#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/06/2010 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν γίνεται και με τον Θεό και με την… Πράσινη Ανάπτυξη !Διαβάστε εδώ την ομιλία Σαμαρά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Και να μου επιτρέψετε να σχολιάσω με ειλικρίνεια:

Το ότι το περιβάλλον είναι «αναπτυξιακός» πόρος είναι παλιά εσωτερική κουβέντα σε εταιρίες, που έχουν περιβαλλοντικά θέματα, και το λένε για εσωτερικό και εξωτερικό marketing.  Παλιό ξαναζεσταμένο φαγητό.

Η αποτυχία των τελευταίων 30 χρόνων δεν έχει να κάνει με περιβαλλοντικά.  Έχει να κάνει με διαφθορά, κρατικοδίαιτη διαφθορά, και διαπλεκόμενη κρατικοδίαιτη διαφθορά.  Η «πράσινη ανάπτυξη» έχει και τα τρία αυτά συστατικά, και μπορεί το κράτος να μην είναι ο επιχειρηματίας, αλλά το κράτος επιβάλει  τα πράσινα τέλη, και τα τέλη υπέρ ΑΠΕ και την ληστεία, προς όφελος κρατικοδίαιτων διαπλεκόμενων.

Οι λέξεις «αξιοποιώ» και «εκμεταλλεύομαι» όπως τις λέει ο χαιρετισμός του Προέδρου είναι επιπέδου πανεπιστημιακού σεμιναρίου, και απευθύνεται σε τέτοιο επίπεδο.  Η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση διέπονται μόνο από επιστήμη, τεχνολογία και οικονομικά. Πραγματική επιστήμη, όχι από κλασσικά εικονογραφημένα.

Το «τεράστιο δυναμικό» και η «Σαουδαραβία των ΑΠΕ» είναι δύο παραμύθια, και η λέξη «Σαουδαραβία» είναι απόλυτα σωστή.  Προτεκτοράτο με θεοκρατική δικτατορία και πλήρη υποβάθμιση.  Έχουμε πολύ πυριτικό δυναμικό στην άμμο στις παραλίες. Αυτό δεν μας κάνει υπερδύναμη στα τρανζίστορς!  Ίδιο πράγμα είναι.  Όσο πιο πολύ νομίζουμε ότι εκμεταλλευόμαστε το υψηλής εντροπίας «δυναμικό» τόσο πιο πολύ φτωχαίνουμε και αυτοκαταστρεφόμαστε. Δεύτερος Νόμος της Θερμοδυναμικής, που προφανώς κανείς δεν τον θυμάται.

Η αφαλάτωση είναι το 1/1000 των σχεδιαζόμενων αιολικών δυναμικών.  Οι ΑΠΕ όχι μόνο δεν θα μειώσουν την εξάρτηση στους υδρογονάναθρακες, θα την αυξήσουν και θα την αυξήσουν σε υδρογονάνθρακες που είναι χρηματιστηριακοί, δεν αγοράζονται με μακροχρόνια συμβόλαια, και δεν επιτρέπουν ύπαρξη βιομηχανίας.  Οι δε ΑΠΕ δεν επιτρέπουν ύπαρξη τουρισμού.  Έδεσε η σούπα.

Δεν μου άρεσε η ομιλία Πρόεδρε, βλέπω ότι θες να τα έχεις καλά με τον θεό και με τον διάβολο... Όμως, εσύ είσαι ο πολιτικός, εγώ είμαι ο καθρέφτης που σου λέει την αλήθεια.

Archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GreenHorses avatar
  GreenHorses 05/06/2010 11:56:30

  Τα έχω ξαναπεί είμαστε μειοψηφία αυτή που αντιλαμβάνονται τι παίζεται με τα ΑΠΕ, από την άλλη ως ένα ποσοστό λόγω ΕΕ δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε.

  Ιδανικότερη λύση θα οι ανεμογενήτριες τοποθετημένες παράκτια σε απομονωμένες και μη τουριστικές περιοχές, και τα μικτά οικιακά φωτοβολταϊκά.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ GreenHorses 05/06/2010 12:01:39

   φίλε Πράσινάλογα, αυτό το υποχρεωτικό ποσοστό, είσαι σίγουρος; και σίγουρα δεν το έχουμε καλύψει μα τα Υ/Η μας; Άλλο το σύνθημα 20-20-20 και άλλο τί είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ. Υποχρεωτικό είναι και να μην πεθάνουμε... Είμαι άσχετος περί τα ευρωπαϊκά "Υποχρεωτικά", αλλά αναρωτιέμαι...

   Και γιατί έχουν παγώσει τα μικρά φ/β; Δεν βγάζει λεφτά η Οικογένεια από αυτά μάλλον... Και όμως είναι τα μόνα που ενσωματώνονται αρχιτεκτονικά και έχουν και την ιδιότητα να παράγουν όταν χρειάζεσαι το ρεύμα.

   • DrNo avatar
    DrNo @ archaeopteryx 05/06/2010 12:24:56

    Σαφώς και έχουμε πιάσει μεγάλο ποσοστό των στόχων του 2020 με τα υδροηλεκτρικά και σαφώς τα θεωρόύν ΑΠΕ όλες οι Οδηγίες Ε.Ε Γι' αυτό και η Αυστρία, έχει κάνει σημαία τα υδροηλεκτρικά. Γι' αυτό και η Βερμπουντ (Αυστιακή) στις διαφημίσεις της στις ελληνικές εφημερίδες γράφει συνεχώς "πρασινη ενέργεια από υδροηλεκτρικά".

    Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είναι επι το πλείστον κρατικά. Γι αυτό και το κύκλωμα: εργολάβοι αιολικών-κρατικοδίαιτοι επενδυτές αιολικών-υπαλληλοι πολυεθνικών-εξαγορασμένοι Βουλευτές-Οικογενεια Παπανδρεου "θάβει" τα υδροηλεκτρικά με μεθοδικότητα .

 2. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 05/06/2010 12:22:51

  Τερατωδών διαστάσεων θαλάσσιο αιολικό ενεργειακό πάρκο μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας. Οι Γέρμανοι μπουκάρουν με πράσινες σημαίες στην Αγγλοσαξωνία: Siemens + RWE.
  archaeopteryx, την κάτσαμε τη βάρκα και από τις δύο πάντες: Σαχάρα από κάτω, Ιρλανδική θάλασσα από πάνω.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 05/06/2010 12:25:38

   h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,698696,00.html
   Τέρατα και σημεία. Κι εμείς εδώ, συζητάμε για Μίζενς και χτενιζόμαστε...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Sic transit gloria mundi 05/06/2010 12:54:45

    Οι Γερμανοί έχουν καταλάβει το άχρηστο και απατηλό του πράγματος, οι Ισπανοί έχουν δεί τι σημαίνει πράσινη ανεργία. Αλλά αρέσει στην οικογένεια Παπανδρέου, αυτοί κάτι θα ξέρουν.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 05/06/2010 12:33:53

   Και άλλο στο Doggerbank της Βόρειας Θάλασσας, μεγαλύτερο: Ολικής ισχύος 9000 Megawatt (περίπου όσο 7 πυρηνικά εργοστάσια).

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Sic transit gloria mundi 05/06/2010 12:51:58

    ααα... ΜΟΝΟ όταν φυσάει. Μην πέσεις στην παγίδα. Μόνο σαν τσόντα, πάντα με backup. ΟΛΑ τα αιολικά του κόσμου δεν είναι αντίστοιχα του πιο μικρού πυρηνκού της Γαλλίας.

    αυτό φίλέ stgm είναι η απάτη των αιολικών. Πουθενά, ποτέ, δεν φυσάει πάντα. 1000gW αιολικά θέλουν άλλα τόσα συμβατικά για εφεδρεία. Διπλά κεφάλαια, διπλοί τόκοι, διπλά καλώδια.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 05/06/2010 13:00:32

    Με δίκτυο μεγάλης περιοχής, πώς γίνεται Αρχαίε; Όταν π.χ. έχεις σε ενιαίο δίκτυο Βόρεια Θάλασσα και Irish Chanell: Τη μιά μέρα που φυσάει στην Ιρλανδία, τροφοδοτείς από εκεί μέχρι Ολλανδία, την επόμενη ή μεθεπόμενη έχεις το βαρομετρικό χαμηλό ανατολικότερα, φυσάει στη Βόρεια Θάλασσα και στέλνεις ρεύμα και στα δυτικά, μέχρι την απάνεμη πιά Ιρλανδία.
    Δουλεύει έτσι; Δεν τα ξέρω καλά. Πολλή καλωδίωση βέβαια, τερατώδη συστήματα ελέγχου - διανομής κτλ. Το καταλαβαίνω, δουλέυει όμως;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Sic transit gloria mundi 05/06/2010 13:05:19

    θεωρητικά, έχεις δίκιο, πρακτικά περιορίζεται από αποστάσεις, απώλειες μεταφοράς, κόστος χαλκού και αλουμινίου (καλώδια) και ΚΟΣΤΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. Όσο και να το διασυνδέσεις, το αιολικό ρεύμα είναι ακριβότερο από οποιοδήποτε συμβατικό ή πυρηνικό.

    Πολύ διασυνδεδεμένο αιολικό, είναι πολύ ακριβό ρεύμα. Η διασύνδεση επιτρέπει να ακριβύνεις το ρεύμα για περισσότερο κόσμο και να πουλήσεις περισσότερα αιολικά.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 05/06/2010 13:09:48

    Σαφές, όσο πιό διασυνδεδεμένο και γεωγραφικά απλωμένο, τόσο πιό ακριβό. Μόνο ηλεκτρομαγνητική μεταφορά χωρίς καλώδια (υπόθεση Tesla) θα έκανε φθηνό το ευρύ δίκτυο. Αλλά...

  • DrNo avatar
   DrNo @ Sic transit gloria mundi 05/06/2010 12:34:51

   Μεταξύ Βρεττανίας & Ιρλανδίας είναι η τρομερή Βορειος Θάλασσα. Οχι αμμουδιές για μπάνιο δεν υπάρχουν, ούτε ιστιοπλοικό δεν κυκλοφορεί. Στη Βόριο Θάλασσα συναντάς μόνο εξέδρες πετρελαίου (Μπρεντ), πυρηνικά υποβρύχια των Ρώσων και διερχόμενα μεγάλα αλιευτικά μπακαλιάρου.
   Και κάποιοι άχρηστοι Έλληνες θέλουν να καταντήσουν Βόρειο Θάλασσα το όμορφο Αιγαίο, που είναι πιο καθαρή και μπλέ θάλασσα της Μεσογείου.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ DrNo 05/06/2010 12:41:41

    Το Brent είναι στην καθευατού Βόρειο θάλασσα (από την άλλη πλευρά, μεταξύ Βρετανίας, Νορβηγίας και Ολλανδίας), εκεί που σχεδιάζεται το ακόμη πιό μεγάλο αιολικό πάρκο των 9000 MW (Doggerbank). Στο Irish Chanell, απ' ότι ξέρω δεν έχουν πετρέλαιο, φημίζεται βέβαια για τις τρικυμίες, τους αέρηδες και τολμηρούς έως τρελούς ιστιοπλόους.

 3. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 05/06/2010 13:05:18

  Στο blog ανέβασα για τη σημερινή ημέρα μια πολύ σύντομη αναφορά στο βιβλίο του jean de Kervasdoue "KI ΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ?" Αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κανείς (το βιβλίο) Μια διαφορετική και πολύ ορθολογική κατά τη γνώμη μου προσέγγιση του θέματος Περιβάλλον-Υγεία-Ανάπτυξη
  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου
  http://firiki2010.wordpress.com/

 4. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 05/06/2010 14:03:45

  Η υψηλή εντροπία δεν έχει τίποτε να κάνει με την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού. Μα τίποτε.

  Αν έχεις παραπάνω από όσο αέρα χρειάζεσαι απορρίπτεις φορτίο σε αντλισιοταμίευση, αφαλάτωση ή σε ηλεκτρόλυση νερού. Χαμένο δεν πάει.

  Με τα αιολικά δεν γλιτώνεις εργοστάσια (λόγω άπνοιας στην αιχμή ζήτησης – καύσωνα), αλλά CO2.
  Με τα φωτοβολταϊκά γλυτώνεις εργοστάσια (λόγω ταυτοχρονισμού της αιχμής ζήτησης – πάλι καύσωνας - με την παραγωγή τους) αλλά λιγότερο CO2.

  Ο πρώην περήφανος λαός λέει «Όσο πιο καλά τα ξέρεις τόσο πιο απλά τα λές».

  Εσείς ( //archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/04/blog-post_27.html ) δεν μας τα λέτε καθόλου απλά

  Προκαλείτε σύγχυση επικαλούμενος όρους που μετά βίας μπορείτε να εξηγήσετε.
  Τι μετά βίας δηλαδή…

  Πείτε μας κάτι και για την εξέργεια μπας και σκάσει το χείλι μας.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Thraphsorchis 05/06/2010 16:18:33

   τα βρήκες τα λεφτά; όλες οι ιδέες σου χρειάζονται λεφτά... Άκουσα ότι οι Τράπεζες δίνουν Πράσινα Δάνεια... θα πάρεις και εσύ.

 5. zame avatar
  zame 05/06/2010 14:05:36

  *Πράσινη ανάπτυξη 5.5δις...το μεγαλύτερο ποσο που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία ...κλπ. μας είπε ο κ.του Πασοκ.στην βουλη.
  αλλά επειδή όμως δεν έχουμε καθόλου εμπιστοσύνη για το που ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...ας το πάρει αλλιώς..έτσι δεν τον παίρνει..
  *Ρε τι νοοτροπία είναι αυτή που ζούμε...με τους κολοβουλευτες που αντί να αναπτύξουν μια πρόταση και να υποστηρίξουν την αντικειμενική βιωσιμότητα της...κλπ. αυτοί κατηγορούν την πρόταση της άλλης πλευράς...(προσπαθούν να ψοφήσουν την κατσίκα..του γείτονα ?..) για να επιβληθούν ?...και αυτό τώρα είναι ?...τι σκατά είναι... αυτοί μόνον το ξέρουν...
  εγώ αυτό που εισπράττω είναι ΠΟΛΩΣΗ και τίποτε άλλο.
  ..ολα τα ειχε η Μαριορη...η πολωση μας ελειπε.....!!!
  ........ρε που τους βρίσκουμε..

 6. beckam avatar
  beckam 05/06/2010 15:45:48

  Archaeopteryx νομίζω ότι με το σχόλιό σου δικαιολόγησες το ψευδώνυμό σου....μέτρον άριστον!!!

 7. hot dog avatar
  hot dog 05/06/2010 17:49:58

  Η ανάπτυξη θα είναι τελικά πράσινη (όπως και τα πρασινα άλογα...)

 8. Dimi avatar
  Dimi 05/06/2010 18:14:15

  George Carlin: "Saving the Planet" http://bit.ly/16ffm

 9. Μενια avatar
  Μενια 05/06/2010 20:42:09

  Οχι αλλη προπαγανδα υπερ της πρασινης αναπτυξης. Τωρα με αφορμη την παγκοσμια γμερα περιβαλλοντος μιλανε για ΑΠΕ που ουσιαστικα διαλυουν το περιβαλλον. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.ΟΧΙ ΑΛΛΟ,

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.