#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/01/2011 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημοσιονομική και πολιτική πειθαρχία made in GermanyΈνα από τα κρισιμότερα Γουρογκρούπ τη Δευτέρα και Εκοφίν την Τρίτη και μια ακόμη πιο κρίσιμη σύνοδος κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου, για το μέλλον της Ευρώπης. Και της Ελλάδας φυσικά καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα επηρεάσουν τις ζωές μας για πολλά πολλά χρόνια.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν στην ουσία το συνολικό πακέτο διάσωσης των ευρωπαϊκών κρατών με τεράστια προβλήματα όπως η Ελλάδα. Θα συζητήσουν και θα προετοιμάσουν το έδαφος για ένα συνολικό πακέτο στήριξης της ΕΕ και του ευρώ που είτε θα βουλιάξει είτε θα διασωθεί. Τα βήματα που έχει το πακέτο αυτό συνοψίζονται στα εξής:

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας και μείωση των επιτοκίων και σ’ εμάς και στην Ιρλανδία. Αυτό θα μας δώσει μεγάλη ανάσα για την περίοδο 2013-2015 αλλά θα μας καταδυναστεύει το χρέος για πάρα πολλά χρόνια.
Ενίσχυση του Μηχανισμού Στήριξης με τουλάχιστον 1,5 τρις. Ο λόγος είναι για να είναι έτοιμος ώστε να διασώσει χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Ευρω-ομόλογο ο οποίο θα δώσει ρευστότητα, εγγυημένη και με χαμηλό επιτόκιο. Είναι αυτό στο οποίο ελπίζουν οι αδύναμες χώρες της ΕΕ.

Όμως, ενώ μιλάμε για όλα αυτά ξεχνάμε τον βασικό παράγοντα. Τη Γερμανία. Καλά τρελάθηκε και συζητά τέτοια μέτρα η σκληρή και αδίστακτη Μέρκελ;

Μάλλον δεν έχει τρελαθεί καθόλου. Παρά τις αντιδράσεις των πολιτών, η Γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάει σε κινήσεις σωτηρίας των χωρών, όχι όμως χωρίς αντάλλαγμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την ευρωπαϊκή κυριαρχία του Βερολίνου. Την επιβολή δημοσιονομικής αλλά και πολιτικής πειθαρχίας made in Germany. Μια διαφορετική κατοχή θα ξεκινήσει διότι η Μέρκελ φυσικά δεν πρόκειται να δώσει χωρίς να πάρει.

Σκοπός της είναι ο έλεγχος όλων των κρατών που είναι αδύναμα, είναι αυτό που λέει ο λαός «θα τους έχει στο χέρι». Φανταστείτε μια Γερμανία να αναλαμβάνει τη σωτηρία της Ελλάδας ή της Ισπανίας και να ζητά γερμανική πειθαρχία. Προσέξτε, όχι να γίνουμε Γερμανοί στους μισθούς και την ανάπτυξη. Να γίνουμε οι φθηνοί γκασταρμπάιτερ της εποχής, οι φθηνοί σερβιτόροι και ιδιοκτήτες του καλύτερου φιλέτου που πρέπει να βγει για ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας.

Αυτός είναι ο λόγος που άλλαξε στάση η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε. Ποσώς ενδιαφέρονται για εμάς, στην Ευρώπη θέλουν να κυριαρχήσουν οικονομικά και εκεί το πάνε.

Και να μας το θυμηθείτε όταν θα ανακοινωθεί η συμφωνία. Τα μέτρα – ανταλλάγματα θα είναι τέτοια ώστε η σημερινή κατάστασή μας θα είναι παράδεισος μπροστά σ’ αυτό που έρχεται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sawas avatar
  sawas 17/01/2011 10:49:57

  Σε άλλη χώρα ζούμε?


  Είμαστε gastarbeiter και φθηνά γκαρσόνια στην ίδια μας την χώρα, με υπαιτιότητα όχι της Γερμανίας (η άλλων νεφελιμ) αλλά των (εδω και 30 χρόνια) ανεπαρκών πολιτικών μας.

  Και θα συνεχίζουμε να είμαστε όσο η παρούσα κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για την ανάπτυξη, η βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη (βλέπε υποτροφίες ΙΚΥ) και η αντιπολίτευση (τρομάρα της) δεν βγάζει άχνα.
  H**p://www.iky.gr/IKY/portal/gr/announcements/detailedAnn_GR_Window?action=2&annId=80

  Να σου υπενθυμίσω πως ξεκίνησε το made in Germany!!! Από μειονέκτημα κατάφεραν οι άνθρωποι να το κάνουν πλεονέκτημα. Τόσο απλά!!!!
  (H**p://en.wikipedia.org/wiki/Made_in_Germany)

  Εμείς τι έχουμε τα ερμα και μόνο ψοφάμε?

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/01/2011 10:51:01

  Η δημοσιονομικη πειθαρχια δεν ειναι κακο πραγμα.Γιατι θα πρεπει μια χωρα να εχει ελλειμματα και ως ποτε μπορει να τα εχει.
  Μετρα χειροτερα απο του μνημονιου δεν νομιζω να υπαρξουν.Θα περιμενουμε να δουμε.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ψυχραιμια 17/01/2011 11:12:39

   μια χαρά είναι η δημοσιονομική πειθαρχία. Τους 300 μεσάζοντες, γιατί τους πλρώνουμε; Να κάνω εγώ μισοτιμής τον μεσάζοντα. Ή εσύ, δεν με νοιάζει. 3-4 μεσάζοντες και εξοικονομούμε κερατιάτικα.

   • Dal avatar
    Dal @ archaeopteryx 17/01/2011 13:41:07

    Ψυχραιμία. Πες μου μια χώρα που δεν έχει χρέη και ελλείμματα. Η Ιρλανδία έχει εξωτερικό χρέος 1300% του ΑΕΠ της και το κρατικό της έφτασε στο 100% όταν πριν την κρίση ήταν μόλις 25%. Των ΗΠΑ το κρατικό πλησιάζει το 100% και το συνολικό ξεπερνά το 300%. Οι Αμερικανοί όμως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, δεν βάζουν τον λαό τους να λιμοκτονεί. Η Ευρώπη ούτως η άλλως είναι τελειωμένη υπόθεση.Προσπαθούν οι τραπεζίτες , η γραφειοκρατία των Βρυξελλών κ.λ.π. να διατηρήσουν την συνοχή της με νύχια και με δόντια. Το τίμημα η μετατροπή της σε ζώνη με τριτοκοσμικό κόστος παραγωγής. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Έρχονται πολύ δύσκολα χρόνια εαν δεν αντισταθούμε.Γι αυτό συμφωνώ με το κλείσιμο του άρθρου.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/01/2011 10:51:27

  Από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2009 έστελναν τα νομοσχέδια σε Γερμανογαλλία για έγκριση. Απλά τώρα θα γίνει επίσημο.

  • ares avatar
   ares @ archaeopteryx 17/01/2011 18:18:28

   Ελβετός πρώην ανώτατος τραπεζικός δηλώνει ότι θα δώσει στο WikiLeaks στοιχεία για φοροαποφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά μέσω υπεράκτιων τραπεζών.
   Pasted from

   • ares avatar
    ares @ ares 17/01/2011 18:20:14

    διόρθωση: Ελβετός πρώην ανώτατος τραπεζικός δηλώνει ότι θα δώσει στο WikiLeaks στοιχεία για φοροαποφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά μέσω υπεράκτιων τραπεζών.
    Pasted from

  • ares avatar
   ares @ archaeopteryx 17/01/2011 18:25:20

   www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/01/2011_373549>

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/01/2011 11:23:19

  Καλημερα. Εω δυο νεα ενα Καλο κ ενα Κακο !!!
  το Καλο..
  *Το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. Ευρώ αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται ότι θα είναι το αντίτιμο για την έγκριση της επιμήκυνσης του χρέους. Σε δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε θετικός στην παράταση της περιόδου αποπληρωμής.

  Το ΚΑΚΟ....
  *Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος κατά μία βαθμίδα στο ΒΒ+, από την προηγούμενη του ΒΒΒ-.

  Τωρα να μας πει το ΓΑΠ εαν πρπει να χαρουμε η να λυπηθουμε. Πως θα μας πουλησει και τα 2 νεα το ΠΑΣΟΚ?? Καταφεραμε ηρωικα το ΚΑΛΟ και ΔΕΝ αχολουμαστε με το ΚΑΚΟ? χαχααα Χρεοκοπια στον εγκεφαλο !!...

  ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/01/2011 11:25:59

   αααα και να μας πει ΣΗΜΕΡΑ θα εχουμε καλυτερο ή Χειροτερο επικοτικο στην επιμηκυνση σε σχεση με το ΚΑΚΟ νεο...
   και αυριο που θα παμε να παρουμε το επομενο στις Αγορες θα χαρουμε με 4.9% ?? ή θα ανεβει ?? αλλα θα χαρουμε και παλι επειδη μας εδωσαν τα λεφτα και υπερκαλυψαμε ???...
   Αληθεια γιατι δε μας λενε αυτο το 4.9% εαν θα ειναι επιτοκιο Ετησιο ή εξαμηνου???
   μισες προτασεις φτιαχνουν εκει στο ΠΑΣΟΚ..
   κοχλαζει το κεφαλι μου.

   ΠΠ

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/01/2011 11:37:33

    κατά τα άλλα "δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης". Να τους πάρουμε ένα λεξικό.

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 17/01/2011 11:48:04

     Χαμενοι στη Μεταφραση!.. αα και Χαμενοι στους Ορισμους. Δινουν δουλειες στο Μπαμπινιωτη..
     Για απροσαρμοστα μας περνανε?
     Μας πουλανε διαρθρωτικες Αλλαγες... με καπελο..
     Οι Δημοκρατες... μη χεσω.

     ΠΠ

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/01/2011 12:28:03

    Ό όρος "επιτόκιο" είναι εξ ορισμού σε ετήσια βάση.
    Είπαμε, ζούμε δυστυχώς σε χώρα όπου δεν αρέσει και πολύ η "περί τους αριθμούς πειθαρχία", αλλά μη ξεχάσουμε και την πρακτική αριθμητική της 6ης Δημοτικού!
    Κατά τα άλλα, για όλα μας φταίνε οι κακοί Γουρουνάδες.

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ο Θείος 17/01/2011 13:13:08

     Δηλαδη τις προαλες δανειστηκαμε στα 6μηνα ομολογα με 4.9% ετησιο ?? ;) Αυτο μας ειπαν.
     δεν παιζομαστε.. τα νευρα μου.

     ΠΠ

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ο Θείος 17/01/2011 13:52:19

     1 δίς πήραμε,
     1.000.000.000x(1+0,049x6/12) = 1.024.500.000 ευρουδάκια θα επιστρέψουμε στους δανειστές σε 6 μήνες. Αυτός είναι ο τύπος του τοκισμού.
     Στο πίτς φυτίλι 4,9 % κέρδος (σε ετήσια βάση), για εγχώριες και μή τράπεζες (ή και ασφαλιστικά ταμεία με αδιάθετα αποθεματικά).
     Ύστερα μας φταίει (μόνον) το ΔΝΤ που δανείζει με 3,5 % (σε ετήσια βάση) για x χρόνια (5, 11 θα δείξει).
     Είμαστε ή δεν είμαστε ως ΜΜΕ και ευρύτερος δημόσιος λόγος, οι απόλυτοι σκράπες στην αριθμητική;

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ο Θείος 17/01/2011 13:59:18

      Γιατι μας "πουλανε" τα spread στις 850μβ και στο συνολο 10-11% ετησιο? 6 μηνιαια δεν πουλησαμε?
      Μου λες οτι σημερα δανειζομαστε με 4.9% ετησιο και δια 2 τα "κερδη" του επενδυτη- δανειστη στο εξαμηνο? 2.45% ?
      δε μου βγαινει..

      ΠΠ

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/01/2011 14:18:42

      Τα spread αφορούν ομόλογα, που είναι πιό μακροπρόθεσμος τρόπος δανεισμού και (συνήθως) αφορά μεγαλύτερα ποσά. Δεν εκδίδουμε ομόλογα, είμαστε "εκτός" αγοράς ομολόγων, και εμείς και οι Ιρλανδοί: Είναι απογορευτικό το επιτόκιό τους. Γι αυτό και έγιναν οι "εκτός αγοράς" μηχανισμοί στήριξης ( με Δημόσιο χρήμα ΕΕ-ΔΝΤ) δηλαδή για την αποτροπή χρεωκοπίας των 2 χωρών.
      Αντίθετα, προχθές έγινε δανεισμός με ομόλογα της Πορτογαλίας, με επιτόκιο 6,9 % (ψηλό μεν, αλλά κάτω του 7 % που θεωρείται απαγορευτικό και ένδειξη αναγκαστικής προσφυγής σε bail out της ΕΕ). Η Πορτογαλία είναι "εντός" αγορών ομολόγων, όπως και Ισπανία, Ιταλία κτλ.
      Αντίθετα, τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια που συνεχίσουμε να εκδίδουμε εμείς (όπως και οι Ιρλανδοί), έχουν πολύ λιγότερο ρίσκο χρεωκοπίας, επειδή είναι βραχυπρόθεσμα και έχουν άλλες ρήτρες. Το επιτόκιό τους επηρεάζεται μέν από το επιτόκιο των ομολόγων (δηλαδή τα "spread"), αλλά είναι πολύ χαμηλότερο, ακριβώς επειδή έχει χαμηλότερο ρίσκο.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/01/2011 14:29:28

      Με άλλα λόγια, τα spread για την Ελλάδα και Ιρλανδία είναι σήμερα "θεωρητικά", virtual, δεν αφορούν πραγματικές αγοραπωλησίες ομολόγων στην πρωτογενή αγορά (αφού δεν γίνονται), αλλά το πολύ πολύ την δευτερογενή αγορά ομολόγων (δηλαδή αγοραπωλησίες μεταξύ δανειστών, κατόχων τίτλων). Στην πράξη, ούτε δευτερογενείς αγοραπωλησίες γίνονται, δεν υπάρχουν αγοραστές στίς τιμές αυτές στην ελεύθερη αγορά: Είναι όπως τα Ελληνικά ακίνητα σήμερα, μόνον τρελός θ' αγόραζε στα σημερινά επίπεδα.
      Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα για να τα σταθεροποιήσει, αλλά συνήθως δεν τα παίρνει στην ελεύθερη αγορά. Τα αγοράζει κυρίως με διμερείς πράξεις από εμπορικές τράπεζες, έναντι ρευστότητας (παροχής δανεισμού). Εντελώς άλλα επιτόκια.
      Αντίθετα, τα spreads των χωρών "εντός αγοράς" (π.χ. Πορτογαλία, Ισπανία) είναι ενεργά και οι αγοραπωλησίες ομολόγων (πρωτογενείς εκδόσεις και δευερογενείς πράξεις) γίνονται με βάση αυτά.
      Είναι τεχνικό το θέμα και δυστυχώς αναγκαστική η χρήση στρυφνής γλώσσας και τεχνικής ορολογίας, ζητώ συγγνώμη που δεν μπορώ να το απλουστεύσω περισσότερο.

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Ο Θείος 17/01/2011 14:35:21

      Καλά θα ήταν οι υπολογισμοί να είναι του δημοτικού γιατί με το ετήσιο επιτόκιο δεν μπορείς να συμπεράνεις έτσι απλά τι θα πληρώσεις με διαιρέσεις, πρέπει να ξέρεις και ανά πότε γίνεται ο ανατοκισμός, δεν μπορείς να δώσεις τα λεφτά στο εξάμηνο με ανατοκισμό ετήσιο, αν ο ανατοκισμός είναι εξαμηνιαίος τότε είναι 1+ετήσιο=(1+εξαμηνιαίο)^2=> 1+εξαμηνιαίο=(1+ετήσιο)^1/2 και όχι *1/2. Και αυτό για μία δόση και έναν ανατοκισμό, αν μπούνε παραπάνω στο παιχνίδι ο τύπος είναι για excel μετά.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ TopGunZ 17/01/2011 14:42:31

      Ο τύπος που έδωσα είναι γενικός, δηλαδή δίνει την τάξη μεγέθους. Το πώς ακριβώς γίνεται ο ανατοκισμός κτλ, αφορά τα λεγόμενα "ψιλά γράμματα" της κάθε συγκεκριμένης έκδοσης γραμματίων η ομολόγων.
      Ένα κουλουβάχατο είναι τα τραπεζικά περί δανεισμού, όχι μόνον των ιδιωτών δανειοληπτών.

 5. ΦΩΤΕΙΝΟΣ avatar
  ΦΩΤΕΙΝΟΣ 17/01/2011 13:44:05

  O Όλι Ρεν είπε ...οι Έλληνες στηρίζουν τα μέτρα ,απόδειξη τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών..γεία σας ρε πασόκοι γίγαντες.....

  • Dal avatar
   Dal @ ΦΩΤΕΙΝΟΣ 17/01/2011 13:59:29

   Μπράβο Φωτεινέ!!!Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι όσο το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα, τα μέτρα θα λαμβάνονται με συχνότητα ριπών πολυβόλου.

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/01/2011 14:06:12

  μαζευω δηλωσεις 2011..
  "η κριση ειναι ευκαιρια. να παψουν να αποφασιζουν αλλοι για εμας !!" = ΓΑΠ

  ΠΠ

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/01/2011 14:36:00

   Εγώ πάλι λέω να αρχίσω να μαζεύω πυρομαχικά...

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/01/2011 14:49:28

  *Την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας σε πρώτη φάση και πιθανόν της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας θεωρεί ως την καλύτερη λύση το περιοδικό Economist. Επίσης, θεωρεί ότι η στρατηγική που εφάρμοσε η Ευρώπη για να καθυσηχάσει τις αγορές της Ευρωζώνης αποτυγχάνει.

  Ψευτες και τρομοκρατες !!

  ΠΠ

  • Dal avatar
   Dal @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/01/2011 15:19:23

   ΠΠ, την αλήθεια λένε. Τα χρέη της Ελλάδος και της Ιρλανδίας-εξωτερικό χρέος δύο τρις ευρώ-δεν μπορούν να αποπληρωθούν ποτέ. Δεν συμφέρει σε κανέναν η διάλυση της Ευρωζώνης. Την πραγματικότητα περιγράφουν, όπως την αλήθεια λέγανε ότι ήταν λάθος η δημιουργία του Ευρώ. Αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ότι και σε αυτό είχαν δίκιο.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Dal 17/01/2011 16:02:05

    λες να μην το γνωριζω ...??

    ΠΠ

    • Dal avatar
     Dal @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/01/2011 19:02:54

     O.k.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Dal 17/01/2011 16:06:58

    Δεν είναι τόσα, περίπου τα μισά είναι, εκτός άν εννοείς της Ισπανίας (που είναι 2 δις αλλά πρόκειται για οικονομία και χώρα εντελώς άλλης τάξης μεγέθους).
    Εξωτερικό χρέος Ελλάδας ~ 350 δις, Ιρλανδίας ~ 750 δις.
    Βάζω μέσα και τα χρέη + "μαύρες τρύπες" των ιδιωτικών τραπεζών (εξ ού και το τόσο διογκωμένο χρέος της Ιρλανδίας, χώρας μικρότερης από την Ελλάδα).

 8. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 17/01/2011 17:24:46

  Δεν έχω καμμιά αντίρρηση στην "Γερμανική" επιτροπεία της δημοσιονομικής και πολιτικής μας πειθαρχίας. Έτσι κι' αλλοιώς, μόνοι μας ψηφίσαμε την μέσω ΕΕ κατάργηση της Εθνικής μας αυτοτελείας.
  'Εχω αντίρρηση στην συνέχιση των ιδιοτελών "πολιτικών" των πολιτικών μας.
  Αν γίνουμε σοβαροί, ψηλοί μισθοί και εισοδήματα δεν θα αργήσουν. Και μόνοι μας δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.