30/12/2008 05:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαίρει και βασίλευε με εκατόμβες αθώων θυμάτων

Το ερώτημα που τίθεται από όλα τα ΜΜΕ, ξένα και ελληνικά, είναι εάν το Ισραήλ θα εισβάλλει στην παραλληλόγραμμη κουκίδα γης, τη λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ διαρρέει, αλλά και δείχνει με τη μεγάλη μετακίνηση δυνάμεών του στη γραμμή με τη Γάζα, ότι θα προβεί σε χερσαίες επιχειρήσεις. Το τι θα γίνει έχει μεγίστη σημασία, δεδομένου ότι θα προκαλέσει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες αθώα θύματα. Ωστόσο, το κριτήριο για το που θα φτάσει το Ισραήλ, δεν είναι «ανθρωπιστικό». Πολύ περισσότερο όταν έχει αποδείξει πως αδιαφορεί για τον αριθμό των θυμάτων που θα προκληθούν ανάμεσα στους αμάχους.

Να σημειωθεί πως υπάρχει η άκρως ενδιαφέρουσα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση πυροβολικού για να πληγεί η Γάζα. Κι αυτό, διότι αυτή η πολύ μικρή λωρίδα γης, είναι κυριολεκτικά πλημμυρισμένη από ανθρώπους (1,5 εκ. πάμφτωχοι κάτοικοι). Βέβαια, δεν χρησιμοποιήθηκε το πυροβολικό, αλλά η αεροπορία και τα ελικόπτερα.

Οι επόμενες κινήσεις των ισραηλινών λοιπόν, έχουν κυρίως πολιτικούς στόχους. Κοινή πεποίθηση είναι ότι η Γάζα, στρατηγικά είναι αδιάφορη για τους Ισραηλινούς. Γι' αυτό εξάλλου, ήταν η πρώτη περιοχή που έδωσαν στους Παλαιστίνιους και απέσυραν τους οικισμούς τους δίχως να ανοίξει ρουθούνι στο εσωτερικό του Ισραήλ. Ακόμα κι' αν γίνει εισβολή, λοιπόν, ο στόχος τους δεν θα είναι να καταλάβουν ξανά την ζώνη και να την ελέγχουν.

Η Γάζα έχει κυρίως μεγάλη πολιτική σημασία για το Τελ Αβίβ. Πρώτα για εσωτερικούς λόγους, ενόψει των ισραηλινών εκλογών το Φεβρουάριο του 2009. Δεύτερον και σημαντικότερο για να «ισοπεδωθεί» η βαθιά ριζωμένη «στη Γάζα Χαμάς». Άρα, οι δυνάμεις της, αλλά και κάθε τι που την εκπροσωπεί (ιδρύματα, σχολεία, πανεπιστήμια), πρέπει να δεχθούν τόσο ισχυρό πλήγμα, που να νοιώσουν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας ότι η οργάνωση δύσκολα θα ανακάμψει και πάλι εκεί.

Με γνώμονα αυτούς τους στόχους, θα καθοριστεί η βιαιότητα και η μαζικότητα της  πιθανής χερσαίας ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα. Όπως υποστηρίζουν Ισραηλινοί αναλυτές, απώτερος στόχος αυτών των κινήσεων είναι να επανακάμψει στη ζώνη η «Φατάχ» (PLO) του Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν, όπως τον αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι). Η PLO, ως γνωστόν, έχει εκδιωχθεί ουσιαστικά από τη Γάζα, όπου η «Χαμάς» έχει την απόλυτη κυριαρχία. Οι λόγοι ήταν κυρίως δύο: Πρώτον, η  διαλλακτικότητα της PLO και η επιθυμία για διάλογο με το Ισραήλ, σε αντίθεση με τη «Χαμάς», που δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ. Δεύτερον, η διαφθορά και το ροκάνισμα της εξωτερικής βοήθειας προς τους παλαιστίνιους από την Παλαιστινιακή Αρχή. Να σημειωθεί ότι στις 9 Ιανουαρίου 2009 λήγει η θητεία του Αμπάς ως επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής και έτσι η «Χαμάς» θα μπορούσε και τυπικά να αρνηθεί κάθε εξουσία της PLO στη Γάζα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. salmonellas avatar
  salmonellas 30/12/2008 10:47:12

  Εμβολισμός πλοίου ανθρωπιστικής βοήθειας απο Ισραηλινό πολεμικό.

  Κριμα ολα αυτα τα συγκινητικα εργα για το ολοκαυτωμα που μας εκαναν να κλαψουμε.

  Τι θα εγραφε για αυτα στο ημερολογιο της αραγε η Αννα Φρανκ.

 2. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 30/12/2008 10:56:07

  Για να δούμε τι θα γίνει, ΕΑΝ και ΟΤΑΝ μπουν οι Ισραηλινοί στην Γάζα. Γιατί και το 2006 στον Λίβανο, τις πρώτες μέρες, που έκαναν τον μάγκα ρίχνοντας ουράνιο από τα 10000 πόδια του ουρανού, ίδια ήταν η εικόνα. Όταν μπήκαν μέσα οι χερσαίες δυνάμεις, ΟΜΩΣ, έφαγαν την ήττα της ζωής τους. Βέβαια, άλλο Χαμάς άλλο Χεζμπόλα, και άλλη η τότε προετοιμασία της εισβολής και άλλη η τώρα, αλλά δεν είναι σίγουρο πια τίποτα.

  Το Ισραήλ έχει πρόβλημα με τον πόλεμο. Δεν πηγαίνουν με την ίδια αυτοπεποίθεση και αυταπάρνηση οι νέες γενιές να πολεμήσουν. Έχει κουρασθεί το Ισραήλ, πλέον, μετά τόσους αδιέξοδους και οδηνυρούς πολέμους 60+ συνεχών χρόνων, και ΦΟΒΗΘΕΙ, για πρώτη φορά. Αυτό, κυρίως, θέλει να επανορθώσει η καινούργια επίθεση. Την αναπτέρωση, δηλαδή, του ηθικού του λαού-στρατού. Γι' αυτό και η επίθεση θα είναι αμείλικτη:

  "Israel: Don't even speak about peace"

  Israel's envoy to the United Nations says that there will be no negotiations about peace, as Tel Aviv attacks Gaza for a third day,

  "Israel in 'all-out war' with Gaza"
  Mon, 29 Dec 2008 14:14:18 GMT

  Ehud Barak announces an 'all-out war' with Hamas.
  Israel's defense minister has announced an 'all-out war' against the Gaza Strip, blaming Hamas for the ongoing massacre in the region.

  Η ποιοτική διαφορά είναι ότι οι Παλαιστίνιου δυναμώνουν με κάθε θάνατο, ενώ οι Ισραηλινοί συγκλονίζονται συθέμελα. Και είναι, απλά, το στρατηγικό πλεονέκτημα των Παλαιστήνιων, -και γενικά των Μουσουλμάνων-, απέναντι στο Ισραήλ και την Δύση: μπορούν να θυσιάσουν και 2 και 3 και 4+ παιδιά τους στον πόλεμο, ενώ οι απέναντι οικογένειες δεν έχουν ούτε καν όλες από ένα παιδί! Ο Μουσταφά που έχει 12 μπορεί να υπομείνει ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ (!) τον θάνατο των μισών. Εμείς και οι Ισραηλινοί, που έχουμε ένα ή δύο, πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, τι μπορούμε να κάνουμε για να αντισταθμίσουμε το στρατηγικό αυτό πλεονέκτημα, in the long run- "στην πορεία"; Προφανώς, τίποτα. A - ΔΙ - Ε - ΞΟ - ΔΟ!

  Εκτός κι αν τους ισοπεδώσει, ή τους πακτώσει με καυτό "χυτό μολύβι", το Ισραήλ και οι "Σταυροφόροι". Επειδή, δε, εκτός από τους Άραβες, πολλοί είναι και πολύ γεννάνε και οι Ινδοί, είτε μουσουλμάνοι είτε ινδουιστές, ΜΑΛΛΟΝ, θα αδειάσουν και πάνω τους κάποια πυρηνικά. Θα είναι μεγάλη ανακούφιση, πιστεύουν, αν απαλλαγεί ο πλανήτης από το βάρος κανά 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ειδικά αν είναι απ' αυτούς που γεννοβολάνε σαν κουνέλια. Η ανοικοδόμηση της περιοχής υπό τέτοιες συνθήκες εγγυάται στην Δύση (του Ισραήλ συμπεριλαμβανομένου σ' αυτήν), καμιά εκατοστή χρόνια "ανάπτυξης", συν την ησυχία τους, συν τα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ...

  Ο Θεός βοηθός! (Ποιος Θεός, ΟΜΩΣ, -αναστενάρη κάβουρά μου; των Εβραίων; των Χριστιανών; ή των Μουσουλμάνων; Ίδιος είναι; Δεν μπορεί!)

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/12/2008 11:55:58

  @ νήπιος γερων
  Ας αναλάμβανε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ή κάποιος άλλος Βαλκάνιος την ηγεσία του Ισραήλ και θα σου έλεγα πως θα έλυνε όλα τα προβλήματα με τη στρατιωτική υπεροχή που έχει μέσα σε μία εβδομάδα.
  Ούτε ολοκαύτωμα,ούτε γενοκτονία,ethnic cleansing λέγεται η παραδοσιακη βαλκανική μεθοδος εξουδετέρωσης εχθρικού πληθυσμού.

 4. Σπύρος avatar
  Σπύρος 30/12/2008 12:12:27

  @Ψυχραιμία.3
  Μόνος ή υπό τήν κάλυψη κάποιου Χόλμπρουκ,πού μετά θα τον άδειαζε, και o Πρόεδρός του(Κλίντον)θά έστελνε τά βομβαρδιστικά στήν Γιουγκοσλαβία??
  Λές δηλαδή οτι στην συνέχεια θα βομβάρδιζε ο Ομπάμα τό Ισραήλ και θα διαμέλιζε εντελώς την περιοχή??
  Γιατί αυτό ήταν το ΄Βαλκανικό Σενάριο΄.......

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/12/2008 12:31:13

  @ Σπύρος
  Εγραψα με τη στρατιωτική ισχύ που έχει το Ισραήλ.
  Η Σερβία δεν είχε πυρηνικά όπλα.Κανείς δεν μπορεί να βομβαρδίσει το Ισραήλ.Στην περίπτωση του το σενάριο θα εμοιαζε περισσότερο με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο δηλ. πετυχημένη εθνοκάθαρση.

 6. ksenaki avatar
  ksenaki 30/12/2008 14:00:27

  Ειναι απιστευτο κατα ποσον οι "διανοουμενοι" του ιστοτοπου αυτου ειναι ικανοι να επαναλαμβανουν ο,τι στερεοτυπα τους φυτεψε στο μυαλο η αμερικανοπνευστη προπαγανδα και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να βαυκαλιζονται με ο,τι ελληνικα αριστερα ΜΜΕ τους επεισαν να ειναι σωστα. Προφανως δεν διαβαζει κανεις ουτε Εβραικα ουτε Αραβικα, εχουν ομως γνωμη.


  (1) Factorx ‘και απέσυραν τους οικισμούς τους δίχως να ανοίξει ρουθούνι στο εσωτερικό του Ισραήλ.’ - just small addition:
  Η μεταθεση των δυναμεων συνοδευοταν με πολλων μηνων τραγικες εκπομπες στα ισραηλινα ΜΜΕ, που εδειχνε τα παιδακια των αποικων να κλαινε κτλ. - ενω οι ντόπιοι φασιστες ορκιζονταν να πολεμησουν πιο σκληρα, και τελικα ολοι οι αποικοι πηραν την αποζημιωση απο το δημοσιο ταμειο.


  (2) στον νήπιος γέρων, περι του “Έχει κουρασθεί το Ισραήλ.”
  Μακαρι, κι ομως δεν εχει. Ηδη μεγαλωσαν τα παιδια των ρωσσοεβραιων της δεκαετιας του 1990, και αυτοι δεν εχουν αλλη ιδεολογια, ουτε εχουν που να φυγουν. Τοσο χειροτερα για τους Παλεστινιους.

  “Ο Μουσταφά που έχει 12 μπορεί να υπομείνει ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ (!) τον θάνατο των μισών.”
  Μπραβο σου, φασιστα! Οποιος πιστευει πως η υπαρξη του αλλουνου αποτελει “δημογραφικο κυνδινο” (και ο Νετανιαχου το πιστευει), λογικοτατα θα φτασει σε τετοια συμπερασματα. Εγω που χρονια ζουσα στην Μεση Ανατολη εχω ακομα να δω εναν ανθρωπο να συμβιβαστει με τον θανατο του παιδιου του. Απλα εσυ επελεξες να μη τους βλεπεις ως ανθρωπους. Καλα λοιπον να εχεις ο,τι κυβερνηση εχεις στην Ελλαδα, και να σας πυροβολουνε οι μπατσοι σας, για να "απαλλαγεί ο πλανήτης από το βάρος", καθως ειπες. Σε οσους συμμοιραζεστε τετοιες γνωμες δεν σας αξιζει τιποτα καλυτερο.

 7. leon avatar
  leon 30/12/2008 14:41:39

  Μου αρεσει ο τροπος που τα λες ksenaki ομως θα ηθελα πιο απτα παραδειγματα για τα "στερεοτυπα" που λες οτι προπαγανδιζουν καποιοι...Ποια ακριβως ειναι αυτα?

 8. ataktos avatar
  ataktos 30/12/2008 15:42:08

  Λέτε η ΝΤΟΡΑ τους να κάνει την δεξιά επανάσταση ???? χα χα χα

 9. tony avatar
  tony 30/12/2008 17:40:03

  και πολύ γεννάνε και οι Ινδοί, είτε μουσουλμάνοι είτε ινδουιστές, ΜΑΛΛΟΝ, θα αδειάσουν και πάνω τους κάποια.
  Μια παρατήρηση.Οι Ινδοί είναι πολλοί και δεν είναι άοπλοι.Στον τομέα υψηλή τεχνολογία έχουν φύγει πολύ.
  Οι διακόσιες πυρηνικές κεφαλές δεν είναι τίποτα.Ο πόλεμος σήμερα παίζεται στην τεχνολογία των επικοινωνιών.Και σε αυτούς τους τομείς η Δύση είναι πολύ πίσω από τους Ινδούς και τους Κινέζους.Η πρεμούρα των δυτικών νά τα χρησιμοποιήσουν οφείλεται σε αυτό ακριβώς τό γεγονός.

 10. Μάρκος avatar
  Μάρκος 30/12/2008 20:39:51

  Γάζες στη Γάζα ΤΩΡΑ!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.