#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/03/2011 21:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διάγγελμα απελπισίαςΤο διάγγελμα Παπανδρέου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους πολιτικούς και η ανακοίνωση της εσπευσμένης μετάβασής του στις Βρυξέλλες, αύριο προκειμένου να συναντηθεί με τον Βαν Ρομπάϊ και την Πέμπτη με τον Σαρκοζί, δείχνουν ότι η κατάσταση στην οικονομία και στην κυβέρνηση είναι δύσκολη.

Άλλωστε,  μία μόλις ημέρα μετά την τριπλή υποβάθμιση από τον Οίκο Moody’s, το υπουργείο Οικονομικών ομολόγησε σήμερα την κατάρρευση των εσόδων για το πρώτο δίμηνο του έτους, αφού το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα απ΄όσα είχε προϋπολογίσει για φέτος. Η καθίζηση των εσόδων προκάλεσε αναταραχές και στις αγορές. Το Χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντικές απώλειες 3,81%, στις 1.525,50 μονάδες, ενώ στις 968 μονάδες βάσης εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών δεκαετών

 

Εμφανώς απαισιόδοξος λοιπόν για θετική για την Ελλάδα λύση, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε και πάλι να παίξει το χαρτί της εθνικής συναίνεσης και της εθνικής συστράτευσης. Και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προσπάθεια να βρεθεί συνολική λύση και να βάλουν πλάτη όσο μπορούν στην εθνική προσπάθεια. Έκανε λόγο για «κρίσιμη διαπραγμάτευση» για το μέλλον τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Μαρτίου, όσο και στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου. Πολλά θέματα είναι σε διαπραγμάτευση (οικονομική διακυβέρνηση, σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, μηχανισμός και όροι για το χρέος, ευρωομόλογο, φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών) είπε ο κ. Παπανδρέου για να τονίσει εκ νέου ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης απαιτεί συνολική λύση και «για αυτή δουλεύουμε»

Από το διάγγελμα είναι εμφανές ότι ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς μια “μη λύση” θα τον αποδυναμώσει περισσότερο πολιτικά. Από την άλλη, επανέλαβε το μήνυμα για εθνική συστράτευση, ξέχασε όμως να πει ότι αυτή η συστράτευση έπρεπε να γίνει ένα χρόνο πριν. Προτού μπει η Ελλάδα στο Μνημόνιο και προτού καθοριστούν τα μέτρα που κλήθηκε να αποδεχθεί ο ελληνικός λαός.

Επομένως, η έκκληση για εθνική προσπάθεια είναι ετεροχρονισμένη, έγινε αφού έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο. Όπως έχουμε ξαναγράψει, δε μπορεί ο κ. Παπανδρέου στην όποια επιτυχία να καρπώνεται ο ίδιος τα κέρδη και στην αποτυχία να αναζητά συμμάχους.

Με το Μνημόνιο σε εξέλιξη κι ένα ακόμη Μνημόνιο να έρχεται μόλις η Ελλάδα μπει σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, δεν υπάρχουν περιθώρια για συναίνεση. Η ευκαιρία χάθηκε, ας μη χαθεί και η χώρα για ένα πείσμα της κυβέρνησης που πριν ένα χρόνο ένιωθε παντοδύναμη αλλά σήμερα βρίσκεται στα όρια της διάλυσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 08/03/2011 21:41:51

  Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε σήμερα ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να αποφύγει την προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του δημόσιου χρέους.
  Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κόστος από την χρηματοοικονομική εικόνα που θα αποκτήσει η Πορτογαλία εάν ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. "Προφανώς, εάν μια χώρα μπορεί να αποφύγει την προσφυγή σε αυτόν τον μηχανισμό πρέπει να τον αποφύγει’’ είπε χαρακτηριστικά.
  Αυτά γίνονται στην Πορτογαλία,
  στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός της χώρας πριν ένα χρόνο επιδίωξε την υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ, τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί έχουν βάλει την χώρα σε μια αδιέξοδη πορεία
  και ένα χρόνο μετά τις υποσχέσεις ότι το μνημόνιο θα λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας , όχι μόνο δεν λύσαμε τίποτα, αντίθετα είμαστε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις διαφωνίες των ευρωπαίων για το μέλλον της οικονομικής δομής στην ευρωζώνη.
  Προς το παρόν το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην έχουμε λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, ενώ αμέσως μετά την έγκριση της όποιας λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η επιμήκυνση του μνημονίου με το νέο πακέτο μέτρων ύψους 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 – 2015 που απαιτεί αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεων, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν κατόπιν υπαγόρευσης.

  Δυστυχώς, η πολιτική Παπανδρέου δεν έχει εθνικό στόχο, δεν έχει κοινωνικούς στόχους

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/03/2011 21:53:19

  Δεν θα έπρεπε να είμαστε συσπειρωμένοι στα δύσκολα; Λογικά θα έπρεπε. ΓΑΠ κατάφερες να μην συσπειρωνόμαστε στα δύσκολα. Με τα ψέματα, τις αρλούμπες και την κοροϊδία. Να πάρεις τον "εθνικό στόχο της προστασίας του κλίματος" και να ζητήσεις συναίνεση από αυτόν και καλό ταξίδι.

  Να πας στους Ελληνοποιημένους και να ζητήσεις συναίνεση απο αυτούς. Και στον Άκτωρα. Και την Τρέμη

  Ποια συμφέροντα ποιάς χώρας;

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 08/03/2011 23:27:28

   +1000 Αρχαίε.
   Το GAP είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την αποτυχία του.

  • abyssus avatar
   abyssus @ archaeopteryx 08/03/2011 23:42:18

   ακριβώς: "Ποιά συμφέροντα ποιάς χώρας;"

 3. manos avatar
  manos 08/03/2011 22:08:24

  Τελικά τι είπαν οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων?
  Ρωτώ γιατί σε όσα sites έψαξα, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση από κάποιον απ'αυτούς.
  Και στο κάτω κάτω, αφού φθάσαμε εδώ και βλέπει ότι δεν τραβάει το μνημόνιο και τα λοιπά μέτρα, γιατί δεν ζητάει συναίνεση από τον λαό?

  • anonymous avatar
   anonymous @ manos 08/03/2011 22:18:07

   Τι συναίνεση να ζητήσει το μόνο που χρειάζεται είναι άρνηση του χρέους και τέλος.

 4. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 08/03/2011 22:28:43

  Κάπου διάβασα ότι την 25η Μαρτίου τη διάλεξε η ελληνική διπλωματία. Ρε μπας και ντρέπονται και περιμένουν να κάνει ο κόσμος το πρώτο βήμα και γι αυτό διάλεξαν μια ημερομηνία σταθμό;

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ βροντόσαυρος 08/03/2011 22:55:36

   Το πιό πιθανόν είναι ότι η "ελληνική διπλωματία", δεν γνωρίζει τι είναι για την Ελλάδα η 25η Μαρτίου.

   • Orestios avatar
    Orestios @ εναςάσχετος 08/03/2011 23:28:02

    Σε αυτό δεν έχεις άδικο

  • Orestios avatar
   Orestios @ βροντόσαυρος 08/03/2011 23:29:42

   Η 25η Μαρτίου είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης

 5. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 08/03/2011 22:53:37

  Συναίνεση και κουραφέξαλα.
  Να κερδίσει χρόνο προσπαθεί για να περάσει όλα τα μέτρα που υποσχέθηκε στα αφεντικά του και μετά να την κοπανήσει

  • beniz avatar
   beniz @ εναςάσχετος 09/03/2011 10:31:00

   +1000

 6. κράτιστος avatar
  κράτιστος 08/03/2011 22:57:09

  H Παπαρηγα μίλησε για ελεγχόμενη χρεωκοπία, το ίδιο κι ο Τσίπρας σε δελτίο ειδήσεων . Είναι πολύ άσχημη μαλλον η κατάσταση, η οποία γίνεται ακόμη δυσκολότερη εάν συνδυάσουμε τον Νταβούτογλου και τους λαθρομετανάστες στην Υπατία. Θα θερίσουμε ότι σπείραμε τόσα χρόνια ......

  • Orestios avatar
   Orestios @ κράτιστος 08/03/2011 23:48:26

   Οι λαθρομετανάστες στην Υπατία είναι εκεί για να καλλιεργήσουν την λευκή ενοχή

 7. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 09/03/2011 00:26:59

  Η κυβέρνηση έχει σίγουρα αποτύχει. Αυτοί που θα πληρώσουν όμως δεν θα είναι τα κόμματα, αλλά εμείς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαιρόμαστε.

 8. zackii avatar
  zackii 09/03/2011 06:43:59

  Αν αυτό σας φάνηκε διάγγελμα απελπισίας, που να δείτε αυτό που ετοιμάζει μετά την 25η Μαρτίου

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/03/2011 11:31:03

  Παιδες... μια ηταν η ατακα του ΓΑΠ χτες !! ΜΙΑ.

  "Δινουμε μια μαχη Δημοκρατιας!!!! στην Ευρωπη!!!!! ετσι ωστε οι ΑΓΟΡΕΣ να λειτουργουν προς οφελος των πολιτων !!! "

  Δε σχολιαζω γιατι θα κοπω, αλλα λεξη λεξη διαβαστε τι ειπε το ατομο..... κ ακομα ειναι πρωθυπουργος αυτης της Χωρας και παει να διαπραγματευτει για ΕΜΑΣ !!!
  ο Global Governance με το κερασακι "ΑΓΟΡΕΣ για τους πολιτες".

  Ειναι αλλου γ αλλου και ο Σαμαρας πρεπει να τον βαλει στη θεση του !!! ΠΑΓΚΟ.

  ΠΠ

 10. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 09/03/2011 13:22:00

  Αυτός και η παρέα του δεν ξέρουν τί θα πεί δημοκρατία,κατέλυσε κάθε έννοιά της, πότε οι αγορές λειτούργησαν προς όφελος οποιαδήποτε λαού, ας έρθει να ζητήσει συναίνεση από τους Έλληνες πολίτες,τους άνεργους τους εξαθλιωμένους και απελπισμένους και θα εισπράξει ό.τι έσπειρε.

 11. thanasis avatar
  thanasis 09/03/2011 18:16:26

  o τιτανικος βουλιαζει ο σωζων εαυτον σωθητο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.