#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/07/2011 10:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημοψήφισμα: Θα ψηφίζουμε για πλάκα;Δεν θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Ουσιαστικά δηλαδή μετατρέπεται ένας λαϊκός θεσμός σε άδειο κέλυφος.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα επιτρέπει δύο τύπους δημοψηφίσματος:

α) για ακρίσιμο εθνικό θέμα, προεχόντως σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα (γίνεται με πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών) και

β) για ψηφισμένο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με εξαίρεση τα δημοσιονομικά (χρειάζεται πρόταση των 120 βουλευτών και αποδοχή της από 180 βουλευτές).

Με τις ρυθμίσεις Καστανίδη επέρχονται οι εξής αλλαγές:

1) ορίζεται ότι το κρίσιμο εθνικό θέμα για το οποίο μπορεί να γίνει δημοψήφισμα δεν είναι μόνο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνα, αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή, το ψηφισμένο νομοσχέδιο, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και το δημοσιονομικό ζήτημα.

2) ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της χώρας.

3) η ψηφοφορία διεξάγεται σε εκλογικές περιφέρειες και ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια.

4) η ψηφοφορία γίνεται με έντυπο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιέχει το ερώτημα και τις δυνατές απαντήσεις, όπως καθορίζονται από τη Βουλή.

5) επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά.

6) η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς.

7) η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις, που διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές.

8) το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. yiannos avatar
  yiannos 26/07/2011 10:11:18

  Το Πασοκ επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό με την διοργάνωση δημοψηφίσματος εκτονοτικού χαρακτήρα. Ο Σαμαράς πρέπει να αρχίσει να πιέζει για εκλογές το συντομότερο δυνατό.

 2. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 26/07/2011 10:14:16

  Ερώτηση για το προσεχές δημοψήφισμα:
  Έχουν δικαίωμα διακυβέρνησης της χώρας, άτομα μειωμένης αντίληψης;
  (αν όχι, το ζευγαράκι στη φωτο , αποκλείεται από χέρι!)

 3. δημητρης avatar
  δημητρης 26/07/2011 10:15:02

  Γιατι μηπως ειναι δεσμευτικο για ενα κομμα που γινεται κυβερνηση μετα απο κανονικες εκλογες να τηρησει το προεκλογικο του προγραμμα - υποσχεσεις ;

 4. xbab avatar
  xbab 26/07/2011 10:28:40

  Μην ταλαιπωρείσθε...
  Ειλημμένη η απόφασή μας:
  ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ!
  Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε μέλη ενός αποτυχημένου θιάσου (ενός αποτυχημένου μπουλουκιού).
  Εκείνη την ημέρα(αν γίνει τελικά), να διοργανωθεί ένα υπερκομματικό ΑΝΤΙΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
  Τις διαδικασίες, οι πιο ειδικοί...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ xbab 26/07/2011 10:38:40

   Συμφωνώ. Έτσι όπως πάνε να το φαλκιδεύσουν, τόσο με την τροποποίηση Καστανίδη, όσο και με τους "λόγους" για τους οποίους ήθελαν αρχικά να το κάνουν, θα το μετατρέψουν σε παρωδία ανάλογη με το "δημοψήφισμα" των απριλιανών.

   Χρέος ΟΛΩΝ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι να δηλώσουν ΕΓΚΑΙΡΩΣ ότι δεν πρόκειται να συμπράξουν σε τέτοιο ευτελισμό του Συντάγματος και των θεσμών, ότι θα μποϋκοτάρουν αυτή την ενδεχόμενη φιέστα και ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη νομιμότητά της.

 5. katalytikos avatar
  katalytikos 26/07/2011 10:37:48

  οι ΕΚΛΟΓΕΣ θα έχουν και αυτές συμβουλευτικό χαρακτήρα???

 6. Κώστας Δημητρίου avatar
  Κώστας Δημητρίου 26/07/2011 10:38:06

  Προσπαθώ να καταλάβω τα σχετικά με το δημοψήφισμα κλπ.

  Δυστυχώς κάποιοι παίζουν με θεσμούς κλπ.

  Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, επιτέλους ας θεσπιστεί η δημοψηφισματική πρωτοβουλία (βλ. λ.χ. τα πρότυπα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία). Και βέβαια θα μπορούσε να απαιτούνται λ.χ. πολλές χιλιάδες υπογραφών για να τεθεί ένα θέμα σε δημοψήφισμα, όπως λ.χ. 500.000 υπογραφές ή 1.000.000 υπογραφές ...

  υ.γ.:
  1- Ακόμα περιμένουμε (και θα περιμένουμε) δημοψηφίσματα για βασικά θέματα της χώρας. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν γινόταν ποτέ δημοψήφισμα για θέμα ε.ε. ή κάποιων επιλογών ε.ε. , το οχι θα ήταν συντριπτικά επικρατέστερο.
  2- Υπάρχει πάντα το προηγούμενο των Κυπρίων και του δημοψηφίσματος για το σχέδιο ΑΝΑΝ. Ο νυν πρωθυπουργός αντί να αφήσει τον λαό της Κύπρου ανεπηρέαστο, βγήκε να επιχειρηματολογήσει υπέρ του σχεδίου ΑΝΑΝ...
  3- Γιατί άραγε να τίθεται τώρα θέμα για δημοψήφισμα. Υπήρξε η δημοψηφισματική πρωτοβουλία της Εκκλησίας, η οποία συνάντησε την άρνηση της πολιτείας και μετέπειτα την αδιαφορία...
  4- Αυτή την εποχή χρήσιμο θα ήταν να γίνουν εκλογές. Όλα τα άλλα είναι περιττά.

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 26/07/2011 10:54:36

  Μήπως να μετατεθεί για την Πρωταπριλιά το δημοψήφισμα;

 8. dead by dawn avatar
  dead by dawn 26/07/2011 11:12:31

  Μποικαταζ στο γελοιο δημοψηφισμα του χρεωκοπημενου ΓΑΠ,με την μορφη διοργανωσης αντι-δημοψηφισματος στις πλατειες ολης της Ελλαδας,και φυσικα με μαζικη αποχη.
  Ελικοπτερο και μπρος !

  • Dee Jay Stelios avatar
   Dee Jay Stelios @ dead by dawn 26/07/2011 13:37:07

   Πάρα πολύ σωστός

 9. K. Kapadoks avatar
  K. Kapadoks 26/07/2011 12:47:17

  Ήδη άρχισαν οι πασοκικές "ερμηνείες" και τα ξεχειλώματα . Π.χ. λέει το Σύνταγμα για «κρίσιμο εθνικό θέμα» ˙ οι ερμηνείες πάνε να το φέρουν κάπου στο ό,τι νάναι (“ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας”) ˙ και τούτο για να μπορεί η φασιστοπαρέα τού Jeffrey Gap - Pinochet να στήσει το δημοψήφισμα μόνο με απόφαση τού Υπ.Συμβουλίου και έγκριση 150 ψήφων . Αντί να αντιμετωπίζονται τα σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας ζητήματα ως αυτό που είναι (“σοβαρό κοινωνικό ζήτημα”) και να απαιτείται να έχει προηγηθεί ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου και αποδοχή από 180 βουλευτές σχετικής πρότασης 120 βουλευτών , τα μαγειρία τού Μαξίμου με αρχιμαγείρους αυτομόλους δικαστές προσπαθούν να φέρουν τον θεσμό στα μέτρα του Jeffrey GAP : Nα στήνει δημοψήφισμα μόνο με την τροϊκανίκανη ομάδα του και να αγνοεί την λαϊκή ετυμηγορία εάν δεν είναι τού γούστου του . Ο Πινοσέτ τής Μεσογείου looser Jeffrey GAP . Ως πότε ;;;

 10. Λογικα σκεφτομενος avatar
  Λογικα σκεφτομενος 26/07/2011 14:44:11

  Εμένα πάντως στο χωριό μου αυτό το λέμε δημοσκόπηση και όχι δημοψήφισμα.

 11. markos avatar
  markos 26/07/2011 16:00:42

  ευα +1000

 12. Εγώ avatar
  Εγώ 26/07/2011 16:45:04

  Και η χουντα εκανε δημοψηφίσματα έκανε αλλα δημοκρατία δεν είχαμε.

  Ποιά ειναι η διαφορά με τώρα??

 13. markos avatar
  markos 27/07/2011 01:34:21

  το κανουν για να μην πηγαινει κανενας να ψηφιζει εκτος απο τους δικους τους φυσικα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.