11/10/2008 20:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δε θέλουν τη "Βόρεια Μακεδονία"

Αντίθετη εμφανίζεται η πλειονότητα των πολιτών στο όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την "Καθημερινή της Κυριακής", το 53% των ερωτηθέντων, δηλώνει πως η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει την πρόταση Νίμιτς.

Το 43% προσεγγίζει θετικά την πρόταση, ενώ το 77% πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει μια ονομασία για κάθε χρήση.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίζονται αισιόδοξοι για την τελική έκβαση, καθώς το 67% εκτιμά ότι η μάχη του ονόματος μπορεί να κερδηθεί ακόμα, ενώ το 30% τη θεωρεί χαμένη. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε τεθεί αυτό το ερώτημα από την ίδια εταιρεία, οι "αισιόδοξοι" παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Ωστόσο, το 63% δε θεωρεί πιθανή την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων εντός των επόμενων έξι μηνών.

Ακόμα, το 50% αξιολογεί ως σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=96604

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 11/10/2008 22:23:20

  Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, τοποθετήθηκε και αυτός αρνητικά για την τελευταία δέσμη ιδεών του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μία μέρα μετά τη σχετική τοποθέτηση του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

  «Αν ο κ. Τσερβένκοφσκι θεωρεί ότι η πρόταση αυτή δεν αποτελεί την πλέον κατάλληλη βάση για να φθάσουμε σε οριστική λύση, εγώ συμφωνώ και επαυξάνω», δήλωσε ο Ν.Γκρούεφσκι το απόγευμα του Σαββάτου, στην πόλη Πρίλεπ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του προέδρου της ΠΓΔΜ για την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς.

 2. neoi avatar
  neoi 11/10/2008 23:19:49

  Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύντομη ανάλυση της νέας πρότασης για την επίλυση του Σκοπιανού δεν θα αποτελεί υπερβολή αν πούμε ότι επιτέλους έγινε κατανοητό ότι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε. Από εκεί και πέρα η σπουδαιότητα του ζητήματος πρέπει να μας κάνει να δούμε ξεκάθαρα τα πράγματα και να προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε. Στα θετικά σημεία της πρότασης είναι το όνομα που είναι γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια Μακεδονία» Από εκεί και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Σύμφωνα με την πρόταση η εθνικότητα θα είναι η μακεδονική. Το γεγονός αυτό σημαίνει αυτόματα ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Μακεδονίας παραχωρούνται στα Σκόπια και αυτό επειδή κάθε πολίτης σε ολόκληρο τον κόσμο που θα έλκει την καταγωγή του από το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας στην εθνικότητα θα είναι σκοπιανός, ακόμη και οι Έλληνες Μακεδόνες θα είναι (εάν υιοθετηθεί η πρόταση) σκοπιανοί στην εθνικότητα. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά ανατρέπει την ιστορία, με λίγα λόγια τα Σκόπια οικειοποιούνται την ελληνική ιστορία και θα μονοπωλήσουν τη μακεδονική ταυτότητα. Τα ίδια ισχύουν και με τη γλώσσα, η μακεδονική γλώσσα (εάν υιοθετηθεί η πρόταση) θα έχει σλαβικές ρίζες, άσχετα αν το κυριλλικό - σλαβικό αλφάβητο δημιουργήθηκε με βάση τα κεφαλαία ελληνικά γράμματα από τον Κύριλλο και το Μεθόδιο. Στη συνέχεια η παραμονή ως συνταγματικού του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» του κράτους της ΠΓΔΜ με πλήρη νομική ισχύ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δημιουργεί αδιέξοδα. .
  Από τη στιγμή που θα παραμείνει ως Συνταγματικό όνομα το «Republika Makedonija» τα τρίτα κράτη δεν θα έχουν σύμφωνα και με τη συμφωνία απόλυτη υποχρέωση να αλλάξουν για τις διμερής σχέσεις την ονομασία που θα χρησιμοποιούν, εκτός αυτού, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται παράλληλα και τα δυο ονόματα σε όλες τις επίσημες εξωτερικές σχέσεις και ντοκουμέντα με πλήρη νομική ισχύ, έτσι είναι σίγουρο ότι, στο μέλλον θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.
  Υπό τον όρο, ότι, το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα αναγράφεται και στα διαβατήρια, αντί να ξεκαθαρίσει, θα μπερδέψει χειρότερα τα πράγματα. Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι από τη στιγμή που «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» και φαίνεται ότι απ όλες τις πλευρές υπάρχει ομοφωνία για το όνομα του διπλανού κράτους «Republic of North Μacedonia» είναι ευκαιρία τώρα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στα επιμέρους βασικά ζητήματα για τη διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών.
  Η θέση της χώρας μας « έναντι όλων» η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί και με συνταγματική τροποποίηση από τη διπλανή χώρα, είναι σίγουρο, ότι, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα οδηγήσει σε λύση το σοβαρό αυτό διεθνές άλυτο ζήτημα.

  neoinileias.blogspot.com/

 3. t avatar
  t 11/10/2008 23:38:25

  Αλλαγές στη δέσμη προτάσεων του κ. Μάθιου Νίμιτς, υπέρ της FYROM, για το πρόβλημα της ονομασίας ζητά ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
  http://www.makfax.com.mk/

 4. ψδψδ avatar
  ψδψδ 12/10/2008 00:40:50

  μας δουλεύουν οι σκοπιανοι!!

 5. t avatar
  t 12/10/2008 00:54:12

  Η αμερικανική διοίκηση του Τζορτζ Μπους δεν εντάσσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα κατάργησης των θεωρήσεων για τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.
  Στο πρόγραμμα visa waiver, στα μέσα Νοεμβρίου, περιλαμβάνονται χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία και η Λιθουανία.
  Το ζήτημα σχετίζεται με την απόφαση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

 6. ahab avatar
  ahab 12/10/2008 08:41:45

  Ποιοί ειναι αυτοί οι Public Issue και πότε προλάβαν να διαβάσουν να ενημερωθούν οι πολίτες και να κάνουν δημοσκοπήσεις.
  Ούστ ρε αλήτες πληρωμένα τομάρια καθίκια

 7. οοοοοοοοο avatar
  οοοοοοοοο 12/10/2008 10:50:45

  Το κουφό!! ΕΙΝΑΙ ότι διαφωνούν οι σκοπιανοί σε μια πρόταση που είναι απόλυτα στα μέτρα τους, η προπαγάνδα σε ανώτατο στάδιο,

 8. οοοοοοοοο avatar
  οοοοοοοοο 12/10/2008 10:54:25

  και το άλλο ΚΟΥΦΟ ειναι οτι εδω κάποιοι θέλουν εν ΚΡΥΠΤΩ να περάσουν στην κοινη γνώμη το μήνυμα οτι το μοναδικό πρόβλημα είναι το όνομα.

  αυτός είναι ο στόχος της στηριζόμενης δημοσκόπησης.

 9. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 12/10/2008 11:53:44

  Αφού δεν θέλουν να συνεννοηθούμε προτείνω να τους ονομάσουμε «Γαιδουρονησί της Αμερικής στην Ευρώπη» .Έτσι και αυτή θα λένε το χαβά τους και εμείς με το όνομα τους .

 10. οοοοοοοοο avatar
  οοοοοοοοο 12/10/2008 12:28:37

  Σε παραλογή κατεύθυνση είναι και το ΠΑΣΟΚ

  ΕΙΠΕ: “όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα”.

 11. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 12/10/2008 16:04:14

  Συμφωνώ ότι, ήταν δώρο για τους σκοπιανούς η τελευταία πρόταση. Και η μή αποδοχή της εκ μέρους τους θυμίζει λιγάκι την εποχή Μητσοτάκη με τον απεσταλμένο του στρατηγό ματσωμένο με εκάτομμύρια δολάρια στον Γκληγκόρωφ. Μακάρι να βγώ ψεύτης. Αλλά όσα δέν φαίνονται ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

  Στην συνέχεια επαναλμαβάνω την πρότασή μου προκειμένου ούτε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ Γαϊδουρονήσι να μπεί στο σκοπιανό Σύνταγμα. Άσε που πιάνει και όλην την Ελλάδα, απο τα βόρεια σύνορα μέχρι το νοτιότερο άκρο. Και επαναλαμβάνω λοιπόν

  MAC DONALT!

  αμερικανικό προϊόν που περιέχει και την μακεδονική ρίζα καί τρώγεται και χορταίνει ....

  ΠΕΛΙΑΣ

 12. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 12/10/2008 19:53:29

  πελια -οκ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.