#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/06/2012 19:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δέσμη μέτρων της ΝΔ για τους νέους αγρότες

"Έξοδος από το ευρώ σημαίνει απώλεια 3,5 δισ. το χρόνο"Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαραβέγια, για θέματα της Κ.Α.Π., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι προτάσεις της Commission για τη νέα ΚΑΠ, αποτελούν για εμάς μια μεγάλη πρόκληση. Πρόκληση για να χαράξουμε μια νέα εθνική στρατηγική για την ελληνική γεωργία, με ορίζοντα το 2020.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες, οι οποίες θα αποτελέσουν ασφαλή οδηγό τόσο κατά το στάδιο της διαπραγμάτευσης, όσο και της εφαρμογής του μελλοντικού ρυθμιστικού πλαισίου της ΚΑΠ.

Στοιχεία όπως:

ο ορισμός του “ενεργού αγρότη”,
ο προσδιορισμός των περιφερειών της χώρας για την κατανομή των αμέσων ενισχύσεων και τα περιφερειακά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης,
τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα,
οι προαιρετικές άμεσες ενισχύσεις,
το “πρασίνισμα” των επιδοτήσεων και η βελτίωση των προϋποθέσεων εφαρμογής τους στην ελληνική γεωργία,

είναι τα βασικά θέματα που μας απασχολούν την περίοδο αυτή ως Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για υποχρεώσεις της χώρας, που οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ.

Η αγροτική ανάπτυξη είναι απόλυτη προτεραιότητα μιας στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη, γιατί έχει  πολλαπλασιαστική προστιθέμενη αξία, τόσο στην παραγωγή νέου πλούτου, όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στόχος, η ελληνική γεωργία να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και η αγροτική μας οικονομία να καταστεί βιώσιμη, ελκυστική και ανταγωνιστική.

Και κάτι τελευταίο: Η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη γιατί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη θα σήμαινε απώλεια 3,5 δις. το χρόνο, όπως επίσης απώλεια όλων των ενισχύσεων των υποδομών και των επενδύσεων για τους αγρότες μας».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στους Νέους Αγρότες και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι Νέοι Αγρότες είναι το αίμα που χρειάζεται επειγόντως η γερασμένη γεωργία μας. Είναι το μέλλον της αγροτιάς και κατ’ επέκταση η ελπίδα για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Για τα παιδιά αυτά, τους Νέους Αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, η Νέα Δημοκρατία προτείνει μια δέσμη μέτρων εφικτών, κοστολογημένων και συμβατών με τη νέα ΚΑΠ  2014 – 2020.

Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων της νέας ΚΑΠ θα επιδιώξουμε την αύξηση της ενίσχυσης των Νέων Αγροτών για τα πρώτα πέντε χρόνια της γεωργικής τους δραστηριότητας, με ποσά από 40 εκατ. μέχρι 80 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2% (σημερινό πλαφόν) έως 4% του δημοσιονομικού φακέλου (2 δις) με κριτήρια που θα καθορίζονται σε εθνικό και όχι ευρωπαϊκό επίπεδο.
Προωθούμε την εγκατάσταση χιλιάδων Νέων Αγροτών στην επόμενη προγραμματική περίοδο παρέχοντας  πρίμ  πρώτης εγκατάστασης μέχρι 50.000 ευρώ, κατοχυρώνοντας παράλληλα ικανοποιητικό αριθμό δικαιωμάτων για τους ίδιους. Παράλληλα, στα Σχέδια Βελτίωσης αυξάνουμε το ποσοστό της επιλέξιμης δαπάνης για έξοδα αδείας πρώτης κατοικίας και έξοδα αδείας αγροτικής εκμετάλλευσης κατά 10%.
Θα στηρίξουμε την ηλικιακή ομάδα των 40 – 50 ετών, που επιστρέφουν στη γεωργία λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα, με τη διεκδίκηση και αξιοποίηση μέχρι 1% του δημοσιονομικού φακέλου (2 δις) δηλαδή περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω προτάσεις μας, σε συνδυασμό με την κατά προτεραιότητα άμεση πρόσβαση στα αναπτυξιακά μέτρα του Δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ, δηλαδή, μικρά επιχειρησιακά προγράμματα έως 70.000 ευρώ (Leader, αγροτοπεριβαντολογικά, σχέδια βελτίωσης, οικοτεχνία κλπ), θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση Νέων Αγροτών στη γεωργία και τη δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα σε προβληματικές περιοχές της χώρας μας που κινδυνεύουν από πλήρη εγκατάλειψη και αφανισμό».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κ avatar
  Κ 11/06/2012 19:17:26

  ΕΞΥΠΝΟΤΑΤΗ και στοχευμένη κίνηση Σαμαρά: η αγροτιά ψηφίζει ΝΔ με τα 1000, και έχει πολλά να χάσει από την Τσιπρο-δραχμή. Τα μέτρα για τους Νέους Αγρότες είναι "μουσική στ'αυτιά τους".
  Φόρτσα Πρόεδρε...

 2. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 11/06/2012 19:25:56

  (κουτσούρεψα το Όνομα στο σχόλιό μου: Κόνδωρας)

  • αγροτης avatar
   αγροτης @ Κόνδωρας 11/06/2012 19:58:25

   Ρωτα και κανα πραγματικο αγροτη να σου πει τι ψηφιζει και κατα ποσο ελπιζει στις εξαγγελιες οποιουδηποτε τον κυβερνησαν ολα αυτα τα χρονια και τον οδηγησαν να δουλευει 20 ωρες τη μερα, 365 ημερες το χρονο και να απολαμβανει μονο φτωχια και δυστυχια, αδιαθετα προιοντα ή πριοντα για ξεπουλημα οσο οσο, μηδενικη ασφαλεια και περιθαλψη και συνταξεις τις πεινας. Α, και φορους επιχειρηματια... Καλοι ειστε βρε σεις. Πραγματικα. Τα πιστευετε κιολας αυτα που λετε!

   • Κόνδωρας avatar
    Κόνδωρας @ αγροτης 11/06/2012 21:12:57

    Ρώτησα πολλούς πραγματικούς αγρότες: ειδικά στο χωριό μου που έχει τεράστιο και εύφορο κάμπο.
    Εσένα δεν σε ρώτησα: ή δεν σε βρήκα, ή δεν είσαι πραγματικός αγρότης (μια που στις 7.58 μμ είσαι στο internet...)

   • task avatar
    task @ αγροτης 11/06/2012 21:34:39

    αν ,ησουν αγρότης που δεν είσαι θα ήξερες πολύ καλά οτι η αγροτιά αυτή τη στιγμή εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ( όπως οι τριφυλλάδες) βαστιούνται απο τις κοινοτικές επιδοτήσεις
    τις επιδοτήσεις που εξασφαλίσαμε με την "επάρατο" και που ο Τσιπραντρέου με τα καμώματά του θέλει να χάσουμε
    άσε λοιπόν τα παραμύθια γιατι δεν σε παίρνει.
    το πασοκ είναι υπεύθυνο για τη κατάντια της αγροτιάς γιατι όταν ήταν η εποχή να δημιουργήσει ένα νέο αγροτικό μοντέλο να βρει αγορές και να σπρώξει τον Έλληνα παραγωγό να οργανωθεί προτίμησε την εύκολη λύση των χωματερών
    πολύ καλά κάνει ο Σαμαράς και ανακοινώνει τη στόχευση του προγράμματος του για τους αγρότες.
    έχει κι ο Τσιπραντρέου πρόγραμμα;

   • GreekInLux avatar
    GreekInLux @ αγροτης 11/06/2012 21:56:00

    Μ' αρέσει που βρέθηκε άμεσα ο αγρότης ν' απαντήσει στην συγκεκριμένη ανάρτηση. Και με τι nick...αγρότης! Να σου πω και το..άλλο...το βιντεάκι με την ροζουλί ομάδα που έχει αναλάβει τα social media στη "ντούρου ντούρου" (κατά τα γνωστό λαϊκό άσμα) το είδες; φωτιά έχουν πάρει τα χεράκια ε; γι αυτό από την πολλή γρηγοράδα δεν βάζει κανένας σας τόνους ποτέ. Καρφώνεστε...

 3. Ντ Γιάννης avatar
  Ντ Γιάννης 12/06/2012 09:00:47

  Κιόμως, συνεχίζεται η πολιτική των τελευταίων 40 χρόνων που είναι υπεύθυνη για την κατάντια μας. Δηλαδή οι πολιτικοί τάζουν έτοιμο, ζεστό χρήμα σε ομάδες πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους και όχι τυχαία, αφού πολλοί από εμάς αρέσκονται να ακούν εύκολες λύσεις. Μετά από αυτό το κατάντημα δεν καταλάβαμε ότι η ανύπαρκτη πολιτική διάθεσης/διαχείρισης των προιόντων μας φταίει και όχι οι επιδοτήσεις οι οποίες δίνονται σχεδόν ανευ όρων. Τρακτέρ και φρέζα θα παρεις, το καλαμπόκι ή το λάδι τι θα το κάνεις καημένε αγρότη? θα το πετάς στο δρόμο σε καμιά διαδήλωση γιατί δεν έχει τιμή? Μας αξίζουν και χειρότερα. Και καλά να τα πιστέυει ο πατέρας μου μα να τα πιστεύουν και οι νέοι?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.