#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/07/2011 20:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημιουργούν μια "Αργεντινή" στο Αιγαίο;Του Alan Beattie ( FT’s International Economy Editor)

Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να πούμε μπράβο στις αρχές της Eυρωζώνης για το τάιμινγκ τους. Τον Ιούνιο του 2001 η Αργεντινή πάλευε με το εθνικό της χρέος, προσπαθώντας να το επιμηκύνει. Έξι μήνες αργότερα, κατέρρευσε χρεοκοπώντας.

Δέκα χρόνια ακριβώς μετά, η Ελλάδα απειλεί να σπάσει το αργεντίνικο ρεκόρ της μεγαλύτερης εθνικής χρεοκοπίας. Ένα σχέδιο που ξεκίνησε από το Παρίσι, έχει σκοπό να  κερδηθεί χρόνος, πείθοντας τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να κάνουν το λεγόμενο roll over, να αναβάλλουν δηλαδή την ωρίμανσή τους. Το αν θα πετύχει το σχέδιο είναι ακόμη αβέβαιο. Ένα όμως είναι ξεκάθαρο: Η αντιμετώπιση μιας κρίσης χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων λύσεων (ρευστότητας) δεν αποτελεί λύση, ούτε προκαλεί εμπιστοσύνη.

Οι περιπτώσεις Αργεντινής και Ελλάδας έχουν αρκετά κοινά σημεία: Μια στενή αυτοεξυπηρετούμενη πολιτική ελίτ. Μια χρόνια αφαίμαξη της ανάπτυξης εξαιτίας της διαφθοράς. Μια «ακράτεια» στα δημοσιονομικά. Μια κουλτούρα φοροδιαφυγής.

Τα κράτη βέβαια, δεν  δεσμεύονται από το παρελθόν τους. Σε πολλά σημεία όμως, η Ελλάδα αντιγράφει τη κρίση της Αργεντινής. Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν οι πολιτικοί της είναι αποφασισμένοι να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Επίσης, η διάσωση εκ μέρους της ευρωζώνης, αποτρέπει όχι μόνο τη περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά ακόμη και τη συζήτηση για κάτι τέτοιο.

Στο ΔΝΤ επικρατεί αγανάκτηση για την υποβόσκουσα πολιτική θέληση στην Ελλάδα.Υπάρχει διάσταση μεταξύ του τι υπεγράφη από τους τεχνοκράτες και του τι πραγματικά συμβαίνει. Η εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας απαιτεί και την δυνατότητα της υπερψήφισης των απαραίτητων νόμων στο κοινοβούλιο (πάση θυσία), αλλά και την πολιτική αντοχή του να δίνεις καθημερινές μάχες με χιλιάδες απρόθυμους φορολογούμενους, σπάταλα υπουργεία, και εξαγριωμένους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ είναι συνηθισμένοι να συναλλάσσονται με άτομα που είναι σαν κι αυτούς, και έναν τέτοιο βρήκαν στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που κατέχει διδακτορικό στα οικονομικά. Πρόκειται για κάποιον που θυμίζει τον σπουδαγμένο στο Harvard υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής το 2001 Domingo Cavallo.

Ο Cavallo προσπάθησε με διάφορα κόλπα να ξεφύγει από τα λουριά της λιτότητας, αλλά δεν είχε τη δύναμη να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες, ούτε καν στις επαρχίες. Το ίδιο πρόβλημα είχε και ο Παπακωνσταντίνου, συναντώντας πανταχόθεν άρνηση. Όταν χάθηκε η εμπιστοσύνη του κοινού στο πρόσωπό του, απολύθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Ε. Βενιζέλο, έναν βετεράνο πολιτικό, που όμως είναι δικηγόρος και όχι οικονομολόγος.

Ένας άλλος ανησυχητικός παραλληλισμός με την Αργεντινή, είναι και η ελληνική καταφυγή σε βραχυπρόθεσμες επιδιορθώσεις στην ρευστότητα. Ο κίνδυνος του πειράματος της Αργεντινής το 2001, να πείσει τους επενδυτές να αναβάλουν την αποπληρωμή τους μεγέθυνε το όλο πρόβλημα. Τον Αύγουστο του 2001 το ΔΝΤ έδωσε ένα νέο δάνειο $8 δισ. Περιέργως, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θέλησε τα $3 δισ του πακέτου  αυτού να χρησιμοποιηθούν για μια εθελοντική αναδιάρθρωση. Το συνολικό χρέος ήταν πάνω από $100 δισ. οπότε η κατάσταση δεν βελτιώθηκε καν.

Στη περίπτωση της Ουρουγουάης (2003) υπήρξε κούρεμα του χρέους κατά 20%, και η χώρα ξεπέρασε τη κρίση της. Το βασικό όμως πρόβλημα της Ουρουγουάης ήταν η έλλειψη ρευστότητας. Ένα μικρό κούρεμα άρκεσε για να τη βοηθήσει. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο χρέος, και αν γίνει κούρεμα, αυτό θα πρέπει να είναι της τάξης του 50%. Η ελληνική συμφωνία είναι προσεκτικά σχεδιασμένη για να αποτραπούν πληρωμές στα credit default swaps (ασφάλιστρα ρίσκου), κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα ελιγμών.

Με άλλα λόγια, μια αναδιάρθρωση σήμερα, θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια άλλη αργότερα. Αυτό δεν θα ήταν κακό, αν οι επενδυτές είχαν πειστεί πως η ΕΕ και η ΕΚΤ διαθέτουν ένα σαφές σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας, ώστε να γνωρίζουν το τι και το πώς της συμμετοχής τους στις ζημιές. Οι αμφιταλαντεύσεις όμως δεν βοηθάνε. Από την αρχή, η απάντηση της Ευρωζώνης μπερδεύει, καθυστερεί, και δημιουργεί σύγχυση. Ακόμη και όταν πάρθηκαν σωστές αποφάσεις, αυτό έγινε πολύ αργά με αποτέλεσμα να μην υπάρξει αποτέλεσμα.

Για να πετύχει μια αναδιάρθρωση, οι όροι θα πρέπει να είναι σαφείς, και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σίγουροι για το ότι οι αρχές είναι ενωμένες, ισχυρές, και αποφασισμένες. Η ευρωζώνη προσποιείται ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο δείχνει, και ο ανταρτοπόλεμος μεταξύ των κυβερνήσεων και της ΕΚΤ δεν βοηθά.

Η ΕΕ νομίζει ότι μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία της Ουρουγουάης στην ευρωζώνη. Στη πραγματικότητα όμως, δημιουργεί μια νέα Αργεντινή στο Αιγαίο.

Dithering risks creating the Argentina on the Aegean

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. charulisN avatar
  charulisN 02/07/2011 20:27:07

  Κύριοι, υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία αν δεν αλλάξουν δεν υπάρχει περίπτωση εθνικής σωτηρίας.
  Πρώτον, όσον υπάρχει σχέση ευρώ/δολαρίου 1:1,44 δεν υπάρχει περίπτωση αύξηση ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
  Δεύτερο, όσο τα επιτόκια δανεισμού είναι πάνω από 5% και υπάρχει αρνητική ανάπτυξη -3,4% δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει ποτέ η Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος.
  Τρίτον, όσο οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τις εξαγωγές και σε ποσοστό πάνω 5% του ΑΕΠ, δεν υπάρχει περίπτωση ανόρθωσης της πραγματικής οικονομίας.
  Ανάπτυξη οικονομίας με απλά ελληνικά δεν είναι οι οικοδομές, εκτός και αν πουλάμε σε ξένους τα διαμερίσματα.
  Με λίγα λόγια κάθε ιδιωτική δραστηριότητα πρέπει να φέρνει ευρώ από έξω.
  Και τέλος πρέπει να απολυθούν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι ή να πάνε σπίτι τους σαν εφεδρεία με μισθό το 50% των αποδοχών τους και να κάθονται.
  Έτσι θα εξοικονομηθούν τα 6 δις, που ψάχνει η κυβέρνηση και θα σταματήσει η ληστεία των φτωχών.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ charulisN 02/07/2011 20:53:23

   Δηλαδή οι Δ.Υ. είναι οι πλούσιοι; Τι μαθαίνουμε;
   Όλα αυτά τα εξοχικά και οι πισίνες και τα Χάμερ, τελικά είναι των Δ.Υ.;
   Άκου να δεις...

   • Αστος avatar
    Αστος @ Strange Attractor 02/07/2011 21:14:04

    Πλουσιοι οχι, αλλα ευνοημενοι απο καθε αποψη ειδικα σε σχεση με τους συναδελφους τους στον ιδιωτικο τομεα ,ναι.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Αστος 02/07/2011 21:16:26

     Ναι, βρε Αστέ, δίκιο έχεις! Θάνατος σε κάθε ευνοημένο! Να ψοφήσουν όλες οι κατσίκες, όλων των γειτόνων!

     • Αστος avatar
      Αστος @ Αυριανιστής 02/07/2011 22:19:21

      Δικα σου λογια Αυριανιστη οχι δικα μου.

      Εγω δεν ευχομαι τον θανατο κανενος αλλα ειτε σ'αρεσει ειτε οχι ειναι ευνοημενοι, μονο το γεγονος οτι δεν εχουν να ανησυχουν για απολυση για ψυλλου-πηδημα(εκτος κι αν τους πιασουν πια επ αυτοφωρο) φτανει.

      @Strange Attractor
      Αν διαφεγουν ιδιωτες ειναι επειδη "καποιοι" ΔΥ στην εφορια κανουν τα στραβα ματια..... εναντι αντιτιμου φυσικα.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Αστος 02/07/2011 22:22:26

      Άρα να απολυθούν οι επίορκοι. Συμφωνώ και επαυξάνω (αν και αν πάει να γίνει κάτι τέτοιο, απλά θα απολυθούν οι μη κομματικοί).
      Οπότε τι σου φταίνε οι υπόλοιποι Δ.Υ;

     • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
      ΑΓΡΟΤΗΣ @ Strange Attractor 02/07/2011 22:37:25

      Και τι προτείνεις ? Να διατηρούμε μια κατάσταση που κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει όλους μας?
      Αμφιβάλλεις ότι επιτέλους όλο το σύστημα με τους φόρους εκτός του ότι πρέπει να είναι σταθερό - για εισροή ξένων επενδυτών - πρέπει να είναι εντελώς αδιάβλητο? Πως θα το πετύχουμε? ποιό είναι το ποσοστό των δυ που έχουν διοριστεί με αξιοκρατικά κριτήρια και πως θα τους εξαιρέσει κανείς από τις όποιες κρίσεις?

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Strange Attractor 02/07/2011 22:43:44

      Δεν μπορούμε να πιάσουμε τους κλέφτες, ή τους φοροφυγάδες, οπότε άπαντες στον τοίχο και στα 6 μ. για τα περαιτέρω. Αθώοι και ένοχοι μαζί.
      Kill them all, kill them all, let God sort them out!

     • ΕΛΛΗΝ avatar
      ΕΛΛΗΝ @ Strange Attractor 03/07/2011 20:31:40

      Ρε ΑΓΡΟΤΗ

      Στην αρχή είπαν οι ΜανοΑνδριανοπουλαίοι οτι πρέπει να απολυθούν 200000 ΔΥ δλδ μείωση δαπανών κατα 25% καθότι οι ΔΥ είναι 760000

      Αφού έγιναν μειώσεις μισθών το 2010 της τάξης του 25% και πρόκειται να γίνουν και άλλες ( 10-35%) με το νέο μισθολόγιο

      Πρός τί οι απολύσεις ΔΥ ???????

      Μάλλον για να περισσεψει περισσότερο χρήμα για τους κρατικοδίαιτους Διαπλεκόμενους Νταβατζήδες που δέν φαίνονται πουθενά στο κάδρο της λιτότητας.

      Υ.Γ Άσε που μου φέρνεις περισσότερο για τον Μανο παρά για ΑΓΡΟΤΗΣ

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Αστος 02/07/2011 23:31:27

      Το έχω ξαναγράψει παλιότερα, η ονομασία " δημόσιοι υπάλληλοι" είναι παραπλανητική. Ενας γιατρός και ένας νοσοκόμος μισθοδοτούνται από το δημόσιο αν εργάζονται σε δημόσιο νοσοκομείο. Είναι υπάλληλοι; Ενας αρχαιολόγος με διδακτορικό και επιστημονικό έργο εργάζεται σε Εφορεία Αρχαιοτήτων του Υπ.Πο. , όπου έχει προσληφθεί κατόπιν ειδικού και πολύ δύσκολου διαγωνισμού. Είναι υπάλληλος;
      Άρα, πρέπει να μιλήσουμε για τους διοικητικούς υπαλλήλους κυρίως.
      Αλλά η απόλυση είναι λύση;
      Δεν θα πλήξει και την αγορά; Δεν θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα; Δεν θα μειώσει και τους φόρους, εφ' όσον οι φόροι που συλλέγονται από ελεύθερους επαγγελματίες ειναι ελάχιστοι;
      Καλώς ή κακώς, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν μία ασφάλεια ή σταθερότητα, χωρίς να γίνονται πλούσιοι, που δεν την έχει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν είναι ελληνική πατέντα, είναι κοινό ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήδη από τον 19ο αιώνα, για να μην πω από πολύ νωρίτερα. Δεν καταλαβαίνω γιατί η διαρκής σύγκριση - που την επαναλαμβάνει ο νεοφιλελεύθερος αρχιλαϊκιστής ιμάμης Πορτοσάλτε - "οι δημόσιοι δεν κινδυνεύουν με απόλυση".
      Προσωπικά ειμαι αναφανδόν της απόλυσης σε περίπτωση αποδεδειγμένης διαφθοράς και είμαι υπέρ του αυστηρού ελέγχου, χωρίς συγκαλήψεις και δικονομικά προσχήματα, ΟΛΩΝ των ΔΥ και γενικά των εργαζομένων στο δημόσιο. Αλλά δεν το θεωρώ ούτε λογικό, ούτε συμφέρον για τη χώρα να λέμε "η χώρα θα ανορθωθεί άμα λείψουν 200 χιλιάδες ΔΥ". Είναι λάθος, πέρα για πέρα.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Αστος 02/07/2011 21:41:12

     Ας πλήρωναν οι ιδιώτες τους διαφυγόντες φόρους τους, που αγγίζουν τα €30 δισ ετησίως, και ίσως η χώρα να μην έπεφτε στη λούμπα του ΓΑΠ και του ΔΝΤ.
     Υπόψιν, ότι όταν το κράτος λέει ότι εισπράττει π.χ. €1 εκατομμύριο φόρους, να ξέρεις ότι το 60-70% είναι από μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
     Συνεπώς αλλού θα πρέπει να επικεντρωθεί το μένος σου.
     Κατά ιδιώτες φοροφυγάδες μεριά.

     • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
      ΑΓΡΟΤΗΣ @ Strange Attractor 02/07/2011 23:07:08

      Αυτό κατάλαβες? Εσύ δηλαδή ευχαρίστως- όχι αναγκαστικά όπως όλοι-πληρώνεις φόρους?

     • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
      ΑΓΡΟΤΗΣ @ ΑΓΡΟΤΗΣ 02/07/2011 23:08:39

      Χωρίς να ξέρεις που πηγαίνουν?

     • ΕΛΛΗΝ avatar
      ΕΛΛΗΝ @ ΑΓΡΟΤΗΣ 03/07/2011 20:37:57

      @ ΑΓΡΟΤΗΣ

      Εσύ ας πούμε που ξέρεις
      Είσαι σίγουρος ( ή έτσι θέλεις να περνάς ) οτι πηγαίνουν μόνο στους μισθούς των ΔΥ και όχι στούς Διαπλεκόμενους Νταβατζήδες του Δημοσίου !!!!!!!!

      Γειάσου ρε Μάνο με τα ωραία σου.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ ΑΓΡΟΤΗΣ 02/07/2011 23:29:04

      Αν είναι να μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο, ναι, πληρώνω ευχαρίστως. Εδώ και δεκαπέντε μήνες λέω τι πρόκειται να συμβεί: http://www.antinews.gr/2010/04/23/41925/

     • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
      ΑΓΡΟΤΗΣ @ Αυριανιστής 03/07/2011 08:53:17

      Αυριανιστή είσαι μεγάλη καρδιά, μπράβο σου. Εγώ πάλι ο κακός όχι. Δεν θέλω -'ασχετα από το αν δεν μπορώ- να πληρώνω για να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Είμαι δε σίγουρος ότι αυτά που όλοι πληρώνουμε δεν σώζουν εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν μείνει ή θα μείνουν στο δρόμο αλλά χάνονται στη μεγάλη τρύπα . Τα ορφανά όπως λες να τα βοηθήσουμε όλοι όσο ακόμα μπορούμε , τους αλήτες , τους ανεπάγγελτους και τα λαμόγια γιατί?

    • akomatistos!!!!!!!!!!!!! avatar
     akomatistos!!!!!!!!!!!!! @ Αστος 03/07/2011 18:14:59

     A ναι σόβαρά έ?!!!!!!!!!
     Γιαυτο πολλοι που γνωρίζω και δουλέυουν σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν μπονους, σονους και άλλα, έχουν ιδιωτικές ασφάλειες που καλύπτουν πολλα και διάφορα(έξοδα τοκετου, εξετάσεις για οικογένεια κλπ), έχουν επίδομα για ιδιωτικό παιδικό σταθμό, έχουν λέφτα να πληρωνουν παραδουλέφτρα για τις δουλειες του σπιτιού, έχουν λεφτα για ταξιδακια στο εσωτερικο αλλα και εξωτερικό, πληρωμένο κινητο (free)να συνεχίσω?!!
     Ο δημοσιος υπαλληλος (στην πλειοψηφία) περα απο την σιγουρια( μεχρι τώρα) της εργασίας του δεν έχει τίποτα άλλο.
     Τωρα θα του το πάρουν και αυτό!!!!!!!!!!!

     • ΕΛΛΗΝ avatar
      ΕΛΛΗΝ @ akomatistos!!!!!!!!!!!!! 03/07/2011 20:45:15

      Ναί αυτοί παίρνουν Bonus -σόνους όπως λές

      Αλλά μήν ξεχνάς οτι φέρνουν στα αφεντικά τους (Νταβατζήδες του Δημοσίου ) μέσα απο μίζες εκατοντάδες μύρια απο Δημόσια έργα.........

      Και στο τέλος περνάνε την εικόνα του σπάταλου Δημοσίου εξ΄ αιτίας των μισθών και των συντάξεων................

   • charulisN avatar
    charulisN @ Strange Attractor 03/07/2011 17:30:07

    Από τα γραφόμενά μου, που αναφέρεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πλούσιοι.
    Απλώς λέω ότι αντί να είναι 1.000.000 να μειωθούν στους 800.000, οι 200.000 να παίρνουν το μισό μισθό και να κάθονται σπίτι, τόσο απλά.
    Ποιός είπε ότι δεν πρέπει να κυνηγήσει τους φοροκλέφτες κ.λπ.
    Ένα παράδειγμα. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας (γιατρός) που πληρώνει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα+100 ρεύμα+800 μισθό υπαλλήλου+500 ασφαλιστικές εισφορές (του ιδίου και της υπαλλήλου)+100 κοινόχρηστα: δηλαδή 2.500 Χ 12=3ο.000 +δώρο Χριστουγέννων+ επίδομα άδειας +δώρο Πάσχα της υπαλλήλου: 30.000+800+400+400=31.600 να δηλώνει εισόδημα 8.000 ευρώ. Πρέπει να έχει τεκμήριο τουλάχιστον 25.000 ευρώ, λέω τώρα εγώ.
    Άλλο: Οι περιβόητοι αγροφύλακες θυμάστε πόσοι ήτανε/χρειάζονται, πόσο στοιχίζουν?
    Στα δημόσια νοσοκομεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, νομαρχίες, δήμους, υπάρχουν εκατοντάδες υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, θυρωροί, καθαρίστριες, άσχετοι, οδηγοί, υπάλληλοι κυλικείων, δημοτικοί υπάλληλοι στα πρωτόκολλα, δημοτικές επιτροπές, εταιρίες. Όλοι έχουν τα προνόμια ενός δημόσιου υπαλλήλου! Χ14 μισθούς.
    Ένα άλλο παράδειγμα που το έχω αναφέρει πολλές φορές: Με τη μείωση της θητείας αναγκάστηκε το κράτος να προσλάβει χιλιάδες ΕΠΟΠ με μισθό, μαζί με ασφαλιστικές τους εισφορές κοντά στα 1.100 ευρώ, πρακτικά 1.100Χ14Χ20.000=308.000.000 ευρώ

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ charulisN 02/07/2011 21:15:41

   Γιατί "πρέπει"; Επειδή έτσι σού πιπιλάνε καθημερινά ο Μπάμπης, ο Άρης και ο Στούπας;

 2. EΛΛΗΝΑΣ avatar
  EΛΛΗΝΑΣ 02/07/2011 20:29:16

  Eντάξει από θεωρίες έχουμε πήξει, ο κάθε υποτίθεται ειδήμων βγαίνει και λέει το κοντό του και το μακρύ του για το ελληνικό χρέος. Κανείς όμως δε γνωρίζει πραγματικά τι μαγειρεύεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων ακόμα ούτε και αν μιλάμε για μια πραγματική ή τεχνητή κρίση. Όποια εξέλιξη κι αν υπάρξει η Ελλάδα δεν θα έχει την τύχη της Αργεντινής γιατί είναι διαφορετικά τα μεγέθη, διαφορετική η πολιτική κουλτούρα και διαφορετική η θέση των δυο χωρών στις διεθνείς συμμαχίες. Είναι λάθος να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα - κατά την ταπεινή μου άποψη.

 3. ενας παλιος γνωριμος avatar
  ενας παλιος γνωριμος 02/07/2011 20:59:36

  Aξιότιμε κ.Alan Beattie
  ΕΚΕΙ ΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ:::::Δεν ανησυχείτε για την παλιά σας αποικία;;;

  ..." Συμφωνία έως τις 22 Ιουλίου για την αύξηση του ορίου χρέους θα πρέπει να επιτύχουν οι Αμερικανοί πολιτικοί, προκειμένου να έχουν αρκετό χρόνο να περάσουν τη σχετική νομοθεσία και να αποτρέψουν τη στάση πληρωμών των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
  Η Γερουσία θα έκλεινε κανονικά στις 4 Ιουλίου, όμως, αποφασίστηκε να παραμείνει ανοικτή την επόμενη εβδομάδα για τις σχετικές συζητήσεις, αφότου ο πρόεδρος Obama κάλεσε το Κογκρέσο να σταματήσει να κάνει διακοπές όσο οι διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους συνεχίζονται.
  Για να υπάρξει χρόνος να γραφτεί το νομοσχέδιο και να τηρηθούν οι κανόνες σε σχέση με τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα δημοσιοποίησής του, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία κάποια στιγμή από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου.
  Διαφορετικά, οι ΗΠΑ δεν θα προλάβουν να ανεβάσουν το όριο χρέους έως τις 2 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση θα «ξεμείνει» από χρήματα και θα βρεθεί σε στάση πληρωμών..."

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 02/07/2011 21:04:11

  Η Ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετικό κάθε φορά κοινωνικό περικείμενο..αυτή νομίζω θα είναι και η διαφορά στην αντιμετώπιση του χρέους από μέρους της χώρας μας.

  ΥΓ: SA ++..Ξέχασες τις καμαριέρες

 5. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 02/07/2011 21:22:52

  Ο Κύριος S.A. γνωρίζει τι σημαίνει Αργεντινή Αιγαίου; επί του πρακτέου εννοώ.
  Σημαίνει Τουρκαλέοι, Βουλγαρέοι , Σκοπιανοί, Αλβανοί ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, όλοι οι φίλοι του ΓΑΠ δηλαδή. Μήπως κάνω λάθος;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΣΠΥΡΟΣ 02/07/2011 21:37:44

   Ο κύριος S.A. απλά έκανε την απόδοση μετάφραση του άρθρου. Τι σου φταίει;

 6. A.M. avatar
  A.M. 02/07/2011 21:38:43

  @S.A.
  Respect - για μια ακόμη φορά - για τις επιλογές σου!

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 02/07/2011 21:43:32

  Χα, χα... η επιλογή ήταν του δαιμόνιου Φάκτορα αυτή τη φορά.
  Εγώ απλά το απέδωσα.

  • A.M. avatar
   A.M. @ Strange Attractor 02/07/2011 21:49:08

   ΟΚ! respect στην επιλογή του Φάκτορα ως προς το συγκεκριμένο και respect για όλες τις άλλες επιλογές σου που έχεις ανεβάσει και που τις διαβάζω ανελλιπώς (αν και σπάνια τις σχολιάζω).

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ A.M. 02/07/2011 22:06:50

    Χίλια ευχαριστώ.

 8. ΒΕΝ avatar
  ΒΕΝ 02/07/2011 23:29:17

  Η Ελλάδα έγινε αποικία της Ευρώπης. Το μόνο λυτρωτικό σχέδιο είναι αυτό για Εθνική ανεξαρτησία.

 9. axis avatar
  axis 03/07/2011 00:10:28

  Το δημόσιο έχει στις τάξεις του μεγάλο κομμάτι της αφρόκρεμας της ελληνικής διανόησης όπως π.χ. διδάκτορες, ερευνητές, συγγραφείς κ.ά. που έχουν διοριστεί μέσω εξαιρετικά δύσκολων διαγωνισμών και αποτελούν τη βάση για την αυριανή ανασυγκρότηση του τόπου. Ταυτόχρονα, όμως, περιλαμβάνει και υπαλλήλους παντελώς ανίκανους που διορίστηκαν γιατί είχαν "μπάρμπα στην Κορώνη" και στις περισσότερες περιπτώσεις οι μισθοί τους είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς των προαναφερόμενων διανοούμενων. Αν τους διώξουμε όλους μαζί, οι πρώτοι θα απορροφηθούν με ταχύτητα αστραπής από ιδρύματα και οργανισμούς του εξωτερικού και όταν θα έρθει η ώρα της ανάκαμψης δεν θα έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό να σχεδιάσει και να καθοδηγήσει την ανασυγκρότηση. Η διάλυση του δημοσίου θέλει προσοχή. Δεν είναι όλοι ίδιοι...

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ axis 03/07/2011 03:21:02

   Άρα και οι άξιοι δεν θα πάθουν τίποτα αφού θα απορροφηθούν στο εξωτερικό (με ταχύτητα αστραπής?...μάλλον αναφέρεσαι σε άλλη εποχή..), και οι άχρηστοι δεν θα μας επιβαρύνουν...
   Όσο για την εξειδίκευση, αν υπάρξει ζήτηση θα αυξήσει τις αμοιβές αυτών των λίγων αξίων, όπως λες, που θα έχουν μείνει πίσω...
   Αυτό σε έναν ιδεατό κόσμο...

   Στην πραγματικότητα, οι έχοντες προσόντα δεν θα βρίσκουν τη παραμικρή δουλειά (η αγορά ειναι πεθαμένη, μπορείς να κάνεις μια προσπάθεια να βρεις κάτι και θα με θυμηθείς), οι δε άχρηστοι είναι τα κομματόσκυλα που ούτως ή άλλως πρέπει να πληρώνουμε για να συντηρεί το στρατό του ο ΓΑΠ...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ axis 03/07/2011 13:13:24

   Μόνο η κατάργηση της μονιμότητας και η καθιέρωση ελέγχων, όχι οι απολύσεις, μπορεί να λύσει το τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς, και ταυτοχρόνως να αποτελέσει κίνητρο για αναβάθμιση ικανοτήτων και προσφοράς του υπάρχοντος δυναμικού. Το θέμα δεν είναι να εξοικονομηθούν οι μισθοί, αλλά το τεράστιο οικονομικό κόστος της διαφθοράς, σε όλα τα επίπεδα.

   • Απολλώνιος avatar
    Απολλώνιος @ δρόμος 03/07/2011 17:18:20

    δρόμε,
    αυτή είναι η απλή λογική.
    Όμως το κίνητρο αυτών που απαιτούν τη μαζική απόλυση εκκατοντάδων χιλιάδων δ/υ δεν προέρχεται απο τη λογική, προέρχεται από το φθόνο και την εμπάθεια...

    • Φακ Κωστας avatar
     Φακ Κωστας @ Απολλώνιος 03/07/2011 18:01:34

     Το ίδιο μπορεί να σου πει και ενας επιχειρηματίας με το πούρο στο χέρι, κρεμασμένος από το παράθυρο του Καγιεν και την νεαρά ξανθή στο πλάι..
     ότι τον φθονείς για αυτό επιθυμείς την υπερφορολόγησή του...
     και μπορεί να προσθέσει και κοινωνικό επιχείρημα:
     "Ότι η επιχείρησή του παρέχει ψωμί σε δεκάδες κόσμο και επομένως
     όταν τη φορολογείς θέτεις σε κίνδυνο τη δουλειά τους
     και τις οικογένειές τους"...
     άσε που πλήττεις και την εισφοροδοτική του ικανότητα...

     Όσο σε αυτόν τον τόπο κοιτάμε την πάρτη μας, προκοπή δεν θα γίνει...
     Πέρα από τις γνώμες, που ως γνωστόν έχει ο καθένας από μία, υπάρχει
     και η αντικειμενικότητα...και όσο εθελοτυφλούμε μην ελπίζουμε σε τίποτα..

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Φακ Κωστας 04/07/2011 00:31:12

      Την... ποια; Την... εισφοροδοτική του ικανότητα; Και κυρίως την... σίγουρη εισφοροδοτική πρόθεσή του, ε;

     • Φακ Κωστας avatar
      Φακ Κωστας @ Αυριανιστής 04/07/2011 01:17:26

      Ειρωνική ήταν η διάθεση...

      Εννοούσα ότι ο καθένας μπορεί να κοινωνικοποιήσει τα ιδιοτελή
      του συμφέροντα χρησιμοποιώντας ευχάριστα και εκ πρώτης όψης
      σωστά επιχειρήματα...

      Σας βολεύει να οχυρώνεστε πίσω από φράσεις όπως, "η κακή
      τρόικα, οι νεοφιλλελεύθεροι καννίβαλοι κλπ", που ακούγονται
      ορθές, αλλά την ανησυχία να μην χαθεί η κουτάλα που τρώει
      απο την κατσαρόλα όλων είναι εμφανής...

      Θα προσχωρήσω στον αγώνα σου να μην απολυθεί κανείς..με μια
      διαφορά..βρες μου τον τρόπο να μη συμμετέχω στην αμοιβή τους..
      κάνε δημοψήφισμα...όσοι θελετε να συντηρείτε τους ΔΥ, είστε
      αξιέπαινοι...μη κάνεις όμως "φιλανθρωπία" με ξένα λεφτά..
      καταντάς σοσιαλιστής...

      καλή σου νυχτα...(διαβάζω για τον ΑΣΕΠ, μπορεί η προτροπή
      σου να πιάσει και να ησυχάσεις)...

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Φακ Κωστας 04/07/2011 01:32:16

      Αφού αυτές οι φράσεις πίσω από τις οποίες "οχυρωνόμαστε" είναι, ροφανώς, κατά τη γνώμη σου λανθασμένες, σου αντεύχομαι καληνύχτα και να δεις στον ύπνο σου την... καλή τρόικα και τους... αλτρουιστές νεοφιλελεύθερους.

      Αν βέβαια ξυπνήσεις κάθιδρος, δεν θα φταίω εγώ.

    • δρόμος avatar
     δρόμος @ Απολλώνιος 03/07/2011 20:58:31

     λες ότι το κίνητρο προέρχεται από τον φθόνο, έ? δηλαδή δέχεσαι ότι η κατάσταση των ΔΥ είναι αξιοζήλευτη, και ως εκ τούτου οι μη
     προνομιούχοι μισούν αυτούς που έχουν ό,τι δεν έχουν εκείνοι, σωστά?

     Μήπως θα πρέπει να προβληματισθείτε πάνω σε τούτη την αλήθεια, ότι
     η σύγκριση αμοιβών και συνθηκών δουλειάς είναι συντριπτικά υπέρ των
     ΔΥ, χωρίς καν αντιστοιχία παραγωγικότητας? Πιστεύεις ότι αυτό είναι
     δίκαιο και λογικό? Η απλή λογική μου λέει ότι δεν είναι χωρίς λόγο ο τυχόν φθόνος. Όσο για την εμπάθεια, αναλογίσου πόσα εκατομμύρια φορές ο κάθε πολίτης έφυγε από δημόσιο γκισέ βρίζοντας και αναθεματίζοντας την ώρα και τη στιγμή που γεννήθηκε σε τόσο αχρείο κράτος (μη μου πεις πως δεν σου έτυχε ποτέ να μην εξυπηρετηθείς, ή ακόμη και να εκβιασθείς ...)

     Δεν είναι τυχαία η απέχθεια των ιδιωτών για τους ΔΥ. Πρέπει κι εσείς να βάλετε κάτω τα πράγματα και να ομολογήσετε αλήθειες.

     • Απολλώνιος avatar
      Απολλώνιος @ δρόμος 04/07/2011 01:47:51

      Να ρωτ'ησω κι εγώ πόσες φορές βλαστήμισες προσπαθώντας να πείσεις έναν (πχ) υδραυλικό να έρθει να σου επισκευάσει μία βλάβη στο χώρο σου?
      Μετά από πόσες μέρες παρακαλητού ήρθε?
      Πόσο καλή δουλειά μπορεί να σου έκανε?
      Πόσο σε χρέωσε?
      Αν σου έκοψε απόδειξη?
      (Αν πλήρωσε ποτέ φόρο?)
      Να ρωτήσω για τις εντυπώσεις από τους (ιδιώτες) ταξιτζήδες?
      Να ρωτ'ησω μήπως για τους ιδιώτες γιατρούς?
      Θα μπορούσα να γράφω όλη νύχτα για τον περίφημο "ιδιωτικό τομέα" αλλά βαριέμαι και νυστάζω...

     • Φακ Κωστας avatar
      Φακ Κωστας @ Απολλώνιος 04/07/2011 02:36:41

      Αν κοιμάσαι θα τα δεις αύριο...

      Μη μου λες για τις παθολογίες του Ιδιωτικού Τομέα...είναι
      περισσότερες απο αυτές που περιγράφεις..Αλλά εκεί είναι η
      επιλογή σου που παίζει ρόλο..αν ο υδραυλικός δεν σου κάνει
      καλή δουλειά ή δεν σου κόψει απόδειξη κατάγγειλέ τον..και
      διαπόμπεψέ τον, τιμώρησέ τον δηλαδή..αλλά ο υδραυλικός
      σου δεν επηρεάζει τη δική μου ζωή..ούτε εσύ και εγώ είμαστε
      υποχρεωμένοι να τον πληρώνουμε δια βίου...

      Επίσης, στη σύγκριση που κάνεις μεταξύ ενός ΔΥ σε θέση ευθύνης
      με την ταμία στο σούπερ μάρκετ, θα σου έλεγα ότι ο καθένας
      ζητά για τον εαυτό του τα καλύτερα...
      είναι φυσιολογικό..το θέμα είναι αν θα βρεθεί κανείς να του τα
      δώσει...δοκίμασε να ζητήσεις στον ΙΤ, σε θέση αντίστοιχη
      με αυτήν που κατέχεις στο Δημόσιο, την αμοιβή που έχεις τώρα
      και αν την πιάσεις σε παραδέχομαι...(συνυπολόγισε και τις έξτρα
      απλήρωτες ώρες, την απόλυση για ψύλλου πήδημα, την συνεχή
      λόγω βιοσιμότητας επιμόρφωσή σου με έξτρα ώρες προσπάθειας κλπ...)

      Αρκεί να σου πω ότι καθαρίστρια σε υπουργείο παίρνει 1700
      το μήνα και καθαρίστρια στο σουπερ μαρκετ 260..

 10. nikos1969 avatar
  nikos1969 03/07/2011 00:16:04

  ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
  1.ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ Κ ΜΕΤΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ
  2.ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΩΡΑ...
  ΤΟ ΠΑΣΟΚ Κ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ
  ΕΞΥΠΕΡΕΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ....ΣΥΜΑΧΩΝ ΜΑΣ
  ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ
  (οι συμαχοι μας ενδιαφερονται μονο για την παρτη τους
  θα μας δανεισουν καμια 100 αρια δις για να αγορασουμε τα ομολογα απο τις τραπεζες τους με ομολογα brady δηλαδη με υποθηκη ορυκτο πλουτο...
  μετα αφου δεν υπαρχει λογος να μας κρατησουν ...στη ζωη θα μας αφησουν να πεσουμε...)
  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ
  γιατι...ΝΔ - ΚΚΕ -ΣΥΝ...δεν
  1,στηριζουν σαν κοματα το λαο που διαμαρτυρεται(εγω αν ο σαμαρας με καλουσε στο συνταγμα θα ερχομουν με ολη την οικογενεια)
  2,γιατι δεν αποχωρουν απο την βουλη για να γινει προκυρηξη εκλογων...
  ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΡΓΑ....ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ Κ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ
  ΑΝ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΓΡΑΨΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
  ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ...ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ

  • Θωμάς avatar
   Θωμάς @ nikos1969 03/07/2011 01:07:19

   Πλάκα θα είχε να γίνει καμιά επανάσταση ανήμερα της δεξίωσης για την επαίτιο της δημοκρατίας. Havana.

 11. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 03/07/2011 00:28:02

  H φορολογία των ΔΥ είναι ένα ποσοστό του μισθού τους...
  Είναι μέρος των αμοιβών απο το Δημόσιο..
  Είναι σίγουροι φόροι όσο ο μισθός ειναι σίγουρος...

  Η φορολογία των επαγγελματιών είναι ποσοστό του
  εισοδήματος απο την άσκηση του επαγγέλματός τους...
  από ένα υποτιθέμενο εισόδημα, που δυστυχώς δεν μπορεί
  να διακριβωθεί ακριβώς...

  Είναι εντελώς ανόμοια πράγματα μεταξύ τους....

  Ωστόσο, η ανικανότητα πάταξης της φοροδιαφυγής
  των επαγγελματιών αντιμετωπίζεται
  με κεφαλικό φόρο επι δικαίων και αδίκων,
  ενώ η αδυναμία παραγωγής έργου στο δημόσιο
  αντιμετωπίζεται με εναγκαλισμό και
  προστασία από την απόλυση όλων των ΔΥ,
  δουλευταράδων (όσοι είναι) και τεμπελχανάδων...

  Ο ορισμός των "ισων μέτρων και ίσων σταθμών"....

 12. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 03/07/2011 00:33:51

  Κακή η φοροδιαφυγή, αλλά εξισώνεις μεγαλοαπατεώνες με αυτοαπασχολούμενους και ιδωτικούς υπαλλήλους...

  Στον "τακο" λοιπόν όλοι οι φοροδιαφυγάδες, συμφωνώ....
  Να τους ξέρουμε όλοι, να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε
  στο μαγαζί τους και να τους πετάξουμε από την αγορά..
  Τιμωρία δηλαδή....

  Οι τεμπελχανάδες των ΔΥ, οι μη παραγωγικοί, όχι οι επίορκοι
  (σιγά μην τιμωρηθούν αυτοί),πως θα αναγκαστούν να δουλέψουν?
  για αυτούς θα κάνουμε κάτι?
  Αυτοί θα τιμωρηθούν?
  Η' θα συνεχίσουμε να χρεωνόμαστε για αυτούς?

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ Φακ Κωστας 03/07/2011 12:07:56

   565.000.000 € (!!!!!!!!!!) ,
   ΝΑΙ τό νούμερο ειναι σωστό ΜΥΡΙΑΑΑ!!!!!!!!!!!,είχε στό λογαριασμό του ό Στ.Ψωμιάδης!!!! ΝΑΙ! ΝΑΙ! Ο 30χρονος...
   Από τό ΠΑΡΟΝ τής Κ
   Ποιός Ακης ,και ποιός Μαντέλης...
   Πώς να μήν ζηλέψουν οι διάφοροι Εθνοπατέρες μετά ,και να μην
   θέλουν και αυτοί μερτικό::::::::::

 13. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 03/07/2011 00:42:43

  Και εγώ αν ήμουν ΔΥ, δεν θα ήθελα να απολυθώ...
  Προσπάθησε όμως να είσαι πιο δίκαιος..
  Στο κάτω κάτω δηλώνεις δεξιός, έστω της λαϊκής δεξιάς...
  στηρίζεις το Σαμαρά, όπως και εγώ...
  Αν με το καλό γίνει πρωθυπουργός πιστεύεις θα συνεχίσει την επιδοματική
  πολιτική?
  Θα πληρώνει ανθρώπους που δεν παράγουν τίποτα έτσι επειδή είναι ανθρωπιστικό?
  Ηδη αυτός πρότεινε την εφεδρία...Διαφωνείς με αυτό το μέτρο?
  Ήπια άρση της μονιμότητας είναι...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Φακ Κωστας 03/07/2011 01:41:42

   Όταν οι απολύσεις θα γίνουν λόγω κατάργησης ολόκληρων λειτουργιών "as they are", ειλικρινά περιμένεις διάκριση μεταξύ του "δουλευταράδων και τεμπελχανάδων";

   Ζυγώνει η ώρα, εδώ θα είμαστε να τα πούμε τότε.

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ Φακ Κωστας 03/07/2011 07:22:23

   Ποιος θα αγοράζει από τους ιδιώτες φοροφυγάδες αν δεν έχουν λεφτά οι δημ. υπάληλοι;

   • Φακ Κωστας avatar
    Φακ Κωστας @ Ignoramus 03/07/2011 12:56:46

    Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι...μπορεί να εχεις ακούσει, υπάρχουν και παραγωγικοί ιδιωτικοί υπάλληλοι και επαγγελματίες...αυτοί που τα χρήματα που κερδίζουν προέρχονται από κόπο και προσπάθεια, και όχι από "επιδοματική" πολιτική...

    Αν ίσχυε η λογική σου να επιδοτούμε το σύνολο του κόσμου για να δουλεύουν οι επιχειρήσεις...
    Όταν χαρίζεις κάπου λεφτά όπως στην περιπτωση των ΔΥ, μη περιμένεις κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε ανάπτυξη...

    • Απολλώνιος avatar
     Απολλώνιος @ Φακ Κωστας 03/07/2011 17:13:26

     Υπάρχουν παραγωγικοί ιδιώτες (κάποιοι από αυτούς πληρώνουν και φόρους) υπάρχουν και αεριτζήδες.
     7 στους 10 επαγγελματίες ΔΕΝ πληρώνουν φράγγο.
     Κάτω από το αφορολόγητο δηλώνουν στη συντριπτικη τους πλειοψηφία, τώρα με τις αποδείξεις κάποιοι θα πάρουν και ...επιστροφή!
     Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ πρόβλημά της, στατιστικά βρισκόμαστε στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, με τεράστια απόσταση από το μέσο όρο.
     Από την άλλη, ο αριθμός δ/υ στη χώρα μας είναι στο μέσο όρο Ε.Ε. και ΟΟΣΑ, οι δε δαπάνες μισθοδοσίας επι του ΑΕΠ είναι κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο.
     - Παρόλα αυτά θα μπορούσαμε πράγματι να έχουμε λιγότερους δ/υ ΧΩΡΙΣ να απολύσουμε κανέναν.
     Με περιορισμό προσληψεων, μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, συνταξιοδοτήσεις, μπορούμε να μειώσουμε σε 2-3 χρόνια κατά πολύ τον αριθμό δ/υ. (Αρκεί να μειώσουμε και την γραφειοκρατία, που εδώ κι ενάμιση χρόνο αυξάνεται ραγδαία...)
     Χωρίς να κλονίσουμε τη ζήτηση στην αγορά (και συνεπακόλουθα και ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα), χωρίς να βρεθούν μαζικά κι άλλοι άνθρωποι στο δρόμο και οικογένειες να πεινασουν, χωρίς να ψάχνεται το κράτος να βρεί τα ποσά των αποζημιώσεων και του επιδόματος ανεργίας.
     (Επισης οι οικογένειες των δ/υ είναι πολύ περισσότερο επιβαρυμένες με δανεισμο, λόγω της υποτιθέμενης "ασφάλειας" της θέσης τους, αυτό ήδη είναι πρόβλημα λόγω των άγριων περικοπών, πρόβλημα και στους ίδιους αλλά και στις τράπεζες).
     Η αξίωση για μαζική απόλυση δ/υ είναι εντελώς παράλογη -κοινωνικά και δημοσιονομικά- κι εκφράζει κύρίως εμπάθεια και φθόνο άλλων κοινωνικών στρωμάτων (των έως τώρα ευημερούντων φοροφυγάδων, αλλά και των εντελώς εξαθλιωμένων δουλοπάροικων και ανέργων του ιδιωτικού τομέα)
     Δεν είναι όμως λύση, ούτε υγιής διέξοδος ο κοινωνικός κανιβαλισμός, βολεύει μόνο τους κυβερνώντες και την Τρόϊκα...

     • Φακ Κωστας avatar
      Φακ Κωστας @ Απολλώνιος 03/07/2011 17:54:29

      Ωραία η λογική σου...
      "τα δικά σου δικά σου, τα δικά μου δικά σου"...

      Όσο κοινωνικό είναι να μην απολύεις κανέναν ΔΥ,
      άλλο τόσο κοινωνικό είναι για σένα να συνεχίσουμε να
      δανειζόμαστε για να πληρώνουμε μισθούς μη
      παραγωγικούς...
      Εξαθλίωση κάποιων για επιβίωση των εκλεκτών...
      Ο ορισμός του εν Ελλάδι σοσιαλισμού...

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Φακ Κωστας 04/07/2011 00:34:44

     Βρε Κώστα, επιτέλους, κάνε μου μια χάρη.

     Στον όποιο ελεύθερο χρόνο σου, ρίξε σε παρακαλώ λίγο διάβασμα. Και στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, οψέοποτε έρθει, λάβε μέρος μπας και πετύχεις και ησυχάσουμε...

     • Απολλώνιος avatar
      Απολλώνιος @ Αυριανιστής 04/07/2011 01:58:20

      Δεν χρειάζεται να "δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τους δ/υ".
      Θα αρκούσε να πλήρωναν -ελάχιστο έστω- φόρο οι "μάγγες" του ιδιωτικού τομέα.
      Εάν είσαι υπέρ της κατάργησης του κράτους, τότε να σεβαστώ απόλυτα την άποψή σου.
      Υπήρξα κι εγώ "Libertarian" στα νειάτα μου.
      Αν όμως θέλεις δωρεάν παιδεία, υγεία, υποδομές, ασφάλεια, στρατό, κλπ κλπ, τότε καλό θα είναι να ζητάς την ΒΕΛΤΙΩΣΗ των παρεχόμενων από το κράτος υπηρεσιών, τη μέιωση της γραφειοκρατίας, την μείωση της φοροδιαφυγής.
      Η μαζική απόλυση δ/υ δε νομίζω να οφελήσει σε τίποτε.

     • Απολλώνιος avatar
      Απολλώνιος @ Αυριανιστής 04/07/2011 02:02:59

      Επίσης Φακ Κώστα,
      μεγάλο μέρος των δ/υ, είναι πράγματι "εκλεκτοί" οπως ειρωνικά τους αποκάλεσες.
      Για να μπεις στο Δημόσιο με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πρέπει να είσαι πραγματικά "εκλεκτός", πολλοί το προσπάθησαν αλλά ελάχιστοι πετυχαίνουν...
      Δε νομίζω να πιστεύεις στα σοβαρά ότι ένας δ/υ που προσλήφθηκε με ΑΣΕΠ και έχει καθήκοντα κρατικής ευθύνης, θα πρέπει να αμοίβεται όσο μία ταμίας σούπερ μάρκετ του ιδιωτικού τομέα...

     • Τσίκος avatar
      Τσίκος @ Αυριανιστής 04/07/2011 09:31:45

      Πάμε καλά; Όταν η μια κοινωνική ομάδα στρέφεται κατά
      της άλλης τότε παίζουμε το παιγνίδι των εξουσιαστών.
      Με την ανεργία στα ύψη θέλει κανείς άλλους 200000 ανέργους;
      Και πιστέψτε με αν απολύσουν δημοσίους θα φύγουν όσοι
      ήταν τυχεροί και δεν μπήκαν με μέσον, όσοι δουλεύουν και
      όσοι δεν μετέχουν σε κλίκες, "μαγαζάκια" και λαμογιές.
      Τα ρεμάλια θα μείνουν στην θέση τους!!
      Θέλετε να απολύσετε δημοσίους; Τότε επανέλεγχος των
      φακέλων πρόσληψης! Έτσι, για να φύγουν οι άχρηστοι. Γιατί
      κάτι μού λέει ότι θα βρούμε πολλά μοναχοπαίδια που
      προσελήφθησαν ως ...πολύτεκνοι;;

 14. Θωμάς avatar
  Θωμάς 03/07/2011 00:57:17

  Μήπως εκτός των άλλων να ξαναβλέπαμε και την δραχμή;

  • Θωμάς avatar
   Θωμάς @ Θωμάς 03/07/2011 01:05:15

   Ακόμα κάτι το Μπατσόκ ή η ΝαΔα άμα απολύση ΔΥ θα απολύσει αυτούς που δουλεύουν και όχι τα βίσματα. Ως γνωστόν τα βίσματα δεν εργάζονται έχουν κάτι ανασφάλιστα σκλαβάκια με εξάμηνες συμβάσεις για να κάνουν την δουλειά τους. Υπάρχουν αργομισθίες και φυσικά πρόσωπα φαντάσματα εκεί είναι το ψωμί. Του προηγούμενου διοικητή του ΙΚΑ του είχε ξεφύγει πως το δημόσιο έχει 100000 κωδικούς φορέων στο ΙΚΑ. Ένα κωδικό για κάθε 100 Έλληνες. Φόλα στα κομματόσκυλα όχι στους απλούς ΔΥ που πάνε κάθε μέρα στη δουλειά και παλεύουν. Όποιος έχει στοιχεία παρακαλώ να τα μοιραστεί μαζί μας.

 15. αν.βορινος avatar
  αν.βορινος 03/07/2011 01:26:09

  Προφανως ο συντακτης του αρθρου δεν εχει ιδεα για την Αργεντινη,και υπο ποιες προυποθεσεις αντεξε και αντιμετωπιζει την κριση. Ελλας και Αργεντινη ως κρατη και ως οικονομικα μεγεθη και ως γεωπολιτικη σημασια και ως προοπτικη για το μελλον,ουδεμια ομοιοτητα εχουν μεταξυ τους. Η Αργεντινη ειναι μια χωρα με εκταση 2.700.000 τ.χ πλυθυσμο 42.οοο.οοο μεση ηλικια πλυθυσμου 29 ετη και δεικτη γονιμοτητος 2.8. Κυριως ομως δεν περιβαλλεται απο εχθρικα κρατη . Η Ελλαδα εχει εκταση 132.700 τ.χ. πλυθυσμο 10.700.000 μεση ηλικια πλυθυσμου 42,5 ετη και δεικτη γονιμοτητος ,1,28 Το χειροτερο ομως ειναι οτι ολοι μας εχουμε εκπασοκισθει. Με αλλα λογια ειμαστε κυριως χωρα αχρηστων,αεργων ,ατεκνων.προωρως συνταξιουχων,και δημοσιων υπαλληλων . Αυτη ειναι η αιτια της χρεωκοπιας μας . Ουδεμια σχεση με ARGENTINA.

 16. rally monkey avatar
  rally monkey 03/07/2011 03:11:00

  Για τον Αλαν Μπιιτι, αυτος το βιολι του .. η σουπερ μαζορεττα της αναδιαρθρωσης,
  Με άλλα λόγια, μια αναδιάρθρωση σήμερα, θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια άλλη αργότερα... κλπ κλπ
  συνεχιζει και σημερα οπως πριν απο ενα χρονο σε ομιλιες (με αρκετους Ελληνες στο ακροατηριο) να επιχειρηματολογει υπερ αναδιαρθρωσης - επειδη 'δεν βγαινουν τα νουμερα' - και δεν βγηκε καποιος να του τα χωσει ο'τι ειτε δεν καταλαβαινει ειτε κανει ο'τι δεν καταλαβαινει την φυση του 'προβληματος Greece'..ανυγουευ

  Ενα ενδιαφερον (και αισιοδοξο για αλλαγη) αρθρο του Τζεφφρευ Σακς την Πεμπτη - προκαλεσε πολλα σχολια (αλλα δεν ειδα κατι εδω μεσα ..μπορει να μου διεφυγε). Αν και ο τυπος επιχαιρει για την ψηφιση του μεσοπροθεσμου κλπ - νομιζω πως οι θεσεις του αξιζει να μεταφραστουν.
  Η Ελλαδα μπορει να Σωθει - ως εξης... (S.A. για καλυτερη αποδοση)
  http://blogs.ft.com/the-a-list/2011/06/30/greece-can-be-saved-heres-how-to-do-it/

  το βαζω και απο κατω
  --
  Please respect FT.com's ts&cs and copyright policy which allow you to: share links; copy content for personal use; & redistribute limited extracts. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights or use this link to reference the article - http://blogs.ft.com/the-a-list/2011/06/30/greece-can-be-saved-heres-how-to-do-it/#ixzz1QzpyA8ZU

  Greece can be saved – here’s how to do it
  Greece avoided an imminent default by taking a brave vote for more fiscal austerity on Wednesday. Europe and the International Monetary Fund will now release short-term financing to enable Greece to service its debts at least through the summer. Yet there can be no doubt that this second bail-out, which follows a similar short-term package in March 2010, must be the last of its kind. Either Greece with its eurozone partners will agree on a long-term solution, or the rioters in the streets of Athens will prevail the next time that the Greek political system is pushed to the financial brink.
  The stalwart Greek people deserve our gratitude for this week’s vote. A default could have led to a dramatic unravelling of the European economy, and even beyond. Many of my colleagues in academia have blithely called upon Greece to default, and thereby force an involuntary restructuring of its debts. I find such advice to be naive. Nobody can guarantee a managed default in today’s global financial system. Bank runs, a contagion to other countries, the triggering of credit default swaps, legal actions by vulture funds that buy up cheap Greek bonds and then sue for full repayments, and heated political recriminations within Europe, are but some of the consequences that could quickly follow a default. An unravelling of the monetary union could not be excluded.
  A default may indeed eventually occur, but should never be a first or early resort. I say this not because of the sanctity of sovereign debt contracts, but out of pragmatism. I myself have helped to negotiate a number of sovereign debt restructurings, from Bolivia to Poland to Nigeria and beyond. But Greece is different. It is a developed economy. It has not collapsed into hyperinflation. It has not emerged from externally imposed communism, as in Poland two decades ago. Greece over-borrowed and overspent, then got caught in accounting shenanigans as well as the global financial meltdown in 2008. Now Greece needs to adjust, if that adjustment is within reason and decency rather than the kind that would kill the economy.
  Many of those who argue for the inevitability of default claim that Greece can never repay its mountain of debt. They may eventually prove to be correct, but it is still far too early to say, or to act on that hunch. The claim of inevitability is that with public debt owed to foreign creditors around 120 per cent of national income, Greece’s debt servicing will break the economy and prove, sooner rather than later, to be politically unsustainable as well. With average interest rates on Greek bonds expected to stay above 6 per cent per year on the business-as-usual scenario put forward by the IMF and EU, interest servicing to foreign creditors would also remain higher than 6 per cent of gross domestic product in the coming years. That indeed would be an impossible load to bear, both economically and politically.
  Fortunately, that dire forecast is not necessarily right. Greece need not pay anything near to that level if the financial crisis is better handled from this point forward. Here is how.
  The IMF-EU estimates are based on the idea that Greece will have to pay high market-based interest rates that include a significant premium for the risk of default. The obvious problem facing Greece is a potentially self-fulfilling prophecy of default. High interest rates will lead to an intolerable debt-service burden and the inevitability of default. The prospect of default, in turn, will lead inexorably to high interest rates. The better policy is to get Greece’s interest rates sharply lower, consistent with an alternative scenario in which Greece is in fact able to manage its debts because debt servicing is moderate, gradual and backed by renewed economic growth.
  Suppose that instead of sky-high interest rates, Greece is enabled to service its debts on Germany’s borrowing terms, roughly ten-year fixed interest rates of around 3.5 per cent per annum. With annual eurozone inflation of 1.5 per cent or higher, real interest rates would be 2 per cent or lower. If Greece can resume an annual economic growth rate of around 3 per cent, then Greece will be able to service its debts and reduce the ratio of its foreign public debt to GDP from around 120 per cent to around 70 per cent over a twenty-year period, while also keeping net resource transfers to foreign creditors to around 2 per cent of GDP per annum.
  This is the main point: Greece can probably service its debts in the long term, without a default, if a low interest rate (at the level of today’s AAA sovereign borrowers) is locked into place and repayments are stretched out over 20 years. Simply stretching out repayments – as is now being discussed by the banks and the French Government – without permanent and significantly lower rates would not do. Nor would a “trigger” clause that raises Greece’s repayment rates when economic growth resumes. Greece can succeed only if low rates are locked into place.
  Such favourable terms could conceivably arise through a spontaneous and self-confirming bout of optimism – the condition in which Greece’s greatest fear would no longer be “fear itself”, in the famous words of America’s greatest salesman of financial optimism, President Franklin Roosevelt. More realistically, we are past the point of self-confirming optimism.
  Low interest rates should instead be put in place through Europe-wide guarantees on Greece’s debt service. In effect, Greece would be enabled to finance its debts on German and French borrowing terms, as those countries and the rest of the eurozone stand behind Greek debt servicing. German Chancellor Angela Merkel has so far resisted this kind of solution, while Axel Weber, former Bundesbank President, recently hinted at such an approach.
  Ms Merkel is afraid to be tarred with a taxpayer-financed bail-out of Greece and the banks. This concern is grossly exaggerated, at least relative to the far-greater concerns regarding a disorderly default. After all, taxpayers would surely pay much more in that event. They would pay nothing at all on the guarantees if Greece indeed succeeds in servicing the debt over twenty years at the locked-in rates.
  There is also an effective way to address the heavy political burden of a European guarantee on Greek debt. The EU has been moving towards new taxes on the financial sector, perhaps on bank balance sheets or on financial transactions. Such taxes could in effect back the guarantees on Greek debt servicing. Building up a guarantee fund at the European Central Bank that can be drawn in the event of a Greek default would be one option. In this way a triple bargain would be struck: Greece would repay at low interest rates, the eurozone would survive and the banking sector (ie wealthy shareholders and major investors, in effect) would stand behind the bargain.
  In the best case, there would be winners all around. Greece would disprove today’s pessimists by repaying the debt over twenty years. Let’s face it. The pessimists are just guessing. A gradual repayment at low interest rates is worth a try. In the worst case, Greece defaults to its European guarantors, without triggering a banking panic or a breakdown of the single currency.
  Of course the concept of a no-default workout is based on a critical assumption, that Greece can resume economic growth while remaining tethered to the Euro. There are many reasons to believe this to be the case. Greece in fact enjoys many interesting growth prospects.
  Greece has vast solar and wind power to export to energy-hungry northern Europe. Greece offers a superb transport hub for Europe-Asia trade. Young Greek software engineers are making their mark in information technologies. And of course Greece remains one of the world’s glorious destinations for tourism, exploration, and ruminations on the human condition. With some luck, Greece will be ruminating in the future about how it stuck to a narrow path in the early twenty-first century, and found honour and vindication for its labours.
  The writer is director of the Earth Institute at Columbia University.

 17. Μάϊκ Λαμάρ avatar
  Μάϊκ Λαμάρ 03/07/2011 09:18:11

  Ποιός είναι ο Allan Beattie; Είναι λέει των Financial Times. E και λοιπόν ποιος σας είπε ότι οι ξένοι δημοσιοκάφροι είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους Έλληνες. Σαν να λέμε σχολιάζουμε τον Μπάμπη Παπαδημητρίου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ του Αλαφούζου. Την κάθε λογής προβοκάτσια την σερβίρουν οι δήθεν έγκυροι καθοδηγούμενοι από τα διεθνή αφεντικά τους που σχεδιάζουν και εκτελούν καταχθόνια σχέδια με τα διάφορα έμμισθα ή άμισθα ορκισμένα όργανά τους.
  Τι σχέση έχει ρε η Αργεντινή του τότε με την Ελλάδα και την σημερινή συγκυρία των διεθνών εξελίξεων; Τι θέλει να μας περάσει ο αθρογράφος επιχειρώντας να μας τρομοκρατήσει; Ίσως μετά από πολλά χρόνια μάθουμε το παιγνίδι που παίχτηκε σε βάρος της Έλλάδας και του ελληνικού λαού, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.