#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/07/2010 19:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν μπορεί να ακυρωθεί νομικά το Μνημόνιο (ισχυρίζεται η Κομισιόν)

Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν είναι νομικά σε θέση να ακυρώσει στο σύνολό του ή έν μέρει το Μνημόνιο για την εξυγίανση της οικονομίας. Αυτό δήλωσαν στο ΣΚΑΪ καλά πληροφορημένες πηγές της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μνημόνιο συνιστά διεθνή συμφωνία και ως τέτοια αποτελεί τμήμα της κοινοτικής νομοθεσίας.

Συνεπώς, αν οποιοσδήποτε προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια προκειμένου αυτά να κρίνουν τη συνταγματικότητα ή όχι του μνημονίου, το ελληνικό δικαστήριο θα θέσει προδικαστικό ερώτημα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Το τελευταίο θα αποφανθεί ότι το μνημόνιο -ως τμήμα της κοινοτικής νομοθεσίας- υπερέχει των ελληνικών νόμων και του ίδιου του Συντάγματος.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία για την ψήφισή του μπαίνει αυτή την εβδομάδα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Την Τρίτη 6 Ιουλίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής και την Πέμπτη 8 Ιουλίου, ημέρα γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, αναμένεται να ψηφιστεί.

Την Τετάρτη στην Ολομέλεια αναμένεται αντιπαράθεση κορυφής, όπου θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ.
Πυρά Πολυζωγόπουλου
Την εκτίμηση ότι το Μνημόνιο υπογράφηκε γρήγορα και χωρίς σωστή διαπραγμάτευση περιέχοντας ρυθμίσεις για το μέλλον βλαπτικές για την κοινωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή, παρουσία του υπουργού Εργασίας.

Υποστήριξε ταυτόχρονα πως έχει εκχωρηθεί πολιτική εξουσία στους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της ΕΕ, και όχι μόνο συμμετοχή στα οικονομικά ζητήματα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 05/07/2010 19:32:12

  Όταν κάνεις συμφωνία με τον διάβολο δεν μπορείς να την ακυρώσεις!

  • fitsulas avatar
   fitsulas @ εναςάσχετος 06/07/2010 11:09:00

   Ένα ισχυρό κράτος υποχρεούται -όχι απλά δικαιούται- να κάνει ό,τι γουστάρει για να υπερασπίσει τα συμφέροντά του, ακόμα και να κινήται εκτός νομιμότητας (γι' αυτό υπάρχουν και οι μυστικές υπηρεσίες).
   Θεωρούμε λογικό να καταστρατηγείται η νομιμότητα για να τη βγάζουν καθαρή τα λαμόγια και ταυτόχρονα αδύνατο να αναιρούμε υπογραφές και συμφωνίες για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του έθνους.
   Την μάχη πρέπει να τη δώσουμε με τον εαυτό μας και τη μούργα που έχουμε στον εγκέφαλο, κανένας άλλος δεν μας φταίει.

  • Οmnes vulnerant ultima necat avatar
   Οmnes vulnerant ultima necat @ εναςάσχετος 06/07/2010 17:20:24

   Παραθέτω την άποψη του ομότιμου καθηγητή κ. Κασιμάτη:
   Ερ. Πάσχει από πλευράς τυπικής συνταγματικότητας η διαδικασία ψήφισης του Μνημονίου;

   Απ. «Αυτό που είναι λυπηρό είναι η μεθόδευση που έγινε ως προς το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Ενώ κατατέθηκαν ως κύρωση διεθνών συμβάσεων και υπεγράφησαν από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως διεθνείς συμβάσεις, τελικά δεν κυρώθηκαν ως τέτοιες αλλά έγινε νόμος. Αν κυρώνονταν θα έπρεπε να τις ψηφίσουν τα 3/5. Δεν έφταναν οι ψήφοι, διότι η Ν.Δ. δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το Μνημόνιο, και έχουμε μια έμμεση κατατρατήγηση της διαδικασίας του Συντάγματος».
   Για περισσότερα:http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=180042

  • Οmnes vulnerant ultima necat avatar
   Οmnes vulnerant ultima necat @ εναςάσχετος 06/07/2010 17:23:13

   http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=180042

   Ερ: Παραθέτω την άποψη του συνταγματολόγου κ. Κασιμάτη:
   Πάσχει από πλευράς τυπικής συνταγματικότητας η διαδικασία ψήφισης του Μνημονίου;

   Απ«Αυτό που είναι λυπηρό είναι η μεθόδευση που έγινε ως προς το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Ενώ κατατέθηκαν ως κύρωση διεθνών συμβάσεων και υπεγράφησαν από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως διεθνείς συμβάσεις, τελικά δεν κυρώθηκαν ως τέτοιες αλλά έγινε νόμος. Αν κυρώνονταν θα έπρεπε να τις ψηφίσουν τα 3/5. Δεν έφταναν οι ψήφοι, διότι η Ν.Δ. δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το Μνημόνιο, και έχουμε μια έμμεση κατατρατήγηση της διαδικασίας του Συντάγματος».

   Με άλλα λόγια το μνημόνιο έχει κυρωθεί ως απλός νόμος και όχι ως διεθνής σύμβαση.

 2. Orestios avatar
  Orestios 05/07/2010 19:41:11

  Σύνταγμα καπούτ.

 3. Μαυρη Αντιδραση avatar
  Μαυρη Αντιδραση 05/07/2010 19:45:31

  Φυσικα και ειναι πολυπλοκο νομικο ζητημα. Ομως η καθε κυβερνηση ασκει αντλει την εξουσια απ το λαο και την ασκει εξ ονοματος του βασει του Συνταγματος. Ειναι δυνατον η οποιαδηποτε συνθηκη που υπογραφεται με αντιπροσωπους να κατιισχυει του συνταγματος το οποιο ειναι και προγενεστερο και ο ανωτατος καταστατικος χαρτης μιας χωρας? Ανευ Συνταγματος θα υφιστατο μια χωρα η μαλλον μια οποιαδηποτε κυβερνηση? Η οποιαδηποτε κυβερνηση την πρωτη υποχρεωση δεν την εχει εναντι των πολιτων που την εξελεξαν? την εχει εναντι των τραπεζιτων? Κι εν πασει περιπτωσει μηπως θαταν καλυτερη μια εντιμη και καθαρη συζητηση με το λαο και μετα να παμε στο "δε πληρωνω δε πληρωνω" δεδομενου οτι απο τα δανεια το 90% παει για την αποπληρωμη παλαιων δανειων τα οποια εχουν αποπληρωθει 2.5 φορες?

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Μαυρη Αντιδραση 05/07/2010 20:00:03

   Αυτά που, πολύ σωστά λες, δεν γίνονται με την δωσίλογη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
   Χρειάζεται δημοκρατική , φιλολαϊκή κυβέρνηση και επαναστατικές διαδικασίες για να ξεφύγεις απ την παγίδα που μας έριξε το ΓΑΠ και η συμμορία του.
   Όταν αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη δέσμευση της χώρας έγινε απο μια κυβέρνηση που σφετερίσθηκε την εξουσία, τότε η χώρα μας έχει το δικαίωμα να μην αναγνωρίσει τη δέσμευση αυτή.
   Αλλά είπαμε, διαπραγματεύεσαι με τον διάβολο και χρειάζεται πολύ μυαλό, τόλμη και αποφασιστικότητα για να ξεφύγεις

 4. O Chazos tou Choriou avatar
  O Chazos tou Choriou 05/07/2010 19:46:44

  Siga min den gnorizan oi fostires mas tis antidrasseis kai tis prosfyges ! Pronoissan...

 5. donaE avatar
  donaE 05/07/2010 19:50:31

  Να παρουν τα λεφτα τους και να φυγουν τοτε.

 6. πολίτης avatar
  πολίτης 05/07/2010 19:56:17

  Ο Βενιζέλος πάντως είπε ότι το μνημόνιο αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος αιτιολογικής έκθεσης του νόμου για τα μέτρα και δεν υπερισχύει του Συντάγματος.
  Αυτό που είναι πιο επικίνδυνο είναι η δανειακή σύμβαση, η οποία εκκρεμεί ακόμη στη Βουλή. Για την ακρίβεια, με το μνημόνιο απλά συμφωνούμε να λάβουμε κάποια μέτρα προκειμένου να μας δοθούν τα δάνεια. Αν δεν τηρήσουμε τους όρους, τότε απλά θα μας κοπούν οι δόσεις του δανείου. Δεν μπορούν να μας υποχρεώσουν σε κάτι άλλο. Με τη δανειακή σύμβαση όμως αναλαμβάνουμε πλήθος υποχρεώσεων, για την παραβίαση των οποίων προβλέπονται κυρώσεις. Εκεί θα την πατήσουμε άσχημα.
  Πάντως από τη στιγμή που συμμετέχει και το ΔΝΤ δεν μπορούμε να μιλήσουμε με τόση ευκολία για κοινοτικό δίκαιο, που μάλιστα υπερισχύει του Συντάγματος. Και από πότε οι συμβάσεις δανείων αποτελούν κοινοτικό δίκαιο; Έχουμε χαζέψει τελείως; Επιπλέον τόσο η κοινωνική ασφάλιση όσο και η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, είναι εκτός των ειδικών αρμοδιοτήτων της ΕΕ.
  Σε κάθε περίπτωση, το κύρος μιας συμφωνίας εξαρτάται από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Αν δηλαδή μία χώρα που το Σύνταγμά της προέβλεπε δημοψήφισμα, προχωρούσε στη σύναψη συμφωνίας χωρίς δημοψήφισμα, θα ήταν έγκυρηη συμφωνία;
  Πολλή αυθαιρεσία πέφτει και δεν είναι για το καλό της ένωσης αυτό.

  • man8os avatar
   man8os @ πολίτης 05/07/2010 19:58:17

   Κυβερνητικη επιλογη.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ πολίτης 05/07/2010 20:00:08

   Πολύ καλή και κατανοητή ανάλυση, πολίτη.

   Αλλά αν είναι οπως τα λες, τότε η Κομισιόν μπλοφάρει. Και δεν αντιλαμβάνομαι πώς μας δίνουν λεφτά χωρίς να έχουμε υπογράψει τις δανειακές συμβάσεις.

   Πολύ απλά δηλαδή, δεν ψηφίζουμε τις δανειακές συμβάσεις στη Βουλή και φεύγουμε από το Μνημόνιο.

   Τώρα να σκεφτώ και κάτι άλλο: αν, πες, πέφτει αύριο ο Παπανδρέου και γίνονται εκλογές. Και βγαίνει ο Σαμαράς. Τι θα κάνει τότε; Θα κυρώσει τις δανειακές συμβάσεις ή θα ρισκάρει να μην έχει λεφτά το ταμείο; Ή θα τις επαναδιαπραγματευτεί;

   Σε πολύ άσχημη λούμπα μας έμπλεξε ο γιος της Μαργαρίτας.

   • πολίτης avatar
    πολίτης @ Επώνυμος 05/07/2010 20:19:57

    Η πρώτη δανειακή σύμβαση είναι ήδη στη βουλή για "κύρωση". Βέβαια, σύμφωνα με το νόμο 3845/2010 δεν απαιτείται καν κύρωση, αλλά αρκεί η υπογραφή του ΥΠΟΙΚ. Καταλαβαίνεις βέβαια ότι αυτά τα πράγματα δε στέκουν. Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε νόμους για να παρακάμπτουμε τις συνταγματικές διαδικασίες. Υπάρχει ένα ακόμη θέμα στη διαδικασία, ακόμη πιο σημαντικό, αλλά άστο για έκπληξη στο μελλον.
    Όσο για τα λεφτά, νομίζω ότι σε πολλές αναρτήσεις διαβάσαμε, αλλά και στα κανάλια το είχαμε ακούσει ότι μας έδωσαν την πρώτη δόση πριν πάει η συμφωνία στη ΒΟυλή, λόγω του επείγοντος της κατάστασης.
    Ο Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αλήθεια, τί άλλο θα μπορούσε να πει δημόσια; Τι θα κάνει; Θα το δούμε όταν βγει, μέχρι τότε μπορούμε μόνο να ελπίζουμε.

 7. DOC avatar
  DOC 05/07/2010 19:57:07

  Ήθελα να ήξερα,εκείνος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας,ο πρόεδρος (υποτίθεται) όλων των Ελλήνων,η κορωνίδα της χώρας (πάλι υποτίθεται),πού είναι?
  Ποιός του είπε ότι δεν μπορεί να έχει γνώμη για όλα αυτά?
  Δεν έχει εξουσίες. Το καταλαβαίνω. Αλλά δεν του επιβάλλει κανείς τη σιωπή.
  Πόσο δύσκολο είναι να πεις: "Δεν μπορώ να κάνω κάτι,γιατί δεν έχω την εξουσία,αλλά σας κοροϊδεύουν. Σας μιλάω ως ο πρώτος πολίτης της χώρας. Ως ο πρόεδρός σας. Σας πούλησαν. Η ουσία είναι αυτή κι αυτή". Κάπως έτσι τέλος πάντων.
  Όπως και να έχει,τον πρόεδρο,όλοι θα τον ακούσουν. Άλλος λιγότερο,άλλος περισσότερο,ακριβώς γιατί (υποτίθεται ακόμα μια φορά)ότι είναι υπεράνω κομμάτων κι ενδιαφέρεται,πρώτος αυτός,για το καλό της χώρας.
  Που είναι χωμένος?
  Και μετά έλεγαν για τον Καραμανλή ότι ήταν εξαφανισμένος.
  Ο υπεράνω όλων,πού είναι?
  Εκτός κι αν είναι τόσο υπεράνω,που δεν ασχολείται με τόσο ασήμαντα πράγματα. Έχει και μουντιάλ τώρα.
  Ρε τι τραβάμε!!

 8. νεόπτωχος avatar
  νεόπτωχος 05/07/2010 19:58:06

  Ας γίνουν πρώτα εκλογές και η καινούργια κυβέρνηση θα έχει τη νομιμοποίηση να επιβάλλει ότι μέτρα νομίζει.
  Με την παρούσα κυβέρνηση που στηρίχτηκε 100% στο ψέμμα δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να γίνει δουλειά.
  Θα αντιδράμε μέχρι να παγώσει η κόλαση . . .
  Δεν θα αυτοκτονήσει ο λαός επειδή κάποια στιγμή ένας γόνος μεγάλου πολιτικιού τζακιύ αποφάσισε να γίνει πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας ότι θεμιτό ή αθέμιτο ψέμμα υπάρχει.
  Όσο για το σύνταγμα και τις κοινοτικές δεσμεύσεις, θα τα λύσει η επόμενη κυβέρνηση.
  Μια πραγματική κυβέρνηση, όχι ένα συνοθύλευμα κολλεγιόπαιδων που δεν έχουν κολλήσει ποτέ ένα ένσημο στη ζωή τους.

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/07/2010 20:05:51

  Ολος οαι καλα πληροφορημενες πηγες ειναι παπαγαλοι κατα νομον!!! φταχνουν κλιμα, σκαστε και κλυμπατε πληρωνοντας τις τραπεζες.

  Ας κανει κινηση ενα κρατος και σου λεω εγω ποσο δυνατο ειναι το καθε μνημονιο. Απλα μετα ο εκβιαζμος θα γινει καραμελα, με σπρεντ 1500 μβ. Αλλο το ενα αλλο το αλλο ,μ μην μπερευομαστε.

  ΠΠ

 10. JOHN avatar
  JOHN 05/07/2010 20:05:58

  Τοτε τι χρειαζομαστε τα συνταγματα τα κοινοβουλια και τ αλλα¨διακοσμιτικα¨στοιχεια.Να κυβερνομαστε με φιρμανια απο τις Βρυξελες και ολα θα ειναι μελλι γαλα!!!

 11. Οδυσσέας avatar
  Οδυσσέας 05/07/2010 20:16:22

  Χαζομάρες λένε.
  Οι διεθνείς συμβάσεις που συνάπτει η Ελλάδα, συνάπτονται και τη δεσμεύουν όχι όταν υπογραφούν από την κυβέρνηση, αλλά όταν επικυρωθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 28 του Συντάγματος. Αν δε γίνει αυτό, τότε η διεθνής σύμβαση δε δεσμεύει την Ελλάδα. Τι λέει λοιπόν το άρθρο 28 του Συντάγματος;

  "Άρθρo 28
  1.Oι γενικά παραδεγµένoι κανόνες τoυ διεθνoύς δικαίoυ, καθώς και oι διεθνείς συµβάσεις, από την επικύρωσή τoυς µε νόµo και τη θέση τoυς σε ισχύ σύµφωνα µε τoυς όρoυς καθεµιάς, απoτελoύν ανα­ πόσπαστo µέρoς τoυ εσωτερικoύ ελληνικoύ δικαίoυ και υπερισχύoυν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόµoυ. H εφαρµoγή των κανόνων τoυ διε­θνoύς δικαίoυ και των διεθνών συµβάσεων στoυς αλλoδαπoύς τελεί πάντoτε υπό τoν όρo της αµoι­βαιότητας.
  2.Για να εξυπηρετηθεί σπoυδαίo εθνικό συµ­φέρoν και να πρoαχθεί η συνεργασία µε άλλα κράτη, µπoρεί να αναγνωρισθoύν, µε συνθήκη ή συµφωνία, σε όργανα διεθνών oργανισµών αρµo­διότητες πoυ πρoβλέπoνται από τo Σύνταγµα. Για την ψήφιση νόµoυ πoυ κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συµφωνία απαιτείται πλειoψηφία των τριών πέµπτων τoυ όλoυ αριθµoύ των βoυλευτών.
  3.H Eλλάδα πρoβαίνει ελεύθερα, µε νόµo πoυ ψηφίζεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθµoύ των βoυλευτών, σε περιoρισµoύς ως πρoς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσoν αυτό υπαγoρεύεται από σπoυδαίo εθνικό συµ­φέρoν, δεν θίγει τα δικαιώµατα τoυ ανθρώπoυ και τις βάσεις τoυ δηµoκρατικoύ πoλιτεύµατoς και γίνεται µε βάση τις αρχές της ισότητας και µε τoν όρo της αµoιβαιότητας"

  Μας ενδιαφέρουν οι παράγραφοι 2 και 3. Αν το Μνημόνιο και οι σχετικοί νόμοι αναγνωρίζουν συνταγματικές αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών οργανισμών (π.χ. δίνουν λόγο στους ελεγκτές της τρόικας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού...), τότε ο σχετικός κυρωτικός νόμος έπρεπε να ψηφιστεί με πλειοψηφία των 3/5 (180 βουλευτές). Και επειδή δεν ψηφίστηκε με αυτή την πλειοψηφία, κάθε ελληνικό δικαστήριο μπορεί να τον κηρύξει ανεφάρμοστο ως αντισυνταγματικό, και μαζί του ανεφάρμοστη και τη συμφωνία.

  Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για περίπτωση της παραγράφου 3, αλλά εγώ δε βλέπω την αμοιβαιότητα στους περιορισμούς της εθνικής κυριαρχίας, και φυσικά υπάρχουν καραμπινάτες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ειδικά του δικαιώματος στην περιουσία, με τις περικοπές των συντάξεων).

  Για να δούμε τις θα πουν οι δικαστές μας...

 12. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 05/07/2010 20:52:42

  Αυτό το διάβασε κανείς, πριν το υπογράψει;;

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/07/blog-post_9945.html

 13. anonymous avatar
  anonymous 05/07/2010 20:58:46

  Για να ισχύσει η σύμβαση πρέπει να έχει κυρωθεί σύμφωνα με το σύνταγμα από τη βουλή. Αν η κύρωση δεν είναι συνταγματική δηλ. δεν έχουν τηρηθεί όλοι οι όροι του Συντάγματος τότε πάει περίπατο η σύμβαση.

  Οι της επιτροπής εκκινούν από το γεγονός ότι η κύρωση είναι σύννομη.

  Τέλος πάντων μη νομίζετε ότι θα αλλάξει κάτι.

 14. Vassilis avatar
  Vassilis 05/07/2010 21:30:59

  Αν ομως η κυβερνηση κατηγορηθει για προδοσια και συνεργασια με τον εχθρο ,τοτε οποια ισχυ εχει η οιαδηποτε συμφωνια;

 15. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 05/07/2010 21:50:27

  Mπορεί και να είναι δεμένα τα χέρια των ελλήνων δικαστών σε αλλαγές και τροποποιήσεις. Πιστεύω όμως, όπως και κάθε Έλληνας ότι, δέν θα υπάρξει εμπόδιο στην έξωση του ΓΑΠ και των παρατρεχάμενων συνεργατών του.

  Τι διάολο; Θα μας κηρύξουν πόλεμο επειδή διαφωνούμε με τον πωλητή της χώρας μας και προδότη του λαού μας; Επειδή υπέγραψε ότι πιο προδοτικό υπάρχει για την Ελλάδα καιν επειδή αποκαλύπτεται πλέον ότι κάθε άλλο απο Έλληνας είναι.

  Σύντομα θα φανούν και πώς τον αποδέχονται τα τσιράκια του. Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα, λίγα είναι πλέον όλων αυτών τα σχοινιά.

  Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

  ΠΕΛΙΑΣ

  • Απόστολος Γ. avatar
   Απόστολος Γ. @ ΠΕΛΙΑΣ 05/07/2010 22:30:42

   Έχουν το τρόπο τους και τα μέσα και δεν ευθύνονται αυτοί αν οι πολιτικοί μας και ο λαός που δεν έχει πάντα δίκιο γιατί συμμετέχει ένα μέρος του στο φαγοπότι, διέλυσαν οικονομικά τη χώρα.

   Το θέμα δεν είναι σ'αυτούς που θα μπορούσαν να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε στις 19-5 αν έκριναν ότι δεν θα υπήρχαν επιπτώσεις στο ευρώ , αλλά σ' εμάς και μυαλό δεν βάζουμε.

 16. ataktos avatar
  ataktos 05/07/2010 21:57:52

  τους επιβεβαίωσαν έμπρακτα οι λαοί της γείτονος Τουρκίας ..και Ουγγαρίας ...

 17. Απόστολος Γ. avatar
  Απόστολος Γ. 05/07/2010 22:25:58

  Νομικά μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μέρα και νύχτα χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα με την λογική.
  Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και οι δικηγορίσκοι που θα αρχίσουν να περιφέρονται στα κανάλια και ακολούθως στις υπηρεσίες για ομαδικές αγωγές κατά των περικοπών μαζεύοντας 20ευρά σαν προκαταβολή μπορούν να λένε ότι θέλουν.
  Δεν δίνει κανένα κράτος τα λεφτά του για να τα χάσει. Το έχουν δέσει νομικά το θέμα.
  Το καλλίτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμαζέψουμε την σπατάλη που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και να εισπραχθούν οι φόροι και το ΦΠΑ , ώστε σταδιακά να μπορέσουν οι μισθοί να ανακάμψουν.

  Είναι το δύσκολο να καταλάβουμε ότι οι δανειολήπτες δεν μπορούν να επιβάλλουν όρους στους δανειστές;

 18. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 05/07/2010 22:40:01

  Το μνημόνιο θα γίνει το κατάπτυστο κουρελόχαρτο που του πρέπει να είναι μόνο με σκληρό αγώνα.
  Στην Πάρο ο Παπανδρέου που το παίζει φιλολαϊκός και πήγε με το πλοίο της γραμμής σχεδόν φυγαδεύθηκε υπό τις αποδοκιμασίες λουομένων.

  • tiramola avatar
   tiramola @ αλλενάκι 05/07/2010 22:53:28

   Ότι θες λες και παραπληροφορείς...
   Τα έντονα παράπονα μιάς γυναίκας δέχθηκε για την σύνταξή της στην ταβέρνα που έτρωγε.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ tiramola 05/07/2010 22:56:24

    30 βατραχανθρώπους απασχολεί κάθε φορά που πηγαίνει για κανό

    _____________________________________________________________
    Κι άλλα ψέμματα:

    Δηλώσεις Παπανδρέου:

    "Παλεύουμε εδώ, γυναίκες, εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι, για μια Ελλάδα που δίνει αξία στον άνθρωπο και βεβαίως, για να αποσυρθεί ένα νομοσχέδιο που αδικεί, που κλέβει, που κοροϊδεύει, και που ουσιαστικά, βοηθά τους ισχυρούς, τους πλούσιους, και τα συμφέροντα.
    Και πληρώνει ο απλός κόσμος, ο μέσος Έλληνας, η νοικοκυρά, ο φτωχότερος. Είναι κοινωνικά άδικο και αδιέξοδο.
    Είμαστε εδώ, για την σύνταξη και τις κοινωνικές παροχές, τις οποίες προσπαθούν να καταργήσουν με αυτό το νομοσχέδιο, με τον πιο απολυταρχικό και αντιλαϊκό τρόπο.
    Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τον αγώνα όλοι μαζί. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
    Εμείς, ως κυβέρνηση αύριο, θα διασφαλίσουμε τη δίκαιη αντιμετώπιση για την γυναίκα, για τον ασφαλισμένο, για ένα δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που θα δίνει σιγουριά σε όλους.
    Είναι υποχρέωση μας, είναι δέσμευσή μας".

    _________________________________________________

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ tiramola 05/07/2010 22:59:34

    Ο προηγούμενος απασχολούσε 30 μαγείρους κάθε που πήγαινε για φαγητό. Όλοι τους κάποιους απασχολούν.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ tiramola 05/07/2010 23:01:52

    και το βίντεο των υποκριτικών δηλώσεων:

    http://www.youtube.com/watch?v=x63WS1o32R8

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ tiramola 05/07/2010 23:03:25

    ο προηγούμενος ΔΕ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΣΤΟ ΔΝΤ

 19. Κικη avatar
  Κικη 05/07/2010 23:15:07

  Δεν ξερω αν οι κομισαριοι ειπαν αυτο ακριβως,η κατι αλλο γιατι απο τον Σκαι του Αλαφουζου του γνωστου και μη εξαιρετεου,αλλα αν ειπαν τετοιο πραγμα ,τοτε κακως τους πληρωνουμε ολους αυτους τους ημιμαθεις σαχλαμαρες που ο καθενας βγαινει και λεει οτι του κατεβει,μια οτι το μνημονιο ειναι πανω απο το συνταγμα μας,μια αυτο οτιαποτελει τμημα της κοινοτικης νομοθεσιας.Τι παπαριες λεει ο καθε βλαμμενος καλοπληρωμενος απο εμας κομμισαριος.Βρε αντε απο εκει και οι ασχετοι δικοι μας που ο καθενας καθε μερα βγαινει και λεει αλλα και αυτοι οι σχλοι ευρωπαιοι.Αυτοι ειναι νομικοι δηλαδη,καλα κρασια.

  • aengus avatar
   aengus @ Κικη 06/07/2010 11:09:17

   Πού το δήλωσαν; Στο ΣΚΑΪ; Εντάξει τότε… :)

 20. Il marinero avatar
  Il marinero 05/07/2010 23:35:37

  "...Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν είναι νομικά σε θέση να ακυρώσει στο σύνολό του ή έν μέρει το Μνημόνιο για την εξυγίανση της οικονομίας. Αυτό δήλωσαν στο ΣΚΑΪ καλά πληροφορημένες πηγές της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μνημόνιο συνιστά διεθνή συμφωνία και ως τέτοια αποτελεί τμήμα της κοινοτικής νομοθεσίας..."

  Έτσι λένε ε?
  Φύγε "πεπόνι", κρατάω "μαχαίρι"

 21. deldio avatar
  deldio 05/07/2010 23:45:34

  Μαλακίες λέει η Κομισιόν και η κυβέρνηση των δωσίλογων του Γιωργάκη. Αλλοίμονο εάν η δικαιοσύνη μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. δεν έχει δικαιοδοσία και αρμοδιότητα να αποφανθεί περί του εάν το μνημόνιο (έστω και ως διεθνής σύμβαση)παραβιάζει την εσωτερική έννομη τάξη και βασικές διατάξεις του Συντάγματος. Αυτές τις ανήκουστες μαλακίες να πάνε να τις πούνε σε προτεκτοράτα τύπου Κοσσυφοπέδιο.

  • man8os avatar
   man8os @ deldio 05/07/2010 23:56:11

   Δυστηχως ετσι ειναι, το μνημονιο διεπετε αποτο Αγγλικο δικαιο οπως λεει η εισαγωγη. Αυτο δεν μας εμποδιζει απο το να το καταργησουμε ντε φακτο και να το επαναδιαπραγματευτουμε απο την αρχη. Ταυτοχρονα να πεταξουμε στο δρομο μερικους αχρηστους ΠΑΣΟΚΟΥΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ-ΧΑΡΑΜΟΦΑΙΔΕΣ-ΒΥΣΜΑΤΑ και να παρουμε αναπτυξιακα μετρα αξιοποιοντας τα συγκριτικα μας πλεονεκτηματα ωστε να αντιμετωπισομε την ανταγωνιστικοτητα και να αυξησουμε την παραγωγικοτητα. Δωξα το Θεο υπαρχουν οι ΠΑΠΑΝΔΡΕΛΛΗΝΕΣ!

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ deldio 05/07/2010 23:57:46

   Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά το κοινοτικό δίκαιο είναι πάνω από το Σύνταγμα...

   • anonymous avatar
    anonymous @ Ο Ιθαγενής 06/07/2010 00:15:06

    Ναι αλλά τι είναι κοινοτικό δίκαιο;
    Είναι:
    1) Οι ιδρυτικές συνθήκες
    2) Οι κανονισμοί
    3) Οι οδηγίες.

    Το μνημόνιο δεν εμπίπτει σε καμιά από αυτές. Είναι πολυμερής διακρατική σύμβαση και ως τέτοια πρέπει να έχει κυρωθεί με τις δέουσες διαδικασίες από τη Βουλή. Πολλοί λένε για 180 βουλευτές. Αν τους πήρε όλα καλά. Αν όχι οι κομισάριοι χάσανε.

  • man8os avatar
   man8os @ deldio 06/07/2010 00:22:19

   Δεν απογοητευομαι, υπαρχουν πολλες δυνατοτητες να βγουμε απο το μνημονιο του βαρβαρου ΠΑΣΟΚ.
   Και υπαρχουν δυνατοτητες να ανατραπει η συνθηκη στα Ευρωπαικα πλαισια.

 22. Nikos avatar
  Nikos 05/07/2010 23:54:58

  Των ελληνικών νόμων και του Συντάγματος υπερέχει. Της ΕΣΔΑ υπερέχει;

 23. Μαυρη Αντιδραση avatar
  Μαυρη Αντιδραση 06/07/2010 00:00:42

  σχετικως ασχετο αλλα ριξτε μια ματια εδω...

  http://www.youtube.com/watch?v=m8mubnBsD-I&playnext_from=TL&videos=KW4QRE08wU8

  • Μαυρη Αντιδραση avatar
   Μαυρη Αντιδραση @ Μαυρη Αντιδραση 06/07/2010 00:09:07

   σχετικως ασχετο αλλα ριξτε μια ματια εδω…

   http://www.youtube.com/watch?v=m8mubnBsD-I&playnext_from=TL&videos=KW4QRE08wU8

 24. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 06/07/2010 00:10:45

  Το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πράγματι μία
  διεθνής συμφωνία. Σε καμμία περίπτωση όμως αυτή δεν μπορεί να παραγάγει κοινοτική νομοθεσία.
  Αν ήταν έτσι θα μπορούσε η οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ ή/και της
  Ευρωζώνης να συνάπτει συμφωνίες με διεθνείς οργανισμούς και με τον τρόπο
  αυτόν να παράγει, να κατασκευάζει δηλαδή, κοινοτικό Δίκαιο προσαρμοσμένο προς τα εκάστοτε ιδιαίτερα συμφέροντά της ..!
  Ας μην ανησυχούμε λοιπόν με τέτοιες φήμες ή δηλώσεις γραφειοκρατών των
  Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης, που αν δεν είναι απλώς ανόητες είναι
  υποβολιμαίες.

 25. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 06/07/2010 02:53:56

  Είναι απλό να ακυρωθεί το μνημόνιο. Ο εκλογικός νόμος είναι αντισυνταγματικός, γιατί δεν εκφράζεται η βούληση των Ελλήνων. Η μειοψηφία ψήφισε τη σημερινή κυβέρνηση και ως εκ τούτου, δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει τέτοια κείμενα.

  Το μνημόνιο θα γίνει το μνημόσυνο του ΠΑΣΟΚ.

 26. δημητρης avatar
  δημητρης 06/07/2010 10:46:13

  ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΘΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΕ 180 ΨΗΦΟΥΣ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ. Ο ΠΑΠΑΤΖΗΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΗΣΕΙ.

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ δημητρης 06/07/2010 12:07:12

   Ακριβώς.

   ΓΑΠ + εξαπτέρυγα < 180

   Σύνταγμα

   Άρθρο 28

   ...

   2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. ***Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.***

 27. δημητρης avatar
  δημητρης 06/07/2010 10:50:40

  ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΥΥΥΥΥΓΑΝ ΤΟ ΣΚΑΙ ΤΡΕΛΑΝΑΝΕ!
  Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΤΟΚΑΝΑΛΟΥ, ΤΟΥ ΣΚΑΤΟΚΟΜΜΑΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Π Α Μ Ε!
  ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!

 28. δημητρης avatar
  δημητρης 06/07/2010 10:51:16

  ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΥΥΥΥΥΓΑΝ ΤΟ ΣΚΑΙ ΤΡΕΛΑΝΑΝΕ!
  Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΤΟΚΑΝΑΛΟΥ, ΤΟΥ ΣΚΑΤΟΚΟΜΜΑΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Π Α Μ Ε!
  ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!

 29. Αρης K. avatar
  Αρης K. 06/07/2010 13:33:35

  Όλα καταλήγουν στο κατά ποσό μπορούν να επιβάλουν τις ρήτρες του μνημονίου αν εμείς ως λαός αρνηθούμε τους όρους.

  Η ιστορία άλλων κρατών που είχαν παροιμία εμπειρία μας δείχνει το αποτέλεσμα , βεβαία στην δική μας περίπτωση τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί έχουν μεριμνήσει στους όρους του δάνειου για αυτήν την περίπτωση και ακόμη πιο άσχημα γιατί το κλάσμα των ανθελλήνων , πουλημένων, βολεμένων, βλαμμένων / πατριωτών είναι πολύ μεγάλο ακόμα.

  Και βεβαία δεν πρέπει να ξεχνάμε την 5η φάλαγγα τους φίλους μας τους λάθρο.. και τον ρόλο που θα παίξουν σε όλα αυτά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.