#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/03/2011 16:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δήλωση Αντώνη ΣαμαράΤο δικαίωμα επαναγοράς του χρέους σε μειωμένη τιμή θα αποτελούσε «αληθινή ελάφρυνση» για την ελληνική οικονομία, καθώς η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου δεν μειώνουν το απόλυτο μέγεθός του, αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του, με την οποία σχολιάζει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης που έγινε χθες στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί, παράλληλα, την κυβέρνηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί «εύλογα ερωτήματα» για τους σχεδιασμούς της, ενώ επισημαίνει ότι η μόνη λύση είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Στην άτυπη έκτακτη Σύνοδο η Ελλάδα πήρε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων και μείωση επιτοκίου.

-- Το πρώτο, της είχε ήδη δοθεί από την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου.

-- Το δεύτερο, είχε ήδη προεξοφληθεί εδώ και μέρες από δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρέν και άλλων αξιωματούχων.

Η Νέα Δημοκρατία προώθησε και τα δύο συστηματικά, εδώ και καιρό, σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ως προς τη διαχείριση του χρέους: Αυτές οι αποφάσεις συνιστούν, πράγματι, ανακούφιση χωρίς, βεβαίως, να μειώνουν το σημερινό απόλυτο μέγεθος του χρέους.

Αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η Ν.Δ., το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό. Και μόνιμη λύση βιωσιμότητας θα ήταν το ευρωομόλογο για το οποίο δεν έγινε καν συζήτηση.

Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή απόφαση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται και μάλιστα ισχυρά “να εφαρμόσει πλήρως (fully) και ταχύτατα (speedily) το πρόγραμμα 50 δισεκατομμυρίων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που έχει ανακοινώσει”. Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα:

Πότε έχει “ανακοινώσει” η κυβέρνηση τέτοιο πρόγραμμα; Μήπως πρόκειται για την ανακοίνωση της Τρόικας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, που... κατήγγειλε η Κυβέρνηση τα ξημερώματα της επομένης; Μήπως πρόκειται για τη συζήτηση περί πώλησης ακίνητης περιουσίας, για την οποία ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βγάλει νόμο να την... απαγορεύει;

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξηγήσει τι και πώς πρόκειται να κάνει.

Ως προς την οικονομική πολιτική: Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ασφυξία που επιβάλλει το Μνημόνιο. Και λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

Το επιβεβαιώνουν πλέον η χθεσινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης, όπου αποκαλύπτεται η πρωτοφανής κατάρρευση των κρατικών εσόδων λόγω της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση δεν βλέπει την πραγματικότητα κι όλα δείχνουν ότι, δυστυχώς, βιάζεται να πανηγυρίσει για τα αυτονόητα.

Η χθεσινή εξέλιξη φανερώνει, άλλωστε, ότι υπήρχαν από πέρσι περιθώρια διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση τότε δεν έκανε.

Όμως, ούτε η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, ούτε η κοινωνία θα ανασάνει, ούτε και οι χθεσινές αποφάσεις θα αρκέσουν για την αντιμετώπιση του χρέους, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 12/03/2011 16:56:23

  Πότε παραιτείται ο Σταϊκούρας από τομεάρχης. Σε άλλο μήκος κύματος η δήλωση του Σαμαρά. Δεν είναι σκληρή αλλά τουλάχιστον ακριβής.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/03/2011 17:04:07

  Αντώνη, θα ψάχνει για παρέα για να ξαναπαίξει 1893 και 1932. Ασε τους άλλους να του κάνουν παρέα. Το μόνο που πετυχαίνει είναι εκχώρηση και άλλων προνομίων πρίν την τελική πτώση -- εκτός εάν μας σώσει καμία βροχή...

  • Franklin S. avatar
   Franklin S. @ archaeopteryx 12/03/2011 17:13:38

   δεν καταλαβαινω γιατι βγηκε ο Σταικουρας και εκανε δηλωση αφου θα εκανε δηλωση ο Σαμαρας. Η μηπως τεσταρουν τις αντιδρασεις, και μολις ειδαν αυτο που εγινε με το Σταικουρα, εκαναν διορθωση?

   • Theo avatar
    Theo @ Franklin S. 12/03/2011 17:47:46

    επι του πιεστηριου:
    ασφαλεις πληροφοριες απο τη Συγγρου αναφερουν οτι επικειται διαγραφη Σταικουρα.
    απ' οτι φαινεται οι δηλωσεις εγιναν εν αγνοια του Α. Σαμαρα

 3. drider avatar
  drider 12/03/2011 17:35:36

  "Όμως, ούτε η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, ούτε η κοινωνία θα ανασάνει, ούτε και οι χθεσινές αποφάσεις θα αρκέσουν για την αντιμετώπιση του χρέους, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου"

  Από όσο ξέρω το Μνημόνιο είναι ένα γνωστό κείμενο, το οποίο περιοδικά αναθεωρείται.

  Η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει ποίους όρους σκοπεύει να αναπραδιαγματευτεί, προς ποιά κατεύθυνση, έτσι ώστε να καταλάβουμε ως προς το τι διαφοροποιείται από το ΠΑΣΟΚ.

  Αν απλώς το σχέδιο της είναι να εξαντληθεί η τετραετία ΠΑΣΟΚ, χρονική περίοδο όπου θα λήγει και το μνημόνιο, τότε όντως δεν έχει λόγο να δώσει ειδικότερες εξηγήσεις...

  Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να αρκεστεί στο σχολιασμό του συμφώνου ανταγωνιστικότητας που κυοφορείται αυτές τις μέρες και θα δεσμεύει την Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες.

 4. σούλα η κομμώτρια avatar
  σούλα η κομμώτρια 12/03/2011 17:36:30

  ''Αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η Ν.Δ., το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό.''
  Πλακα κάνει ο ΣΑΜΑΡΑΣ?
  Το σχέδιο λοιπόν καλεί να αγοράσουμε αυτά τα ομόλογα στις χαμηλότερες τιμές και έτσι να κερδίσουμε τη διαφορά.
  Εάν λοιπόν το ελληνικό κράτος ανακοινώσει πως ξεκινά να αγοράζει παλιά ομόλογα, τότε αυτομάτως ο λόγος για τον οποίο το ομόλογο διαπραγματεύεται σε χαμηλότερη αξία εξαφανίζεται. Και τσουπ θα δείτε τις τιμές των ομολόγων να ξανανεβαίνουν και το ελληνικό κράτος να πληρώνει κοντά στο 100% της ονομαστικής αξίας.
  Τώρα όποιος αμφιβάλλει , δεν έχει παρά να διαβάσει τι έγινε με το πρόγραμμα επαναγοράς τοξικων ομόλογων στις ΗΠΑ (το λεγόμενο TARP). Πριν το TARP τα τοξικά ομόλογα πουλιούνταν στα 20-30 σεντς ανά δολάριο ονομαστικής αξίας. Με το που ανακοινώθηκε το TARP μαγικά οι τιμές τους ξαναγύρισαν στο 85-90% της ονομαστικής αξίας… Αυτό δεν σημαίνει πως σήμερα (αφού τελείωσε το TARP) υπάρχει κανένας τρελός που θέλει να αγοράσει τοξικά ομόλογα.

  • drider avatar
   drider @ σούλα η κομμώτρια 12/03/2011 17:45:15

   Το κλειδί και σε αυτή την υπόθεση είναι το επιτόκιο με το οποίο θα δανειζόταν η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, συγκρινόμενο με τα επιτόκια των ομολόγων που θα επαναγόραζε από τη δευτερογενή αγορά. Αυτό ενδεχομένως να οδηγούσε σε χαμηλότερα τοκοχρεολύσια ή/και επιμήκυνση του μέσου χρόνου αποπληρωμής των προ του Μνημονίου χρεών (7,5 χρόνια μέσος χρόνος αποπληρωμής).

   Βέβαια και τα ευρωομόλογα που εκδίδει ο εν λόγω μηχανισμός είναι "τοξικά", υπό την έννοια ότι στην έκδοση τους συμμετέχουν χώρες, όπως η Πορτογαλία, που μελλοντικά μπορεί να προσφύγουν στον ίδιο μηχανισμό...

  • Στάθης Δ avatar
   Στάθης Δ @ σούλα η κομμώτρια 12/03/2011 18:04:35

   Σούλα

   Νομίζω (ελπίζω) ότι ο Α.Σ αναφέρεται σε επαναγορά όχι από την δευτερογενή αγορά, οπότε, όπως πολύ καλά επισημαίνεις, θα είχαμε αυτόματη άνοδο στην ονομαστική τιμή, αλλά από την ΕΚΤ ή οποία έχει ήδη αγοράσει ομόλογα της τάξης των ~ 50 δις (αν δεν κάνω λάθος) με discount ~ 25%. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται "κούρεμα" (ελάφρυνση) του χρέους κατά 10-12 δις. Δεν είναι πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα
   Ισως πιό σημαντική* να αποδειχθεί η δυνατότητα των μελών της ευρωζώνης να δανείζονται απευθείας από τον μηχανισμό ESM (με σκληρές είναι η αλήθεια προϋποθέσεις), στην ουσία βγάζοντας εκτός παιχνιδιού τις "αγορές".

   *Tο μεγάλο μυστικό της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για την Ελλάδα
   h--p://www.capital.gr/News.asp?id=1151485

   Υ.Γ νομίζω ότι το παρακάτω άρθρο στο Euro2day λέει αρκετά πράγματα με το όνομα τους: "Φτάνει πια η τρομολαγνία και η χρεοκοπολαγνία!"
   h--p://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/630710/Article.aspx

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Στάθης Δ 12/03/2011 18:13:58

    Aυτο που δεν γνωριζει κανενας καθηγητακος ειναι οτι οι Ξενοι Επενδυτες λενε.. αναμονη στις 25!! οκ?? το τι λενε στις αιθουσες διδασκαλιας λιγο μ απασχολει. Η επομενη της 25ης ειναι κρισιμη οσο τιποτε μεχρι σημερα. Για ολους και ολα.

    ΠΠ

 5. siakkas avatar
  siakkas 12/03/2011 17:37:54

  Και τι να κάνει αδερφέ.. Εμπρός στ άρματα όλοι στον αγώνα;
  Δες τι βαρίδια κουβαλάει ΚΑΙ τι θα κουβαλήσει στις πλάτες του. (ανθρώπους και καταστάσεις)
  Θυμίζω μόνο τις πρόσφατες δηλώσεις του στην Θεσσαλονίκη..
  ...για ένα πράγμα να είσαστε σίγουροι ότι θα γίνουμε και θα γίνουν όλοι περήφανοι για το κόμμα που λέγετε νέα δημοκρατία.

  • zackii avatar
   zackii @ siakkas 12/03/2011 19:23:13

   Έτσι που πάει του Αγίου....ανήμερα

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 12/03/2011 17:50:45

  η λυση ειναι η αναπτυξη και μεγαλες επενδυσεις απο εξω ..
  τα λεει ο Σαμαρας,,

  σε καποιον με 15 καρτες χρεωμενες δεν του βγαζεις και 16η για να ξεχρεωσει τις προηγουμενες..το χρεος δεν ξεπληρωνει το χρεος.. του βρισκεις καλυτερη δουλεια με περισσοτερο εισοδημα,,αυτο πρεπει να κανει και η Ελλαδα..
  να αυξησει το αεπ της..

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 12/03/2011 18:04:18

  Για τα 50 δις, εχω να σας θυμισω ΚΑΙ ΠΑΛΙ... οτι,
  ειναι δεσμευμενα απο τη Δανειακη Συμβαση. ΟΚ?? ποιος εχει το δικαιωμα πανω τους? Οι Δανειστες.
  Σε ποιον λενε ολοι οτι θα πουλησουν??? ΔΕΝ ΛΕΝΕ.
  Που μπορουν να πουλησουν?? = ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ.
  Οι Αραβες ειναι Δανειστες?? ΟΧΙ, αρα απο που θα αγορασουν?? Απο τους Δανειστες /η απο το ΓΑΠ και το Σαμαρα?? ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  - Θα δουμε νεους ορους στη ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ τη μακρυτερη και 1% "φθηνοτερη"??? ΘΑ την δει το φως της μερας??? η Βουλη ??? Τι θα λεει σχετικα με τα αρθρα περι ανεκλητης παραδοσης της Ελλαδας??????
  ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Κ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΥΤΟΙ?? και μετα βλεπουμε που και ποσο πουλαμε τι... αν θεμε.

  Αυτα για να μην μας πιανουν κοροιδα ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ... ΑΜΕΚΑΚΛΗΤΑ και δεσμευμενα υπερ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.-

  αι ρεστ μαι κεις. τα λοιπα ειναι Αβλανικες κολονιες και Πακιστανικη χοτ κουτουρε.

  ΠΠ

 8. Franklin S. avatar
  Franklin S. 12/03/2011 18:24:01

  αν διαβασει κανεις τι διαπραγματευτηκε η Ιρλανδια και τι εμεις ειναι πραγματικα να ντρεπομαστε.
  Να δειτε που η Ιρλανδια σε μερικα χρονια θα την βγαλει καθαρη!!!
  ενω εμεις με τις "ανευθυνες κυβερνησεις" που λενε και οι Finacial Times θα σβησουμε
  και εχεις και το "εξαπτερυγο" το Σταικουρα να μιλαει για θετικη επιπτωση

  • αχ κουλα!! avatar
   αχ κουλα!! @ Franklin S. 12/03/2011 18:30:24

   "Εξαπτερυγο" ο Σταικουρας!!!!!!

   καλο....... εγραψες....

 9. anonymous avatar
  anonymous 12/03/2011 18:55:40

  Αν μι τι άλλο απάντησε, τουλάχιστον αυτό έστω και αν η δήλωση ήταν κατώτερη των προσδοκιών μας. Αντώνη είναι λαική επιταγή καθάρισε το κόμμα από τους νεοφιλελεύθερους.

 10. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 12/03/2011 19:13:55

  Τα 50 Δις απο Ακινητη περιουσια τι ειναι???
  ΝΑ σα πω εγω??
  Ειναι η εμπραγματη εγγυση του Δανειου.. ειπα πιο πανω ετσι κ αλλιως ειναι δεσμευμενα απο τη Δανειακη... αλλα επειδη ΞΕΡΟΥΝ οτι δε θα εχουμε $$ να πληρωσουμε... θα ερθουν οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ να παρουν ΑΚΙΝΗΤΑ πανω στο Δανειο στην πραξη... και οχι για να μειωσουν το Χρεος... αυτα ειναι για τους τσαλαπετεινους...
  Σου λεει... δεν θα παρω $$, εχω στη θεωρια σε συμβαση τη Γη τους αλλα θα με λυντσαρουνν τι κανω??? Την αγοραζω πλαγιως και τη χωνω πισω απ το δανειο που εδωσα.. ετσι ειναι safe το Δανειο, ασε που αν πληρωσουμε και απο πανω τους μενουν τ ακινητα, να βγαλουν εγγυητικες πανω τους και να ξαναδανειστουν ΑΛΛΑ και να ξαναδανεισουν οι δανειστες με τα ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ τσαμπα και να εχουν 1000% κερδος !!!
  ΟΚ ΚΑΡΝΤΑΣΙΑ ???

  ΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΑ... φλωροι, ξεπουληματιες.

  ΠΠ

 11. zackii avatar
  zackii 12/03/2011 19:22:17

  Αν η ΝΔ δεν αποκτήσει ενιαίο λόγο , ξεκάθαρη αντιμνημονιακή πολιτική και δεν αρχίσει επιτέλους να κάνει αντιπολίτευση σε λίγο θα νοσταλγεί το 20%.Αν ψάξει κανείς λίγο θα βρει σκάνδαλα που γίνονται σήμερα που μπροστά τους τα παλιά ωχριούν. Τι κάνει η ΝΔ? Μας δουλεύουν? Η νομίζουν ότι με λάιτ πολιτική ΓΑΠ θα τους ψηφίσει κανείς? Όσο και να χτυπιέστε γιά τον Καρατζαφέρη με την αντιπολίτευση της ΝΔ το ποσοστό του θα ανεβαίνει....

 12. Γιωργος Ασημενιος avatar
  Γιωργος Ασημενιος 12/03/2011 20:38:27

  Αντωνη με αυτά τα στελέχη θα κυβερνήσεις ; Ξύπνα και ξεκαθάρισε τις θέσεις σου γιατί το σύστημα πάει να διασπάσει τη ΝΔ .

 13. thanos avatar
  thanos 12/03/2011 21:13:00

  Διαβαστε το κειμενο των συμπερασματων στα αγγλικα γιατι τα παπαγαλακια αρχισαν να κελαιδουν οτι ο μηχανισμος θα μας δανειζει
  μετα το 2012 με 4,2% οσο εχουμε αναγκη και μεχρι να βγουμε στις αγορες. καθε αλλο . εκει λεει οτι ο δανεισμος θα ειναι
  κατ εξαιρεση υπο ορους και αν το χρεος ειναι βιωσιμο με τα κριτηρια
  του νομισμ ταμειου και με επιτοκια που δεν εχουν καθοριστει
  Γιατι ο κ Σαμαρας δεν αναφερθηκε καθολου σε αυτα ???????

 14. αντιλαικος avatar
  αντιλαικος 12/03/2011 21:15:57

  μεγαλε, δυστυχως χασαμε.........

 15. popolaros avatar
  popolaros 12/03/2011 22:59:41

  Αντώνη, μη τσιμπάς.
  Έχε υπόψη ότι πολλά καλόπαιδα συνομιλητές των 2 Παπα... έχουν ψωνίσει cds και κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθούν.
  Μην χάσουν τα κέρδη τους τα παιδιά.

 16. Rote Phane avatar
  Rote Phane 13/03/2011 10:09:24

  ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΠΛΥ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΘΕΙΤΕ.
  ΟΛΑ ΣΥΜΠΕΦΩΝΗΜΕΝΑ.
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

 17. Καλά τώρα..... avatar
  Καλά τώρα..... 13/03/2011 10:26:33

  Το έχω γράψει παλιότερα, και επιμένω:

  Όποιος νομίζει ότι ο Σαμαράς μπορεί να τραβήξει το βαπόρι μόνος του, καλό είναι να μάθει κολύμπι.

  Από κει και πέρα, ευθύνεται κι ο ίδιος 100% που δε ξεκαθαρίζει το τοπίο τόσο στο στελεχιακό δυναμικό, όσο και στις θέσεις του κόμματος. Κι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ο κόσμος καίγεται κι αυτοί παίζουν με τα ιδεολογήματα. Όλα καλά αν περιμένουν να πέσει μόνος του ο γιωργάκης.

 18. liza alexiou avatar
  liza alexiou 13/03/2011 10:38:56

  tris lexis mono, oxi sto mnimonio kai tha ixe oli tin ellada mazi tou

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ liza alexiou 13/03/2011 12:32:56

   Τι εννοεις οχι στο μνημονιο.Οχι ειπε.Εννοεις να μη πληρωσουμε τα χρεη;
   Ε,αυτο δεν θα το πει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.