#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/04/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν αλλάζει «χαβά» ο Αλέξης«Ασφαλή και συντεταγμένη έξοδο από την κρίση, παραμονή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης», υποσχέθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist το απόγευμα της Τρίτης.

Σαν τη διαφήμιση γνωστού πολυκαταστήματος  ο Αλέξης θα μας τα φέρει όλα και εμείς με το φανελάκι (γιατί όχι πουκάμισο, αλλά ούτε μαντήλι για να κλάψουμε δεν έχουμε) θα κερνάμε αμνοερίφια και κοκορέτσια (αγορασμένα με έξι άτοκες δόσεις), όπως ακριβώς επιτάσσουν οι παραδόσεις.

Δεν του βγαίνει το διεθνιστικό, γιατί ο κύριος κορμός των ψηφοφόρων του πλέον είναι του παλιού και οξειδωμένου ΠΑΣΟΚ, κι έτσι ξηγιέται λαϊκά, φέσι, ντέφι , τσιφτετέλι και επιδειξιομανή «προοδευτική» χλιδή.

Όσο για το έρμο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μην βιάζεστε. Ψήνεται. «Κρατάει» λίγο στα μπούτια, όπου να’ ναι θα μας το ξεφουρνίσει…

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε και για το νόμισμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν αντιμετωπίζουμε απλά κρίση χρέους ή κρίση νομίσματος, αλλά κρίση πολιτικής». Προσέθεσε πως πρόκειται πάντως για «αντιστρέψιμη κρίση πολιτικής», εφόσον ανατραπεί ο σημερινός συσχετισμός ισχύος στην Ευρώπη και υπογράμμισε: «Επιλογή μας δεν είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Οφείλουμε, όμως, να διατυπώσουμε μια αλήθεια, καταφανέστατη πια για όλες τις χώρες στην ευρωζώνη: Αν επιθυμούμε να μην αλλάξουμε νόμισμα στην Ευρωζώνη, πρέπει άμεσα να αλλάξουμε πορεία. Πρέπει άμεσα να εγκαταλειφτούν τα αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας».

Και εδώ προβλέψιμος ο Αλέξης. Να μη δυσαρεστήσει το κοινό του. Στην Κουμουνδούρου ήδη συζητάνε για το ποιες ιστορικές προσωπικότητες θα τυπωθούν στα  νομίσματα και τραπεζογραμμάτια της νέας δραχμής, αλλά αυτός σταθερός, μιλά μόνο για το ευρώ. Ενδεχομένως με όρους Μονόπολης…
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε και υπογράμμισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν, ούτε η επαναφορά ενός αναπτυξιακού μοντέλου που έχει καταρρεύσει. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή», άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας. Μίλησε δε για μία «ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων», ενώ εμφατικά αναφέρθηκε στο «όραμα για μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός». Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζονται ένα νέο σχέδιο Δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, «ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», όπως σημείωσε, «για να επανακάμψουν και μαζί να επανακάμψει και η συνοχή της ευρωζώνης».

Αυτό ακριβώς είναι που χρειαζόμαστε. Ένα νέο σχέδιο «Μάσα» (με αμερικάνικη προφορά το Μάρσαλ σιγά-σιγά θα μεταλλαχθεί), με το οποίο και θα ασχοληθούν επισταμένως, δίδοντας την τεχνογνωσία τους, οι πασόκοι του ΣΥΡΙΖΑ. 
Δεσμεύτηκε για τα εξής:

«Αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011»

Για τους άλλους μικρομεσαίους μισθούς  δεν είπε τίποτα γιατί ήταν στον Economist. Με την πρώτη ευκαιρία θα τους αποκαταστήσει κι αυτούς…

«Νέο, δίκαιο, απλό, διαφανές και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη, τερματίζοντας τη φορολογική ασυλία των πλουσίων».

Την παράγραφο αυτή πρέπει να την έχει γράψει πρώτος ο Σόλων και έκτοτε όλοι την κάνουν copy-paste, χωρίς κανείς να την κάνει πράξη.
«Θέλουμε ν' αλλάξουμε την Ελλάδα. Και εγγυούμαστε τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Για αυτό και σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε τις μεγάλες, προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Εδώ είναι όλο το νόημα. Οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδομούν τον κοινωνικό ιστό, δεν θα παρεμβαίνουν στην οικονομία, δεν θα ευνοούν τη διαπλοκή αλλά τα λαϊκά εισοδήματα και τους μικρομεσαίους, για ένα και μόνο λόγο: θα είναι «προοδευτικές»…

Μ.Ο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 17/04/2013 09:41:23

  Μ.Ο.σέ παραδέχομαι γιά τήν ἰκανότητά σου,ἕνα ἀνούσιο,βαρετό
  καί ἀνιαρό λογύδριο,νά τό διανθίζεις μέ τέτοιο τρόπο,ὥστε νά
  φαίνεται ἐλκυστικό καί στόν πιό δύσπιστο ἀκροατή-ἀναγνώστη! Τό μόνο
  στοιχεῖο ὅμως πού περιεῖχε τό πρωτότυπο κείμενο τοῦ Ἀλεξίου,τό
  χιούμορ,ἐσύ τό ἰσοπέδωσες...Ἄκου σχέδιο «Μάσα»...

  • M.O. avatar
   M.O. @ Κυθήριος Τ. 17/04/2013 20:33:27

   Και το αυθεντικό σχέδιο είχε τις "απαλλοτριώσεις" του, μη νομίζεις...
   Προσπαθώ μπας και με πάρει λογογράφο ο Αλέξης, αλλά δεν βλέπω φως..
   Σε ευχαριστώ Κυθήριε

 2. Nik avatar
  Nik 17/04/2013 11:42:48

  προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις= MNHMONIO. Αυτό λέει και δεν καταλαβαίνετε. Εκεί στο Αμέρικα έμαθε το αγγλοσαξωνικό κόλπο του να γράφει between the lines.

  • M.O. avatar
   M.O. @ Nik 17/04/2013 20:34:31

   Ναι, αλλά διαφορετικό Μνημόνιο, με "προοδευτική ευλογία"...

 3. firiki2010 avatar
  firiki2010 17/04/2013 12:18:52

  Εντάξει .. "αντιστρέψιμη η πολιτική κρίση εφ΄ όσον ανατραπεί ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη" Ομως αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη. Με αυτό το δεδομένο είναι υποχρεωμένη να πορεύεται η τρικομματική. Αθυτό το καταλαβαίνει ο σ Τσίπρας ; Μάλλον ναι, αλλά κάνει τον Κινέζο. Και είναι προφανές ότι η ανατροπή των συσχετισμών δεν μπορεί να προέλθει από πρωτοβουλίες του πιο "αδύναμου κρίκου" του συνεταιρισμού. Μεταξύ άλλων και γιατί κανείς δεν θέλει να συμμαχήσει με ένα "αδύναμο κρίκο" που μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν το "μαύρο πρόβατο".Δύσκολη δουλειά αλλά ο "αδύναμος κρίκος" πρέπει να δυναμώσει, πρέπει να λύσι ΔΙΚΑ ΤΟΥ προβλήματα, να γίνει αξιόπιστος πριν φιλοδοξήσεις να συμματάσχει - με τις περιορισμένες του δυνάμεις- στην ανατροπή συσχετισμών.

  • M.O. avatar
   M.O. @ firiki2010 17/04/2013 20:35:39

   Αν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τους στόχους του, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...

 4. Παστός Αστός avatar
  Παστός Αστός 17/04/2013 15:48:55

  Αν ο «πίσω από τις λέξεις» εννοεί ως ισχυρή διαπραγμάτευση, την κατάληψη της ευρωβουλής από έγκυους και αλληλέγγυους και πορεία μέχρι το Manneken Pis, καλό θα ήταν ότι να μάθει ότι δεν υπάρχει πλέον τραίνο από την Ελλάδα για να πας στην Ευρώπη, όπως δεν υπάρχει και καράβι για να πας στην Κύπρο (σοβαρολογώ).
  Κατά τα άλλα, αυτό το τρικ που διαφημίζει - πως θα κλειδώσει το συρτάρι και θα αφήσει μέσα το κλειδί, μου θυμίζει άλλα παιχνίδια, πανηγυριώτικα, όπως «ο παπάς» και το «πολλά βάζετε, πολλά παίρνετε», τους παραμορφωτικούς καθρέπτες και «το τραινάκι του τρόμου».

  • M.O. avatar
   M.O. @ Παστός Αστός 17/04/2013 20:38:39

   Όχι και πανηγυριώτικα. Παίγνια αποκλειστικά για λαϊκή κατανάλωση είναι πιο κομψός όρος...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.