#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/04/2010 22:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαθέτει άραγε η Ελλάδα Tea Party;(φωτό: Tea Party Protest, Hartford, Connecticut, 15 April 2009)

Η ταπεινωτική παράδοση της αυτονομίας της ελληνικής οικονομίας, έλαβε χώρα τη περασμένη  Παρασκευή 23 Απριλίου του 2010. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε σε μη εκλεγμένα στελέχη των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, την εξουσία να καθορίζουν την ελληνική δημοσιονομική πολιτική. Με άλλα λόγια, να αποφασίζουν  για τη φορολόγηση, και για  το πώς θα διανέμονται τα φορολογικά έσοδα.

Το 1765, κάτοικοι της Βοστόνης όπως ο James Otis και ο  Samuel Adams θεωρούσαν τη φορολογία χωρίς αντιπροσώπευση στο κοινοβούλιο, ως μια μορφή τυραννίας.

Σήμερα, ένα έθνος που κάποτε αποτέλεσε την κοιτίδα της δυτικού τύπου δημοκρατίας, θα κυβερνάται από μακρινούς, αόρατους και χωρίς καμιά μορφή ελέγχου τους, αξιωματούχους. Όταν το 1992 οι τότε ηγέτες της Ελλάδος αποφάσιζαν την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και έστηναν μια νομισματική ένωση, παρέδωσαν τους ισχυρούς μοχλούς πίεσης που διέθεταν για να διοικούν την οικονομία τους, στους τραπεζίτες της ΕΕ.

Πρώτα, απεμπόλησαν την εξουσία του να καθορίζουν την αξία του ελληνικού νομίσματος. Την ισοτιμία του. Από την 1/1/99, η αξία αυτή ορίζεται από τραπεζίτες και τεχνοκράτες που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ((ECB) στη Φρανκφούρτη.

Αρχικά υπήρχαν κάποια πλεονεκτήματα με την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Μειώθηκαν τα κόστη των διασυνοριακών συναλλαγών, οι οικονομικές αγορές έγιναν πιο ρευστές, και επιτράπηκε στις μεγάλες τράπεζες να παρέχουν μια μεγάλη επιλογή από τραπεζικές υπηρεσίες τόσο στους Έλληνες όσο και στους υπόλοιπους  Ευρωπαίους.

Όμως στο τέλος τέλος, οι Έλληνες πολίτες κέρδισαν πολύ λιγότερα από ότι κέρδισαν τα τραπεζικά συμφέροντα. Η ΕΕ και η ECB έκλεισαν τα μάτια στους τρόπους με τους οποίους τράπεζες όπως η γερμανική ΙΚΒ τζογάριζαν σε ξένες αγορές,  αγοράζοντας προϊόντα όπως αυτά της Goldman Sachs. Υπό το βλέμμα της ECB, οι τραπεζίτες της Ευρώπης χαλάρωσαν τις πολιτικές δανεισμού, και οι τράπεζες τους αναπτύχθηκαν σε σημείο του να είναι πλέον πολύ μεγάλες για να αποτύχουν.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έπαιζε σπουδαίο ρόλο μέχρι που εμφανίστηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η ECB αναγκάστηκε να επέμβει προκειμένου να σώσει τις ιδιωτικές τράπεζες με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ πιστωτικής στήριξης.

Πίσω στην Ελλάδα, η παράδοση του ελέγχου της αξίας του νομίσματος, έκανε αδύνατη οποιαδήποτε παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών να ανταποκριθεί μέσω υποτίμησης του νομίσματος. Όχι όμως στη Βρετανία, η οποία παρέμεινε μέλος της ΕΕ, καθώς η κυβέρνησή της ήταν αρκετά σοφή ώστε να μην ενταχθεί στη ευρωζώνη το 1999. Έτσι οι Βρετανοί, όπως και οι Αμερικανοί, απολαμβάνουν μια σχετική αυτονομία. Και οι δύο χώρες αντέδρασαν στη παγκόσμια κρίση αρνούμενες να επέμβουν όσο η αξία των νομισμάτων τους  έπεφτε. Αυτό έκανε τις εξαγωγές τους πιο ανταγωνιστικές, και δημιούργησε εμπόδια για τις εισαγωγές. Το αποτέλεσμα ήταν, να επαναπροσδιορισθούν οι οικονομίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε με τους Έλληνες. Αυτοί χρειάστηκε να υιοθετήσουν και να προσαρμοστούν σε συναλλαγματικές ισοτιμίες που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες και στις προσμονές της γερμανικής οικονομίας. Όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Εντασσόμενη στο ευρώ, η Ελλάδα απεμπόλησε και το δικαίωμα της κεντρικής της τράπεζας να καθορίζει το πλέον ταιριαστό για τα δεδομένα της χώρας επίπεδο επιτοκίων. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει στη Βρετανία και στην Αμερική, όπου οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν τη δύναμη να ορίζουν το βασικό επιτόκιο και να επηρεάζουν έτσι και άλλους δείκτες.

Για την Ελλάδα, το κόστος δανεισμού ορίζεται από την ECB στη Φρανκφούρτη, σε τιμές που είναι πιο κατάλληλες για τη Γερμανία παρά για την Ελλάδα, μιας και η πρώτη θεωρείται ως η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σαν αποτέλεσμα, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν εδώ και μια δεκαετία, επιτόκια που παραήταν πολύ χαμηλά για το καλό της Ελλάδας. Τα χαμηλά επιτόκια με τη σειρά τους, ενθάρρυναν αχαλίνωτο δανεισμό εκ μέρους των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Ο αχαλίνωτος αυτός δανεισμός βοηθήθηκε περαιτέρω και από την άρση των εμποδίων στη κίνηση κεφαλαίων εντός της ευρωζώνης, έτσι ώστε οι Έλληνες να μπορούν για παράδειγμα να δανείζονται από γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, όπως και από τις ελληνικές.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ έκανε πως δεν βλέπει, καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζονταν με την Goldman Sachs, προκειμένου να «ομολογοποιήσει» το δημόσιο χρέος και να μεταμφιέσει το μέγεθος του αυξημένου της ελλείμματος. Όσο ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας πλούτιζε με αυτή τη κατάσταση,  η ECB και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας έκαναν τα στραβά μάτια. Όταν όμως ο τομέας αυτός κατέρρευσε, η Ελλάδα χτυπήθηκε άσχημα. Η οικονομική διαχείριση της ήταν αδύναμη, και μερικές φορές παραπλανητική. Ο δε παραγωγικός  και γενικά ο ιδιωτικός  τομέας της χώρας ήταν μη ανταγωνιστικοί, κυρίως λόγω των περιορισμών του ευρώ. Το δημόσιο χρέος φούσκωσε, και πολύ σύντομα η Ελλάδα χρειάζονταν δάνεια για να  καλύψει το έλλειμμα. Αυτή η  τρωτότητα, σε συνδυασμό με την ανοιχτή φύση της ελληνικής οικονομίας, μετέτρεψε το κράτος σε εύκολο στόχο για κερδοσκόπους των παγκόσμιων χρηματικών αγορών.

Τη περασμένη Παρασκευή, αντί να κηρύξει παύση πληρωμών, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέδωσε τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας του στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Ενέδωσε στις απαιτήσεις τους.

Σήμερα λοιπόν,  η Ελλάδα ζει υπό ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό της Βοστόνης του 1765, που όμως οι Βοστονέζοι θεωρούσαν ως τυραννία.

Αν και σημειώθηκαν κάποιες διαμαρτυρίες και αναταραχές, δεν έχει γίνει γνωστό το αν η Ελλάδα έχει κάποιο αντίστοιχο περιστατικό με αυτό του Boston Tea Party. Και δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι Έλληνες μαζί με τους Ιρλανδούς, τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, των οποίων η αυτονομία επίσης απειλείται, θα πολεμήσουν για την ανεξαρτησία τους όπως έκαναν κάποτε  οι κάτοικοι της Βοστόνης.

Θα περιμένουμε να δούμε. Όπως έχει δείξει η ιστορία, ο αγώνας για ανεξαρτησία είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση.

 http://www.huffingtonpost.com/ann-pettifor/does-greece-have-a-tea-pa_b_551313.html

Διαβάστε κι αυτό: Η προοδευτική Αμερική κάνει «πάρτι για καφέ»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 26/04/2010 22:38:16

  ως καχύποπτος δημοσιογράφος θεωρω οτι το άρθρο περνάει την αντιευρωπαική πολιτική του Ομπάμα, αλλά παρόλα αυτα καλό ειναι να το διαβάσουμε

  • n Georgiopoulos avatar
   n Georgiopoulos @ Factorx 27/04/2010 00:00:19

   Εχω μια τεραστια απορια με αυτο που αναφερετε. Ποθεν τεκμαιρεται αντιευρωπαισμος απο τον Ομπαμα.

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ Factorx 27/04/2010 01:24:44

   Γι' αυτό το έστειλα σε προηγούμενο σχόλιο και καλώς το μεταφράσατε. Παίζεται μεγάλο παιχνίδι με τον «άνθρωπό τους στην Ευρώπη».

   • Orestios avatar
    Orestios @ Γιάννης Σ. 27/04/2010 03:05:30

    χο! χο!
    Τα έλεγα πριν ένα χρόνο ότι το παιχνίδι με τις "εξεγέρσεις" άρχισε μετά την εκλογή "Ο" και σε καμιά περίπτωση δεν φαινόταν δάκτυλος Μπούς. Οι "δημοκρατικοί" πάντα είχαν στο μάτι τα Βαλκάνια και την ΕΕ.

 2. Orestios avatar
  Orestios 26/04/2010 22:53:38

  Κοίτα που σε λίγο οι Αμερικανοί θα μας πούν ότι νοιάζονται για την Ελλάδα πιο πολύ από το δολλάριο. χο! χο!
  Η κυρά Χαφινγκτον τα γράφει αυτά, που πριν λίγο καιρό έλεγε να τρέξουν οι Αμερικανοί στις τράπεζες και να σηκώσουν τα χρήματά του? Τώρα ησύχασα.
  Θα τα διαβάζει το GAP και θα νοιώθει ακόμη πιο σοσιαλιστής.

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ Orestios 27/04/2010 01:23:42

   Δεν το έγραψε η Αριάννα.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Γιάννης Σ. 27/04/2010 03:06:48

    Σωστά. Όχι πως η Αριάννα είναι καλύτερη βέβαια. Αν ήταν στην Ελλάδα θα ήταν μάλλον του ΣΥΡΙΖΑ με βλέψεις προς ΠΑΣΟΚ. Κάτι σε Δαμανάκω.

 3. donaE avatar
  donaE 27/04/2010 00:18:17

  Tea Party? εδω φαγαμε το παραμυθι και κοντευουμε να αλληλοφαγωθουμε δημοσιοι υπαλληλοι και επαγγελματιες ποιος χρεωκοπισε το κρατος και θα πιουμε και τσαι μαζι;
  Αυτα ειναι για να πουλανε οι Αμερικανοι μπλουζακια,δεν κανουν για εμας.

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ donaE 27/04/2010 09:10:35

   απο τοτε που βγηκε το google γίναμε όλοι παντογνώστες κυρά Ντόνα μου. Να μας μαθαινε όμως και τρόπους;

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/04/2010 00:26:12

  Αναφέρεται στο σύγχρονο κίνημα tea party που πήρε το όνομά του από την άρνηση των Αμερικανών αποίκων να φορολογούνται απ το βρετανικό στέμμα και για αυτό είχαν ρίξει φορτία με τσαι στο λιμάνι της Βοστόνης. Το επεισόδιο ονομάστηκε the Boston Tea Party και θεωρείται ηρωική στιγμή για την Αμερική που λίγο μετά κήρυξε επανάσταση εναντίον των Άγγλων.
  Δεν έχει να κάνει με τσάι πάρτυ.

  • donaE avatar
   donaE @ Strange Attractor 27/04/2010 00:38:02

   Χιουμορ με τις λεξεις,εκανα αγαπητε μου,το google ειναι γεματο απο αυτο πια.
   Ελα πια...

  • marcuze avatar
   marcuze @ Strange Attractor 27/04/2010 08:04:02

   Βάρα τον στα μάτια Ντόνα. Δεν έχει χιούμορ ο τύπος.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/04/2010 00:44:31

  Δεν ζούσα όταν έγινε το tea party, αλλά να τι προτείνω για εμάς:

  Nα κοπούν στο μισό οι αποδοχές τοων Βουλευτών. Όποιος δεν γουστάρει να παραιτηθεί. Κατάργηση της Βουλευτικής σύνταξης.
  Να απολυθούν οι μισοί από τους υπαλλήλους της Βουλής.
  Να πουληθούν τα μισά κρατικά, υπουργικά, αυτοκίνητα και τα υπολοιπα να φορολογηθούν σαν εισόδημα.
  Να μηδενιστεί κάθε χρηματοδότηση σε ΜΚΟ.
  Να κοπούν οι χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ κατά 80% (αρκετά με τις παλακίδες και τις ανηψιές των Δημάρχων και τα παρτεράκια και οι φωτισμοί)

  Τώρα, άμεσα. Αν δεν το κάνουν, να οργανωθούμε για φορολογική αντίσταση. Στο ΦΠΑ, στο εισόδημα (και να βρούμε κανένα φοροτεχνικό να δώσει οδηγίες)

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 27/04/2010 03:07:20

   Σωστός.

 6. donaE avatar
  donaE 27/04/2010 00:56:41

  Οποιος κοψει τα λεφτα στους ΟΤΑ θα ειναι ο αναμορφωτης της Ελλαδας.Ειναι η μεγαλυτερη πληγη για τις μικρες πολεις κυριως.
  Εχουν καταστρεψει τον πολιτισμο και εχουν διαφθειρει με τα ρουσφετια τους παντες.

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ donaE 27/04/2010 10:32:44

   Αμα σε ακούσει ο Πανίκας.

 7. Sara Peilin avatar
  Sara Peilin 28/04/2010 09:51:48

  Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς στους Έλληνες συντρόφους. Θα ήθελα όμως να σας ενημερώσω πως η ονομασία "Tea Party" είναι κατοχυρωμένη και πατενταρισμένη. Οπότε πρέπει να διαλέξετε κάποια άλλη. Τι θα λέγατε για "Σουβλάκι Πάρτι"; Σίγουρα θα ενθουσίαζε τον πρώην πρόεδρό σας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.