#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/10/2013 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν είναι τρελοί ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας για να υπογράψουν νέα μέτραΜεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση και στην οικονομία εκτός από την πολιτική. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και ποτέ δεν κάνει τους πολίτες της να πλήττουν.

Μετά την «εξάρθρωση… ώμου» της Χρυσής Αυγής, τον ορυμαγδό ειδήσεων και αποκαλύψεων ήρθε με 10 ημέρες καθυστέρηση ο οικονομικός πόλεμος που έχει στηθεί γύρω από την Ελλάδα. Μέσα σε δύο ημέρες οι εταίροι και δανειστές μας βάλθηκαν να κάνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ή στηn χειρότερη περίπτωση πρωθυπουργό από τον Κορυδαλλό τον Μιχαλολιάκο.

Ωστόσο, αν δει κανείς πιο ψύχραιμα τα πράγματα σχετικά με την οικονομία θα διαπιστώσει μια μεγάλη αντίφαση. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν μιλούν για την οικονομία που έχει προοδεύσει, μιλούν για έξοδο στις αγορές, για απαγκίστρωση από τα μνημόνια. Ο Αντ. Σαμαράς και στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ κάλεσε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα διότι πρόκειται για μια χώρα που σταθεροποιείται, βγαίνει από την ύφεση και παρουσιάζει ευκαιρίες.

Ο Γ. Στουρνάρας σε πρόσφατη συνέντευξή του ήταν απόλυτα βέβαιος ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος κι ότι το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο εντυπωσιακό 2,8 δις ευρώ ενώ θα πάμε σε οριακή ανάπτυξη μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Μάλιστα, οι πληροφορίες έλεγαν ότι τον Απρίλιο που η χώρα τελειώνει με τα μνημόνια, θα βγει στις αγορές για τουλάχιστον 3 δις ευρώ ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό και να μη χρειαστεί άλλα μνημόνια κι άλλα μέτρα. Καθώς οι δανειστές δε συζητούν τη μόνη βιώσιμη λύση, δηλαδή κούρεμα χρέους χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις και πιέσεις στην Ελλάδα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία φαντάζει και σωστό και αισιόδοξο. Δίνει μια προοπτική τέλος πάντων.

Η αντίφαση προέρχεται ακριβώς από τις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν αλλά και από το κακό σενάριο του κ. Προβόπουλου και τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Το Ταμείο ζητά μέτρα ύψους 6,7 δις ευρώ αγνοώντας παντελώς την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Η Κομισιόν λέει να αυξήσουμε τους φόρους σε πετρέλαιο και ρεύμα, την ώρα που γίνεται κουβέντα για το πώς θα μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για να μην παγώσει πάλι ο κόσμος.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού λέει ότι αν δε γίνει κούρεμα θα μας κλαίνε και οι ρέγγες ενώ ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί τους φίλους του τραπεζίτες να είναι έτοιμοι για το κακό σενάριο της συνέχισης της ύφεσης μέχρι το 2016.

Τελικά ποιος έχει δίκιο και ποιος δεν ξέρει τι του γίνεται; Τι συμβαίνει πραγματικά στην οικονομία και τι μας περιμένει;

Ανεπισήμως, το υπουργείο Οικονομικών είναι εξοργισμένο με την έκθεση του ΔΝΤ διότι λέει ότι κάνουν ξανά λάθος με τους πολλαπλασιαστές και βγάζουν άλλα αντί άλλων. Από την άλλη, η έκθεση είχε συνταχθεί όταν ο κ. Σαμαράς ήταν στην Ουάσιγκτον και έπαιρνε τα εύσημα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Και προφανώς είχε συζητηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επίσης, οι πληροφορίες μας από τις ΗΠΑ λένε ότι ο Π. Τόμσεν λέει τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και το ΔΝΤ δεν θα πιέσει σε καμιά περίπτωση για νέα μέτρα. «Το κάνει για να πιέσει την Ελλάδα ενόψει των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου με αρκετά ανοικτά θέματα», λένε κάποιοι που γνωρίζουν. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Πιέζουμε με τα πολύ «χοντρά» για να αποφασίσουμε για όσα έπρεπε να έχουμε κάνει.

Όσο για την Κομισιόν και την έκθεσή της στην κυβέρνηση λένε  απλά ότι… δεν ξέρουν τι τους γίνεται και σίγουρα όσα γράφουν δεν μπορούν να αφορούν την Ελλάδα. Για το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής τα πράγματα είναι αλλιώς, αφού όλοι, και στην κυβέρνηση ενδόμυχα συμφωνούν ότι το κούρεμα του χρέους είναι η μόνη λύση, αλλιώς πάμε σε αδιέξοδο. Όμως, πώς να ζητήσει ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας κούρεμα όταν οι δανειστές, ειδικά οι Γερμανοί του ζητούν να «σφάξει» τους πολίτες;

Τέλος, για τον κ. Προβόπουλο τα πράγματα είναι ως εξής: Πέραν από τις ατομικές φιλοδοξίες και αντιπάθειές του, παίζει το καλό και το κακό σενάριο. Γιατί δηλαδή να μην επικρατήσει το καλό σενάριο; Από την άλλη, τον διοικητή τον ενδιαφέρουν οι τράπεζες και πώς αυτές θα προστατευτούν, κι όλα τα άλλα ας καούν.

Η πραγματική αλήθεια είναι ότι και ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας ξέρουν πολύ καλά ότι το να μιλήσουν για νέα μέτρα είναι σα να υπογράφουν επιστολή παραίτησης. Και δεν είναι τόσο ανόητοι να θέλουν να φύγουν τώρα και να αφήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το παιχνίδι μισοστημένο. Ξέρουν πως ότι κι αν λένε οι ξένοι, η χώρα δεν αντέχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα. Και δεν αντέχει και η κυβέρνηση, θα πέσει την άλλη μέρα. Ήδη ο κ. Βενιζέλος άρχισε την «αντιπολίτευση». Να κριτική για το πετρέλαιο θέρμανσης, να για το 25ευρω στα νοσοκομείο, να για την απελευθέρωση των αξονικών τομογράφων, να για το κατοχικό δάνειο.

Στις Κασσάνδρες που πετροβολούν πριν καν δουν έστω κι ένα μέτρο, λέμε ότι καλό είναι να περιμένουν γιατί μπορεί να διαψευστούν. Η κοινή λογική λέει ότι ο Σαμαράς δεν είναι καθόλου ανόητος να θέλει να πέσει, ακόμη κι αν τον πιέζουν ύπουλα οι ξένοι. Αναμονή, λοιπόν, έξι μηνών. Τόσο θα πάρει μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Σε περίπτωση που επιλεγεί για ακόμη μια φορά η θυσία των Ελλήνων, είμαστε οι πρώτοι που θα ρίξουμε το ανάθεμα. Αλλά σε περίπτωση που δε γίνουν όλα αυτά τα καταστροφικά που λένε πολλοί και διάφοροι, σχετικοί και άσχετοι, να δούμε που θα κρυφτούν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Hawk avatar
  Hawk 10/10/2013 14:38:01

  Για να δούμε, θα είναι έτσι τα πράγματα, γιατί η πρόσφατη ιστορία μας έχει διδάξει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι.

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/10/2013 14:42:30

  Μα, είναι ήδη συμφωνημένα. Διαβάστε το πιό πρόσφατο μνημόνιο. Θα το πάνε μέχρι "τελικής πτώσεως", αρκεί να σωθεί η παρτίδα...

 3. ΚΥΒΟΣ avatar
  ΚΥΒΟΣ 10/10/2013 14:42:46

  Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να μη μετακινηθεί ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε χιλιοστό από τις δεσμεύσεις του περί μη υπογραφής νέου Μνημονίου και τη μη λήψη άλλων μέτρων (Ο κ. Στουρνάρας είναι εκτελεστικό όργανο των Πρωθυπουργικών εντολών. Δεν τον έχουμε εξιουσιοδοτήσει να αποφασίζει ανεξάρτητα). Ας εκβιάζουν όσο θέλουν οι τοκογλύφοι. Πιθανή σημερινή ηττοπαθής υποχώρηση, θα σημάνει και την αρχή του τέλους.....

  • daresome avatar
   daresome @ ΚΥΒΟΣ 10/10/2013 19:13:47

   Εκτελεστικό όργανο ναι, εντολών ναι, πρωθυπουργικών εντολών όχι .... Ας μην ξεχνάμε από πού προέρχεται ο κ. Στουρνάρας και από ποιον επιβλήθηκε ....

 4. Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
  Δημήτριος ο Μυροβλύτης 10/10/2013 14:48:19

  "Αναμονή, λοιπόν, έξι μηνών. Τόσο θα πάρει μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. "

  Μα νομίζω ότι κάναμε υπομονή μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου για να μην χαλάσουμε την σούπα της Μέρκελ, ώστε αυτή μετά να μας σώσει έτσι δεν είναι;

 5. foros1 avatar
  foros1 10/10/2013 15:08:00

  δεν θα υπαρξουν νεα μετρα γενικως, ή δεν θα υπαρξουν νεα ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ μέτρα;
  μηπως παλι αρχισαμε να παιζουμε με τις λεξεις;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ foros1 10/10/2013 20:50:47

   O Στουρναρας εχει πει οτι δεν θα υπαρξουν νεα δημοσιονομικα μετρα αλλα διαρθρωτικα μετρα.
   Αυτο σημαινει οτι για το γενικο πληθυσμο ο ογκος φορων και περικοπων δεν θα αυξηθει.Θα υπαρξουν διαθεσιμοτητες στο δημοσιο και ιδιωτικοποιησεις (αυτα ειναι τα "διαρθρωτικα μετρα").
   Το εχει πει πολυ καθαρα ο Στουρναρας που ειναι υποτιθεται και ο πιο ακραιος της υποθεσης : οχι σε νεα δημοσιονομικα αν ειναι προυποθεση για το νεο μνημονιο,ναι σε διαρθρωτικα.Εαν ζητησουν δημοσιονομικα παμε στις αγορες και δανειζομαστε με το οποιο επιτοκιο.

 6. ΕκείνοΠουΔεΓίνεται avatar
  ΕκείνοΠουΔεΓίνεται 10/10/2013 15:16:06

  Τι εννοείτε, ''Θα το πάνε μέχρι “τελικής πτώσεως”''; Η τελική πτώση είναι εδώ Δεν έχει παραπέρα!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ ΕκείνοΠουΔεΓίνεται 11/10/2013 12:23:21

   Ακόμα δεν είδαμε τίποτα αγαπητέ μου.

 7. Ερωτοφωτόσχιστος avatar
  Ερωτοφωτόσχιστος 10/10/2013 15:41:19

  Φάκτορα ξέρω ότι είναι άσχετο με το θέμα του άρθρου το σχόλιο μου, αλλά ακόμα περιμένω να δω ένα άρθρο σχετικά με τη διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, που ουσιαστικά αθωώνει τους "νταβαντζήδες";

 8. blue nile avatar
  blue nile 10/10/2013 16:00:57

  Από τη στιγμή που το χρηματοδοτικό κενό μέχρι την άνοιξη του 2014 θα υπερβεί τα εννέα δις τα μέτρα είναι αναγκαία.
  Άλλο τώρα αν λόγω πολιτικής απόφασης προτιμηθεί κάποια άλλη λύση όπως δανεισμός μέσω τραπεζών.
  Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πολύ απλά τα καλά λόγια των ξένων είναι για να αποπροσανατολίσουν την διεθνή και εγχώρια κοινή γνώμη από την πλήρη αποτυχία του προγράμματος.
  Και με τα 27 δις που πρέπει να πληρώσουμε από άνοιξη του 2014 μέχρι τέλος του 2015 τι θα γίνει;
  Η κυβέρνηση σύντομα δεν θα έχει άλλη επιλογή.
  Όχι και πάλι ΌΧΙ.
  Και αν θέλουν ας πάνε να μας πετάξουν από το ευρώ.
  Για να το διαλύσουν και να'χουν το κρίμα στο λαιμό τους.
  Που δεν πρόκειται να το κάνουν και δυστυχώς δεν υπήρχε και καμιά περίπτωση αν το κάνουν προηγουμένως.
  Εδώ είμαστε και θα τα δείτε

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ blue nile 10/10/2013 20:21:14

   Μεγάλες βλακείες γράφεις. Που το είδες το κενό 9 δις μέχρι την άνοιξη του 2014; Όλοι μιλούν για κενό στο δεύτερο μισό του 2014 που θα είναι από 1-1,5 δις και το υπόλοιπο αφορά το 2015. Και ήδη οι προβλέψεις είναι ότι ξεπερνάει τους στόχους προς το καλύτερο η οικονομία μας που σημαίνει ότι το κενό θα είναι μικρότερο ακόμη. Μη γράφετε μπαρούφες κάθε μέρα όλοι οι άσχετοι εδώ μέσα. Έχετε διαψευσθεί παταγωδώς καιρό τώρα επειδή ο Σαμαράς έστω με τις θυσίες μας, συμμάζεψε τα ασυμμάζευτα 30 ετών. Και μόνο καλύτερα μπορούμε να πάμε με αυτόν στο τιμόνι. Αποδεικνύεται από όλα τα δεδομένα σήμερα.

   • Δημητρης avatar
    Δημητρης @ Γεώργιος Τ. 10/10/2013 23:05:51

    Ετσι ακριβως.....ποσο καλυτερα ειναι οι πολιτες σημερα απο τον νοεμβριο του 11 που εκανε την στροφη ? μα κανεις δεν το βλεπει ? και ποσο καλυτερα να δειτε που θα ειναι το 14 η πλειοψηφια του λαου

 9. 革命 Ε avatar
  革命 Ε 10/10/2013 16:25:42

  Εγώ έξι μήνες δε θέλω να περιμένω. Τώρα πρέπει να αρνηθούμε τους παραλογισμούς τους. Πιο πέρα δεν πάει και πολύ τους ανεχτήκαμε με τα αιμοβόρα πειράματα και τις υστερόβουλες καταστροφικές οδηγίες.

 10. rabi avatar
  rabi 10/10/2013 16:52:22

  Εδώ που έχουμε φτάσει οι λύσεις είναι δύο. Η θα δεχθούν κούρεμα ή έξοδος από το ευρώ.
  Αυτά για υπομονή άλλους 6 μήνες και βλέπουμε, το πρόγραμμα πάει καλά, θα έρθει η ανάπτυξη κλπ κλπ. είναι για κάποια συμπαθή γερόντια στο καφενείο του χωριού που δεν έχουν ιδέα από πραγματική οικονομία.
  Η δική μας υπομονή και αντοχή έχει ήδη εξαντληθεί.
  Καλές οι επισκέψεις στο ισραήλ αλλά εδώ καιγόμαστε. Ας φροντίσει ο σαμαράς να τους το καταστήσει σαφές ΑΜΕΣΑ, γιατί μοιραία θα έρθει άλλος να το κάνει (αυτός πίσω από τις λέξεις...). Αν και έχω την εντύπωση ότι είναι πολύ πολύ αργά πλέον...

 11. Χάρης Χ. avatar
  Χάρης Χ. 10/10/2013 16:58:16

  "Τελικά ποιος έχει δίκιο και ποιος δεν ξέρει τι του γίνεται; Τι συμβαίνει πραγματικά στην οικονομία και τι μας περιμένει;"
  Αν υποθέσουμε ότι δεν ισχύει το αξίωμα ότι δίκιο έχει πάντα ο κ. Πρετεντέρης, τότε η απάντηση δίνεται εύκολα από την ιστορία: μάθετε τι έγινε σε όλες σχεδόν τις χώρες που "βοήθησε" το Δ.Ν.Τ. (με εξαίρεση πιθανόν την Τουρκία για συγκεκριμένους λόγους). Στο τέλος του τούνελ μάλλον χούντα φαίνεται παρά φως (ειδικά αν ο αχάριστος λαός που σώζεται καταστρεφόμενος δεν έχει σκοπό να ψηφίσει "σωστά").
  "Στις Κασσάνδρες που πετροβολούν πριν καν δουν έστω κι ένα μέτρο, λέμε ότι καλό είναι να περιμένουν γιατί μπορεί να διαψευστούν."
  Μπορούμε να βαπτίζουμε το κρέας ψάρι, αλλά π.χ. η αύξηση της φορολογίας για τα γνωστά υποζύγια που προκύπτει από το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι παλαιό μέτρο;
  "Αλλά σε περίπτωση που δε γίνουν όλα αυτά τα καταστροφικά που λένε πολλοί και διάφοροι, σχετικοί και άσχετοι, να δούμε που θα κρυφτούν."
  Εκεί που κρύφτηκαν και αυτοί που έλεγαν ότι το Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε και τώρα ζητάνε άλλους έξι μήνες υπομονή (ζήσε Μάη μου δηλαδή).

 12. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 10/10/2013 18:51:42

  "Δεν είναι τρελοί ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας για να υπογράψουν νέα μέτρα"

  Αυτό μένει να το δούμε.

 13. PayneK avatar
  PayneK 10/10/2013 20:16:59

  Το να δίνεται ακόμα και σαν εντύπωση οτι τόσους μήνες θα χρειαστεί σαν χρόνος αναμονής για να δοθεί μια δειλή απάντηση στους λυσσαλέους παραλογισμούς του ΔΝΤ θα είναι καταστροφικό απο μόνο του,ειδικά τώρα που δίνονται οι αφορμές για τα πεπραγμένα του.
  Τώρα χρειάζεται να περάσει στον κόσμο οτι δεν συζητάμε μόνο σε τέτοια βάση που απαιτούσαν τον στραγγαλισμό της κοινωνίας,ειδάλως κάθε προσδοκία θα εξανεμιστεί. Σε έξι μήνες και πριν το καλοκαίρι κάτι άλλο πρέπει να συμβεί και αυτό προϋποθέτει το να "σκοράρουμε",ίσως και απο σπόντα ακόμα;
  Να βγούμε δηλαδή στις αγορές και ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια.

 14. ΧΚΟ avatar
  ΧΚΟ 10/10/2013 20:28:10

  Μα δεν θα υπογράψουν νέα μέτρα ...απλά το προυπολογισμό θα ψηφίσουν και θα υλοποιήσουν / εκτελέσουν.

  Όποιος θέλει να βαυκαλίζεται ότι δεν "θα υπάρξουν νέα μέτρα" μπορεί να τον διαβάσει έχει ανέβει στο minfin.

 15. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 11/10/2013 10:58:03

  το σταυρόλεξο τώρα θα λύνεται κάθετα .....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.