31/05/2010 18:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διίστανται οι νομικές απόψεις για τον Μαντέλη

Διχασμένη εμφανίζεται η νομική κοινότητα ως προς την ποινική μεταχείριση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη και την δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν ότι το αδίκημα είναι διαρκές, οπότε και θα πρέπει να επικυρωθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Αντιθέτως, μερίδα του νομικού κόσμου επισημαίνει ότι η κατηγορία αφορά παρεπόμενο αδίκημα με βασικό, αυτό της δωροδοκίας σε περίοδο που ο Τ. Μαντέλης ήταν υπουργός, οπότε και εμπίπτει στην πενταετή παραγραφή.

Το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες επί του θέματος, καθώς θα κληθεί να επικυρώσει τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου, η οποία επιβλήθηκε με εισαγγελική και όχι με ανακριτική διάταξη. Οι δικαστές του Συμβουλίου αναμένεται να εκφέρουν άποψη επί του θέματος, ωστόσο η κρίση τους σύμφωνα με νομικές πηγές δεν δεσμεύει επί της ουσίας τους εφέτες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Τ. Μαντέλης παραπέμφθηκε χθες στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣ, μετά από απόφαση του προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Παξινού.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών καλείται να δώσει εξηγήσεις μέχρι τις 8 Ιουνίου για  παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας και ειδικότερα για αναξιοπρεπή συμπεριφορά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Perastikos avatar
  Perastikos 31/05/2010 19:14:18

  Φάκτορα, θέλω να βοηθήσω:
  H Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Αστικού Δικαίου περί Διαφθοράς που υπογράφηκε στο Στρασβούργο στις 4 Νοεμβρίου 1999, έχει επίσης κυρωθεί από την Ελληνική Δημοκρατία με τον Ν.2957/2001, και προβλέπει την μη παραγραφή για αδικήματα διαφθοράς.
  Ομοίως, Διεθνής Σύμβαση Ποινικού Δικαίου για τη διαφθορά που υπογράφηκε στο Στρασβούργο στις 27 Ιανουαρίου 1999 και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Ποινικού Δικαίου για τη διαφθορά που υπογράφηκε στο Στρασβούργο στις 15 Μαΐου 2003 και ενσωματώθηκαν στην Ελληνική Νομοθεσία με τον Ν.3560/2007, και η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 31 Οκτωβρίου 2003 και ενσωματώθηκε στην Ελληνική Νομοθεσία με τον Ν.3666/2008, απολαύουσες κατά το Σύνταγμά μας υπερνομοθετικής ισχύος (άρ. 28 παρ. 1 Σ.), προβλέπουν ελάχιστη δεκαετή παραγραφή.

 2. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 31/05/2010 22:32:43

  Οταν διϊστανται οι νομικές απόψεις στην Ελλάδα, ετοιμάζονται για...κουκούλωμα!

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/06/2010 00:15:51

  τον ετοιμαζουν για "προστασια μαρτυρων"?? χαχαχααα να μενει σε σπιτι χορηγου 'η στο ρετιρε του Τσουκρατου. Αν θελει θέα εχουμε και του Ακη. πισινες στου ευλογημενου.. τι αλλο? στου Γιαννου τα δενδρα, στην τελικη σπιτι μου.

  ΠΠ

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/06/2010 00:19:43

   πιστεύω ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε ένα από τα Ολυμπιακά ακίνητα τόσο στοίχισαν να το κάνουμε μνημείο διαχείρισης και να τους εκθέτουμε, δεν πρέπει τόση γνώση να πάει χαμένη...

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/06/2010 00:16:54

  ο Γιαννος θα καταθεσει???? Χρηματιστηριο και ποθεν εσχες ΤΟΥ ??? σπιτια? ταξιδια? προικα??

  ΠΠ

 5. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 01/06/2010 10:24:51

  "Παρεπόμενο αδίκημα ... οπότε και εμπίπτει στην πενταετή παραγραφή".

  Η ενσωμάτωση της "δυτικής νομικης σκέψης" στην ελληνική πραγματικότητα.

  Τι να πρωτοθαυμάσεις;
  Την ισότητα απέναντι στον νόμο του συντάγματος που ξεχνούν οι έγκριτοι.
  Τις διεθνείς συνθήκες περί διαφθοράς και διαφάνειας που έχει υπογράψει η χώρα.

  Παρεπόμενος είναι ο ... σας πατριώτες.
  Και εύχομαι και η εξαφάνισή σας να είναι παρεπόμενη.

  Θραξ Αναρμόδιος

 6. El Gekko avatar
  El Gekko 01/06/2010 13:06:16

  Κύριοι,

  ο άνθρωπος δεν παραδέχθηκε πως δωροδοκήθηκε. Πως δέχθηκε ενίσχυση είπε.
  Την δήλωσε την ενίσχυση; Ήταν σύννομη η αποδοχή της; Πως την χρησιμοποίησε;

 7. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 01/06/2010 14:12:43

  Απόλυτα σωστός Φίλε, ο δάσκαλος και βιρτουόζος στο "εργαλείο" Φραγκλίνος μας στέλνει χαιρετισμούς, από τον καλύτερο κόσμο όπου βρίσκεται.
  Και η φόρμουλα να βγεί σε πολλά, πάρα πολλά αντίγραφα.

 8. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 01/06/2010 14:14:57

  "Διχασμένη εμφανίζεται η νομική κοινότητα ως προς την ποινική μεταχείριση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη... Έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν ότι το αδίκημα είναι διαρκές... κλπ κλπ"

  Είμαι πλέον βέβαιος ότι αν αναθέσουμε στην πρώτη τάξη οποιουδήποτε δημοτικού σχολείου της χώρας την εκδίκαση οποιασδήποτε δικαστικής υπόθεσης τα παιδάκια θα απονείμουν δικαιοσύνη ορθότερα από οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας.

  Εκεί έχουν καταντήσει το δικαστικό σώμα οι πολιτικάντηδες της μεταπολίτευσης.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Αγανάκτηση 01/06/2010 14:44:04

   @Αγανάκτηση

   Πάντως αν επρόκειτο να χρησιμοποιήσουμε τάξεις μαθητών κάποιου δημοτικού σχολείου της χώρα ΚΑΙ για την συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών, θα πρότεινα, για ασφάλεια, να τις αναθέσουμε τουλάχιστον στην δευτέρα τάξη.

   Θραξ Αναρμόδιος

   ΥΓ. Αν δε προχωρούσαμε τον συλλογισμό και αναθέταμε την διακυβέρνηση της χώρας σε μαθητές, τότε θεωρώ ασφαλέστερο να κάνουμε την επιλογή μας τουλάχιστον από την πρώτη ή δευτέρα τάξη κάποιου Γυμνασίου. Αλλά ακόμη και με μια έκτη δημοτικού θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Από την παρούσα κυβέρνηση τουλάχιστον

   ΥΓ2. Είμαστε χώρα-σχολική παράσταση

   • Αγανάκτηση avatar
    Αγανάκτηση @ Θραξ Αναρμόδιος 01/06/2010 14:47:04

    Πιστεύω ότι αδικείς τα χαριτωμένα πρωτάκια της χώρας μας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.