23/09/2011 11:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν μπορούν να κλείσουν τον φετινό Προϋπολογισμό, οι επόμενοι τους νοιάζουν;

Πολλές φορές οι αριθμοί δε λένε όλη την αλήθεια για το τεράστιο λάθος που λέγεται οικονομικό επιτελείο και κυβέρνηση. Μπορεί λοιπόν οι αριθμοί να είναι ψυχροί και να περιγράφουν μια εικόνα που κάποιος δύσκολα θα καταλάβει αν δεν κάτσει να αναλύσει, όμως, στην περίπτωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού λένε μια και μοναδική αλήθεια. Η κυβέρνηση απέτυχε, όχι μόνο μια φορά αλλά πολλές. Κι εμείς καλούμαστε κάθε λίγο και λιγάκι να πληρώσουμε αυτή την αποτυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου  Οικονομικών, στο 8μηνο καταγράφεται μαύρη τρύπα 4.5 δισ. ευρώ. Η αδυναμία είσπραξης εσόδων, η εκτίναξη των δαπανών και ο γενικότερος δημοσιονομικός εκτροχιασμός έχουν φέρει το έλλειμμα κατά 3 δισ ευρώ μεγαλύτερο από πέρυσι. Παρ' όλα όσα έχουμε πληρώσει το έλλειμμα είναι πάνω από 1,5 μονάδα περισσότερο από το 2010.

Με βάση τα στοιχεία:

Έχουν εισπραχθεί 3,517 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα στο 8μηνο σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί.
Οι δαπάνες έχουν υπερβεί το στόχο κατά 1,054 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάπου η κυβέρνηση έδωσε 1 δισ ευρώ σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Που πήγαν τα λεφτά;
Τη μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων παρουσιάζουν οι φόροι στα ακίνητα (έχει εισπραχθεί μόνο το 41% του ετήσιου στόχου), ενώ μεγάλη είναι η υστέρηση στον φόρο εισοδήματος, επιχειρήσεων, στους χώρους κατανάλωσης και στο τέλος ταξινόμησης  οχημάτων.

Υπάρχουν πολλοί αριθμοί για ανάλυση, αλλά δεν έχει καμιά σημασία. Τα ίδια θα λέμε και όταν βγουν τα στοιχεία για όλο το έτος. Στο ίδιο έργο θεατές δύο χρόνια τώρα.

Και παρ' όλα αυτά συζητούν με την τρόικα πώς θα κλείσουν οι επόμενοι τρεις προϋπολογισμοί. Εδώ δεν μπορούν να κλείσουν τον φετινό και πέφτουν συνέχεια έξω και θα κάνουν πρόβλεψη για το 2014.

Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι για την αποτυχία θα φάμε όλοι εμείς το ξύλο. Θα γίνουμε τα γομάρια (όπως λέει και ο Ρουντούλης) του ΠΑΣΟΚ που τρώνε ξύλο, δουλεύουν ασταμάτητα και πεθαίνουν στο όνομα του ιδιοκτήτη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. AUD avatar
  AUD 23/09/2011 12:50:37

  Η εξέγερση είναι προ των πυλών.....

 2. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 23/09/2011 12:59:36

  Να το ξαναπούμε:

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ, ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΕΣ, ΑΣΧΕΤΟΙ, ΒΛΑΚΕΣ, ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΣΚΥΨΟΜΕΣΗΔΕΣ! Τελεία και παύλα!

 3. agrios avatar
  agrios 23/09/2011 13:36:04

  Σήμερα το πρωϊ άκουσα ένα πράμα στην τηλεόραση του Αλαφούζου που με έκανε να αλλάξω αμέσως κανάλι .΄Ηταν κάποιος Τσόλκας λέει Υφυπουργός παρά το Πρωθυπουργώ αυτός ο ανεπάγγελτος που με 1000 ευώ το χρόνο ζούσε έκανε γάμο βγήκε βουλευτής κλπ. ΄Ελεγε λοιπόν ότι υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν μεγάλες συντάξεις . Θέλω λοιπόν να του πω ότι αυτοί οι άνθρωποι πλήρωναν τόσα χρόνια απίστευτα ποσά για μια καλή σύνταξη , ποσά που δεν έχει δει στον ύπνο του ο εν λόγω κύριος . Αυτοί οι άνθρωποι συντηρούσαν την αγορά αυτοί ήταν η μεσαία τάξη . Και ήρθε λοιπόν αυτός και η παρέα του και να την ισοπεδώσει και να καταστρέψει την αγορά . Και θέλω να ρωτήσω τον ανεπάγγελτο . Από πότε πρέπει να ποινικοποιηθεί η οικονομική κατάσταση κάποιου που δούλεψε και πλήρωσε τόσα χρόνια ;Εντάξει οι φτωχοί . Αλλά μην ξεχνάτε ότι οι πιο πολλοί από αυτούς δεν έχουν πληρώσει ποτέ ούτε ένα ευρώ στα Ταμεία . Λοιπόν πρέπει όλοι να γίνουμε συνταξιούχοι των 700 ευρώ ;Τι νοοτροπίες είναι αυτές; και σήμερα αυτά τα "γομάρια" βάζουν να πληρώσουν την νύφη πα΄λι οι ίδιοι . ΑΙΣΧΟΣ

 4. tigris avatar
  tigris 23/09/2011 13:55:58

  Σε καφενείο του χωριού μου άκουσα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις και παραλληλισμούς από έναν υπερήλικα γύρω στα 90 του. Πριν συνεχίσω να γράφω αυτά που είπε, πρέπει να πω ότι ο εν λόγω παππούς τα έχει τετρακόσια, μπορεί και να διαβάζει τους τίτλους των εφημερίδων χωρίς γυαλιά!

  Επειδή οι συζητήσεις και στα καφενεία δεν μπορούν να είναι άλλες από το να συζητάμε για την κατάσταση που ζούμε, ο πεντακάθαρος διανοητικά παππούς μεταξύ άλλων είπε για την περίοδο του εμφυλίου κυρίως των τελευταίων χρόνων:

  Έτσι μας έκαναν στα χωριά που ήταν ανταρτόπληκτα, οι αντάρτες μας έπαιρναν το βιός για τον αγώνα μας, όπως μας έλεγαν και ας δεν είχαμε να φάμε σαν πολυμελείς οικογένειες που ήμασταν!
  Έτσι κάνουν και αυτοί τώρα μας παίρνουν τις περιουσίες μας και μας καταστρέφουν όπως λένε για την πατρίδα. Που ξέρουν από πατρίδα αυτοί ρε παιδί μου!

  Η συζήτηση μας κράτησε αρκετή ώρα , αφού συμφωνήσαμε ότι μας κάνουν ότι θέλουν και εμείς δεν αντιδράμε, προχωρήσαμε παραπέρα κυρίως σε διηγήσεις του από την εποχή του ανταρτοπόλεμου, η ορολογία του ήταν συνεχώς, ανταρτοπόλεμος και συμμοριτοπόλεμος.

  Έχει βέβαια ενδιαφέρον να τα γράψω όλα αυτά που με διηγήθηκε, αλλά καλύτερα σε άλλη ανάρτηση…

  (Οι διηγήσεις αφορούν την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας)

  • TED avatar
   TED @ tigris 23/09/2011 16:00:46

   +1000

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.