#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/10/2010 19:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν χορηγεί το ΙΚΑ τα θεραπευτικά υποδήματα στους διαβητικούς γιατί ο ακρωτηριασμός κοστίζει λιγότεροΑναλγησία δείχνει το ΙΚΑ απέναντι στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό των κάτω άκρων.

Το ασφαλιστικό ταμείο, όπως αναφέρει το «Βήμα», δεν χορηγεί στους διαβητικούς τα ειδικά θεραπευτικά υποδήματα, διότι «... δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλώς καθυστερεί για ένα-δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος».

Η παραπάνω φράση περιλαμβάνεται σε έγγραφο που έστειλαν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Παροχών του Τμήματος Παροχών Ασθενείας του ΙΚΑ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρεται ότι τα θεραπευτικά υποδήματα αποτελούν βασικό και αναγκαίο μέτρο πρόληψης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ακρωτηριασμού.

Επίσης, τονίζεται ότι η απάντηση της ειδικής επιτροπής του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας, αφού έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή έγκυρα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις οικονομοτεχνικές μελέτες κόστους αποτελεσματικότητας στο διαβητικό πόδι, καθώς και στις οδηγίες και προτροπές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη κ.ά.

Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας σημειώνουν ότι η χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη, σε συνδυασμό με την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού στα νοσοκομεία, θα μπορούσε να μειώσει κατακόρυφα τους χιλιάδες ακρωτηριασμούς των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Όπως αναφέρει στα «Νέα», η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αθανασία Καρούνου η λογιστική νοοτροπία που βασίζεται στο κριτήριο κόστους-αποτελεσματικότητας «είναι επιεικώς απαράδεκτη». Και συνεχίζει: «Επικαλούνται στοιχεία που δεν έχουν επιστημονική βάση. Αντίθετα το παράδειγμα της Γερμανίας έχει δείξει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή τριών μέτρων-της ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, της χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και της εκπαίδευσης του ασθενούς».

Τονίζει, μάλιστα, πως αυτά τα ειδικά παπούτσια για διαβητικούς κοστίζουν 350 έως 400 ευρώ, ενώ ένας ακρωτηριασμός φτάνει να κοστίζει στα Ταμεία έως και 70.000 ευρώ.

«Οι κατεδαφιστικές για την κοινωνία και την οικονομία πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης και η πίεση που ασκούν σε δημόσιους φορείς για δραστικές περικοπές των κοινωνικών παροχών, οδηγούν σε ακραία ανάλγητες πρακτικές, όπως αυτή του ΙΚΑ», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, βάζει τις ανάγκες των πιστωτών της χώρας πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων και κυρίως των ασθενών και μετατρέπει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε «βρικόλακα», που για λίγα ευρώ καταδικάζει σε ακρωτηριασμό τους διαβητικούς», συνεχίζει.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 09/10/2010 19:39:05

  Απίστευτό... Και ακόμα δεν είδαμε τίποτα.

  Εντωμεταξύ, δεν τη βρήκε από τους φορτηγατζήδες η κυβέρνηση, θα τη βρει κατά πώς πάει από τους διανομείς πετρελαίου θέρμανσης που αρνούνται να το διανείμουν.

 2. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 09/10/2010 19:47:25

  Νομίζω πως το παράδειγμα της "Μαριέττας μας" θα πρέπει να προβληματίσει τους κλεπτοφαυλοκράτες. Οχι μονον δε τους αποδομητές του ελληνικού σχολείου και του πολιτισμού, αλλά και εκείνους που έχουν την ευθύνη του υγειονομικού υλικού των ασφαλισμένων, για να μην εύρουν μπροστά τους τις συνέπειες των επιλογών τους...

 3. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 09/10/2010 19:51:27

  Εδώ σε θέλω τιραμόλα!

  Άντε ντε!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ (A)θανάσης 09/10/2010 20:06:05

   Να πω εγώ πρώτος αντί για τον τιραμόλα;

   Φταίει ο Καραμανλής που άφησε την Ελλάδα σε τέτοιο οικονομικό χάλι.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ Επώνυμος 09/10/2010 20:09:15

    Μωρέ ο Σιδερένιος φταίει που δεν τραβήχτηκε νωρίς, αλλά νάχει χάρη το μοντερέισιον...

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 09/10/2010 20:42:33

  Σειρά έχουν οι καρκνοπαθείς.
  Αφού ούτως ή άλλως καταλήγουν, γιατί να πληρώνουμε φάρμακα?
  Ελικρινά, εύχομαι αυτοί οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή τις ίδιες τις δικές τους επιλογές για να καταλάβουν τι θα πεί αναλγησία!!

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 09/10/2010 22:25:09

  Μάθαμε από τον κλειδαρά της γειτονιάς: «Τελευταία γίνονται πολλές διαρρήξεις αυτοκινήτων, που όμως δεν σπάνε τα τζάμια, αλλά σπάνε τις κλειδαριές. Ομως, τα τζάμια αποζημιώνονται από τις ασφαλιστικές, ενώ, οι κλειδαριές, oχι. O κλέφτης δηλαδή «ξέρει» (ποιό «αφεντικό» άραγε τον καθοδηγεί;) ότι δεν πρέπει να κάνει «ζημιά» στις ασφαλιστικές εταιρείες.

  Αυτό βέβαια, δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά δεν είμαι βλάκας γιά να μη μπορώ να διαπιστώσω την πολύ ανησυχητική νέα τάση: «σπάτε μόνο κλειδαριές και όχι τζάμια αυτοκινήτων»...

 6. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 09/10/2010 23:25:37

  Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Να δώσουν ο διοικητής του ΙΚΑ ή ο αρμόδιος υπουργός ΣΗΜΕΡΑ κιόλας Λ Υ Σ Η!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Διαφορετικά να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και να πάνε σπίτια τους.

  Όπως σπίτια τους πρέπει να πάνε και οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Παροχών του Τμήματος Παροχών Ασθενείας του ΙΚΑ που συνέταξαν και υπέγραψαν το σχετικό επαίσχυντο έγγραφο.......

  Δυστυχώς στην Ελλάδα η γραφειοκρατία ΗΤΑΝ,ΕΙΝΑΙ και ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΗ και ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. anna avatar
  anna 09/10/2010 23:37:52

  To TEBE Καλλιθέας δεν έχει προσλάβει από τον περαμένο Μάρτιο(!!!) γιατρούς για να στελεχώσουν τις επιτροπές που περνάνε όσοι δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας αλλά και φάρμακα.

 8. Orestios avatar
  Orestios 10/10/2010 04:46:25

  Σοσιαλισμό δεν ήθελαν οι Έλληνες?
  Ας ζήσουν τώρα, αν μπορούν, με τον σοσιαλισμό κι ας πορεύονται με ή χωρίς πόδια.

 9. Spiros avatar
  Spiros 10/10/2010 08:42:57

  Τό επόμενο βήμα τής κατοχικής κυβέρνησης,γιά νά λύσει τό συνταξιοδοτικό,
  είναι ή ανάθεση,μέ αμοιβή,σέ κυνηγούς κεφαλών,γιά τήν εκτέλεση όλων τών
  συνταξιούχων.

 10. dimitriou avatar
  dimitriou 10/10/2010 21:11:54

  μπηκαμε στην δευτερη φαση του σχεδιου .....κατ αρχας μας αποχαυνωσαν με τα ΜΜΕ ωστε να επιτυχουν απογυμνωμενες διαδηλωσεις και τωρα..... θα μας κοψουν και τα ποδια για να ολοκληρωθει το σχεδιο και κανεις πια να μηξν διαμαρτυρετε στους δρομους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.