#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/08/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημόσιο στα πρόθυρα νευρικής κρίσης….



 Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί το ελληνικό δημόσιο, και πιο συγκεκριμένα τους «λειτουργούς» του.

Μάλιστα, αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλος ερασιτέχνης «γραφιάς» σαν εμένα, που να έχει γράψει τόσα πολλά εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, που κατά την άποψή μου είναι ανεπαρκείς έως επικίνδυνοι σε ποσοστό 60% και πάνω.

Αλλά έτερον εκάτερον.

Δεν γίνεται σε μια χώρα που μέχρι χθες ακόμη και ένοπλη ληστεία να διέπραττε κάποιος δημόσιος υπάλληλος, και να καταδικάζονταν τελεσίδικα, ουδείς τον τιμωρούσε υπηρεσιακά, και συνέχιζε να «υπηρετεί» εισπράττοντας το μηνιάτικό του κανονικότατα, σήμερα να θέλουμε «αξιοκρατία».

Που να τη βρούμε;

Για να μη μιλήσω και για το πολιτικό μας προσωπικό, και εκτροχιαστεί το παρόν σημείωμα.

Σε μια τέτοια χώρα λοιπόν, όπου ο κάθε πολιτικάντης διόριζε κατά το δοκούν, παρακάμπτοντας κάθε είδους νομιμότητα, και γεμίζοντας το δημόσιο με άχρηστους κηφήνες, έρχεται σήμερα η συγκυβέρνηση, και σε μια κρίση βεβιασμένου πανικού, με προεξάρχοντα τον κατ εξοχήν κρατικοδίαιτο (της γνωστής οικογένειας των κρατικοδίαιτων) υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης, ζητάει κεφάλια δικαίων και αδίκων.

Υπακούοντας σε ένα καπρίτσιο (από τα πολλά) της τρόικας.

Η οποία αντί να εστιάσει στην πραγματική μεταρρύθμιση που είναι ο εξορθολογισμός και ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου μας, επιμένει σε οριζόντιες απολύσεις.

Και άντε και συμφωνούμε σε αυτό, με πρώτο εμένα.

Υπάρχει μπόλικη σαβούρα στο δημόσιο που θα έπρεπε να έχει  φύγει προ πολλού.

Υπάρχουν πραγματικά άχρηστες υπηρεσίες, με πραγματικά πλεονάζον προσωπικό.

Τότε όμως γιατί δεν ξεκινάμε από εκεί;

Και εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν βάζουμε χέρι στις χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων που είναι τοποθετημένοι σε κομματικά και βουλευτικά γραφεία;

Γιατί δεν απολύουμε όλους εκείνους που εκμεταλλεύτηκαν έναν απαράδεκτο νόμο του ΠΑΣΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του ’90, που ήθελε όποιον είχε κάνει δυο χρόνια σε γραφείο βουλευτή, να επιλέγει όποια δημόσια υπηρεσία θέλει, και να διορίζεται εκεί ως μόνιμος;

Μετρήστε βουλευτές όλα αυτά τα χρόνια, με  3-4 υπαλλήλους ο καθένας τους για  κάθε δυο μόλις χρόνια, και κάντε τον λογαριασμό.

Ποιο ΑΣΕΠ και ποιες τρίχες κατσαρές;

Ή το άλλο;

Που σε προσλάμβανε κάποιος δήμαρχος ως εποχικό σε μια «επιχείρηση» του Δήμου, και στη συνέχεια με διάφορα νομικίστικα παραθυράκια, κατέληγες μόνιμος δημόσιος υπάλληλος (έχοντας κάνει 3-4 μετατάξεις από υπηρεσία σε υπηρεσία).

Αλήθεια, τι έγιναν οι δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι, που άλλοι μονιμοποιήθηκαν, και άλλοι δικαιώθηκαν δικαστικά, και συνεχίζουν να είναι σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι;

Γιατί δεν φεύγουν πρώτοι αυτοί;

Γιατί ο Κυριάκος βάζει τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι;

Όπως υπάρχουν  δημόσιοι υπάλληλοι διάφορων ειδικοτήτων (κλητήρας, δακτυλογράφος, δάσκαλος, αστυνομικός, γιατρός, πολ. μηχανικός, κ.ο.κ), έτσι υπάρχουν και υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών.

Άλλος μπήκε με διαγωνισμό, άλλος με ΑΣΕΠ, άλλος με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ, κι άλλος με τηλεφώνημα, ή από το παράθυρο.

Αν είναι να φύγουν λοιπόν κάποιοι, ας φύγουν αυτοί που μπήκαν με αδιαφανείς διαδικασίες. Κοινώς με τηλεφώνημα ή με μπιλιετάκι.

Ας φύγουν οι συμβασιούχοι.

Ας ελαφρώσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες που κατάντησαν αποθήκες αργόμισθων.

Εν τέλει ας φύγουν οι περίφημοι επίορκοι, που όλο φεύγουν και όλο μένουν…

Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη φορά, αυτό που βλέπουμε είναι μια τσαπατσουλιά βαφτισμένη με άλλους όρους.

Διάβασα για παράδειγμα το νέο σύστημα μοριοδότησης που θα ισχύει για το ποιοι τελικά θα μπουν σε «διαθεσιμότητα».

Και εκτός του ότι δεν διαφοροποιεί τους μόνιμους από τους συμβασιούχους, έχει και μερικά άλλα κενά, τα οποία δείχνουν πως αυτοί που το συνέταξαν ή δεν έχουν σχέση με το πραγματικό δημόσιο, ή απλά χάνουν λάδια.

Ένα ακραίο παράδειγμα για να γίνω κατανοητός: Στα τυπικά προσόντα, ο απόφοιτος της (υπερτιμημένης) Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης παίρνει 5 μόρια, ενώ ο κάτοχος μεταπτυχιακού (μάστερ) μόλις 4, και ο κάτοχος διδακτορικού 7.

Το γεγονός ότι η ΕΣΔΔ είναι απλά μια ακόμη ελληνική σχολή και μάλιστα διετούς φοίτησης, ενώ ένα μάστερ για παράδειγμα από σοβαρό πανεπιστήμιο του εξωτερικού (δεν μιλάω για Βρετανία) μπορεί να πάρει ως και τρία χρόνια, ή ένα διδακτορικό έως και έξι, ουδόλως απασχολεί το υπουργείο.

Βέβαια, αν φτάσουμε σε σημείο να απολύουμε υπαλλήλους τέτοιων τυπικών προσόντων την ώρα που το δημόσιό μας έχει ως και 40% υπαλλήλους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Για να μη μιλήσω για το περίφημο  ΑΣΕΠ, το οποίο (λίγοι το γνωρίζουν) απλά έκανε την διεκπεραίωση της τυπικής διαδικασίας πρόσληψης, και ποτέ δεν εξέταζε την γνησιότητα των διάφορων τίτλων σπουδών που κατέθεταν οι υποψήφιοι.

Κάτι που έκανε χρόνια ολόκληρα για παράδειγμα το δυσκίνητο ΔΙΚΑΤΣΑ, το οποίο εξέταζε μέχρι και 3 χρόνια την γνησιότητα και την προέλευση του κάθε πτυχίου της αλλοδαπής, πριν το εγκρίνει.

Και κάτι άλλο, τώρα που το θυμήθηκα.

Τι γίνεται με όλους αυτούς που προσλήφθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του ΑΣΕΠ;

Λέει η υπουργική απόφαση, ότι αν μπήκαν με γραπτό διαγωνισμό, όλα καλά.

Και όλοι οι άλλοι;

Αυτοί που μπήκαν π.χ.  με τον περίφημο νόμο του Κουτσόγιωργα «περί κοινωνικών μορίων»;

Παράλληλα, έτσι με μια πρόχειρη ματιά, με παραξενεύει η μοριοδότηση με πέντε πόντους για τα πρώτα πέντε χρόνια υπηρεσίας, και μόλις … πέντε για τα υπόλοιπα είκοσι!!!!

Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Επίσης, έχουμε και λέμε: Για προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης, όπως προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης δίνονται 7,5 μόρια!!!!
Και 5 μόρια για προϊστάμενο Διεύθυνσης!!!!

Γνωρίζει το υπουργείο πόσοι λίγοι (ελάχιστοι) είναι οι Γενικοί Δ/ντες και οι Δ/ντες στο δημόσιο σε σχέση με τις 650.000 των υπαλλήλων συνολικά;

Και εν πάση περιπτώσει, για να γίνει κανείς Γενικός Διευθυντής (ή και Διευθυντής) θα πρέπει να έχει ήδη υπηρετήσει 30 τουλάχιστον χρόνια προκειμένου να κριθεί.

Είναι δυνατόν να μπαίνουν στο τσουβάλι δηλαδή κι αυτοί;

Να κινδυνεύουν με απόλυση;

Λίγο τρελό το βλέπω (χώρια που σε τέτοιες θέσεις είναι όλοι ανεξαιρέτως κομματικά επιλεγμένοι).

Ένα άλλο κουλό, είναι αυτό με την αρνητική μοριοδότηση όσων έχουν τιμωρηθεί υπηρεσιακά με 12 μήνες οριστική παύση, στέρηση μισθού, και άλλα παρόμοια.

Υπάρχουν δηλαδή τέτοιοι, και εμείς ψάχνουμε να διώξουμε κάποιον που έχει έναν τίτλο ΑΕΙ και όχι δυο;

Βέβαια, πόσοι να είναι αυτοί; Αφού ανάθεμά με αν έχουν πέσει ποτέ τέτοιες ποινές σε δημόσιο υπάλληλο….

Και να κλείσω με ένα ακόμη ανέκδοτο από τα πολλά που διαπιστώνω στην ρηξικέλευθη Απόφαση του κ. Μητσοτάκη.

Θα ληφθούν, λέει, υπόψη οι βαθμολογίες (φύλλα αξιολόγησης) των υπαλλήλων, για τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Άντε καλά.

Ας βρεθεί όμως ένας Χριστιανός να του ψιθυρίσει στο αφτί ότι σχεδόν κανένας υπάλληλος (όσο άχρηστος κι αν ήταν) δεν έχει βαθμολογηθεί ποτέ με κάτω του 7 (με άριστα το 10), αφού έτσι λειτουργούσε το σύστημα.

Και αν ποτέ κανένας (παράφρων) προϊστάμενος τολμούσε να το κάνει, θα έπαυε να είναι προϊστάμενος σε χρόνο ντε τε.

Είναι όπως τα απολυτήρια λυκείου, που εδώ και μια δυο δεκαετίες, δεν βγαίνουν με κάτω του 17 τελική βαθμολογία, ακόμη κι αν ο μαθητής είναι αναλφάβητος…

Οπότε τι να λέμε;

Για όλα αυτά τα παραπάνω, που θέλουν απλά κοινό νου, και όχι κάποια σοβαρή τεχνογνωσία των ειδικών Μανδαρίνων της δημόσιας διοίκησης (αποφοίτων της ΕΣΔΔ…  ταρατατζούμ), είμαι σίγουρος πως το ζήτημα θα κολλήσει τελικά.

Και αν δεν κολλήσει, θα είναι απλά άδικο, με μόνο αποτέλεσμα την γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε κι αν γίνουν.

Σε συνδυασμό πάντα με άλλα ατοπήματα που γίνονται σε διάφορους τομείς, που φέρνουν τον απλό κόσμο στα πρόθυρα της τρέλας…

 

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. elen avatar
  elen 11/08/2013 09:38:00

  Αν απολυθεί τουλάχιστον ΕΝΑΣ(1) "βαθύ" ΠΑΣΟΚ υπάλληλος να μου το πείτε !
  Θα παίζουν '"κρυφτό" με μετατάξεις από υπηρεσία σε υπηρεσία !
  Ηδη τέσσερις σχολικοί φύλακες μετατάχτηκαν για να γλυτώσουν.
  Δεν πιστεύω να διαφωνεί κανείς τι προέλευσης είναι !
  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΣΟΚ !!!

  • Ελευθεριαδου Βούλα avatar
   Ελευθεριαδου Βούλα @ elen 11/08/2013 15:00:07

   συμφωνώ

  • airman avatar
   airman @ elen 11/08/2013 15:16:41

   Δεν υπάρχουν μόνο οι ''Επάγγελμα ΠΑΣΟΚ'', οι οποίοι όντως αποτελούν την πλειοψηφία. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και οι ''Επάγγελμα συνδικαλιστής'', που προέρχονται από όλες τις ''κομματικές αυλές''.

 2. Karanus avatar
  Karanus 11/08/2013 10:10:27

  "Για να μη μιλήσω για το περίφημο ΑΣΕΠ, το οποίο (λίγοι το γνωρίζουν) απλά έκανε την διεκπεραίωση της τυπικής διαδικασίας πρόσληψης, και ποτέ δεν εξέταζε την γνησιότητα των διάφορων τίτλων σπουδών που κατέθεταν οι υποψήφιοι."

  Αυτό είναι πολύ σοβαρό και απο μόνο του σχεδόν, εάν θα μπορούσε να επανελεχθεί ,θα έλυνε το πρόβλημα.
  Χιλιάδες πλαστά πτυχία.
  Ειδικά σε ξένες γλώσες υπολογιστές και σεμινάρια.

  • Eva avatar
   Eva @ Karanus 11/08/2013 12:25:47

   Αυτούς όχι μόνο να τους διώξει αλλα να τους βάλει μέσα για πλαστογραφία
   Εδω και τώρα. Μπορείτε κύριοι?
   Εγω πλαστογράφους και απατεώνες δεν πληρώνω άλλο.
   Κουράστηκα.

   • airman avatar
    airman @ Eva 11/08/2013 15:22:21

    Εδώ υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι πήγαν για μεταπρυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και απλά γράφτηκαν στο Πανεπιστήμιο, πήγαν μια φορά στο ενδιάμεσο για ψώνια και μια στο τέλος για να φαίνεται ότι επέστρεψαν με το τέλος της χρονικής διάρκειας των σπουδών. Όσο για τίτλο είτε προσκόμισαν απλή βεβαίωση παρακολούθησης, είτε ''πτυχίο'' που τρώει φυστίκια ή ακόμα και τίποτα!
    Είπατε κάτι για την αποζημίωση εξωτερικού;

 3. George avatar
  George 11/08/2013 10:28:43

  Εύλογες οι απορίες σας αλλά δεν νομίζω ότι έχει κάποια σημασία αν το ministry of silly walks δλδ το Ελληνικό δημόσιο βρει τους καλύτερους υπαλλήλους του. Από μια άποψη ίσως γίνει ακόμα πιό καταστροφικό αν το πετύχει. Ωραίος ο τίτλος ΕΣΔΔ και ταιριαστός!

 4. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 11/08/2013 10:30:13

  Κατ' αρχάς συμφωνώ μαζί σου στο 100%.
  Το ερώτημα που δεν ξέρω αν θα απαντηθεί ποτέ από το όποιο Υπουργείο δεν εχει να κάνει με το πόσους ΔΥ έχουμε ως κράτος, αλλά το πόσους χρειαζόμαστε, με ποιές ειδικότητες και σε ποιό σημείο της επικράτειας.
  Έχει απαντηθεί αυτό, ή ακόμη και με τα νέα μέτρα το δημόσιο μας θα συνεχίσει (ή και θα υποβαθμιστεί περεταίρω) να είναι πλήρως αναποτελεσματικό;
  Τελικά τι θέλεουμε, απλά λιγότερους ΔΥ, ή αποτελέσματική και ευκίνητη κρατική μηχανή (έπίσης με λιγότερους ΔΥ);

 5. The Camel avatar
  The Camel 11/08/2013 11:01:57

  Μιλάτε για απολύσεις στο δημοσιο. Απορώ που τις είδατε εκτός απο κάτι επίορκους. Το σχεδιο κινητικότητας είναι ένα σχεδιο μεταφοράς υπαλλήλων, μόλις το 4% του συνόλου, απο μια υπηρεσία στην άλλη. Οι 4.000 που υποτίθεται θα απολυθούν θα αντικατασταθούν απο αλλους.

  Κατα τα άλλα, οι υπόλοιπες παρατηρήσεις σας είναι σωστές. Ομως, πολιτικοί κια δημοσιοι υπαλληλοι είναι κρατος εν κρατι στην Ελλάδα οπότε λίγα πράγματα θα γίνουν. Του χρόνου θα έχουμε εκλογές οπότε στις αρχές του 2014 θα σταματήσουν τα πάντα.

  Οι μονοι που θα την πληρώσουν και πάλι με απολύσεις, περικοπές κ.τ.λ. θα είναι οι δημοσιοι υπάλληλοι.

 6. The Camel avatar
  The Camel 11/08/2013 11:04:16

  ΔΙΟΡΘΩΝΩ στο τέλος το προηγούμενο ποστ.
  Μιλάτε για απολύσεις στο δημοσιο. Απορώ που τις είδατε εκτός απο κάτι επίορκους. Το σχεδιο κινητικότητας είναι ένα σχεδιο μεταφοράς υπαλλήλων, μόλις το 4% του συνόλου, απο μια υπηρεσία στην άλλη. Οι 4.000 που υποτίθεται θα απολυθούν θα αντικατασταθούν απο αλλους.

  Κατα τα άλλα, οι υπόλοιπες παρατηρήσεις σας είναι σωστές. Ομως, πολιτικοί κια δημοσιοι υπαλληλοι είναι κρατος εν κρατι στην Ελλάδα οπότε λίγα πράγματα θα γίνουν. Του χρόνου θα έχουμε εκλογές οπότε στις αρχές του 2014 θα σταματήσουν τα πάντα.

  Οι μονοι που θα την πληρώσουν και πάλι με απολύσεις, περικοπές κ.τ.λ. θα είναι οι ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ υπάλληλοι.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/08/2013 11:10:51

  H Eλλαδα ειναι η χωρα της υπερβολης και των εξτρεμιστων.Απο το ενα ακρο παμε στο άλλο.

  • blue nile avatar
   blue nile @ ψυχραιμια 11/08/2013 15:19:20

   Δεν έχεις άδικο.

 8. Α avatar
  Α 11/08/2013 11:38:39

  /watch?v=b7b4k9bRD_A

 9. ΑΠΟΛΛΩΝ avatar
  ΑΠΟΛΛΩΝ 11/08/2013 12:58:37

  "με παραξενεύει η μοριοδότηση με πέντε πόντους για τα πρώτα πέντε χρόνια υπηρεσίας, και μόλις … πέντε για τα υπόλοιπα είκοσι!!!!". Αυτό μπορείς να μας το εξηγήσεις λίγο ;

 10. blue nile avatar
  blue nile 11/08/2013 15:21:33

  Strange...εξαιρετικός.
  Αυτό πάλι με τη σχολή Δημόσιας Διοίκησης που το θυμήθηκες;
  Όσο για τον Κυριάκο... μάλλον δεν θα έχει καλό τέλος ως υπουργός ...

 11. nantia42 avatar
  nantia42 11/08/2013 15:47:49

  Η μοριοδοτηση για την διαθεσιμοτητα πριμοδοτει τους πολυ νεους και οσους διοριστηκαν μετα ΑΣΕΠ με νομιμες διαδικασιες. Ως εδω , ολα καλα.
  Προ ΑΣΕΠ ομως , υπηρξαν νομιμοι τροποι προσληψης με μοριοδοτηση κριτηριων , καθαρα αξιοκρατικη διαδικασια . π.χ. νόμος Κακλαμανη , ο 1735/87 .
  Ειναι φανερο οτι θα υπαρξουν προσφυγές στα διοικητικα δικαστηρια.

  • nantia42 avatar
   nantia42 @ nantia42 11/08/2013 15:56:45

   Για να μην θεωρηθει -με το "ολα καλα "- οτι επικροτω απολυσεις στο Δημοσιο , διευκρινιζω οτι ειναι ειναι γνωστο σε ολους οτι ο στοχος της μειωσης κατα 150.000 εως το 2015 επιτυγχανεται ετσι κι αλλιως με τις συνταξιοδοτησεις .
   Αρα, τι εξυπηρετει η αναξιοκρατικη διαδικασια της διαθεσιμοτητας-κινητικοτητας-απολυσεων ? Διανθισμενη με αποκαλυψεις για κοπανατζηδες, επιορκους κλπ ?
   Μα ειναι φανερο : την συναινεση των υπολοιπων -ιδιωτικου και δημοσιου τομεα- στα πιθανα νεα μετρα και βεβαιως στο πηγαινε-ελα ΔΥ σε βουλευτικα γραφεια με αιτηματα εξαιρεσης απο την απολυση .

 12. panas avatar
  panas 11/08/2013 16:04:35

  ...Για να μη μιλήσω και για το πολιτικό μας προσωπικό, και εκτροχιαστεί το παρόν σημείωμα....

  Όχι να μη μιλήσετε, γιατί θα αναγκαστείτε να λαϊκίσετε...
  Όπως το κάνατε με την κρατικοδίαιτη οικογένεια... Πιπέρι... :)

  Όσοι πιστεύουν πως οι οι χαρτόπλαστοι -που έλεγε και ο Καζαντζάκης-"μπούληδες" ή κάποιοι "μάγκες" με τις λεκτικές τους παπάντζες μπορεί να προάγουν τον πολιτικό πολιτισμό αυτού του τόπου, τους μοιάζουν...
  Να προτιμήσουμε και να στηρίξουμε για πολιτικό και κάποιον, έστω και φτωχό και πάλι, νοικοκύρη που θα παλέψει έντιμα για την χώρα του, όπως το έκανε και για την οικογένειά του, μπας και δείτε η πλειοψηφία μια άσπρη μέρα σ΄αυτό τον φτωχό και πάλι τόπο...

 13. τοξο avatar
  τοξο 11/08/2013 18:12:58

  Αυτές οι αλλεπάλληλες μετατάξεις, μου θυμίζουν τις ενδοομιλικές συναλλαγές ή τις από οφ σορ σε οφ σορ αγοραπωλησίες,με σκοπό την αδυναμία ή έστω δυσχέρεια στην διερεύνηση ή διαλεύκανση τυχόν παρανομιών ή παρατυπιών.Δηλαδή απλά να θολώνουν τα νερά.Ένας έλεγχος του ποιός και με ποιά αιτιολογία ή πρόφαση ξεκίνησε την "μετάταξη"ίσως βοηθούσε να λιγοστέψει η ατιμωρησία.

 14. stamoschios avatar
  stamoschios 11/08/2013 19:12:55

  Φίλτατε αρθογράφε πετύχατε διάνα στις διαπιστώσεις σας. Εύγε, επιτέλους μια ορθολογιστική φωνή στις πάσης φύσεως άναρθρες κραυγές. Εύγε.

 15. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 11/08/2013 20:04:14

  Εδω μεχρι και πριν ενα χρονο δεν ηξερε η κυβερνηση ποσοι ειναι οι Δ.Υ. Ειπαμε ο πελατης εχει παντα δικιο........Αυτο εφαρμοζει παντα το Ελληνικο κρατος.

 16. δημης avatar
  δημης 11/08/2013 21:27:24

  ΣΥΓΝΩΜΗ ...ΑΛΛΑ ΧΑΛΑΤΕ ΤΗ ΜΑΝΕΣΤΡΑ .....
  ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ (ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ) ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ;;;;;;;;;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.