28:30

  Κια η Δικαιοσύνη μπάχαλο είναι. Γιατί δεν την δίνουμε σε ιδιωτες? Να δικάζουν πχ με το κομμάτι. Ελεος ρε με τους Ιδιώτες στην Ελλάδα. Ειναι ολοι αδιστακτο, τριτοκοσμικοί με φεουδαρχικες αντιληψεις. Γραφουν στα παλιά τους τα παπουτσια εργατικούς νόμους κλπ. Δηλώνουν 10.500 το χρόνο στην εφορία και κυκλοφορούν με τζιπάρες και μένουν σε χλιδάτα σπιτια. Γιατί δεν απαιτούμε καλύτερο κράτος ? Επειδή εχει λαδοθεί το αντερό μας και αδαιαφορούμε για όλα. Απαιτείστε καλύτερο κράτος!!!!

 15. FILODIMOS avatar
  FILODIMOS 16/10/2008 19:29:51

  Και η Δικαιοσύνη μπάχαλο είναι. Γιατί δεν την δίνουμε σε ιδιωτες? Να δικάζουν πχ με το κομμάτι. Ελεος ρε με τους Ιδιώτες στην Ελλάδα. Ειναι ολοι αδιστακτο, τριτοκοσμικοί με φεουδαρχικες αντιληψεις. Γραφουν στα παλιά τους τα παπουτσια εργατικούς νόμους κλπ. Δηλώνουν 10.500 το χρόνο στην εφορία και κυκλοφορούν με τζιπάρες και μένουν σε χλιδάτα σπιτια. Γιατί δεν απαιτούμε καλύτερο κράτος ? Επειδή εχει λαδοθεί το αντερό μας και αδαιαφορούμε για όλα. Απαιτείστε καλύτερο κράτος!!!!

 16. Le canard avatar
  Le canard 17/10/2008 01:07:40

  Το πραγματικό ερώτημα είναι: Μήπως ιδιωτικοποιούν το χρυσορυχείο που ονομάζεται Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ; Να σημειωθεί ότι τα ετήσια έσοδά της είναι ΠΕΝΤΕ εκ.ευρώ. Τα κέρδη της 1,5 εκ ευρώ. Και ένα ακόμα ερώτημα: Υπάρχει ή όχι κάποιος ημέτερος γαλάζιος, ο οποίος θέλει να κάνει την εταιρεία του μια ιδιωτική Μεταφραστική σε πανελλαδικό επίπεδο; Μπορεί η Μεταφραστική να έχει σοβαρότατα προβλήματα, αλλά η λύση είναι να την διαλύουμε αντί να την φτιάχνουμε και να δίνουμε ζεστό χρήμα στους ιδιώτες; Και μιας και έχουμε πολλούς με ευρωπαϊκή εμπειρία στην παρέα μας στο μπλόγκ, δεν μας λένε τι συμβαίνει έξω; Τέλος, τα 500.000 ευρώ που ξοδεύτηκαν για τον εκσυγχρονισμό σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό της Μεταφραστικής προ διετίας έπιασαν τόπο; Γιατί ποτέ δεν δούλεψαν τα μηχανήματα; Ποιός κέρδισε πάλι; Γιατί έγινε ένα έργο τη στιγμή που θα διαλυόταν η Υπηρεσία; Εδώ σας θέλω μάγκες μου και ας αφήσουμε -προς το παρόν τουλάχιστον- αν δουλεύει καλά ή όχι η Μεταφραστική. Προφανώς δεν δουλεύει. Και ιδιαίτερα στην εποχή του Πάγκαλου, ήταν άστα να πάνε. Τώρα να δείς όμως, πλαστά χαρτιά που θα νομιμοποιούνται με τη σφραγίδα ενός κάποιου ... ορκωτού μεταφραστή.

 17. M.L. avatar
  M.L. 28/10/2008 22:48:47

  Έχετε την εντύπωση ότι εάν έδιναν τις μεταφράσεις σε δημ.υπάλληλο θα ήταν καλύτερα ? θα παίρναμε τις μεταφράσεις μας μετά από 1 χρόνο.
  Στα γαλλικά- ελληνικά και αντίστροφα… κάτι διάβασα. Υπάρχουν πολύ αξιόλογοι μεταφραστές, αλλά δυστυχώς η πολλή δουλειά πάει σε συγκεκριμένους μεταφραστές που δεν είναι (επιεικώς) και τόσο καλοί. Οι έσχατοι πρώτοι όπως παντού στην Ελλάδα… και αυτό διότι όταν έρχεται ο καλός, τρέμει η καρέκλα του μετρίου (και πάλι επιεικώς)

 18. M.L. avatar
  M.L. 28/10/2008 22:53:54

  Υ.Γ. Ο ορκωτός μεταφραστής είναι υπεύθυνος για το έγγραφο που μεταφράζει και για την σφραγίδα που βάζει, έτσι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Και ο δικηγόρος και ο συμβολαιογράφος (και άλλοι) βάζουν την σφραγίδα τους και δεν νομίζω – πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων - ότι γίνονται τόσα ευτράπελα. Ίσα ίσα, το κοινό θα μπορέσει να διαλέξει (επιτέλους) τον μεταφραστή που θέλει, παρακάμπτοντας τους άσχετους με βύσμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.