#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/05/2012 00:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημοσκόπηση GPO: μπροστά με διαφορά η ΝΔ στην παράσταση νίκηςΗ τελευταία προεκλογική δημοσκόπηση της GPO είδε το φως της δημοσιότητας. Πραγματοποιήθηκε για την εκπομπή «Ανατροπή» στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και  καταγράφει διαφορά 1,3% υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σταθεροποίηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ το οποίο παραμένει τρίτο κόμμα. Επίσης διαφαίνεται μεγάλη πτώση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, αλλά και μείωση του ποσοστού του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας το κλίμα πόλωσης αλλά και τα υπόλοιπα ευρήματα των μετρήσεων του Σαββατοκύριακου.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ με 23,1%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1%, τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,5%, έπονται οι ΑνΕλ με 7,4%, πέμπτο το ΚΚΕ με 5,9%, ακολουθεί η ΔημΑρ με 5,1% και η ΧΑ με 4,2%.

Εκτός Βουλής μένουν η Δημιουργία Ξανά με 2,6%, ο ΛΑΟΣ με 2%,οι Οικολόγοι με 0,5, σε άλλο κόμμα κατευθύνεται το 1,3%, Λευκό/άκυρο στο 2,6, αποχή δηλώνει το 9,4%.

Η παράσταση νίκης ανήκει στη ΝΔ (56,6% έναντι 33,6% του ΣΥΡΙΖΑ).

Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός είναι ο Σαμαράς με 22,7%, ενώ ο «Κανένας» με 21,2%  ξεπερνά τον Τσίπρα που συγκεντρώνει 19,1%.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα είναι πιο έτοιμο να κυβερνήσει το 33, 1% επιλέγει ΝΔ έναντι 16,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση περί το 90% και συγκεντρώνει ως σημαντικότερες εισροές το 66,7% των ψηφοφόρων της ΔΗΣΥ, το 16,4 % ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ και το 14,9% των ψηφοφόρων της ΑΝΕΛ. Το τελευταίο ποσοστό είναι και το σημαντικότερο ποσοτικά (περίπου 1,4% επί του συνόλου) ως εισροή.

Στα ποιοτικά στοιχεία είναι σημαντική η ευθύνη που αποδίδει το εκλογικό σώμα στον κ. Τσίπρα με 47,9% για το μη σχηματισμό Κυβέρνησης.

Το 30,3% επιθυμεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση και το 66,4% Κυβέρνηση συνεργασίας.

Το συντριπτικό 80,9% επιθυμεί η χώρα να παραμείνει στο ευρώ, έναντι 18% που επιθυμεί την αποχώρηση από την ευρωζώνη. Το 20,4% επιθυμεί καταγγελία του Μνημονίου, έναντι 77,8 % που θέλει επαναδιαπραγμάτευση, ενώ οι εκλογές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του 82,7% του εκλογικού σώματος.

Περισσότερο από τα ποσοτικά, τα ποιοτικά στοιχεία είναι που δείχνουν τη ΝΔ να έρχεται πρώτη και να λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών, αν και ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετός ως τις εκλογές και τίποτα δεν μπορεί να προδικαστεί.

Η εικόνα όμως παγιώνεται, η παράσταση νίκης και η ετοιμότητα του κόμματος να κυβερνήσει είναι συντριπτικές ως προς τη ΝΔ.

Ο Σαμαράς εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός και επιβραβεύεται από τους ερωτώμενους για την μετεκλογική του στάση.

Όλα τα στοιχεία αυτή τη στιγμή όλων των εταιρειών σφυγμομετρήσεων δείχνουν νίκη της ΝΔ.

Μ.Ο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 30/05/2012 07:11:22

  δηλαδή, θα πάνε τσάμπα οι κόποι του Λαλιώτη;

 2. adidrust avatar
  adidrust 30/05/2012 08:44:00

  Η δημοσκόπηση δεν αφήνει πλέον άλλα περιθώρια, είναι επιτακτική -μέσω των κατάλληλων οδών/διαύλων- η ΝΔ να προσελκύσει τους ανθρώπους και τους χώρους λίγο δεξιά της (αυτό το 17% από τους ΑΝΕΛ και το 4-5% από την ΧΑ προς τον Σύριζα δείχνει ότι το φράγμα του 18% ο Σύριζα το σπάει με 'πρώην ψήφους' της ΝΔ) και λίγο αριστερά της.
  Πολύ σωστό βρήκα τον Βορίδη χθές, όπου εξήγησε με αρκετά διεισδυτική ανάλυση την δημοσκόπηση. Με εξέπληξε ευχάριστα με τον τελικό μονόλογο του όπου σωστά παρουσίασε και αντιπαράθεσε 7-10 σημεία από τις πολιτικές των δύο κομμάτων απέναντι στην Βούρου...την οποία την άφησε να παραμιλάει. Πάρτε μαθήματα μερικοί -και πολύ καλά κάνατε εδώ στο antinews με την αντιπαράθεση προγραμμάτων στο νέο post.

  • Σφύριζας avatar
   Σφύριζας @ adidrust 30/05/2012 08:48:31

   Ο Βορίδης είναι πολύ ικανός πολιτικός μακάρι να είχε καμιά 10αριά ακόμα η ΝΔ.

  • adidrust avatar
   adidrust @ adidrust 30/05/2012 09:04:12

   sorry, διόρθωση, 18άρια δίνουν οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ στο Σύριζα...(!!!)

 3. leleki avatar
  leleki 30/05/2012 08:49:31

  20/4/2012 δημοσκόπηση της GPO για τις εκλογές 2012, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 19,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 14,5%, ΚΚΕ με 8%, ΣΥΡΙΖΑ με 7,3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2%, Δημοκρατική Αριστερά 5,9%, Χρυσή Αυγή 4,1%, ΛΑΟΣ με 3,5%, Δημοκρατική Συμμαχία με 2,6%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,3%. ‘Αλλο/ακυρο/αποχή/λευκό απαντά το 7,3% ενώ σε 18,2% ανέρχεται το ποσοστό όσων δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

  • Free Mind avatar
   Free Mind @ leleki 30/05/2012 11:18:04

   Και φυσικά η GPO στις προηγούμενες εκλογές έπιασε ακριβώς τα ποσοστά της Ν.Δ., της Δημ.Αρ. και της Δημ. Συμ. και έπεσε περίπου μέσα στα ποσοστά του Κ.Κ.Ε., του Πα.Σο.Κ., του λα.Ο.Σ. και των Οικολόγων.

   Υποτίμησε όμως την καθαρά αντιμνημονιακή ψήφο. Καταβαράθρωσε τον Σύ.ριζ.Α., τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή!!!!

   MEGA λάθος..!!!!

 4. Free Mind avatar
  Free Mind 30/05/2012 08:58:23

  Το μόνο που θα ήθελα να σχολιάσω είναι ότι σε όλες τις μετρήσεις η διαφορά Ν.Δ.- Συ.Ριζ.Α. είναι στα όρια του στατιστικού λάθους...!!!!

  Επίσης θα ήθελα να θυμίσω ότι οι δημοσκοπηκες διαφορές μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος πριν τις εκλογές του Μαίου ήταν μεσοσταθμικά πάνω από 5% ... Και τελικά η διαφορά Ν.Δ.- Συ.Ριζ.Α. ήταν 2,1%...

  Αυτά....

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ Free Mind 30/05/2012 11:43:54

   Μάλλον δεν είδατε καλά όλες τις μετρήσεις γιατί σε κάποιες από αυτές η διαφορά είναι πάνω από 2 μονάδες. Επίσης μην υποτιμάτε τα ποιοτικά στοιχεία της κάθε μέτρησης. Είναι τυχαίο ότι σε όλες τις μετρήσεις, ακόμα και σε αυτήν της Καθημερινής που έδινε διαφορά 4% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ η παράσταση νίκης ήταν υπέρ της ΝΔ με ποσοστό πάνω από 20%; Eπίσης νομίζω είναι άκαιρο να επικαλούμαστε τις δημοσκοπήσεις προ των εκλογών της 6ης Μαίου απλά και μόνο γιατί τα δεδομένα είναι τώρα διαφορετικά και αυτό έχει ληφθεί υπόψη από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

   • Free Mind avatar
    Free Mind @ GreekInLux 30/05/2012 13:06:21

    Για ποιά ποιοτικά χαρακτηριστικά μιλάς αγαπητέ???

    Την παράσταση νίκης που στις προηγούμενες εκλογές ήταν συντριπτικά υπέρ της Ν.Δ...???

    Την καταλληλότητα πρωθυπουργίας και διακυβέρνησης που στις προηγούμενες εκλογές ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς ήταν ισοδύναμοι και σε μερικές δημοσκοπήσεις (όπως αυτή της GPO) ο Βενιζέλος και το Πα.Σο.Κ. έπερναν κεφάλη στην κυβερνησιμότητα..???

    Το 55-35% στην παράσταση νίκης δεν είναι απαραίτητα καλό για τη Ν.Δ., γιατί όσο οι 'αντιμνημονιακοί' πολίτες όλων των αποχρώσεων συνειδητοποιούν ότι η Ν.Δ. πρόκειται να νικήσει τόσο θα συσπειρόνονται γύρω από τον Συ.Ριζ.Α.!

    Το ίδιο δεν συμβαίνει με αυτούς που συμβιβάζονται με την τήρηση των κονόνων της δανειακής σύμβασης, που ούτως ή άλλως είναι μειοψηφία στο εκλογικό σώμα. Κανείς ακραιφνής Πασόκος ή ανανεωτικός αριστερός του Κουβέλη ή καθαρόαιμος φιλελεύθερος ή ακροδεξιός ή Κομουνιστής δεν πρόκειται να ψηφίσει Σαμαρά για να μην κυβερνήσει ο Τσίπρας.

    Όσο για τη διαφορά, ο μέσος όρος διαφοράς στις 6 τελευταίες μετρήσεις (Marc, Kapa Research, MRB, Alco, Pulse και GPO) είναι 2,27% που σίγουρα εμπίπτει στα όρια του στατιστικούσφάλματος που σε καμία μέτρηση δεν υπολείπεται του 2,5%!!!

    Γι' αυτό φίλε μου από το Λουξεμβούργο κράτα μικρό καλάθι...Ο πολιτικός χρόνοςείναι πάρα πολύς ακόμα...

    • Βούρδουλας avatar
     Βούρδουλας @ Free Mind 30/05/2012 13:48:08

     "Κανείς ακραιφνής Πασόκος". Αχ και να ξερες, αχ και να ξερες για ακραιφνείς πασόκους που θα ψηφίσουν νδ με 10 χέρια. Οχι ένας και δύο, αν δεν το δεις δεν το πιστεύεις, κουβαλούν και συγγενικά τους πρόσωπα από το εξωτερικό. Επειδή όμως το είδα και το βλέπω, σου λέω, στο συγκεκριμένο μην επιμένεις.

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 30/05/2012 09:15:10

  Κρατήστε την προβλεψή μου:Θα βγει πρώτος ο Τσίπρας, επειδη προσφέρει έστω και κουτσουρεμένη ελπίδα στον κόσμο. Η ΝΔ επενδύει στο φόβο. Γι΄αυτό και η δυναμική της έχει όρια.

  • poll avatar
   poll @ Διογένης 30/05/2012 13:11:10

   Πάντα έτσι γίνεται....όντως.

 6. απορημένος avatar
  απορημένος 30/05/2012 09:15:49

  ΑΝ έχει παραμείνει η ελάχιστη λογική και ο απαιτούμενος σεβασμος στην επιστήμη της στατιστικής τα αποτελέσματα είναι για γέλια και για κλάματα. "Σοφά" διατυπωμένα ερωτήματα που εκμαιεύουν την επιθυμητή (για ποιον;) απάντηση. Διαφορές μεταξύ κομμάτων που είναι στο όριο του στατιστικού σφάλματος (για την ακρίβεια είναι αδύνατον να πεις ποιο κομμα ειναι 1ο και ποια μένουν εκτός βουλής).
  Συζητήσεις σε επίπεδο "πάνελ" που κάνουν τον κάθε σοβαρό πολίτη να αναρωτιέται αν τα κανάλια παίρνουν θέση για τα κομματα (γενικώς κι οχι για το 1ο-2ο) ή τηρούν όπως θεωρητικά θα όφειλαν ουδετερότητα.
  Εκπρόσωποι κομμάτων που έχουν διαγράψει τροχιά στο μισό πολιτικό φάσμα (προφανώς τα πιο "σταθερά" στελέχη δεν κρίνονται επαρκή!) που ο λόγος τους έχει οσμή και γεύση από το "χτες". Καμια φρεσκάδα, καμια συζήτηση ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ.
  Σημείωση: η κα Δούρου έχει καθαρό πρόσωπο. Ας το εκτιμήσουν αυτό οι διαμορφωτές γνώμης και στρατηγικής της ΝΔ. Μας έχει λείψει σαν χώρα η χαρά να βλέπουμε καθαρά πρόσωπα έστω κι αν δεν συμφωνούμε μαζί τους. ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ πια;
  Σημείωση 2η: που θα πάει η κατάσταση με τις αυτοκτονίες; Πάμε σε μια κατάσταση απόλυτης παρακμής και κοινωνικής διάλυσης. Ντροπή στα κόμματα που δεν λένε αυτό που ολοι μας ξέρουμε.

 7. aris2 avatar
  aris2 30/05/2012 10:46:52

  Aυτη η δημοσκόπηση είναι επιζήμια για τη ΝΔ. Χαλαρώνει τη συσπείρωσή της και αυξάνει εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.

 8. o deksios avatar
  o deksios 30/05/2012 12:20:31

  Γραφω κατι που εχω γραψει και αλλου στο σαιτ:
  αυτη τη στιγμη συριζα ψηφιζουν:
  -ενα 5% των ελληνων με μεγαλες καταθεσεις στο εξωτερικο, που μια εξοδος απ' το ευρω θα τους τριπλασιασει τα εισοδηματα τους...
  -οι εργαζομενοι στις ΔΕΚΟ, που τρωνε καθημερινα πλυση εγκεφαλου απ' τους συνδικαλιστες τους (πρωην καραπασοκους)...ξερουν οτι με τη δραχμη θα υποτιμηθει η αγοραστικη τους δυναμη, αλλα πιστευουν ευλογα οτι θα συνεχισουν να ειναι οι μεγαλοαμοιβομενοι της δραχμης με το ανανεωμενο επιδομα ¨πλυσης χεριων"
  -αρκετοι των εργαζομενων στους δημους, και καποιοι δημοσιοι υπαλληλοι που βλεπουν μεσω του συριζα, να συνεχιζουν να ζουν με κρατικο χρημα..εστω και δραχμικο...
  -3% των ελληνων, οι παραδοσιακοι ψηφοφοροι του ΣΥΝ...
  -καποιοι ανεργοι, κτλ., που δεν ελπιζουν σε τιποτα...
  Το πασοκ το ψηφιζουν οι καργα ευεργετηθεντες τα τελευταια τριαντα χρονια, που εχουν κανει περιουσιες, και η τωρινη ακτασταση τους επηρεαζει απο λιγο εως καθολου...
  Τη δημαρ τη ψηφιζουν οι ανωτερω πασοκοι, που ντρεπονται να το πουνε δημοσια...
  τη χρυση αυγη τη ψηφιζει η νεολαια, που θελει να φυγουν χθες οι λαθρομεταναστες...
  το ΚΚΕ το ψηφιζει το 7% των ελληνων που θελει αμεση εξοδο απο ευρω και καθιερωση βορεοκορεατικου κρατους...
  Η ΝΔ, δυστυχως, δεν μπορει να αλλαξει γνωμη σε καμμια απ' τις παραπανω ομαδες...

 9. Κώστας Θ. avatar
  Κώστας Θ. 30/05/2012 12:34:40

  Aυτός ο Καρατζαφέρης κρατάει ακόμα ένα 2%. Μόνο τον γιό του δεν έχουμε πάρει στη ΝΔ. Φαίνεται ότι υπάρχουν φανατικοί «καρατζαφερικοί» Τι να πει κανείς..

 10. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 30/05/2012 13:13:16

  Με δεδομένη την αναγκαιότητα για σχηματισμό κυβέρνησης, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μετεκλογικά θα φτιαχτεί μια κεντροαριστερή κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει καραδεξιά (κατά Βενιζέλο) πολιτική για να φτάσουν όλοι τους - οι αριστερόστροφοι εννοώ - στα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ.

 11. Skantzoxoiros1970 avatar
  Skantzoxoiros1970 30/05/2012 15:01:21

  Αύριο νέα δημοσκόπηση στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ 3,5 μονάδες μπροστά!Εχουμε να δούμε πολλά ακόμα ως τις εκλογές...

 12. airman avatar
  airman 30/05/2012 19:27:18

  Οι επιλογές του εκλογικού σώματος στις εκλογές της 6ης Μαΐου είναι γνωστές.
  Με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα και λαμβάνοντας υπόψη την όποια ''εκτόνωση'' σε ότι αφορά την ψήφο ''διαμαρτυρίας'' και την ''αντισυστημική'' ψήφο, μπορούν να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις σχετικά με τις επιλογές στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
  Από τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, πλην της συνεργασίας Μάνου-Τζήμερου που θα αθροίσει ενδεχομένως ποσοστό κοντά στο 3% (μάλλον κάτω), τα υπόλοιπα θα συμπιεσθούν κυρίως προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφοφόροι που τα επέλεξαν θα ψηφίσουν με γνώμονα τόσο το σχηματισμό Κυβέρνησης όσο και το γεγονός ότι και τα δύο αυτά κόμματα διεκδικούν την πρώτη θέση.
  Όσοι ψήφισαν ΔΗΜΑΡ σε μεγάλο ποσοστό δεν θα αλλάξουν την ψήφο τους. Ο Κουβέλης διατηρεί ρυθμιστικό ρόλο για τις εξελίξεις μετά τις εκλογές.
  Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής θα ''επιστρέψουν'' σε ένα μεγάλο ποσοστό στα κόμματα από το οποία προήλθαν (εκτός από αυτούς του ΠΑΣΟΚ που θα διαμοιραστούν). Η διαμαρτυρία τους καταγράφηκε, η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να διαδραματίσει κάποιο ρόλο μετά τις εκλογές, άρα ''χαμένη'' ψήφος.
  Ένα μέρος όσων ψήφισαν ΚΚΕ βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς η στάση του και η ρητορική του δεν συνεισφέρει στην κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο. ΣΥΡΙΖΑ; ΔΗΜΑΡ; Αποχή;
  Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται μάλλον σε σύγχυση. Μπορούν να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο; Με ποιο μετεκλογικό ''σχήμα'' και με τι συσχετισμούς; Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την πρώτη θέση, μπορούν να συμπλεύσουν με τις συνιστώσες;
  Τι ισορροπίες θα υπάρξουν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ; Ποιος ο ρόλος τους με πρωτιά της ΝΔ;
  Σε ότι αφορά εκείνους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις 6/5, οι περισσότεροι δεν έχουν λόγο να μην το ξαναψηφίσουν αφού το ψήφισαν τότε. Για να έχει ρυθμιστικό ρόλο και το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές πρέπει να συγκρατήσει τα ποσοστά του και αυτό το ξέρουν. Τυχόν μικρή μείωση θα οφείλεται μάλλον σε μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές.
  Συνεπώς το ποσοστό που θα ξαναμοιραστεί προέρχεται κυρίως από τους ''μικρούς'', τη Χρυσή Αυγή, ολίγον από ΚΚΕ και Καμμένο ενώ θα προστεθεί και ένα ποσοστό από εκείνους που απείχαν. Συνολικά θα προσεγγίσει το 20%.
  Οι ψηφοφόροι που επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ όπως έχουν τα πράγματα μάλλον έχουν ''εγκλωβιστεί'' και λίγοι θα αλλάξουν την επιλογή τους. Το ''στρογγύλεμα'' των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ τους βοηθάει να στηρίξουν και να δικαιολογήσουν την επιλογή τους.
  'Οσοι ''γενναίοι'' (όπως αποδείχθηκε τελικά) ψήφισαν ΝΔ τι άλλο να επιλέξουν τώρα;
  Συνεπώς η ''πίτα'' είναι ένα ποσοστό περίπου 20% που διαφαίνεται να προστίθεται στο συνολικό ποσοστό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
  Το ζητούμενο είναι πως θα μοιραστεί αυτό το ποσοστό, ανάλογα με την προέλευση και τη διάθεσή του ως προς την επόμενη μέρα. Κανένας πάντως εκ των δύο μονομάχων δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει δεδομένο ποσοστό πάνω από 5-6%.
  Συνεπώς όλα είναι ανοιχτά ακόμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.