Δεκαπέντε ημέρες πολιτικού θρίλερ και ο Θεός να βάλει το χέρι του!
17/03/2014 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεκαπέντε ημέρες πολιτικού θρίλερ και ο Θεός να βάλει το χέρι του!

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες πιθανότατα να κριθεί η τύχη της κυβέρνησης, η πολιτική σταθερότητα και φυσικά η οικονομική σταθερότητα

Ένα ακόμη ψυχόδραμα με την τρόικα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα τελειώσει. Με εκκρεμότητες, γκρίνιες, νέες απαιτήσεις ή μονομερείς ενέργειες από πλευράς της κυβέρνησης, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, άντε το πολύ την Τρίτη το πρωί θα υπάρξει μια σχετική ανακοίνωση για τη συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 10,1 δις ευρώ, ακόμη κι αν αυτά δοθούν τμηματικά.

Αν και το πρόβλημα με την ψυχολογία που δημιουργεί η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα είναι τεράστιο για τους πολίτες και την γενικότερη οικονομική κατάσταση, κατά τη γνώμη μας άλλο είναι το μείζον θέμα.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες πιθανότατα να κριθεί η τύχη της κυβέρνησης, η πολιτική σταθερότητα και φυσικά η οικονομική σταθερότητα. Μέχρι τις αρχές Απριλίου, οπότε κι έχει προγραμματιστεί νέο Γιούρογκρουπ, θα πρέπει η κυβέρνηση να περάσει ένα πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο, που δεν αποκλείεται να είναι δύο ή τρία. Κατ’ αρχήν σε εκκρεμότητα είναι το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα πρόστιμα και τον φόρο υπεραξίας αλλά και ποιος ξέρει ποιες άλλες διατάξεις που θα αποφασιστούν την «ώρα μηδέν» με την τρόικα. Και μιλάμε κυρίως για τα εργασιακά αλλά και την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, ποιες από τις συστάσεις θα γίνουν δεκτές.

Και το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά βεβαίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κι όλα αυτά τα νέα δεδομένα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, να βρεθεί δηλαδή κυβερνητική πλειοψηφία για να τα ψηφίσει. Τα προβλήματα είναι πολλά και κανείς δεν ξέρει πράγματι τι θα γίνει. θα περάσουν οι αλλαγές στο γάλα, τα φάρμακα; Τι θα γίνει με το σπάσιμο της ΔΕΗ και την πώληση του δικτύου;

Θα νομοθετήσει μονομερώς η κυβέρνηση για πιο λάιτ φόρο υπεραξίας και για μικρότερα φορολογικά πρόστιμα;

Τι θα γίνει με τις τράπεζες και το νόμο που θα προβλέπει την επαναγορά από ιδιώτες των μετοχών που έχει το ΤΧΣ;

Οι φωνές στην κυβερνητική πλειοψηφία για σειρά θεμάτων είναι πολλές και έντονες. Ειδικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να κάνουν την… έκπληξη και να μην ψηφίσουν. Για παράδειγμα τι θα κάνει ο Παπανδρέου και σχεδόν 11 βουλευτές που φέρεται να ελέγχει; Ήδη έχουν στείλει μήνυμα ότι δεν θα περάσει το νομοσχέδιο για τις τράπεζες.

Αλλά και από τη ΝΔ υπάρχουν πολλές γκρίνιες για τις αλλαγές στο γάλα και τα φάρμακα, επομένως, στη Βουλή θα επικρατεί «ισορροπία τρόμου». Πολλώ δε μάλλον αν υπάρξουν διατάξεις που θα αφορούν νέες απολύσεις ή περικοπές μισθών μέσω της κατάργησης των τριετιών.

Από την άλλη πλευρά αντιτείνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στα νομοσχέδια που θα έρθουν. «Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης άντεξαν πιο σκληρές ψηφοφορίες σε πιο κρίσιμες περιόδους, δε μπορεί να κάνουν πίσω τώρα», λένε από την κυβέρνηση και συνεχίζουν: «Αν τώρα που φάγαμε το γάιδαρο κολλήσουμε στην ουρά και διακινδυνεύσουμε το μέλλον της χώρας, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Βεβαίως υπάρχει και η άποψη ότι ακόμη κι αν δεν ψηφιστούν κάποια νομοθετήματα δε σημαίνει ότι πρέπει να πέσει η κυβέρνηση. Αυτό είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί. Αν δηλαδή η Ελλάδα τα «σπάσει» επίσημα με τους δανειστές τότε δεν θα εκταμιευτεί η δόση ενώ θα ανοίξει νέος γύρος πιέσεων από τις αγορές, δεν θα μπορέσουμε να δανειστούμε φθηνά αφού θα ξανανέβουν τα επιτόκια και τέλος θα ναυαγήσει κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του χρέους η οποία κανονικά πρέπει να ξεκινήσει μετά το Πάσχα ή στη χειρότερη περίπτωση μετά τις εκλογές.

Μια καταψήφιση των νόμων που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο 15νθήμερο ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο ακόμη και για… τριπλές εκλογές που βεβαίως κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θέλει αυτή τη στιγμή.

Σε όλο αυτό το «καυτό» σκηνικό θα πρέπει να προστεθούν και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν έναν απίστευτο πολιτικό κατακερματισμό, ένα τεράστιο μπάχαλο το οποίο ενισχύεται από την παρουσία του Στ. Θεοδωράκη και το ποσοστό που αποσπά. Δεκαπέντε ημέρες θρίλερ, λοιπόν, και ο Θεός βοηθός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΦΗ avatar
  ΕΦΗ 17/03/2014 08:52:04

  ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΝΑ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ

 2. ΑΛΕΚΟΣ avatar
  ΑΛΕΚΟΣ 17/03/2014 09:39:52

  Μην ανησυχείτε χωρίς λόγο. Τα ίδια λέγατε και κάθε φορά που ερχόταν η Τρόικα με απειλητικές διαθέσεις, οτι θα την διώχναμε με τις κλωτσιές και οτι όλα κρέμονταν απο μιά κλωστή και δεν θα παίρναμε τη δόση, αλλα καμμιά δεκαριά φορές τώρα που η ιστορία επαναλαμβάνεται, στο τέλος πάντα τα βρίσκουν και η δόση πάντα έρχεται με καθυστέρηση βέβαια και τμηματικά. Προς τι λοιπόν το άγχος και ο σπαραγμός? Απ' τη στιγμή που ο Σαμαράς υπέγραψε, δεν υπάρχει περίπτωση όσο είναι Πρωθυπουργός, να πάρει πίσω την υπογραφή του. Και οι εξόριστοι στη Μακρόνησο όταν υπέγραφαν, απελευθερώνονταν και δεν μπορούσαν να πάρουν την υπογραφή τους πίσω...

 3. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 17/03/2014 09:44:03

  Εαν αυτή η Κυβέρνηση πέσει θα γίνει διότι θα τραβήξουν το χαλί οι δανιστες και σύμμαχοι. Επομένως θα επιδιώξουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Με σκοπό την απόλυτη πτώχευση και εξάρτηση ?

 4. mit avatar
  mit 17/03/2014 10:14:32

  ξανα αναβολη για το χρεος??

 5. Βλάμης avatar
  Βλάμης 17/03/2014 10:48:05

  Μην ανησυχείτε, γνωρίζετε το σενάριο, έχει "ξαναπαιχτεί" σε άλλες χώρες παλιά. Προβλέπει την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων στο ένα δέκατο της αξίας, και μετά "πτώση" (αλλαγή) κυβέρνησης, ανάληψη της εξουσίας από την "ριζοσπαστική αριστερά" στα χέρια της οποίας πτωχεύει και τυπικά η χώρα. Έχουμε μέλλον μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραχωρήσεις σε νερό-ρεύμα-υγεία-εκτάσεις γής

 6. NK avatar
  NK 17/03/2014 12:27:50

  Και η απελευθέρωση της ΑΣΟΕΕ θα ήταν μια κάποια πρόοδος, δεν νομίζετε; Βλέπω ήδη πως το ελληνικό κράτος χάνει τον έλεγχο της επικράτειας του. Ε, μετά ακολουθεί Κριμαία συνήθως ....

  • GLOG avatar
   GLOG @ NK 17/03/2014 20:54:07

   ναι προφανώς αυτό είναι το θέμα της χώρας, όλα τα άλλα τα λύσαμε...αλλού ειναι ο εχθρός

 7. Ηλίας avatar
  Ηλίας 17/03/2014 12:40:49

  "Για παράδειγμα τι θα κάνει ο Παπανδρέου και σχεδόν 11 βουλευτές που φέρεται να ελέγχει;" Σταματήστε να τα ρίχνετε όλα εκεί. Οι 11+1 έχουν ζητήσει να μην υπάρχει ο όρος για την επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ από τους ιδιώτες στις τωρινές τιμές, αλλά σε τιμές τις αγοράς όταν γίνει η επαναγορά. Σε τι βλάπτει αυτό το δημόσιο συμφέρον ?

 8. Aegean times avatar
  Aegean times 17/03/2014 13:36:02

  Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση περνάει με επιτυχία τους σκοπέλους και ψηφίζονται τα επίμαχα νομοσχέδια, το ερώτημα που θα παραμείνει είναι τι γίνεται την επόμενη ημέρα, η πραγματικότητα των Ελλήνων πρόκειται να αλλάξει, προς το καλύτερο όπως όλοι θα επιθυμούσαν? Θα μειωθεί η ανεργία μήπως, θα έχουμε περισσότερα χρήματα για την υγεία, θα μειωθούν μήπως κάποιοι φόροι? Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο και αμείληκτο λοιπόν είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα και που πάει η οικονομία αυτής της χώρας. Αυτό κανένας δεν μας το απαντά και κανένας δεν το προσδιορίζει παρατείνοντας έτσι τον εκνευρισμό - επιεικώς - και την αγωνία των πολιτών.

 9. christof avatar
  christof 17/03/2014 13:46:16

  Στη Κυπρο τη χρεοκοπια την εφερε η σταλινικη αριστερα[ΑΚΕΛ] κια την υπεγραψε η επαρατος δεξια Φαγωθηκαν τα λεφτα του κοσμου μεσα σε 2 μερες απο την αναληψη της προεδριας.Εδω θα γινει το αντιθετο και δε θα μιλησει κανενας. Το προγραμμα δε βγαινει, θα γινει κυβερνηση της ριζοσπαστικης αριστερας και θα παρει τα λεφτα των καταθεσεων και θα πει, γαι να μη πτωχευσει η Χωρα απαλλοτριωσαμε τις καταθεσεις των πλουσιων.ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ. Οι κοτες κακαριζουν οταν κανουν αυγο,οταν ειναι στερφες,δε βγαζουν μιλια.

 10. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 17/03/2014 15:12:38

  Όταν το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα για να καλύψει τις....ανομίες του τόσων ετών δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν τα βρίσκει με την τρόικα για να τσιμπάνε τα πρόβατα, τότε σαν Λαός είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Όλο το πολιτικό σύστημα κοιτάζει πως να προστατέψει τους πελάτες του, αντί να βάλει τάξη στο μπάχαλο και διεφθαρμένο κράτος της κλεπτοκρατίας και έχει σαν άλλοθι την τρόικα......Μην σας κάνει εντύπωση πού σε λίγο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει κόμμα με διψήφιο ποσοστό, γιατί έχουμε καταλάβει πλέον το ρόλο πού παίζει ο καθένας στη πολιτική σκηνή και ποιους προστατεύει αφήνοντας τη Χώρα στο κατήφορο. Υ.Γ. Ξέρω ότι την κριτική και την....αλήθεια δεν τη δημοσιεύεις για τους δικούς σου λόγους.

 11. Κριτική Σκέψη avatar
  Κριτική Σκέψη 17/03/2014 15:53:35

  Εάν καταλάβω ότι η χώρα κινδυνεύει; - Από το γάλα - Τις ασπιρίνες - Τον Θεοδωράκη Θα πεθάααανω!!!!!!! Εδώ ο κόσμος καίγεται και κάποιοι εξακολουθούν να μας περνάνε για βλάκες!!! Τελικά είχε απόλυτο δίκιο ο Βιετναμέζος Ρέσλερ. ΑΠΟΛΥΤΟ Το επόμενο μνημόνιο θα έχει ως προαπαιτούμενο την απελευθέρωση στις σκόνες απορρυπαντικών!!! αλλιώς δεν θα πάρουμε τη "δόση".

 12. X Rhodesian s.a.s avatar
  X Rhodesian s.a.s 17/03/2014 17:44:08

  Σκληρές διαπραγματεύσεις και κόκκινες γραμμές , επεισόδιο 1148.... σαν την λάμψη του μακαρίτη Φώσκολου ή τους 'The Sullivans' για τους ακόμα πιο παλλιούς... και στα τρία σήριαλ το κοινό χαρακτηριστικό, ήταν το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα..

 13. tassos_k avatar
  tassos_k 17/03/2014 21:25:00

  πόσα ακόμη θρίλερ θα ζήσουμε ακόμη άραγε; Το δούλεμα πάει σύννεφο..........

 14. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 18/03/2014 00:54:57

  Aν ειναι να πεσει η κυβερνηση για να 1. Συνεχισουν οι Φωτοπουλοι το εργο τους στην ΔΕΗ 2. Να μη χρηματοδοτηθουν οι τραπεζες και οι δασκαλιτσες με το 2αρι στην Αχαρνων να μη πληρωσουν το δανειο για το τεσσαρι στην παραλιακη 3. Να μη πωλουν τα σουπερμαρκετ ασπιρινες 4. Να την γλυτωσουν οι απανταχου φοροφυγαδες 5. Να βγαλουμε πρωθυπουργο χωρις ενσημο και χωρις γνωση (βασικη) αγγλικων 6. Να κανουμε υπουργο εργασιας τ. συνδικαλιστη που ελαβε εφ απαξ 1. εκ 7. Να κανουμε υπουργο εξωτερικων λατρη των Σκοπιανων , των Τουρκων και της χουντας της Βενεζουελας 8. Να κανουμε δισεκατομμυριουχους τους εκατομμυριουχους και ζητιανους ολους του ιδ. τομεα
  Ας πεσει η κυβερνηση. Μονο μη παραπονεθουμε αν η Ελλαδα εχει συνορα ιδια με αυτα που ειχε το 1850. Ας μη παραπονεθουμε οτι θα ειμαστε πλεον οι νεοι λαθρο ανα τον κοσμο. Ας μη παραπονεθουμε οταν οι Ελληνιδες για να επιβιωσουν θα γεμιζουν τα μπαρ σε αλλες χωρες. Δυστυχως ειναι πολυ κοντα στο να γινουν ολα τα παραπανω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.