#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δίκες για Δικαιοσύνη: διαστολή του λαού από τις εγκληματικές ηγεσίες τουΗ αποκατάσταση του αισθήματος της δικαιοσύνης και η άρση της ατιμωρησίας εξακολουθεί να αποτελεί το εν πολλοίς αγνοημένο «σημείο-κλειδί» της ελληνικής κρίσης και της μετάβασης στην νέα πολιτική εποχή. Η πραγματοποίησή του θα αποτελέσει την πραγματική ανατολή της νέας Ελλάδας, ενώ η παραθεώρησή του ενδέχεται να οδηγήσει στο να μην ξέρουν οι κυβερνώντες «από πού τους ήρθε», να εξοστρακιστούν ακόμη κι αν καταφέρουν να προσφέρουν στους πολίτες μια Ελλάδα στον δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση, της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Εδώ και μήνες κυκλοφορεί με επώνυμα κείμενα, συζητήσεις και ευέλπιδες ψιθύρους το αίτημα για τις Δίκες των υπαιτίων της τριακονταετούς καταστροφής (ο Χρ. Γιανναράς μίλησε για «ελληνικές δίκες της Νυρεμβέργης»). Παρ’ όλα ταύτα δεν γνωρίζω κατά πόσον κατέστη κατανοητό ότι η πρόταση δεν αποτελεί «κλειδί» μόνο για το ενδοελλαδικό τοπίο, αλλά και για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Μα ο λαός δεν ψήφισε και ξαναψήφισε αυτές τις ηγεσίες; Δεν φέρει την πλήρη ευθύνη ο λαός, αφού τίμησε με την ψήφο του τους καταστροφείς ακόμη και κατόπιν των επανειλημμένων δειγμάτων γραφής τους; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, και θα αναφέρω ένα ιστορικό προηγούμενο που έχει ήδη συζητηθεί με αρθρογραφία, σε σχέση με την σημερινή κατάσταση: οι νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τον πόλεμο, διαφοροποίησαν την εγκληματική ναζιστική ηγεσία του γερμανικού λαού από τον ίδιο τον λαόακόμα κι αν αυτός ο λαός είχε κάποτε ψηφίσει ή και αποθεώσει αυτήν την ηγεσία. Καταδίκασαν και τιμώρησαν την ηγεσία των Γερμανών, «ενώ πρόσφεραν τεράστια οικονομική βοήθεια στον γερμανικό λαό για να μπορέσει να ανακάμψει» - στην οποία εν πολλοίς χρωστά η σημερινή Γερμανία την θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι.

Μια παρόμοια διάκριση είναι αναγκαία στην σημερινή Ελλάδα, αν και «οι ίδιοι αυτοί ευεργετημένοι Γερμανοί την ταπεινώνουν εξαθλιωτικά, χωρίς να διαφοροποιούν τη μεταχείριση του λαού της από αυτήν των κυβερνήσεων που την οδήγησαν στον παρανοϊκό υπερδανεισμό και στη χρεοκοπία». Οι εγκληματικές ηγεσίες των τελευταίων τριάντα ετών έφεραν την χώρα στην τρέχουσα κατάστασή της, και αυτές οι ηγεσίες δεν πρέπει να εξισωθούν ψευτοηθικιστικά με τον ελληνικό λαό, ακόμα κι αν αυτός ενίοτε τις ψήφισε – όσο κι αν η τελευταία άμυνα του εγχωρίου καθεστώτος σήμερα είναι το «μαζί τα φάγαμε». Τα εγκλήματα αυτά δεν τα πληρώνουν σήμερα οι υπαίτιοι, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός με θυσίες ασύλληπτες. Και, όσον αφορά το εξωτερικό, η Γερμανία θα έπρεπε να πρωτοστατεί σε αυτήν την διάκριση, διότι γνωρίζει στο πετσί της την αναγκαιότητά της – όπως επίσης και το «πόσο επικίνδυνο είναι να ταπεινώνεται εξουθενωτικά ένας λαός», τι γεννά μια τέτοια υποτροπή.

Χρειάζονται, λοιπόν, πραγματικές Δίκες των πολιτικών υπαιτίων και λοιπών υπαιτίων, όχι προσχηματικές, από την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία: εντοπισμός των υπαιτίων της καταστροφής, απονομή των ευθυνών και της αντίστοιχης καταδίκης, δήμευση των περιουσιών όσων πλούτισαν παρανόμως δαπάναις του ελληνικού λαού και όσων έχτισαν μια Ελλάδα διαφθοράς και διαπλοκής συνειδητά, με έγκλημα προμελετημένο. Και διαστολή των ευθυνών των αυτουργών από αυτές του ψηφοφόρου λαού, ο οποίος ναι μεν συναίνεσε αλλά είναι αναγκασμένος να χορεύει στην μουσική που του παίζει η εξουσία - όπως τότε, στην Γερμανία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου...

Την αναγκαιότητα μιας τέτοια αποκατάστασης του αισθήματος της δικαιοσύνης, όχι δειγματοληπτικά ή απλώς παραδειγματικά, αλλά πραγματικά, ούτως ώστε να μπορέσει ο ελληνικός λαός να «βάλει πλάτη» σε μια πραγματική έξοδο από την κρίση και να αποφευχθούν κοινωνικές εκρήξεις αδιανόητης σήμερα έκτασης και έντασης –τις οποίες υποτιμούν συστηματικά οι κυβερνώντες-, την έχουν υπογραμμίσει πολλοί και πολλάκις, τονίζοντας ότι αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ. Φυσικά, αυτά δεν γίνονται με έναν Άκη και με έναν Λαυρέντη, ιστορίες οι οποίες αμφότερες δεν έχουν φτάσει στο τέλος τους για να δούμε το «δια ταύτα». Άλλο η δειγματοληψία, άλλο ο παραδειγματισμός και τρίτο, διαφορετικό, η παλιννόστηση του αισθήματος της δικαιοσύνης.

Αυτό όμως που συστηματικά παραθεωρείται είναι η δυναμική που θα μπορούσε να προσδώσει μια τέτοια εξέλιξη, πέρα από τα ενδοελλαδικά, στα «διεθνή» μας: διότι τότε και μόνον τότε θα έχει η Ελλάδα την ηθική δυνατότητα, την αξιοπιστία και το «πρόσωπο» για να υποστηρίξει διεθνώς ότι εξέρχεται από μια τριανταετή καταστροφή, με αναγνωρισμένους και καταδικασμένους τους υπαιτίους της, και να αξιώσει αλληλεγγύη παρόμοια με αυτήν που δόθηκε στην μεταπολεμική Γερμανία, ή συγκρίσιμη διαγραφή χρέους. Το «κομμάτι της Ελλάδας» για κάτι τέτοιο, η δική της υποχρέωση, είναι οι απαιτούμενες Δίκες: ειδάλλως, το ζήτημα τίθεται στα πλαίσια του «περαιτέρω δανεισμού» είτε προς το καθεστώς των ίδιων των υπαιτίων της καταστροφής, είτε σε διαχειριστές που δεν έχουν αποκοπεί με καισαρική τομή από αυτούς. Διότι όντως η ευρωπαϊκή παρουσία Σαμαρά μετάγγισε εκ νέου μεγάλο μέρος της χαμένης αξιοπιστίας μας στους εταίρους. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούν οι κυβερνώντες ότι ο κ. Φούχτελ και διάφοροι άλλοι μεταφέρουν στους επικεφαλής των εταίρων μας την πλήρη και πραγματική εικόνα της σύνολης ελληνικής πολιτικής σκηνής, όχι μόνον αυτήν που προβάλλει η κορυφή της προς τα έξω: από την αναπηρία κάποιων υπουργών και την φαυλότητα του πολιτικού προσωπικού της «κεντρικής πολιτικής σκηνής» μέχρι την διαφθορά των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλα καθίστανται γνωστά, όλα μεταφέρονται, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.

Διπλή η αναγκαιότητα της Δίκης: δικαιοσύνη για τον λαό, που διψάει γι’ αυτήν όσο ποτέ άλλοτε, και αξιοπιστία της Ελλάδας ως σύνολο για τους εταίρους.

Όσο δεν λαμβάνει χώρα η Δίκη, ο λαός μετατρέπει την συσσωρευμένη αδικία σε συλλήβδην απόρριψη του πολιτικού συστήματος (άρα, εναγκαλισμό των μαιανδροφόρων ακυρωτών του) και σε όλο και μειούμενη ανοχή των «μέτρων» - όσο κι αν, ιδωμένη μέσα από γυάλινους πύργους, η ανοχή φαίνεται κραταιά και υπάρχουσα...

Και όσο δεν λαμβάνει χώρα η Δίκη, οι εταίροι μας ορθώς πράττουν και αποδίδουν «συλλογική ευθύνη» σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για την φαυλότητα και διαφθορά της Μεταπολίτευσης, αποφασίζοντας αναλόγως την έκταση της αλληλεγγύης τους... Διότι «ο ελληνικός λαός τη ζήτησε» - ή, τουλάχιστον, δεν απαίτησε αποτελεσματικά την άρση της.

Το αίτημα είναι επιτακτικό. Και οι καθυστερήσεις «μετράνε»...

Σωτήρης Μητραλέξης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 17/12/2012 11:38:39

  Πολύ ορθά θέτεις το θέμα.
  Είναι όντων απόλυτης προτεραιότητας.

 2. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 17/12/2012 12:17:13

  Μήπως ήθελες να πεις "αντιδιαστολή"?

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Bodinus1576 17/12/2012 14:05:33

   Λεξικό της κοινής νεοελληνικής (Τριανταφυλλίδη):

   διαστέλλω [δiastélo] -ομαι Ρ αόρ. διέστειλα, απαρέμφ. διαστείλει, παθ. αόρ. διαστάλθηκα, γ' πρόσ. (λόγ.) και διεστάλη, διεστάλησαν, απαρέμφ. διασταλεί, μππ. διεσταλμένος : 1. ANT συστέλλω. α. (φυσ.) αυξάνω την έκταση ή τον όγκο ενός σώματος με αύξηση της θερμοκρασίας: Όλα τα υλικά σώματα, όταν θερμανθούν, διαστέλλονται. β. (φυσιολ.) αυξάνω τον όγκο ενός οργάνου του σώματος: Διαστέλλεται η κόρη του ματιού / η μήτρα. Διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία. 2. διαχωρίζω συγγενικά αντικείμενα, ιδίως έννοιες, με βάση τις διαφορές τους: Πρέπει να διαστέλλουμε την κοινωνικοποίηση από την κρατικοποίηση / την ιδιωτική από την κρατική βία.
   [λόγ. < αρχ. διαστέλλω]

   • Bodinus1576 avatar
    Bodinus1576 @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 17/12/2012 14:28:59

    Ευχαριστώ για την επισήμανση

 3. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 17/12/2012 12:17:41

  Απόλυτα σωστό ,αλλα ,ταυτόχρονα ,και όνειρο απατηλό...

  Μήπως το Πολιτικό-Επιχειρηματικό Σύμπλεγμα (για να παραφράσουμε τη γνωστή φράση του Αιζενχάουερ) που κυβέρνησε αυτά τα 30 χρόνια έχει παραδώσει την εξουσία , και βρίσκεται στις φυλακές του Spandau περιμένοντας τη δίκη του;

  Οχι βέβαια! Εξακολουθεί να είναι πανίσχυρο. Το οτι αναγκάστηκε να αποδεχθεί την πρωθυπουργία του Α.Σαμαρά δεν ήταν για το Σύστημα παρα τακτικός ελιγμός , μέχρι να περάσει τα δύσκολα και να οργανώσει την αντεπίθεσή του.

  Νην περιμένετε λοιπόν απο τη Διαπλοκή να δικάσει τον εαυτό της.

  Κάποιες δίκες για στάχτη στα μάτια (τύπου Κοσκωτά) , ναι. Αλλα για Νυρεμβέργες μην ελπίζετε...

 4. ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
  ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 17/12/2012 12:27:53

  Εξαρτάται απο ποιά οπτική γωνία το βλέπει ο καθένας.
  Όταν εγώ χαρακτηρίζω τους γερμανούς εγκληματίες-δολοφόνους, σε ποιόν αναφέρομαι; Στήν Μέρκελ ή στον λαό της; Μα προφανώς στον λαό της.
  Αυτοί ψήφισαν τον Χίτλερ, αυτοί θέλανε εγκλήματα.
  Ομοίως και εδώ: εμείς ψηφίζαμε κλέφτες και απατεώνες γιατί μας βόλευαν, εμείς τα λουζόμαστε τώρα.

  Στο κάτω κάτω της γραφής δεν κατακτήθηκε η χώρα μας απο τέσσερις στρατούς, ούτε βομβαρδίστηκε καμία πόλη με βόμβες φωσφόρου ούτε βιάστηκαν γυναικόπαιδα απο ρώσους στρατιώτες. Απλώς μας λένε κλέφτες και απατεώνες.
  Τηρουμένων των αναλογιών φτηνά την γλυτώσαμε.

  Στα περι ''Δίκης'' που αναφέρεις, η εικόνα που παραθέτεις τα λέει όλα: οι κατοχικές δυνάμεις δίκασαν τους ναζί και όχι ο γερμανικός λαός.
  Ο Έλληνας δεν πρόκειται να κάνει τίποτα. Μόνο εάν θέλουν οι δανειστές μας θα μπούν φυλακή οι κλέφτες. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει καθώς οι κλέφτες πολιτικοί εκτελούν εντολές των δανειστών.
  Οπότε.........

 5. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 17/12/2012 13:05:44

  Oσο περισσότερο καλύπτει ο πολιτικός κόσμος το κατεστημένο, τόσο περισσότερο θα ενδυναμώνονται οι απόψεις περί της ανάγκης βιαίας ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Εάν αφεθούν να γίνουν κυρίαρχες τότε, μοιραία, η ιστορία θα λάβει σε αίμα, ως είθισται, το αντίτιμο της ανατροπής ενός φαύλου καθεστώτος.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Θεόδωρος 17/12/2012 15:43:30

   Ὀρθῶς. Δὲν τὸ βλέπουν;

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/12/2012 13:10:21

  Απόλυτα σωστό! Ήρθε και η γνήσια λίστα Λανγκάρντ και πλέον πρέπει να μετράμε μέρες ή ώρες πριν τις πρώτες διώξεις πολιτικών προσώπων που είχαν σβηστεί από την δημοσιευθείσα.

 7. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 17/12/2012 14:07:27

  Προφανῶς, διαφωνῶ πλήρως (γιὰ ἄλλη μιὰ φορά).

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Σωτ Μητραλ 17/12/2012 14:19:03

   Ο εν λόγω ποστάρει μόνο για να διακονήσει την Γερμανία.

  • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
   ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ Σωτ Μητραλ 17/12/2012 19:18:45

   Ο λόγος;

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/12/2012 15:00:00

  Να μην ξεχνάμε την ετυμηγορία του Κ. Καραμανλή του πρεσβύτερου, για ειδικά δικαστήρια, νόμους περί ευθύνης υπουργών κτλ: «Οι πρωθυπουργοί δεν πηγαίνουν στη φυλακή, πηγαίνουν στο σπίτι τους».
  Οι πολιτικές ατασθαλίες (όταν δεν είναι εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της δημοκρατίας και των πολιτών της χώρας, βλ. Χίτλερ, χούντες κτλ) δεν "διορθώνονται" μέσω "απόδοσης δικαιοσύνης" στα ποινικά δικαστήρια. Αλλά μόνον με επανορθωτικές πολιτικές.
  Η σπατάλη δημόσιων πόρων, η ανοχή της φοροκλοπής, φοροδιαφυγής και μετατροπής του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικό κτλ, δύσκολα θα επανορθωθούν με δίκες και φυλακίσεις. Αυτά είναι κυρίως για το θεαθήναι, για "παρηγοριά των πολιτών" (όπως ήταν η δίκη Κοσκωτά).
  Ο έξυπνος πολίτης δεν ζει για να παρηγορηθεί, ούτε τον ενδιαφέρει η τιμωρία ΠΡΟΣΩΠΩΝ, δηλαδή το θέαμα. Ζητά επειγόντως ουσιαστική επανόρθωση ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, δηλαδή απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών. Αυτή είναι άλλωστε και η πρέπουσα, σκληρή τιμωρία.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Ο Θείος 18/12/2012 21:28:27

   Αγαπητέ Θείε,

   αυτό είναι τα λίγα με τα οποία διαφωνώ με τον Καραμανλή.
   Και βέβαια να πάνε φυλακή, αν έχουν υποπέσει σε ποινικές πράξεις.

   Η ουσία βέβαια του ζητήματος που παρουσιάζεται στο άρθρο είναι η επιβολή θεσμικά διαφάνειας στην λειτουργία των μηχανισμών και των θεσμών του Κράτους με γνώμονα πως υπέρτατη εξουσία είναι ο Νόμος.

   Αν οι ελίτ μένουν στο απυρόβλητο, δεν είναι δυνατό να μιλάμε για Δημοκρατία.
   Προκύπτει δε και το κλασικό ζήτημα της νομιμοποίησης των πράξεων της Εκτελεστικής εξουσίας.
   Υπό συνθήκες λειτουργίας σοβαρού Κράτους οι πολιτικές ελίτ θα έπρεπε να λογοδοτούν σε περιπτώσεις πράξεων π.χ. κατασπατάλησης της δημόσιας περιουσίας, αναιτιος δανεισμός κτλ. (αστική ευθύνη). Πρόκειται για περίπτωσεις που μπορούν να εξεταστούν ποσοτικά χωρίς ιδεολογήματα και κομματικές σκοπιμότητες. Κι όχι μόνο οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά και τα αρμόδια στελέχη των υπηρεσιών αυτών πρέπει να έχουν νομική ευθύνη.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/12/2012 15:05:49

  Προταση:
  Αντί να ξοδεύεται "πολιτική ενέργεια" για δίκες, άς ξοδευτεί για πανευρωπαικό (σε επίπεδο ΕΕ) μπλοκάρισμα των καταθέσεων και δέσμευση εξωχώριων ακινήτων αγορασμένων από Έλληνες.
  Προβλέπεται από τις συνθήκες της ΕΕ, σε περίπτωση φοροδιαφυγης πολιτών σε ένα κράτος - μέλος.
  Γίνεται τόσος ντόρος έξω για τους Έλληνες "κροίσους της κρίσης", ώστε το εγχείρημα πολιτικά φαίνεται εφικτότατο.
  Το θέλουμε όμως;

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/12/2012 15:08:34

  «Αν το ελληνικό Δημόσιο περιόριζε τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη μη απόδοση ΦΠΑ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε θα εξοικονομούσε 5% του ΑΕΠ ετησίως», τονίζει ο επίτροπος Φορολογίας της Ε.Ε., Αλγκίρντας Σεμέτα, σε συνέντευξή του στην «Κ». Με άλλα λόγια, αν ο κρατικός μηχανισμός επεδείκνυε «τη στοιχειώδη επάρκεια», τότε τα περισσότερα επώδυνα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων ετών δεν θα χρειαζόταν να ληφθούν. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας στην Κομισιόν και στο ΔΝΤ, από τα περίπου 53 δισ. ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών προς το ελληνικό κράτος, το 15 με 20% θα μπορούσε να εισπραχθεί (δηλαδή έως και 10 δισ. ευρώ)».
  Μας τα λένε, τους τα λέμε, μας τα ξαναλένε...
  Κουφοί είμαστε;

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/12/2012 16:00:02

  Ορίστε, και στο Βερολίνο: Το ένα τρίτο των αγοραστών ακινήτων στο Βερολίνο, είναι σήμερα αλλοδαποί "Κροίσοι της κρίσης". Πρωταθλητές Ισπανοί και Έλληνες, ακολουθούν οι Ιταλοί.
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/euro-krise-griechen-und-spanier-kaufen-deutsche-immobilien-a-873345.html
  Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω: Το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι ιδιωτικός πλούτος Ελλήνων.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Ο Θείος 18/12/2012 21:33:32

   Συμφωνώ απόλυτα. Με την διευκρίνιση τηνευθύνη για αυτό της φέρους πλήρως οι εκάστοτε κυβερνώνοντες.
   Ως εκ τούτου το αίτημα τιμωρίας είναι τόσο ηθικό, όσο και παραγωγικό.
   Παραγωγικό διότι θα συνδράμει στη δημιουργία άλλης αντίληψης περί ιδιωτικού χρήματος.

 12. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 17/12/2012 16:00:19

  Θεῖε, τί γίνεται ὅταν -ἐν μέρει- τὰ ΙΔΙΑ τὰ ὑπαίτια πρόσωπα παρουσιάζονται ὡς ἐγγυητὲς τῆς κάθαρσης, τῆς ἀπο-διαπλοκῆς, τῶν μεταρρυθμίσεων, μὲ τὴν ὑπόνοια ὅτι φταίει κάποιος ἀόριστος «λαός»;

  Ἔλαβαν χώρα ἐγκλήματα, ὄχι ἁπλῶς ἀμέλειες. Τὸ αἴτημα ἀπόδοσης δικαιοσύνης δὲν εἶναι «ἄρτος κὰι θεάματα», ἀλλὰ προϋπόθεση δημοκρατίας.

  Ὅσον δὲ ἀφορᾶ τὴν ρήση Καραμανλῆ τοῦ πρεσβυτέρου, διαφωνῶ ΑΓΡΙΩΣ. Μὲ λίγες λεξοῦλες καταργεῖ πλήρως τὴν ἰσονομία τῶν πολιτῶν, διότι γι' αὐτὰ ποὺ κάποιοι θὰ φυλακίζονταν, ἄλλοι πρέπει «ἁπλῶς νὰ πηγαίνουν σπίτι τους». Δηλαδὴ στὸ ἀξίωμα τοῦ πρωθυπουργοῦ, τοῦ ὑπουργοῦ ἢ καὶ τοῦ βουλευτῆ (ἢ καὶ τοῦ ἄλλοτε διοικητῆ τῆς ΔΕΗ) καταργεῖται ἐπισήμως, ὑπερηφάνως καὶ μὲ τὴ Βούλα ἡ ισονομία, προϋπόθεση τῆς νεωτερικῆς δημοκρατίας, ἐπειδὴ τὸ εἶπε ὁ ἐθνάρχης; No thanks.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Σωτ Μητραλ 17/12/2012 16:23:17

   Αγαπητέ κ. Μητραλέξη, κατά την γνώμη μου ήταν απλώς ρεαλιστής ο πρεσβύτερος.
   Προσωπικά, η "τυπική" ισονομία με ενδιαφέρει, αλλά το μείζον είναι η ουσιαστική: Και η ουσιαστική αποκαθίσταται μπροστά στο ταμείο, όχι μπροστά στην δικαστική έδρα.
   Δεν θα αποκατασταθεί η ουσιαστική ισονομία με δίκες, αλλά με την απώλεια του πλεονεκτήματος του απέκτησαν όσοι αγοράζουν τώρα ιδιωτικώς ακίνητα στο Βερολίνο με δημόσιο χρήμα. Ή το έχουν, "ασφαλές" στο Λουξεμβούργο, στο City ή στο Κρανίδι. Πολιτικοί ή μη πολιτικοί.
   Ποτέ δεν πίστεψα σε ἐγγυητὲς τῆς κάθαρσης ή ἀπο-διαπλοκῆς. Ούτε θα πιστέψω. Δεν θα υπάρξουν ποτέ τέτοιοι θαυματοποιοί. Δεν πιστεύω σε "τίμιους πολιτικούς", ο τελευταίος ήταν ο Κιγκινάτος.
   Πάντα θα υπάρχουν "σκάνδαλα". Το θέμα είναι να υπάρχει και να καλείται διαρκώς σε λειτουργια μηχανισμός πρόληψης και αποκατάστασης.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Σωτ Μητραλ 17/12/2012 19:59:52

   Έχει σημασία το τάϊμινγκ των όποιων, από όποιους δηλώσεων. Αυτό που είπε ο ΚΚ1, όταν το είπε, αφορούσε εποχή που η διαπλοκή ήταν σε 1000, άντε 10000 λαμόγια, και όχι σε πρωθυπουργούς. Από τη στιγμή που η διαπλοκή και η λαμογιά έγιναν εθνικό σπορ και περιλαμβάνει ενδεχόμενα και αυτούς (..πχ ΓΑΠ), αμφιβάλω αν θα έκανε την ίδια δήλωση σήμερα

 13. O Bixiou avatar
  O Bixiou 17/12/2012 16:59:59

  Οι πολιτικοι υπευθυνοι του Γ' Ραιχ ειχαν ηδη τιμωρηθει απο την πραγματικοτητα πριν ν' αρχισει η μεγαλη δικη της Νυρεμβεργης. Δεν συμβαινει το ιδιο με τους δικους μας καταστροφεις.
  Ο υπ'αριθμον 1 πολιτικος υπευθυνος, ο Χιτλερ, ειχε αυτοκτονησει.
  Ο υπ'αριθμον 2, ο Γκαιρινγκ, εφθασε στο εδωλιο της Νυρεμβεργης αφου ειχε καθαιρεθει απο τον Χιτλερ και μαλιστα ειχε συλληφθει και κρατηθει για λιγο απο τους Ες Ες. Αυτοκτονησε μετα την δικη.
  Ο υπ'αριθμον 3 (και για λιγο, στο τελος, υπ'αριθ. 2), ο Γκαιμπελς, ειχε αυτοκτονησει μαζι με την γυναικα του αφου προηγουμενως ειχαν δηλητηριασει, με τη βοηθεια γιατρου, τα παιδια τους.
  Ο υπ'αριθμον 4, ο Χιμλερ, ειχε αυτοκτονησει. Ειχε καθαιρεθει και αυτος στο τελος απο τον Χιτλερ και τον διαδεχθηκε (θεωρητικα) ο Καρλ Χανκε.
  Ο Μπορμαν, που στο τελος ειχε αποκτησει τεραστια επιρροη, η ειχε σκοτωθει προσπαθωντας να διαφυγει απο το Βερολινο μετα το θανατο του Χιτλερ η ειχε καταφερει να διαφυγει και να εξαφανισθει.
  Εμειναν ο Ριμπεντροπ και ο Εσς. Ο πρωτος ηταν φαιδρο προσωπο και ο δευτερος δεν ειχε "σωας τας φρενας". Ο πρωτος καταδικασθηκε σε θανατο και εκτελεσθηκε και ο δευτερος, που το ειχε σκασει απο τη Γερμανια το 1941, καταδικασθηκε σε ισοβια δεσμα και πεθανε το 1987 (αυτοκτονησε;) στη φυλακη.
  Τιποτε παρομοιο δεν συνεβη ακομη στους δικους μας καταστροφεις. Κανεις τους δεν αυτοκτονησε. Κανεις τους δεν καθαιρεθηκε. Κανεις τους δεν διωκεται. Αντιθετα γυριζουν ανα την υφηλιο δινοντας διαλεξεις, παραδιδοντας μαθηματα και κουνωντας το δαχτυλο. Λετε καποια μερα να γυρισει και γι'αυτους ο τροχος;

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/12/2012 17:30:26

  Δεν κατάλαβα; Τι συγκρίνουμε, μιλώντας για Νυρεμβέργη;
  Στήσανε οι Έλληνες κυβερνήτες κάποιο "Άουσβιτς" ή "Τρεμπλίνκα";
  Συνέβη κάποια "νύχτα των κρυστάλλων" και δεν την πήρα χαμπάρι;
  Επιτεθήκαμε στην "γραμμή Μαζινό" της Βουλγαρίας;
  Υπογράψαμε συνθήκη "Μολότωφ-Ρίμπεντροππ" με την Ρωσία (συγγνώμη Σερβία) για να "την πέσουμε" από κοινού στην "Πολωνία" (συγγνώμη FYROM) και να την μοιράσουμε στα δύο;
  Ρίξαμε πυραύλους V2 από την Κέρκυρα προς το Μπρίντεζι και προς το Μπάρι;
  Συνεργοί κλεφταράκων είναι, ψιλοκαταχραστών και ψιλοαπατεώνων (για τα Ευρωπαικά μέτρα 2 % του Ευρωπαικού ΑΕΠ). Όχι απρόκλητοι πολεμοκάπηλοι, εγκληματιες πολέμου και γενοκτόνοι.
  Έχουμε πάρει φόρα με παχειά λόγια, αλλά τίποτε πρακτικό και ρεαλιστικό δεν βλέπω.
  Το γνωστό Ελλαδιστάν: Παρορμητισμός, φιοριτούρα, εντυπωσιασμοί, και από ουσία τίποτε.

  • O Bixiou avatar
   O Bixiou @ Ο Θείος 17/12/2012 19:05:25

   Μπα,τιποτε δεν συνεβη. Μετα απο τριαντα χρονια διακυβερνησης της χωρας απο το ΠΑΣΟΚ, ο Σαμαρας παρελαβε μια χωρα παραδεισο. Δεν κλονισθηκε το Ευρω εξ αιτιας μας. Δεν καταστραφηκε οικονομικα η χωρα. Δεν εχουμε υποθηκευσει ολη την κρατικη περιουσια. Δεν εχουμε καθημερινες αυτοκτονιες απελπισμενων συμπολιτων μας. Δεν εχουμε ανεργια ρεκορ. Δεν αυξανεται μερα με την ημερα ο αριθμος αυτων που σιτιζει η Εκκλησια. Δεν εχουμε λαθρομεταναστευτικο προβλημα. Δεν υπαρχουν συμμοριες αλλοδαπων ληστων που λυμαινονται την υπαιθρο και τις υποβαθμισμενες αστικες περιοχες και που στοχεουν κυριως γερους. Δεν εχουμε διαπλοκη. Δεν εχουμε καταθεσεις σε φορολογικους παραδεισους εκτασης τετοιας που σοκαρει ολη την υφηλιο. Δεν υπηρξαν σκανδαλα. Η εξωτερικη πολιτικη των κυβερνησεων ΠΑΣΟΚ εχει εξασφαλισει δια παντος τα συνορα μας, τα εθνικα μας υδατα και τoν εναεριο χωρο μας. Δεν υπηρξαν Ιμια. Δεν υπηρξε υποθεση Οτσαλαν. Δεν εχουμε προβλημα καταληψεων και βιας στα πανεπιστημια. Δεν εχουμε αριστερη πνευματικη τρομοκρατια. Δεν εχουμε αρνηση της ιστοριας μας. Δεν εχουμε τιποτε. Ο Σαμαρας δεν αγωνιζεται απο το πρωι ως το βραδυ και απο το βραδυ απο το πρωι για να σωσει την χωρα. Και μετα ξυπνησες.
   Να ευχομαστε να πετυχει η προσπαθεια του Σαμαρα - που ειναι στην αρχη της, ο Σαμαρας ειναι μονο εξη μηνες πρωθυπουργος - γιατι αν δεν πετυχει τοτε κινδυνευουμε να ζησουμε καταστασεις χειροτερες απο αυτες που αναφερεις. Προσωπικα πιστευω οτι η ποινικη διωξη των υπευθυνων της καταστροφης και της λεηλασιας θα βοηθησει τον Πρωθυπουργο στο εργο του.

   • akenaton avatar
    akenaton @ O Bixiou 17/12/2012 20:21:33

    Δεν θα ικανοποιηθούμε αν στήσουν καμιά ντουζίνα από τους υπαίτιους στον τοίχο ή αν τους χώσουν ισόβια στην φυλακή. Δεν είμαστε στα 1922, ούτε είμαστε κοινωνία μαμελούκων. Η κυβέρνηση πρέπει μεθοδικά και αποφασιστικά να τους "γδύσει" από τα κλοπιμαία. Να πάρει πίσω τα λεφτά και τις περιουσίες (ακίνητα + κινητά) που σώρευσαν όλα αυτά τα χρόνια. Έχει δίκιο ο Θείος.

  • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
   ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ Ο Θείος 17/12/2012 19:20:12

   Στον Bixiou αναφέρεσαι ή στον κ.Μητραλέξη που έβαλε την φωτογραφία;

 15. O Bixiou avatar
  O Bixiou 17/12/2012 21:36:26

  Σε ενα κρατος δικαιου, μονο η δικαιοσυνη αποφασιζει ποιες ποινες θα επιβληθουν και οχι η κυβερνηση. Αν λοιπον η δικαιοσυνη αποφασισει οτι οι ενοχοι πρεπει να τιμωρηθουν μονο με δημευση της περιουσιας τους, καμμια αντιρρηση. Αν ομως η δικαιοσυνη αποφασισει οτι πρεπει να τους επιβληθουν και αλλες ποινες, δεν θα πρεπει να εχουμε ουτε τοτε αντιρρηση. Για να αποδοθει δικαιοσυνη πρεπει να ασκηθει διωξη. Αυτο μονο ζητω και οχι συνοπτικες διαδικασιες. Εν πασει περiπτωσει διαβλεπω μια ταση υποβαθμισης του μεγεθους της καταστροφης. Ταση που απο σποντα υποβαθμιζει συγχρονως και το μεγεθος του εργου που εχει κληθει να επιτελεσει ο Σαμαρας και που διευκολυνει οσους τον αντιπολιτευονται, οπου και να ανηκουν αυτοι. Και οι μερες ειναι πονηρες.

 16. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 18/12/2012 10:41:51

  Το αίτημα είναι ξεκάθαρο έξω στον κόσμο. Δεν θέλω να ταίζω τον τσοχατζό στη φυλακή. Θέλω δήμευση των κλεμμένων. Έχει απόλυτο δίκηο ο Θείος Σωτήρη. Ο κόσμος θέλει δήμευση, μετρημένες αξίες, δεν θέλει θεάματα στα δικαστήρια. Τα θεάματα είναι για χορτάτους. Κι αυτοί τελείωσαν στην μεγάλη μάζα του πληθυσμού.

  • O Bixiou avatar
   O Bixiou @ Β.Κ.Σ. 18/12/2012 11:37:52

   Εγω ακουω τον κοσμο να λεει το αντιθετο. Εν πασει περιπτωσει, σε μια δημοκρατια δημευσεις χωρις δικες δεν γινονται.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Β.Κ.Σ. 18/12/2012 11:39:11

   Πως θα γινει δημευση χωρις δικη; Πως θα λαβει χωρα οποιαδηποτε νομικη τιμωρια χωρις δικη; Ουτε σε δικτατοριες δεν συμβαινουν αυτα.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Σωτ Μητραλ 18/12/2012 20:39:24

    Κύριε Μητραλέξη, οι αστικές δίκες (σε αντίθεση με τις ποινικές που υπαινίσσεσθε) μπορούν να είναι: γρηγορότερες, αποτελεσματικότερες, περισσότερες, λιγότερο δραματικές και εν τέλει δικαιότερες.
    Κύριοι, τόσα κλέψατε - φοροδιαφύγατε - φοροαποφύγατε, τόσο τοις εκατό επί τόσο = τόσος φόρος με τις προσαυξήσεις και όλα τα καλούδια => τόσα χρωστάτε. Πληρώνετε (με ρευστό ή κατάσχεση των ακνήτων σας) και ξεμπερδεύετε κι εσείς με μας κι εμείς με σας.
    Α! και να σας ξαναδούμε από τον "πάγκο" μην χανόμαστε!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Β.Κ.Σ. 18/12/2012 17:14:30

   Δήμευση χωρίς δίκη (και τελεσιδικία) δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί ομως να γίνει προληπτικά δέσμευση λογαριασμών και ακινήτων. Και μάλιστα σε όλη την ΕΕ.
   h**p://www.capital.gr/news.asp?id=1571167

  • O Bixiou avatar
   O Bixiou @ Β.Κ.Σ. 18/12/2012 19:40:25

   Προληπτικη δεσμευση περιουσιακων στοιχειων δεν σημαινει αλλαγη ιδιοκτησιας. Την αλλαγη ιδιοκτησιας μονο τελεσιδικη δικαστικη αποφαση μπορει να την ορισει.

   • Β.Κ.Σ. avatar
    Β.Κ.Σ. @ O Bixiou 18/12/2012 21:35:57

    Τα δημευμένα περιουσιακά στοιχεία ελπίζω να υπάγονται και αυτά στο αγγλικό δίκαιο...
    Και όπως έγραψε και ο Ακένατον γρήγορες αστικές δίκες για τελεσιδίκιση των προληπτικών δημεύσεων που πρέπει να γίνουν ΧΘΕΣ!
    ο κόσμος είναι βαθειά πονηρεμένος, ναι. Όχι άλλα αίματα, σιγά τα αίματα!, όχι άλλον άρτο και θεάματα, σιγά τον άρτο, σιγά τα θεάματα! Δεν θέλουμε να ξαναδούμε τη φάτσα κανενός, στο ταμείο, ξεβράκωμα -γιατί ξεβράκωτοι ήταν- και στα τσακίδια, που θα τους ταίζουμε κιόλας στον κορυδαλλό!

 17. O Bixiou avatar
  O Bixiou 18/12/2012 22:25:45

  Συγχεετε την αστικη δικη με το συμβιβασμο τυπου Ντομινικ Στρος Καν - Ναφισατου Ντιαλο. Εν πασει περιπτωσει, αναγνωριζετε και εσεις την αναγκη καποιας δικης εστω και αστικης. Αυτο μου αρκει. Τα υπολοιπα ειναι θεμα της Δικαιοσυνης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.