#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/09/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημόσια και Ιδιωτική Υγεία Βρέθηκα προ ημερών σε μεγάλη πόλη, σε γνωστό ιδιωτικό θεραπευτήριο για κάποιες εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις συγγενικού μου προσώπου. Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αγωνίας για την έκβαση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και της εκ τούτου «ειδικής» ψυχολογίας που με διακατείχε, η επαγγελματική διαστροφή μου παρότι αμβλυμμένη, κατάφερε εντούτοις να επιβιώσει και να με οδηγήσει σε μια σειρά παρατηρήσεων που σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας από τούτη εδώ τη φιλόξενη γωνιά του ιστολογίου μας.

 

Εισερχόμενος στον προαύλιο χώρο της κλινικής, εντύπωση μου έκανε η καθαριότητα, η ευταξία, η έλλειψη άναρχης κίνησης εποχούμενων και πεζών επισκεπτών και ασθενών. Δίπλα ακριβώς στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου, αντίκρισα ανακουφιστικά επαρκείς και προκλητικά άδειες θέσεις παρκαρίσματος ασθενοφόρων και αναπηρικών αυτοκινήτων! Στην κεντρική είσοδο, ένας θυρωρός ευγενέστατος, και ενδεδυμένος με το απαραίτητο φωσφορίζον γιλέκο μας κατηύθυνε στη ρεσεψιόν όπου με άκρα ησυχία, ταχύτητα, ευγένεια και απαρέγκλιτη τήρηση της σειράς προτεραιότητας διεκπεραιώθηκε εντός ολίγων λεπτών η διαδικασία της εισαγωγής. Η συνέχεια υπήρξε αποκαλυπτική της αποτελεσματικότητας, της ταχύτητας και της διακριτικότητας του προσωπικού, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η εντός ολίγων λεπτών διενέργεια όλων των απαραίτητων προκαταρκτικών ενεργειών (καρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, αιμοληψία, λήψη ιστορικού από ιατρό). Το προσωπικό δεν ήταν πολυάριθμο, αλλά η εργασία τους ήταν οργανωμένη, εύρυθμη, στοχευμένη και πολύ αποτελεσματική. Οποιαδήποτε σύγκριση με νοσοκομείο του ΕΣΥ, απλώς θα ήταν άδικη και αποπροσανατολιστική. Καταφανώς δεν θα αφορούσε την ποιότητα των εργαζομένων αλλά την οργάνωση, τον σωστό καταμερισμό εργασίας, την εξειδίκευση και τελικά την διοίκηση ή αλλιώς σε απλά ελληνικά το «μάνατζμεντ» προσωπικού. Κατά τα άλλα, έλληνες ιατροί και νοσοκόμες υπηρετούσαν και εκεί, με τα ίδια πτυχία, τις ίδιες ικανότητες, τον ίδιο χαρακτήρα!

 

Η ίδια ακριβώς αίσθηση επαγγελματισμού, σεβασμού προς τον ασθενή και τάξης μας ακολούθησε σε όλο το διάστημα που χρειάστηκε για να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις. Όλα γίνονταν με την επιθυμητή ταχύτητα, την προσδοκώμενη ποιότητα, την  ανακουφιστική έκφραση ανθρωπιάς και διακριτικότητας. Δεν θα αναφερθώ στην ξενοδοχειακή υποδομή και τις υπηρεσίες γιατί το θεωρώ άδικο, αλλά δεν μπορώ να μη σταθώ στη γενικότερη αίσθηση καθαριότητας όλων των χώρων, από το κυλικείο ως τους θαλάμους των ασθενών, στην απτή και αναμφισβήτητη αίσθηση γαλήνης και ησυχίας, στην ανυπόκριτη ευγένεια και προθυμία του προσωπικού από τις καθαρίστριες και τις τραπεζοκόμους έως τις νοσοκόμες και τους ιατρούς. Η ατμόσφαιρα για μένα, τον συνηθισμένο μέσο Έλληνα ασθενή ήταν λυτρωτική, συντριπτικά  αποκαλυπτική και επώδυνη συνάμα, όταν την συνέκρινα με οποιαδήποτε ανάλογη εμπειρία μου από εισαγωγές και νοσηλείες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, των μεγάλων τριτοβάθμιων και πανεπιστημιακών συμπεριλαμβανομένων.

 

Όταν πια εγκαταλείπαμε την κλινική, ήρθε ως επιστέγασμα και το ακόλουθο συμβάν: οδηγώντας από το χώρο στάθμευσης το αυτοκίνητο και αφού παρέλαβα τον συγγενή ασθενή, χρειάστηκε ολιγόλεπτη αναμονή ώστε να εκτυπωθεί κάποια τελευταία εξέταση. Ως γνήσιος νεοέλληνας, θεώρησα βολικό να παρκάρω το αυτοκίνητο σε μια θέση για αναπηρικά αυτοκίνητα από τις πολλές που ήταν άδειες μέχρι να παραλάβουμε τις εξετάσεις που αργούσαν λίγα λεπτά. Εν ριπή οφθαλμού όμως εμφανίστηκε εμπρός μου ο θυρωρός με το φωσφορίζον γιλέκο και μου ζήτησε ευγενικά να αποχωρήσω πάραυτα από την παράνομη παρκίδα μου,  νεύοντας με συγκαταβατική αποδοκιμασία στις έωλες δικαιολογίες μου για το ολιγόλεπτο της παράβασης. Ντροπιασμένος, επανέφερα το αυτοκίνητό μου στο χώρο στάθμευσης, εντυπωσιασμένος εντούτοις από την αποτελεσματική λειτουργία ακόμη και του βοηθητικού προσωπικού της κλινικής.

 

Οδηγώντας αργότερα για την πόλη μας, μέσα στο γνώριμο αλαλούμ των δρόμων της μεγαλούπολης, αισθανόμουν πως μόλις είχα διασχίσει τα σύνορα κάποιας άλλης χώρας και βρέθηκα ξαφνικά στην οικεία ατμόσφαιρα του ελληνικού δοβλετιού. Ο χώρος της ιδιωτικής κλινικής, φάνταζε ήδη στα μάτια μου ως όαση τάξης, επαγγελματισμού και αποδοτικότητας μέσα στην συνολική έρημο της αναρχίας, του ωχαδερφισμού και της ατελέσφορης ευήθειας που απλωνόταν γύρω μας. Ο λογαριασμός που έκαιγε την τσέπη μου ήταν οπωσδήποτε «αλμυρός» αλλά αν υπολογίσει κανείς το πραγματικό κόστος των ίδιων εξετάσεων σε ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ, θα έβλεπε έκπληκτος πως ίσως ήταν κατά τι μεγαλύτερο! Η προφανής  διαφορά βέβαια ήταν πως η πληρωμή δεν θα ήταν ιδιωτική, αλλά θα την κάλυπτε κάποιο από τα ταλαίπωρα ταμεία μας που οδηγούνται πλησίστια στη χρεοκοπία. Η πραγματική διαφορά όμως, βρισκόταν αλλού. Στην ταχύτητα, στην καθαριότητα, στην ευγένεια, στην επιστημονική επάρκεια του προσωπικού που μας εξυπηρέτησε. Σε όλα αυτά που συνολικά απαρτίζουν τη λεγόμενη «ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας» και που για πολλά χρόνια ακόμη θα παραμένουν το ζητούμενο στο ελληνικό μας ΕΣΥ. Το συμπέρασμα  είναι, παρόλο που πονάει όταν το λέμε, πως ο ίδιος λαός, οι ίδιοι εργαζόμενοι, οι ίδιοι επιστήμονες, με ίδιες πάνω-κάτω απολαβές (ίσως και μικρότερες), μοιάζουν να προέρχονται από «άλλον πλανήτη» όταν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, κάτω από την καθοδήγηση, την πειθαρχία και τον έλεγχο μιας επαγγελματικής διοικητικής οντότητας και όχι με τις ευλογίες κάποιων άσχετων και ανεπαρκών «ημετέρων», οι οποίοι έχουν για μόνο μέλημα το «πέρασμα» της κυβερνητικής (όρα: κομματικής) γραμμής σε ένα ακαθοδήγητο, απείθαρχο και ανεξέλεγκτο πλήθος εργαζομένων, που μόνο το προσωπικό φιλότιμο και η ατομική αίσθηση του καθήκοντος το συγκρατεί από την τελειωτική απαξίωση.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 08/09/2013 09:33:59

  Καλημέρα και καλή Κυριακή.
  Ειναι προφανής η διαφορά τού Ιδιωτικού Τομέα Υγείας από τον Δημόσιο στούς τομείς τής τάξης και της πειθαρχίας . Οι λόγοι σωστά αναφέρθηκαν από τον Akenaton.
  Στό μόνο σημείο πού διαφωνώ είναι πλέον στο κόστος. Χωρίς μισθοδοσία και αποσβέσεις ο Δημόσιος Τομέας ερχεται μεσον όρο στα 200 € την ημέρα νοσηλείας. Με μισθοδοσία φτάνει τα 400 €. Οι αποσβέσεις είναι......θέμα άγνωστο στα Δημόσια Νοσοκομεία μια και δεν υπάρχει αντίστοιχη λογιστική εγγραφή!!!!!!!!!!!!
  Πάντως πλέον εχει μειωθεί αισθητά το κοστολόγιο στα Δημόσια Νοσοκομεία ενώ ο ιδιωτικός τομέας χρεώνει περίπου διόμιση φορές επάνω ( δεν μιλαω για ΚΕΝ ) . Θα έλεγα οτι πλέον το πρόβλημα είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πού στην Χώρα μας είναι ανύπαρκτη. Δεν πρέπει με τίποτα να δημιουργήσουμε μια "ρέπλικα" τού παλαιού ΙΚΑ μέσα από τον ΕΟΠΥΥ............Οι μαιμούδες συντάξεις , οι πατερίτσες , τα επιδόματα των τυφλών και κωφών από εκεί βγήκαν με ανεση και στήριξη τού πολιτικού συστήματος ...........

  • helios avatar
   helios @ Νικόλαος Μπεχράκης 08/09/2013 15:32:35

   Διαβάζω π.χ. ότι θα εγκαταστήσουν πάνω από 400 αστικά κέντρα υγείας σε όλη την χώρα κάτι σαν τα καταστήματα ΙΚΑ δηλαδή όπου και πάλι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αγορά ή ενοικίαση των κτιρίων, γιατρούς, διοικητικό προσωπικό, εξοπλισμούς και έξοδα λειτουργίας των κτιρίων κλπ..., όταν σε όλα τα σοβαρά κράτη της Ε.Ε. η δημόσια πρωτοβάθμια υγεία παρέχεται μέσα από ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά ιατρεία, όπου το κράτος κατά κάποιον τρόπο επιδοτεί την επίσκεψη του ασθενούς σε αυτά.
   Και φυσικά υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες προς αποφυγήν κατάχρησης και εξαπάτησης του συστήματος τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους γιατρούς.

   Και φυσικά σε κάθε σοβαρή χώρα ο κάθε εργαζόμενος είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένος αλλά είναι ελεύθερος να επιλέξει μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης.
   Ανεξάρτητα ποια ασφάλιση τελικά επιλέξει η πρωτοβάθμια υγεία παρέχεται μέσα από ιδιωτικά ιατρεία.
   Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόζεται π.χ. στη Γερμανία,ανεξάρτητα το ποιος κυβερνάει το SPD ή η CDU,επειδή είναι το ορθολογικό.

 2. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 08/09/2013 09:34:01

  " Κατά τα άλλα, έλληνες ιατροί και νοσοκόμες υπηρετούσαν και εκεί, με τα ίδια πτυχία, τις ίδιες ικανότητες, τον ίδιο χαρακτήρα!"
  ΛΑΘΟΣ. Οι εργαζομενοι στον ιδιωτικο κανουν τη δουλεια τους οπως θα επρεπε, αλλοιως θα αντικατασταθουν χωρις πολλες διαδικασιες. Οι του ΕΣΥ διακατεχονται απο το συνδρομο της νοσου που εκδηλωθηκε τη νυχτα της 18-10-81 στην Πατριδα μας. Νομιζουν οτι μας κανουν χαρη, οτι εχουν το δικαιωμα να "συναλλασονται" με προμηθευτες, οτι η βρωμα δεν ειναι κακο εφ΄οσον αυτο απαιτει η εργατικοτητα που επιθυμει να επιδειξει ο αρμοδιος εργαζομενος κοκ
  Μονο που στα Δημοσια επισης τιποτα ΔΕΝ ειναι δωρεαν. Μαλιστα ειναι ακριβοτερα απο τα ιδιωτικα - μονο που τα πληρωνουμε ολοι μαζι και δεν μας "φαινεται"
  Το θλιβερο ειναι πως τα νοσκομεια αυτα πριν εμφανιστει η νοοσος του οψιγαμιου μιγα και μπαμπα του γαπ λειτουργουσαν ευρρυθμα και το κακο για τη σημερινη κατασταση είναι οτι υπαρχουν - νεοι, μην κοροϊδευομαστε, οσοι μολυνθηκαν απο πασοκισμο δεν ανακαμπτουν ποτε- εργαζομενοι που θελουν να κανουν δουλεια αλλα οση προσπαθεια και να καταβαλλουν, τη στιγμη που δεν υπαρχει οργανωση, δεν υπαρχει μετρησιμο αποτελεσμα. Επειδη ομως τα ζωα που πληρωνουν ψιλοβαρεθηκαν να καταβαλλουν χρηματα για να εχουν δημοσια περιθαλψη αλλα να αναγκαζονται να πληρωνουν για ιδιωτικη, καλο θα ηταν να γινει κατανοητο απο τους αρμοδιους οτι τα δημοσια θεραπευτηρια δεν ειναι δωρεαν για κανενα. Πληρωνουν ολοι οσοι εργαζονται για να εχει συστημα υγειας ο Ελληνικος Λαος, ειτε εργαζεται ειτε οχι λογω μιας ατυχους στιγμης και παντως οχι γιατι ειναι επαγγελματιας τεμπελης, ή "ευπαθης" ή ξενος οπως εκεινοι που εκαναν και κανουν ιαρικο τουρισμο στις πλατες μας
  Και να το καταλαβουν γρηγορα γιατι η διαδικασια της δικης τους αντικαταστασης (που ειπαμε πιο πανω) εχει ηδη αρχισει

  • αυγερινος avatar
   αυγερινος @ IOKLOS ZARAS 08/09/2013 11:54:26

   Το κυνήγι των μαγισσών συνεχίζεται.Ο αγαπητός Ακενατον ο οποίος στο 99% των άρθρων του καταφέρεται εναντίον του δημοσίου , και έμμεσα άμεσα εναντίον των εργαζομένων σε αυτό, δεν αναφέρει ότι στο Ιδιωτικό θεραπευτήριο το οποίο επισκέφθηκε όλοι οι ασθενείς ηταν υψηλού και πολύ υψηλού εισοδήματος, μόρφωσης, κοινωνικής τάξης.
   Στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία επισκέπτομαι εγώ,το 80% των ασθενών έιναι αλλοδαποί, τσιγγάνοι, και ηλικιωμένοι οι οποίοι ( οι 2 πρώτες κατηγορίες) κουβαλάνε ένα σωρό αρρώστιες, δεν έχουν καμμία τάξη και υπομονή, μπαίνουν όλοι μαζί με την οικογένεια τους στα εξεταστήρια, παρκάρουν όπου γουστάρουν με τα αγροτικά και δεν δίνουν σημασία σε κανένα θυρωρό , σεκιουριτά,φύλακα κλπ κλπ.
   Οποιος έχει πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο ξέρει οτι αυτά πουλέω είναι αληθινά.
   Σε κάθε εφημερία -βάρδια υπάρχει ένας γιατρός και 3-4 ειδικευόμενοι με έναν νοσηλευτή οι οποίοι πρέπει να φέρουν σε πέρας 300 περιστατικά ενώ ταυτόχρονα έχουν και την ευθύνη των ασθενών τους οι οποίοι νοσηλεύονται εκεί.
   Ολα αυτά για το ιλιγγιώδες ποσόν των 1200 ευρώ (οι γιατροί).
   Το ημερήσιο κόστος νοσηλείας , και οι τραγικές συνθήκες στα νοσοκομέια αγαπητοί μου δεν οφείλεται στους εργαζόμενους με τους γελοίους μισθούς, αλλά στους διευθυντές ,γενικούς γραμματείς,οι οποίοι πλουτίζουν σε βάρος του ελληνικού λαού.
   Ας κάνουν ΟΛΟΙ οι υπουργοί το απλό, έλεγχο στο πόθεν έσχες ΟΛΩΝ των Δ.Υ, όλων , απο τον κλητήρα μέχρι τον υπουργό.Για να αποδειχθεί ποιοί τρώνε με χρυσά κουτάλια στην πλάτη των εργαζομένων και του έλληνα.

   • akenaton avatar
    akenaton @ αυγερινος 08/09/2013 14:42:16

    Μα, αυτό ακριβώς λέω: δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, ίδιοι είναι και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Η κακή διοίκηση και οι ανύπαρκτοι έλεγχοι φταίνε.

    • mara M avatar
     mara M @ akenaton 08/09/2013 17:32:41

     Δώστε μια γενική εφημερία σ'ενα ιδιωτικό νοσοκομείο και μετά τα ξαναλέμε.

     • Apostolos Vlahos avatar
      Apostolos Vlahos @ mara M 09/09/2013 07:32:54

      ++++

   • IOKLOS ZARAS avatar
    IOKLOS ZARAS @ αυγερινος 09/09/2013 09:02:56

    ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ 80% ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΜΑΣ

 3. Ήμερος Αγριόλυκος avatar
  Ήμερος Αγριόλυκος 08/09/2013 09:45:36

  Αφού είναι λοιπόν τόσο όμορφα, οργανωμένα, καθαρά, τακτικά, αποδοτικά και προσφέροντα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια, το μόνο που ταιριάζει να σκεφτεί και να επιλέξει ως ζητούμενο και ως στόχο του ένας αξιοπρεπής και μη πάσχων από νεοφιλελεύθερο σύνδρομο (αντιδημοσιήτιδας) Έλληνας, είναι η συνεχής προσπάθεια, ώστε σύντομα όλα αυτά τα ....σπάνια χαρακτηριστικά, να αποκτηθούν και να περιγράφουν και τα Δημόσια Νοσοκομεία μας. Υ.Γ : Όλοι γνωρίζουμε οτι αν αντί να κατευθυνθούμε στα Δημόσια Νοσοκομεία με τις ατέλειωτες ουρές των λαθρομεταναστών στην αναμονή και την αναρχία να βασιλεύει ....προτιμήσουμε ένα μεγάλο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο, θα εξυπηρετηθούμε σίγουρα πολύ καλύτερα και θα αντιμετωπιστούμε με περισσότερο σεβασμό. Επειδή όμως τα Ευρώ είναι το πλέον δυσεύρετο αντικείμενο στην Ελλάδα, ο μόνος δρόμος μας είναι η άνοδος του επιπέδου των Δημόσιων Νοσοκομείων. Οι έχοντες, έχουν τη λύση τους. Το ζήτημα είναι η πλειοψηφία μας, που αδυνατεί να χορτάσει με το προτεινόμενο ...παντεσπάνι σας! Τα απλά θα συζητάμε πάλι; Όλοι τις Πόρσε θέλουμε, αλλά η πραγματικότητα, μας οδηγεί στα Χιουντάϊ.

 4. papadopoulos ilias avatar
  papadopoulos ilias 08/09/2013 09:54:07

  Καταπληκτικο αρθρο!! Παρακαλω πητε μας ποιες ημερες εφημερευει η ιδιωτικη κλινικη; ποσους ασθενεις χωρις ραντεβου δεχονται; αν παραπατησεται εξω απο την κλινικη αυτη και δεν εχεται μαζι σας χρηματα θα σας παρασχουν ιατρικη βοηθεια;

  • akenaton avatar
   akenaton @ papadopoulos ilias 08/09/2013 11:34:42

   Εφημερεύει καθημερινώς, με εξωτερικά ιατρεία για όλες τις ειδικότητες 24/7/365 και πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο ΤΕΠ. Το μόνο που χρειάζεται για να σε εξυπηρετήσουν είναι να διαθέτεις χρήματα. Τα ίδια και περισσότερα χρήματα διατίθενται για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μονάχα που εκεί δεν τα πληρώνεις άμεσα αλλά εμέσως μέσω των ασφαιστικώ εισφορών και των έμμεσων και άμεσων φόρων.

   • αυγερινος avatar
    αυγερινος @ akenaton 08/09/2013 11:59:18

    Στα ιδιωτικά θεραπευτήρια πληρώνεις μόνο τη δική σου εξέταση, στα δημόσια πληρώνεις την εξέταση χιλιάδων ανασφάλιστων αλλοδαπών.Γιαυτό προφανώς δεν φταίει ο εργαζόμενος αλλά ο Παπανδρέου , ο Καραμανλής , ο Σαμαράς που το επιτρέπει.Αρα τα άτθρα σου ας αφορούν τις κυβερνήσεις και μόνο.Αυτοί είναι τα αφεντικά, όπως ο Αποστολόπουλος στο δικό του Νοσοκομείο.
    Αν δεν μείνεις ικανοποιημένος σε αυτόν θα απευθυνθείς και όχι στο θυρωρό της εισόδου.
    Επίσης ας με απαλάξει η κυβέρνηση απο την ασφάλιση στο ΙΚΑ για να πάω μόνος μου στο ΙΑΣΩ.

    • helios avatar
     helios @ αυγερινος 08/09/2013 15:24:38

     Πολλοί Έλληνες που μετανάστευσαν πρόσφατα στην Αυστραλία για να εργαστούν σκέφτονται να γυρίσουν(ήδη πολλοί το κάνουν)και ο λόγος είναι ότι πρέπει να πληρώσουν για τα πάντα δεν υπάρχει εκεί δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία(μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται με τις νόμιμες άδειες στο down under!!!!!!!!!!!!).
     Μάλιστα τα δίδακτρα για να πας το παιδί σου σε ένα δημόσιο σχολείο στην Αυστραλία κυμαίνονται στα 7000 δολλάρια τον χρόνο.
     Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
     Ποιός λοιπόν επιτέλους θα εφαρμόσει τα παραπάνω αυτονόητα και στην Ελλάδα;

     • Δεσποινα avatar
      Δεσποινα @ helios 08/09/2013 18:54:53

      Αυτος που 8α φτιαξει οικονομια-ανεργια και μισθους αναλογους της αυστραλιας....τοσο απλα

     • helios avatar
      helios @ Δεσποινα 08/09/2013 21:50:22

      Μάλλον δεν κατάλαβες,
      τα παραπάνω δεν αφορούν και δεν ισχύουν για τους αυστραλούς πολίτες αλλά για τους αλλοδαπούς και μάλιστα για αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει νόμιμα στην Αυστραλία.

     • helios avatar
      helios @ helios 10/09/2013 00:35:11

      Εξυπακούεται ότι οι αλλοδαποί που προσπαθούν να μπουν παράνομα στην Αυστραλία δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα σε εργασία,υγεία ,παιδεία κλπ...και απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες.

    • helios avatar
     helios @ αυγερινος 08/09/2013 15:28:06

     Πέρα από την περίθαλψη των αλλοδαπών στα νοσοκομεία μας που γίνεται ένας πανικός σε όλη τη χώρα, πλέον πάρα πολλοί αλλοδαποί εργάζονται στα νοσοκομεία μας σε διάφορους τομείς (ολόκληρος ο τομέας της καθαριότητας, τραπεζοκόμοι= ελληνικό εφεύρημα όπου το νοσηλευτικό προσωπικό θα μπορούσε να αναλάβει τη συγκεκριμένη εργασία με μια μικρή αύξηση του εισοδήματός τους, στα μαγειρεία, ακόμη και στο κανονικό νοσηλευτικό προσωπικό δηλαδή πέρα από τις αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ … ) ενώ παράλληλα έχεις σχεδόν δύο εκατομμύρια Έλληνες ανέργους (πολλοί έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν) ή και από το πλεονάζον προσωπικό στους δήμους και το δημόσιο που θα μπορούσαν να εργαστούν στα νοσοκομεία μας.

   • papadopoulos ilias avatar
    papadopoulos ilias @ akenaton 09/09/2013 08:57:19

    Οταν λες εφημερευουν ενοεις οτι απλα υπαρχουν γιατροι για να σας εξετασουν εφοσον εχεται χρηματα. Ποσα ασθενοφορα του ΕΚΑΒ εξυπηρετει η συγκεκριμενη κλινικη;
    βαλτε τα ιδιωτικα νοσοκομεια στο προγραμμα του ΕΚΑΒ για μια εβδομαδα και μετα ελα να δουμε τι συνθηκες θα επικρατουν.

 5. MCA avatar
  MCA 08/09/2013 09:56:39

  Δηλαδή Akenaton η περίθαλψη στα ιδιωτικά νοσοκομεία θα κόστιζε λιγότερο στα ασφαλιστικά ταμεία;

  • akenaton avatar
   akenaton @ MCA 08/09/2013 11:35:16

   Όχι. Θα κόστιζε λιγότερο όμως συνολικά στο κράτος!

   • mara M avatar
    mara M @ akenaton 08/09/2013 18:54:34

    Απο που το συμπεραίνετε αυτό; Ειλικρινά θα ήθελα πολύ να μάθω.

    • akenaton avatar
     akenaton @ mara M 08/09/2013 21:42:43

     Θα σας το πω απλά και αν θέλετε αναλυτικότερα στείλτε μου μέηλ. Προ κρίσεως, είχαμε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας οι οποίες είχαν ήδη "σκαφαλώσει" κατά κεφαλή πάνω από τον μέσο όρο. Την ίδια ώρα είμασταν στις χαμηλότερες θέσεις όσον αφορά την ποιότητα των υπηρασιών υγείας που προσέφερε το κράτος κατά την αντίληψη των ασθενών πάντα. Τα νούμερα αφορούν τις χώρες του ΟΟΣΑ.
     ΥΓ. Για να καταλάβετε το όργιο σπατάλης "καταφέραμε" (λόγω κρίσης φυσικά και τρόικας) να μειώσουμε τις φαρμακευτικές δαπάνες στο μισό περίπου, την ίδια ώρα που τα γενόσημα φάρμακα αποτελούν μόλις το 20% των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων. Την ώρα που η Μ. Βρετανία και η Γερμανία πλησιάζουν το 60% σε γενόσημα! Το ελληνικό ΕΣΥ κοστίζει ακριβά και οι υπηρεσίες του ενώ είναι καλές σε καθαρά ιατρικό επίπεδο, υστερούν πολύ σε συνολική ποιότητα προς τον ασθενή. Κι αυτό το λέμε οι ίδιοι οι ασθενείς όταν ερωτόμεθα. Αυτά προς το παρόν και σας ευχαριστώ.

 6. Anast.t avatar
  Anast.t 08/09/2013 10:33:19

  Σας εύχομαι μακροημέρευση και δυνατότητα αποφυγής κάθε σχέσης με οποιοδήποτε νοσοκομείο ή φορέα Υγείας, Ιδιωτικό ή Δημόσιο.
  Να γνωρίζετε όμως ότι ορισμένα από τα βαρύτερα των περιστατικών, ζωής ή θανάτου, αποφεύγονται συστηματικά από τους ιδιωτικούς φορείς και για λόγους στατιστικής.
  Μην σας φαίνεται παράξενο.Πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε Δημόσια νοσοκομεία για να καταγραφεί το τέλος εκεί.Να μην μιλήσουμε για το κόστος νοσηλείας τέτοιων περιστατικών που είναι ικανό να καταστρέψει ,κυριολεκτικά, μία οικογένεια, όταν παραμείνουν σε ιδιωτικούς φορείς.Υγεία δεν είναι μερικές εξετάσεις και επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία.Υγεία είναι η προστασία της ζωής.Συμφωνούμε απολύτως για τις υποδομές που στα δημόσια νοσοκομεία σε κάνουν να ντρέπεσαι και να εξοργίζεσαι, αλλά επενδύσεις στην Υγεία με κατασκευή νέων και καλύτερων, σε υποδομές τουλάχιστον, νοσοκομείων είναι ελάχιστες.Να μην υπενθυμίσω μία φήμη που είχε κυκλοφορήσει στην Θεσσαλονίκη που ήθελε την καθυστερηση στην ολοκλήρωση κάποιων δομών, να γίνεται ηθελημένα, μέχρι να γίνει δυνατή η λειτουργία κάποιου αντίστοιχου ιδιωτικού φορέα.Υπάρχουν Θεσσαλονικείς αρκετοί που μας τιμούν με την παρουσία τους εδώ και μπορούν να με επιβεβαιώσουν.
  Όσο και να το θέλουν, όχι εσείς, ορισμένοι, η Υγεία δεν είναι προϊόν, είναι αγαθό.
  Δεν κοστολογείται μόνο, εκτιμάται ή όχι η αξία του.Η συνολική του αξία και προσφορά, όχι το κόστος λειτουργίας.
  Θα μπορούσαν να γράψω πολύ περισσότερα, αγαπητέ, αλλά θα περιοριστώ σε κάτι που είμαι σίγουρος ότι και εσείς θα το εκτιμήσετε.Η ποιότητα γνώσης και εμπειρίας του δημόσιου τομέα της Υγείας στην ευλογημένη μας χώρα, είναι παράγοντας που αν προσεχθεί και βοηθηθεί από το Κράτος, είναι δυνατόν να γίνει "πολλαπλασιαστής ισχύος" σε επενδύσεις.Σωστές επενδύσεις, με στόχευση, πρόγραμμα και προσπάθεια.Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και μια απλή διαφήμιση, όχι βέβαια της ποιότητας του Υπουργείου Τουρισμού με τα παιδάκια να χορεύουν σε ξένη χώρα, που να αφορά την πατρίδα της Ιατρικής, αν γίνει σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένο, μπορεί να αποδώσει πολύ και πολλά περισσότερα έσοδα, από μερικά τουριστάκια που έρχονται με τα σακίδια για να γευθούν τις ομορφιές του τόπου μας.
  Ξανά εύχομαι καλή υγεία και μακάρι οι δομές για εσάς και την οικογένεια σας να παραμείνουν αχρείαστες.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Anast.t 08/09/2013 20:52:30

   Μα, τα ίδια λέω κι εγώ αγαπητέ μου!

  • je ne regrette rien avatar
   je ne regrette rien @ Anast.t 08/09/2013 23:57:11

   anast.t. πόσο σωστά τα λές και τι όμορφα τα εξέθεσες...

 7. Λαίδη Γκαγκά avatar
  Λαίδη Γκαγκά 08/09/2013 10:43:12

  Τι να τα κάνεις τα καταπληκτικά Ιδιωτικά Θεραπευτήρια Ακενατών, αν δεν μπορείς να τα πληρώσεις; Και ούτε μπορείς, ούτε θα μπορέσεις. Μην τα κάνουμε και μονόδρομο λοιπόν, γιατί χαθήκαμε!

 8. Αλέξανδρος Ξυλοτάς avatar
  Αλέξανδρος Ξυλοτάς 08/09/2013 10:57:41

  Τα ιδιωτικά νοσοκομεία όλο φρουρού κι αρώματα είναι, με ορθομαρμαρώσεις και επιχρύσματα, χαμόγελα και γυαλιστερές επιφάνιες, αλλά οι γιατροί τους δεν συγκρίνονται ως επίπεδο με τα δημόσια, κι ας σε πιάνει η ψυχή σου στα δεύτερα ως εγκαταστάσεις. Επιπλέον οι ιδιωτικοί γιατροί είναι πολύ πιο επιρρεπείς στο να σε ξεζουμίζουν μέχρι να αδειάσει το πορτοφόλι σου ενώ στα δημόσια νοσοκομεία είναι περισσότερο ανθρώπινοι επί της ουσίας, κι ας φέρονται κάπως απότομα.

 9. aris. aold avatar
  aris. aold 08/09/2013 11:10:31

  Υπάρχουν δεκάδες πειστατικά ανθρώπων που έφυγαν από ιδιωτικά νοσοκομεία να πάνε σε δημόσια επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να γίνουν καλά.

  Στα ιδιωτικά όταν έχεις συγγενή σου κάθε πρωί σε στέλνουν στο ταμείο να καταθέσεις χρήματα έναντι και σε ρωτούν αν αντέχεις οικονομικά να συνεχίσεις την νοσηλεία του συγγενή σου.

  Προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη αν ιατρικές εξετάσεις και νοσηλείες που σου κάνουν είναι απαραίτητες ή στα προτείνουν για να σε μαδήσουν οικονομικά.

  Το άρθρο είναι άδικο για το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

  Οσες φορές χρειάστηκε να πάμε ήταν και ευγενικοί και αποτελεσματικοί.

  Να παρακαλάμε να υπάρχει το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία που είναι φυτώρια παραγωγής ιατρών.

  Ρωτήστε τους ιατρούς των ιδιωτικών που έμαθαν την ιατρική για να καταλάβετε την αξία των δημόσιων νοσοκομείων.

  • akenaton avatar
   akenaton @ aris. aold 08/09/2013 13:32:37

   Όπως όλα τα δημόσια νοσοκομεία έτσι και όλα τα ιδιωτικά δεν είναι ίδια! Δεν προσπάθησα να διαφημίσω την ιδιωτική υγεία. Απλούστατα, επειδή γνωρίζω τον χώρο είμαι σε θέση να αντιληφθώ την συμβολή του σωστού, επαγγελματικού, μετρήσιμου και ποιοτικού μάνατζμεντ στον τρόπο εργασίας και την αποδοτικότητα και την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος σε μια μονάδα υγείας. Εκεί ακριβώς έγκειται η διαφορά. Κατά τα άλλα, ίδιοι άνθρωποι, με ίδια πτυχία, ίδιες γνώσεις και ίδιους χαρακτήρες εργάζονται κι εδώ κι εκεί. Η νοοτροπία εργασίας τους αλλάζει, και αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο με την σωστή, εμπνευσμένη και δια του παραδείγματος διοίκηση. Οι δε μισθοί που ανέφερε κάποιος φίλος παραπάνω, είναι ίσως μικρότεροι στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και σήμερα (με την εξαίρεση των μεγαλογιατρών φυσικά).

 10. akenaton avatar
  akenaton 08/09/2013 11:31:08

  Για να μην υπάρξουν καθόλου παρανοήσεις, θα πρέπει να διευκρινίσω εδώ πως ο γράφων είναι από τους πιο ένθερμους θιασώτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της δωρεάν παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το κράτος προς όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό τους στάτους. Άλλο ήθελα να αντιδιαστείλλω με το παρόν άρθρο. Το γεγονός, πως δυστυχώς υπάρχει στο ελληνικό ΕΣΥ τεράστια σπατάλη κονδυλίων, και παρέχονται χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Κι αυτά, όχι φυσικά με ευθύνη αποκλειστικά ή κυρίως των εργαζομένων (καποια ευθύνη φέρουν κι αυτοί). Τελικά, ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο ίσου περίπου αριθμού κλινών με ένα περιφερειακό νοσοκομείο του ΕΣΥ, παρέχει πολλαπλάσιο έργο ανώτερης ποιότητας από την δομή του ΕΣΥ, με έλληνες εργαζομένους και μάλιστα μισούς τον αριθμό! (τα στοιχεία διαθέσιμα σε όποιον ενδιαφέρεται). Η αιτία; Το μάνατζμεντ ή αλλιώς η διοίκηση και οι έλεγχοι του κόστους ή αλλιώς της παραγωγικότητας και η μέτρηση της ποιότητας των υπηρεσιών. Πράγματα σχεδόν άγνωστα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Καιρός είναι να τα εισάγουμε πιστέυω!

  • panas avatar
   panas @ akenaton 08/09/2013 13:18:26

   Θα μπορούσε το υπουργείο υγείας να στείλει 20 διοικητές νοσοκομείων σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Ευρώπης για εκπαίδευση μερικούς μήνες. Παράλληλα να στηρίξει με υποτροφία τις μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση νοσοκομείων αρκετών αριστούχων απόφοιτων
   ελληνικών πανεπιστημίων.
   Αυτοί που θα στελεχώσουν μετά τα ελληνικά νοσοκομεία πρέπει να έχουν γνώση του μπάχαλου και της εδώ λαμογιάς, αλλά και εξειδικευμένη γνώση διαχείρισης νοσοκομείων από προηγμένες χώρες.

   ΥΓ. Εγώ επισκέφτηκα την πεθερά μου πρόσφατα σε δημόσιο νοσοκομείο στη Γερμανία και μπορώ να σας πω πως οι υπηρεσίες του ήταν πολύ ανώτερες από οποιοδήποτε ιδιωτικό στην Ελλάδα... Να μη γράψω για τα δημόσια σχολεία στη Γερμανία...

   • akenaton avatar
    akenaton @ panas 08/09/2013 13:26:17

    Δεν χρειάζεται ούτε καν αυτό αγαπητέ Πάνα. Υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες - μάνατζερ υγείας και στην χώρα μας. Αρκεί να τους επιλέξουν και να τους επιτρέψουν να κάνουν την δουλειά τους.

    • helios avatar
     helios @ akenaton 08/09/2013 15:07:33

     έτσι ακριβώς είναι αλλά δυστυχώς προτιμάνε κομματόσκυλα

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ akenaton 09/09/2013 22:18:48

   Ο πλέον κρίσιμος δείκτης αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας είναι η κλινική αποτελεσματικότητα. Όσο το δημόσιο νοσοκομείο έχει κατ' αποκλειστικότητα τον πιο ισχυρό μηχανισμό μεγιστοποίησης του συγκεκριμένου δείκτη: ειδικότητες, θα είναι λήντερ στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά αγαπητέ Ακενατών.

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 08/09/2013 11:37:46

  Η Πολυάννα στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο...

  Akenaton, αν και γράφεις σαν 15ρης κολλεγιόπαις τού οποίου ο μπαμπάς είναι στέλεχος τής "Δράσης", είσαι μάλλον μεγαλύτερος.

  Θυμάσαι όταν τα σουπερμάρκετ "χτυπούσαν" τα μπακάλικα με εξευτελιστικές τιμές για όλα τα προϊόντα, και όταν κατάφεραν να ξεπαστρέψουν όλα τα μπακάλικα (με εξαίρεση τις μπουτίκ φρούτων με τα μάνγκο και τους ανανάδες) οι τιμές τους εκτοξεύτηκαν;

  Κάτι ανάλογο θα δεις τώρα που μία αεροπορική εταιρεία, ιδιωτική φυσικά, τακίμιασε με τις άλλες δύο, μία κυπριακή και μία ακόμη ιδιωτική ελλαδίτικη, για να έχει το μονοπώλιο στις περισσότερες πτήσεις εσωτερικού. Θα πληρώνεις το Αθήνα-Θεσσαλονίκη 300 ευρώ, αλλά θα χαίρεσαι επειδή η αεροσυνοδός σού δίνει καραμέλα και πορτοκαλαδίτσα.

 12. tak avatar
  tak 08/09/2013 11:46:41

  Akenaton πολύ καλά κατέγραψες την εμπειρία σου και προσυπογράφω, επειδή το καλοκαίρι έζησα, ως συνοδός και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και το μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο και το μικρότερο ιδιωτικό.
  Καμιά σύγκριση και όσο για το κόστος, όχι και σπουδαίες διαφορές...
  Στο δημόσιο δώσαμε και κάτι μαύρα, όχι εγώ αλλά άλλοι συγγενείς, οι οποίοι ήθελαν να ... ευχαριστήσουν τον γιατρό, λες και δεν είναι αυτή η δουλειά του.
  Άριστη πάντως η δουλειά του γιατρού ούτε υποφερτά τα υπόλοιπα...
  Στο μικρό ιδιωτικό νοσοκομείο;
  Όλα σε έκαναν να πιστεύεις πως δεν βρισκόσουν σε νοσηλευτικό ίδρυμα...
  Προφανώς και τη διαφορά νοοτροπίας τονίζεις και έχεις δίκιο, άλλωστε και προς επίρρωση των αναγραφομένων στο κείμενό σου, έρχεται αρωγός η συμπεριφορά των Ελλήνων του εξωτερικού, σε κάθε μορφής δραστηριότητάς τους.

  • akenaton avatar
   akenaton @ tak 08/09/2013 21:22:47

   Ευχαριστώ αγαπητέ Τακ. Να που αρκετοί αντελήφθησαν ακριβώς αυτό που θέλησα να πω.Να είστε καλά.

 13. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/09/2013 13:16:40

  1. Αγαπητέ akenaton, έχετε επισκεφθεί ποτέ Δημόσιο Αγγλικό νοσοκομείο;
  Ή Δημόσιο νοσοκομείο άλλης, "κανονικής" Ευρωπαικής χώρας;
  Για να μη πολυλογούμε, δεν χρειάζεται να είναι βόρειας ή κεντροευρωπαικής. Άς είναι και άλλης Μεσογειακής χώρας της ΕΕ (π.χ. Ισπανία ή Κροατία, όπου έχω εμπειρία). Ή ακόμη και χώρας που δεν είναι ακόμη κανονικό μέλος της ΕΕ. Π.χ. FYROM. Το έκανα και αυτό το τεστ, ευρισκόμενος εκεί για επαγγελματικούς λόγους, όταν συνέβη κάτι σε συνάδελφο.
  Μια δοκιμή αξίζει. Τα "ξενοδοχειακά" δεν είναι πλουσιοπάροχα, θυμίζουν Ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο προς το αρκετά "φτωχότερο". Αλλά από τάξη, λειτουργικότητα και ταχύτητα διεκπεραίωσης διαγνωστικών διαδικασιών, καμμία σχέση. Στα δικά μας συναντάς πολύ πιό αδιάφορη και "αναρχοαυτόνομη", μπάχαλη, ανοργάνωτη κατάσταση. Κυρίως αδιάφορη - έλλειψη συνείδησης.
  2. Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι τα εδώ ιδιωτικά θεραπευτήρια, έχουν πολύ καλή -και πολύ ακριβή- "ξενοδοχειακή" εξυπηρέτηση, και εξοπλισμό μηχανημάτων, αλλά πάσχουν απο πληρότητα ιατρικού προσωπικού (συνήθως λείπουν ειδικότητες και ιατροί αυξημένης εμπειρίας). Οι συνθήκες διαβίωσης για τον ασθενή είναι εξαιρετικές (πληρωνονται ανάλογα φυσικά), αλλά όταν χρειάζεται σύνθετη ιατρική φροντίδα, η εγγύηση επάρκειας είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Uncle Stgm 08/09/2013 21:03:14

   Συγνώμη που δεν απάντησα εγκαίρως αγαπητέ θείε αλλά προσπαθώ να αντιληφθώ τόσην ώρα διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το σημείωμά μου και τα σχόλια τι φταίει γι αυτήν την μεγάλη παρανόηση σήμερα. Φυσικά και έχω επισκεφτεί νοσοκομείο "κανονικής" ευρωπαϊκής χώρας όπως λέτε και αυτό ακριβώς γράφω ότι λείπει από τα ελληνικά. Ούτε για ξενοδοχειακές ευκολίες μίλησα, ούτε για καλύτερους ιατρούς, ούτε για καλύτερες διαγνώσεις. Φοβάμαι πως οι περισσότεροι δεν διάβασαν παρά μονάχα τον τίτλο. Για ευγένεια μίλησα, για καθαριότητα, για ανθρώπινη συμπεριφορά, για πειθαρχία, για εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του προσωπικού. Και πρόσθεσα και το κόστος, που τυχαίνει να γνωρίζω πως στο ελληνικό σύστημα υγείας ήταν από τα υψηλότερα παγκοσμίως τουλάχιστον προ της κρίσης. Και μιλάμε, πως είμαι ένας από τους φανατικότερους υποστηρικτές του ΕΣΥ. Όχι όμως αυτού του ΕΣΥ που έχουμε τώρα, αλλά ενός ΕΣΥ που η λειτουργία του θα προσομοιάζει με την λειτουργία ακριβώς αυτών των "κανονικών" νοσοκομείων που αναφέρετε στο σχόλιό σας.

 14. roadrunner avatar
  roadrunner 08/09/2013 13:56:54

  Καλησπέρα Akenaton,
  για να είναι αξιόπιστη,
  η σύγκριση της απόδοσης δυο συστημάτων (εδώ υγειονομικής περίθαλψης),
  θεμελιώδης προϋπόθεση είναι,
  η σύγκριση γίνεται κάτω από ακριβώς,
  τον ίδιο φόρτο (αριθμό ασθενών), που απαιτείται να εξυπηρετήσουν,
  τα συγκρινόμενα συστήματα.
  Έχω την εντύπωση, ότι εάν,
  αντιμεταθέσουμε τον φόρτο εργασίας που δέχονται
  τα δημόσια νοσοκομεία (πολυάριθμοι ασθενείς, ανασφάλιστοι, μετανάστες),
  με αυτόν που δέχονται οι ιδιωτικές κλινικές (ολιγοάριθμοι ασθενείς, ασφαλισμένοι ή με οικονομική άνεση να πληρώσουν αδρά, για τις υπηρεσίες υγείας)
  θα καταλήξουμε στις αντίθετες παρατηρήσεις,
  από αυτές που μας παρέθεσες.

 15. akenaton avatar
  akenaton 08/09/2013 14:16:49

  Αναρωτιέμαι, εσείς καταλάβατε τίποτε από αυτά που γράψατε; Δεν ρωτώ αν καταλάβατε τίποτε από αυτα που διαβάσατε, επειδή δεν είμαι τόσο κακεντρεχής σαν ελόγου σας. Για να σας φύγει η απορία, έγραψα ως 50ρης φιλελεύθερος άνθρωπος που έχει απόλυτη γνώση του αντικειμένου με το οποίο ασχολήθηκε στο παρόν σημείωμα. Ελπίζω να σας κάλυψα και σας παρακαλώ να κάνετε τον κόπο να ξαναδιαβάσετε τόσο το σημείωμα όσο και τα σχόλιά μου ακόμη μια φορά.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ akenaton 08/09/2013 18:00:07

   ΦΥΣΙΚΑ και τα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι καλύτερα από τα δημόσια, αφού α) γίνεται χρηστή διοίκηση, κάτι που το κράτος που έρχεται και βρίζει τους πολίτες φρόντισε να ΜΗΝ γίνεται στα δημόσια, β) επειδή στα ιδιωτικά πηγαίνουν επιλεγμένα περιστατικά και όχι ό,τι μαζέψει το ΕΚΑΒ, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι συνοριοφύλακες, και γ) και κυριότερο, τα ιδιωτικά νοσοκομεία κρατούν ακόμη ένα φιλικό προφίλ μέχρι να αγοράσουν/κλείσουν τα δημόσια. Όταν γίνει αυτό, τότε για το παραμικρό βουζούνι που θα σου βγάζουν, θα σου χρεώνουν όσα κερδίζεις σε ένα χρόνο. Αν δε, χτυπάω ξύλο, αρρωστήσει κανείς από καρκίνο, θα πρέπει να πουλήσει σπίτι και αυτοκίνητο για να σωθεί, όπως γίνεται στην πολυεαγαπημένη χώρα των νεοφιλελέ, την Αμερική.

 16. akenaton avatar
  akenaton 08/09/2013 14:23:16

  Βλέπω πως χρειάζεται ακόμη μια μικρή διευκρίνηση: Δεν συνέκρινα απευθείας δημόσιο και ιδιωτικό θεραπευτήριο. Συνέκρινα τρόπο λειτουργίας, εργασίας του προσωπικού, αποτελεσματικότητας, ποιότητας παροχής της ίδιας υπηρεσίας: π.χ. προεγχειρητικός έλεγχος. Κι αυτό, όχι ως κάποιος απλός επισκέπτης ή "πελάτης" αλλά ως γνώστης του χώρου της υγείας και των οικονομικών της. Δεν προτείνω φυσικά την μονοπώληση της υγείας από τον ιδιωτικό τομέα. Απλά προτείνω βελτίωση των δημόσιων δομών σε αυτούς τους τομείς που πάσχουν (ασχέτως πάντα από την ξενοδοχειακή υποδομή σε πρώτη φάση), ώστε να πιάνουν τόπο τα (πολλά, πάρα πολλά) χρήματα που ξοδεύει ο κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία των πολιτών. Ελπίζω τώρα να έγινα πιο κατανοητός.

 17. akenaton avatar
  akenaton 08/09/2013 14:25:32

  Το συγκεκριμένο ιδιωτικό θεραπευτήριο έχει πληρότητα 95-100%. Το ίσης περίπου δυναμικότητας νομαρχιακό νοσοκομείο του νομού μας, έχει πληρότητα κάτω του 60%. Κι όμως, το ιδιωτικό δουλεύει πιο εύρυθμα, αποδοτικά και ποιοτικά, με το μσό προσωπικό. Σας λέει τίποτε αυτό για την ποιότητα του μάνατζμεντ των δύο δομών;

 18. akenaton avatar
  akenaton 08/09/2013 14:28:27

  Ξέχασα εν τη ρύμη του λόγου μου: επίσης καλησπέρα σας!

 19. εφήμερος avatar
  εφήμερος 08/09/2013 15:03:00

  Σωστές οι επισημάνσεις του αρθρογράφου.Τον παρακαλώ όμως να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού υγιείας οτι δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς εργαζόμενος του ΕΣΥ, απειλώντας(?) μάλιστα ότι σε ενάντια περίπτωση θα παραιτηθεί ο ίδιος!!!

 20. GO avatar
  GO 08/09/2013 15:09:58

  Αν γνώριζες, Akenaton, σε πόσες επιπλέον -από τις πραγματικά απαραίτητες- εξετάσεις υποβλήθηκε το συγγενικό σου πρόσωπο στην Ιδιωτική Κλινική, πολλά θα αναθεωρούσες.
  Ας μιλήσουν όσοι το έχουν το θέμα. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

  • akenaton avatar
   akenaton @ GO 08/09/2013 18:04:30

   Αγαπητέ μου φίλε, αν δεν "το είχα" το θέμα δεν θα μιλούσα να είστε σίγουρος!

 21. κoύκος avatar
  κoύκος 08/09/2013 15:39:05

  Αν αγαπητέ αρθρογράφε δεν περιοριζόσασταν στην -επιτρέψτε μου-κονσιομασιόν των εξετάσεων στα ΤΕΠ, και η πάθηση απαιτούσε ολιγοήμερη παραμονή στο θάλαμο, πιθανόν να διαπιστώνατε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια (multidrug resistant) εμφανίζονται σε τέτοια βιοποικιλότητα στα ευαγή ιδιωτικά θεραπευτήρια που ακόμη και η μικροβιακή χλωρίδα του Ευαγγελισμού θα φάνταζε ιδανική...
  Οι αιτίες πολλές και προφανείς : το προσωπικό (άλλο βλέπεις στα ΤΕΠ και άλλο εφημερεύει όταν εφημερεύει, το βράδυ...), η κατάχρηση πανάκριβων αντιβιοτικών, κοινότατη πρακτική, που συνήθως πληρώνονται cash, η απροθυμία των νεότερων ιατρών να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις για τις οποίες δεν πληρώνονται, το κλίμα της αρπαχτής από τους παλαιότερους ιατρούς που έχουν αναγάγει το evidence based και την ιατρική ηθική σε σύντομο ανέκδοτο, αλλά και των εξευτελιστικών αμοιβών των νεωτέρων ιατρών που οδηγεί τους πιο σοβαρούς και καταρτισμένους από αυτούς, μην έχοντας μέλλον στο ίδρυμα να μεταναστεύσουν, αφήνοντας στη θέση τους μετριότατους αποφοίτους σχολών της αλλοδαπής.

  Βεβαιότατα και υπάρχουν κάποιες ,ελάχιστες, εξαιρέσεις ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για επιλεγμένες παθήσεις ,αλλά εδώ προφανώς δεν ομιλούμε για αυτές.
  Κατά τα λοιπά το φωσφορίζον γιλέκο δεν αποτρέπει τη ψευδομονάδα, τη κλεμπσιέλλα και το acinetobacter από τa οποία βρίθουν τα υπόλοιπα ιδιωτικά θεραπευτήρια, να σκοτώνουν αδιακρίτως.
  Συγνώμη αν σας κλόνισα το disillusionment ότι η αποτελεσματική ιατρική παρέμβαση έχει να κάνει με το good manner του προσωπικού ή ενδεχομένως με περισσότερα χρήματα και ελεύθερη επιλογή ιατρού (που έλεγε κάποτε, σωστά ο επίτιμος), απλά φρονώ ότι στο τέλος δεν θα τη βγάλουμε καθαρή ούτε οι μη έχοντες αλλά ούτε και οι κατέχοντες.

  Ο δε περιώνυμος θεός της Ελλάδος προσεβλήθη εσχάτως από βαρύτατη CAP...

  • akenaton avatar
   akenaton @ κoύκος 08/09/2013 18:13:28

   Ελπίζω αυτά που λέτε να αποδεικνύονται και από αντίστοιχες μελέτες επιστημονικού κύρους αγαπητέ μου. Εννοώ την διαφορά σοβαρών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, ανάμεσα στα ιδιωτικά και τα δημόσια θεραπευτήρια. Αν μου αναφέρατε καμιά τέτοια μελέτη είμαι όλος "αυτιά". Αλλιώς αφήστε (κοινώς) τα "σάπια" για κάποιους άλλους που δεν έχουν καμιά γνώση σχετικά με όλα αυτά. Έχω την εντύπωση πως μερικοί σχολιαστές διαβάσατε μονάχα τον τίτλο του σημειώματος και "ορμήξατε" ακάθεκτοι στον "συνήθη ύποπτο νεοφιλελεύθερο" παραλείποντας να διαβάσετε και το κείμενο.

 22. ΚΛΙΑΦΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΚΛΙΑΦΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 08/09/2013 16:14:24

  Για να κάνουν μια μερα εφημερία να δούμε πόσα απίδια πίανει ο σάκος οσο για τήν καθαριόυητα ιδιωτική με φπα 23%

 23. Δάφνη avatar
  Δάφνη 08/09/2013 16:16:01

  Ιδιωτική υγεία λοιπόν, γιατί όχι.
  Μην ξεχνάμε ότι οι γιατροί που πάνε στα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι οι περισσότεροι άνευ αξίας και σημασίας και πάνε εκεί να βγάλουν κανα λεφτουδάκι παραπάνω. Κάποιοι άλλοι άξιοι βαρέθηκαν να ψομολυσσούν στο ΕΣΥ και να περιμένουν τα φακελάκια κι είπαν κι αυτοί να γίνουν πλούσιοι.
  όπως και να έχει ή ίδια πάστα είναι, δεν βγήκαν άλλοι για το ΕΣΥ και άλλοι για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

  Ιδιωτικοί υγεία λοιπόν. Που κάποια στιγμή θα σου πουν οτι δεν υπάρχει θεραπεία για την δική σου ασθένεια κι ότι χρειάζεται να σου δώσουν κάποια άλλη, αλλά εις γνώση σου ότι είναι σε πειραματικό στάδιο. Πειραματόζωο λοιπόν και με την συγκατάθεσή σου πάνω στην απελπισία σου.

  Ιιδιωτική υγεία. Κι ενώ πρέπει να βγεις Παρασκευή σε "ξεχνούν" ή κρίνουν ότι πρέπει να ξεκουραστείς λίγο ακόμη και σε βγάζουν Τρίτη γιατί και την Δευτέρα είχαν λίγη παραπάνω δουλίτσα. Βλέπεις τα πιάνουν κι οι ίδιοι οι γιατροί απ' τα νοσήλια μια κι είναι οι περισσότεροι μέτοχοι.

  Ιδιωτική υγεία λοιπόν, για να σε στείλουν την Παρασκευή το βράδυ (αυτή που σε ξέχασαν μέσα) να κάνεις επειγόντως αξονική ή μαγνητική ανάλογα. Γιατί επειγόντως, αφού ήταν να φύγεις...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δάφνη 08/09/2013 18:20:06

   Θεωρώ το σχόλιό σας προσβλητικό! Ποτέ δεν το έχω γράψει αυτό μέχρι τώρα, αλλά εσείς είστε ανάγωγη (ος), εμπαθής και ευήθης. Κι αυτό επειδή είτε δεν διαβάσατε καθόλου το σημείωμα και τα σχόλιά μου (εμπάθεια), είτε δεν το καταλάβατε (ευήθεια), είτε συνηθίζετε να φέρεστε έτσι (έλλειψη αγωγής).

 24. factorx avatar
  factorx 08/09/2013 17:23:35

  Η γνώμη μου είναι κάθετα αντιθετη απο του Ακενατόν. Απο προσωπική πείρα. 'Ενας σοβαρός πόνος στην μέση έκρυβε κακοήθη ασθένεια. Δύο πανάκριβα ιδιωτικά νοσοκομεία που επισκέφθηκα θα με έστελναν αδιάβαστο επειδή το ένα διέγνωσε ... απλή ψύξη και το άλλο ανύπαρκτο κάταγμα της σπονδυλικής στήλης. Με έσωσε στην κυριολεξία το Δημόσιο Σύστημα Υγείας που έκανε την ορθή διάγνωση και προχώρησε στην σωστή θεραπεία με αποτέλεσμα να θεραπευθώ τελείως (εύχομαι). Επίσης απο προσωπική πείρα ενος χρόνου στα νοσοκομεία θεωρώ ήρωες τους λειτουργούς του - προσφέρουν πάρα πολλά έναντι ελάχιστης αποζημίωσης.
  ΣΣ: Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο antinews δεν εκφράζουν κατ΄ανάγκην και την δική μου άποψη, ή της κυρίαρχης τάσης του site. Πάνω απ΄ όλα όμως ο διάλογος και ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις των συνεργατών του και των σχολιαστών

  • Δέκα Καρό avatar
   Δέκα Καρό @ factorx 08/09/2013 17:28:36

   Έτσι μπράβο. Χιλιάδες οι ανάλογες εμπειρίες και μαρτυρίες ασθενών. Ήρωες οι λειτουργοί του Δημόσιου συστήματος Υγείας. (Οι μεμονωμένες περιπτώσεις που δυσφημούν το σύνολο, δεν αποτελούν τον κανόνα).

  • akenaton avatar
   akenaton @ factorx 08/09/2013 18:50:31

   Φίλε μου νομίζω πως δεν διαφέρουν οι απόψεις μας για την υγεία και την δική μου την έχω καταθέσει πολλάκις εδώ μέσα, που μου δίνεται αυτό το φιλόξενο βήμα. Είμαι αναφανδόν υπέρ του ΕΣΥ και το γνωρίζεις καλά αγαπητέ φάκτορα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσπαθούμε στο μέτρο των δυνάμεών μας να βοηθήσουμε να βελτιωθεί και να υιοθετήσει τα καλά του ιδιωτικού τομέα όπως το επιστημονικό μάνατζμεντ, ο έλεγχος, η μέτρηση ποιότητας υπηρεσιών, κ.α.π. στα οποία το ΕΣΥ χωλαίνει. Και δεν δικαιολογείται να χωλαίνει σε αυτά τα θέματα, καθώς το προσωπκό (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό) προέρχεται και στους δύο τομείς από την ίδια ακριβώς δεξαμενή υποψηφίων εργαζομένων. Αυτό ακριβώς λέω παραπάνω και φυσικά δεν κάνω γενική σύγκριση ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της υγείας όπως πολλοί συν-σχολιαστές κατάλαβαν (;), αφού κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν για να γίνει ολόκληρο βιβλίο!
   ΥΓ. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο το φιλόξενο αντινιούζ και όλους τους συν-σχολιαστές για την ανοχή τους, την φιλική διάθεση και την πίστη στον διάλογο και στην (καμιά φορά "θορυβώδη") ανταλλαγή απόψεων.

   • tak avatar
    tak @ akenaton 09/09/2013 08:06:48

    Υπέρ ποιου ΕΣΥ φίλε akenaton;
    Αυτού που έχει "εγκαταστήσει" στα νοσοκομεία τόσα ιδιωτικά ιατρεία, όσοι περίπου είναι οι λειτουργοί του;
    Καλά τα έγραψες, την "εικόνα" της υγείας προσπάθησες να περιγράψεις...
    Τώρα αν λέμε τις απόψεις μας, βάζοντας κατά μέρος το "αλισβερίσι" που γίνεται, εντάξει....
    Τέτοιο ΕΣΥ μας πρέπει...

   • Β.Κ.Σιάπκα avatar
    Β.Κ.Σιάπκα @ akenaton 10/09/2013 09:54:10

    Επιμένεις να παραγνωρίζεις την εγγενή συνεχιζόμενη εκπαίδευση, συστατικό πυρήνα της ταυτότητας της δημόσιας υγείας (άσκηση φοτιτών, σπουδαστών, ειδικόττητες γιατρών, νοσηλευτών, υλοποίηση μεταπτυιχακών προγραμμάτων, εφαρμογή ερευνητικών πρωτοκόλλων κλπ. Εάν ο νομοθέτης ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στον ιδιωτικό τομέα να τα παρέχει όλα αυτά, ειδάλλως δεν θα εχει άδεια λειτουργίας, το πολύ δέκα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν - και ίσως λέω και πολλα...

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ factorx 09/09/2013 09:17:09

   @FactorX Από καρδιάς οι ευχές μου, αυτή να είναι η οριστική και τελευταία δοκιμασία με την υγεία σας. Και τα θερμά συγχαρητήριά μου, στην Ομάδα Συνεργατών σας, επειδή κατά την απουσία σας, υπήρχε συνεχής ροή, ζωή και συνέχεια στην ενημέρωσή μας.
   Αυτός είναι ο Δείκτης της δικής σας σωστής Ηγεσίας.

   *Τόλμησε να ζεις (Vivere)* http://bit.ly/15PoNpS σε ντουέτο ερμηνεύει o Andrea Bocelli, «Η Φωνή του 20ου Αιώνα», ο οποίος τόλμησε και ξεπέρασε την εκ γενετής αναπηρία του και σπούδασε (δια της αφής) νομικός, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Με την εκφραστική Laura Pausini, ανύπαντρη εγκυμονούσα, η οποία τόλμησε κι έφερε στον κόσμο το μωρό της, τη δική της μονογονεϊκή οικογένεια δημιούργησε, τη κοινωνική χλεύη άντεξε και με το ταλέντο της διακρίθηκε. Αυτοί, κατά τη γνώμη μου, είναι πραγματικά πανέμορφοι Άνθρωποι. Επειδή ζωή χωρίς τόλμη, ζωή χωρίς πείρα, είναι ζωή που δεν την έζησε ο Άνθρωπος.

   Με κάθε έκφραση εκτίμησης και θαυμασμού, η Dimi

 25. Nikanor avatar
  Nikanor 08/09/2013 18:02:58

  Θα περίμενα μια πιο φιλοσοφημένη (με βάση παλαιότερα άρθρα) και σε καμιά περίπτωση τόσο επιφανειακή ανάλυση από τον Akenaton. Η σύγκριση δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην υγεία απαιτεί ταυτόχρονο έλεγχο πολλών παραμέτρων και δεν θα πρέπει μόνο να εξαντλείται στο θέμα της ξενοδοχειακής υποδομής και του parking. Νομίζω ότι ο factor έθεσε το θέμα στη σωστή βάση.

 26. kadett avatar
  kadett 08/09/2013 18:50:18

  Πολύ ακριβή η ξενοδοχειακή εξυπηρέτηση στα Ιδιωτικά Θεραπαευτήρια αλλά τα δύσκολα ιατρικά περιστατικά στέλνονται στο ΕΣΥ, γιατί στα Ιδιωτικά λείπει η πείρα - έχουμε εμπειρία από συγγενείς μας. Αν εκλείψει το Δημόσιο ΕΣΥ θα αποδημήσουμε όλοι, καθότι δεν έχουμε τα χρήματα που μας ζητάνε οι ιδιώτες.

  • factorx avatar
   factorx @ kadett 08/09/2013 19:56:22

   σωστός: "ξενοδοχειακή εξυπηρέτηση"

 27. Δεσποινα avatar
  Δεσποινα 08/09/2013 19:04:39

  Θα μου επιτρεψετε να εκφρασω μια γνωμη ? ολα ξεκινουν απο την διοικηση...στην γερμανια υπουργος υγειας ειναι ενας συνομηλικος του κ.γεωργιαδη....αλλα με σπουδες και 4 μαστερ σε διοικηση νοσοκομειων...εμεις ποιον βαλαμε να φτιαξει την υγεια και με τι προσοντα ? απλα κομματικα νομιζω....

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ Δεσποινα 08/09/2013 20:50:50

   Δεν ειναι τα master το κριτηριο για τη διοικηση, αλλα η πολιτικη βουληση ωστε να συγκρουστεις με τα πιρανχα της δημ.υγειας που λυμαινονταν τα λεφτα του κοσμακη, με αποτελεσμα να καταρευσει το συστημα με την ΑΝΟΧΗ των πολιτικων απο την μεταπολιτευση και μετα. Εκει ειναι η διαφορα με τον ιδιωτικο τομεα, οπου στο δημοσιο βρισκεται....το προσφορο εδαφος για κατασπαταληση του δημοσιου χρηματος. Προσωπικα οι τομες που θελει να κανει ο Α.Γεωργιαδης δεν με βρισκουν καθολου αδιαφορο και αν εφαρμοστουν μετα απο πολλα χρονια θα μπει μια σειρα στο μπαχαλο της δημ.υγειας, οπου θεωρω οτι καποιοι γιατροι ειναι ΗΡΩΕΣ και καποιοι αλλοι αρπαχτικα......Το παραπονο μου ειναι οτι αυτα ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ που πρεπει να γινουν επρεπε να τα εχουμε.....κανει απο μονοι μας και οχι να μας τα επιβαλλει η καθε ΤΡΟΙΚΑ. Βεβαια την διοικηση του εκαστοτε νοσοκομειου δεν τη δινεις σε καποιους αποτυχημενους και κομμενους βουλευτες.....αυτοδιοικητικους και κομματαρχες, αλλα βαζεις αλλα κριτηρια που δεν εχουν καμια σχεση με την πελατεια.....των κομματων και του πολιτικου συστηματος.

   • Χρ.Δ avatar
    Χρ.Δ @ Σαρακατσανος 08/09/2013 22:18:34

    100% σωστος!!

   • Apostolos Vlahos avatar
    Apostolos Vlahos @ Σαρακατσανος 09/09/2013 07:54:33

    Το ότι ο οποιοσδήποτε ασχολείται με κάτι πρέπει να καταλαβαίνει το αντικείμενο δεν έχει σημασία για σας. Με τι κριτήρια ανέλαβε ο συγκεκριμένος το υπουργείο υγείας; Γνώση του αντικειμένου; Εμπειρία σε πρακτικό επίπεδο; Σχετικές σπουδές; Εμπειρία σε μάνατζμεντ; Επιτυχημένη επαγγελματική πορεία; Τι;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δεσποινα 08/09/2013 21:17:34

   Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ λέω κι εγώ! Σας ευχαριστώ πολύ ....

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δεσποινα 08/09/2013 21:29:12

   Και δεν εννοώ τον Υπουργό Υγείας αγαπητή μου! Δεν χρειάζεται ο Υπουργός να είναι βαθύς γνώστης του αντικειμένου, ο Υπουργός χρειάζεται να είναι αποφασισμένος για αλλαγές και συγκρούσεις με κατεστημένες νοοτροπίες, ειλικρινής και ικανός. Πιστεύω πως ο κ. Γεωργιάδης θα μας εκπλήξει ευχάριστα. Εκεί που χρειάζονται τα πτυχία και οι γνώσεις είναι στους τεχνοκράτες που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις πολιτικές του Υπουργείου. Και εκεί δυστυχώς πάσχουμε ακόμη. Είναι στο χέρι του νέου Υπουργού να διορθώσει αυτό το κομμάτι και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί το σημερινό σημείωμα να βάλει ένα λιθαράκι!

   • Δεσποινα avatar
    Δεσποινα @ akenaton 08/09/2013 21:40:14

    Eχω την γνωμη οτι αν ηταν ο ιδιος τεχνοκρατης με επιστημονικες γνωσεις θα μπορουσε να ελεγχει καλυτερα και τους υπολοιπους και να εχει και προσωπικη αποψη αγαπητε akenaton

 28. Francisco de Toledo avatar
  Francisco de Toledo 08/09/2013 20:14:29

  Να δούμε ποσα κανόνια θα βαρεσουν αν γίνει ποτέ σοβαρός έλεγχος στα νοσηλεια που χρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιωτικές κλινικές. Είναι γνωστό πως τώρα που δεν μπορεί κάποιος να πάρει δάνειο για να πάει εκεί να κάνει μια επέμβαση ρουτίνας Π.χ. και λόγω του ότι έχουν σφίξει τα πράγματα με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές (λιγότερα συμβόλαια αυστηρότερός έλεγχος) οι κλινικές βασίζονται στον ΕΟΠΥΥ και αν γίνει σοβαρός έλεγχος στα νοσηλεια που χρεώνουν θα πέσει πολύ γέλιο...
  Καλός ο ιδιωτικός τομέας της υγείας μόνο αν θέλεις να πας για κάτι εντελώς προγραμματισμένο με τον γιατρό της απόλυτης επιλογής και εμπιστοσύνης σου και με κάποιον συνέχεια από πάνω να μην χρεώνουν ο,τι τους κατέβει. Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες κινδυνεύεις να σε γδυσουν αλύπητα και να μη γίνεις και καλά..
  Για να δούμε έχει άντερα ο Άδωνις να κάνει τους ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές ;;;

 29. κoύκος avatar
  κoύκος 08/09/2013 20:27:08

  Προφανώς και δεν πρόκειται να βρείτε μια τέτοια μελέτη.
  Το γιατί είναι νομίζω αυτονόητο. Θα κινδύνευε η φήμη του ιδρύματος.Υπάρχουν -και ανακοινώνονται-μόνο για τα δημόσια νοσοκομεία...
  Κατά τα λοιπά, δεν γνωριζόμαστε αλλά λόγω επαγγέλματος επιτρέψτε μου να έχω γνώση επί του θέματος λίγο καλύτερη από τη δική σας. Ευχαριστώ

  • akenaton avatar
   akenaton @ κoύκος 08/09/2013 20:45:58

   Αν δεν υπάρχει συγκριτική επιστημονική μελέτη δεν μπορεί να έχετε γνώση, παρά μόνο κάνετε ίσως περιπτωσιολογική προσέγγιση. Και κανείς δεν εμποδίζει την σύνταξη μιας τέτοιας μελέτης από τις ιατρικές σχολές της χώρας, δεδομένου πως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με ανθεκτικά μικρόβια εγγράφονται υποχρεωτικώς στον φάκελλο του ασθενούς, ιδίως όταν αποτελούν παράγοντα κατάληξής του.

   • Β.Κ.Σιάπκα avatar
    Β.Κ.Σιάπκα @ akenaton 10/09/2013 09:37:07

    Ακενατών, ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ. Οφείλεις να τον γνωρίζεις, όπως τον γνωρίζει καταφανώς ο συγκεκριμένος σχολιαστής. Είναι ελάχιστα τα ιδιωτικά που στέλνουν στοιχεία, σ' ένα απ' αυτά βγάζω το ψωμί μου, κι είναι τιμή μου. Τα δημόσια συμμετεχουν όλα.
    Κι εμείς εδώ μέσα πολιτευόμαστε ως υπεύθυνοι πολίτες, κι όχι εστω και άθελά μας , ως φορείς επιμέρους συμφερόντων. Όταν επιτρέψει το θεσμικό πλαίσιο ο ιδιωτικός τομεας να παρέχει ειδικότητες, τότε θα είναι στγκρίσιμοι οι πλέον ουσιαστικοί δείκτες των υπηρεσών υγείας με τον δημόσιο τομεα.

 30. Δάφνη avatar
  Δάφνη 08/09/2013 20:27:56

  Έζησα τα ιδιαωτικά θεραπευτήρια (γδαρτήρια) πολύ καιρό τόσο όσο δεν φαντάζεσαι.
  Πέρασες μια βολτίτσα , ενθουσιάστηκες κι έπαιξε κι η φοράδα στο αλώνι.
  Κάνε εισαγωγή, νοσηλεία, πλήρωσε και τον λογαριασμό και τα λέμε έρμε, αν βγεις ζωντανός.
  Μετά έλα και πες μου πόσο ανάγωγος είμαι.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δάφνη 08/09/2013 20:40:41

   Βλέπω ότι ανασκευάσατε την προσβλητική σας ερώτηση, οπότε από εμένα τέλος.

   • Δάφνη avatar
    Δάφνη @ akenaton 08/09/2013 20:44:04

    Μπα άλλος, για μένα ισχύει ότι είπα.

 31. GO avatar
  GO 08/09/2013 20:47:27

  Επί της ουσίας, Akenaton, επί της ουσίας!
  Το αφήγημά σου ήταν το αφήγημα ενός αποδέκτη υπηρεσιών, που δεν είναι εξ ορισμού απαραίτητο να γνωρίζει τα ντεσού της υπόθεσης. Γι' αυτό ζήτησα να παρέμβουν γνώστες. Αν το κάνουν θα μείνεις άναυδος για το τι συμβαίνει στον χώρο που εκθειάζεις.
  Την ώρα που ο/η συγγενής σου απολάμβανε τις υπηρεσίες του Ιδιωτικού Θεραπευτηρίου, ξέρεις ότι, ταυτόχρονα, σε όλες τις κλινικές πανελλαδικά, ελάμβανε χώρα μεγάλος αριθμός "μαύρων" χειρουργικών επεμβάσεων, ήταν σε εξέλιξη πλήθος "μαύρων" νοσηλειών "one day clinic", πραγματοποιούνταν άπειρες αχρείαστες εξετάσεις παντός είδους και παρέχονταν παντός είδους ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες "μαύρες";
  Αυτή είναι η κατάμαυρη ουσία!
  Είμαι σε θέση να μπω και σε λεπτομέρειες και σε πλήρη περιγραφή των δράσεων αυτών.
  Ο Ιδιωτικός Τομέας της Υγείας δεν είναι καθόλου μα καθόλου ενάρετος.

  • akenaton avatar
   akenaton @ GO 08/09/2013 21:15:31

   Φίλε μου, εσύ συνήθως είσαι προσεκτικός αναγνώστης. Γράφω επί λέξει: "η επαγγελματική διαστροφή μου παρότι αμβλυμμένη, κατάφερε εντούτοις να επιβιώσει και να με οδηγήσει σε μια σειρά παρατηρήσεων που σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας ...". Δεν θα έγραφα απλώς ένα "αφήγημα" χωρίς να έχω τις γνώσεις να αξιολογήσω μερικά πράγματα! Ούτε είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου ή άλλου ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Αυτά που λέτε ισχύουν αλλά δεν ήταν το θέμα του σημειώματός μου, πως να το κάνουμε! Ξαναδιαβάστε και θα καταλάβετε πόσο άδικο έχετε να με ψέγετε. Δεν μπορεί το ιδιωτικό νοσοκομείο να πραγματοποιεί με τέσσερις νοσοκόμες, μια συνοδό και έναν ιατρό έργο (τυπικοί έλεγχοι για την εισαγωγή ασθενών - καρδιογράφημα, ιστορικό, αιμοληψία, ακτινογραφία θώρακος) που σε ένα κρατικό νοσοκομείο θα χρειαζόταν τετραπλάσιο προσωπικό και δεκαπλάσιο χρόνο (πιστέψτε με, μιλάω μετά λόγου γνώσεως). Δεν φταίει το προσωπικό φυσικά και αυτό το λέω ξεκάθαρα: "Καταφανώς δεν θα αφορούσε την ποιότητα των εργαζομένων αλλά την οργάνωση, τον σωστό καταμερισμό εργασίας, την εξειδίκευση και τελικά την διοίκηση ή αλλιώς σε απλά ελληνικά το «μάνατζμεντ» προσωπικού. Κατά τα άλλα, έλληνες ιατροί και νοσοκόμες υπηρετούσαν και εκεί, με τα ίδια πτυχία, τις ίδιες ικανότητες, τον ίδιο χαρακτήρα!". Ελπίζω τώρα πια να μπορέσουμε να συνενοηθούμε και να μην λέμε άλλα ο ένας και άλλα ο άλλος. Να είστε καλά.

   • GO avatar
    GO @ akenaton 08/09/2013 23:32:31

    Ήμουν τόσο προσεκτικός, όσο ένας άνθρωπος που από τον Νοέμβριο του 2006, μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει παραστεί συνοδός και οπωσδήποτε συμπάσχων σε δεκαπέντε (αριθμός: 15) χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε πολυαγαπημένο μου πρόσωπο.
    Γιατί δεκαπέντε;
    Εξαιτίας, πρώτον ενός καθόλα άστοχου, μη επεμβατικού, θεραπευτικού πρωτοκόλλου και στη συνέχεια, δεύτερον και συνεπεία του πρώτου, τριών αλλεπαλλήλων, καθόλα αποτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων, που όχι μόνο δεν θεράπευσαν αλλά επισώρευσαν πρόσθετα προβλήματα.
    Τα παραπάνω ιατρικά λάθη έγιναν σε σημαντικό Ιδιωτικό Θεραπευτήριο.
    Η "παρτίδα" σώθηκε από μία ταπεινή χειρουργό, Επιμελήτρια Α΄, σε ταπεινό δημόσιο νοσοκομείο.
    Δεν θα πολυλογήσω για το πλήθος των υπολοίπων χειρουργείων, πάντως για διαφόρους λόγους έγιναν τόσο σε δημόσια όσο και ιδιωτικά νοσοκομεία.
    Αυτή μου, η ιδία πείρα, με κάνει εκ του ασφαλούς να γνωρίζω "από μέσα" και λεπτομερειακά, τα της λειτουργίας και των δύο φορέων υγείας.
    Συμπερασματικά, θα σου πω, ότι πρώτιστο καθήκον των "λειτουργών" του Ιδιωτικού Τομέα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου που κάνει ο ασθενής τους, με συνέπεια την καταλήστευσή αυτού (μέσω της συμμετοχής του) και του Ταμείου του. Όσο για την φοροδιαφυγή, μην το συζητάς! Όλο το κύκλωμα.
    Κατά συνέπεια, να χέσ@ το ξενοδοχειακό (την δεκαετία του 2000, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα δημόσια), την φωσφορίζουσα ζακέτα (Σεκιουριτάδες υπάρχουν σε όλα τα δημόσια) και την ευταξία (δεν συγκρίνεται το πλήθος των επισκεπτών στους δύο φορείς).
    Λες:
    "Η πραγματική διαφορά όμως, βρισκόταν αλλού. Στην ταχύτητα, στην καθαριότητα, στην ευγένεια, στην επιστημονική επάρκεια του προσωπικού που μας εξυπηρέτησε".
    Σου απαντώ:
    Δεν με ενδιαφέρει αυτά, όταν γνωρίζω το παρασκήνιο.

   • GO avatar
    GO @ akenaton 08/09/2013 23:37:30

    Και κάτι ακόμα. Ουδείς προσωπικός ψόγος, άλλωστε μου είσαι εξαιρετικά συμπαθής. Στην προκειμένη περίπτωση, το επίπλαστο επηρέασε την κρίση σου και το λέω μετά λόγου γνώσεως, "από μέσα".

    • akenaton avatar
     akenaton @ GO 08/09/2013 23:54:44

     Φίλτατε συμπάσχω και κατανοώ το πρόβλημα που αντιμετώπισες αλλά πίστεψέ με, δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά που εγώ περιγράφω. Είσαι πολύ επηρεασμένος πιστεύω και το βλέπεις μανιχαϊστικά. Δεν είναι όλοι οι ιατροί καλοί ή κακοί ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως δεν πρέπει να εμποδίζει την λειτουργία των μονάδων υγείας με κάποια "στάνταρντς" που είναι γενικά αποδεκτά σε όλες τις υγειονομικά αναπτυγμένες χώρες. Ιατρικά λάθη γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται παντού. Η σωστή διοίκηση λίγα πράγματα μπορεί να κάνει παρεκτός να απολύσει τον κακό ιατρό ή να προσπαθήσει να προσελκύσει τον καλό. Σε όλα τα άλλα που ανέφερα όμως, ο ρόλος της διοίκησης είναι καθοριστικός για την συνολική ποιότητα της υπηρεσίας που παρέχεται στον ασθενή από την μονάδα υγείας.

     • GO avatar
      GO @ akenaton 09/09/2013 00:19:00

      Είναι απολύτως βέβαιο ότι είμαι επηρεασμένος, εσύ όμως γιατί αποφεύγεις να κάνεις κουβέντα για τον "τζόγο" που είναι και η ουσία του σχολιασμού μου, γιατί πραγματικά -άνετα το δέχομαι- καλές και κακές υπηρεσίες υγείας παρέχονται και από τους δύο φορείς.

 32. Δάφνη avatar
  Δάφνη 08/09/2013 21:02:30

  Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια σε ορισμένες καταστάσεις δύσκολες - αμφισβητείται - μετά από ιατρικά συμβούλια καλούν καθηγητές του δημοσίου να γνωματεύσουν;
  Με το αζημίωτο φυσικά. Θανατηφόρο αζημίωτο.

 33. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 08/09/2013 21:14:22

  @helios
  Δεν υπάρχει δυτική χώρα όπου ο πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού σε αγγειο-νευρο-καρδειο - χειρουργό . Μόνο στην Χώρα μας συμβαίνει αυτό χωρίς παραπεμπτικό τού οικογενειακού ή γενικού ιατρού.

 34. Δάφνη avatar
  Δάφνη 08/09/2013 21:16:37

  "Η προφανής διαφορά βέβαια ήταν πως η πληρωμή δεν θα ήταν ιδιωτική, αλλά θα την κάλυπτε κάποιο από τα ταλαίπωρα ταμεία μας που οδηγούνται πλησίστια στη χρεοκοπία"

  397 ευρώ είναι οι κρατήσεις μου και περιλαμβάνεται η ασθένεια. Κι αν είμαι και τυχερός μπορεί και να μη χρειαστεί ποτέ να πληρώσει το κράτος.

  "όταν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, κάτω από την καθοδήγηση, την πειθαρχία και τον έλεγχο μιας επαγγελματικής διοικητικής οντότητας"

  Εργαζόμενοι με την δαμόκλειο σπάθη πάνω απ' το κεφάλι τους ήθελε να γράψει ο συγγραφεύς -φευ!

  Ακενατονιές

 35. takis400 avatar
  takis400 08/09/2013 21:55:49

  ναι ενταξει,οποιος ειναι μαγκας να παει να πιασει 2 διευθυντες νοσοκομειων που βριζονταν για τα πλεγματα και για το κερδος απο την χρεωση,αυτο ειναι το προβλημα ακενατον και τα υπολοιπα αστα,πληκτρολογιο ειναι,τζαμπα ειναι

 36. Χρ.Δ avatar
  Χρ.Δ 08/09/2013 22:12:56

  Ακενατον,διαβαζοντας αυτο το αρθρο, μου ηλθε αυτοματα η γνωστη απορια της Μαριας Αντουανεττας ,οταν αμαθε οτι ο λαος δεν "εχει ψωμι να φαει"..και αφελως ερωτησε:"Δεν εχει ψωμι να φαει!!? Και γιατι δεν τρωει παντεσπανι!!!!?
  Παντως για το επιπεδο των Δημοσιων Νοσοκομειων που ανεφερες μπορω να σε διαβεβαιωσω-και μαλιστα με αποδειξεις αφου το εχω κανει δημοσια και οχι μια φορα!!-απο προσωπικες οικογενειακες εμπειριες των τελευταιων δεκα χρονων-οτι το επιπεδο υπηρεσιων του Κρατικου Νοσοκομειου Αθηνων(Γεννηματας),εχει βελτιωθει τα μεγιστα σε ολα του..εννοω τα παντα..!!
  Σπανιως διαφωνω με τις θεσεις σου αλλα εδω σφαλλεις..

 37. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 08/09/2013 22:21:08

  Διαβάζοντας μέ προσοχή τό ἄρθρο τοῦ ἀγαπητοῦ akenaton καί τά σχόλια τῶν ἀγαπητῶν συσχολιαστῶν,καταλήγω στό συμπέρασμα ὅτι καί στά Ἰδιωτικά καί στά Δημόσια νοσοκομεῖα,ὑπῆρχε-ὑπάρχει; ὄργιο ρεμούλας καί κατασπατάλησηςκρατικοῦ χρήματος στά Δημόσια καί παροχή πολύ ἀκριβῶν ,ὅσο δέν θά χρειαζόταν,ὑπηρεσιῶν στά Ἰδιωτικά,πού ἐπιβαρύνουν ἀφάνταστα τόν νοσηλευόμενο καί τήν οἰκογένειά του.Αὐτό δέν ἀλλάζει.
  Κι ἐγῶ ἔτυχε πέρυσι νά νοσηλευτῶ σέ μεγάλο Δημόσιο νοσοκομεῖο τῆς Ἀθήνας γιά σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα καί ἔμεινα πολύ εὐχαριστημένος ἀπό τίς παροχές ὑγείας τόσο ἀπό τό ἱατρικό ὅσο καί ἀπό τό νοσηλευτικό προσωπικό.
  Ὅπως καί ἀπό τό ἰδιωτικό νοσοκομεῖο ὅπου γέννησε τά παιδιά μας ἡ σύζυγός μου ἔμεινα πολύ εὐχαριστημένος.Ἐκεῖ πλήρωσα πολλά ὅμως,ἐνῶ στό Δημόσιο δέν πλήρωσα τίποτα.
  Διαπίστωση; Σίγουρα ὅτι ἔχεις δίκιο ἀγαπητέ akenaton..Στά Ἰδιωτικά θεραπευτήρια ὑπάρχει ὀργάνωση καί ἠρεμία στίς ὑπηρεσίες,πού πληρώνονται ὅμως ἀδρά.Ὅποιος θέλει τίς ὑπηρεσίες τους καί ἔχει,ἄς πληρώνει.
  Στά Δημόσια ἐκτός ἀπό τήν ὀργάνωση,κατά τή γνώμη μου,πρέπει νά ἀλλάξει πρῶτα ἡ συμπεριφορά ἡ δική μας ἀπέναντι στό προσωπικό πού ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ νά μᾶς ἐξυπηρετήσει.Καί νά ἀλλάξει ἡ συμπεριφορά ὅλων μας,ἀκόμη καί τῶν τσιγγάνων καί τῶν μεταναστῶν,νόμιμων καί λαθραίων πού ἀπαιτοῦν ὑπηρεσίες ὑγείας ἀπό σοβαρό εὐρωπαϊκό κράτος,μέ συμπεριφορά τριτοκοσμική,ἀπό τίς χῶρες τίς ὁποίες προέρχονται.Καί ἄν δέν ἀλλάξουν τή συμπεριφορά τους μόνοι τους,νά τούς τήν ἀλλάξει τό Κράτος..
  Δέν φτάνει δηλαδή νά περιμένουμε στά Δημόσια νοσοκομεῖα νά ἀλλάξουν κάποια πράγματα,ἄν δέν ἐκτιμήσουμε κι ἐμεῖς λίγο διαφορετικά τίς ὑπηρεσίες πού θά ἀναμένουμε..
  Τά ὑπόλοιπα εἶναι πρός συζήτηση...

  • Apostolos Vlahos avatar
   Apostolos Vlahos @ Κυθήριος 09/09/2013 08:05:28

   Μια και ανέφερες ότι η σύζυγός σου γέννησε σε ιδιωτικό: αν υπήρχε η παραμικρή επιπλοκή γνωρίζεις που θα μεταφερόταν;

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Apostolos Vlahos 09/09/2013 08:36:30

    Δέν τό ἔχω σκεφτεῖ,πάντως τό ἰδιωτικό δέν τό ἐπιλέξαμε,ἐκεῖ βρίσκεται ὁ γιατρός-μαιευτήρας,τόν ὁποῖο ἐμπιστευόμαστε,ἀναγκαστικά λοιπόν πήγαμε ἐκεῖ.

 38. sotiropulos yiannis avatar
  sotiropulos yiannis 08/09/2013 22:23:06

  πραγματικά έτσι είναι τα πράγματα όπως τα περιγράφεις Ξέχασες όμως να πεις και το γιατί Μήπως εσκεμμένα δεν προσλαμβάνουν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία ?Μήπως ο κύριος με το γιλέκο κάνει τα στραβά μάτια σε υμετέρους ?μήπως σε περίπτωση ειδικού προβλήματος υγείας τα ιδιωτικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς? μήπως δεν έχουν τράπεζες αίματος? Μήπως το κράτος θα μπορούσε να επιτρέπει το ένα η δυο κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία με την χρήση της κάρτας νοσηλείας ?γιατί αυτό να γίνεται μόνο σε υπουργούς τέως η νυν Μπορώ να γράψω πολλά μήπως αλλά το σπουδαιότερο είναι να μην πέφτουμε στην παγίδα των συγκρίσεων γιατί έτσι θέλουν κάποιοι για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους που ήδη με την κρίση παραπαίουν

  • Apostolos Vlahos avatar
   Apostolos Vlahos @ sotiropulos yiannis 09/09/2013 09:33:30

   Ιδιωτικά νοσοκομεία κρατικώς χρηματοδοτούμενα.

 39. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 08/09/2013 23:22:41

  Akenaton και κατι αλλο που πρεπει να πουμε και εχει καποιο ενδιαφερον.......Δεν γινετε ο επιμελητης του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ στην καρδιολογικη που καποια στιγμη λογω προσωπικου προβληματος μου εκανε στεφανιογραφια να αμειβετε με βασικο μισθο 1300 ευρω......τη στιγμη που ενας υπαλληλος στους ΟΤΑ που κανει καταμετρηση στα........ρολογια παιρνει τα ιδια. Αυτες οι ΑΔΙΚΙΕΣ πρεπει να εξαλειφθουν, γιατι οι οριζοντιες περικοπες μισθων χωρις διακρισεις αμαυρωνουν και εξευτελιζουν καποια δεν θα ελεγα επαγγελματα, αλλα ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ. Επειδη ειχα προσωπικη εμπειρια θα ελεγα οτι το καρδιολογικο τμημα του Ιπποκρατειου (επικεφαλης ηταν ο Στεφαναδης) ειναι ΑΞΙΟ ΕΠΑΙΝΩΝ και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ με τις....αναλογες συνθηκες ενος κρατικου-δημοσιου νοσοκομειου σε σχεση με τα ιδιωτικα νοσοκομεια.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Σαρακατσανος 08/09/2013 23:59:55

   Εδώ, θα συμφωνήσω μαζί σας και το έχω θίξει επανειλημμένως.

 40. akenaton avatar
  akenaton 08/09/2013 23:47:23

  ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΛΙΑΝΑ

  Στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ:

  1. Το επισκεπτήριο δεν τηρείται ούτε στο ελάχιστο.
  2. Οι θυρωροί είναι διακοσμητικοί, οι σεκιουριτάδες (!) για να πίνουν φραπέδες και να πιάνουν κουβέντα με τις νοσοκόμες.
  3. Μπορείς να δεις σε θάλαμο της καρδιολογικής (!) μαζεμένους πάνω από 5-10 επισκέπτες ασθενών να συζητούν επί παντός επιστητού, ακόμη και να μαλώνουν για ποδοσφαιρικά ή πολιτικά ζητήματα.
  4. Την νύχτα σου ζητούν να διανυκτερεύσεις με τον ασθενή σου ώστε να τον εξυπηρετείς εσύ. Αλλιώς σου ζητούν να προσλάβεις "νυχτερινή νοσοκόμα" που συνήθως είναι αλβανίδα ή άλλης λαθρομεταναστευτικής εθνικότητας, αφού οι ντόπιες "νυχτερινές" έχουν ταρίφα απλησίαστη. Αν δεν κάνεις ούτε το ένα ούτε το άλλο, το πρωί θα βρεις τον άνθρωπό σου μέσα στα μαύρα του τα χάλια (και ο νοών νοείτο).
  5. Μπαίνει από την κύρια είσοδο όποιος νάναι, χωρίς έλεγχο, παρκάρει όπου νάναι, αν δε τύχει να είναι αθίγγανος, μπορεί να παρκάρει και στην θέση που "ξεφορτώνει" το ασθενοφόρο τα επείγοντα! (μου έχει τύχει να το δω).
  6. Δεν υπάρχει συνήθως αξιολόγηση στα επείγοντα. Αποτέλεσμα να περιμένει στην σειρά με το χαρτάκι στο χέρι τόσο το "απο τριημέρου εμπύρετο" όσο και ο ασθενής με το προκάρδιο άλγος.
  7. Είναι σύνηθες φαινόμενο να μεταφέρουν οι συνοδοί τα δείγματα αίματος, ούρων ή και κοπράνων στο μικροβιολογικό (sic).
  8. Είναι συνηθισμένο το προσωπικό να απευθύνεται στους ασθενείς στον ενικό και στους ηλικιωμένους με το προσβλητικό κατά τη γνώμη μου "γιαγιά" και "παππού".
  9. Σπάνια λειτουργεί γκισέ πληροφοριών και όταν λειτουργεί σπάνια βρίσκεται ο εντεταλμένος υπάλληλος στην θέση του.
  10. Ελάχιστα νοσοκομεία διαθέτουν σύστημα μεγαφωνικής ενημέρωσης των ασθενών ή των συνοδών. Έτσι στους διαδρόμους σημειώνεται ορυμαγδός φωνών και επικλήσεων ονομάτων και παρονομάτων.
  11. ....... να συνεχίσω; Μπορώ να γράφω όλη τη νύχτα.

  Δεν υπεισέρχομαι σε εξειδικευμένα θέματα μάνατζμεντ προσωπικού, καθηκοντολογίου, μπόνους - τιμωρίας, πειθαρχίας, ευσυνείδητης εργασίας από ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους και όχι μονάχα από τα ΚΟΡΟΙΔΑ, ανάληψης θέσεων ευθύνης από "ημετέρους", αδικαιολόγητες απουσίες "δικών" μας παιδιών, κοπανατζήδες, κάπνισμα στους χώρους του νοσοκομείου ακόμη και στα χειρουργεία (!), αλωνίσματος των "επισκεπτών υγείας" κάθε μέρα και ώρα στα γραφεία των ιατρών, παραμάγαζων (από πωλήσεις καλλυντικών και φυτικών φαρμάκων, μέχρι νταβατζηλίκι στις "νυχτερινές") και άλλα και άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός.
  Όλα αυτά που ανέχονται οι σημερινοί διοικητές των νοσοκομείων (όχι όλοι φυσικά) να συμβαίνουν "κάτω από την μύτη τους" επειδή δεν έχουν τις γνώσεις ή και την εξουσιοδότηση να τα καταπολεμήσουν. Όλα αυτά που καθιστούν τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ ελάχιστα ελκυστικά παρά τις καλές ιατρικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρουν, τουλάχιστον τα τριτοβάθμια και αρκετές κλινικές σε δευτεροβάθμια.
  Βλέπετε, ακόμη δεν μίλησα για την ικανότητα των νοσοκόμων ή των ιατρών και ούτε θα επεκταθώ σε αυτό τον τομέα. Δεν θα αμφισβητήσω τις γνώσεις τους, ή την επιθυμία τους να προσφέρουν στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Πολλές φορές όμως αυτή τους η επάρκεια, φαλκιδεύεται και εξαφανίζεται πίσω από ένα θολό νέφος ανοργανωσιάς, τσαπατσουλιάς και διοικητικής αβελτηρίας. Και όταν αυτό το νέφος που "χαλάει" την εικόνα ολόκληρου του εθνικού συστήματος υγείας, μπορούμε να το εξαφανίσουμε με απλές κινήσεις, χωρίς πολλά λεφτά και επενδύσεις, αρκεί να αντιγράψουμε τον τρόπο λειτουργίας επιτυχημένων μονάδων του ιδιωτικού τομέα ή κρατικές μονάδες άλλων υγειονομικά αναπτυγμένων χωρών που εργάζονται περίπου με δεδομένα "στάνταρντς", δεν είναι κρίμα να πετροβολούμε τον "αγγελιοφόρο";

  Παρακαλώ αγαπητοί συν-σχολιαστές μου: Don't shoot the messenger!

 41. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/09/2013 00:44:40

  Δεν είναι μόνον θεμα "τεχνικής" οργάνωσης, αλλά και συνείδησης.
  Πολυς εγωισμός, πολλή ανομία, ακόμη πιό πολλή πολλή "νομιμη ανηθικότητα", πάρα πολλή αθέμιτη κερδοσκοπία σε κάθε επίπεδο. Απο υπόγεια σχέση διευθυντικών στελεχών δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτηρια ή με συγκεκριμένους προμηθευτές, μέχρι το απλό φακελλάκι.
  Και φυσικά ουδείς έλεγχος, ενώ ήταν φανερό τι γινόταν (υπερτιμολογήσεις, λαδώματα, διαγωνισμοί σικέ, "κουβανέζικα" εμφυτεύματα, και πάντα το ίδιο τέλος - καταλήστευση ταμείων).
  Με τέτοιες νοοτροπίες, φυσικά θα είναι επίσης αγενείς και αδιάφοροι.
  Αλλά μην ξεχνάμε τους ευσυνείδητους στο προσωπικό, διευθυντικό, ιατρικό, νοσηλευτικό: Υπήρχουν και υπάρχουν πάρα πολλοί, αλλά είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ αντίξοες συνθήκες και περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Εκτός των άλλων είναι οι "βλάκες έντιμοι" που δεν πλούτισαν, και οι άλλοι τους βλέπουν ως αφελεις και κορόιδα που προσπαθούν "να σώσουν έναν κόσμο που δεν σώζεται".
  ¨Ότι φάμε κι ότι πιούμε" - κλασική νεοελληνική σοφία...

 42. tak avatar
  tak 09/09/2013 08:10:18

  Προσυπογράφω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.