14/06/2008 10:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν κάνουν κι εδώ ένα δημοψήφισμα, αν τολμούν;

Οι φόβοι των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το μέλλον της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισσαβόνας βγαίνουν αληθινοί. Το «όχι» των Ιρλανδών στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη -γύρω στο 54% κυμαινόταν η αρνητική ψήφος, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα- έχει προκαλέσει αμηχανία και κλίμα απογοήτευσης στις Βρυξέλλες. Ο Ιρλανδός υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντικ Ρος, δήλωσε , όταν άρχισαν να βγαίνουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ότι οι αστικές εργατικές ζώνες και οι αγροτικές περιφέρειες έχουν ψηφίσει «όχι», ενώ η μεσαία τάξη στις αστικές ζώνες τάχθηκε υπέρ της Συνθήκης. Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν Ιρλανδοί αξιωματούχοι, αυτό που περιμένουν είναι αν το «όχι» θα κυμανθεί πάνω ή κάτω από το 55%. Η απόρριψη της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης θα δημιουργήσει εμπλοκή στην Ε.Ε. που δεν έχει προβλέψει τρόπο επίλυσης του αδιεξόδου. Απογοητευμένος, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα αντιδράσουν μαζί στο αποτέλεσμα της Ιρλανδίας. Διαβάστε στο πρώτο σχόλιο ποια είναι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 14/06/2008 10:13:23

  Ποια είναι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας;
  Αντικατέστησε το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο απέρριψε η Γαλλία και η Ολλανδία το 2005. Η «συμβιβαστική» συνθήκη που πήρε τη θέση του Ευρωσυντάγματος υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2007 στην πορτογαλική πρωτεύουσα από τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., με στόχο να επικυρωθεί από καθένα χωριστά και να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2009. Η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα από τα 27 κράτη-μέλη που διεξάγει δημοψήφισμα για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Επειδή οποιαδήποτε αναθεώρηση σε ευρωπαϊκή συνθήκη έχει συνέπεια την αλλαγή σε διατάξεις του ιρλανδικού Συντάγματος, ο κορυφαίος νόμος της χώρας απαιτεί τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων.

  Πόσο μοιάζουν το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος και η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη;
  Εχουν πολλές ομοιότητες. Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη προβλέπει τις ίδιες αλλαγές σε πρόσωπα και θεσμούς που πρότεινε το Ευρωσύνταγμα: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα εκλέγεται για δυόμισι χρόνια αντί για έξι μήνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελείται από λιγότερους επιτρόπους σε σχέση με τα κράτη-μέλη. Προβλέπεται μία νέα θέση, στην οποία θα συγχωνεύονται εκείνη του υπουργού Εξωτερικών και Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, και της επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ. Ανακατανέμονται οι ψήφοι μεταξύ των κρατών. Σύμφωνα με το σύστημα της ειδικής πλειοψηφίας που όριζε το Ευρωσύνταγμα, κάθε απόφαση πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από το 55% των κρατών-μελών, που θα αντιπροσωπεύουν άνω του 65% του πληθυσμού της Ενωσης. Αυτό πέρασε και στη Συνθήκη, με τη σημείωση ότι θα εφαρμοστεί από το 2014 και μετά. Απορρίπτονται τα εθνικά βέτο για μια σειρά θεμάτων.

  Γιατί, αφού μοιάζουν η Συνθήκη και το Ευρωσύνταγμα, έγινε αλλαγή ονόματος;
  Το Ευρωσύνταγμα προσπάθησε να αντικαταστήσει όλες τις προηγούμενες ευρωπαϊκές συνθήκες (του Μάαστριχτ, της Ρώμης). Επίσης, θα αντικαθιστούσε όλα τα σύμβολα της Ε.Ε. – τη σημαία, τον ύμνο κ.ά. Η Συνθήκη είναι πιο «περιορισμένη».

  Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων περιλαμβάνεται στη Συνθήκη;
  Υπάρχει αναφορά σ’ αυτόν, αλλά δεν περιλαμβάνεται το πλήρες κείμενο. Η Βρετανία έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι ο Χάρτης δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το Ευρωδικαστήριο υπερισχύοντας των βρετανικών νόμων.

  Εχουν επικυρώσει όλα τα κράτη-μέλη τη Συνθήκη;
  Οχι ακόμη. Στη Βρετανία πληθαίνουν οι φωνές στο Κοινοβούλιο που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ στην Τσεχία αναμένεται να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο αν η Συνθήκη της Λισαβόνας μπορεί να συμβαδίσει με το Σύνταγμα της χώρας.

  Τι θα συμβεί αν οι Ιρλανδοί ψηφίσουν «όχι»;
  «Δεν υπάρχει σχέδιο Β», έχει δηλώσει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Κομισιόν. Αν η Συνθήκη απορριφθεί από την Ιρλανδία, θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων και η Ε.Ε. θα πορευτεί με τη Συνθήκη της Νίκαιας, αναβάλλοντας επ’ αόριστον τις μεταρρυθμίσεις στα θεσμικά όργανά της.

 2. Theodore avatar
  Theodore 14/06/2008 11:39:28

  Καλα, κι η κοσκινου τον αντρα της, με τους πραματευταδες.
  Ηρθε τωρα η Ιρλανδια, που ευνοηθηκε οσο καμμια αλλη στην ΕΕ, να καταψηφισει τη συνθηκη.
  Και κανεις οτι δεν ξερεις, οτι μονο για τη συνθηκη ΔΕΝ ψηφισαν.
  Ας ειναι καλα οι εκτρωσεις και ο Ευρωστρατος.Αυτα καθορισαν την ψηφο.
  Τι κι αν ειχαν ταχτει οι περισσοτεροι φορεις, υπερ;
  Ο συντηρητισμος επικρατησε.
  Τωρα, το Ευρω κατρακυλα και δεν ξερω τι αλλη ζημια θα γινει.
  Και ολα αυτα, για το 40% των Ιρλανδων. Δηλαδη ψηφισε κατα, το 53%, του 40%, δηλαδη, καντε το λογαριασμο, 21% του γενικου πληθυσμου τους.
  Και αυτο, σταματαει μια πορεια.Αν αυτο το θεωρεις σοβαρο και "επαναστατικο", εγω το θεωρω ως "χεστηκε η φοραδα στ αλωνι".

 3. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/06/2008 13:15:29

  Αλλοίμονο.
  Η Ευρώπη πήζει απο πρόοοδο και χάλασαν οι ΄κακοί΄Ιρλανδοί τήν συνταγή...
  Απορώ πώς αυτοί πού θεωρούν το έθνος ως κάτι τό ΄φαντασιακό΄αναγνωρίζουν στήν ΄Ευρώπη΄μόνον πραγματική διάσταση και μάλιστα ουδέτερη και a priori καλή...
  Λές και δεν υπάρχει ταξική πάλη ,συσχετισμοί δυνάμεων,δυνατοί και ΄αδύνατοι΄...
  Η ΄Ευρώπη΄συμβολίζει γιά μερικούς τήν Arcadia τών ονείρων τους,φαίνεται.

 4. stavrosx1 avatar
  stavrosx1 14/06/2008 13:19:08

  ... φίλτατε theodore ...
  ... ενοχλήθηκες και αυτό φαίνεται...
  ... όσο για το αν "χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι", ας δούμε τί λέει και ο Τσέχος πρόεδρος Βάσλαβ Κλάους (άλλη μειονότητα κι αυτοί):
  ... "... το σχέδιο της Συνθήκης της Λισαβόνας τελείωσε με το ιρλανδικό ΟΧΙ και η επικύρωση δεν μπορεί να συνεχιστεί...
  ... το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο σε όλους...
  ... και είναι μια νίκη της ελευθερίας και της λογικής ενάντια στα τεχνητά ελιτίστικα σχέδια και την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία"...
  ... τελικά, όλοι οι συντηρητικοί μια μούρη ...

 5. Σπύρος avatar
  Σπύρος 15/06/2008 13:30:56

  Φοβερό πρωτοσέλιδο τού Κυρ-Ψυχάρη στο ΄Βήμα΄σήμερα.
  Αμφισβητεί και υποτιμά πλήρως την λαϊκή δυναμική και τά δημοψηφίσματα...
  Οχι παίζουμε..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.