#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/10/2011 17:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν υπάρχουν «θετικά σημεία» σε μια καταστροφική συμφωνίαΚάνουν κατά την γνώμη μου μεγάλη ζημιά οι απόψεις που διατυπώνουν ορισμένοι και από τη ΝΔ ότι "υπάρχουν  και θετικά σημεία" στην τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών. Όταν ακόμα και ο πιο έγκυρος εκπρόσωπος των απανταχού συντηρητικών, ο βρετανικός Economist, γράφει ότι "Οι ηγέτες της Ευρώπης απέτυχαν και πάλι να σώσουν την Ευρώπη" γιατί ορισμένοι εδώ ψάχνουν να βρουν θετικά σημεία σε κάτι που προδικάζεται ως ένα έκτρωμα χειρότερο και από του Ιουλίου και πρόκειται να αναθεωρηθεί σύντομα; Μήπως επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις για συγκυβέρνηση, ή μήπως επειδή αισθάνονται την ανάγκη να εμφανίζονται ως καλά και διαλλακτικά παιδιά;

Ποιό είναι το λεπτό σημείο: Αυτό το τεράστιο swap, προβλέπει ότι τα ομόλογα που θα γλιτώσουν του κουρέματος, θα αντικατασταθούν από νέα ομόλογα, που πιθανώς θα φέρουν κάποιες εγγυήσεις, είτε ελληνικής περιουσίας, είτε EFSF.  Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι να μπορούν τα ομόλογα αυτά να χρησιμοποιηθούν ως collaterals στην ΕΚΤ ή ακόμα και στη διατραπεζική (λέμε τώρα). Οι αγορές όμως (η κοινή λογική δηλαδή) γνωρίζουν ότι εάν το χρέος δεν γίνει οριστικά βιώσιμο, ακόμα και αν χρειαστεί να κουρευτεί κατά 100%, δεν υπάρχει περίπτωση τα καινούρια ομόλογα να αποκτήσουν κάποια σοβαρή αξία.  Συνεπώς θα ξεράσουν όλη τη συμφωνία και θα πιέσουν αφόρητα την Ε.Ε., κυρίως μέσω της Ιταλίας, που είναι ο αδύναμος κρίκος τώρα (ιδιαίτερα μέσω των 10ετών ομολόγων) αλλά και μέσω της Ελλάδας, ασκώντας αφόρητες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα.  Αυτές οι πιέσεις θα ξεκινήσουν από αυτή τη Δευτέρα.

Η γνώμη μου είναι ότι ο Σαμαράς το αντιλαμβάνεται αυτό και γράφει στην Ελευθεροτυπία: “Η συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει ακόμα πολλά σκοτεινά σημεία. Πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν και πολλές «δοκιμασίες» που πρέπει να ξεπεράσει για να υλοποιηθεί.Μην ξεχνάμε, ότι εκτός από το ελληνικό χρέος περιλαμβάνει κι άλλες ρυθμίσεις, ευρύτερα για την ευρωζώνη, όπως το πώς θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Στήριξης, το EFSF, αλλά και το πώς θα γίνει η «επανακεφαλαιοποίηση» των ευρωπαϊκών τραπεζών.Αλλά και σε ό,τι αφορά το ίδιο το ελληνικό χρέος, δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνει η «εθελοντική συμμετοχή» όλων των ιδιωτών στο κούρεμα, δηλαδή πώς δεν θα βρεθούν κάποιοι (ιδιώτες) που θα αρνηθούν τη συμφωνία. Οπότε θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα...Αυτή η εξέλιξη φωτογραφίζει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.Και τώρα συμβαίνει αυτό ακριβώς που όλοι απεύχονταν. Αυτό που όλοι εξόρκιζαν. Και γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει.Κι όποιος πανηγυρίζει, απλώς αυτο-γελοιοποιείται..."

Τα επιχειρήματα που διατυπώνονται κατά της συμφωνίας (ρίξτε και μια ματιά στον υπόλοιπο Κυριακάτικο Τύπο) είναι πολύ ισχυρά.  Προσωπικά συνδυάζω τα εν λόγω επιχειρήματα (κατά της συμφωνίας) με δικά μου μακροοικονομικά μοντέλα που βασίζονται στην προδιάθεση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και στη γενικότερη δυναμική που επικρατεί στην οικονομική καθημερινότητα.  Και με τα μοντέλα αυτά η συμφωνία, ακόμα και αν οι αγορές κάνουν το χατίρι και ισχύσει, θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα υπό το βάρος των αριθμών και θα οδηγήσει σε πολύ χειρότερες καταστάσεις, ενδεχομένως και σε βίαιη έξοδο από το ευρώ

Επισημαίνω και τρία σκοτεινά σημεία της συμφωνίας που αναφέρει ο Γιώργος Χαρβαλιά στον "Τύπο της Κυριακής":

Πρώτον λείπει κάθε αναφορά σε σχέδιο ανάπτυξης ή αναπυξιακής βοήθειας (σχέδιο Μάρσαλ

Δεύτερον, προαναγγέλεται (Παρ. 10) ρητή καταγραφή του διευρυμένου ρόλου  εξουσίας για το μόνιμο πολυεθνικό κλιμακίο επιτήρησης που θα εγκατασταθεί στην χώρα.

Τρίτον και κυριότερον, προεξοφλείται η απόδοση από την Ελλάδα(Παρ.13) επιπρόσθετων 15 δις στον ΕFSF, από την γερμανική επένδυση του φαραωνικού σχεδίου HELIOS, πιθανότατα με μια δεσμευτική τιτλοποίηση εσόδων. Eίναι κυριολεκτικά αυτό που λέμε...Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει

Καταλήγοντας: Επειδή είναι βέβαιον ότι παίζεται ένα πολύ λεπτό παιχνίδι γύρω από την ερμηνεία της συμφωνίας και επειδή η κυβέρνηση παραπαίει και ψάχνει πρόθυμους για να σπρώξουν το μουτζούρη, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και πολύ εκλεκτική ανάλυση η κάθε προσέγγιση

 Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dorothea avatar
  dorothea 30/10/2011 20:26:19

  Δεν ξέρω αν σε αυτή τη φάση θα προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο, αλλά η όλη συμφωνία εμένα μου μοιάζει ως προάγγελος, ή αν θέλετε τελικό μεταβατικό στάδιο μετάβασης στη ζώνη της δραχμής. Αν δεν βρεθεί στην Ελλάδα ηγέτης για να τρίξει τα δόντια στους Γερμανούς, δεν την γλυτώνουμε. Θα μας πτωχεύσουν, χωρίς να το καταλάβουμε. Στερώντας μας δηλαδή και το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί: Το δικαίωμα να πτωχεύσουμε μόνοι μας και με τους δικούς μας όρους!

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 30/10/2011 21:17:41

  « ... Οι Ελληνες πρέπει να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός και όλη η Διανοητική της Παραγωγή, ήταν ο μεγάλος πονοκέφαλος του εκάστοτε υπερσυστήματος. Δεν είναι τυχαίο το ότι απηγορεύθη ακόμα και η Ονομασία ΕΛΛΑΣ ! Ηταν αδίκημα μεγάλο ! Δηλαδή, πέθαινες !

  Εκτιμώ ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται, είναι πεποίθησή μου αυτή, μπροστά σε MIA ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΛΥΣΕΩΣ. Το επιχείρησαν πάρα πολλές φορές. Δεν γινόταν. Φαίνεται ότι τη φράση του Χαριλάου Τρικούπη: «H Ελλάς πέπρωται να ζήσει και θα ζήσει», καταφέρνουν οι Ελληνες να το κάνουν πραγματικότητα αυτό.

  Γι’ αυτό τώρα, με τον «πολιτισμικό ιμπεριαλισμό» διενεργείται με τις «μεταμοντέρνες», «επιστημονικοφανείς» θεωρίες, που ξεκινούν από τη τέχνη, την αγωγή, ή κάποιους χώρους της επιστήμης, παραμένουν ευτυχώς οι Θετικές Επιστήμες (Sciences) αλώβητες ακόμα, επιχειρείται στη χώρα αυτή,
  ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ! Δηλαδή, ΜΙΑ ΕΘΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ !

  Η Ελλάδα, θα μπορούσε να ζει μόνον, αξιοποιώντας Προ-Ιστορία και Ιστορία και να δουλεύουνε οι Ελληνες, από.. χόμπυ. Αν βάλουμε και το υπέδαφος. Αν μάς πληρώνανε αυτό που λένε οι ξένοι ότι θάπρεπε να καταβάλουν ένα μικρό Φόρο, κάθε φορά που χρησιμοποιούν τις νευραλγικότερες του Πολιτισμού και της Κοινωνίας Εννοιες που είναι Ελληνική Παραγωγή, τότε... αντιλαμβάνεσθε.

  Αντ’ αυτού, η Ελλάδα έγινε αυτή τη στιγμή προτεκτοράτο και το ξέρουμε όλοι. Τι έχω να προτείνω, έτσι ως μία πρόταση: Παρακαλώ τους Ελληνες Πολίτες, Να ΜΗ τούς επιτρέψουν να τούς μεταβάλλουν σε «Δειλούς, Μοιραίους και Αβουλους αντάμα» ~Βάρναλης

  Να ξέρουν ότι ο Ελληνας από τη Φύση του, από τη Φύση του, Είναι ! Δεν υπάρχουν περιούσιοι λαοί. Υπάρχουν Περιούσιοι Τόποι. Και ο Ελληνικός, είναι ο μοναδικός στον πλανήτη ! Και αν είχα τον Μαριολάκο, τον συνάδελφό μου Ομότιμο Καθηγητή, θα σάς το αποδείκνυε από την Γεωλογία.

  Λοιπόν! Να ξέρουν ότι ο Ελληνας είναι Μεγάθυμος, Εύψυχος. Κι όπως λέγανε οι πρόγονοί του: αν ζητάμε όλα τα πλάσματα την Χαρά, το Εύδαιμον (το Χαρούμενο, το Ευτυχισμένο), είναι το Ελεύθερο. Αλλά, Δεν μπορεί να είναι Ελεύθερο παρά μόνο το Εύψυχο! «Το Eύδαιμον το Eλεύθερον το δ' Eλεύθερον το Eύψυχον».

  ΦΡΟΝΗΜΑ λοιπόν πάνω, μέσα σ’ όλα αυτά, και ν’αποφασίσουμε να τιμωρήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, αυτούς που Μάς προδίδουν.
  Και η τιμωρία είναι Γνώση πραγματική. Οχι, παραπληροφόρηση.»

  ~Μαρία Τζάνη, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η Ελλάς πέπρωται να ζήσει και θα ζήσει» (απόσπασμα) Εκπομπή
  «Οι Πύλες του Ανεξήγητου» 8/5/2010

 3. mx avatar
  mx 30/10/2011 22:24:14

  .....i paragrafos 13 simainei oti den exoume ethniki kyriarxia katholou
  100% apwleia ethnikis kyriarxias....(Neo Katoxiko Daneio).
  Ara prepei na arxisei o apeleytherwtikos Agwnas.

  PS ......an parei psifo stin bouli

 4. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ avatar
  ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ 30/10/2011 23:19:22

  Το «αντιπαραγωγικό βάρος» των συνταξιούχων για τον προϋπολογισμό είναι το βαθύτερο αίτιο στην «μάχη» που δίνουν οι νεοταξίτες προδότες για την εξαθλίωσή μας.

 5. ΜΠ avatar
  ΜΠ 30/10/2011 23:35:07

  HELIOS και στα μούτρα τους !!!! Οι χλεμπονιάρηδες θέλουν προεξοφλούν επενδύσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα ;;; Πού θα γίνουν αυτά;;; Στους εθνικούς μας σιτοβολόνες;;; Στον εύφορο κάμπο μας;;; Θα πεινάσουμε λόγο έλλειψης αγροτικών παραγωγών για να κάνουν αυτοί τους κάμπους και τα χωράφια φωτοβολταϊκά πάρκα;;; Αντώνη πρόσεξε καλά: τις εξυπνάδες αυτές μην τολμήσουν να τις περάσουν οι κατακτητές γιατί θα είναι ότι χειρότερο θα μπορεί να συμβεί. Λιμός θα πέσει. Προστατέψτε τις αγροτικές περιοχές όπως προστατεύετε τις ζώνες natura.
  Να κάνετε τις ζώνες nutrition και να απαγορεύετε την αλλαγή χρήσης τους. Ο κάμπος είναι το μέλλον, η αγροτική ανάπτυξη και οι εξαγωγές των ποιοτικών μας προϊόντων. Στη Μυτηλίνη είχα βρει 1.000 στρέμματα με ΕΛΙΕΣ και δεν τα πουλούσαν για καλλιέργεια ελιάς γιατί θα τα μετέτρεπαν σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Αν είναι δυνατόν !!!!!!!!!

 6. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 31/10/2011 02:45:20

  Ακριβώς. Και στο μεταξύ, συνεχίζουν να ξεφορτώνονται τα εναπομείναντα ελληνικά ομόλογα...

 7. Λ.Κ. avatar
  Λ.Κ. 31/10/2011 06:54:49

  «Κανένα άλλο έθνος, πλην του ελληνικού δεν διέθετε το πλεονέκτημα να έχει φίλους, οι οποίοι το αγαπούσαν. Ουδέποτε υπό τοιαύτην έννοιαν έτυχε να ακούσωμεν να γίνεται λόγος περί Φιλάγγλων, Φιλιταλών, ή Φιλοτσέχων. Εν τη λέξει Φιλέλλην υπάρχει τι το απόζον προστασίας, συγκαταβάσεως και οιονεί ελεημοσύνης οφειλομένης κατ’ εξαίρεσιν εις μόνους τους Ελληνες, ως εις φυλήν στερουμένην σθένους, ικανού όπως εργασθή μόνη προς κατάκτησιν των όσων εκ της συμπαθείας των άλλων αναμένει...»
  Eμμανουήλ Ροίδης (ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.