23/02/2010 00:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διακομματικές αναθέσεις σε Ζήμενς και Ιντρακόμ

Ο κύκλος των μαρτύρων των πρώην στελεχών των Διοικητικών Συμβουλίων του ΟΤΕ ξεκίνησε τη Δευτέρα στην εξεταστική επιτροπή με την κατάθεση «βόμβα» του κ. Δημήτρη Παπούλια, κατά την θητεία του οποίου (1996 - 1998) ως προέδρου και διευθύνοντος του Οργανισμού υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις για τις 300.000 ψηφιακές γραμμές. Πρόκειται για δύο συμφωνίες που -σύμφωνα με τις ομολογίες των στελεχών της Siemens στην γερμανική δικαιοσύνη- «δόθηκαν» μίζες ύψους περίπου 58 εκατομμυρίων ευρώ!

Σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο κ. Δ. Παπούλιας για τις υπογραφές των δύο αυτών συμβάσεων υπήρχε διακομματική συμφωνία (πλην των κομμάτων της Αριστεράς), ενώ όλα έγιναν εσπευσμένα για να προληφθεί η ημερομηνία - διορία από την ΕΕ, με την οποία ετίθετο τέλος στις απευθείας αναθέσεις.

Την σύμβαση είπε την βρήκε σχεδόν «έτοιμη» από τον προκάτοχό του Πέτρο Λάμπρου.

Υπενθυμίζεται ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- αυτές οι δύο προγραμματικές αναθέσεις ήταν η αιτία που οδήγησαν τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη να παραιτηθεί καταγγέλλοντας πιέσεις από συμφέροντα.

Το αξίωμά του κατέλαβε αμέσως ο κ. Τάσος Μαντέλης, ο οποίος και υπέγραψε, τον Δεκέμβριο του 1997, την ανάθεση έργων 222,7 δις. δραχμών στην Intracom και ακόμη 150 δις δραχμών στην Siemens. Οι δύο αυτές συμβάσεις υλοποιήθηκαν έως το τέλος του 2002. Μετά και τις επεκτάσεις, που έγιναν τα ενδιάμεσα χρόνια, το συνολικό τους κόστος άγγιξε τα 565 διs. δραχμές!

Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Δ. Παπούλια ο ΟΤΕ δεν προχώρησε σε αξιολόγηση των τιμών, καθώς το έργο αυτό (έρευνας αγοράς και γνωμοδότησης για τις προσφορές στον ΟΤΕ) είχε παραχωρήσει στην PricewaterhouseCoopers και στην Αderson. Μάλιστα, οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να πληροφορηθούν εάν οι δύο αυτές εταιρείες πληρωνόντουσαν μόνο από το ΟΤΕ ή και από την Siemens.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης πάντως κατέθεσε ένα απόρρητο και εμπιστευτικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Πρόδρομος Μαυρίδης (διαχειριστής των «μαύρων» ταμείων της Siemens στην Ελλάδα την περίοδο 1998 - 2006) περιγράφει στο πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου, ο οποίος διενεργήθηκε στη Γερμανία, έμπαιναν τρεις ρήτρες στις συμβάσεις, αλλά ποτέ δεν ενεργοποιήθηκαν.

Ο κ. Δ. Παπούλιας φέρεται να κατέθεσε στην Εξεταστική ότι η ενεργοποίηση ή όχι των τριών ρητρών από τον ΟΤΕ ήταν θέμα που έπρεπε να το κρίνουν οι τρεις μεταγενέστερες από αυτόν διοικήσεις του Οργανισμού όταν δηλαδή ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν το έργο.

Υπογράμμισε όμως ότι όλα τα Δ.Σ έχουν από κοινού μερίδιο ευθύνης αφού συναποφάσιζαν και δεν ήταν θέμα μόνο του εκάστοτε Προέδρου. Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει τα όσα έγιναν με την Siemens στον ΟΤΕ, ο μάρτυρας είπε πως «εγώ έκανα ότι καλύτερο μπορούσα αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση η λέξη «σκάνδαλο» είναι «λίγη».

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜιχΜιχ avatar
    ΜιχΜιχ 23/02/2010 01:47:33

    Παπούλιας; Κάποια σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.