#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/08/2010 12:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημοτικές εκλογές: Οι προβληματισμοί του ΠΑΣΟΚ και οι προκλήσεις της ΝΔΟι προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα αποτελέσουν μία κρίσιμη πολιτική σφυγμομέτρηση τόσο για τα κόμματα εξουσίας όσο και για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Κρίσιμη πολιτική σφυγμομέτρηση γιατί στις εκλογές αυτές, που χαρακτηρίζονται εν πολλοίς από μία στενότερη σχέση με όρους εντοπιότητας, ψηφοφόρου-υποψηφίου, θα μετρηθεί ο βαθμός και η ένταση απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.

Από την άλλη είναι μία κρίσιμη πολιτική σφυγμομέτρηση, επειδή αυτοί που θα εκλεγούν θα κληθούν να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν σημαντικές δομές εξουσίας αλλά και μεγάλα οικονομικά budget.

Μάλιστα για αρκετούς, οι περιφερειάρχες μεταμορφώνονται πλέον σε μικρούς κυβερνήτες. Προφανώς, γίνεται αντιληπτή η δύναμη που θα έχει ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Τέλος και πιο σημαντικό, είναι μία κρίσιμη πολιτική σφυγμομέτρηση γιατί θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά την εφαρμογή του μνημονίου, σε μία περίοδο (Νοέμβριος) που η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία θα χειροτερεύει.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν τα πολιτικά κόμματα και για αυτό μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις και τις επιλογές τους για τους 325 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες.

Για αυτό φαντάζει ψευτοδίλημμα το "αυτοδιοικητικό ή πολιτικό πρόσωπο" που βγαίνει ως κυρίαρχο πρόταγμα από τη πλειοψηφία των ΜΜΕ. Στην εποχή του Μνημονίου και άλωσης των πάντων φαντάζει ίσως λίγο ανόητο να μιλάμε για τοπικές πολιτικέςΟι τρεις προβληματισμοί του ΠΑΣΟΚ

Η έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια από τα μέτρα της κυβέρνησης και του Μνημονίου έχει βάλει σε προβληματισμό την Ιπποκράτους, σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων. Τα μηνύματα που φτάνουν από τη κομματική βάση αλλά και από εκείνες τις κοινωνικές ομάδες και τις επαγγελματικές τάξεις, που παγίως στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, κάνουν τη κυβέρνηση να μελετά πολύ προσεκτικά τις επιλογές της. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες του Αntinews, σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε σε φίλους του Κινήματος, το 70%, δήλωνε πως θα στηρίξει τους υποψήφιους που θα προέρχονται μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δε θα έχουν λάβει το επίσημο κομματικό χρίσμα.

Έτσι, οι μηχανισμοί προσπαθούν να αποφύγουν μία πιθανή αναντιστοιχία τοπικής κομματικής βάσης-υποψήφιων βουλευτών, προσπαθώντας να συγκεράσουν:

1. τις προσωπικές φιλοδοξίες: Η επιμονή του Π. Φασούλα να διεκδικήσει το Δήμο Πειραιά, σε μία στιγμή που φαίνεται πως χάνει ακόμα και αν κατέβει μόνος του. Από την άλλη είναι γνωστή και δεδηλωμένη η επιθυμία των Μίχα και Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής.

2. την πίεση της αποτυχίας: Για πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ, οι προσεχείς εκλογές αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία προκειμένου να θέσει κάτω από τον έλεγχό του τους δύο μεγάλους Δήμους. Για την Αθήνα, όπου σύμφωνα με τον Πάγκαλο, "ακόμα και γαϊδούρι να κατεβάσει η ΝΔ θα κερδίσει" προορίζεται η Φ. Γεννηματά. Η υφυπουργός Υγείας που ως νομάρχης είχε δηλώσει πως δε θα αφήσει την τοπική αυτοδιοίκηση για την κεντρική πολιτική σκηνή, τώρα επιθυμεί να επιστρέψει, πάλι στη τοπική αυτοδιοίκηση. Ο φόβος της Ιπποκράτους , βέβαια, είναι εάν ο κόσμος το θυμάται αυτό.

3. τα βουλευτικά φέουδα: Ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τη τοπική κοινωνία με τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, έχει προ πολλού κοπεί. Πολλοί βουλευτές, αγνοώντας τις συγκεκριμένες και ειδικές τοπικές ανάγκες, επιβάλλουν τις προσωπικές τους επιλογές. Το παράδειγμα της Χριστίνας Χριστοφάκη-Παγκάλου είναι χαρακτηριστικό για το πως το "κλειστό επάγγελμα" του πολιτικού, ορίζει υποψηφίους εν μία νυκτί, πολλές φορές εκβιάζοντας όσους δεν δείχνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν. Και σίγουρα τα παραδείγματα είναι πολλά.Οι τρεις προκλήσεις της ΝΔ

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει ( «Δημοψήφισμα για το Μνημόνιο οι αυτοδιοικητικές εκλογές»), η ΝΔ θα μετατρέψει τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση σε πολιτική μάχη κατά του Μνημονίου και του Μηχανισμού Στήριξης, θέτοντας την κοινή γνώμη ενώπιον του διλήμματος: υπέρ ή κατά του μνημονίου; Θα αντιμετωπίσει με λίγα λόγια τις τοπικές εκλογές, ως μία καθαρή πολιτική μάχη, επιδιώκοντας τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις με τις δυνάμεις εκείνες που στάθηκαν στην ίδια όχθη του ποταμού.

Παράλληλα βρίσκεται εν εξελίξει μια επιθετική τακτική Σαμαρά με στόχο τον συνεχή περιορισμό της Ντόρας (υποψήφιοι που την είχαν στηρίξει), τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν τη ΝΔ προς το ΛΑΟΣ, απογοητευμένοι από τις κυβερνήσεις Καραμανλή, αλλά και στην συγκρότηση συμμαχιών με την Αριστερά στη βάση της αντι-μνημονικής πολιτικής

Οι τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρηγίλλης:

1.Αποφυγή αναντιστοιχίας βάσης και υποψηφίων: Οι προσεκτικές κινήσεις από τη πλευρά του Σαμαρά έχουν ένα στόχο. Να αποφευχθεί το φαινόμενο που έλαβε χώρα κατά κόρον στις εσωκομματικές εκλογές  (χωρίς να έχει τους πολιτευτές είχε το κόσμο) και τώρα του γυρίσει μπούμερανγκ. Για αυτό το σκοπό  προσπαθεί να επιλέξει άτομα αποδεκτά από τις κοινωνίες και όχι απαραίτητα από τους μηχανισμούς. Άτομα ευρύτερα αποδεκτά, με κοινωνικούς όρους, που όμως θα είναι σε κάθε περίπτωση εναντίον του μνημονίου. Σε αυτό το πνεύμα ήταν και οι επιλογές πολλών υποψηφίων όπως αυτή του Δράκου στη Πελοπόννησο.

2. Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη: Τρεις μεγάλοι, με πολιτικούς όρους, δήμοι, που στη ΝΔ ξέρουν πως μπορούν να κερδίσουν. Σημειολογικά και ψυχολογικά είναι σημαντικό να διοικεί τη πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Κακλαμάνης, Γκιουλέκας είναι τα φαβορί ενώ στο Πειραιά Κορκίδης, Μιχαλολιάκος ακούγονται ως πιο πιθανοί.

3. Περιφέρειες: Η Περιφέρεια Αττικής μοιάζει το πιο δύσκολο σταυρόλεξο για τη ΝΔ, καθώς καλείται να επιλέξει ένα άτομο που θα ...είναι περιφερειάρχης της μισής Ελλάδας. Δε θα κάνει πάντως εντύπωση αν το άτομο αυτό δεν προέρχεται από τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν ορόσημο και ίσως την απαρχή ενός νέου γύρου εκλογικών αναμετρήσεων.

Ας θυμηθούμε και τον Economist που έκανε λόγο για βραχύβιες κυβερνήσεις στη χώρα...http://www.antinews.gr/?p=13404

Βέβαια, τότε δεν υπήρχε το Μνημόνιο...

Θ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Il marinero avatar
  Il marinero 12/08/2010 12:36:22

  Θεωρείτε ότι οι κάτοικοι της Αθήνας είναι ευχαριστημένοι από την δημαρχεία του κου. Κακλαμάνη?
  Το 14.8% του ΛΑΟΣ έναντι του κου. Τζανετάκου το ξεχάσατε?
  Άγνωσται αι βουλαί του ΚΥΡΙΟΥ και των ΝΔτών!

 2. piraxtiri avatar
  piraxtiri 12/08/2010 12:43:46

  εκτος απο τις περιφερειες και 4-5 μεγαλους δημους η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν πρεπει να δωσει στηριξεις πουθενα.Το 95% των αποφασεων στα δημοτικα συμβουλια ειναι ομοφωνες.Ας αφησουν ελευθερες τις τοπικες κοινωνιες να διαλεξουν τους αριστους.ΦΤΑΝΕΙ ο εναγκαλισμος αυτοδιοικησης και κομματων.Αληθεια πιστευει κανεις οτι μετα την εκλογη καποιου δημαρχου,αναγνωριζει κανεις την προσφορα που του δωθηκε απο τα κομματα? ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ειναι ολοι μετα την εκλογη....και αν κατι δεν παει καλα στην 4ετια,τοτε παλι τρεχουν και ζητανε στηριξεις.Ειδικα σε ηδη εκλεγεντες δημαρχους ,οι οποιοι ειχαν την δυνατοτητα και την ευκαιρια να παραγουν εργο και να πεισουν για την αποτελεσματικοτητα τους δεν χρειαζεται καμμια στηριξη.ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ.....οσοι δεν καναν εργο τρεχουν και ζητανε κομματικες ομπρελες

 3. anonymos avatar
  anonymos 12/08/2010 13:04:47

  Οι εκλογές θα γίνουν κάτω από εντελώς διαφορετικές πολτικές και κυρίως κοινωνικές συνθήκες από ότι επικρατεί σήμερα.
  Πρέπει όλοι να πάμε στις κάλπες να μαυρίσουμε ότι έχει να κάνει με ΠΑΣΟΚ και να ψηφίσουμε σίγουρα αντιμνημονιακούς.
  Αμα μπορούμε να στείλουμε τους Πασόκους στην τρίτη θέση ιδιαίτερα σε μερικές περιφέρειες, εκεί που είναι δυνατή η αριστερα (Θεσσαλία, Βορ Αιγαίο, Αθήνα) ακόμα καλύτερα.

 4. firiki2010 avatar
  firiki2010 12/08/2010 14:08:19

  To " υπέρ ή κατά του μνημονίου" είναι από πλευράς τακτικής μάλλον το λάθος δίλημμα. Γιατί το "κατά του μνημονίου" μπορεί καλώς ή κακώς να συνδεθεί εύκολα με το "υπερ της άμεσης πτώχευσης". Το σωστό δίλημμα είναι "Μπορουσαμε ή όχι να αποφύγουμε το μνημόνιο?".
  Αυτό στο μέτρο που θα δοθεί πολιτική χροιά στις εκλογές. Και η πολιτική χροιά σε δημοτικές εκλογές ένα χρόνο μετά βουλευτικές εκλογές και με απροκάλυπτη επικοινωνιακή στήριξη μιας κυβέρνησης -δήθεν σωτήρα δεν είμαι σίγουρος ότι βολεύει την αντιπολίτευση.
  Ας πούμε και τα αυτονόητα.... Μεγάλη σημασία στην επιλογή και στήριξη προσώπων "καθαρών", ικανών και που χαίρουν εκτίμησης από τις τοπικές κοινωνίες. Εκτός όλων των άλλων... ευκαιρία ανάδειξης νέων και αξίων προσώπων.

 5. firiki2010 avatar
  firiki2010 12/08/2010 14:33:15

  To "υπέρ ή κατά του μνημονίου" από πλευράς τακτικής είναι μάλλον το λάθος δίλημμα γιατί το "κατά του μνημονίου" καλώς ή κακώς εύκολα συνδέεται με το "υπέρ της άμεσης πτώχευσης".
  Η σωστή ερώτηση στο μέτρο που θα δοθεί πολιτική χροιά είναι..
  "ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ Η ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ?"
  Απο κει και πέρα δεν είμαι σίγουρος πόσο συμφέρει την Αντιπολίτευση η έντονη (αναπόφευκτη πάντως σε μεγάλο βαθμό) πολιτικοποίηση΄, 1 χρόνο μετά από βουλευτικές εκλογές και με τα ΜΜΕ να πλασσάρουν την κυβέρνηση ως.... σωτήρα.
  Να πούμε και τα αυτονόητα ....Μεγάλη σημασία στην στήριξη προσώπων "καθαρών", ικανών και που χαίρουν εκτίμησης από τις τοπικές κοινωνίες. Εκτός όλων των άλλων είναι ευκαιρία ανάδειξης νέων και ΊΚΑΝΩΝ ανθρώπων.

 6. ΚΕΡΤ avatar
  ΚΕΡΤ 12/08/2010 16:48:35

  Στήριξη σε νέα πρόσωπα τίμια χωρίς ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ. Φτάνει πια με τους ιδιους και τους ιδιους διαπλεκόμενους αχρηστους βλαχοδημάρχους.ΕΛΕΟΣ........

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 12/08/2010 18:45:30

  Γιατί είναι δύσκολη η περιφέρεια Αττικής;
  Υποψήφιος ο κύριος Δήμας και το μόνο μείον θα είναι τα καλά λόγια που έλεγε για αυτόν ο ΓΑΠ πριν τον αλλάξει με την ...Μαρία.

  Η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφερειών πρέπει να έχει μια σημαία: δημοψήφισμα καταδίκης του μνημονίου με τη κάθε ψήφος ένα όχι στην εξαθλίωση του πολίτη της κοινωνίας της χώρας.
  Σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας ή δήμου οι επιλογές κατανοώ ότι έχουν ιδιαιτερότητες και πολυπλοκότητες άγνωστες σε όλους μας καθώς διαμορφώνονται από τη δομή και λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.
  Σε επίπεδο περιφέρειας όμως θα έπρεπε να είναι καθαρή πολιτική επιλογή οι υποψηφιότητες και όποιος δεν θέλει ας τον στείλει ο κύριος Σαμαράς σπίτι του.Δεν χρωστά σε κανένα τίποτα και δεν μπορεί να χρεώνεται τις αμαρτίες του χθες. Ξεκάθαρες επιλογές και όποιος θέλει ακολουθεί.

 8. Ηλίας avatar
  Ηλίας 12/08/2010 22:14:51

  Κι εγώ μόνο τον Δήμα σκέφτομαι. Το κακό είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε και στον Αβραμόπουλο κάτι να παίζει γιατί θα ζηλεύει..

 9. nina avatar
  nina 12/08/2010 22:27:00

  άν ήθελε η ΝΔ να δώσει πολιτική μάχη να κατέβαινε στο δρόμο για το μνημόνιο όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. θα υποστηρίξω Ψωμιάδη-Παπαθεμελή και άν πάει ο δήμος δεύτερη Κυριακή ούτε που θα κάνω τον κόπο.Ο Αντώνης συντηρεί την ίδια κατάσταση με τον Καραμανλή. το μόνο καλό είναι που έφυγε η επάρατος κυρία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.