#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/08/2010 13:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν ήξεραν....δεν ρώταγανΤο καλοκαίρι σε λίγο τελειώνει και μαζί με αυτό και η ψευδαίσθηση της ηρεμίας της ανεμελιάς και της χαλάρωσης. Παρά το γεγονός ότι οι ζέστες καλά κρατούν το φθινόπωρο αναμένεται και αυτό καυτό αλλά από κοινωνικής και από πολιτικής και από οικονομικής απόψεως.

Η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια έχει δυο μεγάλους τομείς στους οποίους έχει συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Την ναυτιλία και τον τουρισμό.

Η ναυτιλία στηρίζεται στη ναυτοσύνη των Ελλήνων που χιλιάδες χρόνια τώρα καταφέρνουν να πρωτοπορούν και να ταυτίζονται με το θαλάσσιο στοιχείο εκμεταλλευόμενοι με τον καλύτερο τρόπο τους καρπούς του κυριαρχώντας σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλία.

Ο τουρισμός στηρίζεται στην ανεπανάληπτη Ελληνική φύση που αποτελεί και το βασικό στοιχείο που μέχρι σήμερα έστω και με τεράστιες δυσκολίες τον κάνει να συνεχίζει απλά να υφίσταται σαν βιομηχανία.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκύρια που βρίσκεται η χώρα, η οικονομία της και κατ επέκταση η κοινωνία θα θεωρούσε κάποιος αυτονόητο να δοθεί από την κυβέρνηση ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς τους δυο τομείς όχι μόνον για να ενισχυθούν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα αλλά και για να αντληθούν στοιχεία που συνετέλεσαν στην επιτυχία τους και να αξιοποιηθούν και σε άλλους τομείς με ανάλογα αποτελέσματα.

Αντί για  αυτό, που είπαμε, μόνο αυτονόητο μπορεί να χαρακτηρισθεί, η κυβέρνηση του μνημονίου κατήργησε τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού. Θεώρησε ότι μάλλον είναι περιττά και ότι η πολιτεία έχει άλλες προτεραιότητες πιο σημαντικές από τους μόνους δυο τομείς που έχουν αποδείξει ότι είναι δυνατόν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη. Από την άλλη μεριά βεβαία ο όρος ανάπτυξη απουσιάζει και τυπικά αλλά το χειρότερο ουσιαστικά από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την οικονομία και την κοινωνία.

Αναλώνονται σε διάφορα πρόσκαιρα σχεδιάκια για να εισπράξουν άμεσους και έμμεσους φόρους, ενισχύοντας συνεχώς την φορολογία, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την δυνατότητα εισοδήματος από αυτούς από τους οποίους στοχεύουν να εισπράξουν τους φόρους.  Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της στείρας πολιτικής τα είδαμε ήδη και θα τα δούμε σε όλο τους το μεγαλείο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Και έτσι αναρωτιέται κανείς μήπως, οι κυβερνώντες και όλοι όσοι στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό, πίσω από τα επικοινωνιακά τρικ και την αίγλη της  εξουσίας, έχουν καταφέρει ποτέ στο παρελθόν να διοικήσουν και το περίπτερο της γειτονιάς τους. Γιατί ακόμα και το περίπτερο αυτό για να αποδώσει πρέπει να βρει τρόπους να διαφοροποιηθεί από τα άλλα που βρίσκονται πιο πέρα, πιο εκεί, απέναντι, ώστε να διατηρήσει τους ήδη υπάρχοντες και να προσελκύσει νέους πελάτες, για να αυξήσει τους τζίρους του και κατ’ επέκταση τα εισοδήματα του περιπτερούχου.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση αυτή να κοιτάζει την Ελληνική ναυτιλία προσπαθώντας να κατανοήσει πως επιπλέει ένα καράβι, θα μπορούσε να διδαχτεί από τα στοιχεία που την έκαναν την πρώτη δύναμη στον κόσμο.

Την εξωστρέφεια και την προσαρμοστικότητα. Δυο στοιχεια, τα οποια, σε μια παγκοσμιοποιημένη και σχεδόν τέλεια ανταγωνιστική αγορα στην πράξη λειτουργησαν σαν καταλυτες επιτυχιας.

Προσαρμοστικότητα είναι η δυνατότητα να λειτουργείς σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με διαρκείς κύκλους, να αποδίδεις στο μέγιστο τις καλές εποχές και να διατηρείσαι και να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις κακές εποχές.

Εξωστρέφεια είναι η δυνατότητα να μπορείς να πιστέψεις ότι εσύ και οι γύρω σου δεν είστε ο ομφαλός της γης, ώστε να ανοίξεις τους ορίζοντες σου παντού αφού σήμερα το παγκοσμοιοπημένο περιβάλλον το επιβάλλει.

Και έτσι και τα δυο αυτά μαζί συνοψίζονται σε μια λέξη την ανταγωνιστικότητα που σημαίνει την δυνατότητα να διαχειριστείς τα κόστη σου, να αυξήσεις τα έσοδα σου και να δημιουργήσεις ανάπτυξη για σένα και τους γύρω σου.

Στον τουρισμό από την άλλη μεριά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα μπορούσαν, αντί να κάνουν οι ίδιοι τουρισμό, στα νησιά και τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να ενισχύσουν την προσαρμοστικότητα του, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών για να διαφοροποιηθεί το τουριστικό προϊόν και να προσελκύσει νέο και προσοδοφόρο τουρισμό.

Θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν προϋποθέσεις παραγωγικών κινήτρων, με φορολογικές απαλλαγές, για να εντείνουν την εξωστρέφεια και να ανοίξουν τους ορίζοντες των παραγόντων του τουρισμού ώστε να γίνουν και ανταγωνιστικοί και να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους και σε άλλα είδη τουρισμού, εκτός από τον ήλιο και την θάλασσα,  που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όλο τον χρόνο.

Τελικά θα πρέπει η ίδια η κυβέρνηση και η πολιτεία να λειτουργήσει με εξωστρέφεια και προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα της κατάστασης που οι ίδιοι δημιούργησαν στην οικονομία και την κοινωνία.

Αντί να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου παρέα με τους ξενόφερτους συμβούλους τους θα μπορούσαν να επιβάλλουν στα κυβερνητικά στελέχη που διοικούν οργανισμούς και υπηρεσίες και στους ημέτερους υπηρεσιακούς παράγοντες που τους υπηρετούν, με πρόφαση ότι κάνουν τη δουλειά τους, να αφήσουν τα επικοινωνιακά τερτίπια και να πιάσουν επιτέλους πραγματικά δουλειά.

Να πλησιάσουν τις αγορές, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για επενδύσεις, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών με μακροχρόνια διατήρηση, όπως η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών και όπως  επιτέλους το να ξεκολλήσουν τα έργα ΣΔΙΤ που δεν έχουν κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα από τότε που τα παρέλαβαν.

Το καλοκαίρι τελειώνει και μαζί του και τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις. Η περίοδος που ακόλουθει επιβάλλει να βγουν οι παρωπίδες, να σηκωθούν τα μανίκια και να αρχίσει η δουλειά. Από αυτούς που γνωρίζουν να δουλεύουν. Η κοινωνία θα δείξει πρώτη το δρόμο.

Στέφανος Αγιάσογλου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. χμμ avatar
  χμμ 25/08/2010 14:09:33

  Ας μην ξεχναμε, και αυτο πρεπει να το προβαλουμε, οτι μεσα σε αυτο τον ορυμαγδο, αντι να ενισχυθουν τα μοναδικα μας ανταγωνιστικα πλεονεκτηματα και να εξισοροποθουν τα αρνητικα που ακουγονται, αυτη η απιστευτη Γκερεκου σαν μοναδικο επιτευγμα ειχε να περηφανευεται οτι λεει εκανε διαφημιστικη καμπανια του ΕΟΤ απο τα ετοιμα με μικροτερο κοστος λεει, ξεχνωντας οτι ειναι η μοναδικη επενδυση που θα επρεπε να εχουμε κανει και θα γυριζε πολλαπλασια πισω!

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 25/08/2010 14:31:49

  Δεν ξέρω και θέλω να ρωτήσω.

  Από μικρό παιδί ακούω ότι η ναυτιλία μας είναι στρατηγικός τομέας και πολλά παρόμοια. Δεν διαφωνώ. Αλλά αν υπάρχει κάποιος που ξέρει το θέμα ας μας ενημερώσει:

  1) Τι ποσοστό του ΑΕΠ καταλαμβάνει η ναυτιλία και τι φορολογικά έσοδα έχει το δημόσιο από αυτήν;
  2) Τι φορο-απαλλαγές έχει, αν έχει, και τι επιδοτήσεις παίρνει, αν παίρνει, η ναυτιλία απο το δημόσιο;

  Με αγωνία

  ΘΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.