#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2008 20:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημοκρατία και Ισλαμισμός


 


________________________________________ 

Γράφει η Guardian: Tο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εξετάζει μια υπόθεση που θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα σε μια πολιτική κρίση με σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ) και οι ηγέτες του κατηγορούνται για παραβίαση των αρχών του ιδρυτή του μετα-οθωμανικού κοσμικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ….Στην πραγματικότητα η διαμάχη εκτυλίσσεται ανάμεσα σε ένα κόμμα που εκπροσωπεί ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού στην τουρκική ενδοχώρα, το οποίο έχει κουραστεί από τη σπασμωδική διακυβέρνηση μιας μητροπολιτικής ελίτ (που διακόπτεται κατά διαστήματα από άμεση στρατιωτική διακυβέρνηση) και στις ίδιες εκείνες δυνάμεις που αρνούνται να αποδεχτούν την απώλεια του παλιού μονοπωλίου τους στην εξουσία. Ο κ. Ερντογάν είναι κάθε άλλο παρά άμοιρος ευθυνών. Προκάλεσε τους εχθρούς του, προκειμένου να συγκεντρώσει λαϊκή υποστήριξη. Όμως, οι οπαδοί του κοσμικού κράτους θα έπρεπε να προσπαθούν να αποδείξουν με επιχειρήματα για ποιον λόγο πρέπει κανείς να τους ξαναεμπιστευτεί, αντί να επιτάσσουν το Σύνταγμα για να συντρίψουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Είναι ζωτική ανάγκη να μάθει η Τουρκία να εντάσσει τη μουσουλμανική ταυτότητα σε ένα δημοκρατικό σύστημα. Εάν η προσπάθεια αυτή αποτύχει, οι επωφεληθέντες θα είναι οι απανταχού εξτρεμιστές που υποστηρίζουν ότι το Ισλάμ και η Δημοκρατία δεν μπορούν ποτέ να συμφιλιωθούν....

Ερωτήματα: Μπορούν αυτές οι δυο δυνάμεις που περιγράφει η βρετανική εφημερίδα να συμφιλιωθούν και να συμβιώσουν ειρηνικά; Μπορεί ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας να γίνει από μια μουσουλμανική πολιτική δύναμη; Σκέφτεται κανείς (στην Αθήνα) ότι η Τουρκία μπορεί και να μην είναι «η περιφερειακή δύναμη» που μας λένε, αλλά ένα κράτος – κράμα διαφορετικών μειονοτήτων και αντιπάλων πολιτισμών;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σαος avatar
  Σαος 28/07/2008 20:08:47

  Ότι και να λέμε, για την Τουρκία και οι δύο είναι "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". Δεν βλέπω να βγαίνει σε καλό αυτή η ιστορία, ούτε για την Τουρκία αλλά , φοβάμαι, και για την Ελλάδα.

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 28/07/2008 20:11:51

  Έχω ξαναγράψει εδώ στα σχόλια ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ταξικό. Δεν είναι ιδεολογικό. Ο λαός ανεξαρτήτως ιδεολογίας αποφάσισε να ξεφορτωθεί τους Κεμαλιστές και οι Κεμαλιστές δεν παραδίνουν την εξουσία. Έχουν δυο επιλογές ή παραδίνουν και φεύγουν ή μπαίνουν σε βίαιες καταστάσεις.

  Όσο για το ερώτημα ναι στην τουρκία ζουν αρκετές εθνότητες-ομάδες μουσουλμανικού θρησκεύματος. Οι κυριότερες είναι οι κουρδοι σαν εθνότητα και οι αλεβίτες σαν θρησκευτική ομάδα. Υπάρχουν κι άλλες μικρότερες.

 3. Nick avatar
  Nick 28/07/2008 20:17:54

  Υπάρχουν τουλάχιστον 53 μειονότητες στη Τουρκία.

  Και όχι, η Τουρκία δεν είναι περιφερειακή υπερδύναμη.

  Απλά τώρα βλέπετε το τέλος της υπάρξεως της.

 4. Lmpg avatar
  Lmpg 28/07/2008 20:30:12

  @ nick
  Πριν το τέλος της ύπαρξής της θα έχει αποκτήσει και την τουρκική μειονότητα Θράκης και όσες άλλες ανακαλύψει ή δημιουργήσει. Ο επεκτατισμός της τη συνέστησε σε κράτος.
  @ all
  Τώρα, με μια πρόχειρη ματιά σε όλα τα μουσουλμανικά - ισλαμικά καθεστώτα εύκολα νομίζω διακρίνει κανείς ότι δημοκρατία δεν υπάρχει. Μόνο καταπίεση, διωγμός, βασανιστήρια σε όποιον αντιτίθεται σ' αυτά που το Κοράνια πρεσβεύει.

  Ποια δημοκρατία; Υπάρχει δη μοκρατία στο φερετζέ, στην πολυγαμία, στην υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση, ή στο μότο "θάνατος στους απίστους";

  Για μένα η προσπάθεια του κοσμικού στοιχείου στην Τουρκία ακουμπάει την ψωροκώσταινα σε δύο σημεία
  1) Αν μείνει κοσμικό θα συνεχίσει να διεκδικεί ωμά
  2) Αν γίνει ισλαμικό θα προσπαθεί με κινήσεις ενάντια ημών να δημιουργεί αντιπερισπασμούς στο εσωτερικό της χώρας τους που είναι διασπασμένο σε μύρια κομμάτια.

  Άρα κατ' εμέ, εμείς πρέπει να αλλάξουμε τροπάριο. Οι Τούρκοι πάντοτε ίδιοι είναι και πάντα ό,τι κάνουν το κάνουν για το συμφέρον της πατρίδας τους. Όχι σαν κάποιους άλλους....

 5. Nick avatar
  Nick 28/07/2008 20:33:55

  @lmpg:

  Μέχρι να την αποκτήσει θα έχει μεσολαβήσει ο διαμελισμός της.

 6. ΠΔύο avatar
  ΠΔύο 28/07/2008 21:51:39

  Είναι ζωτική ανάγκη να μάθει η Τουρκία να εντάσσει τη μουσουλμανική ταυτότητα σε ένα δημοκρατικό σύστημα.


  Αυτό είναι ανέκδοτο. Και δεν το λέω από ασέβεια προς τους μουσουλμάνους, όπου κι αν βρίσκονται, αλλά επειδή όσοι έχουν μελετήσει το Ισλάμ, γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα σύστημα ζωής. Όχι μια απλή θρησκεία.

  Ισλάμ λάιτ θέλει η ΕΕ; Χλωμό. Ήδη οι "πολιτισμένοι" Γερμανοί ενοχλούνται από τα απλά, π.χ. το ύψος των μιναρέδων. Φαντάσου πως βλέπουν τη συμπαγή τουρκική κοινότητα.

 7. Νἰκος avatar
  Νἰκος 29/07/2008 00:20:54

  Συγκρουση πολιτισμων. Ετσι απλα.
  Αρα'γε γιατι μετα απο 400 χρονια σκλαβιας δεν ομογενοποιηθηκαμε με τους Τουρκους;
  Περα απο τους μπακλαβαδες και τα σιροπιαστα ουτε εμεις ουτε αυτοι ωφεληθηκαν απο τοσα χρονια συγκατοικησης. αν μη τι αλλο μειναμε πισω.

 8. Ζαγκάλο avatar
  Ζαγκάλο 29/07/2008 01:24:24

  Ρε δεν πάνε να διαλυθούνε και η Τουρκία, τα Σκόπια και η Αλβανία και τι έγινε; Ούτως ή άλλως και ενωμένοι που είναι παλι δεν κινδυνεύουμε; Ζήτημα διεθνούς χρόνισμού είναι να κάνουν κανένα ντου οι Τούρκοι.

  Το κύριο πρόβλημά μας είναι η συνεχής ουσιαστική ακυβερνησία που έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες και όχι η ενότητα ή μη των Τούρκων.

 9. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 29/07/2008 02:23:20

  Εδώ δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα που χαρακτηρίζεται από τις τρίσβαθες και απέραντες αδυναμίες μας. Για μια ακόμη φορά εύκολα θα φιλοσοφήσουμε με τους αστραγάλους για να βγάλουμε τρίδυμα, επειδή ποτέ δεν φροντίσαμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες βάσεις. Γιατί ποτέ δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά με τη γείτονα χώρα. Αρκεστήκαμε σε ψυχολογισμούς και δίστηλες κολούμνες στις φυλλάδες, ενώ τα βύσματα πέφτουν βροχή, από συστάσεως ελλαδικού κράτους. Η αναλυτική διαδικασία, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση μιας πολυπληθέστατης χώρας της οκάς, φτάσαμε να ακούνε οι Τούρκοι "Έλληνες" και να μειδιάζουν. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι η τούρκικη ιστορία είναι ελληνική ιστορία, έστω και μόνο λόγω ότι ζωτικές ζυμώσεις λάβανε χώρα μέσα στο όρια της σημερινής Ελλαδικής επικράτειας (Θεσσαλονίκη). Θεωρήσαμε ότι η Τουρκία μπορεί να μας απειλεί χοντρά, αλλά ανήκει σε άλλη ήπειρο, που η εκλεπτισμένη σκέψη μας δεν μπορεί να πλησιάση, γιατί βρωμάνε τα πόδια τους. Βυθισμένοι στην άγνοια πέφταμε από τη Μικρασιατική καταστροφή στην "ελληνοτουρκική φιλία", φτιάχναμε κουμπαριές, επιβάλαμε στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης το 1963 να κατεβάση τις ταμπέλες που ήταν γραμμένες στα ελληνικά από τα μαγαζιά της και να αναρτήση άλλες στα τουρκικά, χειροκροτάγαμε το χασάπη το Γρίβα, που με τις σφαγές στην Κόφινο κατάφερε να δημιουργήση από τους "λινοβάμβακους" σκληροπυρηνικούς τουρκοκύπριους, τρέχαμε πίσω από το Μακάριο, που μετά το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β έσπευσε στον ΟΗΕ να ζητήση να παρέμβουν οι εγγυήτριες δυνάμεις (Τουρκία, Αγγλία, Ελλάδα) ανοίγοντας το πράσινο φως στην εισβολή και παραλίγο να φορέσουμε πριν λίγο και το λοφίο της κυρίας σε μπαλ-μασκέ του τρελοκομείου που μίλαγε για συνωστισμό στη Σμύρνη. Δεν παρακολουθώ ποδόσφαιρο, αλλά δεν μπορώ να φαντασθώ άλλη ομάδα, που να έβαλε απανωτά τόσα πολλά γκολ στον εαυτό της, ζητώντας να πάρη μαζί της και κομμάτι από τα σκισμένα δίχτυα, ως ενθύμιο της νίκης. Βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε ευρωπαίοι και περιμένουμε να μας λύσουνε το πρόβλημα τα σκυλιά των πολυεθνικών, που ελέγχουνε κοινωνίες σε ημιάγρια κατάσταση, βάζοντας μια χώρα, που κυριολεκτικά έχουν βγει τα κοτόπουλα τσάρκα στην εθνική οδό, να μπή στη χαρτοκλεφτική λέσχη του Σαρκοζί.
  Και το δράμα είναι, ότι παρ΄όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να χειριστούμε, κατ΄αρχήν αναλυτικά, το βαθύ ρήγμα που εξελίσσεται με γεωμετρική ταχύτητα δίπλα μας, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε επί τέλους στοιχειωδώς την τακτική μας, γιατί οι συνέπειες του προφανώς θα επεκταθούν με δυσάρεστο τρόπο και στο βλάκα της παρέας.
  Άν κατανοήσουμε την αμεσότητα και τη σοβαρότητα του θέματος και αποφασίσουμε να συμμορφωθούμε, ίσως έχουμε κάνει το μισό βήμα. Αν για μια ακόμη φορά βάλουμε μπρος το μαγνητόφωνο των ιδεολογημάτων και της λαμπρής μαγκιάς,τότε ας ευχαριστήσουμε το Θεό, που όπως είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, φρόντισε να σκλαβωθούμε στους τούρκους, μήπως και συνέλθουμε. Γιατί μετά την εκδίωξη των τούρκων, μπορεί να παρέμειναν οι κοτσαμπάσηδες, οι τουρκόσποροι και οι γενίτσαροι, αλλά το πασουμάκι του πασά έχει χάρη.

 10. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 29/07/2008 02:58:59

  @Νίκος: φίλε, μου δίνεις την ευκαιρία να πω την γνώμη μου για κάτι...

  Είναι λάθος έκφραση το "Σύγκρουση/Πόλεμος Πολιτισμών". Δεν συγκρούονται πολιτισμοί, ΑΛΛΑ θρησκείες. Και δεν συγκρούονται όποιες κι όποιες θρησκείες, ΑΛΛΑ αποκλειστικά οι τρεις του Μονοθεϊσμού. Οι υπόλοιπες απέχουν. Οπότε: το "Εμφύλιος του Μονοθεϊσμού" αποδίδει την ορθή περιγραφή του γεγονότος, ενώ το "σύγκρουση/πόλεμος θρησκειών" είναι ψευδεπίγραφο και παραπειστικό. Γιατί το λάνσαραν και καθιέρωσαν, άρα-yes;;;

  Επίσης, εκατομμύρια Έλληνες άλλαξαν θρησκεία, όταν ήρθαν οι Οθωμανοί και πρότειναν στους "Ρουμ"- "Ρωμ" (= χριστιανούς ορθόδοξους, κι όχι Έλληνες αναγκαστικά) που καταλάμβαναν: ή θα αλλάξουν θρησκεία και δεν θα πληρώνουν φόρους, ΑΛΛΑ θα στρατεύονται, ή θα παραμείνουν χριστιανοί και θα πληρώνουν φόρους, ΑΛΛΑ δεν θα στρατεύονται, (φοβερό "παζάρι"!). Όσοι επέλεξαν ως πιο συμφέρον γι' αυτούς το πρώτο, ενσωματώθηκαν στους νυν Τούρκους, εδώ και αιώνες.

  Το ότι η γλώσσα της Εκκλησίας ήταν τα ελληνικά και, επίσης, οι πιστοί της αναγνωρίζονταν από την Διοίκηση σαν "λαός"- "έθνος"- "μιλιέτ", έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να μην ενσωματωθούν με τους Τούρκους. Απόδειξη ότι η γλώσσα είναι απείρως ισχυρότερος δεσμός τού αίματος. Ας θυμηθούμε εδώ το "πας μη Έλλην Βάρβαρος", όπου "βάρ"-"βαρ"-ος" = όποιος δεν μιλάει ελληνικά! Η δε γλώσσα, ο "λόγος", είναι το μέσον έκφρασης των σκέψεων που παράγει κάθε ανθρώπινο "πνεύμα" και η ειδοποιός διαφορά ανθρώπου ζώου. Οπότε, δεν είναι παράξενο που αργότερα "το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε (= έγινε) μηκέτι του γένους, αλλά της ΔΙΑΝΟΙΑΣ δοκείν είναι, και μ ά λ λ ο ν Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας», Ισοκράτης, «Πανηγυρικός». Μάλλον ορθο-λογική εξέλιξη ήταν...


  ΥΓ. ΘΕΟ-ΚΡΑΤΙΑ/ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟΣ: η Torah- Πεντάτευχος- "Νόμος" του Μωυσή και το Κοράνι του Μωάμεθ ήταν τα "Συντάγματα" Εβραίων και Αράβων, -και είναι, ακόμα, για τους φανατικούς ή "ορθόδοξους" Εβραίους με τα κοτσιδάκια και τους αντίστοιχους ισλαμιστές "μουτζαχεντίν. Για τους Χριστιανούς του Δυτικού και Ανατολικού "Κράτους" σύνταγμα υπήρξε το Ευαγγέλιο, και είχαμε τους "ελέω Θεού" Αυτοκράτορες/Δεσπότες σε ...συσκευασία "2 σε 1": και αρχηγοί του Κράτους ΚΑΙ της Εκκλησίας. Μέχρι που "αναγεννήθηκαν" μέσω Αράβων στο ελληνικό Πνεύμα οι Δυτικοί, οπότε "διαφωτίστηκαν" και εξεγέρθηκαν οι πρώτοι, το 1789. Έκτοτε, το παλεύουμε για μια κάποια "Δημοκρατία", αλλά όλο κορόιδο μας πιάνουν τα τσακάλια, που έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι στο χέρι εδώ και 2000 χρόνια.

  Σε όλους τους λαούς και σε όλους τους πολιτισμούς, η έννοια και ο θεσμός της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ήταν ανύπαρκτος, πριν τους τον γνωρίσουν οι Έλληνες. Δ ι ό τ ι πουθενά αλλού οι άνθρωποι δεν έφτασαν να ξεπεράσουν τον ΦΟΒΟ του Αγνώστου = "Θεός", ώστε να διοικούνται από μόνοι τους και όχι από κάποιον/ους θεό/ούς, μέσω ...μεσαζόντων- medium- ενδιάμεσων, ή μάγων- ιερέων- θαυματουργών του/τους.

  ΑΝ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,
  Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΆΤΑ- ΚΑΤΑΚΆΤΑ- ΚΑΤΑΡΡΡΡΡΡΕΕΕΕΕΙΙΙΙΙ... COMMUNICATION BRAKE-DOWN

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.