#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/12/2013 19:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν μας έφαγε η τρόικα και θα μας φάει η αιθαλομίχληΕπιστροφή στην καθημερινότητα επιχειρεί η κυβέρνηση με νούμερο ένα θέμα την αιθαλομίχλη καθώς το πρόβλημα φαίνεται να παίρνει διαστάσεις και ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο.

Η κυβέρνηση παίρνει έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που τα επικίνδυνα σωματίδια ξεπερνούν τα τελευταία όρια συναγερμού, δηλαδή τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα και περιλαμβάνουν, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων.

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.

- Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια του Δημοσίου (με εξαιρέσεις για νοσοκομεία κλπ.)

- Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.

- Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Με την απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη που ακολουθεί, θα δίνεται δωρεάν ρεύμα (εκτός από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του ΚΟΤ για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης, ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι πολίτες να χρησιμοποιούν κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα κλπ. αντί για σόμπες και τζάκια.

Τέλος η απόφαση του υφυπουργού θεσπίζει νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης για τις κοινωνικές δομές εκκλησίας, Δήμων κλπ. (π.χ. συσσίτια, φαρμακεία κλπ.) που θα είναι φθηνότερο κατά 70 % σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Πάντως, ασφαλώς είναι καλά όλα αυτά τα μέτρα. Μήπως, όμως, η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης; Μήπως πρέπει να νομοθετήσει ακόμη και... μονομερώς για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Διότι καλή είναι η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τα έσοδα, αλλά είναι πολύ καλύτερη η υγεία των πολιτών.

Όπως λένε οι επιστήμονες, η αιθαλομίχλη είναι επικίνδυνη σε παιδιά και ηλικιωμένους ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει βάλει την Ελλάδα σε κόκκινη ζώνη αναφορικά με τους θανάτους από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 23/12/2013 19:28:21

  Ενα ακόμη επίτευγμα της πασοκονουδού κυβέρνησης, προσφορά στους
  πολίτες.

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 23/12/2013 19:55:16

  Εδώ και καιρό θέλω να σας συγχαρώ για τις φωτογραφίες που βάζετε!

  "Πάντως, ασφαλώς είναι καλά όλα αυτά τα μέτρα. Μήπως, όμως, η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης; Μήπως πρέπει να νομοθετήσει ακόμη και… μονομερώς για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Διότι καλή είναι η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τα έσοδα, αλλά είναι πολύ καλύτερη η υγεία των πολιτών"

  Η παραπάνω παράγραφος είναι όλη η ουσία. Δεν θέλω να γίνομαι μάντης κακών αλλά πιστεύω τα μέτρα κατά τηςς αιθαλομίχλης θα αποδειχθούν ατελέσφορα:
  1)Όταν κάποιος κρυώνει θα κάνει ότι μπορεί για να ζεσταθεί. Μάλλον οι παραινέσεις δεν θα πιάσουν.
  2)Πιθανότατα αυτοί που έχουν τζάκια δεν ανήκουν στα κοινωνικά τιμολόγια. Είναι μάλλον πιο εύποροι πολίτες που απότι φαίνεται όμως πιέζονται ακομη κι αυτοί οικονομικά.
  3)Δεν καταλαβαίνω γιατί η εξίσωση της τιμής στο πετρέλαιο πρέπει να γίνει κυρίως προς τα πάνω.
  4)Αν συνεχίσουμε έτσι μόνο οι δυνατοί άνεμοι μας σώζουν.
  5)Το να αναγκάσεις βιοτεχνίες που θέλουν να λειτουργήσουν, να διακόψουν έστω και προσωρινά την λειτουργία τους λόγω αιθαλομίχλης, στα μάτια μου είναι προσπάθεια να λύσεις ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο.

  Αυτό το θέμα με το πετρέλαιο και το ρεύμα έχει γίνει η εμμονή μου και με συγχωρείτε για αυτό. Αλλά είναι ένα θέμα πολύ σοβαρότερο απότι νομίζουν κάποιοι που μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις άσχημες και σε πολιτικό επίπεδο. Τι θα γίνει αν ξανασυμβεί κάποια τραγωδία; Αν πεθάνουν τίποτα μωρά και ο κόσμος ξεσηκωθεί; Μας ξευτιλίζει επίσης η κατάσταση παγκόσμια. Υπονομεύει το τουριστικό προίόν της Αθήνας τον χειμώνα. Αποτελεί υποβίβαση του πολιτισμού μας. Είναι μία κατάσταση που μπαίνει σε κάθε σπίτι και κάνει την οργή να φουντώνει. Θέλει περισσότερη προσοχή και προσωπικά είμαι σοκαρισμένος που επαναλαμβάνονται πάνω κάτω τα ίδια και χειρότερα με τον προηγούμενο χειμώνα. Τότε είπαμε ότι ήταν ο πρώτος χειμώνας του μέτρου και μετά θα το διορθώσουμε. Που είναι η διόρθωση; Οι συστάσεις στους γέρους να μην κάνουν αθλοπαιδιές; Η σύσταση να μην ανάβει ο κόσμος τζάκι; Απότι φαίνεται δεν πιάνει γιατί η κατάσταση είναι χειρότερη απο περυσι.

 3. Αρης avatar
  Αρης 23/12/2013 20:08:11

  H κυβέρνηση δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τίποτε, διότι απλώς προεδρεύει και μάλιστα εκτός Ελλάδος...

 4. regeneration avatar
  regeneration 23/12/2013 21:13:05

  Να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο. Όλα τα αλλά είναι παραμυθια.
  Σε περίοδο κρίσης είναι δυνατόν να μειώνουμε την παραγωγή των εργοστασίων κατά 30%; ....και η ανάπτυξη;
  Ντροπή σε όλους τους.
  Άναψε όλοι τα τζάκια.

 5. Skeptikisths avatar
  Skeptikisths 23/12/2013 22:54:35

  Εάν ήμουν κυβέρνηση θα μείωνα κι άλλο την τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης από τα επίπεδα προ κρίσης, ώστε να επιτρέψω στον κόσμο να ανάβει περισσότερο τα καλοριφέρ του και να κάνει με τα αμάξια του περισσότερες μετακινήσεις/βόλτες/εκδρομές για να ξεσκάσει. Αυτό ίσως οικονομικά θα είχε απώλειες αλλά θα βοηθούσε στην καλλιέργεια καλού κλίματος στην ψυχολογία του πληθυσμού και θα έσπαγε κάπως την μιζέρια που βιώνουμε σήμερα και θα γεννούσε μία ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο. Απλά μια σκέψη...

 6. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 24/12/2013 02:03:05

  Και τι δεν εχω κανει για να γλυτωσω διαγωνισμα στο σχολειο...
  Τωρα οι μαθητες θα αναβουν τζακια μαζικα για να μην γραψουν εξετασεις.Και ολα αυτα φαινονται λογικα σε μια παραλογη χωρα..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.