#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/10/2010 21:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν θα μάθουμε ποτέ την συνέχεια…Σταμάτησε σήμερα, με τελεσίγραφο του εργολάβου προς το ελληνικό δημόσιο, η σωστική ανασκαφή στη Βασιλέως Ηρακλείου 45 στη Θεσσαλονίκη. Από το κτίριο της ύστερης αρχαιότητας με το ψηφιδωτό δάπεδο δεν θα μάθουμε ποτέ τη συνέχεια, αν και μπορούμε.

Vincent


ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 29/10/2010 21:29:15

  Πώς δηλαδή δεν θα μάθουμε τη συνέχεια; Και πώς σταματούν σωστικές ανασκαφές με τελεσίγραφο του εργολάβου; Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία επί των αρχαιοτήτων. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

  • loretta avatar
   loretta @ ΒΙΣ 29/10/2010 21:41:28

   ....BΙΣ

   εαν δεν πληρωνει το δημοσιο...(εξαρταται απο τη συμβαση βεβαιως) ο εργολαβος δεν θα σκαβει απληρωτος ...για την ψυχη της μανουλας του...!!

   και ως γνωστον....το δημοσιο ανεπισημως...εχει σταση πληρωμων..!!

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ loretta 29/10/2010 21:53:41

    Ναι, όντως, μπορεί να σταματήσει προσωρινά τη σωστική ανασκαφή. Δεν σημαίνει αυτό όμως ότι δεν θα διενεργηθεί η ανασκαφή και θα οικοδομηθεί το οικόπεδο: Το ψηφιδωτό αυτό είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας και από ό,τι είδα υπάρχει και μαρμαροθέτημα στο μέσον.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/10/2010 21:29:24

  μαζέυουμε εμείς λεφτά; ποιός είναι ο εργολάβος; πόσα θέλει; πόσοι είμαστε; Από €10 ο καθένας; από €50;

  • Maya avatar
   Maya @ archaeopteryx 29/10/2010 22:09:34

   Πολύ καλή ιδέα που μπορεί άνετα να κυκλοφορήσει.
   Το βγάζει το αντινιούζ, το παίρνουν ολύμπια, κουρδιστός, τα χάλια, greece-salonika κλπ σάιτς και μπλόγκερς και γίνεται ένα καλό μάζεμα για μια σοβαρή κίνηση πολιτών.

   Είναι μια καλή ευκαιρία εκτός των άλλων να απαντήσουμε πως είμαστε εδώ.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/10/2010 21:34:44

  Θα επιληφθούν ο Διονύσης Μακρής, η Καϊλή, και ο Ψωμιάδης... Μπορεί και ο Φασούλας που σκέφτεται να ξανάρθει να σώσει τη πόλη μας.

 4. tsilivithras avatar
  tsilivithras 29/10/2010 21:37:27

  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ....!!!!

  Μαντέψτε σε ποιον ανήκει το οικόπεδο...!!!

  (αν είναι δλδ αυτό που νομίζω ότι είναι γιατί εκεί δεν έχει και κανένα άλλο)

  χαχαχαχαχα

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 29/10/2010 22:03:41

  Να σας πω τώρα τι έμαθα εγώ από κάποιον φίλο:

  Κάθε ανασκαφή πηγαίνει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ΑΦΟΥ τελειώσει. Και πηγαίνει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων που διενεργεί την ανασκαφή.

  Η συγκεκριμένη ανασκαφή πήγε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ΧΩΡΙΣ πρωτοβουλία της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αλλά άγνωστο πώς! Η Εφορεία το έμαθε τυχαία και επικοινώνησε με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εκ των υστέρων!

  Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έβγαλε "φιρμάνι" να τελειώσει (!) η ανασκαφή μέχρι τις 31 Αυγούστου (λίγες ημέρες μετά την απόφαση), ενώ η ανασκαφή χρειαζόταν τουλάχιστον άλλους τέσσερις μήνες.

  Τελικά, μετά από επιμονή της αρμόδιας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τους έκανε τη "χάρη" να "τελειώσει" η ανασκαφή στις 31 Οκτωβρίου. Λες και ξέρεις πότε θα τελειώσει η ανασκαφή και τι ακριβώς θα βρεις πριν τελειώσει. Από τότε που είχε ο φίλος μου πληροφόρηση, υπήρχαν άλλα 100 τετραγωνικά μέτρα του χώρου που δεν είχαν αποκαλυφθεί. Όμως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο "διέταξε" να τελειώσει η ανασκαφή, χωρίς να έχει τελειώσει!

  Είναι φανερό ότι εδώ κάτι γίνεται και το θέμα είναι ΠΩΣ στο καλό έχουν παρακαμφθεί οι κανονικές διαδικασίες και πηγαίνει το θέμα απευθείας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ και με ποιο ακριβώς σκεπτικό.

  Η συνέχεια της ιστορίας θα είναι ενδιαφέρουσα. Αν συγκινηθεί βεβαίως κανένας αρμόδιος...

  Δείτε πάντως σχετικά και αυτό το δημοσίευμα στον "Αγγελιοφόρο" της Θεσσαλονίκης:

  http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=59878

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Επώνυμος 29/10/2010 23:53:09

   Μία διευκρίνιση: προκειμένου να εκδοθεί οικοδομική άδεια για την ανέγερση του προτεινόμενου συγκροτήματος, μεταξύ άλλων απαιτείται και βεβαίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ότι δεν θίγονται ευρήματα. Προφανώς εν όψει της έκδοσης μιας τέτοιας βεβαίωσης διενεργήθηκε τοπική ανασκαφή, που αποκάλυψε τα όσα τώρα βλέπετε, και που οδήγησε το ζήτημα στο ΚΑΣ. Η διαδικασία έχει κανονικά πολύ μέλλον μπροστά της. Επειδή όμως όλοι γνωρίζουμε σε τι είδους τόπο ζούμε, θα προσπαθήσω να μάθω περισσότερα, και θα επανέλθω, από Δευτέρα.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ δρόμος 30/10/2010 01:30:41

    Η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα ζήτησε διακοπή εργασιών και θα ανέπεμψε το θέμα στο ΚΑΣ. Δεν γνωρίζω την υπόθεση, αλλά κάτι τέτοιο μου φαίνεται το πιο λογικό.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Επώνυμος 30/10/2010 01:28:29

   Σας λέω από την εμπειρία μου ότι ποτέ το ΚΑΣ δεν μπορεί να γνωρίζει περισσότερα από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στο ΚΑΣ μετέχουν και νομικοί και άλλοι και οι αρχαιολόγοι, παρά τον τίτλο του, δεν αποτελούν πλειοψηφία ή, και αν αποτελούν, είναι ισχνή πλειοψηφία.
   Συνήθως οι τοπικές Εφορείες αναπέμπουν στο ΚΑΣ θέματα που φοβούνται να τα χειριστούν οι ίδιες, ώστε να μην φέρουν το βάρος της απόφασης. Υπάρχουν φυσικά και θέματα μεγάλα που αυτονόητα πηγαίνουν στο ΚΑΣ.
   Λογικά, η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή θα αναπεμπόταν στο ΚΑΣ μόνο με πρωτοβουλία της τοπικής (9ης νομίζω) Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αυτή είναι η λογική και νόμιμη διαδικασία. Δεν μπορεί να ασχοληθεί με σωστική ανασκαφή το ΚΑΣ από μόνο του.
   Είμαι πάντως αισιόδοξος ότι η υπόθεση θα έχει θετική εξέλιξη, κρίνοντας από τη σπουδαιότητα του δαπέδου. Καλή είναι και η δημοσιότητα, βοηθάει.

   • Alice avatar
    Alice @ ΒΙΣ 30/10/2010 09:07:33

    Φαίνεται πως είστε νέοι και δεν έχετε ακουστά το Γιώργο Θωμά, το δικηγόρο αυτής της εταιρίας. Σύμβουλος εργολάβων είναι πλέον ο πρώην γενικός της Μερκούρη, και τα πάει μια χαρά με τη σημερινή γενική τη Μενδώνη που είναι και αρχαιολόγος, φιλαράκια από το κόμμα είναι. Δεν είναι το πρώτο θέμα αυτό που παίρνει τέτοια τροπή, συνεχως προωθεί θέματα εργολάβων από όλη την Ελλάδα, ε κάποτε θα έφτανε και στη Θεσσαλονίκη. Αν κατάλαβα, μια χαρά την έφεραν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, αν πήγε το θέμα στο ΚΑΣ πριν την ώρα του. Θα σταματήσει η ανασκαφή και θα φταίνε κι όλας οι αρχαιολόγοι.

 6. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 29/10/2010 22:10:21

  Ξέρω ότι λέω και ξαναλέω τα ίδια και τα ίδια και γίνομαι βαρετός, αλλά συγχωρέστε με, τι να κάνω, όλα αυτά που βλέπουμε είναι όψεις και συμπτώματα της ίδιας ασθένειας: ΔΙΑΦΘΟΡΑ.

  Αυτό είναι που δεν σώζει τα μάρμαρα και τα ψηφιδωτά μας.
  Αυτό είναι που κατατρώει τις σάρκες μας.
  Κάθε μέρα (δις).

  Και ένα μεγάλο, ΜΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ, κομμάτι της διαφθοράς μεγαλούργησε και μεγαλουργεί στου δήμους. Στην αυτοδιοίκηση. Ενα τέρας διαφθοράς τρέφουν στους δήμους.

  Εκεί όπου πήραν εξουσία και τα "μικρά" κόμματα και έκαναν πάνω κάτω τα ίδια με τα μεγάλα, εκτός ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ εξαιρέσεων. Και τα μικρά κόμματα το ίδιο έκαναν.

  Και δυστυχώς, παρότι έχουμε ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΕΣ εκλογές, κανείς δεν μιλάει για την ταμπακέρα: την τεράστια διαφθορά στους δήμους. ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ λέμε.

  Γι' αυτό φωνάζω ότι όλους αυτούς τους υποψήφιους που βλέπω, όλων των κομμάτων, ερεθισμένους να μας "αυτο-διοικήσουν", δεν τους έχω εμπιστοσύνη.

  ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΘΟΛΟΥ.
  Δεν πα να λένε...

  Ενας έντιμος άνθρωπος, ένας έντιμος άνθρωπος ξαναλέω, από αυτούς που έχουμε ξεχάσει τι χρώμα έχουν, ένας έντιμος υποψήφιος, θα έπρεπε, ΠΡΙΝ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ "αντιπάλους" και Μνημόνια και "προδοσίες" και χίλια δυο, να βγει και να μας πει το εξής απλό:

  ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥ, ΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ.

  Αντ' αυτού βλέπω ιλουστρασιόν χαρτί, ακριβά πανώ και λάβαρα στις κολώνες, αφίσες, "αλμυρά" εκλογικά κέντρα ...κεντρικώτατα, και πεταμένα λεφτά στους δρόμους. Και ανησυχώ. Διότι είναι τεράστια ποσά αυτά. Και ποιος ξέρεις πως θα ξεχρεωθούν πάλι.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Ἀνδρέας Τενεεύς avatar
   Ἀνδρέας Τενεεύς @ Θραξ Αναρμόδιος 29/10/2010 22:39:16

   +1

  • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
   τηλέμαχος αναγνώστου @ Θραξ Αναρμόδιος 30/10/2010 00:04:21

   @Θραξ Αναρμόδιος
   Θράκα έχεις λάθος για τα "μικρά" κόμματα. Η αλήθεια είναι ότι όταν άρχισε να ρέει χρήμα προς την τοπική αυτοδιοίκηση από τα μέσα της δεκαετίας του 80 και έπειτα, εκεί που εκλέγονταν και διοικούσαν ανελλιπώς αρκετούς δήμους κόμματα της αριστεράς (κυρίως το ΚΚΕ) ξαφνικά βρέθηκε να κυριαρχεί το πασοκ πολλές φορές με τους ίδιους τους πρώην δήμαρχους του ΚΚΕ, οι οποίοι ιδίως μετά το 1990 ανακάλυψαν πως πήραν τη ζωή τους λάθος και προσχώρησαν μαζικά στο πασόκ. Στη Β' πειραιά για παράδειγμα το ΚΚΕ ήλεγχε νίκαια, κορυδαλλό, δραπετσώνα, κερατσίνι, πέραμα και όταν έπεσαν τα λεφτά και ξεφύτρωσαν οι "δημοτικές επιχειρήσεις" τους έχασε όλους. Τα τελευταία χρόνια (από το 2002) ελέγχει μόνο τη νίκαια και παρότι του σέρνουν οι πασόκοι τα μύρια όσα και έχουν σκυλιάσει για να πάρουν το δήμο (κολλώντας του τον "πράσινο" ρέντη και φτιάχνοντας το δωδέκατο δήμο της χώρας), μόνο για διαφθορά δεν τον έχουν κατηγορήσει. Το ίδιο ισχύει και για τους τρεις δήμους της ικαρίας. Γενικά δεν νομίζω ότι αν κέρδιζε το ΚΚΕ μαζικά δήμους θα αντιμετωπίζαμε τα ίδια προβλήματα διαφθοράς όπως τώρα. Μπορεί να είναι ανεπαρκείς (συνήθως) αλλά είναι τίμιοι. Και στις σημερινές συνθήκες αυτό λέει πολλά.

 7. Vincent avatar
  Vincent 29/10/2010 22:35:34

  O δικηγόρος της εταιρίας αυτής, της Δομοτεχνικής, είναι στην υπόθεση αυτή ο Γιώργος Θωμάς, ο παλιός γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ όταν ήταν υπουργός η Μελίνα Μερκούρη. Αυτό δεν το έγραψε καμία εφημερίδα ως τώρα, για ευνόητους λόγους. Τίποτα δε γίνεται τυχαία.

  • loretta avatar
   loretta @ Vincent 29/10/2010 22:48:46

   για την δομοτεχνικη αλεξοπουλος σφετσιος μιλαμε???

   • o παγωτατζής avatar
    o παγωτατζής @ loretta 29/10/2010 23:01:13

    ..oui..

    • loretta avatar
     loretta @ o παγωτατζής 29/10/2010 23:05:12

     ....σιγα μην τους ακουμπήσει κανενας...!!

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ loretta 29/10/2010 23:06:22

    loretta

    Μια είναι η Δομοτεχνική και ένας είναι ο Λάκης...

    Γμτ...έσκασα να ψάχνω γιατί ήμουν σίγουρος (κι ακόμα είμαι) ότι υπάρχει εμπλοκή της Εκκλησίας.
    Ότι δλδ είναι ιδιοκτησία ή συν-ιδιοκτησία της Εκκλησίας το οικόπεδο...είχα ξεχάσει ότι είχε βάλει χέρι η Δομοτεχνική εκεί πέρα.

    Είχαν πάρει τα αυτιά μου παλιότερα συζητήσεις περί ξενοδοχείου και/ή άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων προς όφελος της Εκκλησίας εκεί, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αρχαίων ευρημάτων υπόγεια.
    Μέχρι και συγκεκριμένες προτάσεις θυμάμαι για να καλυφτούν τα ευρήματα με αρχιτεκτονικές καινοτομίες (σκέπαστρα) ώστε και η εκμετάλευση να γίνει και τα μνημεία να προστατευτούν.

    Και τώρα δεν μπορώ να βρω που διάολο τα είχα δει...!!

    Btw το project της Δομοτεχνικής είναι αυτό:

    h**p://www.domotechniki.gr/projects/project/171

    Και κάτι που μπορεί να είναι σχετικό ή άσχετο...
    Το οικόπεδο παλιά ήταν καπναποθήκη τουΚαρέλια ή του Παπαστράτου (γμ τη μνήμη μου μέσα).
    Το ξενοδοχείο του Αλεξόπουλου (Domotel) στην Σταυρούπολη έγινε ΕΠΙΣΗΣ πάνω σε ιδιοκτησία που παλιότερα ήταν καπναποθήκες...

    μούμπλε μούμπλε...

    • o παγωτατζής avatar
     o παγωτατζής @ tsilivithras 29/10/2010 23:10:47

     Δεν ρωτάς παραδίπλα στόν ΟΤΕ να σού τά πούνε;
     ..ε!νέο παιδί είσαι ακόμα,θα ΄σούρθει(η μνήμη)

     • tsilivithras avatar
      tsilivithras @ o παγωτατζής 29/10/2010 23:20:07

      Lol...πρέπει να κόψω τα τσίπουρα μου φαίνεται!!

    • Vincent avatar
     Vincent @ tsilivithras 29/10/2010 23:12:41

     http://voria.gr/details.php?id=27897 για να δείτε και τι ακριβώς θα χτιστεί... και πόσο θα κοστίσει. Η ανασκαφή σταμάτησε γιατί τους φάνηκε ότι ξόδεψαν πολλά.

    • loretta avatar
     loretta @ tsilivithras 29/10/2010 23:34:03

     ε μα γιατι ειπα και γω η ερμη...σιγα μην γινει τιποτα...!!

     ...κακο παιδι που ειμαι....στομα εχω και μιλια δεν εχω...χαχαχαχα τσιλι συνεχισε τα τσιπουρα και ασε τον αλεξοπουλο και τους καραφλους υιους!!

     • tsilivithras avatar
      tsilivithras @ loretta 29/10/2010 23:38:36

      loretta

      σε βλέπω ενήμερη ακόμα και για την κώμη των εγχώριων γόνων...μάλισταααα!

      Όχι τίποτ'άλλο να προσέχουμε κιόλας ρε παιδάκι μου...

      (σιγά που θα κοβα εγώ τα τσίπουρα χαχα)

     • loretta avatar
      loretta @ loretta 29/10/2010 23:42:45

      tsili...

      Αν και ηλικιακα σου ριχνω δυο χρονακια μονο...ξερω πολλα και πολλους...

      λες να γραψω και εγω βιβλιο οπως ο michel και ο ριρης??

      αντε γεια μας!!

     • o παγωτατζής avatar
      o παγωτατζής @ loretta 29/10/2010 23:43:51

      @loretta

      Τό ωραίο είναι ότι ο 70+ πατήρ έχει ακόμα τον απόλυτο έλεγχο και τόν τελευταίο λόγο σε ΟΛΑ

     • loretta avatar
      loretta @ loretta 29/10/2010 23:48:25

      καλα κανει.....διοτι οι υιοι ειναι αψητοι.(το λεω κομψα)...ακομα...και μια τετοια επιχειρηση θελει και τους αναλογους χειρισμους....!!

     • tsilivithras avatar
      tsilivithras @ loretta 29/10/2010 23:52:01

      loretta

      είσαι το λοιπόν 21 χρονώ;;;;;;;

      χικ...

      παγωτατζή με έπιασε το αλτσχάιμερ νωρίς...είσαι συμπολίτης και μου διαφεύγει;;;

      (είστε από ότι φαίνεται αμφότεροι γνώστες της οικογενείας...χμμμμμ λέω...)

 8. Vincent avatar
  Vincent 29/10/2010 23:28:03

  Έχουν πάντως καλή στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Μπορείτε να δείτε κι αυτό το link, από την ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=195218. Το νόμιμο είναι και ηθικό, το ξέρουμε αυτό. Ο παλιός γενικός γραμματέας που κάποτε προστάτευε τα αρχαία, τώρα προστατεύει τους εργολάβους. Kαι όπως φαίνεται, κανένας δεν πολυστεναχωριέται.

 9. o παγωτατζής avatar
  o παγωτατζής 29/10/2010 23:29:51

  Εγώ πάντως είμαι απολύτως σύμφωνος με τόν lakis....

 10. o παγωτατζής avatar
  o παγωτατζής 30/10/2010 00:03:24

  @ Loretta
  E! βέβαια,ξέρει αυτός ,από την εποχή τής Ε..κτενεπόλ..ήταν και κομματάκι.. δύσκολη εποχή τότε!

  @ tsilivithras
  Every day mon ami...

  • loretta avatar
   loretta @ o παγωτατζής 30/10/2010 00:26:41

   τσιλι...

   ναι ναι 21 21(you just made my...night) οτι πεις...!!! απο μεθυσμενο και τρελο ακους την αληθεια..

   φιλε παγωτατζη (ντουντουρμας ωραιας...ποσο μου λειπει μπρε)..
   κανεις δεν μπορει να μαζεψει τα..... ασυμμάζευτα χαχαχαχαχ

 11. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/10/2010 00:20:52

  Στου FIX σ εμας τι βρηκε ο μετροποντικας?? Γνωριζει κανεις? ;)

  ΠΠ

  • loretta avatar
   loretta @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/10/2010 00:33:42

   ΠΠ νομιζω ...βρηκαν νεκροταφειο???

 12. Υπατία avatar
  Υπατία 30/10/2010 12:33:08

  ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ.

  Ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Θωμάς, ξαναχτυπά!

  Ακυβερνησία και ανηθικότητα πάνε μαζί. Η χώρα καταρρέει και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της δίνουν το τελειωτικό χτύπημα καταστρέφοντας το μόνο που έχει απομείνει στο νεοέλληνα για να μη χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας... το παρελθόν του!
  Ο λόγος για τον Γιώργο Θωμά, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τη θητεία του ως Γενικός Γραμματέας στο ΥΠΠΟ, επί Μελίνας Μερκούρη. Ο εν λόγω κύριος μετά από μακροχρόνια προσπάθεια να παραμείνει στην πολιτική σκηνή του της χώρας, και αφού πολίτες και πολιτική έκριναν σωστά και τον άφησαν στα αζήτητα, αποφάσισε να βγάλει τα «προς το ζην» με διαφορετικό τρόπο. Αξιοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησε από τη θητεία του στο ΥΠΠΟ, καθοδηγεί πλέον μεγαλοεπιχειρηματίες πώς να καταστρέψουν αρχαιότητες, που εμποδίζουν τα συμφέροντα τους, νόμιμα!
  Μάλιστα, ο κ.Θωμάς κάνοντας χρήση της παλαιάς του ιδιότητα (όπως όλοι οι πρώην) εξασφαλίζει την είσοδο σε υπό εξέλιξη ανασκαφές με μοναδικό σκοπό την αξιολόγηση του χρόνου καταστροφής. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επίσκεψη του, με πολυμελή συνοδεία, στην ανασκαφή της Βασιλέως Ηρακλείου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κι ενώ όλοι οι γνωρίζοντες άρχισαν να ανησυχούν, ήρθε η επιβεβαίωση δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου 2010, όταν η εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσίευσε την είδηση οτι η ανασκαφή θα παρουσιαζόταν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη μεθεπομένη, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί εργασίες και μελέτη, και νομικός σύμβουλος στο πλευρό της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. δεν ήταν άλλος από τον αξιότιμο κ.Γιώργο Θωμά.
  «Ο πρώην» είχε κάνει και πάλι το θαύμα του! Άμεσος και αποτελεσματικός. Επισκέπτεται, αξιολογεί, δρά και εκτελεί σε χρόνο μηδέν. Μέσος χρόνος αναμονής... δύο μήνες. Και φυσικά, μη νομίσει κανείς οτι αυτή είναι η πρώτη του φορά. Όχι, δα! Ο κ. Θωμάς έχει χρόνια που πέρασε στην «άλλη πλευρά», χωρίς διασταγμούς, χωρίς ηθικούς φραγμούς κι από επικεφαλής της υπηρεσίας που φροντίζει για τις αρχαιότητες έγινε αμειβόμενος σύμβουλος αυτών που έχουν συμφέρον από την καταστροφή τους.
  Θα πρέπει να σημειωθεί οτι ο πρώην έχει δικαίωμα στην εργασία, όπως όλοι μας, και φυσικά μπορεί να υπερασπίζεται, καλώς ή κακώς, όποιον επιθυμεί. Η ηθική είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο προβληματίζει όλους τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Κι άλλωστε, ποιός πολιτικός έχασε την ηθική του για να την βρει ο «πρώην» κ.Θωμάς. Υπάρχει, άλλωστε, και η δικαιολογία ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό».
  Φυσικά, ο αγαπητός κ. Θωμάς βρίσκει πρόσφορο έδαφος και πράττει αναλόγως. Κι όλοι εμείς αναρωτιώμαστε: Πού είναι ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος; Κι αν αυτός έχει τόσο βεβαρημένο πρόγραμμα και δεν προλαβαίνει να σώσει μερικές αρχαιτότητες από τις μπουλντόζες, πού βρίσκεται η δεύτερη σε ιεραρχία κα Λίνα Μενδώνη, η οποία σημειοτέον είναι και αρχαιολόγος;;; Μάλλον πίνουν καφεδάκι μαζί με τον κ.Θωμά και με φιλική συμμετοχή των μελών του ΚΑΣ, οι οποίοι αντί να αντιδράσουν σθεναρά στην παρατυπία, οτι ανολοκλήρωτη ανασκαφή πέρασε από το Συμβούλιο την ώρα που τελειώμενες έρευνες βρίσκονται σε αναμονή με το χαρτάκι προτεραιότητας στο χέρι(!), εξέτασαν το θέμα της Βασιλέως Ηρακλείου και αποφάσισαν οτι στις 31 Οκτωβρίου το οικόπεδο, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα παραδοθεί στον εργολάβο, βλέπε ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., για να χτίσει τα μεγαθήρια του, διότι όπως όλοι ξέρουμε, κι αν δεν το ξέρετε σας ενημερώνουμε, πως το μόνο που χρειάζεται επειγόντος αυτή η ασφυκτικά δομημένη περιοχή είναι ακόμα δύο πολυώροφα κτήρια.
  Η ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. από την πλευρά της κοιμάται ήσυχη, και καλά κάνει μετά από αυτή τη σοφή επιλογή νομικού συμβούλου. Μάλιστα, φαίνεται πως έχουν ήδη ενημερωθεί για το τελικό αποτέλεσμα του Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει, χωρίς λόγο προφανώς, εκ νέου μετά την ολοκληρώση των εργασιών και της μελέτης του υλικού που προέκυψε. Βέβαια, ο πρόεδρος της εταιρίας, κ.Αλεξόπουλος, θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικός και να μη διατυμπανίζει, έστω εμμέσως, τη συμφωνία που έχει ήδη κάνει, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική εφημερίδα voria.gr «οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Νοεμβρίου». Εντυπωσιακή δήλωση πρίν την τελική απόφαση του ΚΑΣ!!!
  Και μετά από όλα αυτά τίθεται και πάλι το γνωστό ερώτημα. Ποίος κυβερνά σε αυτή την άμοιρη χώρα; Πολιτικοί, μεγαλοεπιχειρηματίες ή λαμόγια της κακιάς ώρα; Η απάντηση είναι γνωστή και αναμένεται να επιβεβαιωθεί, για ακόμη μια φορά, στις 31 Οκτωβρίου, οπότε κρίνεται το μέλλον μιας ολόκληρης βυζαντινής γειτονιάς της Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονικείς σπεύσατε να τη δείτε πριν την ολοκληρωτική καταστροφή!!!

  Υ.Γ. Το αρθράκι το κατέβασα από κάπου, αλλά δε θυμάμαι απο που!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.