#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/08/2011 15:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δείχνουν στην Ελλάδα τη θύρα εξόδου από την ευρωζώνη;(New York Times). Αν η κρίση χρέους της Ευρώπης ήταν μια παλιά ταινία επιβίωσης, θα υπήρχε σίγουρα μια σκηνή όπου οι επιζώντες στις βάρκες θα αντιλαμβάνονταν πως δεν επαρκεί το νερό και τα τρόφιμα, και πως κάποιος θα έπρεπε να πέσει στη θάλασσα για να ζήσουν οι υπόλοιποι. Ε, λοιπόν, αυτός ο κάποιος είναι η Ελλάδα.

Αυτή είναι η άποψη που όλο και πιο πολλοί έγκριτοι οικονομολόγοι, ειδικά Γερμανοί, εκφράζουν τελευταία.

Όπως λένε, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «για το καλό της, και για το καλό της Ευρώπης». Μερικοί Γερμανοί μάλιστα, προσθέτουν πως ίσως χρειαστεί να φύγουν και η Πορτογαλία, αλλά και η Ιταλία. Σε έκθεση που δημοσίευσε ο Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του έγκριτου Ifo Institute του Ludwig Maximilian University, αναφέρει πως για το καλό όλων, η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει. «Η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας απλά ελαττώνει τα κίνητρά της για μεταρρυθμίσεις , ενώ σπρώχνει τη ΕΕ προς μια δημοσιονομική ένωση στην οποία τα ισχυρά κράτη θα στηρίζουν τα αδύναμα».

Αυτές οι γερμανικές απόψεις αποκτούν μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη της περιφέρειας, προκαλώντας αγανάκτηση για τα αλαζονικά στερεότυπα των κυρίαρχων Γερμανών, που εντείνουν την ευρωπαϊκή διχόνοια.

Αν και δεν προβλέπεται η αποπομπή χώρας μέλους από την ΟΝΕ, οι ειδικοί αναφέρουν πως όποια θέλει, μπορεί να αποχωρήσει εθελοντικά. Και αν οι υπόλοιπες χώρες διακόψουν τη βοήθειά τους, αυτή θα ήταν και η μόνη επιλογή για την Ελλάδα.

Για τους μη Γερμανούς οικονομολόγους, η ιδέα ότι μια χώρα θα πρέπει να πιεστεί για να αποχωρήσει, θεωρείται σκληρή και επικίνδυνη. Οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν, το κράτος θα χρεοκοπούσε, και δεν θα διέθετε αξιόπιστο νόμισμα ώστε να εισάγει τα απαραίτητα (πετρέλαιο, τρόφιμα, κλπ.) Συνεπώς, θα απειλούνταν ολόκληρη η ευρωζώνη, αφού οι επενδυτές θα φοβούνταν για τη διάλυσή της, αλλά και για τη πιθανή διάλυση της ΕΕ.

Οι Γερμανοί, που τρέμουν τον πληθωρισμό, και που πιστεύουν πως ο καθένας θα πρέπει να πληρώνει για τις πράξεις του, η άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει κερδίζει πολύ έδαφος, ακόμη και σε ελιτίστικους κύκλους.

Ο πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ Otmar Issing, ένας από τους αρχιτέκτονες του κοινού νομίσματος, πιστεύει  στην ανάγκη αποχώρησης της Ελλάδας. Όπως λέει, όσοι παραβιάζουν τους νομισματικούς κανόνες, θα πρέπει να μάθουν φροντίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Κάτι ανάλογο πιστεύουν και οι απλοί πολίτες, με την καγκελάριο Merkel να αντιμετωπίζει ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις για αποπομπή της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, και οι Έλληνες είναι μπουχτισμένοι με τους Γερμανούς. Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν επιστροφή στη δραχμή, πιστεύοντας πως έτσι θα καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Οι Έλληνες δεν έχουν ξεχάσει το περσινό εξώφυλλο του περιοδικού Focus, που απεικόνιζε την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει μια άσεμνη χειρονομία. Τονίζουν τη μελέτη της γαλλικής τράπεζας Natixis, βάσει της οποίας οι Έλληνες και άλλοι Νότιοι, εργάζονται περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς, χωρίς όμως να είναι εξίσου παραγωγικοί.

Επίσης, οι Έλληνες δεν ξεχνούν πως η Γερμανία συνεχίζει να τους χρωστά δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις για τη ναζιστική κατοχή, και τα οποία αν διέθεταν, θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα μισά από τα σημερινά τους χρέη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet διαφωνεί με την άποψη για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη». Την άποψή του συμμερίζονται και αρκετοί οικονομολόγοι.

Η γερμανική επιμονή βασίζεται στο ότι οι βόρειες χώρες έχουν ένα πιο λευκό «οικονομικό μητρώο», κάτι όμως που δεν είναι αλήθεια. Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, το έλλειμμα της Γερμανίας είχε παραβιάσει τα όρια της ΕΕ, και η οικονομία της ήταν από τις πιο αδύναμες της Ευρώπης. Βέβαια, οι Γερμανοί θεωρούν πως οι Έλληνες δεν  μπορούν να φέρουν σε πέρας όλα όσα χρειάζονται για να ανακάμψει η οικονομία τους, όσο συνεχίζεται η βοήθεια τρίτων. Όπως λένε, οι πιέσεις των αγορών, με τα υψηλά επιτόκια, είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να αναγκάσει κάποια χώρα να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ο οικονομολόγος Matthias Kullas του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Freiburg, λέει: «Θα πέσουν τα επίπεδα διαβίωσης, αλλά αυτό πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως. Το κέρδος για την Ελλάδα θα ήταν ένα δικό της νόμισμα και μια δική της νομισματική πολιτική που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την υποτίμηση για να πετύχει την ανταγωνιστικότητα… θα υπήρχε μια πολύ δύσκολη περίοδος αναπροσαρμογής, αλλά μετά η χώρα θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της».

Σύμφωνα με τον Kullas, τις ίδιες πιέσεις για αποχώρηση είναι πιθανό να υποστούν και η Πορτογαλία με την Ιταλία. Όπως όμως πιστεύει, το αποτέλεσμα θα ήταν μια νομισματική ένωση με περισσότερη ακεραιότητα. «Όποιος θέλει να είναι μέλος, θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες, και να προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις… αυτό σημαίνει ένα πιο αξιόπιστο και ισχυρό ευρώ».

 

S.A.-NY Times

http://www.nytimes.com/2011/08/11/business/global/greece-feels-push-toward-euro-exit.html?_r=1&pagewanted=all

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 11/08/2011 15:38:42

  "Επίσης, οι Έλληνες δεν ξεχνούν πως η Γερμανία συνεχίζει να τους χρωστά δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις για τη ναζιστική κατοχή, και τα οποία αν διέθεταν, θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα μισά από τα σημερινά τους χρέη"...

  Αν τα διαθέταμε, θα συνεχίζαμε να να πουλάγαμε τη ψυχή μας στη MERCEL αγοράζοντας BMW, VW, Audi και Mercedes μέχρι να υπερχρεωνόμασταν. Τα όνειρα του σύγχρονου Έλληνα έχουν ταβάνι ζωγραφισμένο με το λογότυπο της Mercedes. Λίγη σημασία έχει πως μας κρίνουν οι κακοί Γερμανοί. Σημασία έχει ΕΜΕΙΣ πως κρίνουμε ΕΜΑΣ.

 2. Πετρος Μ. avatar
  Πετρος Μ. 11/08/2011 15:48:06

  Νομοτελειακά θα συμβεί.
  Γερμανία και Ελλάδα , δεν υπάρχει να έχουν κοινο νόμισμα.
  Προς αναζήτηση το Πότε , το Πως και το Ποιος (θα το αποφασίσει).
  Απο αυτά τα τρία θα καθοριστεί και ο χαμένος.
  Με ΓΑΠ πρωθυπουργό εύκολη η απάντηση....

 3. Απορία avatar
  Απορία 11/08/2011 15:52:23

  Αυτές τις παπαριές λένε γερμανοί οικονομολόγοι και σε λίγο θα απορούν με το που θα φτάσουν τα spreads της Γερμανίας οι "άδικοι" οίκοι αξιολόγησης.

  Σε απλά ελληνικά η αλληλουχία των εξελίξεων θα είναι:

  1) έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ,
  2) βέβαιη μελλοντική έξοδος των υπόλοιπων PIIGS,
  3) συρρίκνωση της ΕΕ,
  4) μείωση των πωλήσεων των λεγομένων βορείων κρατών,
  5) μείωση της ανάπτυξής τους,
  6) ανησυχία των αγορών ως προς το μέλλον τους,
  7) αύξηση του κόστους δανεισμού αρχικά των περιφερειακών κρατών που θα απομείνουν στην ΟΝΕ,
  8) αποχώρηση και αυτών των κρατών από την ΟΝΕ,
  9) ΕΕ kaputt,
  10) η Γαλλο-Γερμανία μένει μόνη της,
  11) η Γαλλο-Γερμανία κάνει κόντρες με την Ελλαδίτσα στα τετραψήφια spreads...

  Δεν φαίνεται να πολυκαταλαβαίνουν οι βορειοευρωπαίοι ότι αμερικάνοι, κινέζοι και ρώσοι καθαρίζουν το τραπέζι από τη "μαρίδα" για να λύσουν τις διαφορές τους μόνοι τους και να ξαναμοιράσουν τον πλανήτη στα τρία, είτε με οικονομικό, είτε και με κανονικό πόλεμο.

  • Ο avatar
   Ο @ Απορία 11/08/2011 16:13:57

   Επιτόκιο 10ετούς Γερμανικού ομολόγου τώρα 2,27 % (ημερήσια μεταβολή + 4,0 %).
   Αντίστοιχο Γαλλικό 3,06 % (ημερήσια μεταβολή - 0,25 %)
   Ισπανικό 5,0 % (μεταβολή -0,6%)
   Το κόστος δανεισμού των χωρών Ευρωζώνης συγκλίνει (ανεβαίνει το Γερμανικό, πέφτουν τα άλλα). Με την παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή και τα κακά νέα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, οι αγορές προεξοφλούν σύγκλιση πολιτικής - στο βάθος ευρωομόλογο.
   Οι Sinn, Isching και λοιποί Γερμανοί Ευρωσκεπτικιστές, μιλούν για περσινά ξινά σταφύλια. Γερμανιστί, Schnee von gestern.

   • Απορία avatar
    Απορία @ Ο 11/08/2011 17:43:49

    Και αυτή είναι η μόνη λύση επιβίωσης της ευρωζώνης και φυσικά της κάθε μιας χώρας ξεχωριστά που την απαρτίζει συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

    Το ζήτημα είναι θα υπερισχύσει η λογική ή τα ξινά σταφύλια; Ιδού η απορία.

   • Απορία avatar
    Απορία @ Ο 11/08/2011 17:53:32

    Η άλλη απορία βέβαια είναι εαν βγει το ευρωομόλογο προτού βγούμε εμείς από την ΟΝΕ...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/08/2011 15:59:53

  A propos Allemagne, που λένε και οι Φραντσέζοι:
  Σήμερα για πρώτη φορά, βουλευτές του μικρού κυβερνητικού εταίρου FDP ζητούν ανοιχτά ρήξη του κυβερνητικού συνασπισμού με το CDU και τέλος της Γερμανικής κυβέρνησης.
  h**p://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,779654,00.html
  Η Μέρκελ όλο και πιό κοντα στην έξοδο, πρόωρες εκλογές στον ορίζοντα, μεγάλη αναστάτωση και αβεβαιότητα με τα Ευρωπαικά προγράμματα διάσωσης.
  Αλλά κυβέρνηση SPD + Grüne ante portas, με διαφορετική Ευρωπαική πολιτική και θετκή στάση για ευρωομόλογο.
  Θα είναι άραγε γραφτό, να ευνοηθεί η πολιτική (και) της ΝΔ για την οικονομική κρίση, από τους Ευρωπαικές πολιτικές δυνάμεις κομματικά αντίπαλες;
  Δυσερμήνευτοι αι βουλαί του Κυρίου. Και γεμάτη πονηριές η Ιστορία.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 11/08/2011 17:43:30

   Μην εισαι σιγουρος απο τις δημοσκοπησεις.Ολες οι δημοσκοπησεις στη Γερμανια δειχνουν οτι δεν θελουν τη διασωση των Νοτιων.
   Οι σοσιαλπρασινοι προηγουνται απο την φυσιολογικη φθορα και τη γενικοτερη αβεβαιοτητα.Αν οι εκλογες πανε στο διλημμα θα πληρωνουμε τους Νοτιους ή οχι δεν ξερουμε το αποτελεσμα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 12/08/2011 13:05:33

    Τους πολίτες τους απασχολεί κυρίως η διογκούμενη ανισότητα, παρά τους καλούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης.
    Επίσης η αβεβαιότητα για το μέλλον που αισθάνονται, και λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά και επειδή ότι συμβαίνει στην κοινωνία τους, το αντιλαμβάνονται ως πολιτική ανεπάρκεια των κυβερνώντων, ως ακυβερνησία και αναξιοπιστία.
    Μεγάλο ρόλο παίζει και η αστάθεια με παλινδρομήσεις που έδειξε η κυβέρνηση περί τα πυρηνικά. Το ερμηνεύουν ως χοντρή αναξιοπιστία.
    Τα περί Βορείων και Νοτίων της ΕΕ, παίζουν ρόλο στα λιγότερο μορφωμένα στρώματα. Τα υπερτονίζουν και τα ΜΜΕ (τα λαïκίστικα, όπως παντού), επειδή είναι θέμα "πιπεράτο", έχει να κάνει με στερέοτυπα και διασπείρει ανορθολογικές στάσεις στο "λαουτζίκο". Λαïκίστικη "προβιά" δηλαδή, για να σκεπάσουν το καζάνι με τα σκα*ά.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 11/08/2011 22:56:00

   Τι αντιπροωπεύει πρακτικά (δηλαδή αριθμητικά) αυτή η βουλευτίνα, Θείο; Τη... Σακοράφα του FDP; Έτσι εύκολα νομίζεις ότι θα απεμπολήσουν την κουτάλα;

 5. Tasos hartas avatar
  Tasos hartas 11/08/2011 16:09:59

  Αναφέρει η Εφημερίδα: "Οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν, το κράτος θα χρεοκοπούσε, και δεν θα διέθετε αξιόπιστο νόμισμα "

  Δεν νομίζω ότι είναι αρκετά σωστό αυτό.
  Αν πχ ψάξουμε στην http://el.wikipedia.org/ θα δούμε ότι χρησιμοποιεί δύο όρους για να κατανοήσουμε την έννοια του χρήματος σήμερα: fiat money και νόμιμο χρήμα.
  Θα μπορούσε η Ελλάδα να βγεί από το euro αλλά να κρατήσει το καινούργιο της νόμισμα συνδεδεμένο με το euro για όσο καιρό χρειαστεί.

  fiat money : paper money called "fiat" because its use as money depends upon the credit of the government issuing it and not upon any right to convert paper into metallic currency.

  • Kostas avatar
   Kostas @ Tasos hartas 11/08/2011 22:15:54

   Το έχει κάνει η Βοσνία , αμέσως μετά το πόλεμο και τη διάσπαση , που συνέδεσε το νόμισμά της με το παλιό μάρκο και κρατά σταθερή ισοτιμία σήμερα με το ευρώ. Δηλαδή ένα μάρκο Βοσνίας = 1 γερμανικό μάρκο = 1/2 ευρώ. Δεν νομίζω να έχει καλλίτερη οικονομία η Βοσνία;

  • nick avatar
   nick @ Tasos hartas 11/08/2011 22:40:03

   ΕΛΕΟΣ, αυτο ειχε κανει η Αργεντινη και μετα ηθελε 30 χρονια να ανασανει.
   Σκοπος ειναι να ξεκοψουμε απο την ονε και το ευρω οχι απο την ΕΕ.
   Αν βεβαια πρεπει να φυγουμε κι απο την ΕΕ προκειμενου να ξεφυγουμε απο την ΟΝΕ, τοτς ας βγουμε

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ nick 11/08/2011 22:59:31

    Το κακό ξέρεις ποιο είναι; Ότι θα πέσουν τότε όλοι οι ευρωλιγούρηδες να κινδυνολογήσουν ότι, δήθεν, αν βγούμε από το νομισματικό εξάμβλωμα θα βγούμε σίγουρα και από την Ε"Ε", και ότι τότε θα μας την πέσουν τουρκαλβανοί, μέχρι και ο Χουρσήτ πασάς θα αναστηθεί, για να τρομοκρατήσουν το λαό...

    • nick avatar
     nick @ Αυριανιστής 11/08/2011 23:10:24

     ε και? ΑΣ ΒΓΟΥΜΕ!
     Η ΕΕ ετσι κι αλλιως ξοφλημενη ειναι και δεν εχουμε να κερδισουμε και πολλα.
     Ας κανουμε καλυτερα εξυπνες συνεργασιες (Κινα, Ινδια, Αραβικες χωρες)

 6. Vpower avatar
  Vpower 11/08/2011 16:19:06

  Αναζητώντας τα ίχνη της κρίσης.... - http://greekreview.blogspot.com/2011/08/t_11.html

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 11/08/2011 16:27:04

  Προφανώς το έχει αντιληφθεί το γατόνι ο Βενιζέλος..γι' αυτό απαιτεί να δρομολογηθούν τα συμφωνηθέντα της 21ης Ιουλίου;

 8. Aggelos avatar
  Aggelos 11/08/2011 17:07:56

  εδω βγαινουν φημες για υποβαθμιση της Γερμανιας..

  πισω εχει η αχλαδα την ουρα..η φωτια πλησιαζει τη Γερμανια..

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Aggelos 11/08/2011 17:45:03

   Οι φημες βγαινουν γιατι αρχισε η χρηματοδοτηση της Ιταλιας και της Ισπανιας.
   Φυσικα και αν προχωρησει η ενοποιηση ειναι δυσκολο να εχει η ΕΕ ΑΑΑ.

 9. Σίμος avatar
  Σίμος 11/08/2011 17:11:19

  Αμην και πότε. Οχι μονο έξω από την ευρωζώνη αλλά και 'εξω από την ΕΕ. Τι δουλειά ΄ςχουμε οι ελληνες με τους βρωμοναζί.

  • Περίεργος avatar
   Περίεργος @ Σίμος 11/08/2011 17:56:57

   Τα ακούω ιδιαίτερα συχνά αυτά..... τωρα τελευταία....
   Θα δούμε...

 10. anonymous avatar
  anonymous 11/08/2011 18:55:40

  Δεν έχω καμιά αντίρρηση να φύγουμε από την Ευρωζώνη υπό τον όρο ότι
  α) Θα επιστρέψουμε σε μια νέα δραχμή με αρχική ιστοτιμία 1:1 Ευρώ
  β) Όλο το χρέος μας προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης θα μετατραπεί στο νέο νόμισμα.

  Αν δεχτούν τα παραπάνω με το καλημέρα τραβάμε μια υποτίμηση 50% και κόβουμε και 40 δις χρήμα. Τους το μοιράζουμε και ξελασπώνουμε με χαρτιά.

  • nick avatar
   nick @ anonymous 11/08/2011 23:13:40

   1 δε χρειαζεται να μπλεξουμε το ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ με την παρωδια του ευρω.
   2. Δε χρειαζεται να τους δωσουμε απολυτως τιποτα.
   Ας δουμε πρωτα ποσο ειναι το πραγματικο χρεος και θα δουμε σε ποιους και τι χρωσταμε πραγματικα και ποιοι και τι μας χρωστανε.

   • Σταύρος avatar
    Σταύρος @ nick 12/08/2011 02:22:50

    Για να βοηθήσω τον συλλογισμό σου!

    ΠΟΥ χρωστάμε, ΠΩΣ χρωστάμε, ΠΟΣΑ χρωστάμε;
    ΠΟΙΟΙ έφαγαν, ΠΩΣ έφαγαν, ΠΟΣΑ έφαγαν;

 11. zame avatar
  zame 11/08/2011 19:06:14

  χοχοχοοο..!
  φανταζεστε την Γερμανια να χανει τον καλυτερο Πελατη της..την Ελλαδα ?

 12. JOHN avatar
  JOHN 11/08/2011 19:24:37

  Μονο ομορες οικονομιες μπορει να συνυπαρξουν και να ενωθουν σε ισια βαση.Και τετοιες σιγουρα δεν ειναι πχ αυτη της Γερμανιας και αυτη της Ελλαδας.Ενω αντιθετα οι οικονομιες της Γερμανιας,Ολλανδιας η της Γαλλιας εχουν πολλα κοινα μεταξυ τους και θα μπορουσαν να ενωθουν σε κοινη βαση χωρις πολλους τριγμους.Εμεις πρεπει να επιλεξουμε μεταξυ δυο¨κακων¨.Το ενα ειναι να παραμεινουμε στην ευρωζωνη αλλα πληρωνοντας συνεχως οποτε θα μιλαμε για συνεχη συρικνωση της οικονομιας με τις γνωστες συνεπειες που ζουμε και το αλλο ¨κακο¨να δημιουργησουμε ενα εθνικο νομισμα που ν ανταποκρινεται στη πραγματικη οικονομια μας και μετα το σιγουρο πρωτο σοκ να μπορεσουμε να γινουμε ανταγωνιστικοι και σε συνεργασια και οχι ΕΞΑΡΤΗΣΗ απο τους εταιρους μας σιγα σιγα να σταθουμε στα ποδια μας.Το πιο ειναι το λιγοτερο κακο ας τοποθετηθει ο καθενας με σχολια κι επιχειρηματα,χωρις καταστροφολογια και προκαταληψεις,ωστε να γινουμε πιο¨σοφοι¨επι του θεματος και να διαμορφωσουμε καποια γνωμη.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ JOHN 12/08/2011 04:00:33

   Πάντως, κι άν ακόμα είναι προτιμότερο για μας να απεμπλακούμε από το Ευρώ, πρέπει σε πρώτη φάση να απεμπλακούμε από μνημόνια και λοιπά δεσμά, να συμμαζέψουμε κάπως την κατάσταση (με μια άλλη κυβέρνηση ασφαλώς) και να δημιουργηθεί δυναμική εξόδου από την κρίση. Και ύστερα μπορούμε ακόμα και την έξοδο από ευρώ να δρομολογήσουμε. Άν όμως δε τα κάνουμε όλα αυτά προηγουμένως, δεν ενδείκνυται η έξοδος γιατί το σοκ θα σημάνει άμεση χρεωκοπία (και θα έχουμε και τις υποθήκες του μνημονίου χαλκά στον λαιμό μας).

 13. φωνη avatar
  φωνη 11/08/2011 21:07:45

  Τι ήταν η είδηση που έπαιξε το Mega για δηλώσεις Ρώσου επιχειρηματία και αρχηγού κόμματος (λαγός του Πούτιν είπαν αυτοί) για συμμετοχή της Ρωσίας στο ευρώ;;;;;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ φωνη 11/08/2011 23:01:25

   Για μακάκα τον περνάς τον Πούτιν, να θέλει να μπει στο ευρώ;

   • φωνη avatar
    φωνη @ Αυριανιστής 11/08/2011 23:29:39

    Βιαζεσαι

 14. zame avatar
  zame 11/08/2011 22:10:01

  Ανταγωνιστικοι σε τι ? σε Ηλιο..? σε φιλοσοφια..? σε σταση ζωης..? γιατι αυτα τα εχουμε & τα "εποφθαλμιουν"..ετσι τα "σαινια" μας φροντισαν να τα υποθηκευσουν.
  αφου οταν η FED τύπωνε φτηνό χρήμα και αυτό το χρήμα η τοκογλυφία το πολλαπλασίαζε αφύσικα μέσα στην αμερικανική οικονομία και το απέβαλε εκτός αυτής, για να μην την απειλεί.
  Τα υπερκέρδη των τοκογλύφων στις ΗΠΑ δεν μετέτρεπαν τα δολάριά τους σε πληθωριστικά, αλλά τα πολλαπλασίαζαν και τα εξήγαγαν σαν "επενδύσεις" στο εξωτερικό.
  & με τον μηχανισμό εκείνον, ο οποίος παρήγαγε "καθρεφτάκια" και γνώριζαν να χειρίζονται Ινδιάνους ...Άλλωστε οι ΗΠΑ ήταν η χώρα εκείνη, η οποία απέκτησε το Μανχάταν από τους Ινδιάνους για 24 δολάρια ...Για δολάρια, που λίγες ημέρες πριν κανένας Ινδιάνος δεν γνώριζε τον λόγο που θα μπορούσαν να του ήταν χρήσιμα.
  απο τον Χιτλερ ακομα επιλέχτηκε η Γερμανια να ανοίξει έναν μόνιμο "αγωγό.. για να λειτουργεί ως "αποχέτευση" της εσωτερικής αμερικανικής τοκογλυφίας.
  Έναν "αγωγό", τον οποίο γνώριζαν οι πονηροί κερδοσκόποι ότι πρέπει να διατηρούν μονίμως ανοικτό, ώστε να μπορεί διαρκώς να λειτουργεί ως βαλβίδα "ανακούφισης" για το "τρομπάρισμα" το οποίο θα έκαναν στο εσωτερικό της οικονομίας των ΗΠΑ.
  Από το 1945 και μετά δεν έχουν πάψει να "τρομπάρουν". Αυτό μπορούσε να ξεκινήσει μόνον από τη Γερμανία. Γιατί; Γιατί η Γερμανία ήδη τους ανήκε ...Την είχαν κατακτήσει πολιτικά και οικονομικά από την εποχή του πολέμου.
  Το τείχος του Βερολίνου έπεσε και "πνίγηκε" η Ευρώπη από τα "σκουπίδια" των τοκογλύφων.
  Έχουν ανάγκη τη Γερμανία γιατί στις δικές της ανάγκες "φορτώνουν" τις δικές τους "αμαρτίες". Χωρίς τη Γερμανία δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα εγκλήματα με μόνο "όπλο" τη συνεργασία των προδοτικών ηγεσιών των ευρωπαϊκών κρατών ...Τα κράτη εκείνα, τα οποία μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δανεικά, για να "ξοδέψουν", προκειμένου να σωθεί η Γερμανία, πουλώντας.
  Στη συνέχεια η Γερμανία προσπαθούσε να πουλήσει πάση θυσία προϊόντα σε όλους, για να μετατρέψει το δικό της τεράστιο χρέος σε ένα άθροισμα του χρέους των υπολοίπων. Προσπαθούσε να "επιπλεύσει", "βυθίζοντας" όλους τους άλλους.
  Η ευρωπαϊκή καταστροφή έγινε η "σωτηρία" της Γερμανίας. Η οικονομική καταστροφή των Ευρωπαίων ήταν η μόνη ελπίδα της Γερμανίας να επιβιώσει οικονομικά. Αυτά τα "πέτσινα" χρήματα τώρα έχουν δημιουργήσει τα τεράστια εθνικά χρέη και τώρα οι τοκογλύφοι ετοιμάζονται για το μεγάλο κόλπο. Ετοιμάζονται να λεηλατήσουν όχι πλέον τους ιδιώτες πελάτες τους, τους οποίους τους έχουν προ πολλού εξουθενώσει ...ετοιμάζονται να λεηλατήσουν τους λαούς, οι οποίοι αναγκαστικά έγιναν πελάτες τους ...Τους λαούς, τους οποίους πρόδωσαν οι ηγεσίες τους
  με το Ευρώ η Ελλάδα μπήκε στο "κρεβάτι" της ευρωπαϊκής "εντατικής" και "διασωληνώθηκε" με την παγκοσμια υπερδυναμη ΗΠΑ
  (Τόσο "μπατιροϋπερδύναμη" δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος..να χρωστάει 14,5 τρις δολάρια)
  Οι εγκληματίες τραπεζίτες έβαλαν έναν "σωλήνα" μέσα στην ελληνική οικονομία ...
  Έναν "σωλήνα", ο οποίος την ΣΥΝΕΔΕΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ με το διεθνές κύκλωμα των τοκογλύφων.
  που μεσω της Γερμανιας "ξεφορτωνει" τα πληθωριστικα υπερκερδη..που φροντισανε οι Κυβερνητες μας με τις Πολιτικες τους..
  & Αυτή η οικονομία της πλάκας ήταν εκείνη που "μέθυσε" τους Έλληνες ...
  ετσι ωστε να δημιουργησουνε επιχορηγουμενους τεμπεληδες..επιδοτουμενους ανεργους..!
  Τους "ΜΕΘΥΣΕ" η Νέα Οικονομία, γιατί κάποιοι την εμφάνιζαν με παραπλανητικές ιδιότητες.
  Κάποιοι εμφάνιζαν την οικονομία των τεμπέληδων και της διαφθοράς σαν μια οικονομία, η οποία "κάλπαζε" στον τομέα της ανάπτυξης.
  Με ένα απλό τρυκ. Κάποιοι πονηροί έβαλαν μέσα στους δείκτες της "ανάπτυξης" και την κατανάλωση της ηλιθιότητας και κατόρθωσαν με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάζουν την οικονομία με τον απόλυτα στρεβλό τρόπο. Ποιος μπορεί να λησμονήσει τον προδότη τον Σημίτη, ο οποίος προκαλούσε τους Έλληνες να δανειστούν για να ξοδέψουν, προκειμένου να παραμείνει η οικονομία σε κατάσταση ανάπτυξης; ...Τον Σημίτη, ο οποίος επέτρεπε στις τράπεζες να χρηματοδοτούν ανεξέλεγκτα την υπερκατανάλωση, για να μην πέφτουν αυτοί οι δείκτες.. ..Η απόλυτη παράνοια.
  Ο πάλαι ποτέ υγιής οργανισμός είχε γίνει μια σάπια στο εσωτερικό της "σαμπρέλα", η οποία είχε ανάγκη τον "σωλήνα" των τοκογλύφων, για να διατηρεί το μέγεθός της ...Ο απόλυτος εφιάλτης ...Το απόλυτο "έγκλημα". Με αυτόν τον τρόπο κατέστρεψαν την πιθανότητα της ελληνικής κοινωνίας να επανέλθει στα λογικά της. Κατέστρεψαν την απασχόληση της ελληνικής κοινωνίας και άρα τη δυνατότητα να "τρέφεται" μόνη της. Την έμαθαν να "δανείζεται" και να μην εργάζεται. Την έμαθαν από τον ίδιο "σωλήνα" καί ν' "αναπνέει" καί να "τρέφεται". Αυτό ήταν το όλο κόλπο. που μετετρεψε τα ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ σε ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ ...ετσι ωστε μετεπειτα κοψοχρονια να αποκτησουν ΦΤΗΝΗ ΓΗ.
  Τα χωράφια και τα εργοστάσια της "οικογένειας" εγκαταλείφθηκαν, γιατί τα κέρδη δεν βρίσκονταν εκεί.
  Ο καλός επιστήμονας έπαψε να είναι πρότυπο, όταν ο καλός απατεώνας "διαφημιστής" έβγαζε εκατομμύρια.
  Ο καλός εργάτης έπαψε να είναι πρότυπο, όταν ο καλός ποδοσφαιριστής με ένα ζευγάρι στραβά πόδια έβγαζε κέρδη φεουδάρχη.
  Η καλή εργάτρια έπαψε να είναι καλό πρότυπο, γιατί η Τζούλια εμφάνιζε ολόκληρο "εργοστάσιο" ανάμεσα στα πόδια της.
  Η προδοτική πολιτική ηγεσία επέτρεψε στις ιδιωτικές τράπεζες να παρασύρουν τον κόσμο στην υπερκατανάλωση, εφόσον τους επέτρεψε να δίνουν ανεξέλεγκτα καταναλωτικά δάνεια ....
  Από εδώ ξεκινάει το "κόλπο".
  Οι τράπεζες των συνενόχων των πολιτικών είχαν φροντίσει από την αρχή για την άμυνά τους. Αυτές θα οδηγούσαν τον λαό στη χρεοκοπία, αλλά δεν θα αφήνονταν να χρεοκοπήσουν οι ίδιες ...Για το "καλό" της οικονομίας και του έθνους θα λάμβαναν βοήθεια από το κράτος. Θα τις βοηθούσε το κράτος με το άλλοθι ότι προστατεύει τις ιδιωτικές καταθέσεις. Θα τις βοηθούσε "αυτές", για να κάνει καλό σε "εμάς". Το ιδιωτικό χρέος των εκατομμυρίων αφελών θυμάτων θα γινόταν δημόσιο χρέος ενός αφελούς κράτους ...Ενός κράτους όμως, το οποίο είχε αμύθητη περιουσία ...Ενός κράτους, το οποίο είχε την εξουσία να διαχειρίζεται ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, γη αμύθητης αξίας, αρχαιολογικούς χώρους τεράστιας χρηματοληπτικής αξίας, ορυχεία, μεταλλεία, πετρελαϊκά κοιτάσματα, εθνικές οδούς κλπ..
  Όλα αυτά όμως, για να τα καταφέρουν οι τραπεζίτες, έπρεπε να έχουν υπό την ομηρία τους τον "αφελή" ...Τον λαό. που αφου ευελπιστουν να του παρουν κοψοχρονια την ΓΗ & τους ΠΟΡΟΥΣ του..& κανοντας-μετατρεποντας τον "εκβιασμο" σε οικονομικη δραστηριοτητα..Για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες,(αυτες που δημιουργησαν την παγκοσμια οικονομικη κριση) "βυθίζεται" το κράτος και οδηγείται σαν πρόβατο στη σφαγή των τοκογλύφων.
  "Ξυπνάει" ο κόσμος από τη "νάρκωση".. &
  Αλίμονο σ' αυτόν που τον "νάρκωσε", για να τον "βιάσει".
  οπως λεει & ο Παναγ.Τραιανου.

  • BlueSky avatar
   BlueSky @ zame 12/08/2011 00:14:19

   Βαθυστόχαστο, μπράβο!!!

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ zame 12/08/2011 02:33:14

   Σωστός!!!
   Έτσι για να ξέρουμε ποιοί και για ποιούς σαθρούς λόγους, είναι "αγανακτισμένοι" μερικοί συμπολίτες μας!

  • JOHN avatar
   JOHN @ zame 12/08/2011 10:26:49

   Μπραβο Zame καιριες οι παρατηρησεις σου και εργαλειο σε καθε σκεπτομενο ατομο που προσπαθει να βρει καποια ακρη!

 15. nick avatar
  nick 11/08/2011 22:32:38

  Αντε να φευγουμε ενας ενας κι ο τελευταιος να ...ανατιναξει την πορτα.
  Η ευκαιρια να την κοπανισουμε απο την εξοδο κινδυνου κι ασε τους ναζι να κουρευονται, η μαλλον να μας δωσουν πρωτα το 1 τρις που μας χρωστανε απο τις αποζημιωσεις

 16. Vasilis avatar
  Vasilis 11/08/2011 23:31:19

  Εαν ευρωζώνη σημαίνει όχι ενιαίο υπουργεί οικονομίας και διαφορετικές ταχύτητες ρόλων και αμοιβών για τους λαούς των διαφόρων χωρών, τότε αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται η χώρα μας, ούτε ο λαός μας. Με τις γερμανικές αποζημιώσεις και ξαναβιομηχανοποίηση, η χώρα με ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ θα αναστηθεί. ΔΡΑΧΜΗ και πάσης ΕΥΡΩΠΗΣ...

 17. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 11/08/2011 23:36:26

  ΟΚ, πες ότι βιάζομαι και δεν καταλαβαίνω. Κάν' το πιο λιανά λοιπόν...

  • φωνη avatar
   φωνη @ Αυριανιστής 11/08/2011 23:44:03

   Tι να κάνω λιανά άνθρωπέ μου;

   Σας ρωτάω για μια είδηση. Αν την ξέρετε να την επιβεβαιώσετε να την διαψεύσετε,να μας πείτε τι ξέρετε επ αυτού.

   Δεν προσπαθώ να σου πω κάτι πίσω από τις γραμμές και πριν χωρίς καλά καλά να μάθω τι ισχύει αν ισχύει και πως ισχύει δε θα κάτσω να συζητήσω αν συμφέρει τη Ρωσία.

   • Σταύρος avatar
    Σταύρος @ φωνη 12/08/2011 02:28:16

    Καλά ξεμπερδέματα με αυτόν!

 18. factorx avatar
  factorx 11/08/2011 23:56:42

  Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν την καλύτερη "βαθμολογία" από τους οίκους αξιολόγησης θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα ευρωομολόγων αν δεν θέλουν να δουν την ευρωζώνη να καταρρέει, προειδοποιεί ο πολυεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
  "Η Γερμανία και οι άλλες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δημιουργήσουν ένα σύστημα ευρωομολόγων. Διαφορετικά, το ευρώ θα γκρεμιστεί", γράφει ο Σόρος. Υποστηρίζει εξάλλου ότι είναι απολύτως αναγκαία η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) γιατί, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, "θα απειληθεί ο βαθμός ΑΑΑ της Γαλλίας".
  Ο Σόρος κατηγορεί ως υπεύθυνη για την επιδείνωση της κρίσης τη Γερμανία. "Οι γερμανικές επιφυλάξεις (για παροχή βοήθειας στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν δυσκολίες) ενίσχυσαν την ελληνική κρίση και οδήγησαν στη διάδοσή της που μεταμορφώθηκε σε υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη", σημειώνει στο άρθρο του. Τονίζει μάλιστα ότι μόνο η Γερμανία μπορεί να ανατρέψει την "καταστροφική ευρωπαϊκή δυναμική" που έχει δημιουργηθεί αν υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων και αποφύγει τις "ανυπολόγιστες απώλειες που θα είχε η κατάρρευση του ευρώ στο τραπεζικό σύστημα".
  ΑΠΕ

  • nick avatar
   nick @ factorx 12/08/2011 00:02:08

   το να γκρεμιστει ειναι θεμα χρονου ετσι κι αλλιως...
   το καλο και να μας γραφει

  • anideos avatar
   anideos @ factorx 12/08/2011 00:46:49

   Αφου ο Σορος ελεγε πως ειναι θεμα χρονου να πτωχευσει η Ελλαδα τωρα τι το θελει το ευρωομολογο;

  • Delta Lamda avatar
   Delta Lamda @ factorx 12/08/2011 00:56:39

   και γιατι να πάρω τωρα σαν δεδομένο αυτα που λέει ο Soros? Ειδε ποτε κανεις κάποιο κερδοσκοπο να μιλάει χωρίς στο πίσω μέρος του μυαλού του να μην μηχανευεται πως θα μεγιστοποιησει τα βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα οφέλη του?

 19. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 12/08/2011 00:43:46

  Και ο Σόρος υπέρ του ευρωομόλογου; μήπως να το ξανασκεφτούμε αν μας συμφέρει ως Ελλάδα...

 20. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 12/08/2011 01:03:46

  8 μήνες πριν...

  http://www.antinews.gr/2010/12/08/75111/

 21. Tsolias avatar
  Tsolias 12/08/2011 02:42:57

  ''Χαζούλη'' στο πρώτο σχόλιο τα είπες όλα... Είμαι μαζί σου 100% και μάλλον δεν είσαι καθόλου χαζούλης:)
  60 χρόνια γιατί δεν ζήτησε κανείς τις αποζημιώσεις και τις θυμηθήκαμε τώρα; Μήπως γιατί τώρα τελείωσε η ''μαρμίτα'', αλλά επειδή έτσι είχαμε συνηθίσει δεν δεχόμαστε να ζήσουμε με λιγότερα και ψάχνουμε αντίβαρα;
  Όσο για την πλειοψηφία των σχολιων, πραγματικά απογοητεύομαι. Εσείς είστε που δείχνεται την έξοδο από το ευρώ και λυπάμαι γι αυτό.
  Αντί να κοιτάμε πως θα καθαρίσουμε τη σαπίλα, τώρα μας φταίει το ισχυρό ευρώ. Είναι σα να βρισκόμαστε σε μάχη και από κει που χρησιμοποιούσαμε ξίφος, ξαφνικά μας δόθηκε ημιαυτόματο περίστροφο, αλλά επειδή δεν ξέρουμε να το χρησιμοποιούμε, ζητάμε να μας επιστραφεί το οικείο μας ξίφος.
  Ελπίζω η πλειοψηφία όσων σχολίασαν παραπάνω να μην επιχειρηματολογούν σοβαρά υπέρ της εξόδου από το ευρώ και απλά να έγραψαν ότι διαβάζω εν βρασμώ ψυχής. Αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι...

  • JOHN avatar
   JOHN @ Tsolias 12/08/2011 10:40:17

   Καταδικασμενος εισαι και απο τη παμονη σου στο ευρω!Το θεμα ειναι τι σου προσφερει προοπτικη ωστε νσ συνεχισεις να υπαρχεις ελευθερος και οχι δουλοπαροικος.

 22. Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ avatar
  Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ 12/08/2011 11:12:55

  ΄Τα έχουμε λίγο μπερδέψει τα πράγματα και καλό είναι να τα βάλουμε σε μιά σειρά. Άλλο ευρωζώνη άλλο Ευρωπαική Ένωση. Ασφαλώς μία έξοδος από την ζώνη του ευρώ θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο με την προυπόθεση ότι θα γινόνταν συντεταγμένα και με σταθερά περιθώρια διακύμανσης σε σχέση με το ευρώ. Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μία έκδοση μιάς νέας δραχμής η οποία δεν θα είχε καμία σχέση με την παλιά δραχμή΄. Νέα δραχμή ενδεχομένως θα έχει μία άλλη ισοτιμία με το ευρώ και θα έχει ένα περιθωριο διακύμανσης κλειδωμένο σε σχέση με το ευρώ δηλαδή το 1€ θα αντιστοιχούσε από 1,3 νέες δραχμές έως 1,5 νέες δραχμές έτσι θα είχαμε την δυνατότητα να έχουμε ένα νεο υποτιμημένο νόμισμα βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά μας ως οικονομία δίνοντας την δυνατότητα να πάρουμε ανάσα στο χρέος (έμμεση αναδιάρθρωση αλλά και θα τελούσε υπό την εγγύηση της Ε.Ε. ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στις αγορές.
  Θα ήθελα να ρωτήσω όλους του προηγούμενους σχολιαστές η υιοθέτηση της δραχμής στην παλιά μορφή είναι νομίζεται αρκετή ώστε να βοηθήσει την οικονομία μας να επανακάμψει; Ασφαλώς όχι , δυστυχώς φίλοι μου είτε μας αρέσει είτε όχι χρειαζόμαστε τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ για να επανκινήσουμε την οικονομία μας με την προυπόθεση βέβαια ότι δεν θα τα διαθέσουμε σε φαραωνικά έργα ή σε διορισμούς αλλά θα τα δώσουμε για να στηρίξουμε τους κλάδους της οικονομία μας, τις υποδομές μας.

 23. Tsolias avatar
  Tsolias 12/08/2011 12:15:05

  Η κλειδωμένη ισοτιμία δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα έχει σαν στόχο την δυνατότητα υποτίμησης ώστε να ωθήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και την οικονομία μας. Οπότε αν η νέα δραχμή κυμαίνεται σε ένα εύρος ισοτιμίας με το ευρώ δεν εξυπηρετεί τίποτα. Έξοδος από το ευρώ σημαίνει αυτομάτως πτώση του βιοτικού επιπέδου κατά 50%. Δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσο καταστροφικό είναι αυτό, μέχρι να το ζήσει.
  Όσο για το ΕΣΠΑ συμφωνώ πλήρως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.