Δεν μας τα λέει καλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
24/07/2014 06:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν μας τα λέει καλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η έμμεση επίθεση του κ. Παπούλια κυρίως στην παρούσα κυβέρνηση μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Πολλοί λένε ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε να παραιτηθεί μέσα στο φθινόπωρο για να πάει η χώρα σε εκλογές

Έχουν μια κακιά συνήθεια οι πολιτικοί. Να «μιλάνε» μόλις φτάνει το πολιτικό τους τέλος. Μόλις είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από τα ύπατα αξιώματα, αρχίζουν να καρφώνο και να στέλνουν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Κάπως έτσι και ο Κάρολος Παπούλιας, λίγους μήνες πριν την οριστική αποχώρησή του από την Προεδρία, αποφάσισε να μιλήσει και να πει για όλα αυτά που έβλεπε τόσο καιρό αλλά κρατούσε το στόμα του κλειστό. Με αφορμή το μήνυμα για την Επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας ο κ. Παπούλιας θυμήθηκε ότι η κρίση οδήγησε σε… λιγότερη δημοκρατία, ότι το πολίτευμα επλήγη και ζήτησε να προστατευτεί. Και υπογραμμίζει ότι η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός ως «τη δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας».

Επισημαίνει ακόμη ότι υπήρξε βάναυσος τραυματισμός της ποιότητας του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου αλλά και του τρόπου λήψης αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη Χρυσή Αυγή, δηλώνοντας ότι «απέκτησε δυνάμεις, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό».

«Μπορεί κανείς να επιχειρήσει πολλές ερμηνείες γι’ αυτό το φαινόμενο, που δεν μας τιμά ως χώρα και ως λαό, όμως η ουσία είναι ότι η Δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα» σημειώνει.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται και σε βολές που δέχθηκε ο ίδιος «για τις υπογραφές που έβαλα». Απαντά σε αυτές τις βολές, υποστηρίζοντας ότι «το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».

Αναφέρεται, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Τονίζει, ακόμη, ότι πρέπει να δημιουργηθεί προοπτική για τη νέα γενιά, να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή, να περιοριστούν οι εκρηκτικές ανισότητες και να προκληθεί ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που θα φέρει γρήγορα αλλαγές παντού -στο κράτος, στην οργάνωση της οικονομίας, στη λειτουργία των θεσμών.

«Η πατρίδα μας πέρασε από τα 40 κύματα για να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας, να την κάνουμε καλύτερη, περισσότερη, βαθύτερη, δικαιότερη» καταλήγει.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να εκληφθούν ως το τελευταίο μήνυμα του Προέδρου προς όλους. Βεβαίως χωρίς ίχνος αυτοκριτικής καθότι και ο ίδιος βασικό στέλεχος του πολιτικού συστήματος στη Μεταπολίτευση. Δεξί χέρι του Ανδρέα ήταν, το ξέχασε; Κι αν πίστευε όλα τα παραπάνω γιατί δε μιλούσε τόσο καιρό; Γιατί υπέγραφε νόμους χωρίς να τους πιστεύει και εκτιμώντας ότι χάνεται η Δημοκρατία; Ας προκαλούσε πολιτική κρίση για τα πιστεύω του, τι τον εμπόδιζε πέραν ίσως της σίγουρης θέσης του στην Προεδρία;

Από την άλλη, η έμμεση επίθεση του κ. Παπούλια κυρίως στην παρούσα κυβέρνηση και τον Σαμαρά μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Πολλοί λένε ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε να παραιτηθεί μέσα στο φθινόπωρο για να πάει η χώρα σε εκλογές. Μπορεί επίσης, αυτός ακριβώς να ήταν ο στόχος του. Δηλαδή να προετοιμάσει τον κόσμο για την πολιτική αναταραχή που θα έλθει και ο ίδιος να κερδίσει την υστεροφημία του. Αν πράγματι ο κ. Παπούλιας «δείχνει» πρόωρες κάλπες, τότε κάτι περισσότερο θα ξέρει και σύντομα θα μάθουμε τι εννοούσε με τα όσα έλεγε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 24/07/2014 07:47:38

  Προφανώς λόγω ηλικίας εύκολα θα μπορούσε να διευκολύνει τις εξελίξεις . Από την άλλη γιά την ΧΑ μίλησε , γιά την αριστερή τρομοκρατία δεν βρήκε να πεί μιά λέξη και ας γλυτώσαμε στο τσάκ την μεγαλύτερη καταστροφή στον τουρισμό μας την τελευταία εβδομάδα . Εκτός αν γιά εκείνον , η αριστερή τρομοκρατία δεν απειλεί την Δημοκρατία .

 2. my way avatar
  my way 24/07/2014 07:53:02

  Ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο Κάρολος Παπούλιας και ποια η πολιτική ιστορία του (με αποκορύφωμα την ιδιότητα του "δανειστή") οι συγκεκριμένοι λόγοι, για οποιονδήποτε ορθοφρονούντα δημοκρατικό πολίτη, είναι απολύτως ακριβείς.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 24/07/2014 08:19:14

  Αααα, ώστε το Σύνταγμα οριοθετεί της αρμοδιότητες του Προέδρου; Δεν ξέρει λοιπόν ότι μπορούσε να αναπέμψει τα μνημονιακά νομοσχέδια πίσω στη Βουλή και να μην τα προσυπογράψει; Και μόνο εάν τα ξαναψήφιζε η Βουλή θα ήταν υποχρεωμένος να τα προσυπογράψει; Γιατί δεν το έκανε έστω ΜΙΑ φορά για λόγους συμβολικούς; Για το πρώτο Μνημόνιο; Για το δεύτερο Μνημόνιο; Για το PSI; Τώρα που "φάγαμε το γάιδαρο" και κοντεύουμε πια να τελειώσουμε και την ουρά, τώρα θυμήθηκε; Να μου το θυμηθείτε, πίσω από αυτές τις στραβοτιμονιές Παπούλια βρίσκεται ο ΓΑΠ. Ο Παπούλιας είναι, άλλωστε, γνωστός παπανδρεϊκός που έπεσε σε δυσμένεια επί Σημίτη. Κι επειδή το αίμα νερό δεν γίνεται, με λίγο "μασάζ" από την πλευρά του ΓΑΠ όλα γίνονται πιο εύκολα. Δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος που να έχει τέτοια επιρροή στον Παπούλια, Έλληνας ή ξένος, ώστε να κάνει μια τέτοια "στραβοτιμονιά" την ώρα που η Ελλάδα πάει να βγει οριστικά από τα Μνημόνια...

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Διογένης 24/07/2014 11:38:16

   Παιδί της παρέας ήταν κι αυτός. Τι θέλεις να κάνει;

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 24/07/2014 10:58:29

  το εν ελλάδι πολιτειακό: πρόεδρος της υποτιθέμενης δημοκρατίας: δίχως ουσιαστικές εξουσίεςεκτός και αν παραιτηθεί. να παραιτηθεί δεν γίνεται διότι η μάσα είναι μεγάλη, 500Κ/χρόνο? ούτε ο πρόεδρος της εμρικής δεν έχει τέτοιο μισθό...
  από την άλλη, αν δεν μαζευτούν 180 για να ψηφίσουν πρόεδρο τότε προκυρύσσονται! εθνικές εκλογές!
  μπορεί να προβάλλει βέτο αλλά η στήριξη για την καρέκλα και την μάσα ρπουποθέτει να κάθετε στα αυγά τους, να εισπράτει τα 500 και χιλιάρικα/'ετος και να μη μικά παρά μόνο στις "εθνικές" επετείους και να λέει κοινοτυπίες που ούτε αυτός ούτε οι κοινοί κλεπτες που κυβερνούν δεν πιστεύουν. είπαμε: η μόνες αξίες είναι η μάσα και η εξουσία.
  πείτε τώρα, ποιοί (ανεν)εγκέφαλοι τα οργάνωσαν έτσι ώστε η παραλυσία και η συνεχής κομματική τριβή, εις βάρος φυσικά της λειοτυργίας του κράτους, να είναι ο κοινός παρονομαστής του δημόσιου βίου μας; μόνο εγωπαθείς εξουσιομανείς και ιδοτελείς θα το έκαναν αυτό...

  • Σακης avatar
   Σακης @ Νίκος Αργεάδης 24/07/2014 13:06:49

   Γι αυτο και του εχει βγει το παρατσουκλι "ο προεδρος της ελληνικης δημοπρασιας".

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 24/07/2014 11:41:09

  Τα 40α Γενέθλια αποκατάστασης της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά την 7χρονη δικτατορία των συνταγματαρχών, η Ελλάδα γιορτάζει σήμερα. Στην Εορτάζουσα, από τον ταπεινό Νότο, με μια αγκαλιά Λουλούδια και Κοχύλια σε μια πρωτότυπη σύνθεση-έκπληξη! (περιλαμβάνεται παιχνίδι μνήμης ) και μουσική: M.Η. Chamberlainhttp://bit.ly/1A5DKXxστέλνουμε τη δική μας, από καρδιάς Ευχή: "Πολύπαθη Ελλάδα: Ό,τι αγαπάς, να σ' αγαπήσει." Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, “σοφόν το σιγάν“.

 6. AM Papaioannou avatar
  AM Papaioannou 24/07/2014 14:47:13

  Αν θυμαστε στην κοπη της πρωτοχρονιατικης πιτας είπε οτι ηταν η τελευταια φορα που κόβει πιτα..... Τον Ιανουαριο του 2015 θα έχει παραιτηθεί???????

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 24/07/2014 14:51:21

  Το ποιος ειναι ο Παπούλιας είναι γνωστό, το τι θα μπορούσε να κάνει και δεν έκανε, είναι και αυτό γνωστό. Αλλά όμως αυτά που λέει δεν παύουν να είναι απολύτως ορθά, άσχετα ποίος τα λέει,πότε τα λέει και γιατί τα λέει! Και φυσικά έχουμε έλλειμμα Δημοκρατίας και βεβαίως έχουμε έλλειμμα Κοινοβουλευτισμού και βεβαίως παρακάμπτεται το Σύνταγμα και βεβαίως διαπράττονται πλήθος αδικιών και ασφαλώς υπάρχει εξόφθαλμη ανισομέρια στο φορολογικό σύστημα και τόσα άλλα. Όλα αυτά τα δέχθηκε ο κόσμος (και εγώ μαζί τους), με πίκρα με πόνο με απίθανες στερήσεις, αλλά με μια ελπίδα, την πίστη στον Σαμαρά ότι αύριο πλησιάζει μια ολόλαμπρη νέα μέρα και το μαρτύριο τελειώνει, "Φάγαμε το βόδι και μας μένει η ουρά", έτσι δεν μας λένε κάθε τόσο; Και περιμένοντας το καλλίτερο, κάθε αύριο μας έρχεται κάτι χειρότερο και η ιστορία συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο!

 8. ΄Εφη avatar
  ΄Εφη 24/07/2014 14:51:25

  Δε διαφωνώ πως λόγω κρίσης δεν επλήγη η Δημοκρατία αλλά κε Πρόεδρε η Δημοκρατία είχε δεχτεί βαριά πλήγματα και πριν την κρίση. ΄Ισως να έχετε επιλεκτική μνήμη αλλά θα σας θυμίσω πως τα σκάνδαλα των πασοκικών κυβερνήσεων, των οποίων υπήρξατε πρωτοκλασάτο στέλεχος, απαξίωσαν την πολιτική. Να σταματήσει επιτέλους και η ανοησία πως όποιος ασκεί κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμφισβητεί την ίδια την Δημοκρατία.

  • george avatar
   george @ ΄Εφη 26/07/2014 15:02:08

   Ετσι ακριβώς ! Τα πλήγματα που δέχτηκε η δημοκρατία οδήγησαν στην κρίση και όχι το αντίστροφο που προσπαθεί να ισχυρισθεί ο "πρόεδρος" συν-δανειστής μαζί με τον έμπορο όπλων του κ@λόσπιτου (για να μην ξεχνάμε)

  • Ο Ιππέας avatar
   Ο Ιππέας @ ΄Εφη 27/07/2014 18:08:23

   Είναι ακόμη πιό απλό, τα πλήγματα που εδέχθη πρίν είναι εκείνα που έφεραν την κρίση

 9. Seagull avatar
  Seagull 24/07/2014 15:55:52

  ΄Αρχισε την μπουγάδα ο πρόεδρος, ας προσέξει όμως γιατί ότι απορρυπαντικό και να χρησιμοποιήσει οι λεκέδες είναι πολλοί και έχουν στύψει που λένε και νοικοκυρές και δύσκολα φεύγουν, οπότε ας μην κάνει όνειρα. Αρκετά συγχωροχάρτια έχουμε δώσει δεν νομίζει?

 10. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 24/07/2014 18:51:20

  Ίσως να γινόταν περισσότερο πιστευτός αν είχε εγκαίρως δηλώσει ότι "Το ΠΑΣΟΚ έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας" (π.χ. όταν τα ψηφοδέλτια στη βουλή ήταν... ομοιόμορφα και όχι ομοιόχρωμα...)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.