07/10/2008 14:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαβεβαιώσεις της "Ελληνικής Τράπεζας"

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων των πελατών της, μέσω του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, δίνει η Ελληνική Τράπεζα

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως συμμετέχει, όπως και οι άλλες Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, σε αυτό το Ταμείο, το οποίο, όπως αναφέρει, διέπεται από αυστηρότατους κανόνες, στα πλαίσια πάντα των αρχών, της νομοθεσίας και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει δε εφάμιλλη προστασία όπως και το αντίστοιχο Ταμείο της Ελλάδος.

Στο μεταξύ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε (σε συνέντευξή του στον Real fm) ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι περιορισμένες, καθώς η έκθεσή του στα προϊόντα εκείνα που οδήγησαν σε «λουκέτο» πολλούς ξένους ομίλους είναι μικρή «για την κλίμακα δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών και για τα κεφάλαια τα οποία έχουν».

«Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία καμία», ξεκαθάρισε ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ προειδοποίησε πως σε περίπτωση που οι τράπεζες σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προκειμένου να ανταγωνιστούν η μία την άλλη, «Θα τις στείλουμε και στον εισαγγελέα και θα παρέμβουμε και εμείς».

Αν όμως δεν υπάρχει καμία ανησυχία τότε γιατί πήγε πρωί πρωί στο ραδιόφωνο;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Africa avatar
  Africa 07/10/2008 15:09:41

  Γιατι δεν εχει ψηφιστει νομος για τις ελληνικες καταθεσεις απο την Βουλη? Αν κανω λαθος, γιατι η Τραπεζα Κυπρου διαβεβαιωνει την ασφαλεια των ελληνικων καταθεσεων και οχι η Τραπεζα της Ελλαδας? Μπορει καποιος να μου απαντησει σε αυτο το ερωτημα?

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 07/10/2008 15:47:24

  "...Αν όμως δεν υπάρχει καμία ανησυχία τότε γιατί πήγε πρωί πρωί στο ραδιόφωνο;..."

  Εγγυήθηκε ο ΚΚ ο Β'...
  Εγγυήθηκε ο ΓΠ ο Β'...
  Καταθέτει προϋπολογισμό ο κ Καθηγητής
  Αρθρογραφεί ο κ Παπαντωνίου στο ΒΗΜΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης...


  ...δηλαδή, συγνώμη βρε Factorx, τι άλλο θα ήθελε ο άνθρωπος να ακούσει για να ανησυχήσει?
  Καθησυχαστικές δηλώσεις του ...επίτιμου?

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 07/10/2008 17:03:29

  FactorX
  Δε θα επιθυμούσα να ξαναδώ και για την οικονομική κρίση σενάρια ανάλογα με αυτά για εκλογές και για πτώση της κυβέρνησης που τα διοχετεύουν κάποιοι κύκλοι ρίχνοντας άδεια για να πιάσουν γεμάτα.

  Ο Προβόπουλος και ο κάθε Προβόπουλος οφείλει να πει αυτά που είπε γιατί έτσι έχει η κατάσταση. Αν πάει φούντο η Εθνική θα ρίξει 10 δις ή και λιγότερα και θα τη σώσει. Η κεφαλαιοποίησή της είναι γύρω στα 14 δις με σημερινές τιμές και όλων των τραπεζών μαζί κάτω από 50 δις. Για την Ελλάδα που δεν είχαμε ανοιχτεί λόγω πολλών παραγόντων σε τέτοια προϊόντα δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει μόνο να αντιμετωπιστούν οι αδέσποτες κλωτσιές και να στηριχτούν κάποιοι δανειολήπτες που ίσως βρεθούν προσωρινά σε δυσχέρεια. Τι εννοώ με τη στήριξη? Π.χ. να μην τους φορτώσουν με τόκους υπερημερίας που είναι 11% αλλά μόνο με κανονικούς και να κάνουν και λίγη υπομονή στην καθυστέρηση λίγων δόσεων φτάνει να δίνει κάτι κι ο δανειολήπτης. Όχι βρήκαμε κρίση και να μας τα χαρίσει το κράτος.

  Τα δομικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας είναι άλλα. Δεν είναι οι τράπεζες. Είναι η έλλειψη παραγωγικής δομής η μετατροπή της σε οικονομία υπηρεσιών η αδυναμία εξαγωγών και εισαγωγής χρήματος με αποτέλεσμα να έχουμε μικρή φορολογική βάση και υψηλή ανεργία. Και δε φτάνουν τα ανωτέρω κι έχουμε και τα golden boys που κοιτάνε να κλέψουν και τον Αλογοσκούφη που αδυνατεί να σχεδιάσει και να επιτύχει τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και κατ επέκταση και της φορολογικής βάσης, αλλά αρκείται στη φορομπηχτική πολιτική και δε θα ησυχάσει αν δεν αφήσει μερικούς Έλληνες ξεβράκωτους στο δρόμο. Αυτό είναι πρόβλημα. Τα άλλα είναι λεφτομέρειες όπως έλεγε και μια διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 07/10/2008 17:11:45

  Τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας αυτών των διαδόσεων καταγράφηκαν μεμονωμένες περιπτώσεις καταθετών που απέσυραν τις καταθέσεις τους από κάποιες τράπεζες ή τις μοίρασαν σε περισσότερους λογαριασμούς. Πίσω από αυτές τις διαδόσεις συχνά βρίσκεται ο τραπεζικός ανταγωνισμός όχι τόσο σε επίπεδο διοικήσεων όσο σε επίπεδο κατώτερων στελεχών. Προκειμένου να προσελκύσουν καταθέτες σε μια περίοδο που η ρευστότητα είναι περιορισμένη και το κόστος του χρήματος υψηλό καταφεύγουν στην «τρομοκράτηση» των πελατών των ανταγωνιστών τους. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις διοικήσεις να πάρουν μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες τράπεζες απέστειλαν χθες εγκυκλίους στους διευθυντές των καταστημάτων με τις οποίες τους ζητούν να μη διαδίδουν φήμες για ανταγωνιστικές τράπεζες ώστε να προσελκύσουν καταθέτες. Την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος απείλησε τον πρόεδρο μεγάλης τράπεζας ότι θα ζητήσει παρέμβαση του εισαγγελέα εάν τα στελέχη του εξακολουθήσουν να διασπείρουν τέτοιες φήμες. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι ο μόνος κίνδυνος που απειλεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ο πανικός.

  Το παραπάνω είναι από την Καθημερινή αλλά δε βάζω λινκ για να μην το φάει η μαρμάγκα. Εξηγεί πλήρως γιατί ο Προβόπουλος είπε αυτά που είπε. Πρέπει μόνο να μάθουμε ποιος ήταν ο αλήτης διοικητής.

 5. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 07/10/2008 18:28:18

  Ακούγεται (ακούγεται λέω και δεν είμαι σίγουρος αν είναι γεγονός) πως η Εθνική έχει ξεκινήσει κυνήγι καταθετών . Η προσπάθεια τρομοκράτησης που λέει ο φίλτατος Εξάκτινος από πάνω έχει νόημα μόνο αν γίνεται με σκοπό το κέρδος και κέρδος βγάζει μόνο η Εθνική από τον πανικό . Σημαντικό για το κοινό είναι να ξέρει πως οι δυνατοί θα εκμεταλευτούν επιτοκιακά τους φοβισμένους δίνοντας μικρότερο επιτόκιο από αυτό που δίνει η "αγορά" .

  Με λίγα λόγια : Οι έχοντες ολίγα τα κρατάνε εκεί που είναι , οι έχοντες αρκετά τα επαναδιαπραγματεύνται παντού χωρίς φόβο , οι έχοντες πολλά να πάνε διακοπές αφού δεν τους νοιάζει και ιδιαίτερα .

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/10/2008 21:45:49

  Συμφωνώ ότι δεν έχει νόημα να πηγαινει κανείς τις καταθέσεις του βόλτα.

  Δεν ξέρω ποιον απειλεί ο Προβόπουλος αλλά ιδιωτική τράπεζα υπαινισσόταν εισαγγελέα για ημιδημόσια τράπεζα όταν της τραβούσε την ρευστότητα, με καλύτερα προϊόντα, το 1999.

  Μήπως ο Προβόπουλος ήταν αργόμισθος στην παραπονούμενη τράπεζα; Τα παιχνίδια παίζονται από πολλές πλευρές.

  Η Εθνική αν ήθελε τους έκλεινε τους περιθωριακούς, αλλά δεν την αφήνουν, κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.