#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/05/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν κινδυνεύει μόνο η ΕλλάδαΟ διαπρεπής οικονομολόγος σε θέματα ευρώ Daniel Gros, ισχυρίζεται πως για κάθε μείωση των ελληνικών δημοσίων δαπανών κατά μια ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, η συνολική ζήτηση στη χώρα πέφτει κατά 2.5% του ΑΕΠ. Αν η κυβέρνηση μειώσει τις δαπάνες κατά 15% του ΑΕΠ, το σοκ στη ζήτηση θα ξεπεράσει το 30% του ΑΕΠ. Προφανώς το παραπάνω παράδειγμα δεν λειτουργεί έτσι ακριβώς όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλους αριθμούς, αλλά μας δείχνει το μέγεθος της ύφεσης στην οποία νομοτελειακά θα βυθιστεί η Ελλάδα.

Το πρόγραμμα διάσωσης που αποφασίστηκε, υποθέτει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα πέσει κατά 4% φέτος, 2.6% το 2011, και θα ομαλοποιηθεί το 2012. Αυτές οι εκτιμήσεις μοιάζουν υπερβολικά αισιόδοξες, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη κοινωνική αναταραχή που κυρίευσε την Ελλάδα, και τη βαθιά εχθρότητα που δείχνουν προς αυτήν αρκετοί βορειοευρωπαϊκοί πολιτικοί κύκλοι. Η πορεία της ανάπτυξης είναι κρίσιμο ζήτημα, επειδή με αυτό το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα χρειαστεί να ξεπεράσει τα δανειακά της προβλήματα σύντομα. Η αναλογία του χρέους της προς το ΑΕΠ αναμένεται να είναι 145% στα τέλη του 2011. Αν υπολογίσουμε κάποια πιο ρεαλιστικά νούμερα στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, π.χ. το ΑΕΠ να πέφτει κατά 12% το 2011, τότε η αναλογία χρέους/ΑΕΠ μπορεί να φτάσει και το 155%. Σε αυτά τα επίπεδα, και χωρίς ανάπτυξη, η χώρα χρειάζεται πλεόνασμα 8% του ΑΕΠ της για να κρατήσει την αναλογία σταθερή. Κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί.

Το 80% των δαπανών που γλιτώνει εφαρμόζοντας τα μέτρα η ελληνική κυβέρνηση, πηγαίνουν στις γαλλικές και κυρίως στις γερμανικές τράπεζες που ελέγχουν το ελληνικό χρέος. Αν η ανάπτυξή τους κολλήσει, είναι οι Έλληνες προετοιμασμένοι να σφίξουν και άλλο τα λουριά ώστε να ξοφλήσουν τα χρέη τους προς  τους Γερμανούς; Μάλλον όχι.

Τη περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες πανικοβλήθηκαν όταν συνειδητοποίησαν πως κινδυνεύει και η ίδια η ευρωζώνη. Αν η ΟΝΕ δεν μπορεί να προστατεύσει ένα μέλος της όπως η Ελλάδα, τότε οι επενδυτές θα αποφύγουν τόσο τη Πορτογαλία όσο και την Ισπανία. Το άνοιγμα των spreads των χωρών αυτών, θα σηματοδοτούσε πιθανές τραπεζικές απώλειες και σε αυτά τα κράτη, με κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης και αλλού. Όταν ξεκινά κάτι τέτοιο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα τελειώσει. Ακόμη και χώρες όπως το Βέλγιο, η Αυστρία, και η Γαλλία μπορεί να κινδυνέψουν. Ούτε οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν είναι ασφαλείς.

Βλέποντας τη πιθανότητα ενός τέτοιου άσχημου σεναρίου, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να τα δώσουν όλα (μαζί με το ΔΝΤ) προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα. Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε δεν έχει πολλές ελπίδες αποφυγής της ελληνικής χρεοκοπίας, όμως μπορεί να επιβραδύνει τη πτώση και της υπόλοιπης ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ΔΝΤ μίλησε και για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι στο οποίο έφεραν αντίρρηση τόσο οι Έλληνες όσο και η ΕΕ. Και δεν αποτελεί έκπληξη. Σε περίπτωση μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης, οι αγορές θα στόχευαν (ανεβάζοντας τα spreads) και τα χρέη της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας , της Ισπανίας, ίσως και της Ιταλίας. Ο πανικός που θα ακολουθούσε τότε, θα ήταν άνευ προηγουμένου. Αν οι Έλληνες πλήρωναν μόνο το 50% των χρεών τους, τι να περιμένει κανείς από τους υπόλοιπους οφειλέτες ;(Πορτογαλία κλπ).

Με βάση το χειρότερο σενάριο, η Γερμανία αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο της ΟΝΕ, άρα τα spreads των δικών της ομολόγων θα έπεφταν την ίδια ώρα που θα ανέβαιναν αυτά των άλλων χωρών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ευρωζώνη δεν θα άντεχε.

Υπάρχει μια δίοδος διαφυγής, χωρίς άμεση χρεοκοπία και τα συνεπακόλουθά της.

Μείωση της αξίας του ευρώ, ώστε να πλησιάσει το δολάριο και να στηρίξει μια πανευρωπαϊκή ανάπτυξη. Καθώς το ευρώ θα πέφτει, τα spreads των ομολόγων των περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης θα ανεβαίνουν, προκαλώντας πανικό. Εδώ είναι που θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να στηρίξει τα εθνικά χρέη. Μόλις το ευρώ σημειώσει σοβαρή πτώση, να ανακοινωθεί πως η ΕΚΤ θα το στηρίξει σε αυτά τα νέα επίπεδα, με τη σύμπραξη του G-20. Τα κρατικά  ομόλογα των ασθενών χωρών θα πρέπει να στηριχτούν επίσης. Σε εκείνη ακριβώς τη φάση και όχι πριν, η ηγεσία της ΟΝΕ θα πρέπει να πιέσει τις χώρες που κινδυνεύουν να κάνουν αναδιάρθρωση. Ίσως τη γλιτώσει η Ισπανία. Οι δε ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να βοηθηθούν και παράλληλα να αλλάξουν ολόκληρη την ηγεσία τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι τραπεζικοί ιθύνοντες  συμπεριφέρθηκαν ανεύθυνα επί πολλά χρόνια και πως θα πρέπει να παραιτηθούν ομαδικά.

Και όσο είναι δυνατό, μέρος των απωλειών θα πρέπει να περάσει και στις τράπεζες. Αυτό όμως είναι δύσκολο. Οι τραπεζίτες είναι ισχυροί για ένα και μόνο λόγο: Έχτισαν ζωτικές πλην όμως εύθραυστες δομές, στο πυρήνα των οικονομιών μας. Η αποσυναρμολόγησή τους πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή.

S.A.   (The New York Times)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δύσπιστος avatar
  δύσπιστος 07/05/2010 08:21:14

  http://www.lemonde.fr/economie/article/2010/05/07/les-marches-asiatiques-dans-la-tourmente-l-euro-sous-pression_1347786_3234.html#ens_id=1268560&xtor=RSS-3208

  • δύσπιστος avatar
   δύσπιστος @ δύσπιστος 07/05/2010 11:11:00

   (...) "La raison de la chute, tout le monde la connaît : la Grèce. Le marché prend en compte la possibilité que le problème grec s'étende à l'Espagne et au Portugal", a expliqué un analyste de SMBC Friend Securities.
   "Η αιτία της πτώσης, όλος ο κόσμος το γνωρίζει: Η Ελλάδα. Η αγορά λαμβάνει υπόψη την πιθανόντητα να επεκταθεί το ελληνικό πρόβλημα στην Ισπανία και Πορτογαλία", εξηγεί αναλυτής της SMBC Friend Securities.....

   • Γιάννης Σ. avatar
    Γιάννης Σ. @ δύσπιστος 07/05/2010 11:50:57

    Η αιτία της πτώσης είναι οι ΗΠΑ και οι υποτακτικοί τους. Υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερο έλλειμμα, με μεγαλύτερο χρέος, αλλά δίχως να πέσουν θύματα τεχνητής κρίσης δανεισμού.

 2. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 07/05/2010 10:40:04

  Τώρα πιά, το πρόβλημα είναι κυρίως στις Ευρωπαικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ομόλογα PIIGS. Γάλλοι, Γερμανοί (ίσως και Ελβετοί) έχουν τα περισσότερα. Είναι πολύ μεγάλα αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα για να τα αφήσουν να χρεωκοπήσουν.

 3. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 07/05/2010 15:40:51

  Κακως θεωρουμε οτι οι συνεπειες του "κατορθωματος" του παπαντρεισμου θα περιοριστουν μονο στην Πορτογαλια, Ισπανια και Ιταλια. Ηδη χθες Πεμπτη η Wall Street κατερρευσε και το γενικο θεμα συζητησης στο CNBC μετα το κλεισιμο της αγορας στη Νεα Υορκη ηταν η αναταραχη που εχει προκαλεσει στις αγορες το ελληνικο προβλημα. Η σχετικη συζητηση υπο τον τιτλο Markets in turmoil συνεχιζεται και σημερα το πρωι (ωρα ανατολικης ακτης ΗΠΑ) στο CNBC, το οποιο εχει στειλει στην Αθηνα εναν εμπειροτατο συντακτη που ειναι σε συνεχη επαφη με το οικονομικο καναλι. Μιλαμε, δηλαδη, για προκληση παγκοσμιας κρισης και εκεινο που απομενει ειναι να δουμε, ή, μαλλον, να επιβεβαιωσουμε ειναι αν ο παπαντρεισμος ενηργησε βασει συγκεκριμενου σχεδιου ή αν η κατασταση προεκυψε απο την ανωριμοτητα και την ανεπαρκεια του Γιωργακη Παπαντρεα και του κυριοτερου αμεσου συνεργατη του στη δημιουργια του προβληματος Γιωργου Παπακωνσταντινου.
  Και κατι ακομα: Παρακολουθωντας τον απεσταλμενο του CNBC σημερα το πρωι που εδινε την ανταποριση του απο καποιο υψηλο σημειο της Aθηνας, πιθανως απο τον Λυκαβηττο, με επιασε καταθλιψη απο την εικονα που παρουσιαζει η αλλοτε ωραια πρωτευουσα μας με το απεραντο τσιμεντο που την εχει κατακλυσει και την παντελή, κυριολεκτικα, ελλειψη πρασινου. Θα μου πειτε οτι εδω καιγομαστε και εσυ μιλας για τσιμεντο και ελλειψη πρασινου? Nαι, αλλα πρεπει να βρουμε και να τιμωρησουμε, εκτος απο αυτους που κατακλεψαν τη χωρα και τον ελληνικο λαο και ολους εκεινους που ειναι υπευθυνοι για το ανοσιουργημα που διεπραξαν σε βαρος του περιβαλλοντος οχι μονον της Αθηνας αλλα ολοκληρης της χωρας.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ xenitemenos21 07/05/2010 22:19:44

   Την ίδια ρίζα έχουν τα Ελληνικά παράδοξα: Κινδυνεύουμε να γίνουμε μεσανατολίτες, και στην οικονομία και στα μυαλά και φυσικά στις πόλεις μας. Η Αθήνα από ψηλά θυμίζει μεσανατολίτικη πόλη, η καφρίλα που είδαμε προχθές να καίει κόσμο θυμίζει Μέση Ανατολή, ο τρόπος αντιπαράθεσης των κομματικών "εχθρών" θυμίζει Λικούντ εναντίον Χαμάς. E basta, τελικά είμαστε Έλληνες Ευρωπαίοι, θα πρέπει να μας το θυμίζουν άλλοι για να το θυμόμαστε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.