23/09/2009 15:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε για τις τράπεζεςΧάσμα απόψεων αρχίζει να δημιουργείται μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, όσον αφορά στα μεταρρυθμιστικά μέτρα που προτείνονται για τις τράπεζες, στη περίοδο που θα ακολουθήσει την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.  Εν όψει της συνάντησης των G-20, οι δυο πλευρές συμφωνούν πως οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν αρκετά κεφάλαια ώστε να αντέχουν την όποια κρίση, ακόμη και αν αυτό είναι σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης. Όμως τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Γερμανοί διαμαρτύρονται, καθώς όπως λένε, οι Αμερικάνοι προτείνουν μέτρα τα οποία θα αναγκάσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαθέτουν πολύ περισσότερα χρήματα από ότι οι αντίστοιχες των ΗΠΑ.

Το σχέδιο που πρότεινε ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών, Timothy Geithner,  και που χαρακτηρίστηκε από τη γαλλική τράπεζα Societe Generale ως απλοϊκό και πρόχειρο, απαιτεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να υιοθετήσουν ανώτατο όριο δανεικού χρήματος σε σχέση με αυτό που διαθέτουν, όπως ακριβώς κάνουν και οι αμερικανικές. Αυτό όμως, σύμφωνα με τους Γάλλους, προϋποθέτει ότι οι τράπεζές τους θα αναγκαστούν να αυξήσουν κατά πολύ τα κεφάλαιά τους, περισσότερο μάλιστα από ότι θα χρειαστεί να κάνουν οι αμερικανικές, οι οποίες και ήδη επιδοτούνται από τη κυβέρνησή  τους. Αυτό που πρέπει να ισχύσει, λένε, είναι μια διεθνής συμφωνία που θα προβλέπει την αύξηση των διαθέσιμων από τις τράπεζες κεφαλαίων.

 Reuters, Wall Street Journal.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 24/09/2009 06:23:25

    O πόλεμος καλά κρατεί... Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες (κρίως οι Γερμανικές) είναι πρωταθλητές στην στενή συνεργασία τους με την βιομηχανία στην οποία είναι και πιστωτές και μέτοχοι και σε διοικητικά συμβούλια. Αυτό το μπέρδεμα (διαπλοκή το λέω εγώ) με την πίεση των ευρωαγορών, μεταφέρθηκε στην Αμερική, κακώς, κάκιστα, με την κατάργηση του διαχωρισμού επενδυτικής και εμπορικής τραπεζικής. Ψιλά γράμματα; Όχι, κατά την γνώμη μου, το θεωρώ επικίνδυνη αύξηση συστημικού ρίσκου, και έναν από τους λόγους που η κρίση αυτή είναι τόσο έντονη.

    Δεν είμαι εκπρόσωπος του Geithner, αλλά θα απαντούσα στην Societe Generale, "από πότε απέκτησαν άποψη για τράπεζες και οι Γάλλοι!;"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.