03/10/2008 22:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεκαοκτώ χρόνια από την πτώση του Τείχους

Τη 18η επέτειο της επανένωσής της γιορτάζει σήμερα η Γερμανία.

«Το γεγονός ότι οι σημερινοί 17άρηδες στην ερώτηση ποιος ήταν ο Έριχ Μίλκε, απαντούν πως ήταν συγγραφέας και όχι αρχηγός της STAZI, σημαίνει ότι η Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία ξεχάστηκε», γράφει  η εφημερίδα. Frankfurter Rundschau. «Η επανένωση συνιστά πραγματικότητα, μόνον η εναρμόνιση του βιοτικού επιπέδου και της καθημερινότητας διαφέρουν, γι' αυτό και μιλάμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα για «ανασυγκρότηση της Ανατολικής Γερμανίας", προσθέτει.

Η επανένωση κόστισε μέχρι σήμερα στη Γερμανία περίπου 1,5 τρις ευρώ. Ωστόσο, παρά την εισροή των 156 εκατομμυρίων ευρώ που θα επενδυθούν μέχρι το τέλος του 2019 μέσω της "εισφοράς αλληλεγγύης", η ανατολική Γερμανία, εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν πρόκειται ούτε τότε να ορθοποδήσει οικονομικά, αναφέρει η Deutsche Welle. Η δυναμική της οικονομίας της δεν ξεπερνά το 67% του επιπέδου της δυτικής Γερμανίας, ενώ η ανάπτυξή της έχει τόσο αργούς ρυθμούς που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με αυτό τον ρυθμό θα χρειαστεί ίσως 320 χρόνια για να αγγίξει το επίπεδο της δυτικής Γερμανίας.

Στις φωτογραφίες τότε και τώρα που δεν γιορτάζουν όλοι

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ερευνητής avatar
  ερευνητής 03/10/2008 23:05:44

  Ο σοσιαλισμός άφησε τα σημάδια του.

 2. theo avatar
  theo 03/10/2008 23:27:40

  Eines steht fest. Die DDR ist zwar eingekauft worden, das Herz aber der Menschen schlaegt immer noch links. Links ist die Zukunft. links der Mensch!

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 04/10/2008 01:13:53

  Die Mauer wird in fünfzig und auch in hundert Jahren noch bestehen bleiben, wenn die dazu vorhandenen Gründe noch nicht beseitigt sind. Das ist schon erforderlich, um unsere Republik vor Räubern zu schützen, ganz zu schweigen vor denen, die gern bereit sind, Stabilität und Frieden in Europa zu stören. Die Sicherung der Grenze ist das souveräne Recht eines jeden Staates und so auch unserer Deutschen Demokratischen Republik.

  (Erich Honceker, 18 Januar 1989)

 4. miaouth avatar
  miaouth 04/10/2008 11:54:57

  "Η εξουσία βγαίνει από την κάννη του τουφεκιού"
  Μάο Τσε Τούγκ

  "Μακροπρόθεσμα, η άσκηση βίας κάνει πιο πολλή ζημιά στον βιαστή παρά στον βιαζόμενο"
  Μαχάτμα Γκάντι

  Είναι φανερό ποιός είχε δίκιο. Και από το Τείχος του Βερολίνου τότε, και από το (οικονομικό κτλ)πάθημα των ΗΠΑ σήμερα.

 5. Μποτίλια avatar
  Μποτίλια 04/10/2008 13:43:21

  Επειδή ζω εδώ και 35 χρονάκια σ΄αυτή την πόλη θα ήθελα να μεταφέρω κάποιες εντυπώσεις, διότι τα μυθεύματα υπερτερούν της επίγνωσης της πραγματικότητας, κατά το σύνηθες και ενώ πολλοί ήταν οι επισκέπτες στο Βερολίνο από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι μια περιορισμένη εικόνα των χαρτονένιων τοίχων της Ντίσνεϊλαντ, όσο χρήσιμη κι αν είναι για να ζούμε το όνειρο μας, δεν έχει σχέση ουσίας με την πόλη.
  Εχθές - ημέρα της επανένωσης και κατά συνέπεια αργία - οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης - και αναφέρομαι στο δυτικό Βερολίνο για κάποια πάγια στέκια, που δεν κυκλοφορούν οι τουρίστες, ήταν τελείως άδειοι, ενώ δεν έβρεχε, γιατί ο κοσμάκης δεν έχει το απαραίτητο δίφραγκο για καφέ, ή στην περίπτωση που το έχει, προτιμά να το ξοδέψει στο επικείμενο Σαββατοκύριακο.
  Μετά την επανένωση έγινε η εκποίηση της βιομηχανίας στην ανατολική Γερμανία με γνώμονα το τσεκούρι και την βαριοπούλα. Ενώ αυτή ήταν βιώσιμη στο μεγαλύτερο μέρος της, εάν γινόταν η απαραίτητη προσαρμογή, εκποιήθηκε άρον-άρον και άλλα-ντάλλων προς ένα γερμανικό μάρκο η μονάδα (μη με ρωτήσετε γιατί δεν πρόστρεξα να αγοράσω καμιά τριανταριά κομπινάτ) συν η χοντρή αφαίμαξη που μας έγινε για επιδοτήσεις, μόνο και μόνο για να διαλύσουν αυτές τις μονάδες, βάζοντας τα λεφτά στην τσέπη. Για όποιον γνωρίζει την τάξη και την συνέπεια που επικρατούσε στη γερμανική παραγωγή μέχρι τότε, πρόκειται για μετάβαση σε άλλο πλανήτη, ή τουλάχιστον σε άλλη ήπειρο. Αυτό ισχύει μερικά, εάν θεωρήσουμε το βρετανικό ποντικονήσι ξένο σώμα προς την Ευρώπη, δεδομένου ότι η οικογένεια της κυρίας Breuel, που τέθηκε πρόεδρος της εταιρίας κρατικής μεταβίβασης (Treuhand) είναι συνιδιοκτήτρια τράπεζας με το αγγλοσαξνικό κατεστημένο. Έγκυροι οικονομολόγοι, που ήταν καθιερωμένοι στην κοινή συνείδηση, έκαναν τότε λόγο για Treuhandskandal. Δεν χρειάζεται όμως να είναι κάποιος βαθύς γνώστης των οικονομικών δεδομένων, για να κατανοήσει το λόγο που πουλήθηκαν οι εγκαταστάσεις για παλιοσίδερα. Πέρα από την αυτονόητη σκοπιμότητα επιβολής ελέγχου, δεν μπορούμε να παραδούμε ότι η αποβιομηχανοποίηση της δυτικής Γερμανίας, που επήλθε παράλληλα, είναι η μόνιμη για άλλους αρρώστια, για άλλους ευλογία της παγκοσμιοποίησης.
  Το Βερολίνο, μια παραδοσιακά βιομηχανική πόλη, με το προλεταριάτο που τραγούδησε ο Eisler, ζει σήμερα από τις υπηρεσίες και τον τουρισμό. Ζωή είναι αυτή; Γι αυτό το 60% του πληθυσμού της πόλης, ζει από κρατικές παροχές. Συντάξεις και επιδόματα (οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν περιλαμβάνονται στο ποσοστό).
  Βεβαίως δεν έλαβε χώρα μόνο η μετατροπή σε γυαλιά-καρφιά, όσο αφορά την πρώην υποδομή, αλλά υπήρξε και ενσωμάτωση. Ποιο ήταν αυτό που έκριναν οι δυτικοί ότι ήταν άξιο να ενσωματωθεί; Τα καθίκια των στάζι. Σήμερα μια μέση οικογένεια σταζιαστών καθαρίζει πάνω από δέκα χιλιάρικα, με συντάξεις παπουδοχαφιέδων, δασκάλες κόρες, καραβανάδες στο Αφγανιστάν εγγόνια (περιπτώσεις που τις γνωρίζουμε, αλλά μην τις κατονομάσουμε και παρεξηγηθεί η Αλέκα - χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τα πολύ εντάξει παιδιά στο κόμμα, που όλως τυχαίως κατοικούνε στο δυτικό). Αλλά τι ήτανε κοριτσόπουλο και η σημερινή καγκελάριος; Μπορείς να εργάζεσαι στο ερευνητικό κέντρο, χωρίς χρυσόβουλο στο φάκελό σου;
  Βεβαίως ιδιαίτερα ωφέλησε για το πέρασμα των στάζι στη CIA, το μίσος τους για τον Γκορμπάτσοφ, που θεωρούν ότι τους πρόδωσε.
  Και για να μην τα ρίχνουμε όλα τα πράγματα στο ίδιο τσουκάλι, φυσικά υπάρχουν και κάποιοι εναπομείναντες αριστεροί, που τους συναντάμε πότε-πότε σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες. Αλλά το κυριότερο είναι το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό νοσταλγών του προηγούμενου καθεστώτος. Γιατί, για να μην κρυβόμαστε, ουδεμία σχέση έχει το άγχος της σημερινής κατάστασης, με το στέγη, τροφή και "προστασία" που έδινε ο Χόνυ. Και μπορεί να ήταν πολύ αντιαισθητική η μπόχα της φασιστίλας του, αλλά αυτοί που μιλάνε για δημοκρατία σήμερα ξαχνούν ότι όταν ρωτήθηκαν οι Πρώσοι εαν θέλουν βούτυρο ή φασισμό, αρκετοί απάντησαν ότι το βούτυρο δημιουργεί χοληστερίνη.
  Στο δυτικό Βερολίνο ένα στα τέσσερα παιδιά υποσιτίζεται.
  Εχτές πήγα στο Σούπερ-Μάρκετ και επειδή αισθανόμουνα τα χαρτζιλίκια βαριά στη τσέπη μου, ψώνισα κάτι παραπάνω. Τουτέστιν υλικό για 12,40 Ευρώ. Κοιτώντας τι είχαν αποθέσει οι υπόλοιποι απάνω στην ταινία πληρωμής του ταμείου, ντράπηκα, πόνεσα και ήθελα να τα πετάξω. Μιλάμε για τρεις ζαρωμένες ντομάτες και δύο αβγά Τουρκίας.
  Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα της τελευταίας φράσης της ανάρτησης μπαίνει μάλλον αντίστροφα: Σε λίγα χρονάκια και η δυτική θα έχει φτάσει το χάλι της ανατολικής.
  Ζυμώθηκα με τους Γερμαναδάρες, αλλά τους αγαπώ από καρδιάς. Και αυτοί λένε Έλληνας και στάζει το στόμα τους μέλι. Κάποιοι φρόντισαν όταν λένε οι Γερμανοί ελληνικός πολιτισμός, να εννοούνε σουβλάκι, τζατζίκι και ούζο. Αυτός ο λαός αξίζει όμως κάτι καλύτερο.

  ΥΓ. Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι όσο αφορά την DDR και τις αναλύσεις του Ένγκελς στο "Καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους". Στην DDR όπου καταργήθηκε η ατομική ιδιοκτησία, ξεπεράστηκε αυτόματα και αυθόρμητα η μονογαμία, που ίσχυε μόνο τύποις. Πολλοί πρώην Ντεντεεριανοί γνωρίζουν μόνο τη μητέρα τους (μητρογραμμικό σύστημα) διότι γεννηθήκανε μέσα στις λεγόμενες "παρτούζες", που δίνανε και πέρνανε. Τώρα να βγει η Αλέκα και να κάνει προπαγάνδα για αυτά τα πράγματα, θα στείλει τους οπαδούς στον Καρατζαφέρη και το Βατοπέδι για σωτηρία της ψυχής.

 6. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 04/10/2008 18:32:10

  @Μποτίλια
  Ήμουνα πέρισυ για μερικούς μήνες στην Αν.Γερμανία και πήρα μια μυρωδιά απο όσα λες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.